Franse gijzelaar gedood bij bevrijdingsactie

In Somalië is een Fransman omgekomen toen het Franse leger met helikopters probeerde hem te bevrijden uit handen van opstandelingen in het zuiden van het land. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

Bij de bevrijdingsactie zijn ook twee Franse militairen en 17 rebellen omgekomen.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab meldde dat de Fransen met helikopters de basis aanvielen waar de Fransman werd vastgehouden. Volgens de organisatie was de gegijzelde een Franse geheim agent die sinds 2009 werd vastgehouden.

Het Franse ministerie van Defensie zei dat de Fransman een militair was en Denis Allex heette. Het ministerie zei dat tot de bevrijdingsactie was besloten, omdat de opstandelingen na ruim 3 jaar onderhandelen niet bereid bleken de man te laten gaan. Volgens Parijs is de Fransman tijdens de mislukte bevrijdingsactie gedood door zijn gijzelnemers.

Franse commando's vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag de basis aan bij de stad Bulo Marer. Volgens ooggetuigen kregen ze steun van vier helikopters en zouden ook drie burgers bij de actie zijn omgekomen.

Waarnemers menen dat de bevrijdingsactie verband houdt met de inzet van het Franse leger in Mali. Parijs zou zich ervan bewust zijn dat de interventie nadelig kan uitpakken voor de negen Fransen die op verschillende plaatsten in Noord-Afrika worden gegijzeld.