Amsterdam trapt jubileumjaar af

Amsterdam trapt dit weekend officieel het jubileumjaar 2013 af. De Amsterdamse Hotelnacht en het evenement 24H zijn het begin van een lange reeks festiviteiten dit jaar, waarin de hoofdstad viert dat de grachten 400 jaar oud zijn. Talloze instituten hebben daarnaast een jubileum in hun agenda staan, van het Concertgebouw (125 jaar) en dierentuin Artis (175 jaar) tot debatcentrum Felix Meritis (225 jaar) en Toneelgroep Amsterdam (nog maar 25 jaar).

Tijdens 24H kunnen mensen 24 uur lang allerlei activiteiten ondernemen. Theaters, hotels, musea en buurthuizen openen hun deuren voor het publiek en organiseren speciale evenementen. Zo kun je midden in de nacht gratis meerijden met een taxichauffeur die de passagier vertelt over zijn vreemdste ritten. In het Marnixbad in de Jordaan kun je de hele nacht zwemmen.

Tegen de 80 ondernemers en culturele organisaties doen mee aan het evenement. 24H wordt nu gehouden in het centrum van Amsterdam. Later dit jaar wordt het evenement nog een keer georganiseerd in de stadsdelen Oost, Zuid, West en Noord.

Tijdens de Amsterdamse Hotelnacht is er ook van alles te beleven. Hotels houden bijvoorbeeld proeverijen en theatershows of verzorgen muziekoptredens. In het DoubleTree Hotel naast Amsterdam CS kun je op het dak schaatsen. Met korting kunnen Amsterdammers in een van de 45 deelnemende hotels overnachten.

Amsterdam Marketing, de organisatie die de hoofdstad in binnen- en buitenland promoot, coördineert alle festiviteiten. De organisatie heeft 500 buitenlandse journalisten uitgenodigd om verslag te doen van het jubileumjaar, waarin ook het Rijksmuseum na een grootscheepse verbouwing de deuren heropent. Over het aantal verwachte bezoekers in 2013 durft Amsterdam Marketing nog geen voorspellingen te doen.

Amsterdam trapt jubileumjaar af
Amsterdam trapt jubileumjaar af (Foto: ANP)