'Gevangene Torentijd wilde niet ontsnappen'

De gedetineerde over wie woensdag onrust ontstond vanwege zijn op handen zijnde gewelddadige bevrijding uit gevangenis Torentijd, wilde helemaal niet ontsnappen. Dat melden althans zijn advocaten. Een 'rivaliserende groep' zou achter de meldingen zitten.

De omgeving van de gevangenis in Middelburg werd woensdag afgezet, nadat bij de politie telefoontjes waren binnengekomen waarin werd gesproken over de gewelddadige bevrijding van de gedetineerde. Uiteindelijk gebeurde er niets en werd het gebied in de middag weer vrijgegeven.

Na het incident afgelopen woensdag is de man, die is veroordeeld voor een moordpoging, naar de gevangenis in Vught overgebracht. De man beweert onschuldig te zijn.

Tegen zijn veroordeling is hoger beroep ingesteld, dat binnenkort dient. "Dat de bedreigingen uit een rivaliserend kamp zouden komen, kan verband houden met het feit dat op grond van onjuiste verklaringen betrokkene is veroordeeld voor een poging tot moord. Nu de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep aanstaande is om de onschuld van cliënt te bepleiten, lijkt een stigmatisering als zware crimineel het kamp in de kaart te spelen", stellen de advocaten.

Ook al zit hij ten onrechte vast, dan zou de man nooit proberen te ontsnappen, gaan de advocaten verder. "Maar als hij dat al zou doen, zou hij dit dan toch zeker niet door diverse telefoontjes van tevoren laten aankondigen." De advocaten bekijken of ze beroep aantekenen tegen de overplaatsing van hun cliënt.