Parlement Iran stemt minister weg

anoniem_22072019025900

Het Iraanse parlement heeft zondag minister van arbeid Abdolreza Sheikholeslami weggestemd. Een meerderheid vond het niet te verteren dat hij Saeed Mortazavi tot hoofd van het fonds voor sociale zekerheid had benoemd. Een parlementair onderzoek achtte Mortazavi, voormalig hoofdofficier van justitie in Teheran, in 2010 verantwoordelijk voor de dood van minstens drie antiregeringsbetogers die zouden zijn gemarteld.

Van de 272 aanwezige parlementsleden stemden er 192 tegen de minister. De kamer telt 290 leden.

De stemming tegen de minister is onderdeel van een machtsspel tussen president Mahmoud Ahmadinejad en diens conservatieve tegenstanders in het parlement, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in juni. Ahmadinejad kan niet herkozen worden, maar volgens zijn tegenstanders probeert hij een door hem uitverkoren opvolger aan hen op te dringen.

Ahmadinejad beschuldigde parlementsvoorzitter Ali Larijani en diens familieleden van machtsmisbruik. Hij speelde een - nauwelijks verstaanbare - video-opname af waarin Larijani's broer Fazel om steekpenningen zou vragen voor de steun van de voorzitter en een andere broer, Sadegh Amoli, die aan het hoofd staat van de rechterlijke macht. Larijani bestreed de beschuldiging en zei dat hij geen zakelijke relatie heeft met zijn broer. Hij betichtte Ahmadinejad van een 'maffiose' houding en minachting voor de waardigheid van het land, de wet en etnische normen. "Het is een goede zaak dat u dit hebt getoond, zodat het volk kennis kan nemen van uw karakter", zei hij.

Tussen Ahmadinejad en de conservatieven botert het niet meer sinds hij in mei 2011 inging tegen 's lands hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, en de minister voor de inlichtingendiensten ontsloeg. Khamenei zorgde er later voor dat de minister weer werd aangesteld. In maart 2012 kreeg Ahmadinejad voor het door hem gevoerde economische beleid in het parlement felle kritiek over zich heen.