Veel gemeentesecretarissen wonen elders

Twee op de drie gemeentesecretarissen wonen niet in de gemeente waar zij werken. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek onder 268 gemeenten.

Het onderzoek wijst uit dat in 91 van die gemeenten de gemeentesecretaris woont in de gemeente waar ze werken, wat neerkomt op 34 procent. Onder gewone ambtenaren ligt dat percentage met 52 procent veel hoger.

Hoogleraar staatsrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen Douwe Jan Elzinga zegt tegen RTL Nieuws het slecht te vinden dat twee op de drie gemeentesecretarissen elders wonen dan waar ze werken. Gemeentesecretarissen zouden het goede voorbeeld moeten geven om te voorkomen dat gewone ambtenaren ook niet meer wonen in de gemeente waarbij ze werken. "Dan verdwijnt een belangrijk element dat we vroeger hadden, dat de ambtenaren hun gemeente goed kennen."

Volgens D66 moeten gemeenteraden bij de aanstelling van secretarissen als voorwaarde in het arbeidscontract opnemen dat wordt gewoond in de gemeente waarin wordt gewerkt. "Gemeentesecretaris ben je 24 uur per dag, net als burgemeester."