Verkiezingen Cuba zijn formaliteit

De bevolking van Cuba gaat zondag naar de stembus om een Nationale Assemblee en regionale parlementen te kiezen. De verkiezingen in het communistische land zijn een formaliteit. De Communistische Partij, die al sinds 1959 aan de macht is, heeft de touwtjes stevig in handen.

De ruim 600 parlementariërs van de Nationale Assemblee vergaderen twee keer per jaar en kiezen 24 februari de nieuwe president. Vrijwel zeker wordt de 81-jarige president Raúl Castro herkozen. Hij is de jongere broer van de zieke Fidel Castro, van wie hij in 2008 officieel de macht overnam. Evenals de president wordt het parlement voor vijf jaar gekozen. De kandidaten voor de Assemblee zijn van tevoren geselecteerd.

President Castro roept al tijden dat het land een jonger leiderschap nodig heeft, maar vooralsnog is de macht stevig in handen van de generatie die met Fidel Castro in de jaren 50 in opstand kwam en een eenpartijstaat vestigde. Voor andersdenkenden is nog steeds geen plaats. Volgens Cubaanse activisten neemt het aantal politieke gevangenen de laatste tijd weer toe.

Verkiezingen Cuba zijn formaliteit
Verkiezingen Cuba zijn formaliteit (Foto: ANP)