Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag

Duizenden Koerden uit heel Europa hebben zaterdag in Parijs gedemonstreerd tegen de moordaanslag afgelopen week op drie Koerdische activistes in de Franse hoofdstad. "Deze misdaad is een misdaad tegen het Koerdische volk, tegen de vrede", zei een spreekster aan het begin van de demonstratie voor het Gare de l'Est.

De Federatie van Koerden in Frankrijk (Feyka) wees er in een verklaring tijdens het evenement dat deze aanslag plaatsvond op het moment van lopende besprekingen om een oplossing te vinden voor de Koerdische kwestie in Turkije. Ook waarschuwden ze hun thuisland: "De Franse Staat heeft zijn deel van de verantwoordelijkheid. Als de daders van deze misdaden niet worden gevonden, zal Frankrijk ongetwijfeld worden beschouwd als medeplichtige", aldus de demonstranten.

De Turkse regering heeft ondertussen ook kritiek op de Franse staat. Zo klagen ze dat Sakine Cansiz, één van de oprichters van de PKK en een belangrijke werver van fondsen voor de terroristische organisatie, niet aan hen werd uitgeleverd ondanks herhaalde verzoeken. Ook stellen ze vragen over de banden tussen de Franse regering en één van de drie vrouwen.

Hollande heeft namelijk gezegd dat hij één van de vrouwen regelmatig op professionele basis ontmoet heeft. Erdogan zegt daarom dat 'de Franse president aan het Turkse volk en de wereld moet uitleggen waarom hij leden van een terroristische organisatie ontmoette'.

Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag
Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag (Foto: ANP)