[Dakar] Chaos bij de motoren

De achtste etappe in de Dakar Rally is uitgelopen in een chaos. De organisatie zag zich door overvloedige regenval genoopt om de etappe tussen Salta en San Miguel de Tucuman in te korten tot 183 kilometer. Daarin zorgde het navigeren voor grote verschillen.

Veel motorcoureurs zijn na het tweede checkpoint verkeerd gereden en hebben hierdoor veel tijd hebben verloren op dagwinnaar Joan Barreda Bort. De Spanjaard had aan de streep een voorsprong van ruim zeven minuten op de verrassende nummer twee Johnny Campbell. Ook Robert van Pelt deed het met een achtste tijd goed. Toppers als Cyril Despres, David Casteu, Olivier Pain en Frans Verhoeven raakten het spoor bijster.

Het klassement is hierdoor helemaal op zijn kop gezet. Casteu leidt nu met een voorsprong van ruim elf minuten op Ruben Faria. Pain zakte naar de vierde plaats, op zestien minuten achterstand van zijn Franse landgenoot. Despres staat na een motorwissel vijfde op 24 minuten achterstand. Verhoeven verloor veel tijd, maar klom wel naar plaats achttien op 53 minuten achter Casteu.

Bij de quads ging de dagzege naar Sarel van Biljon. De Zuid-Afrikaan had op de streep een voorsprong van 1.49 minuten op klassementsleider Marcos Patronelli. Kees Koolen lag op WP9 twintigste, maar over zijn verdere positie is nog niets bekend. In het klassement blijft Patronelli zijn ruime voorsprong behouden.

Update 22.59 uur

Etappe-uitslag aangepast aan de laatstbekende informatie.