FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 oktober 2012

Nederland goed voor 37 speelfilms vorig jaar

De Nederlandse filmproductie groeit, bleek begin deze maand uit een onderzoek van vier overkoepelende filmorganisaties. Hieronder de belangrijkste cijfers:

Aantal filmproducties: in 2011 verschenen 37 Nederlandse speelfilms in de bioscopen en filmtheaters. Dat zijn 11 producties meer dan in 2007.

Opbrengst: Nederlandse filmproducties brachten in 2011 minstens 90 miljoen euro op. In de afgelopen 4 jaar is de bioscoopomzet van Nederlandse films met 80 procent gestegen.

Kosten: in 2011 was 107 miljoen euro gemoeid met de productie van Nederlandse films en documentaires. De meeste producties krijgen steun van het Nederlands Filmfonds.

Grootte filmsector: in Nederland zijn 8000 bedrijven actief, die banen verschaffen aan ongeveer 20.000 mensen.

Best bezochte film: Gooische Vrouwen trok vorig jaar de meeste bezoekers: 1,9 miljoen.

Linda de Mol verslaat Paul de Leeuw

Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf

Jeroen Willems heeft vrijdagavond in Utrecht zijn tweede Gouden Kalf gewonnen. Hij sleepte het felbegeerde beeldje in de wacht in de categorie beste acteur televisiedrama voor zijn rol in Cop vs. Killer, maakte de jury bekend tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

Willems speelt in het drama een topcrimineel die een kat-en-muisspel speelt met een rechercheur. De 49-jarige Willems won eerder een Kalf voor zijn vertolking van prins Claus in het drama Majesteit. De veelzijdige acteur is ook Gast van het Jaar op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling kreeg een Gouden Kalf voor beste film. De film vertelt het verhaal van de Russische arts Nicolai, die na een halve eeuw terugkeert naar het oude verlaten hotel/bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. Het Meisje en de Dood kreeg ook een onderscheiding in de categorie beste geluid en beste camera.

De makers van De Heineken Ontvoering gingen eveneens met drie Kalveren naar huis. Reinout Scholten van Aschat won het beeldje voor beste acteur. Hij speelt één van de ontvoerders in de film over de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken. De film viel ook in de prijzen in de categorie beste montage en beste production design. De Heineken Ontvoering was zes keer genomineerd.

Hannah Hoekstra kreeg een beeldje voor beste actrice voor haar rol van dolende twintiger in Hemel. De misdaadkomedie Plan C leek vooraf de grootste kanshebber met zeven nominaties, maar sleepte uiteindelijk twee Kalveren binnen: voor beste scenario (Max Porcelijn) en beste mannelijke bijrol (René van 't Hof).

Paula van der Oest won in de categorie beste regie met haar film The Domino Effect. Overspel werd verkozen tot beste televisiedrama. Rifka Lodeizen won een Kalf voor beste actrice televisiedrama in deze serie. Olga Zuiderhoek werd onderscheiden voor haar rol in Süskind in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

De publieksprijs, de film met de meeste sms-stemmen van het publiek, ging naar Achtste groepers huilen niet.

Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf
Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf (Foto: ANP)

Schumacher verraste Mercedes met afscheid

Gisteren maakte Michael Schumacher zijn afscheid in de Formule 1 bekend. De 43-jarige Duitser bracht zijn team Mercedes amper vijf minuten voor de persconferentie op de hoogte, zijn team verrast achterlatend.

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug had zich naar eigen zeggen voorbereid op een persconferentie waarin het vertrek van Schumacher en de komst van Lewis Hamilton besproken zou worden. De Duitser had het ook niet erg gevonden als Schumacher besloten had om zijn lange loopbaan bij Sauber af te sluiten, maar de zevenvoudig wereldkampioen besloot een punt achter zijn carrière te zetten.

[Bundesliga] Verhaegh boekt eerste seizoenszege met Augsburg

Paul Verhaegh heeft vrijdagavond met FC Augsburg de eerste seizoenszege in de Bundesliga binnengehaald. De ploeg van Markus Weinzierl was in eigen stadion met 3-1 te sterk voor Werder Bremen.

Bij Augsburg maakte oud-Vitessenaar Verhaegh als aanvoerder de negentig minuten vol. Eljero Elia werd bij de bezoekers na ruim een uur vervangen. De buitenspeler wacht nog altijd op zijn eerste competitietreffer in dienst van Werder.

Augsburg kende voor eigen publiek een droomstart. Al na twee minuten bracht Tobias Werner de thuisploeg op voorsprong. Na de gelijkmaker van de Belg Kevin De Bruyne nam Augsburg via Stephan Hain Augsburg opnieuw de leiding. In de tweede helft deelde Daniel Baier de nekslag uit aan Werder, dat zich gelukkig mocht prijzen dat de score in de slotfase niet nog verder opliep.

Door de zege doet Augsburg, waar ook voormalig Eredivisiespelers Marcel de Jong en Ragnar Klavan een basisplaats hadden, de rode lantaarn over aan Greuther Fürth en staat het nu vijftiende met vijf punten uit zeven duels. Werder doet het met zeven punten en de elfde positie iets beter.

Cosworth sluit bouw V6-motor niet uit

Cosworth sluit niet uit dat het na 2013 toch in de Formule 1 blijft. De Britse motorenbouwer levert momenteel de krachtbronnen aan Marussia en HRT. Er waren geruchten dat de fabrikant geen middelen had om voor 2014 een V6-motor te bouwen, maar deze blijken niet te kloppen.

Kim Spearman, Cosworths F1-baas, sprak vandaag in Japan met de pers. "Als we een zakelijk verantwoorde manier vinden om een competitief aantrekkelijk te zijn voor enkele potentiële klanten, dan willen wij de motor bouwen. We hebben goede onderhandelingen met klanten en hopelijk vinden we een manier om erbij te zijn." Volgens Spearsman worden al achttien maanden lang voorbereidingen getroffen voor 2014, waardoor het bedrijf er gewoon bij kan zijn als klanten zich aandienen.

Resident Evil 6 komt binnen op derde plek

Het horrorspel Resident Evil 6 is op de derde plek van de Nederlandse verkooptoptien binnengekomen. De PlayStation 3-versie van het horrorspel moet de twee versies van het voetbalspel FIFA 13 voor zich dulden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De Xbox-versie van het horrorspel komt binnen op plaats acht.

Door de komst van Resident Evil 6 is het online spel World of Warcraft: Mists of Pandaria een plaats gezakt naar de vierde plek. Plaats vijf tot en met zeven wordt ingenomen door de PlayStation 3-versie van het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2013 en twee versies van FIFA 13.

Onderaan in de top tien staan twee nieuwe spellen voor de Nintendo Wii. Het voetbalrollenspel Inazuma Eleven Strikers komt binnen op de negende plek, terwijl het dansspel Just Dance 4 nu tiende staat.

De complete verkooptoptien van week 40 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (Playstation 3)
02. FIFA 13 (Xbox 360)
03. Resident Evil 6 (Playstation 3)
04. World of Warcraft: Mists of Pandaria (pc)
05. Pro Evolution Soccer 2013 (Playstation 3)
06. FIFA 13 (pc)
07. FIFA 13 (Nintendo Wii)
08. Resident Evil 6 (Xbox 360)
09. Inazuma Eleven Strikers (Nintendo Wii)
10. Just Dance 4 (Nintendo Wii)


Resident Evil 6 komt binnen op derde plek (Foto: Novum)

Betogers en politie slaags in Bahrein

De oproerpolitie in Bahrein heeft vrijdag waterkanonnen en traangas gebruikt om honderden betogers weg te houden van het Parelplein in Manamah. De betogers wilden naar het plein om te protesteren tegen de dood van een demonstrant die overleed in politiehechtenis. Volgens de regering stierf hij aan een bloedziekte.

Het Parelplein is sinds de neergeslagen opstand van vorig jaar voor demonstranten verboden terrein. Demonstranten stuitten vrijdag op zevenhonderd meter van het plein op een politiekordon, dat zij met stenen en brandbommen bekogelden.

De sjiitische meerderheid in Bahrein wil meer rechten in het door soennieten geregeerde koninkrijk, waar de Amerikaanse Vijfde Vloot zijn thuisbasis heeft. In de bijna twintig maanden durende onrust kwamen minstens vijftig mensen om het leven. Tientallen activisten van de oppositie werden opgepakt en gevangengezet, onder wie de mensenrechtenactivist Nabeel Rajab. Rajab kreeg deze week verlof voor de begrafenis van zijn moeder, maar dit werd ingetrokken toen hij in een toespraak opriep tot aanhoudende protesten. Volgens zijn familie is Rajab vrijdag in hongerstaking gegaan.


Betogers en politie slaags in Bahrein (Foto: Novum)

Scherzinger: ik was enige zangeres Pussycat Dolls

Nicole Scherzinger vindt dat het succes van Pussycat Dolls grotendeels aan haar te danken is. In de documentaire Behind the Music, die zondag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden op de zender VH1, vertelt Scherzinger dat zij het overgrote deel van de teksten van de meidengroep inzong.

"Ik hou van die meiden", begint Scherzinger in de documentaire, waarvan Us Weekly een voorproefje plaatste. "We zijn als zussen. Maar mensen weten niet hoe de vork in de steel zit."

De 34-jarige Scherzinger schat dat zij 95 procent van de zang voor haar rekening nam op PCD, het debuutalbum van de Pussycat Dolls. Op de plaat, waarvan wereldwijd zo'n vijf miljoen exemplaren over de toonbank gingen, staan hits als Don't Cha en Beep. De bandleden brachten in 2008 hun laatste album uit, waarna ze uit elkaar gingen.

Volgens de zangeres is nooit echt afgesproken dat zij in haar eentje de zang voor haar rekening zou nemen. "Ik hoop dat ik niet de problemen kom door wat ik nu zeg. Maar ik zal nooit vergeten dat het album af was en de andere meiden naar de studio kwamen om naar het album te luisteren", zegt ze. "Begrijp je? We lieten het album horen aan de Pussycat Dolls. Dat was de eerste keer dat ze die liedjes hoorden."

Verder vertelt Scherzinger in de documentaire dat ze acht jaar lang kampte met een eetstoornis. "Het was mijn verslaving", doet de 34-jarige zangeres uit de doeken over haar boulimia. "Ik gebruikte nooit drugs, mezelf pijn doen was mijn verslaving."

Scherzinger vertelt dat ze walgde van zichzelf. "Ik haatte mezelf." Vrienden en collega's van Scherzinger onthullen dat de zangeres ten tijde van haar wereldwijde succes met de Pussycat Dolls een vertekend zelfbeeld had. Zo vond Scherzinger zichzelf dik en had ze veel liever blond haar gehad.

Nicole praat in Behind the Music, dat zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten, voor het eerst over haar eetstoornis. "Het is beschamend", zegt de zangeres met tranen in haar ogen. "Ik wilde nooit een slachtoffer spelen en wilde mijn familie geen pijn doen."


Scherzinger: ik was enige zangeres Pussycat Dolls (Foto: Novum)

Het Meisje en de Dood wint Kalf voor beste film

Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling heeft vrijdagavond tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht het Gouden Kalf voor beste film gewonnen. Het liefdesdrama met Sylvia Hoeks in de hoofdrol won ook de prijzen voor beste geluid en beste camera.

De film passeerde de twee concurrenten voor beste film, het drama The Domino Effect onder regie van Paula van der Oest en misdaadkomedie Plan C van regisseur Max Porcelijn. Van der Oest won overigens het Kalf voor beste regie en ook Plan C viel in de prijzen met een Kalf voor beste scenario voor Sander Verdonk.

De enige andere film die er met drie Gouden Kalveren vandoor ging, was De Heineken Ontvoering. De misdaadfilm won in de categorieën production design, montage en Reinout Scholten van Aschat als beste acteur. De prijs voor beste actrice was voor Hannah Hoekstra voor haar rol in het drama Hemel.

De Kalveren voor beste bijrollen gingen naar Olga Zuiderhoek in het oorlogsdrama Süskind en René van het Hof in Plan C. Hiermee kwam Plan C, dat met maar liefst zeven nominaties koploper was, op twee Kalveren.

Het Gouden Kalf voor de Publieksprijs werd gewonnen door Achtste-Groepers Huilen Niet. De jeugdfilm, gebaseerd op een boek van Jacques Vriens, wist De Bende van Oss en Brammetje Baas achter zich te laten. Dit jaar konden voor het eerst alle Nederlanders stemmen. Voorheen was dat voorbehouden aan bezoekers van het Nederlands Film Festival.

Het NFF werd dit jaar voor de 32e maal gehouden in de Stadsschouwburg in Utrecht.


Het Meisje en de Dood wint Kalf voor beste film (Foto: Novum)

Onrust in stadje waar revolutie Tunesië begon

Honderden Tunesische betogers hebben vrijdag het stadhuis in Sidi Bouzid bestormd, het stadje waar de revolutie begon die vorig jaar opstanden in verschillende Arabische landen ontketende.

De politie schoot traangasgranaten af en loste waarschuwingsschoten om de menigte uiteen te jagen, meldde het Tunesische staatspersbureau. De betogers ageerden tegen het gebrek aan werk en de slechte economische omstandigheden. Ook werd de vrijlating geëist van tientallen jonge mannen die tijdens betogingen eerder deze week werden opgepakt.

De Jasmijnrevolutie in Tunesië begon als een protest tegen de dood van een jonge man, die ondanks zijn hoge opleiding geen werk kon vinden. Hij stak zichzelf in brand nadat hij was beboet omdat hij zonder vergunning een straathandeltje was begonnen.

Het Tunesische binnenland is altijd economisch achtergebleven bij de rijkere kustgebieden. Volgens inwoners is er sinds de val van president Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 maar weinig verbeterd.

Weening: vertrek Sap was onvermijdelijk

Het vertrek van Jolande Sap als partijleider was onvermijdelijk geworden. De partijtop drong al aan op haar vertrek maar wist daarvan Sap niet te overtuigen, laat het partijbestuur vrijdag weten in een verklaring die is gepubliceerd op de website van GroenLinks.

"Alles overziend was het vertrek van Jolande Sap onvermijdelijk geworden. We betreuren het zeer dat het zo gelopen is", zegt partijvoorzitter Heleen Weening. "Dat doet niets af aan onze waardering voor de enorme inzet en energie waarmee Jolande zich ingezet heeft voor de idealen van GroenLinks".

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat de partijtop niet langer vertrouwen had in Sap, waarna zij opstapte als partijleider. Met deze publicatie zijn pogingen van het partijbestuur om 'in rust tot een oplossing' te komen, doorbroken en ligt het conflict op straat, stelt het partijbestuur.

Het partijbestuur is 'na intensieve gesprekken' met 'relevante gremia en betrokkenen' in de afgelopen weken tot de conclusie gekomen dat Sap niet langer het benodigde draagvlak heeft en niet meer in staat is om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij. "Daardoor is een krachtige herstart van de partij na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 12 september 2012 onmogelijk geworden."

"Helaas hebben we Jolande Sap hiervan niet kunnen overtuigen en zagen we ons dus uiteindelijk genoodzaakt aan te dringen op haar vertrek", luidt de verklaring verder. "Het partijbestuur betreurt dat door de publicatie van NRC Handelsblad de zaak niet binnenskamers tot een oplossing heeft kunnen komen die voor iedereen minder schadelijk zou zijn geweest."

De partijtop gaat zich zaterdag tijdens een partijraad aan de leden verantwoorden voor de gang van zaken. Partijvoorzitter Weening liet vrijdagavond aan de NOS weten bereid te zijn op te stappen als de leden daarom vragen. De bijeenkomst begint om 10.30 uur. De Kamerfractie van GroenLinks kiest maandag een nieuwe voorzitter.

Filmjournalisten vinden Kauwboy beste speelfilm

De Nederlandse Kring van Filmjournalisten heeft Kauwboy uitgeroepen tot beste speelfilm van 2012. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Tijdens het Gala van de Nederlandse film, waarmee het NFF vrijdagavond afsloot, won Kauwboy ook een Gouden Kalf voor beste muziek.

De jeugdfilm van regisseur Boudewijn Koole, die met Jolein Laarman het scenario schreef, is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Koole is 'apetrots' op de lof van zowel publiek als pers. "Nu op weg naar de Academy Awards. Je weet nooit hoe een kauw een Oscar vangt."

De film won in februari al de prijs voor beste debuutfilm en beste jeugdfilm op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Ook werd Kauwboy bekroond op diverse filmfestivals in Europa en in Tokyo.

Of Kauwboy ook werkelijk tot de vijf genomineerden voor beste niet-Engelstalige film gaat horen, wordt 15 januari bekendgemaakt. De Oscars worden 24 februari uitgereikt.

Kauwboy gaat over de 10-jarige Jojo die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt de zwarte vogel voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Speciaal schadefonds voor gedupeerden Haren

Mensen die schade hebben opgelopen door de rellen in Haren kunnen een beroep doen op een speciaal schadefonds, dat is bedoeld om een deel van de schade te verhalen op de daders. De officier van justitie zal daar waar mogelijk aan de rechter vragen om verdachten een bedrag in het fonds te laten storten.

Het Openbaar Ministerie in Groningen werkt hiervoor samen met het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het fonds is nog in ontwikkeling. Er wordt gekeken naar manieren waarop bedragen kunnen worden geïnd bij daders, maar ook naar de wijze waarop tegemoetkomingen worden uitgekeerd en verdeeld.

In totaal zijn nu 47 verdachten opgepakt, van wie er nog vijf vastzitten. Maandag en dinsdag staan de eerste achttien verdachten terecht. Omdat in lang niet alle gevallen een duidelijk verband tussen een verdachte en schade bestaat, is het vaak niet mogelijk dat het slachtoffer geld krijgt toegewezen in het strafproces. Het is daarom belangrijk dat de gedupeerden op een andere manier schadeloos worden gesteld, laat justitie weten.

Het OM nodigt binnenkort alle mensen die aangifte hebben gedaan uit voor een informatiebijeenkomst waar wordt uitgelegd hoe eventuele schade verhaald zou kunnen worden. Tot nu toe is zo'n 160 keer aangifte gedaan en zijn ongeveer 450 tips en verklaringen binnengekomen.

Het Groningse dorp werd twee weken geleden overspoeld door duizenden jongeren nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagfeestje op Facebook had aangekondigd. Onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's zorgden voor meer dan een miljoen euro schade. Tientallen mensen raakten gewond.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven van het ministerie van Veiligheid en Justitie keert eenmalig bedragen uit aan slachtoffers van een ernstig geweldsmisdrijf. Dit is een tegemoetkoming voor letselschade en bestaat uit smartengeld en een tegemoetkoming voor materiële schade.

Bijrol levert Van het Hof en Zuiderhoek Kalf op

René van het Hof en Olga Zuiderhoek hebben de Gouden Kalveren voor beste acteur en actrice in een bijrol gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekend tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

Van het Hof won voor zijn bijrol als klungelige crimineel in de misdaadkomedie Plan C. Zuiderhoek mocht met de prijs naar huis voor haar bijrol in het oorlogsdrama Süskind.

Het gala, waarmee het Nederlands Film Festival ieder jaar afsluit, werd dit jaar voor de 32e keer gehouden. De presentatie was in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. Cabaretier Theo Massen opende de avond met een nietsontziende conference over de films die het afgelopen jaar in Nederland werden gemaakt.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag

Vanavond stond om 20.00 uur in de Eredivisie één duel op het programma. In het Goffert Stadion speelden N.E.C. Nijmegen en ADO Den Haag met 1-1 gelijk dankzij goals van Leroy George en Mike van Duinen. Beide teams blijven hierdoor in de middenmoot staan.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

ADO Den Haag

 47' George    58' Van Duinen
 
 Gele kaart: Foor (N.E.C. Nijmegen), Omeruo (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.875
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Breuer
Van Eijden
Cmovs
Conboy
Roorda (Pálsson/46)
Foor (Van der Velden/84)
Koolwijk
George
Platje (Ten Voorde/65)
Rieks
  Zwinkels
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen (Vicento/84)
Visser (Malone/78)
Toornstra
Chery
Poepon
Van Duinen

Overspel wint Gouden Kalf voor beste tv-drama

De Nederlandse serie Overspel heeft het Gouden Kalf voor beste televisiedrama gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het 32e Gala van de Nederlandse Film. De Gouden Kalveren werden uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Rifka Lodeizen won voor haar rol in de serie het Gouden Kalf voor beste actrice in een televisiedrama. Ze passeerde hiermee Sanneke Bos en Sallie Harmsen, die allebei waren genomineerd voor hun rol in de serie De Geheimen van Barslet.

Jeroen Willems won het Kalf voor beste acteur in een televisiedrama voor zijn rol in de Nederlandse televisiefilm Cop vs. Killer. Hij passeerde hiermee Kees Prins, die ook was genomineerd voor Overspel, en Roelant Fernhout die was genomineerd voor zijn rol in Terug. Willems werd ook uitgeroepen tot Gast van het Jaar.

Het eerste seizoen van Overspel ging vorig najaar van start. De serie over een fotografe die een buitenechtelijke relatie krijgt met een machtige advocaat trok wekelijks ongeveer een miljoen kijkers. De serie krijgt dit jaar een vervolg.

In augustus werd bekend dat Overspel is verkocht aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse remake, getiteld Betrayal, zal worden uitgezonden bij zender ABC. David Zabel, die jarenlang betrokken was bij het ziekenhuisdrama ER, schrijft het scenario.

De televisie-Kalveren maakten dit jaar hun comeback. Vorig jaar werden de drie prijzen in deze categorieën niet uitgereikt.


Overspel wint Gouden Kalf voor beste tv-drama (Foto: Novum)

Kovalainen wil bij Caterham blijven

Heikki Kovalainen wil graag ook komend seizoen voor Caterham uitkomen. De Fin had met verschillende teams contact over een stoeltje voor 2013, maar geen van de gesprekken werd concreet. Daarom is voor hem een vierde seizoen bij het team van Tony Fernandes de beste optie.

Kovalainen sprak met Autosport. "Ik ben op het moment met Caterham in gesprek over volgend jaar en hoop dat we voor het einde van het seizoen een nieuwe deal hebben. Het liefst deze maand al. Ik zie nog steeds veel potentie bij Caterham. Mochten er zich nog andere mogelijkheden voordoen, zal ik die natuurlijk bekijken, maar tot op heden zijn er geen serieuze gesprekken met andere teams geweest."

Studentenbestand groeit fors

Universiteiten en hogescholen hebben hun studentenbestand in 12 jaar tijd flink zien groeien. Er kwam gemiddeld per instelling liefst 68,5 procent extra studenten bij. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

In 2000 waren er op de hogescholen in Nederland gemiddeld 5924 studenten en op de universiteiten 12.925. In 2011 waren het er respectievelijk 10.945 en 19.088. Dat terwijl het aantal universiteiten gelijk bleef en het aantal hogescholen iets afnam door onder meer fusies.

Studentenbestand groeit fors
Studentenbestand groeit fors (Foto: ANP)

Llodra schakelt Sijsling uit in Bergen

Igor Sijsling heeft vrijdagavond de kwartfinale van het challengertoernooi in Bergen niet overleefd. De Amsterdammer moest zijn meerdere erkennen in Michaël Llodra. De Fransman zegevierde op het Belgische hardcourt met 6-4 en 6-3 en treft nu bij de laatste vier de Duitser Tobias Kamke (4).

Sijsling was vooraf gewaarschuwd. Llodra, vorig jaar nog de nummer 21 van de wereld maar inmiddels afgezakt naar positie 111, had immers in de eerste ronde al de nummer een van de plaatsingslijst David Goffin verslagen.

De Nederlander kreeg nauwelijks een poot aan de grond. Sijsling creëerde de gehele wedstrijd geen enkele breekkans. Llodra kreeg ze juist in overvloed, maar sprong er niet goed mee om. Bij 5-4 in de eerste set sloeg hij pas op zijn vijfde toe.

In de tweede set kreeg Llodra nog vier breakpoints, maar wederom hield hij het bescheiden. Een break bij 4-3 volstond uiteindelijk om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Treinverkeer Schiphol plat door brandmelding

Treinreizigers die vrijdagavond naar of van Schiphol reizen moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Door een brandmelding bij een hogesnelheidstrein rijden er geen treinen van en naar de luchthaven.

De normale dienstregeling komt naar verwachting om 22.30 uur weer op gang, laat spoorbeheerder Prorail weten. Reizigers tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal kunnen omreizen via Haarlem.

Badr Hari naar rechter om advertentie Comedy Central

Badr Hari stapt naar de rechter vanwege een advertentie van Comedy Central. De kickbokser is niet blij dat over zijn rug reclame wordt gemaakt voor Charlie Sheens show Anger Management. Volgens Hari en zijn advocaat is de afbeelding 'schadelijk'.

"Hij wil dan ook dat ik er iets aan ga doen om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt", lichtte een van Hari's advocaten vrijdag toe in SBS Shownieuws. Hari zou de advertentie an sich geen groot probleem vinden en de humor inzien van de stunt van Comedy Central, maar omdat zijn naam als merk is vastgelegd zet hij stappen.

Badr, de nieuwe geliefde van Estelle Cruijff, zit nog steeds vast op verdenking van poging tot doodslag. Comedy Central maakte in een advertentie voor Anger Management een knipoog naar Hari's imago, door hem in een kickboxoutfit tegenover Sheen te zetten. Hari is zelf niet te zien, maar op een capuchon staat duidelijk zijn naam.

Richard de Mos blijft toch in Haagse gemeenteraad

Richard de Mos blijft toch in de gemeenteraad van Den Haag zitten. Hij gaat daar door als de eenmansfractie Groep de Mos. Dat heeft vrijdag aan Omroep West laten weten. In juli zei hij nog dat hij zijn raadszetel aan de PVV terug zou geven.

De Hagenaar zit sinds maart 2011 in de gemeenteraad. De 36-jarige De Mos was ook Kamerlid, maar de partij van Geert Wilders had hem niet op de kandidatenlijst gezet. Hij hoopte daarna alsnog te worden toegevoegd als lijstduwer en via voorkeursstemmen in de Kamer te worden gekozen. Hij maakte zijn raadslidmaatschap in Den Haag afhankelijk van het slagen van deze actie, die uiteindelijk mislukte.

"Ik heb afgelopen zomer in eerste emotie gehandeld en die emotie heb ik nu achter me gelaten", motiveert hij zijn stap tegen Omroep West. Verder claimt hij 'talloze' verzoeken te hebben gekregen van mensen uit Den Haag en Scheveningen om door te gaan als raadslid. "Mensen hebben mijn werk blijkbaar gewaardeerd."

De Mos wil zijn eenmansfractie uitbouwen tot een 'echt lokale volkspartij'. Een aantal bekende Hagenaars zou bereid zijn om daarin plaats te nemen. "Wij gaan werken aan een herkenbare lokale partij, waar het groen-gele bloed door de aderen stroomt." Hij hoopt bij de verkiezingen van maart 2014 tussen de vijf en tien zetels in de gemeenteraad te halen, hoewel hij erkent dat dat veel is.

Het besluit van De Mos betekent dat de PVV nog een zetel in de gemeenteraad verliest. Eerder stapte Arnoud van Doorn al uit die partij. Ook hij ging door als onafhankelijk raadslid. De PVV houdt zes raadszetels over en is nu samen met D66 de derde partij in de raad.


Richard de Mos blijft toch in Haagse gemeenteraad (Foto: Novum)

Minder overlast seksende homo's Amsterdam

De overlast van cruisende mannen bij de homo-ontmoetingsplaats Oeverlanden in Amsterdam is de afgelopen twee maanden aanzienlijk verminderd. Dat laat stadsdeel Nieuw-West vrijdag weten. Na een explosieve toename van klachten van omwonenden en recreanten ondernamen stadsdeel en politie deze zomer een actie om de overlast tegen te gaan.

Zo kregen bezoekers flyers met een plattegrond waarop staat waar seksuele ontmoetingen precies worden gedoogd. Verder werd in de flyer gewaarschuwd om buiten dit gebied de broek aan te houden. Ook werd een waarschuwingsbord geplaatst en betonblokken neergezet om parkeren op bepaalde plekken tegen te gaan.

"Deze acties werpen nu vruchten af", zegt stadsdeelwethouder Els Verdonk. "Hier zijn we blij mee, maar we zijn er nog niet. We blijven intensief toezicht houden in het gebied."

Fulham herenigt Tavares met trainer Jol

Fulham heeft wederom een speler aan de selectie toegevoegd. De Londense voetbalclub maakte vrijdag de komst van Mickaël Tavares openbaar. De 29-jarige Senegalees wordt op Craven Cottage herenigd met trainer Martin Jol, met wie hij in 2009 al eens bij Hamburger SV samenwerkte.

Tavares zat na zijn vertrek afgelopen zomer bij de Duitse vereniging zonder club. Drie weken geleden haalde Fulham met de Griek Giorgos Karagounis al een andere transfervrije middenvelder binnen.

De negenvoudig international kwam in 3,5 jaar tot vijftien competitieduels voor HSV. De afgelopen jaren werd Tavares al uitgeleend aan FC Nürnberg en Middlesbrough. De verdedigende middenvelder speelde eerder ook voor Slavia Praag en Tours.

Jol kijkt uit naar de nieuwe samenwerking met Tavares. "Hij speelde voor mij in Hamburg, dus ik ben bekend met zijn kwaliteiten", zegt Jol vrijdag op de clubsite. "Hij zal laten zien dat hij een goede aanvulling is."

Whitmarsh: "Young Driver Test werkt niet"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft tegenover Motorline.cc toegegeven dat de Young Driver Test niet werkt zoals deze oorspronkelijk bedoeld was. In plaats van jonge talenten een kans te geven rijden er nu vaak coureurs die door hun leeftijd of een gebrek aan talent het nooit ver geschopt hebben.

Deze rijders nemen een zak met geld mee, iets dat de renstallen goed kunnen gebruiken. De coureurs mogen op hun beurt de nieuwe updates aan de tand voelen. "ls we eerlijk zijn gebruiken we het allemaal om de bolides verder te ontwikkelen. Ik heb nog geen enkele zogenaamde Young Driver Test gezien waarbij een team een talent klaar stoomt om het volgende seizoen te racen. We geven het niet graag toe, maar dat is wel de waarheid."

Chiropraxie levert Zijlstra kwakzalverprijs op

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) krijgt dit jaar de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dat laat de vereniging vrijdag weten. Hij krijgt de prijs omdat studenten die in het buitenland een opleiding tot chiropractor volgen hun studiefinanciering mogen meenemen. Chiropraxie is volgens de vereniging een vorm van kwakzalverij.

Volgens de vereniging nemen momenteel 119 bottenkrakers in opleiding hun studiefinanciering mee naar het buitenland. Dat zou het rijk zo'n anderhalf miljoen euro kosten. In Nederland bestaat geen opleiding tot chiropractor.

Behalve Zijlstra telde de longlist nog zeven genomineerden. Daaronder NRC Handelsblad, opleidingsinstituut Scheidegger, de gemeente Utrecht en celbioloog en immunoloog Huub Savelkoul.

Vorig jaar ging de prijs naar het Erasmus MC in Rotterdam. De decaan van het academische ziekenhuis had een proefschrift geaccepteerd over acupunctuur.

De Meester Kackadorisprijs wordt zaterdag uitgereikt. Of Zijlstra de prijs in ontvangst zal nemen, is niet bekend.

Kwakzalverij vormt nog altijd een grote industrie in Nederland. Zo gaan er in de wereld van de homeopathie jaarlijks nog altijd tientallen miljoenen om. Maar ook veel andere vormen van kwakzalverij kosten de overheid en de zorgverzekeringen enorme bedragen, terwijl de middelen, op een placebo-effect na, geen enkele positieve invloed op de gezondheid hebben.

Weer Syrische granaatinslag in Turkije

Het Turkse leger heeft vrijdag 'gereageerd', nadat er opnieuw een Syrische granaat in Turkije terecht is gekomen. Dat hebben de Turkse staatsmedia gemeld. Eerder vrijdag maakte Turkije bekend dat het troepen heeft gestationeerd langs de grens met Syrië.

Turkse militairen patrouilleerden eerder vrijdag langs de grens en er reden pantservoertuigen rond. Volgens het Turkse ministerie van buitenlandse zaken had Syrië vrijdag tanks en ander militair materieel weggehaald uit het grensgebied. Dit zou gedaan zijn om elke 'indruk van een bedreiging' weg te nemen, aldus het ministerie.

Bewoners van de grensstad Akcakale, waar eerder deze week vijf mensen om het leven kwamen toen ze werden getroffen door een Syrische granaat, zeiden te vrezen voor geweld in de grensregio.

Halil Deniz zei te vrezen voor zijn leven: "We weten niet of we blijven leven of sterven. Kinderen gaan 's avonds naar andere dorpen en keren de volgende ochtend terug. Winkeliers, de burgers en onze kinderen zijn erg bezorgd. We hebben de hele nacht niet geslapen." Hij prees het antwoord van het Turkse leger op de beschieting van Akcakale. Volgens hem moet Damascus zich ervan bewust zijn dat het doden van Turkse burgers niet ongestraft blijft. "Als onze regering niet had teruggeslagen, had het veel erger kunnen zijn. Dan hadden ze de stad voor een tweede keer kunnen aanvallen."

Woensdag en donderdag hebben Turkse artilleriestukken doelwitten in Syrië onder vuur genomen. Hoewel Damascus en Ankara hebben afgesproken de kalmte te bewaren, is het duidelijk dat voor de Turkse regering militair ingrijpen nog steeds een optie is.

Weer minder meesters voor de klas

Het aantal mannen dat lesgeeft op basisscholen is de afgelopen jaren afgenomen. Was in 2007 nog 15,5 procent van de onderwijzers man, vorig jaar was hun aandeel gedaald tot 13,8 procent. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag op basis van onderzoek. De vakbond is bezorgd over de vervrouwelijking van het basisonderwijs.

Het aantal scholen met alleen vrouwen voor de klas steeg volgens de bond de afgelopen jaren van 562 naar 820. AOb-voorzitter Walter Dresscher benadrukt dat de kwaliteit van het onderwijs niet in het geding is. "Je kunt je wel afvragen hoe wenselijk het is vanuit een maatschappelijk oogpunt. Het is goed dat kinderen leren omgaan met mannen en vrouwen."

De overheid wil juist graag meer mannen voor de klas zien. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil dat in 2020 het aandeel mannelijke leerkrachten op dertig procent ligt. Volgens Dresscher gaat dat niet lukken. De maatregelen van Zijlstra hebben volgens hem nauwelijks effect De vakbondsman ziet de oplossing in het opheffing van de nullijn voor leerkrachten. Die zou mogelijke meesters maar afschrikken.

Britt Dekker vreest houdbaarheidsdatum

Britt Dekker is bang dat het Nederlandse publiek genoeg van haar krijgt. "Je weet nooit hoelang het duurt, met tv kan het zo afgelopen zijn", weet de blondine, die later deze maand het Gouden Televizier Gala mogelijk verlaat met een Talent Award op zak.

"Kijk naar al die Popstars- en Idols-figuren: ze zijn allemaal weg", vertelt de 20-jarige realityster en presentatrice aan RTL Boulevard. "Het gaat wel goed nu, maar het kan zo gebeurd zijn. Zoals Viola Holt bijvoorbeeld, die is nu ook niet meer op tv, maar was heel goed."

Als Britts dromen uitkomen, grijpt ze 19 oktober naast de Talent Award. De blondine moet het opnemen tegen Kim-Lian van der Meij en Gerard Ekdom. "Ik heb pas gedroomd dat Gerard gaat winnen. Hij is nog maar pas op tv en verdient het ook echt."

Dat Kim-Lian is bestempeld als aanstormend talent verbaast Britt. "Zij is echt een talent, ze hoort meer tussen die grote vrouwen als Wendy van Dijk en Linda de Mol."

Britt Dekker is niet de eerste persoon die eigenlijk absoluut niets kan, maar toch beroemd werd. Mensen als Paris Hilton, Kim Kardashian en Yolanthe Cabau van Kasbergen gingen haar voor. De reden voor de massale interesse voor dit soort mensen blijft vooralsnog volstrekt onduidelijk.

Juventus-coach maar vier maanden aan de kant

Juventus-coach Antonio Conte heeft strafvermindering gekregen. Het Italiaanse sporttribunaal heeft zijn schorsing voor betrokkenheid bij een omkoopschandaal vrijdag teruggebracht tot vier maanden. Conte werd in eerste instantie voor tien maanden geschorst, maar tekende beroep aan. Zijn schorsing loopt nu 8 december af.

Het tribunaal acht niet bewezen dat Conte als coach van Siena speler Salvatore Mastronunzio buiten de selectie hield omdat die weigerde deel te nemen in het omkoopschandaal. Conte blijft wel schuldig aan het niet rapporteren van de 'verkochte' wedstrijd Siena - Albinoleffe in het seizoen 2010-2011. De oud-international heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

Conte was een seizoen coach van Siena, waarna hij overstapte naar Juventus. Hij bezorgde de Oude Dame vorig jaar meteen de landstitel. Ook zonder Conte is Juve dit seizoen voortvarend van start gegaan. De Turijnse club deelt na zes wedstrijden de koppositie met Napoli.

Technisch directeur Massimo Carrera neemt momenteel de honneurs waar voor Conte.

[Upd] Jolande Sap stapt op bij GroenLinks

Jolande Sap stapt op als partijleider en fractievoorzitter van GroenLinks. Dit laat ze vanmiddag weten op de website van haar partij.

Er waren al lange tijd speculaties over de positie van Jolande Sap bij GroenLinks. Ernstige twijfels over haar leiderschap ontstonden na de verkiezingen. GroenLinks duikelde van tien naar vier zetels in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen stuurde de partijtop een verklaring uit waarin stond dat Sap politiek leider van de partij blijft.

Na boze reacties van lokale politici en ruggenspraak kwamen de opstellers van de verklaring hier snel op terug, schrijft het NRC. Zij vernamen het nieuws al eerder via een anonieme bron. De partijtop bestaat uit partijvoorzitter Heleen Weening, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen en Europees delegatieleider Judith Sargentini.

Jolande Sap laat in haar verklaring weten dat ze geen andere mogelijkheid zag dan aftreden. Ze doet dit wel 'met pijn in haar hart.'

Update 19:03
De GroenLinks-fractie kiest maandag een nieuwe voorzitter, schrijft Het Parool. De overgebleven leden nemen met 'met groot respect' afscheid van Sap. "Onder haar leiding boekte onze partij belangrijke resultaten voor een groener en socialer Nederland", stellen ze. Zaterdagochtend komt de partijraad bij elkaar om de ontstane situatie te bespreken.

Sacha Baron Cohen maakt The Lesbian

Sacha Baron Cohen gaat de hoofdrol spelen in het drama The Lesbian. Het waargebeurde verhaal gaat over de miljardair Cecil Chao uit Hongkong die vorige week ruim vijftig miljoen euro uitloofde aan de man die erin zou slagen met zijn lesbische dochter te trouwen. Baron Cohen gaat de film ook produceren.

De dochter van de zakenman zou eerder dit jaar in het huwelijk zijn getreden met een vrouw die al zeven jaar haar levenspartner was. Chao zelf ontkende dat vorige week. Volgens hem is zijn 33-jarige dochter nog steeds vrijgezel.

Baron Cohen, bekend als onder meer Ali G, Borat en The Dictator, kruipt vermoedelijk in de rol van vader Chao, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Vanaf 10 januari is hij te zien als de halfcriminele kastelein Thénardier in Tom Hooper's verfilming van Les Misérables.


Sacha Baron Cohen maakt The Lesbian (Foto: Novum)

Defensie bergt Messerschmitt uit IJsselmeer

Uit het IJsselmeer is vrijdag een eenmotorig Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog gehaald. Een groot team van defensie vond veel munitie en wapens. Delen van het wrak zijn naar boven gehaald. Er zijn geen stoffelijke resten aangetroffen, laat het ministerie van Defensie weten.

Een groep sportduikers stuitte enige tijd geleden op de Messerschmitt Bf 109. Ze waren op zoek naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog.

Duikers van de marine, de bergingsdienst van de luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en Identificatie Dienst van de landmacht werden vervolgens bij het bergingsproject betrokken. De marine stelde ook het duikvaartuig Argus beschikbaar.


Defensie bergt Messerschmitt uit IJsselmeer (Foto: Novum)

Spanje sluit akkoord met VS over raketschild

De Spaanse regering heeft besloten deel te nemen aan het raketschild van de NAVO. De Amerikaanse marine mag daardoor op de basis Rota in het zuiden van Spanje vier gespecialiseerde oorlogsschepen stationeren.

De deal met de VS is volgens vicepremier Soraya Saenz de Santamaria vrijdag beklonken. De U.S. Navy maakt nu ook al gebruik van de vlootbasis.

Het raketschild moet de VS en hun bondgenoten beschermen tegen aanvallen van landen als Iran en Noord-Korea. Rusland is fel tegen het raketschild, omdat het vreest dat de effectiviteit en afschrikking van zijn kernmacht worden aangetast.

De vier extra oorlogsbodems brengen ongeveer veertienhonderd militairen met zich mee naar Rota. De VS hebben al 4250 militairen en duizend man burgerpersoneel gestationeerd op de luchtmachtbasis Moron in het zuidwesten van Spanje.

De Vries mocht beelden tbs'er niet uitzenden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries mocht gesprekken met Koos H. terecht niet uitzenden. Dat bepaalde de Hoge Raad vrijdag. Het gaat om gesprekken die heimelijk werden opgenomen in een tbs-kliniek. H. kreeg in 1982 levenslang voor de moord op drie jonge meisjes.

Een jeugdvriend van H. nam gesprekken met de veroordeelde moordenaar op. De Vries zond de beelden in april 2010 uit, terwijl de rechtbank in Amsterdam vooraf had bepaald dat dit niet mocht. SBS en Endemol waren bereid om de opgelegde dwangsom van vijftienduizend euro te betalen.

De Vries, SBS en Endemol vonden dat de bekentenissen die H. deed op de beelden zwaarder wogen dan de privacy van de veroordeelde moordenaar. Zowel de rechtbank als het hof oordeelden echter dat de uitzending de privacy van H. schaadde. De Vries, SBS en Endemol gingen in cassatie, maar de Hoge Raad bekrachtigt de eerdere uitspraken.

Na de eerste twee uitzendingen werd de dwangsom overigens verhoogd, omdat het vonnis niet werd nageleefd. In het afsluitende derde deel werd H. daarom ook gespeeld door een acteur.

In die laatste uitzending besteedde De Vries aandacht aan de volgens de misdaadverslaggever dubieuze rol van de inmiddels overleden vicevoorzitter van de Haagse rechtbank Cornelis Stolk, die persoonlijk contact had met H. De seriemoordenaar zou uit handen van justitie zijn gebleven in ruil voor seks met Stolk.

De rechter zou H. met ingewikkelde juridische procedures hebben geholpen, in ruil voor seksuele diensten en kinderporno. Toen H. en zijn broer werden aangehouden voor betrokkenheid bij een overval, bekende H. Toch sprak Stolk hem vrij. Twee jaar later pleegde H. een van de drie moorden.

Greenpeace mag blijven actievoeren tegen Shell

Greenpeace mag in de toekomst tegen Shell blijven protesteren. Wel moeten actievoerders zich aan bepaalde regels houden om te voorkomen dat acties uit de hand lopen. Bij overtreding moet een boete worden betaald. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag in een kort geding bepaald.

De milieuorganisatie moet voortaan aan het begin van een actie bekendmaken wat het doel is, wat er gaat gebeuren en hoelang het duurt. Ook moeten ze zo nodig laten weten of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Acties waarbij klanten niet meer kunnen tanken, mogen maar een uur duren. Andere protesten waarbij de normale gang van zaken binnen het bedrijf onmogelijk worden gemaakt mogen niet langer dan twee uur duren.

Shell eiste in de zaak dat Greenpeace stopt met protesteren, op straffe van een dwangsom van een miljoen euro. Dat gebeurde naar aanleiding van een wereldwijde campagne van de milieuorganisatie medio september. Greenpeace is boos dat Shell is begonnen met boringen in het poolgebied. Zo'n zestig actievoerders maakten in Nederland ruim zeventig tankstations korte tijd onbruikbaar.

Volgens de rechter zijn organisaties als Greenpeace vrij om actie te voeren en hun mening aan het publiek kenbaar te maken. Alleen als een dergelijk protest veel hinder of schade oplevert is protesteren niet toegestaan. Of een bepaalde actie niet aan de voorwaarden voldoet, moet achteraf worden bepaald, vindt de rechter.

Greenpeace zegt in een reactie op de uitspraak blij te zijn met de erkenning van de rechter. "We gaan door met onze campagne tegen olieboringen op de Noordpool", aldus de organisatie.

Formatiebesprekingen maandagmiddag verder

De formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA gaan maandagmiddag verder. Mark Rutte en Diederik Samsom praten van 16.30 uur tot 21.30 uur verder over de vorming van een coalitie. Dat laat de Tweede Kamer weten

Deze week waren er dagelijks twee of drie sessies onder leiding van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Volgens Kamp hebben de onderhandelingen tussen VVD en PvdA nog niet vastgezeten. "We proberen steeds op een constructieve manier naar een eindresultaat toe te werken", zei hij vrijdagochtend op Radio 1.

Verder komt over de onderhandelingen weinig nieuws naar buiten. De liberalen en sociaaldemocraten hebben afgesproken radiostilte in acht te nemen.

Kim Basinger speelt vrouw Liam Neeson

Kim Basinger heeft een bijrol bemachtigd als Liam Neesons echtgenote in Third Person. Het drama van Paul Haggis gaat over drie echtparen uit verschillende steden die met elkaar verbonden zijn. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Andere rollen worden gespeeld door Mila Kunis, Adrien Brody, Casey Affleck, Olivia Wilde en James Franco. De film staat gepland voor 2014.

De 58-jarige Basinger was voor het laatst te zien als de moeder van Zac Efron in Charlie St. Cloud. Ze speelde onlangs in het nog niet verschenen drama One Square Mile, waarin ze naast Richard Jenkins en Cam Gigandet te zien is.

Haggis maakte al eerder Crash, ook een film met een plot waarin personages die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben toch onlosmakelijk verbonden blijken. Voor die film ontving Haggis onder meer de Oscars voor beste film en beste scenario.


Kim Basinger speelt vrouw Liam Neeson (Foto: Novum)

Bellicher; Cel

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher is 's nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Alles wat Bellicher zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland, waar hij te maken krijgt met een bizarre aanklacht, twee spijkerharde rechercheurs en een advocate die hem niet gelooft. Bellicher ontkomt en gaat koortsachtig op zoek naar antwoorden: wie heeft zijn identiteit gestolen en waarom?

Wereldpremière The Hobbit voor goed doel

De wereldpremière van The Hobbit: An Unexpected Journey wordt een benefietvoorstelling voor het American Film Institute. De opbrengst gaat naar projecten voor educatie over film en het preserveren van oude films. De film vormt het eerste deel van Peter Jacksons Hobbit-trilogie.

De voorstelling vindt 6 december plaats in New York. Dat is acht dagen eerder dan in de rest van de Verenigde Staten. In Nederland verschijnt de fantasyfilm op 13 december in de bioscoop.

Jacksons Hobbit-trilogie is gebaseerd op het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien. In An Unexpected Journey komt de Hobbit Bilbo Baggins voor het eerst in aanraking met een legendarische magische ring die zijn leven en de geschiedenis van Midden-aarde voorgoed zal veranderen. Het verhaal vormt een prequel voor de Lord of the Rings-trilogie, ook door Jackson verfilmd.


Wereldpremière The Hobbit voor goed doel (Foto: Novum)

Gratis DLC voor Mass Effect 3

BioWare heeft vandaag bekendgemaakt dat vanaf volgende week dinsdag er gratis DLC zal komen voor Mass Effect 3. De DLC genaamd Retaliation is voor de multiplayer en komt uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

De DLC bevat het volgende:

  • Nieuwe vijanden: Collector Praetorian, Scion, Abomination, Trooper en Captain. Cerberus komt met de Dragoon en de Geth hebben nieuwe drones.
  • Nieuwe class kits: Turian Havoc Soldier en Turian Ghost Infiltrator zijn toegevoegd, meer zal volgen.
  • Hazard-versies voor: Acid, Lightning, Meltdowns, Sandstorms, Swarms en Whiteouts.
  • Nieuwe wapens: Collector Assault Rifle, Sub-Machine Gun en Sniper Rifle
  • Meer upgrades voor wapens en armor
  • Nieuwe challenge-mode voor de multiplayer: Hier kun je punten verdienen door doelen te halen. Met deze punten kun je extra's vrij spelen voor je personage zoals titels en banners die je aan andere spelers kunt tonen.

Bekijk de trailer van de DLC hieronder.

Talent Locadia langer bij PSV

Jürgen Locadia blijft tot 2017 bij PSV. De 18-jarige spits tekende vrijdag een verlengde en verbeterde verbintenis bij de Eindhovense club. Locadia gaat ook per direct deel uitmaken van de A-selectie van de huidige nummer drie van de Eredivisie. Afgelopen weekeinde debuteerde Locadia in de competitie met drie doelpunten tegen VVV-Venlo.

Locadia speelt al twee jaar in de jeugdopleiding van PSV dat hem overnam van Willem II. Voor Jong PSV kwam hij dit seizoen tot dertien goals in zes wedstrijden. In het bekerduel tegen Achilles '29 had hij enkele dagen eerder zijn eerste goal in het eerste elftal gescoord.

Locadia wil de concurrentie aangaan met spitsen Tim Matavz en Jeremain Lens. "Ik ga de concurrentie aan, maar weet dat ik twee topspitsen voor me heb", zegt de jongeling strijdvaardig. "Ik ben blij dat ik nu bij de grote jongens in de kleedkamer mag zitten. Mijn doel is om doelpunten te blijven maken, daar train ik hard voor. Ik wil mezelf constant verbeteren."

Stelling: Afkomst niet vermelden bij nieuwsberichten

In Nederland is het gebruikelijk om bij nieuwsberichten over criminele activiteiten goed te vermelden wat er allemaal plaats heeft gevonden. Wat daarbij opvalt is dat de Nederlandse nationaliteit nooit benoemd wordt. Zodra er een andere afkomst is wordt deze wel vaak vermeld, zelfs als de persoon in kwestie nooit in een ander land dan Nederland gewoond heeft.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

De afkomst van de crimineel zou niet vermeld moeten worden bij nieuwsberichten.

Voltooi Unfinished Swan deze maand

Giant Sparrow, ontwikkelaar van The Unfinished Swan, heeft bekendgemaakt dat de game deze maand te downloaden is op PlayStation Network. De game is vanaf 24 oktober te downloaden voor ongeveer €13. PlayStation Plus-members kunnen de game een week eerder downloaden.

The Unfinished Swan is een first person paint-game waarin je een witte omgeving met verfballen bestookt. Dit alles om een zwaan te achtervolgen die ontsnapt is uit een schilderij.


Agger verlengt contract bij Liverpool

Liverpool-verdediger Daniel Agger heeft zijn contract bij de Reds verlengd. Dat meldt Liverpool vrijdag op zijn website. Het is niet bekend hoelang de 27-jarige Deen heeft bijgetekend bij de club waarvoor hij sinds 2006 uitkomt. Zijn oude contract liep nog tot 2014. De centrale verdediger speelde sinds zijn komst 177 wedstrijden en wist daarin negen keer te scoren.

Agger zei zich heel blij te voelen met zijn nieuwe contract. "Dit betekent alles voor me. Dit is waar ik wil zijn en ik ben heel blij dat de club me wil. Ik ben echt heel blij nu. Ik heb nooit ergens anders heen gewild."

Film over autist Matthijs favoriet op NFF

De documentaire 'De regels van Matthijs' van Marc Schmidt is de Publiekslieveling in de categorie Documentaire tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat bleek donderdag tijdens het Film Festival in Utrecht.

De NCRV-documentaire dingt vrijdagavond mee naar een Gouden Kalf in de categorie Beste lange documentaire. De omroep zendt de documentaire maandagavond uit op Nederland 2.

In 'De regels van Matthijs' filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen.

De film won eerder op het internationale documentairefestival Visions du Réel in Nyon de Grand Prix voor Internationale Beste lange documentaire. De jury van het Zwitsers filmfestival was onder de indruk van de documentaire over de vriendschap tussen de filmmaker en zijn autistische vriend Matthijs. "Met liefde en moed plaatst de filmmaker ons oog in oog met zijn jeugdvriend. Deze film overschrijdt de grens met de onbekende en mysterieuze wereld van autisme."

Filmmaker Marc Schmidt donderdag in Pauw & Witteman over zijn docu

Cavia's verdronken bij kinderboerderij Maastricht

Voor de poort van een kinderboerderij in Maastricht heeft iemand vorige week een bakje met drie cavia's achtergelaten. Twee dieren zijn door de regen verdronken.

De Limburgse politie vermoedt dat degene die de dieren heeft achtergelaten dacht dat de kinderboerderij voor de cavia's kon zorgen. Dit soort dieren kunnen echter ziektes met zich meedragen en mogen daarom niet bij een kinderboerderij worden ondergebracht.

Het op deze manier achterlaten van dieren is trouwens strafbaar. Mensen kunnen dieren tegen een kleine vergoeding afgeven bij de dierenambulance.

Studentenvereniging Leiden mag weer open

Studentenvereniging Minerva in Leiden mag weer open. Dat meldt de gemeente Leiden vrijdag. De sociëteit aan de Breestraat moest vorige maand sluiten omdat de studenten van het Leidse corps de brandveiligheid niet op orde hadden. Wel moet de vereniging het veiligheidsplan nog verder aanscherpen.

Ondanks de aandachtspunten besloot burgemeester Henri Lenferink (PvdA) de tijdelijke sluiting niet te verlengen, waardoor de vereniging om 13.00 uur weer open mocht. Zo moeten de studenten het alcoholbeleid verder uitwerken, net als het proces van alarmeren bij een brand. Dat moeten ze samen met gemeente, politie en brandweer doen. Ook moet de vereniging binnen een maand een ontruimingsoefening houden.

In het verenigingspand in de Leidse binnenstad ontstond half september brand omdat binnen vuurwerk was afgestoken. Daarbij vlogen meubels en gordijnen in de brand. Op dat moment waren ongeveer vijfhonderd studenten aanwezig.

Martens niet fit voor duel met Twente

AZ vertrekt zondag zonder Maarten Martens naar Enschede voor de uitwedstrijd tegen FC Twente. Coach Gertjan Verbeek meldt op de AZ-website dat Martens niet wedstrijdfit is.

"Hij heeft een gekneusde knie. Gelukkig is er niets stuk. We weten niet hoe lang deze blessure duurt. Wie hem tegen FC Twente vervangt? Johann Berg Gudmundsson", aldus Verbeek.

De trainer weet niet precies wat hij van Twente moet verwachten. "Het lijkt erop alsof de goede vorm van de afgelopen weken nu iets minder is. Dat zag je tegen Ajax en grote gedeelten tegen Helsingborg. Maar goed, het is duidelijk dat er veel kwaliteit in de ploeg zit."

"Van Helsingborg hadden ze kunnen en moeten winnen. Wie er bij Twente tegen ons speelt is niet zeker; Steve McClaren wisselt namelijk nogal wat." AZ staat na zeven duels op de tiende plek in de Eredivisie. De achterstand op koploper Twente is negen punten.

Acht nieuwe aanhoudingen om rellen Haren

Het rechercheteam dat de rellen in Haren onderzoekt heeft afgelopen week acht nieuwe verdachten aangehouden. In totaal zijn nu 47 mensen aangehouden. De politie laat vrijdag weten de komende tijd meer mensen aan te houden.

De acht nieuwe verdachten zijn tussen de 18 en 25 jaar en worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze komen uit Groningen, Hoogezand, Ten Boer, Zuidhorn, Assen, Amstelveen en twee van hen uit Giethoorn. De jongemannen zijn na een verklaring te hebben afgelegd met een dagvaarding naar huis gestuurd.

De politie beschikt over ongeveer honderd uur aan videomateriaal. Verder zijn ongeveer 450 tips en verklaringen binnengekomen en is zo'n 160 keer aangifte gedaan. Uit alle informatie komen namen van verdachten naar voren, die worden 'gematcht' met de videobeelden.

De rellen in de Groningse plaats zorgden twee weken geleden voor meer dan een miljoen euro schade.

Abortusarts Women on Waves gearresteerd

De abortusarts van de Nederlandse organisatie Women on Waves is vrijdag in Marokko gearresteerd. Dat laat GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten aan Novum Nieuws. Details over de arrestatie ontbreken vooralsnog.

Van Tongeren is onderweg naar Ceuta, een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust omgeven door Marokko. De abortusboot had de Marokkaanse havenstad Smir op last van de autoriteiten al eerder moeten verlaten.

Women on Waves kon de arrestatie niet direct bevestigen. Wel meldde een woordvoerder dat er een politiecontrole was geweest.

Van Tongeren wilde overigens niet reageren op het vertrek van Jolande Sap als partijleider van GroenLinks.

GroenLinks-jongeren: partijtop moet zich schamen

Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, is verbijsterd over de gang van zaken rond het opstappen van Jolande Sap. De hele partijtop moet zich schamen, laten de GroenLinks-jongeren vrijdag in een verklaring weten.

"Dit is bizar", reageert voorzitter Jojanneke Vanderveen. "Partijfunctionarissen lijken meer vertrouwen te hebben in journalisten dan in elkaar." Deze week publiceerde Vrij Nederland een verhaal over het functioneren van Sap. NRC Handelsblad meldde vrijdag dat de partijtop het vertrouwen in Sap kwijt was, waarop de politica opstapte.

Volgens Vanderveen verstoort 'dit spektakel' het proces van de commissie onder leiding van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es, die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag van GroenLinks. "Er is hier overduidelijk meer aan de hand dan een gebrek aan leiderschap bij Jolande Sap", stelt Dwars.

De jongerenclub vindt dat de hele partijtop zich moet schamen. Er ligt een 'immense' opdracht om weer een 'gedegen partijcultuur' op te bouwen. Daar moet met man en macht aan worden gewerkt. "Wij geloven volledig in het bestaansrecht van GroenLinks. Er is alleen veel werk aan de winkel."

De commissie-Van Es moet volgens Dwars de ruimte krijgen om haar werk uit te voeren. "Alleen zo kunnen we hier zorgvuldig mee omgaan en zorgen dat iedereen die gehoord moet worden, ook gehoord wordt", aldus Vanderveen.

Djokovic en Murray plaatsen zich bij laatste vier

Novak Djokovic heeft zich vrijdag zonder moeite naar de halve finale van het ATP-toernooi in Beijing geslagen. De 24-jarige Serviër, nummer een van de plaatsingslijst, won met 6-1, 6-2 van de Oostenrijker Jürgen Melzer.

Djokovic neemt het bij de laatste vier op tegen de Duitser Florian Mayer. De andere halve finale gaat tussen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (3) en Feliciano Lopez uit Spanje. De Spanjaard ontdeed zich in drie sets van de Amerikaan Sam Querrey: 4-6, 6-4, 6-4.

In het ATP-toernooi in Tokyo bereikte olympisch kampioen Andy Murray (1) ondertussen eveneens de laatste vier. De titelverdediger in de Japanse hoofdstad kreeg het echter niet cadeau van Stanislas Wawrinka. Pas na drie sets boog de als zevende geplaatste Zwitser voor de winnaar van de US Open: 6-2, 3-6, 6-2.

Murray speelt voor een plek in de finale tegen servicekanon Milos Raonic (6). De Canadees ontdeed zich in drie sets van de als derde geplaatste Serviër Janko Tipsarevic: 6-7 (5), 6-2, 7-6 (7).

In de tweede halve finale neemt de lokale favoriet Kei Nishikori (8) het op tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis. Nishikori verraste met een 7-5, 6-4 zege op de als tweede geplaatste Tjech Tomas Berdych. Baghdatis staat voor het eerst sinds februari weer in de halve finale van een toernooi. Hij toonde zich met 6-2, 6-4 de meerdere van de Rus Dmitri Tursunov.

Hofland technisch directeur Fortuna Sittard

Kevin Hofland wordt technisch directeur bij Fortuna Sittard. Dat maakte de financieel geplaagde eerstedivisionist vrijdag bekend. De 33-jarige Hofland bekleedde een vergelijkbare functie bij AEK Limassol op Cyprus, maar stopte daar na vier maanden al. Hij wilde om privéredenen terug naar Nederland. In maart stopte hij op doktersadvies met voetbal.

Hofland, die zijn carrière ook begon bij Fortuna, is onderdeel van een volledig nieuwe vierkoppige directie bij de Limburgse club. De bestuurders werken op een 'no-cure-no-paybasis'.

Tegelijk met de presentatie van de nieuwe directie maakte Fortuna bekend aandelen uit te geven. Daarmee moeten de schulden worden betaald. Fortuna schermde onlangs met interesse van een Qatarees-Braziliaanse investeringsmaatschappij, maar brak de onderhandelingen af omdat de tussenpersoon zijn afspraken niet nakwam.

Benzinedief crasht gestolen auto

Een 22-jarige benzinedief heeft een gestolen auto in puin gereden. Dat gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag in Hattem, zo meldt Omroep Gelderland.

De man uit het Friese Tzumarrum werd door de politie achtervolgd nadat hij benzine zou hebben gestolen bij een tankstation aan de A50 bij Klarenbeek. Hij negeerde een stopteken van de agenten. Op de Apeldoornseweg in Hattem raakte hij de macht over het stuur kwijt, en belandde met zijn voertuig tegen een boom. De auto raakte zwaar beschadigd, de man kwam er met lichte verwondingen vanaf.

De benzinedief werd naar het ziekenhuis gebracht. Na te zijn behandeld, kon hij worden aangehouden.

Na bijna 40 jaar eindelijk afgestudeerd

De Duitse langstudeerder Werner Kahmann kan opgelucht ademhalen. Na maar liefst 63 semesters is hij op 61-jarige leeftijd eindelijk afgestudeerd en mag hij zich offcieel ingenieur noemen.

"Ik schreef mij in aan de universiteit van Keulen toen Willy Brandt nog bondskanselier was", zegt Kahmann. Dat was in 1973. Hij was gemotiveerd en wilde in vier jaar tijd zijn ingenieursdiploma halen. Praktische problemen en ongevallen staken daar echter een stokje voor, Kahmann moest zijn studie drie maal onderbreken. "Misschien had ik beter naar Keulen kunnen verhuizen, maar dat kreeg ik niet over mijn hart. Ik wilde in Siegburg blijven wonen voor mijn voetbalclub en mijn vriendin."

De redenen voor zijn onderbrekingen zijn divers. De eerste onderbreking kwam na een beenbreuk. Dat kostte hem anderhalf jaar revalidatie. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor de tweede keer, omdat zijn dochter werd geboren en hij de zorg voor het kind op zich nam. De laatste onderbreking was van 2004 tot 2011, vanwege het verhoogd inschrijvingsgeld, meldt de Süddeutsche Zeitung.  

Wie denkt dat Kahmann al die jaren de kantjes ervanaf heeft gelopen en alleen maar geprofiteerd heeft, heeft het overigens mis. "Ik heb altijd al gewerkt, mede daardoor heeft het afstuderen ook zo lang geduurd. Ik werk al sinds 1978 als ingenieur en technisch tekenaar."

Na al die jaren komt wel een einde aan alle studentenvoordeeltjes die Kahmann altijd genoot. Voortaan moet hij gewoon voor de bus betalen, en bij bioscoop en dierentuin mag hij de volle mep voor een entreebewijs dokken.

Kahmanns dochter is inmiddels 27 jaar oud. Hoewel ze een goede baan heeft, wil ze ook aan een studie beginnen. "Ik steun haar en heb gezegd dat ze moet doorzetten", aldus Werner Kahmann. 

Robben mist ook wedstrijd tegen Hoffenheim

Arjen Robben mist zaterdag de competitiewedstrijd van zijn club Bayern München tegen Hoffenheim. Dat meldt de Rekordmeister op zijn website. De vleugelaanvaller kampt nog altijd met een spierblessure aan zijn bovenbeen. Hij is daarom ook buiten de selectie gelaten van de WK-kwalificatieduels van Oranje komende week tegen Andorra en Roemenië.

De inzetbaarheid van Franck Ribéry is zeer twijfelachtig. De Fransman kampt met een kuitblessure. Die liep hij woensdag op in de Champions Leaguewedstrijd tegen BATE Borisov. Bayern leidt na zes speelronden soeverein in de Bundesliga. Het morste nog geen enkel punt. Het gat met landskampioen Borussia Dortmund is al zeven punten.


Robben mist ook wedstrijd tegen Hoffenheim (Foto: Novum)

[Upd] A. Cole haalt hard uit naar FA

Ashley Cole en Chelsea lijken een dubieuze rol te hebben gespeeld in de zaak rond John Terry en Anton Ferdinand, melden Britse media.

Voetbalbond FA bracht vrijdag een 63 pagina's tellend document naar buiten, waarin staat beschreven waarom Terry een schorsing van vier duels heeft gekregen. De onderzoekscommissie stelt in het rapport de geloofwaardigheid van Ashley Cole en Chelsea ter discussie. Zij wijzigden namelijk hun verklaring.

Cole was getuige in de strafzaak tegen Terry. De linksback werd gehoord door de FA, maar een aantal dagen later kreeg de bond een e-mail van Chelsea om de verklaring aan te passen. Het woordje 'black' moest worden toegevoegd aan de term die Terry zou hebben gebruikt tegenover Ferdinand.

Terry werd voor de rechtbank vrijgesproken, maar van de FA heeft hij nu dus wel een schorsing gekregen. De Engelsman heeft twee weken de tijd om te reageren of in beroep te gaan. Chelsea wilde niet ingaan op het rapport dat vrijdag naar buiten kwam.

Update 16:03 uur:

Ashley Cole heeft vrijdag op Twitter uitgehaald naar de Engelse voetbalbond. De speler van Chelsea noemde de FA een 'stelletje sukkels'. Cole deed dit naar aanleiding van de publicatie van het uitgebreide vonnis van de bond in een zaak tegen zijn teamgenoot John Terry. Die werd vorige week voor vier wedstrijden geschorst wegens racistische opmerkingen.

Als onderdeel van het vonnis werd gekeken naar een gesprek dat Cole had met de FA en verklaringen van de speler aan de politie. Omdat daar verschillen in zaten twijfelde de onderzoekscommissie aan de waarheid van Coles verklaringen. Cole reageerde gepikeerd. "Hahahahaa, goed gedaan FA. Ik loog dus", schreef Cole vrijdag aan het begin van de middag. Hij voegde daar de hashtag 'bunchoftwats' aan toe.

De uitbarsting zou Cole duur kunnen komen te staan. De FA heeft nog niet gereageerd, maar zijn coach bij Chelsea Roberto di Matteo kondigde aan naar de tweet te kijken, al was de Italiaan ook vergoelijkend. "Ik denk niet dat de spelers losgeslagen zijn."


Cole noemt Engelse bond 'sukkels' (Foto: Novum)

Bartoli en Li verder in Beijing

Marion Bartoli en Na Li completeren de laatste vier van het masterstoernooi in Beijing. Bartoli won vrijdag in de Chinese hoofdstad met 6-0, 2-6, 6-4 van Carla Suarez Navarro uit Spanje. Li liet haar landgenoten juichen door Agnieszka Radwanska (3) uit Polen met 6-4, 6-2 naar huis te sturen.

Bartoli neemt het in de halve eindstrijd op tegen de als eerste geplaatste Victoria Azarenka. Li treft Maria Sharapova (2). Li en Bartoli zijn beiden nog in de race voor het laatste ticket voor de WTA Tour Finals.

FOK!gamesTV: de makers van Tomb Raider

FOK!games had een gesprek met de ontwikkelaars van Tomb Raider. In de nieuwe game is Lara Croft te zien als tiener en zal ze haar eerste ervaringen opdoen in het leven als avonturier.

FOK!gamesredacteur D-vide gaat in op de totstandkoming van de game en wil weten wat er waar is van de geruchten dat er een verkrachtingsscene inzit. Ook willen we weten of Tomb Raider niet een beetje meelift op het succes van The Hunger Games

Webversie:


Download:
1080P

Player:
http://www.videolan.org/

Poulsen ergert zich aan uitlatingen Mourinho

Christian Poulsen is niet blij wat Real Madrid-trainer José Mourinho over hem heeft gezegd. De middenvelder van Ajax kreeg te horen dat de oefenmeester hem geen speler vond die hoorde in de zogenaamde 'Ajax-filosofie'.

"Het stoort me, al weet ik wel dat het een spelletje is en bij de wedstrijd hoort. Het is net alsof het beter verkoopt met een prutser als Poulsen. Als ik niet in het team zou passen, had ik dit seizoen nog niet zoveel wedstrijden gespeeld", aldus Poulsen.

Afgelopen zomer kwam de Deense middenvelder transfervrij over van het Franse Evian TG. "Het is bij Ajax beter, bij Evian was het altijd maar achter de bal aan rennen. Ik heb nu het gevoel dat ik weer aan de top speel", liet Poulsen weten.

Hij koos er afgelopen zomer voor om niet meer voor het nationale team van Denemarken uit te komen. "Ik ben blij dat ik me op Ajax kan blijven focussen en dat ik de beslissing heb genomen om niet meer voor het nationale team uit te komen. Ik kan al mijn energie in Ajax stoppen", besluit de Deen.

Kans Piqué is 'fifty-fifty' voor Real

Gerard Piqué kan zondag mogelijk zijn rentree maken voor FC Barcelona. Dat zei middenvelder Xavi vrijdag op de persconferentie.

"Op dit moment is de kans 50 procent dat Piqué tegen Real Madrid zal spelen", aldus Xavi. "Het is erg jammer dat nu ook Puyol geblesseerd is. Je kunt een speler niet vragen om zich in te houden. Hij is binnen en buiten het veld een voorbeeld en hij geeft altijd alles."

Barcelona en Real Madrid trappen zondag in Camp Nou om 19:50 uur af. Xavi haalde in vorige El Clásico's al verschillende mijlpalen. "Is er nog iets wat ik moet doen? Ja, een hattrick maken tegen Real Madrid. Dat zou geweldig zijn", grapte de Spanjaard.

"We denken er niet aan dat een overwinning van ons de problemen bij Real vergroot. We zijn gefocust om te winnen, omdat dat voor onze eigen moraal heel goed is." De Catalanen hebben na zes duels in de Primera Divisíon al acht punten voorsprong op de Koninklijke.

Kinderen uit tentenkamp Osdorp gehaald

Twee Somalische kinderen zijn vrijdag samen met hun moeder weggehaald van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp. De gemeente wil niet dat er kinderen op het kamp verblijven. De moeder en haar kinderen zijn naar een andere opvanglocatie gebracht, meldt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag.

Van der Laan merkte de moeder en haar kinderen woensdag bij een bezoek aan het tentenkamp op. Hij stelde toen als voorwaarde dat er in het tentenkamp geen zieken, hoogzwangere vrouwen of kinderen mogen verblijven. Hij wil niet dat er gedemonstreerd of druk gezet wordt met kinderen.

Bij een controle van de gemeente bleek vrijdag dat de kinderen echter nog steeds op het kamp verbleven, waarna ze werden weggehaald. De moeder en kinderen verblijven nu op een opvanglocatie en worden later overgebracht naar een asielzoekerscentrum.

De ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven sinds vorige week in het tentenkamp in Amsterdam-West. Volgens de bewoners is de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg om terug te keren.

Van der Garde leert van optreden in Japan

Giedo van der Garde mocht vandaag voor het eerst sinds de Grand Prix van China zich weer eens op de vrijdagochtend meten met de Formule 1-coureurs. De Nederlander eindigde in de Caterham op een 23e plaats, maar zegt dat dit niet het belangrijkste was, want hij heeft veen geleerd van zijn optreden.

"Ik heb mezelf prima vermaakt. Het heeft even wat tijd gekost om door te krijgen hoe hard ik de auto precies kon pushen, want ik had in China voor het laatst meegedaan aan een vrije training en dit is toch wel een hele andere auto dan die ik de rest van het jaar in de GP2 tot mijn beschikking had, maar aan het eind van de sessie begon ik me er goed in thuis te voelen."

Van der Garde eindigde bijna een seconde achter teamgenoot Vitaly Petrov, maar werkte in zijn 22 ronden wel het geplande programma af. "Ik ben daar erg tevreden over. In een ochtendtraining gaat het er niet om hoe snel je bent, want je moet het werk voor het team doen. Voor mij is het daarnaast ook nog belangrijk dat ik geen fouten maak en zoveel mogelijk bijleer, en wat dat betreft ben ik vandaag goed begonnen. Ik heb namelijk kunnen wennen aan de banden, KERS en het circuit, dus ik kan nu al niet wachten totdat ik volgende week in Zuid-Korea de kans krijg om in Vitaly's auto te testen."

De Nederlander moest voor de tweede vrije training zijn plaats weer afstaan aan vaste coureur Heikki Kovalainen. De Fin snelde uiteindelijk naar een achttiende tijd, een tiende voor Petrov.

Turkije stationeert troepen bij grens Syrië

Turkije heeft vrijdag troepen gestationeerd langs de grens met Syrië. Militairen patrouilleren te voet in het gebied en er rijden pantservoertuigen rond. Donderdag gaf het Turkse parlement toestemming voor militaire acties in Syrië.

Bewoners van de grensstad Akcakale, waar eerder deze week vijf mensen om het leven kwamen toen ze werden getroffen door een Syrische granaat, zeiden te vrezen voor geweld in de grensregio.

Halil Deniz zei te vrezen voor zijn leven: "We weten niet of we blijven leven of sterven. Kinderen gaan 's avonds naar andere dorpen en keren de volgende ochtend terug. Winkeliers, de burgers en onze kinderen zijn erg bezorgd. We hebben de hele nacht niet geslapen." Hij prees het antwoord van het Turkse leger op de beschieting van Akcakale. Volgens hem moet Damascus zich ervan bewust zijn dat het doden van Turkse burgers niet ongestraft blijft. "Als onze regering niet had teruggeslagen, had het veel erger kunnen zijn. Dan hadden ze (de Syriërs, red.) de stad voor een tweede keer kunnen aanvallen."

Woensdag en donderdag hebben Turkse artilleriestukken doelwitten in Syrië onder vuur genomen. Hoewel Damascus en Ankara hebben afgesproken de kalmte te bewaren, is het duidelijk dat voor de Turkse regering militair ingrijpen nog steeds een optie is.

Gerndt mist Ajax-uit na overlijden opa

FC Utrecht kan zondag tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax geen beroep doen op Alexander Gerndt. De Zweedse spits verblijft momenteel in eigen land, vanwege het overlijden van zijn opa.

Trainer Jan Wouters kan daarnaast ook niet beschikken over Edouard Duplan en Yassin Ayoub. Beide spelers zijn geblesseerd.

Vorige week stonden beide ploegen in het kader van de KNVB-beker ook al tegenover elkaar. Ajax wist destijds in Utrecht met 0-3 te winnen. "Toen waren we de mindere partij aangezien we positioneel werden overklast", aldus Wouters.

Hij vervolgt: "Daar hebben we over gesproken in de aanloop naar het uitduel in Amsterdam. We moeten leren van de fouten die we hebben gemaakt in het bekerduel. We weten wat ons te wachten staat."

Wit-Rus en Schot leiden wedstrijden van Oranje

Scheidsrechter Alexey Kulbakov is aangewezen als leidsman van het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Andorra volgende week vrijdag. Hij krijgt in de Rotterdamse Kuip assistentie van zijn landgenoten Andrei Hetsikau en Dmitry Zhuk.

De 32-jarige Wit-Rus floot in het verleden al Europese duels van FC Twente, AZ en FC Utrecht. Het is voor Kulbakov pas de tweede aanstelling bij een interland.

De Schot Craig Thomson leidt vier dagen later in Boekarest de wedstrijd van Oranje tegen Roemenië. De 40-jarige Schot krijgt daarbij hulp van Alasdair Ross en Derek Rose. Thomson was afgelopen zomer actief op het EK in Oekraïne en Polen. Ook floot hij twee seizoenen geleden Ajax - Real Madrid in de Champions League.

Rehwinkel handelde juist rond Project X

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, heeft juist gehandeld bij de rellen in Haren. Dat heeft de Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid hem laten weten, zo meldde hij vrijdag.

Er was kritiek op Rehwinkel dat de Veiligheidsregio vooraf niet in actie is gekomen toen duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te gaan voor een Facebookfeest, dat daarna volkomen uit de hand liep.

Volgens Rehwinkel lag de verantwoordelijkheid bij de Harense burgemeester Rob Bats. "Ik had de leiding op me moeten nemen als het bovenregionaal was geworden. Dat was niet het geval", constateerde Rehwinkel.

Shelltoren wordt hotel / club / restaurant

De voormalige Amsterdamse Shelltoren op Overhoeks aan het IJ moet een toeristische trekpleister worden in 2015.

Het gebouw moet worden omgetoverd tot 'een publiekstrekker van internationale allure', met onder meer een draaiend restaurant, een club, een hotel en een panoramadek.

De aanbesteding is toegekend aan Twenty4Amsterdam, de ontwikkelcombinatie van ID&T, Club Air en ontwikkelaar Lingotto. De partijen betalen minimaal 10 miljoen euro voor de toren van 21 etages met rooftopbar.

Wethouder Maarten van Poelgeest is enthousiast over de plannen. 'Ik denk dat Twenty4Amsterdam straks dé nieuwe hotspot van Amsterdam zal zijn. Niet alleen omdat het terras natuurlijk het mooiste uitzicht van Amsterdam heeft, maar ook door de spannende mix van een hotel met muziekstudio’s en een club met een expositieruimte'.

De visie van Twenty4Amsterdam is hier te bekijken.

'Bleker wil rituele slacht alsnog onmogelijk maken'

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de rituele slacht alsnog onmogelijk maken. Dat concludeert NRC Handelsblad vrijdag uit een conceptbesluit van Bleker.

Bleker zou slachters willen verplichten aanwijzingen van een ambtenaar op te volgen. Joden vrezen volgens de krant dat de ambtenaar boven de opperrabbijn komt te staan. Als hij zich bemoeit met bijvoorbeeld het aantal snijbewegingen en de plek waar de halssnede wordt toegebracht, zou van een rituele slacht geen sprake meer zijn. Het vlees zou dan niet meer koosjer zijn.

Het conceptbesluit gaat volgens de krant tegen het convenant in dat in juni werd gesloten tussen joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap. Daarin staat dat dieren onverdoofd geslacht mogen blijven worden zoals de religies voorschrijven. Ook staat er dat dieren maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede dood moeten zijn.

Het conceptbesluit is vorige week vrijdag naar de slachterijen en organisaties gestuurd. Die kregen volgens de krant tot dinsdag de tijd om te reageren. In die korte periode viel ook het joodse Loofhuttenfeest. "Na vierhonderd jaar rituele slacht kun je niet verwachten dat deze kwestie in een paar dagen wordt opgelost", zegt Jigal Markuszower van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap in de krant.

Ook het Contactorgaan Moslims en Overheid wil meer tijd om de plannen te bestuderen. Directeur Ebubekir Ozture zegt in de krant vooralsnog aan te nemen dat Bleker goede intenties heeft.

Bleker wil de partijen wel extra tijd geven, maar zegt niet of hij aan de bezwaren tegemoetkomt.

Tweede uitbreiding Might and Magic Heroes 6 in lente

Ubisoft komt in het voorjaar met een tweede uitbreiding van het strategiespel Might and Magic Heroes VI. Het verhaal van de game, die zonder het origineel te spelen is, draait om de Dark Elves en mysterieuze demonische krachten. Het spel wordt gemaakt voor de pc, kondigde de uitgever aan.

Wat de subtitel van het spel wordt, heeft de uitgever nog niet laten weten. Aanvullende informatie over de Dungeon-groep, een splintergroepering van de Dark Elves, is evenmin onthuld.

Het strategische rollenspel Might and Magic Heroes VI werd in oktober vorig jaar uitgegeven. Deze zomer verscheen een eerste uitbreiding voor het spel waarin de groep piraten geïntroduceerd werd. De reeks draait om een strijd tussen elf verschillende groepen die allemaal de macht willen grijpen in het fictieve land Ashen.


Tweede uitbreiding Might and Magic Heroes 6 in lente (Foto: Novum)

Inspectie sluit onhygiënische tandarts Amsterdam

Een tandartsenpraktijk in Amsterdam moet per direct zijn deuren sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontdekte bij een bezoek dat de hygiëne in praktijk Dobra Dentistry ver onder de maat is en dat de patiëntveiligheid in gevaar is.

Bij de praktijk werden instrumenten schoongemaakt in een keuken waar ook servies en bestek wordt afgewassen. Ook de schoonmaakapparatuur voor de instrumenten voldeed niet of werd niet op de juiste manier gebruikt. Het risico bestaat dat zo ziektekiemen van patiënt op patiënt worden overgedragen.

Daarnaast hield de praktijk de patiëntendossiers niet goed bij. De inspectie vond op meerdere plekken röntgenfoto's waarvan niet duidelijk was bij welke patiënt de foto's hoorden.

De praktijk mag pas weer open als die weer veilig is voor patiënten.

CDA-wethouder Delfzijl stapt op na beschuldigingen

Een CDA-wethouder in Delfzijl is vrijdag opgestapt vanwege aanhoudende beschuldigingen van belangenverstrengeling. Mahmut Kaptan lag zwaar onder vuur omdat hij geld van de Turkse culturele vereniging Atatürk in zijn slagerij zou hebben gestoken. Een integriteitsonderzoek sprak hem twee weken geleden vrij, maar de geruchten bleven.

Kaptan, die jarenlang voorzitter was van Atatürk, laat weten dat zijn positie als wethouder van de Groningse gemeente door de 'aanhoudende twijfel over zijn geloofwaardigheid' in het geding kwam. Hij zegt niet te willen dat de zaak het hele college en de gemeente raakt.

De CDA'er benadrukt dat hij naar zijn menig steeds 'naar eer en geweten heeft gehandeld'. Hij betreurt de gang van zaken. Ook het college van burgemeester en wethouders en de fractievoorzitters in de gemeenteraad betreuren zijn vertrek. Ze spreken van een 'trieste zaak', maar hebben begrip voor zijn besluit.

Namco haalt Noby Noby Boy uit AppStore

Het puzzelspel Noby Noby Boy wordt dinsdag uit de Appstore verwijderd. De game is dan niet meer verkrijgbaar voor de iPhone, iPod of iPad. Waarom uitgever Namco het spel uit de Appstore haalt, is niet bekendgemaakt.

Ontwikkelaar Keita Takahashi bedankt de fans voor hun interesse in zijn spel. Op zijn weblog geeft hij aan dat het spel niet meer ondersteund wordt, wat zou kunnen betekenen dat het contract tussen zijn gamestudio en Namco is verlopen. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat het spel niet meer geüpdatet wordt. Het spel blijft wel verkrijgbaar voor de Playstation 3.

Tot dinsdag is het spel voor 1,59 euro verkrijgbaar in de Appstore. Volgens gameweblog Joystiq werken de scorefuncties niet goed in het spel, wat een reden zou kunnen zijn het spel te verwijderen.


Namco haalt Noby Noby Boy uit AppStore (Foto: Novum)

Tinkebell doet aangifte tegen stelende journalist

Kunstenares Tinkebell heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de journalist die enkele versierde slakken meenam uit haar kunstwerk. Dat heeft ze laten weten aan Novum Nieuws. Ook tegen RTV Rijnmond deed ze aangifte. Ze wil dat zowel de journalist als de regionale omroep wordt vervolgd voor diefstal en vandalisme.

"Ik kom net van het politiebureau. Ik ben moe en boos", zegt de 33-jarige kunstenares. De aangifte van de kunstenares volgt op een rel die ontstond na een artikel in het AD dinsdag.

In het artikel deed een medewerker van de Dierenbescherming zijn beklag over de versiering van de slakken voor een tentoonstelling in kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam. De medewerker zei dat hij de dierenpolitie wilde inschakelen.

Behalve tegen de journalist en de omroep deed Tinkebell ook aangifte tegen de medewerker van de Dierenbescherming. Hij moet zich volgens haar verantwoorden voor medeplichtigheid aan de diefstal.

"We wilden helemaal niet iets doen om kwaad bloed te zetten", zegt Tinkebell. Ze vindt de commotie ook schadelijk voor de Dierenbescherming. "Ook van hen wordt een verkeerd beeld gegeven."

De kunstenares zegt voorafgaand aan de tentoonstelling, en in samenspraak met Villa Zebra, te hebben onderzocht hoe de slakken het beste konden worden versierd. Ze lette op de lijm die werd gebruikt, en of de versierinkjes niet te zwaar waren. Een bioloog en slakkenexpert die tegen het AD zou hebben gezegd dat de versieringen geen kwaad konden, is volgens Tinkebell in het artikel niet geciteerd.

"Er is bewust een bepaald beeld van mij gecreëerd", zegt Tinkebel. Tegen de AD-journalist die het stuk schreef, heeft de kunstenares dan ook aangifte gedaan van smaad.

Nadat RTV Rijnmond de slakken had meegenomen en overhandigd aan de Dierenbescherming, is een van de weekdiertjes overleden. "Ze hebben geprobeerd de versiering te verwijderen. Toen is van een van de slakken het huisje kapotgegaan. Nu is die dood." Het was de bedoeling dat alle beesten na de tentoonstelling, die tot 12 mei te zien is, zouden worden uitgezet in het bos.

Tinkebell maakte eerder onder andere al een handtas van haar kat.

Schweinsteiger keert terug in Mannschaft

Bastian Schweinsteiger is terug in de selectie van Die Mannschaft. Dat heeft bondscoach Joachim Löw vrijdag bekendgemaakt. Schweinsteiger ontbrak voor de vorige twee WK-kwalificatiewedstrijden nog bij de Duitse nationale ploeg omdat hij wedstrijdritme ontbeerde. Julian Draxler, die woensdag in de Champions League tegen Montpellier zijn arm brak, ontbreekt deze keer in de selectie.

Voor Löw was het altijd al duidelijk dat Schweinsteiger voor de duels tegen Ierland en Zweden weer een oproep zou krijgen. "We hebben hem de vorige keer bewust thuisgelaten om hem de kans te geven in alle rust weer volledig te trainen en wedstrijdritme op te doen", verklaarde Löw. "Zijn prestaties bij Bayern München hebben laten zien dat dat goed was."

Dat Duitsland favoriet is in de poule is iets waar de ploeg zich bewust van is, weet Löw. "Daarom willen we beide duels ook met een goed resultaat afsluiten. We bevinden ons in een fase waarin we alvast de koers voor de rest van de kwalificatie kunnen bepalen."

Na de WK-kwalificatieduels van de komende weken, speelt Duitsland dit jaar nog een duel. De ploeg van Löw komt 14 november op bezoek in de Amsterdam Arena voor een oefeninterland tegen het Nederlands elftal.

Ambtenaren massaal de straat op voor Chavez

De ambtenaren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas waren donderdag niet beschikbaar voor het dagelijkse werk. Ze gingen in plaats daarvan massaal de straat op om op de laatste dag van zijn verkiezingscampagne hun steun te betuigen aan president Hugo Chavez.

De straten vulden zich met tienduizenden in rode T-shirts gehulde aanhangers van Chavez. Diens tegenstrever bij de verkiezingen van zondag, Henrique Capriles, betichtte de regering ervan de ambtenaren te hebben gedwongen aan de steunbetuigingen mee te doen.

Niet alleen uit Caracas zelf, maar van heinde en verre waren Chavez-aanhangers naar het centrum van de hoofdstad gekomen om deze laatste campagnedag mee te maken en mee te doen met de straatfeesten die er waren georganiseerd. Er waren enkele honderdduizenden mensen op de been.

'Wc-bezoek blijft heus wel gratis'

Het Aloysius College in Den Haag haalde donderdag het nieuws vanwege het gerucht dat de leerlingen er voortaan voor een toiletbezoek zouden moeten betalen. Dat is echter onzin, verklaart de school. "Natuurlijk gaat het Aloysius College leerlingen niet laten betalen voor wc-bezoek," meldt rector Henk Kempink aan dagblad Metro.

De rector, die sinds vijf weken in functie is, snapt dat het gerucht de kop op kon steken. "De leerlingen hier zijn het niet gewend dat hier iemand aan het roer staat die van orde en discipline houdt en die vindt: regels zijn regels. Als er dan onvrede heerst over bepaalde maatregelen, worden er dingen bij verzonnen. Zoiets verspreidt zich dan snel via sociale media."

Kempink heeft echter een prima uitleg voor de twee maatregelen die hij wél heeft ingevoerd. Want dat is de kern van de zaak. Twee maatregelen waar de leerlingen het niet mee eens zijn.

De eerste maatregel was het verwijderen van banken uit de gangen. Dit was nodig volgens de rector omdat leerlingen er tijdens lessen bleven hangen, waardoor docenten klaagden over lawaai dat de lessen verstoorde. Hoewel er hierdoor voor de leerlingen wel minder ruimte is om pauze te houden - kantine en schoolplein zijn krap bemeten omdat er noodlokalen op het plein staan -, blijft de maatregel gehandhaafd.

De tweede maatregel was het verbod op het dragen van jassen in de gangen. Ook die blijft gehandhaafd. Kempink: "De regel bestond al dat in de klassen geen jassen gedragen mochten worden. Het lastige daarvan was dat leerlingen met jassen aan de klas in kwamen en dat de docent dan telkens weer moest zeggen: ‘Jassen uit.’ Nu is het duidelijk: jassen horen op de kapstok. Uiteindelijk geven dat soort maatregelen rust."

Hoewel de leerlingen het oneens zijn met de maatregelen, zijn ze toch blij dat 'alle wilde verhalen de wereld uit zijn'. Een leerling die in alle tumult suggereerde dat Kempink maar 'van de Eiffeltoren moest springen' bood op eigen initiatief zijn excuses aan aan de rector.

Knapen brengt bezoek aan Vietnam

Ben Knapen (CDA) bezoekt volgende week Vietnam. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken wil daar bezien hoe het Aziatische land met ontwikkelingsgeld de stap zet naar een nieuwe, op handel gerichte relatie waar ook Nederland van profiteert, laat zijn departement vrijdag weten.

Nederland streeft ernaar om de ervaring die is opgedaan met ontwikkelingssamenwerking in te zetten voor economische diplomatie. "In Vietnam zijn we daar al wat langer mee bezig en ik wil graag met eigen ogen zien hoe het daar gaat en of we daar lessen uit kunnen trekken voor bijvoorbeeld Colombia of een land als Ghana waar we op termijn ook met ontwikkelingsgeld het laatste duwtje in de richting van de nieuwe relatie willen geven", zegt Knapen daarover.

Zo heeft Knapen dinsdag een gesprek met de Vietnamese minister van buitenlandse zaken over de relatie tussen beide landen. Daarna bezoekt hij enkele projecten waarbij Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn betrokken. Het gaat bijvoorbeeld om een 'duurzame groenteketen' die is opgezet met kennis van de Wageningen Universiteit.

In Ho Chi Minh City bespreekt hij met vertegenwoordigers van Nederlandse ingenieursbedrijven Royal Haskoning en Grontmij hoe deze stad met Nederlandse expertise kan worden beschermd tegen overstromingen.

Ook bezoekt Knapen een boerderij van Friesland Campina, vlak buiten de stad. Deze zuivelexpert is al meer dan 85 jaar actief in Vietnam en stimuleert met Nederlandse steun de melkproductie door lokale boeren.


Knapen brengt bezoek aan Vietnam (Foto: Novum)

Preventief testen zwangere op Q-koorts niet nodig

Zwangere vrouwen die in een gebied wonen waar Q-koorts voorkomt hoeven niet preventief getest te worden op de ziekte. Een onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) ontdekte dat screening niet leidt tot minder complicaties in de zwangerschap.

Vrouwen die eerder in aanraking kwamen met Q-koorts en daar antistoffen voor ontwikkelden, hadden niet meer zwangerschapscomplicaties dan vrouwen zonder de antistoffen, ontdekte onderzoeker Janna Munster. Zwangere vrouwen die ziekteverschijnselen hebben van Q-koorts moeten zich wel laten testen, benadrukt Munster.

In de gebieden waar Q-koorts veel voorkwam, leefde volgens Munster de vraag of zwangere vrouwen getest zouden moeten worden op de ziekte om de kans op complicaties te verkleinen. Het Groningse ziekenhuis testte in 2010 twaalfhonderd zwangere vrouwen op antistoffen en telde het aantal complicaties. Bij de helft van de vrouwen werd direct bloed afgenomen, de andere helft, de controlegroep, werd pas na de bevalling op antistoffen getest.

Vijftien procent van alle vrouwen bleek antistoffen te hebben. Het aantal zwangerschapscomplicaties was bij de twee groepen vrouwen met antistoffen in het bloed even groot. Munster vergeleek ook het aantal zwangerschapscomplicaties bij vrouwen met en zonder antistoffen tegen de Q-koortsbacterie. Ook hier vond ze geen verschillen in het aantal complicaties.

De Q-koorts brak in 2007 uit en kostte minstens 25 mensen het leven. Vooral in het zuiden van het land raakten veel mensen besmet. De bacterie wordt overgedragen door geiten en schapen.

Minder orders voor Duitse industrie

De Duitse industrie heeft in augustus 1,3 procent minder orders binnengekregen dan in juli. Dat wijst op een afnemend vertrouwen in de economie bij Duitse bedrijven. Op jaarbasis kwamen zelfs bijna vijf procent minder orders binnen. Dat blijkt uit vrijdag door het Duitse ministerie van economische zaken gepubliceerde cijfers.

De laatste maanden presteert de Duitse economie slechter. Zo kromp deze zomer ook de industriële productie. De krimp van het aantal orders komt bijna volledig door de gedaalde binnenlandse vraag. In vergelijking met juli daalde het aantal orders uit Duitsland met drie procent, terwijl het aantal bestellingen uit de eurozone juist met tweeënhalf procent toenam.

Merkel dinsdag op bezoek bij Griekse premier

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat dinsdag op bezoek bij de Griekse premier Antonis Samaras in Athene. Dat heeft de woordvoerder van Merkel vrijdag laten weten.

De reis van Merkel naar Athene volgt op een uitnodiging van Samaras tijdens zijn bezoek aan Berlijn in augustus. Samaras gaf vrijdag een interview aan de Duitse krant Handelsblatt. Daarin zei hij dat zijn land nog tot eind november geld heeft om de rekeningen te betalen.

Griekenland onderhandelt momenteel met zijn internationale geldschieters over de voorwaarden voor de utkering van een nieuwe tranche hulp ter waarde van 31 miljard euro uit het tweede Griekse hulppakket. Duitsland is de belangrijkste financier daarvan. Daarom is het voor Samaras vooral van belang om juist Merkel ervan te overtuigen dat hij voortvarend aan het hervormen en bezuinigen is.


Merkel dinsdag op bezoek bij Griekse premier (Foto: Novum)

Laurentius-commissaris op non-actief bij Servatius

Een toezichthouder van de Maastrichtse corporatie Servatius is op non-actief gezet. Elsbeth van Hijlckama Vlieg had daar zelf om gevraagd, omdat ze commissaris is bij de in opspraak geraakte woningcorporatie Laurentius. Dat bevestigde de corporatie vrijdag na berichtgeving hierover in nrc.next.

Van Hijlckama Vlieg deed het verzoek aan de raad van toezicht medio juli. "Hierdoor krijgt zij de handen vrij om te reageren op de gang van zaken bij Laurentius zonder dat dit Servatius direct raakt", verklaart de raad het besluit om aan het verzoek gehoor te geven.

Bij Laurentius loopt een forensisch onderzoek naar fraude, waarin ook de rol van de raad van commissarissen onder de loep wordt genomen. Bij de Brabantse corporatie zou al tien jaar sprake zijn van vastgoedfraude, schreef NRC Handelsblad donderdag. De directeur van Laurentius zou hebben meegedeeld in de winst van panden die voor veel geld waren verkocht aan zijn corporatie.

De fraude kwam dit voorjaar aan het licht. Deze week werd bekend dat Laurentius in acute geldnood verkeert. Bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw is aangeklopt voor 25 miljoen euro aan overbruggingskrediet.

Nieuwe outfit voor mobiele eenheid

De mobiele eenheid (ME) krijgt nog voor de jaarwisseling een nieuw uniform. De nieuwe werkkleding is volgens de politie veiliger en comfortabeler. Ook worden ME'ers straks niet meer gehinderd door de kleding. Het oude tenue stamde nog uit de jaren tachtig.

De eerste ME'ers krijgen het nieuwe uniform binnen een paar weken, meldt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs vrijdag. Voor het eind van het jaar moeten alle leden van de mobiele eenheid zijn uitgerust met het nieuwe tenue, dat ontworpen is aan de hand van de wensen van ME'ers.

Het nieuwe uniform bestaat onder meer uit een overall met daaronder een brandvertragende polo. Het bovenstuk kan losgeritst worden, zodat de overall ook in de zomer kan worden gedragen.

Waarborgfonds wil Laurentius niet laten vallen

De acute geldproblemen bij de door fraude getroffen Brabantse woningcorporatie Laurentius worden waarschijnlijk opgelost. De gesprekken over het noodkrediet tussen het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Breda verlopen positief, zegt een woordvoerder van het waarborgfonds vrijdag.

"Wij laten woningcorporaties in het algemeen, en dus ook Laurentius, niet vallen", stelt de zegsman. "De gesprekken verlopen positief, maar over de precieze stand van zaken geven we geen commentaar."

Woensdag werd bekend dat Laurentius een noodkrediet heeft aangevraagd van 25 miljoen euro. De corporatie is in de problemen gekomen door fraude met vastgoedtransacties. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de fraude, waarbij voormalig directeur Walter V. een van de hoofdverdachten is. Sinds april staat de corporatie onder verscherpt toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

FOK!Filmtip van de dag: Un Prophète/The Blind Side

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag in de FOK!Filtip het uitstekende Franse gevangenisdrama Un Prophète. De film gaat over de 19-jarige Algerijnse Malik El Djebena (Tahar Rahim) die veroordeeld wordt tot zes jaar cel. Eenmaal in de gevangenis probeert hij het respect te winnen van de Corsicaanse bendeleider om zodoende hoger op te komen. Wat volgt is een spannende, rauwe rit van tweeënhalf uur die zich niet alleen binnen de gevangenismuren afspeelt. Een groot voordeel is dat deze prachtfilm niet op een commerciële zender wordt uitgezonden, liefhebbers kunnen vanavond om 22:10 uur terecht op de Vlaamse zender Canvas die de film zonder reclameblokken uitzendt. Dus heb je zin in een keiharde misdaadfilm stem dan af op de Belg.

SBS6 vertoont vanavond om 20:30 uur de film The Blind Side. Deze film is gebaseerd op het leven van de toen dakloze NFL-speler Michael Oher (vertolkt door Quinton Aaron) die werd opgenomen door de Tuohy familie en zodoende de mogelijkheden had om zijn talenten als American Footbal speler te ontwikkelen. Sandra Bullock kreeg een Oscar voor haar rol als de vrouw des huizes, Leigh Anne Tuohy. Een ontroerend drama dat je gezien moet hebben.

Naast Un Prophète wordt er nog een misdaaddrama uitgezonden. RTL7 zendt om 22:00 uur de film Eastern Promises uit. De film, geregisseerd door David Cronenberg, speelt zich af in Londen en gaat over een Russische tiener die sterft bij de geboorte van haar kind.  De tiener laat aanwijzingen achter dat het kind is voortgekomen uit een verkrachting door een gewelddadige Russische maffia familie. De verloskundige besluit op onderzoek uit te gaan. Ook is vanavond The Butterfly Effect te zien om 20:30 op Net 5, deze film gaat over Evan (Ashton Kutcher) die de gave heeft om, door simpelweg een bladzijde uit zijn dagboek te lezen, terug in de tijd te reizen. Zodoende is het voor hem mogelijk zijn lot en die van zijn naasten te veranderen.

Schultz zet bij PvdA ongewenste verbreding A27 door

Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) blijft bij haar plan om de A27 door natuurgebied Amelisweerd bij Utrecht te verbreden naar twee keer zeven rijstroken. De PvdA, waarmee de VVD onderhandelt over een nieuwe regering, is tegen die verbreding.

Schultz benadrukte dat het haar er niet enkel om te doen is om twee rijbanen van zeven rijstroken te krijgen. "De verbreding is belangrijk om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren en de veiligheid te vergroten", zei ze op Radio 1.

Een bredere A27 zou ook de geluidsoverlast en de uitstoot in de stad Utrecht terugdringen. "Ik hoop woensdag aan de Kamer te kunnen laten zien dat dit een weloverwogen oordeel is."

De Kamer wil ook weten wat de effecten zijn als op het stuk voortaan maar 80 kilometer per uur mag worden gereden. Schultz zegde toe die berekening ook naar de Kamer te sturen. "Als zij andere varianten hebben hoor ik dat graag."

De minister zei een beeld te hebben bij welke variant volgens haar de beste is en dat er lang op is gestudeerd. "Het is niet voor niets dat ik deze keus heb gemaakt."


Schultz zet bij PvdA ongewenste verbreding A27 door (Foto: Novum)

Weer zelfmoord in gevangenis Vught

In de gevangenis in Vught heeft opnieuw een gedetineerde een einde aan zijn leven gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag na berichtgeving van Omroep Brabant daarover. Het is voor zover bekend dit jaar de derde keer dat een gedetineerde zelfmoord pleegt in de Brabantse gevangenis.

Politie en justitie zijn geïnformeerd over de dood van de man. Zij onderzoeken wat de doodsoorzaak precies is. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie stelt een onderzoek in. De resultaten worden naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. De woordvoerder wil niet zeggen waar de man voor vastzat.

Eerder in juli pleegde Fred B. zelfmoord in zijn cel in Vught. Hij zat vast voor de moord op zijn voormalige schoonouders in Middelburg. In april maakte Jan van L. een einde aan zijn leven. Hij had een maand eerder een bekentenis afgelegd voor betrokkenheid bij de dood van zijn ex-vrouw.


Weer zelfmoord in gevangenis Vught (Foto: Novum)

Gratis rookmelders vanwege branden Winschoten

Ouderen en invaliden in de binnenstad van Winschoten kunnen gratis een rookmelder geïnstalleerd krijgen. "Door de vele branden van de afgelopen tijd is hun veiligheidsgevoel danig aangetast en zo willen we het een beetje goedmaken", zegt een woordvoerder van de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt.

Alleen mensen die daar zelf geen rookmelder kunnen installeren, krijgen van de gemeente een gratis rookmelder. "Zij kunnen hun naam en adres laten noteren bij het informatiepunt aan het Israëlplein. Dat wordt dan doorgegeven aan de installateur, die de rookmelder dan zo snel mogelijk komt plaatsen."

Winschoten wordt sinds april regelmatig opgeschrikt door branden. Vermoed wordt dat het om een pyromaan gaat. Die heeft het vooral voorzien op lege panden. In de krimpgemeente staan veel panden leeg. Woensdagnacht liep ook een garagebox brandschade op en werd geprobeerd een coniferenhaag in brand te steken.

Sinds dinsdagavond is een noodverordening van kracht. Ook zijn er camera's geplaatst. Een speciaal rechercheteam doet uitgebreid buurtonderzoek. De gemeente is donderdagochtend versneld begonnen met de sloop van vijf leegstaande panden.

Daryl Hannah weer opgepakt na protest

Daryl Hannah is donderdag opgepakt in Texas. De actrice, die al vaker in de boeien werd geslagen na protestacties, en een 78-jarige vrouw werden gearresteerd toen ze protesteerden tegen een oliepijplijn.

Hannah en Eleanor Fairchild probeerden werkzaamheden aan de oliepijplijn tegen te houden in de buurt van Fairchilds boerderij. "Het is jammer dat mevrouw Hannah en andere activisten ervoor hebben gekozen de wet te overtreden door verboden terrein te betreden", reageert een woordvoerder van Transcanada, het bedrijf dat de pijpijn bouwt.

De 51-jarige Hannah, onder meer bekend van de Kill Bill-films en Splash, werd vorig jaar in Washington gearresteerd toen ze op een stoep zat bij het Witte Huis om te protesteren tegen dezelfde oliepijplijn. Ze negeerde verzoeken van de politie om weg te gaan.

Van Gaal prijst fitte Van der Vaart

Louis van Gaal is tevreden over de voortgang van Rafael van der Vaart. Dat liet de bondscoach vrijdag bij de bekendmaking van zijn selectie weten. "Hij is ongelooflijk fit. Dat doet me deugd." Toen de honderdvoudig international voor de vorige twee WK-kwalificatieduels buiten de boot viel, was de bondscoach nog kritisch over de conditie van de middenvelder.

Sinds de overgang van Van der Vaart van Tottenham Hotspur naar Hamburger SV is de fitheid van de middenvelder verbeterd volgens Van Gaal. Verrast is hij daardoor niet. "Ik had al voorspeld dat hij in de Bundesliga snel fit zou worden."

Dat Gregory van der Wiel niet werd opgeroepen ligt volgens Van Gaal aan zijn gebrek aan speeltijd bij Paris Saint-Germain. "Ricardo van Rhijn en Daryl Janmaat spelen goed bij hun club", verwees Van Gaal naar Van der Wiels concurrenten. De kans dat Van der Wiel snel terugkeert is groot. "Hij is op de goede weg bij zijn club."

Van Gaal liet bij de bekendmaking van zijn selectie ook weten dat het EK van Jong Oranje komende zomer belangrijker is dan een geplande Aziatische trip van Oranje met oefenwedstrijden tegen China en Indonesië. Alle spelers van de A-selectie die nog voor Jong Oranje kunnen uitkomen, zijn bij plaatsing van de ploeg van Cor Pot dan ook oproepbaar. "Dat EK is veel belangrijker dan geld ophalen met het Nederlands elftal."

Grote brand na explosie in woonwijk Elburg

In een schuur in een woonwijk in het Gelderse Elburg is vrijdag een grote brand uitgebroken. Tien omliggende woningen zijn ontruimd, zegt een woordvoerder van de brandweer. Ook een nabijgelegen school is uit voorzorg leeggehaald. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

De brand brak even na 11.30 uur uit in een schuur achter een woning aan de Hanzestraat na een ontploffing. Mogelijk hebben gasflessen vlam gevat. De brand was direct zo hevig dat hij oversloeg naar minimaal een woning. Ook een ander huis is mogelijk in brand gevlogen.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt. De politie houdt kijkers zo veel mogelijk op afstand vanwege de grote rookontwikkeling. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen. Geëvacueerden worden opgevangen in een sporthal.

D. Müller in coma na hartaanval

Dieter Müller, voormalig Duits international, ligt in coma nadat hij een hartaanval had gekregen. De 58-jarige oud-speler van 1. FC Köln werd in zijn eigen huis onwel en moest vervolgens door zijn vrouw worden gereanimeerd.

Een woordvoerder van de derde divisionist Kickers Offenbach, waarvan Müller voorzitter was, liet weten: "We zijn geïnformeerd door zijn partner en we hopen dat hij deze strijd zal winnen."

Clasie, Maher in selectie Jong Oranje

Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, heeft zijn 23-koppige selectie bekendgemaakt voor de play-offs tegen Slowakije om een EK-ticket. Pot kreeg in Jordy Clasie, Luuk de Jong en Adam Maher enkele afvallers van het Nederlands elftal.

Clasie, De Jong en Maher behoorden tot de voorlopige selectie van Oranje-bondscoach van Louis van Gaal, maar kregen vandaag te horen dat ze niet tot de definitieve selectie behoorden.

Jong Oranje moet zich zien te kwalificeren voor het EK van 2013 in Israël. Om zeker te zijn van een plek dient Slowakije in een tweeluik verslagen te worden. Op donderdag 11 oktober speelt Jong Oranje uit, maandag 15 oktober staat het huisduel in het Sparta-stadion op het programma.

Selectie Jong Oranje:

Doel: Sergio Padt (AA Gent), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk), Nick Marsman (Go Ahead Eagles).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Mitchell Dijks (Ajax), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Virgil van Dijk (FC Groningen), Miquel Nelom (Feyenoord), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Bram Nuytinck (Anderlecht).

Middenveld: Georginio Wijnaldum (PSV), Leandro Bacuna (FC Groningen), Marco van Ginkel (Vitesse), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Davy Pröpper (Vitesse), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Adam Maher (AZ), Jordy Clasie (Feyenoord).

Aanval: Jody Lukoki (Ajax), Jerson Cabral (FC Twente), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach).

Siemerink treedt toe tot KNLTB directie

Jan Siemerink is per direct benoemd tot directeur Sportief van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Siemerink combineert in deze functie de taken van technisch Directeur en Davis Cupcaptain, en wordt daarmee verantwoordelijk voor het beleid gericht op Top- en Jeugdtennis.

Siemerink, die een contract tekent voor twee jaar, kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. "De KNLTB heeft de ambitie om Nederland prominent op de kaart te zetten als tennisland, en die ambitie deel ik. De afgelopen jaren heb ik met veel plezier gewerkt als Davis Cupcaptain. Ik vind het een fantastische uitdaging om als directeur Sportief een brede verantwoordelijkheid te dragen voor de ontwikkeling van tennis in Nederland."

Algemeen Directeur Evert-Jan Hulshof is blij met de aanstelling van Siemerink: "Het is geen geheim dat hij bovenaan ons lijstje stond. Jan kan ons helpen om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van een topsportcultuur binnen de bond. Hij bezit hiervoor de juiste mix van ervaring, visie en enthousiasme."

De Graafschap: pak je koffers maar

Fanatieke supporters van De Graafschap hebben hun ongenoegen over de prestaties van de club kenbaar gemaakt. De club uit Doetinchem degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie en staat nu tiende in de Jupiler League. Veel te laag volgens de fans van de Superboeren.

De supporters eisen het vertrek van commissarissen Clémence Ross en George de Jong die volgens hen te weinig kennis van het voetbal hebben. Afgelopen nacht werd de hoofdingang van de Vijverberg geblokkeerd door een spandoek, 31 verhuisdozen en koffers om de boodschap aan het duo duidelijk te maken.

In het bronbericht staan enkele foto's van de ludieke actie.

Spelers ADO krijgen kans bij Oranje

Enkele spelers van ADO Den Haag krijgen de kans om mee te trainen met het Nederlands elftal. Aangezien bondscoach Louis van Gaal slechts twintig spelers heeft opgeroepen, kan hij op de training niet elf tegen elf spelen. Spelers van ADO Den Haag moeten de oplossing bieden.

Inmiddels heeft Van Gaal al contact gehad met ADO-trainer Maurice Steijn. Hij zal de komende dagen een lijstje aanleveren met een overzicht van de spelers en de posities waarop ze kunnen spelen. Op basis daarvan zal Van Gaal beslissen welke spelers van ADO hij het beste kan gebruiken tijdens de trainingen.

Van Gaal nam slechts twintig spelers op voor de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië, omdat hij diverse internationals vanwege blessures moet missen. Daarnaast staat hij enkele spelers, onder meer Adam Maher en Jordie Clasie, af aan Jong Oranje.

Goblin en Orc werken samen in Of Orcs and Man

Er zijn genoeg films waarin een duo samenwerken die totaal verschillend zijn qua karaktereigenschappen. In Of Orcs and Men is dat ook zo, waarin het mogelijk is om te spelen met een goblin en een orc. Beide personages zijn totaal verschillend, maar moeten uiteindelijk samenwerken om verder te komen.

In Of Orcs and Men is het mogelijk om te kiezen welke personage je speelt, speel je liever met de orc die gezien zijn postuur liever hard te werk gaat en alles en iedereen sloopt. Of kies je voor de goblin die liever zo onopvallend mogelijk iemand afmaakt. Of Orcs and Men komt 11 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Start Amerikaanse ijshockeycompetitie uitgesteld

De start van de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is met twee weken uitgesteld. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. De competitie, die volgende week donderdag van start had moeten gaan, ligt stil doordat organisatie en spelers niet tot overeenstemming kunnen komen over de verdeling van 2,5 miljard euro aan inkomsten.

De zogeheten lock-out, die ervoor zorgt dat spelers niet in actie mogen komen, blijft van kracht zolang een overeenkomst uitblijft. Beide partijen zijn na ruim drie weken onderhandelen nog geen stap dichter bij een oplossing gekomen. Wanneer de onderhandelingen weer verdergaan is nog niet bekend. Nieuwe startdatum is voorlopig 24 oktober.

De vicepresident van de NHL, Bill Daly, maakte het nieuws bekend. "We zijn zeer teleurgesteld dat we deze beslissing moeten nemen. Alle fans en mensen die iets te maken hebben met ijshockey verdienen dit niet", aldus Daly. "We blijven proberen om tot een overeenkomst te komen die goed is voor spelers, clubs en fans."

Volgens David Fehr, hoofd van de spelersvakbond, heeft de NHL de lock-out geforceerd. "De beslissing komt helemaal voor rekening van de organisatie. Als zij echt om de sport geven dan heffen ze de lock-out op en laten ze het seizoen gewoon beginnen terwijl de onderhandelingen doorgaan", aldus Fehr.

De laatste keer dat er een lock-out plaatsvond in de NHL was in 2004. Door het uitblijven van een akkoord werd toen het hele seizoen niet gespeeld. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begon afgelopen seizoen bijna twee maanden later als gevolg van een lock-out.

Farah Europees atleet van het jaar

De Britse atleet Mo Farah is vandaag opnieuw gekozen tot Europees atleetvan het jaar. De atleet, die op de Olympische Spelen in Londen het goud op de 5000 en 10000 meter won, werd vorig jaar ook al gekroond tot atleet van het jaar.

Farah zal de bijbehorende prijs op 13 oktober uitgereikt krijgen tijdens een gala op Malta.
De Nederlandse sprinter Churandy Martina eindigde bij de verkiezing als zevende. Bij de vrouwen ging de prijs naar de Britse meerkampster Jessica Ennis.

OM eist zestien jaar cel voor levend begraven ex

Een 46-jarige man uit Veghel gaat als het aan justitie ligt zestien jaar de cel in voor de moord op zijn ex. Hij zou haar levend hebben begraven in een bos in Wijbosch in september 2010.

De vrouw werd vermoedelijk begraven toen ze buiten bewustzijn was. Ze was 10 september als vermist opgegeven. Haar lichaam werd drie maanden later gevonden door een voorbijganger.

De verdachte werd dezelfde dag nog aangehouden, maar kwam een week later weer vrij omdat er niet genoeg redenen waren om hem langer vast te houden. De politie bleef hem wel als verdachte zien. De man werd in juni vorig jaar opnieuw gearresteerd toen nieuwe feiten aan het licht kwamen tijdens het onderzoek.

De rechtbank in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Vermeer in Oranje-selectie, Van der Wiel valt af

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn definitieve selectie prijsgegeven voor de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië. Kenneth Vermeer en Ruben Schaken maken hierin hun debuut.

Het trio Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Ibrahim Afellay, die bij de vorige definitieve selectie nog waren afgevallen, behoren ook weer tot de selectie van Van Gaal. Gregory van der Wiel  kreeg te horen dat hij is afgevallen. Hij maakt nog te weinig speelminuten bij Paris Saint-Germain.

Ten opzichte van de voorlopige selectie vielen onder meer Jordy Clasie en Douglas af. Ook Wesley Sneijder en Jetro Willems zijn er niet bij, aangezien beide spelers zich bij Van Gaal hebben afgemeld vanwege een blessure.

Op 12 oktober  speelt het Nederlands elftal thuis tegen Andorra, terwijl vier dagen later de uitwedstrijd bij Roemenië op het programma staat.

De Oranje-selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City), Kenneth Vermeer (Ajax)

Verdediging: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Aston Villa), Ricardo van Rhijn (Ajax)

Middenveld: Urby Emanuelson (AC Milan), Nigel de Jong (AC Milan), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Ibrahim Afellay (Schalke 04)

Aanval: Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04) , Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Dirk Kuijt (Fenerbahce), Ruben Schaken (Feyenoord)

Hoorzitting F.Schleck een week later

Frank Schleck zal zich een week later moeten verantwoorden bij het Luxemburgse antidopingbureau. De coureur van RadioShack zal op 15 oktober voor komen.

Schleck werd in juli tijdens de Tour de France positief getest op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel dat doping kan maskeren. Ook de B-staal van de Luxemburgse wielrenner was positief.

In augustus verscheen Schleck al voor de Luxemburgse tuchtcommissie van het antidopingbureau. Nu zal er een strafmaat worden bepaald voor de coureur. Schleck ontkent nog altijd verboden middelen te hebben gebruikt.

Lamprou in definitieve Griekse selectie

Kostas Lamprou is opgenomen in de definitieve selectie van Griekenland voor de WK-kwalificatieduels tegen Bosnië en Slowakije. Het is voor het eerst dat de doelman van Feyenoord in de selectie van het nationale team zit.

Lamprou zou dus in één van de WK-kwalificatieduels zijn debuut kunnen maken voor de Griekse ploeg. Lamprou debuteerde dit seizoen bij Feyenoord als vevanger van de geblesseerde Erwin Mulder. Tot nu toe stond hij drie competitiewedstrijden en één bekerduel onder de lat bij de Rotterdammers.

Willems meldt zich af voor Oranje

Jetro Willems zal geen deel uitmaken van de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatieduels met Andorra en Roemenië. De PSV'er heeft zich afgemeld.

Willems kampt met een knieblessure en is daardoor niet inzetbaar voor bondscoach Louis van Gaal. De linksback maakte wel deel uit van de voorselectie van de keuzeheer. "In overleg met Van Gaal heb ik besloten om Willems niet naar Oranje te laten vertrekken", legt PSV-trainer Dick Advocaat uit in De Telegraaf.

"Jetro ging er professioneel mee om. We nemen geen risico met zijn blessure. Het gaat de goede kant op, maar het gevaar met de binnenband is te groot", aldus Advocaat, die dit weekend sowieso niet over de verdediger kan beschikken tegen NAC. Volgende week sluit Willems vermoedelijk weer bij de groep aan.

Van Gaal maakt vrijdagmiddag zijn 23-koppige selectie bekend voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra (12 oktober) en Roemenië (16 oktober).

Lokale interruptie: Herindelingsspook

Op een woensdagavond aan het einde van september zit ik met mijn fractiegenoot Marco in het gemeentehuis van Nuenen. Samen met een grote groep D66’ers uit de regio. Vooral raadsleden maar er zijn ook enkele afdelingsbestuurders. Ik zie veel bekende gezichten. Nouredine Zarroy uit Helmond, Jan Willem Slijper en Jose van der Waerden uit Best en de altijd stralende avondvoorzitter Marion Hinderdael uit Waalre. Maar ook een nieuw gezicht. Nico Pijnacker-Hordijk, sinds kort raadslid en fractievoorzitter in Nuenen, had ik nog niet eerder ontmoet. De avond staat in het teken van regionale samenwerkingsverbanden. De gemeente Eindhoven en zijn randgemeenten zitten in een wirwar van samenwerkingsverbanden zoals de SRE, Brainport en de deelregio stedelijk gebied.

L. de Jong: "Zeker geen spijt van transfer"

Het leek even de avond te worden van Luuk de Jong (22). Toch stond hij na het duel met Fenerbahçe (2-4) weer met lege handen. De spits is ondanks de tegenslagen gelukkig.

Het volgepakte Borussia-Park veerde in de achttiende minuut op toen De Jong de openingstreffer binnen kopte. "Ik heb de bal er niet eens in zien gaan. Ik draaide mijn hoofd weg, maar daarna zag ik 'm in het doel liggen", zei de spits van Borussia Mönchengladbach tegen Goal.com. "Het was een mooi begin van de avond. Dat we toch verliezen is echt zuur. We moeten alleen niet vergeten dat Fenerbahçe veel kwaliteiten heeft."

Zoektocht naar vorm
De Jong kwam naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder in het spel voor. "Natuurlijk wil je graag meer voorzetten van de zijkanten. Daar liggen mijn kwaliteiten ook. Iedereen weet wat voor spits ik ben. Het ontbrak aan variatie in ons spel. Er ging veel door het midden. Het zou goed zijn om met elkaar te praten over hoe het beter kan", aldus de spits, die pas zijn tweede doelpunt maakte in dienst van Die Fohlen.

De hoge verwachtingen kan De Jong nog niet helemaal waarmaken. "Het gaat nog niet zoals ik had gehoopt. Ik moet gewoon keihard blijven knokken en elke wedstrijd alles geven. Nee, ik heb nog zeker geen spijt van mijn transfer. Het is prachtig om elke week in de Bundesliga te spelen. Ik kan hier ontzettend veel leren."

Positieve kamergenoot
Ploeggenoot Roel Brouwers denkt dat het wel goed komt met De Jong. "Een spits wordt afgerekend op zijn goals. Daarom was er kritiek op Luuk in de voorbije weken. Hij maakte nu een goed doelpunt. Het zal niet zijn laatste zijn. Luuk is voor ons bovendien belangrijk bij het vasthouden van de bal voorin", aldus de verdediger, die aan zijn zesde seizoen bezig is bij Mönchengladbach.

Brouwers (30) trekt bij de Duitse club veel op met De Jong. "Luuk is mijn kamergenoot bij trainingkampen. Hij is net als ik een nuchtere jongen. We hebben veel met elkaar gesproken. Niet alleen over voetbal, maar ook over andere dingen. Of we buiten de club met elkaar omgaan? Nee, eigenlijk niet. Ik woon in Nederland en heb het ook druk met mijn kleine. Heb dus weinig tijd voor andere interesses."

Wennen aan Duitsland
De Jong woont sinds kort wel in Duitsland. De zevenvoudig-international is neergestreken in de buurt van Düsseldorf. "Michael Ballack en Sebastian Vettel (Formule 1-coureur) wonen in hetzelfde dorp. Het leven in Duitsland bevalt mij goed. Ik ben ook al een aantal keer in Düsseldorf geweest, op de bekende Königsallee. Even mensen kijken. Als we vrij zijn ga ik wel terug naar Nederland."

De Duitse taal krijgt De Jong steeds beter onder de knie. "Ik versta het allemaal goed. Maar spreken is nog lastig. Daarin heeft Roel mij wel geholpen aan het begin. Ik heb op school wel Duits gehad, maar daar lette ik nooit echt op, haha. Ik was altijd alleen maar met voetbal bezig. Ik praatte veel over voetbal. Nu nog trouwens."

Dat doet De Jong nog steeds met broer Siem, aanvoerder van Ajax. "We zitten veel op Whatsapp. Siem is hier ook al een keer langsgeweest. Ik heb hem na de wedstrijd tegen Real Madrid (1-4 verlies) nog even gesproken. Hij was teleurgesteld. Alleen als je ziet wat er allemaal bij Real allemaal rondloopt. Cristiano Ronaldo is fantastisch. En dan die omhaal van Karim Benzema.. Zo heb ik ze ook weleens gemaakt", zegt de ontspannen ogende spits met een lach op het gezicht.

Nieuw boegbeeld Fohlen
Het gezicht van De Jong staan ondanks de nederlaag tegen Fenerbahçe niet op onweer. De aanvaller blijft positief denken en hoop dus ook volgende week bij Oranje aan te sluiten. "Het zou mooi zijn als de bondscoach mijn doelpunt heeft gezien. Ik weet dat ze iedereen volgen. Ik heb niet 'tot volgende week' gezegd tegen Dirk Kuijt. Maar het zou mooi zijn als ik erbij zit", besluit de 22-jarige spits, die het gezicht moet worden van het nieuwe Mönchengladbach, dat nog lang niet zo goed presteert als vorig seizoen.

"We speelden toen veel compacter en hadden natuurlijk Marco Reus", aldus Brouwers. "Hij kon met zijn snelheid vanuit het niets een wedstrijd beslissen. Hij is een speler die we nu missen. Maar met Luuk hebben we sterke spits binnengehaald. Wel een totaal andere speler. Hij kan nog veel betekenen voor ons."

The Denpa Men komen naar Europa

The Denpa Men: The Came By Wave komt naar Europa. Dat meldt de Facebook-pagina van het spel. Een precieze releasedatum is nog niet bekend, maar ergens in 2012 kun je de rare mannetjes ook in Europa vinden met je 3DS.

The Denpa Men: They Came By Wave is een rpg waarbij je overal waar je loopt mannetjes kunt vinden en vangen met je 3DS. Als je er genoeg hebt gevangen kun je een groep vormen om vervolgens monsters te verslaan en dungeons leeg te halen.

The Denpa Men: They Came By Wave komt uit op Nintendo 3DS via de Nintendo eShop.

Met dank aan SpankmasterC voor de submit.

Ajax wil verlengen met toptalent Fischer

Ajax hoopt snel te verlengen met Viktor Fischer. Het Deense toptalent heeft nog een contract voor anderhalf jaar in Amsterdam, maar volgens zaakwaarnemer Søren Lerby hoopt Ajax de verbintenis snel open te breken.

"Ajax wil het contract verlengen. Dat is prachtig nieuw voor Viktor. We doen het rustig aan met hem. We zijn in alle rust in gesprek. Viktor zelf richtig zich volledig op de sport", liet Lerby weten in het Deense Tipsbladet.

Hij vervolgt: "Hij hoeft niet overhaast gebracht te worden. Er zijn genoeg wedstrijden, trainingen en toernooien om zich te ontwikkelen."

Begin dit seizoen zat Fischer een aantal keren bij de A-selectie, vanwege een blessure van Derk Boerrigter. De jonge Deen speelt nu vooral zijn wedstrijden in Jong Ajax en Ajax A1. Afgelopen zomer toonde onder meer Manchester United al interesse in Fischer.

CBS: huishoudens voelen crisis in portemonnee

De economische crisis is niet alleen een vertrouwenscrisis; veel mensen hebben ook minder te besteden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende vrijdag dat het beschikbaar inkomen van huishoudens in het tweede kwartaal met 2,8 procent is gekrompen. Dat betekent de sterkste krimp sinds het begin van de economische crisis in 2009.

Belangrijkste oorzaak dat het nu slechter gaat dan 3 jaar terug, is de teruggelopen werkgelegenheid. Daarnaast liggen de cao-lonen de afgelopen tijd steevast onder de inflatie. Alle Nederlanders krijgen gezamenlijk dus minder loon en wat zij krijgen is minder waard, luidt de sombere conclusie van het statistiekbureau.

CBS: huishoudens voelen crisis in portemonnee
CBS: huishoudens voelen crisis in portemonnee (Foto: ANP)

Rodgers: "Liverpool was te lui"

Coach Brendan Rodgers zat zich gisteren te ergeren aan zijn eigen ploeg Liverpool. De Engelse club ging gisteren op eigen veld met 2-3 ten onder in het Europa League-duel tegen Udinese.

"We geven doelpunten veel te makkelijk weg, dat is iets waar we aan moeten werken", aldus Rodgers tegenover de BBC. Hij benadrukt dat er lang weinig aan de hand was voor zijn ploeg. "We speelden een goede eerste helft en kwamen met 1-0 voor, maar na rust werden we lui. We verloren concentratie en stonden ineens 1-3 achter."

Na rust probeerde Rodgers het tij te keren door vedettes als Luis Suárez en Steven Gerrard. die eigenlijk rust kregen, binnen de lijnen te brengen. "Daarmee gaven we de ploeg in het laatste kwartier een kwaliteitsinjectie. We kwamen nog één goal terug, maar meer niet. Teleurstellend dat we na zo'n goed optreden in de eerste helft met lege handen staan", aldus Rodgers.

Door de nederlaag staat Liverpool nu derde in Groep A, achter Anzhi Makhachkala en Udinese. Het Zwitserse Young Boys staat vierde in de groep.

Puerto Ricaanse bokser komt uit de kast

De Puerto Ricaanse bokser Orlando Cruz heeft bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. De 31-jarige vedergewicht is daarmee waarschijnlijk de eerste actieve profbokser die er openlijk voor uitkomt homo te zijn. Cruz is bij de boksbond WBO nummer vier in zijn gewichtsklasse. Over twee weken vecht hij tegen de Mexicaan Jorge Pazos om de Latino-titel van de WBO.

Cruz omschrijft zichzelf als een 'trotse homoman'. "Ik heb me lichamelijk en geestelijk ontwikkeld om zo'n grote stap in mijn leven en beroep te zetten. Ik wist dat er voordelen en nadelen, hoogtepunten en dieptepunten zouden zijn in deze sport die zo macho is", verklaarde de Puerto Ricaan zijn stap. "Ik heb dit vele, vele jaren verborgen gehouden."

Voordat hij uit de kast kwam praatte Cruz met psychologen en anderen. Hij prees zijn moeder en zus voor hun onconditionele liefde en stelde dat zijn vader altijd achter hem had gestaan. "Net als iedere vader wil hij dat zijn zoon een echte man is, maar hij weet van mijn voorkeur."

De reacties op de bekendmaking van Cruz waren overwegend positief. Een woordvoerder van de Amerikaanse homorechtenorganisatie NGLTF prees Cruz en liet weten dat zijn coming out stereotypen dat homo's niet aan sporten zoals boksen doen, doorbreekt. Cruz' landgenoot Ricky Martin stak hem op Twitter ook een hart onder de riem. Martin kwam twee jaar geleden uit de kast.

Veelpleger heeft fiets niet gejat

De Delftse politie is donderdag in verwarring gebracht door een veelpleger op een fiets zonder slot. Hoewel de man alle schijn tegen had, bleek de fiets niet gestolen.

Even na 15.00 uur waarschuwden medewerkers van de gemeente de politie omdat de 47-jarige man uit Delft zich verdacht gedroeg tussen gestalde fietsen aan het Marcellus Emantspad. Agenten herkenden de man meteen als een veelpleger uit de buurt. Toen hij op een fiets zonder slot wegfietste, werd hij aangehouden.

Later bleek dat hij de fiets niet had gestolen, maar geleend van een kennis. De man is toen vrijgelaten.

Hulk Hogan dreigt met stappen om sekstape

Hulk Hogan is woedend over een sekstape die van hem op internet is verschenen. De worstelaar dreigt entertainmentblog Gawker voor de rechter te slepen als het blog de pikante video niet snel verwijdert.

Volgens de 59-jarige Hulk mag de site het filmpje niet plaatsen. "Deze tape is in het geheim gemaakt, zonder toestemming of medeweten van Hulk", vertelt zijn advocaat aan TMZ. "We gaan er alles aan doen om erachter te komen wie dit gedaan heeft. Iedereen die de tape plaatst, wordt daar op afgerekend."

Eerder dit jaar gingen al geruchten dat er een sekstape in de omloop zou zijn van de worstelaar. Het duurde echter tot donderdag voor het filmpje online verscheen. Gawker zegt de tape gratis te hebben gekregen van een anonieme bron.

Curiosity bijna klaar voor eerste hap Marszand

De Marsrover Curiosity bereidt zich voor op het analyseren van een eerste hap rood Marszand. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het rondrijdende laboratorium zijn mond spoelt en dat heeft nog heel wat voeten in de aarde.

Een van de taken van de Curiosity is het analyseren van de Marsbodem, om de chemische samenstelling te bepalen. Omdat er in het binnenwerk van zijn apparatuur aardse reststoffen kunnen zijn blijven hangen, zoals vet, moet dit eerst grondig worden schoongeschrobd. Anders zou bij de analyse allemaal bekende aardse materie worden meegemeten. Dat is niet de bedoeling.

De makers van de rover hebben een oplossing gevonden voor dit probleem en hebben de Curiosity uitgerust met een centrifuge, die op een 'lekker tandenklapperend trillingsniveau' fijn stof door het apparaat jaagt en de binnenkant schoonpoetst, aldus Daniel Limonadi, chef monsters van de rovermissie. De komende twee weken, te beginnen zaterdag, schept, schudt en dumpt de rover driemaal een hap zand, alsof het een slok mondwater betreft.

De vierde keer giet de Curiosity langzaam een 'half babypilletje aspirine van het materiaal' in het mobiele lab, waarna de uitvoerige chemische analyse echt begint.

Er lijkt niets bijzonders aan het zand dat wordt getest en dat is precies waarom NASA hiervoor gekozen heeft. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', aldus Limonadi.

De Curiosity heeft sinds zijn landing in augustus ongeveer een halve kilometer afgelegd. Volgende maand heeft hij een interessantere locatie bereikt en zal hij in de Marsbodem naar nieuwe monsters boren.

Remak moet werknemers Eemshaven cao-loon geven

Het Poolse installatiebedrijf Remak moet al het personeel werkzaam bij de bouw van de RWE-Essent-energiecentrale in de Eemshaven volgens de cao belonen. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald in een door de FNV aangespannen kort geding.

Remak moet zijn Poolse werknemers het minimumloon, de vakantietoeslag en de overurentoeslag betalen zoals staat in de algemeen verbindend verklaarde cao. De verplichting geldt met terugwerkende kracht in vanaf 15 oktober vorig jaar. Per maand dat het bedrijf daaraan niet voldoet moet het tonnen aan boetes ophoesten. De dwangsom kan oplopen tot vier miljoen euro.

Over de uitbetaling van de Poolse werknemers in de Eemshaven speelt al bijna een jaar een conflict tussen de vakbond en het bedrijf. In januari was afgesproken dat Remak zich aan de cao zou gaan houden, maar het bedrijf kwam steeds terug op de afspraak.

Begin september spande FNV daarop een kort geding aan tegen Remak. Onder druk van de rechter kwam het in de gangen van de rechtbank tot een akkoord, maar twee weken later bleek dat Remak hier alsnog aan tornde. Nu heeft de rechter alsnog uitspraak gedaan in het kort geding.

Doutzen Kroes voorzichtig met twitteren

Doutzen Kroes is altijd op haar hoede als ze via Twitter iets de wereld inslingert. Het model, dat ruim 290 duizend volgers heeft, beseft dat veel mensen haar als voorbeeld zien.

"Zodra ik iets post, duikt iedereen er bovenop en wordt het door bladen opgepikt", legt Kroes uit in Spits. "Het gekke is dat op meer serieuze tweets minder wordt gereageerd dan op bijvoorbeeld een foto van Phyllon.

De blondine, die vrijdagavond de Gouden Kalveren presenteert, vindt het soms vervelend dat ze altijd op haar hoede moet zijn. "Je moet goed nadenken over wat je zegt en doet en altijd aardig zijn naar iedereen toe. Je kunt eigenlijk nooit een slechte dag hebben. Maar dat hoort erbij."

Scheepsbouwer pakt rokende werknemer hard aan

Een sigaret roken onder werktijd zit er niet meer in voor werknemers van scheepswerf IHC Merwede in Sliedrecht. Rokers krijgen zonder pardon honderd euro boete of verspelen hun winstuitkering. Dat bevestigt een woordvoerder van het Sliedrechtse bedrijf vrijdag na berichtgeving hierover in het AD.

Merwede wilde sigaretten het liefst helemaal verbieden, maar dat bleek onhaalbaar. Werknemers mogen nu alleen nog in de pauze een sigaret opsteken. Behalve gezonde werknemers wil het bedrijf een einde maken in het verschil in het aantal werkonderbrekingen van rokers en niet-rokers.

Rokers die de verleiding niet kunnen weerstaan, krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Bij de derde overtreding volgt de boete. Als dan nog een vierde keer volgt, kan de werknemer fluiten naar zijn winstuitkering. Dat bedrag kan oplopen tot zo'n 2400 euro.

Volgens de woordvoerder is de rokersmaatregel slechts een onderdeel van een groter gezondheidsproces. "Daar hebben wij pas geleden een prijs voor ontvangen. We zijn daar heel trots op", aldus de zegsvrouw. Of de rokende werknemers ook zo blij zijn met de maatregel, is niet bekend.


Scheepsbouwer beboet rokende werknemer (Foto: Novum)

Rabobank start zonder Bos in Parijs-Tours

Rabobank start zondag zonder sprinter Theo Bos in de Franse wielerklassieker Parijs-Tours. Bos reist af naar China waar dinsdag de laatste World Tour-koers van het jaar op het programma staat, de Ronde van Beijing. Lars Boom en Matti Breschel zijn de kopmannen van de bankiersformatie.

Breschel, die na dit seizoen weer terugkeert naar Saxo Bank, is de enige buitenlander in het team dat verder bestaat uit Stef Clement, Rick Flens, Wilco Kelderman, Dennis van Winden, Coen Vermeltfoort en Bauke Mollema.

Van Mollema, die zaterdag nog zevende werd in de Ronde van Lombardije, mag op het vlakke parcours, dat vooral geschikt is voor sprinters, niet al te veel worden verwacht. Vorig jaar toonde de Belg Greg Van Avermaet zich de beste over ruim 250 kilometer.

Hof mag door met zaak waxinewerper

Het gerechtshof in Den Haag hoeft geen andere raadsheren te zetten op de zaak van Erwin L, die in 2010 op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. De wrakingskamer heeft Erwin L. vrijdag niet-ontvankelijk verklaard in zijn wrakingsverzoek.

L. had de drie raadsheren van het hof onder meer gewraakt omdat alle rechters door de kroon zijn benoemd. Daarom zouden ze als partijdig moeten worden beschouwd. De wrakingskamer wijst erop dat de omstandigheden die L. aanvoert al ruim voor de zitting bekend waren. Een wrakingsverzoek dient niet om zulke zaken aan de kaak te stellen. Verder blijkt volgens de kamer nergens uit dat aan de onpartijdigheid van de raadsheren kan worden getwijfeld. Door het wrakingsverzoek van L. is nog geen strafeis in hoger beroep uitgesproken. De zogenoemde waxinelichthouderwerper wordt vervolgd voor belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij zaten in de koets toen hij de houder gooide. Het voorwerp ketste af op een ruit van de koets.

De rechtbank in Den haag bepaalde vorig jaar dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg hij geen straf. L. ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Vlak voor de afgelopen Prinsjesdag werd hij gearresteerd. Volgens justitie hield hij zich niet aan de voorwaarden die hij kreeg opgelegd toen zijn voorlopige hechtenis in juli werd opgeheven.

Rutte niet bij ministerraad

Premier Mark Rutte (VVD) is vrijdag niet aanwezig bij de ministerraad. Hij geeft er de voorkeur aan om verder te praten met de PvdA over de vorming van een kabinet. De ministerraad in de Trêveszaal wordt voorgezeten door vicepremier Maxime Verhagen.

De formatiebesprekingen gingen vrijdag om 10.00 uur van start. Volgens informateur Henk Kamp hebben de onderhandelingen tussen VVD en PvdA nog niet vastgezeten. "We proberen steeds op een constructieve manier naar een eindresultaat toe te werken", zei hij op Radio 1. De onderhandelingen in de Stadhouderszaal verlopen volgens hem 'stabiel en gelijkmatig'.

Of de sfeer aan de andere kant van het Binnenhof even goed is, is de vraag. CDA-bewindslieden zouden 'not amused' zijn dat de VVD en de PvdA deze week een deelakkoord sloten. CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma sloot niet uit dat bewindslieden er de brui aangeven als ze plannen moeten uitvoeren waar ze niet achter staan. Volgens een CDA-bron zou de sfeer niet optimaal zijn, maar is van een crisis geen sprake.

Prost mag voor Lotus testen

Nicolas Prost, de zoon van voormalig wereldkampioen Alain Prost, mag in november in Abu Dhabi gaan testen voor het Lotus F1 Team. De Fransman mocht al eens een demonstratie met de Lotus geven en wordt nu klaar geacht om deel te nemen aan de Young Driver Test. Het is nog niet bekend wie nog meer voor Lotus mogen gaan rijden.

Prost racet momenteel in het World Endurance Championship. "Voor mij is dit een fantastische kans om ervaring op te doen op het hoogste niveau. Ik ben het team hier ook erg dankbaar voor. Ik heb in 2008 de Formule 3000 Euroseries gewonnen, ben twee keer als beste benzineauto in de 24 uur van Le Mans gefinisht en sta nu vierde in het WEC en eerste van de benzinecoureurs. Dit is dus een mooie nieuwe stap."

Voortaan ook onaangekondigde inspecties tattooshops

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert vanaf vrijdag onaangekondigde inspecties uit bij tatoeage- en piercingshops. De inspecteurs kijken of de studio's zich aan de regels voor hygiëne houden. Tot nu toe maakte de GGD een afspraak voor een inspectie als een shop een vergunning aanvraagt of wil verlengen.

De tattoobranche heeft zelf aangedrongen op onaangekondigde inspecties, meldt de NVWA vrijdag. Een aantal ondernemers vermoedt dat collega's zich bij de aangekondigde bezoeken beter voordoen dan ze zijn, maar ondertussen de regels niet naleven.

Bij de eerdere inspecties van de NVWA werd vooral gekeken naar de aanwezigheid van een vergunning, het naleven van leeftijdsgrenzen en of materialen voldoen aan de geldende veiligheidscriteria.

Aan het eind van het jaar wordt bekeken of de inspecties effectief zijn, en of de werkwijze wordt voortgezet.

Mariah Carey: Nicki dreigde me neer te schieten

Nicki Minaj zou hebben gedreigd Mariah Carey neer te schieten. Dat vertelde Barbara Walters, die Carey telefonisch sprak, in de ABC-show The View. Minaj en Carey kregen het enkele dagen geleden met elkaar aan de stok over de auditie van een kandidaat bij American Idol.

"Toen Nicki de set verliet, waren er verschillende mensen die haar hoorden zeggen: als ik een geweer had, schoot ik die bitch neer", vertelde Carey aan Walters. Na een vergadering bij American Idol zou Minaj tegen haar medejurylid hebben gezegd: ik hou van je, maar de kans bestaat dat we weer ruzie krijgen. "Nee, dat gebeurt niet", antwoordde Carey toen.

Volgens Walters heeft Mariah extra beveiligers ingehuurd omdat ze zich niet op haar gemak voelt. "Ze voelt zich emotioneel gezien niet prettig", aldus Walters. "Maar ze gaat door met American Idol omdat ze het een fantastische show vindt. En ze vindt het geweldig om de deelnemers iets bij te brengen."

Minaj ontkent op Twitter alle beschuldigingen. "Ironisch gezien heeft niemand mijn opmerking over het geweer op camera. Ik bel TMZ en Barbara Walters niet omdat ik mijn eigen boontjes kan doppen", voegde ze daar later aan toe.

Doden bij busongeluk in Bangladesh

Een zwaar busongeluk in het noordoosten van Bangladesh heeft vrijdag aan zeker dertien mensen het leven gekost. Op een weg in het district Sylhet kwamen door nog onbekende oorzaak twee bussen met elkaar in botsing. Naast de doden vielen er ook nog dertien gewonden. Zeker tien slachtoffers behoorden tot één familie, zei de politie.

In Bangladesh doen zich vaak verkeersongelukken voor, waarbij jaarlijks zo'n tienduizend doden vallen. De wegen zijn slecht onderhouden, er wordt met ondeugdelijke voertuigen gereden en men neemt het niet zo nauw met de verkeersregels.

Elia: "Nog geen geluk"

Eljero Elia is er voor zijn nieuwe werkgever Werder Bremen in officiële wedstrijden nog niet vaak in geslaagd het net te vinden. De Nederlander heeft nu in de Bundesliga al 461 minuten op rij niet gescoord. Hij hoopt dat hij vanavond tegen hekkensluiter Augsburg hier een eind aan kan maken.

Elia, die dit seizoen alleen in de DFB Pokal scoorde, sprak met Bild. "Ik doe er alles voor. Als het eerste doelpunt eenmaal is gevallen, volgen er meer. Daar ben ik van overtuigd. Iedereen vraagt me wanneer ik de ban breek. Mijn vader, mijn moeder, zelfs mijn dochter. Vrijdag moet het eindelijk lukken."

Werder-ploeggenoot Marko Arnautovic heeft bij de nummer acht van de Bundesliga dit seizoen nog helemaal het net niet gevonden. "Voor Marko geldt hetzelfde als voor mij: we werken hard, maar het geluk ontbreekt nog. Het heeft alleen geen zin om daar lang bij stil te staan. De doelpunten komen vanzelf."

Supermarkten weten amper meer te verkopen

Supermarkten hebben in het derde kwartaal vrijwel evenveel omgezet als in dezelfde periode een jaar eerder. De supermarktomzet steeg in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent van 8,00 naar 8,02 miljard euro, blijkt vrijdag uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. In het eerste halfjaar nam de omzet nog met 1,2 procent toe.

Opvallend is dat consumenten vaker de supermarkt bezoeken, maar dat tegelijkertijd de hoogte van het bedrag op de kassabon afneemt. De gemiddelde bon bedroeg tussen juli en september 21,70 euro, vijftig cent lager dan in dezelfde maanden vorig jaar.

In de maand september is de omzet van supermarkten ook met 0,3 procent gegroeid. In juli was nog sprake van een omzetkrimp met 0,1 procent, in augustus van een groei van een half procent.

Het is voor het eerst in jaren dat supermarkten afstevenen op een groei van de omzet op een jaar van minder dan een procent. In de afgelopen acht jaar varieerde de groei van ruim zes tot net boven de een procent. In 2004 noteerde het omzetpercentage voor het laatst onder de een met een groei van 0,2 procent.


Supermarkten weten amper meer te verkopen (Foto: Novum)

Eerste Beatles-hit viert verjaardag

Het is vrijdag precies 50 jaar geleden dat The Beatles hun eerste single uitbrachten. Hoewel Love Me Do in 1962 slechts de 17e plaats in de Britse hitparade bereikte, betekende deze plaat de landelijke doorbraak voor de vierkoppige band uit Liverpool.

Het nummer is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. "Het is natuurlijk de eerste single, maar nog belangrijker is het feit dat The Beatles hiermee hun beleid inzetten om alleen zelfgeschreven nummers uit te geven", zegt Hamish MacBain, redacteur bij het Britse muziektijdschrift NME. "Het was in die tijd voor grote groepen niet gebruikelijk om hun eigen materiaal te schrijven, The Beatles waren dus nogal radicaal."

Eerste Beatles-hit viert verjaardag
Eerste Beatles-hit viert verjaardag (Foto: ANP)

Jelka van Houten vindt nominatie 'doodeng'

Jelka van Houten vindt haar nominatie voor een Gouden Kalf voor beste actrice in het drama Jackie 'doodeng'. "Ik ben zo blij met die nominatie, dat kan ik bijna niet uitleggen", zegt de 34-jarige actrice tegen Novum Nieuws. "Hij heeft heel veel waarde, vooral voor mij persoonlijk."

Daarnaast blijkt de actrice te zijn getroffen door waar genomineerden wel vaker mee te maken hebben. "Ik had nooit verwacht dat ik die nominatie zou krijgen", zegt ze bescheiden. "En ik heb natuurlijk nog jurkenstress."

Van concurrentie met haar zus Carice, die in de film haar tweelingzus speelt maar niet werd genomineerd, lijkt geen sprake. "Ten eerste heb ik geen idee hoe de jury in elkaar zit of waar die op let. Daarnaast is mijn zus zo goed, misschien zijn ze daar ondertussen aan gewend." Carice van Houten werd sinds 1999 al zes keer genomineerd voor een Kalf en wist er maar liefst vijf te winnen.

Jelka van Houten is sowieso geen fan van het wedstrijdelement. "Ik houd niet van competitie", geeft ze toe. "Ik moet er niet aan denken dat ik straks op de rode loper sta en mijn twee 'concurrenten' zie. Dan wil ik echt meteen naar ze toe lopen en vragen of alles nog wel oké is tussen ons."

Gelukkig weet de actrice zich gesteund door dierbare personen die haar op de avond zullen bijstaan. Zo neemt ze haar man en ouders mee en heeft ze een van haar beste vriendinnen weten binnen te loodsen als 'fotograaf'. "Die wilde deze avond voor geen goud missen en riep meteen: ik ga wel mee als fotograaf!"

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.

'Verdachten Voorthuizen pleegden meer overvallen'

De verdachten van de woningoverval in Voorthuizen, waarbij in augustus een van de vermoedelijke daders om het leven kwam, zijn mogelijk ook betrokken bij twee andere zaken. De politie vermoedt dat er een verband is tussen de overval, een andere woningoverval in Zeist en een straatroof in Odijk.

Alle drie de misdrijven vonden op dezelfde dag plaats, woensdag 8 augustus. De straatroof mislukte omdat het slachtoffer, een hoogbejaarde man, om hulp riep. Bij de woningoverval in Zeist werd de bewoner, eveneens een hoogbejaarde man, door de twee daders mishandeld. Ze gingen ervandoor met onder meer de bankpassen van het slachtoffer.

Bij de overval in Voorthuizen raakten de bewoners gewond. De politie trof een paar honderd meter van de woning een zwaargewonde man aan. Hij was vermoedelijk een van de daders en overleed later in een ziekenhuis. Voor deze overval zitten drie verdachten vast: een 28-jarige vrouw uit Arnhem, een 33-jarige Culemborger en een 25-jarige man uit Beekbergen.

Vanwege de mogelijke relatie tussen de drie misdrijven maken nu ook rechercheurs van het korps Utrecht deel uit van het team dat onderzoek doet naar de gewelddadige woningoverval in Voorthuizen.

Kimberley Klaver droomt van rol als Bondgirl

Kimberley Klaver droomt ervan ooit een Bondgirl te vertolken. De 26-jarige actrice, die speelde in de serie Spangas en de film Terug naar de Kust, vindt schitteren naast 007 'de ultieme rol'. Vandaag vieren fans van de geheim agent Global James Bond Day. Het is dan exact vijftig jaar geleden dat de eerste Bondfilm Dr. No in de bioscopen verscheen.

"De Bondgirl is natuurlijk altijd mooi, sterk en stoer", zegt Klaver tegen Novum Nieuws. "Ze maakt van alles mee en dan overleeft ze het ook nog. Dus dat is gewoon een soort van feministisch doch sexy geweldig wezen en natuurlijk voor mij als actrice de ultieme rol om te spelen. Dat is eigenlijk een droom."

Ex-model Paulien Huizinga schat haar eigen kansen op een rol als Bondgirl klein in. "Ik zou het een ongelooflijke eer vinden, maar de kans dat dat gebeurt acht ik heel klein." BNN-presentatrice Geraldine Kemper wil alleen een kwaadaardige Bondgirl spelen. "Ik wil dan wel degene zijn die Bond bijna neerknalt en dan zelf doodgaat, heel dramatisch."

Presentatrice Saar Koningsberger is niet zo van de Bondfilms. "Ik heb maar één James Bond-film gezien: GoldenEye. En daar ben ik ook alweer de helft van vergeten, dus dat is echt heel gênant", geeft ze toe. Ze droomt dan ook niet van een rol als Bondgirl. "Ik denk dat ik sowieso te klein ben. En dat lichaam heb ik ook niet helemaal, dus ik weet niet of James daarop zit te wachten."

Op de vijftigste verjaardag van de Bondfilms houdt het Britse veilinghuis Christie's onder meer een veiling van Bondmemorabilia. Ook komt het nieuwe Bondnummer van Adele uit. De single Skyfall ging om 0.07 uur in première. De nieuwste Bondfilm verschijnt eind deze maand in de bioscopen, de Nederlandse première vindt plaats op 28 oktober.


Kimberley Klaver droomt van rol als Bondgirl (Foto: Novum)

Sharapova ziet Kerber opgeven in Beijing

Maria Sharapova heeft vrijdag met speels gemak de halve finale van het masterstoernooi in Beijing bereikt. De als tweede geplaatste Russin profiteerde van een voetblessure van Angelique Kerber. Bij een 6-0 en 3-0 stand voor Sharapova gaf de Duitse uiteindelijk op. Sharapova treft Na Li of Agnieszka Radwanska bij de laatste vier.

Ook de als eerste geplaatste Victoria Azarenka staat in de halve finale. De Wit-Russin was met 6-2 en 6-0 te sterk voor Romina Oprandi uit Zwitserland. Azarenka krijgt Carla Suarez Navarro of Marion Bartoli als volgende tegenstander.

Bij de mannen bereikte Jo-Wilfried Tsonga de halve eindstrijd door Mikhail Youzhny met 6-3 en 6-2 te kloppen. Ook de Duitser Florian Mayer reikte tot de laatste vier. Hij schakelde de Chinees Ze Zhang uit: 6-3 en 6-4. Zhang won in de vorige ronde nog van Richard Gasquet (5). Daarmee werd hij de eerste Chinees ooit die de kwartfinale van een ATP-toernooi bereikte.

Rutger Hauer scoort vaste rol in True Blood

Ruger Hauer krijgt in het komende seizoen een vaste rol in True Blood. Volgens de Amerikaanse website TV Line kruipt de Nederlandse Hollywoodacteur in de huid van Macklyn, een 'mysterieus en duister figuur die diepe banden heeft met Sookie en Jason'.

In de vampierserie, die in Nederland wordt uitgezonden op FOXlife, speelt Anna Paquin de rol van Sookie en Ryan Kwanten de rol van haar broer, Jason. De 68-jarige Hauer was eerder onder meer te zien in blockbusters als Batman Begins en Sin City.

Het zesde seizoen van True Blood moet in juni op televisie komen in de Verenigde Staten. De serie wordt uitgezonden op HBO.

Kramer: "Blessure door schommel"

Schaatser Sven Kramer heeft in de Telegraaf uit de doeken gedaan hoe hij bij een val in de tuin aan zijn rug geblesseerd is geraakt. De Fries is namelijk van de schommel gevallen.

"Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Ook in dit geval. Het was vorige maand, op de jaarlijkse barbecue in de achtertuin van TVM-directeur Arjan Bos, dat ik van een schommel viel. Het klinkt knullig en dat was het ook, zeker omdat ik niet eens aan het schommelen was. Ik zat en ik gleed gewoon van dat (te) smalle bankje af."

"Later realiseerde ik me dat schommels gemaakt zijn voor kleine kinderen, maar toen was het kwaad al geschied. Een rugblessure was het gevolg en die heeft mijn voorbereiding op het seizoen inmiddels redelijk in de war geschopt. Het was een ongelukkige val waarbij een tussenwervelschijf een duw heeft gekregen. Mijn rug is helaas wat gevoeliger (dat geldt voor meer schaatsers), waardoor ik er nu meer dan normaal hinder van ondervind. Ik moet nu even afwachten hoe een en ander zich ontwikkelt, maar in principe ga ik gewoon volgende week met de rest van de ploeg naar Inzell voor een trainingskamp."

Protest NS-personeel op Rotterdam Centraal

NS-personeel gaat vrijdag om 13.00 uur protestacties houden op station Rotterdam Centraal. Volgens de conducteurs en machinisten wordt structureel te weinig veiligheidspersoneel ingezet om de veiligheid van te garanderen, zegt bestuurder van de vakbond voor rijdend personeel VVMC Wim Eilert.

Het veiligheidspersoneel is volgens de vakbond al lange tijd onderbezet. Doordat het werk moeilijker en gevaarlijker wordt met weinig personeel is het ziekteverzuim ook omhoog gegaan, zegt Eilert. De veiligheid van de reizigers op Rotterdam Centraal kan volgens hem bovendien niet meer worden gegarandeerd.

Het NS-personeel woont vrijdagmiddag een vergadering van het management van Rotterdam Centraal bij. De vakbond eist dat er op korte termijn versterking komt van het veiligheidspersoneel.

Eind augustus werden op het station vier medewerkers van Service en Veiligheid door een groep jongeren belaagd. Het personeel stond toen tegenover een groep van vijftig jongeren.

Politieonderzoek na vondst botten onder kerk

Onder de vloer van een kerk in Tilburg hebben bouwvakkers vrijdagochtend menselijke botten gevonden. De recherche onderzoekt samen met een stadsarcheoloog hoe het geraamte er terecht is gekomen, zegt een politiewoordvoerder.

De botten werden zo'n dertig centimeter onder de vloer van de kerk aan de Schouwburgring ontdekt tijdens werkzaamheden. "Een onlogische plek", aldus de zegsman. De politie onderzoekt of het om oude botten gaat of om resten van een recent overleden persoon.

"Daarbij kijken we onder meer of er ooit een stuk aan de kerk is bijgebouwd, of er ooit mensen zijn begraven of dat er aarde van buiten in de kerk is gebracht." Hoelang het onderzoek duurt, is niet te zeggen.

Sneijder mist WK-kwalificatieduels

Wesley Sneijder mist de WK-kwalificatieduels met Andorra en Roemenië. De speler van Internazionale reist tijdens de komende interlandperiode naar Amerika om zich te laten behandelen aan de blessure aan zijn bovenbeen. "Ik ga daar een week naar toe", zegt Sneijder vrijdag in de Telegraaf. "De verwachting is dat ik er 4 weken uit lig, maar hopelijk duurt het niet zo lang."

De Nederlandse international raakte in het competitieduel met Chievo Verona geblesseerd. Het vlies rond de bovenbeenspier is beschadigd en dat vereist een speciale behandeling, die hij in Amerika ondergaat.

Bondscoach Louis van Gaal maakt vrijdagmiddag zijn selectie voor de WK-kwalificatieduels bekend.

Sneijder mist WK-kwalificatieduels
Sneijder mist WK-kwalificatieduels (Foto: ANP)

'CPB overschat gevolgen aanpassing hypotheekrente'

Het Centraal Planbureau (CPB) overschat de prijsdaling op de huizenmarkt die het gevolg is van aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek. Daardoor schrikt het bureau politici ten onrechte af de woningmarkt aan te pakken. Dat zeggen twee hoogleraren vrijdag in de Volkskrant.

Volgens Peter Boelhouwer van de TU Delft en Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam deugt het model dat het CPB gebruikt om de ontwikkeling van de huizenprijs te berekenen niet. De aanname van de Haagse rekenmeesters dat iedere toekomstige beperking van de hypotheekrenteaftrek direct wordt verrekend in de huizenprijs is onjuist, zeggen zij.

"De onderhandelaars bij de kabinetsformatie zullen bij woningmarktplannen dramatischer cijfers voorgeschoteld krijgen dan op basis van de werkelijkheid aannemelijk is", vreest Boelhouwer.

De hoogleraar baseert zich met zijn kritiek op de gevolgen van een beperking van de aftrek in Groot-Brittannië. Daar heeft de geleidelijke afschaffing van de renteaftrek geen grote prijsdaling tot gevolg gehad. Datzelfde geldt voor Zweden, waar de huizenprijzen na een aanvankelijke dip binnen een paar jaar weer op het oude niveau lagen.

Overigens is het niet zo dat het rekenmodel van het CPB partijen die niets aan de hypotheekrenteaftrek willen veranderen, bevoordeelt. De woningmarktplannen van de VVD en PVV, die het minst aan de aftrek willen veranderen, kwamen bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma's als slechtst uit de bus.

'Griekenland komt eind november in geldnood'

Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland eind november in geldnood. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.

"Liquiditeit is van levensbelang, daarom is de volgende tranche van de hulpkredieten zo belangrijk", stelde Samaras. Op de vraag hoe lang zijn land het nog zonder nieuwe hulpleningen kan uithouden, antwoordde hij "tot eind november, dan is de schatkist leeg".

Vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB proberen momenteel te bepalen of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor het volgende deel van de beloofde hulpleningen. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, liet vorige maand al weten dat het definitieve oordeel daarover niet voor midden oktober zal worden genomen.

'Griekenland komt eind november in geldnood'
'Griekenland komt eind november in geldnood' (Foto: ANP)

Winst Samsung verdubbeld dankzij smartphones

Samsung heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verdubbeling van de winst geboekt. Dat liet het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag weten. Reden voor de goede prestaties is de aanhoudende populariteit van de Galaxy smartphones, die met een winstmarge van dertig tot vijftig procent worden verkocht.

Samsung verwacht in een voorlopige schatting dat de brutowinst het afgelopen kwartaal op jaarbasis bijna verdubbelde van 4,25 biljoen won naar 8,1 biljoen won (5,6 miljard euro). 's Werelds grootste producent van consumentenelektronica zag de omzet slechts met krap tien procent groeien naar 52 biljoen won. De lagere stijging van de omzet kwam doordat de verkoop van minder winstgevende producten als tv's en geheugenchips daalde.

De glanzende winstcijfers komen niet als een verrassing. Vorige maand liet Samsung weten al twintig miljoen exemplaren van zijn jongste smartphone, de Galaxy S III, te hebben verkocht.


Winst Samsung verdubbeld dankzij smartphones (Foto: Novum)

Ambigue poster l'Amour des Moules wint Afficheprijs 2012

De filmposter van de documentaire l'Amour des Moules heeft de Cinema.nl Afficheprijs 2012 gewonnen. De onderscheiding werd donderdagavond uitgereikt in De Talkshow van het Nederlands Filmfestival gepresenteerd door Isolde Hallensleben.

De jury prees onder meer de compositie, het kleurgebruik en de mooie doch raadselachtige visuele vormen van de filmposter. De poster toont, in verschillende blauwtinten, twee ambigue rondingen. Wat zien we precies? Een decolleté? Een zwembad? Nee, het gaat over mosselen. De poster verbeeldt fraai de licht erotische connotatie van de mossel?

De Cinema.nl Afficheprijs is in 2001 in het leven geroepen om een onderbelicht maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen. De winnaar wordt bepaald door het publiek. De prijs bestaat uit 2500 euro en een wisseltrofee, een ingelijst affiche van de klassieker Jonge Harten uit 1936, ontworpen door Titus Leeser.

De voorselectie is gemaakt door een vakjury, bestaande uit onder meer filmkenner René Mioch, journalist bij de Volkskrant Bor Beekman en hoofd drama van de NTR Marina Blok. De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de posters worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.

"De poster ademt precies dezelfde poëtische sfeer als de film. Mooie kleuren: de koude zee", schreef één van de stemmers. "Prikkelend, en ik hou niet eens van mosselen", noteerde een ander.


Ambigue poster L?Amour des Moules wint afficheprijs (Foto: Novum)

Teaser 'Die Hard 5' toont goede dag om te sterven

John McClane is terug. Met zijn zoon Jack laat hij zien dat ook vandaag weer een goede dag om te sterven is.

Agent John McClane (Bruce Willis) probeert na het afbetalen van diens borg een betere band met zijn zoon Jack (Jai Courtney) op te bouwen. Na uit een Russische gevangeniscel te zijn vrijgekocht door zijn vader lijkt de toekomst voor beiden weer hoop te hebben. Veel tijd om er aan te werken is er niet als blijkt dat een groep internationale dieven onder leiding van een Russische gevechtsstrijder uit de gevangenis ontsnapt. Dit is het begin van een spectaculaire tocht door een voor de Amerikaanse politieagent onbekend land.

A Good Day To Die Hard verschijnt op 14 februari 2013 in de bioscoop.

Film over autist Matthijs favoriet op NFF

De documentaire De regels van Matthijs van Marc Schmidt is de Publiekslieveling in de categorie Documentaire tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat bleek donderdag tijdens het Film Festival in Utrecht.

De NCRV-documentaire dingt vrijdagavond mee naar een Gouden Kalf in de categorie Beste lange documentaire. De omroep zendt de documentaire maandagavond uit op Nederland 2.

In De regels van Matthijs filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen.

De film won eerder op het internationale documentairefestival Visions du Réel in Nyon de Grand Prix voor Internationale Beste lange documentaire. De jury van het Zwitsers filmfestival was onder de indruk van de documentaire over de vriendschap tussen de filmmaker en zijn autistische vriend Matthijs. "Met liefde en moed plaatst de filmmaker ons oog in oog met zijn jeugdvriend. Deze film overschrijdt de grens met de onbekende en mysterieuze wereld van autisme."

Veiligheidsraad veroordeelt Syrische granaatinslag

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem en in de krachtigste bewoordingen zijn veroordeling uitgesproken over de Syrische granaatinslag in een Turks grensstadje, waarbij woensdag vijf vrouwen en kinderen het leven verloren.

De Veiligheidsraad zegt in een verklaring dat het incident duidelijk maakt 'dat de crisis in Syrië een zware impact heeft op de veiligheid van de buurlanden en de vrede en stabiliteit in de regio'. De vijftien leden van de raad zeggen voorts dat 'dergelijke schendingen van het internationaal recht onmiddellijk moeten stoppen' en roepen de Syrische regering op 'de soevereiniteit en territoriale integriteit van de buurlanden volledig te respecteren'.

Uitslag tweede vrije training Japan

Mark Webber heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijd op de klokken gezet. De Australiër was Lewis Hamilton twee tienden te snel af. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Nico Hülkenberg en Fernando Alonso.

Vitaly Petrov verloor bij het vallen van de vlag zijn achtervleugel op het rechte stuk, maar hij wist zonder de muur te raken tot stilstand te komen. Paul di Resta parkeerde zijn wagen al aan het begin van de training in de bandenstapels.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:32.493   34
2 L. Hamilton McLaren 1:32.707 +0:00.214 32
3 S. Vettel Red Bull 1:32.836 +0:00.343 37
4 N. Hülkenberg Force India 1:32.987 +0:00.494 30
5 F. Alonso Ferrari 1:33.093 +0:00.600 28
6 R. Grosjean Lotus 1:33.107 +0:00.614 35
7 J. Button McLaren 1:33.349 +0:00.856 22
8 B. Senna Williams 1:33.499 +0:01.006 35
9 F. Massa Ferrari 1:33.614 +0:01.121 32
10 M. Schumacher Mercedes 1:33.750 +0:01.257 13
11 N. Rosberg Mercedes 1:33.866 +0:01.373 19
12 S. Perez Sauber 1:33.903 +0:01.410 36
13 K. Kobayashi Sauber 1:33.983 +0:01.490 33
14 K. Räikkönen Lotus 1:34.291 +0:01.798 12
15 P. Maldonado Williams 1:34.300 +0:01.807 33
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:34.863 +0:02.370 32
17 J. Vergne Toro Rosso 1:35.080 +0:02.587 34
18 H. Kovalainen Caterham 1:35.711 +0:03.218 41
19 V. Petrov Caterham 1:35.870 +0:03.377 37
20 T. Glock Marussia 1:36.194 +0:03.701 32
21 C. Pic Marussia 1:36.636 +0:04.143 28
22 P. de la Rosa HRT 1:37.342 +0:04.849 30
23 N. Karthikeyan HRT 1:37.701 +0:05.208 35
24 P. di Resta Force India -:--.--- -:--.--- 2

Kamp: onderhandelingen hebben nog niet vastgezeten

De coalitie-onderhandelingen tussen VVD en PvdA over een nieuw kabinet hebben nog niet vastgezeten. "We proberen steeds op een constructieve manier naar een eindresultaat toe te werken", zei informateur Henk Kamp op Radio 1.

"Het stadium van vastzitten heb ik nog niet meegemaakt", zei hij op de vraag of er al een moeilijke fase is geweest waarin alles wat moeizamer gaat. De onderhandelingen verlopen volgens hem stabiel en gelijkmatig, waarbij voortdurend aan het eindresultaat wordt gewerkt.

De onderhandelingen zijn volgens hem een flinke inspanning. Kamp wilde zich niet uitlaten over wat hij van het eindresultaat verwacht.

Slecht nieuws voor Skyrim-fans op PlayStation 3

Geen goed nieuws voor The Elder Scrolls V: Skyrim-fans op PlayStation 3. Bethesda heeft een update gegeven met betrekking tot de afwezigheid van DLC voor de game.

Pete Hines, vice-president public relations en marketing bij Bethesda, schreef namelijk op Twitter dat er nog steeds niets te melden is.

"Ik heb geen informatie over Hearthfire, Dawnguard of DLC in het algemeen voor PlayStation 3", zei hij. "We zijn er nog steeds mee bezig en zullen jullie op de hoogte houden als er iets te melden is." Volgens een opmerking van een Bethesda-vertegenwoordiger in augustus komen de uitbreidingen wellicht nooit naar PlayStation 3.

skyrim

Niet springen in Killzone HD

Ontwikkelaar Guerilla Games heeft onlangs aangegeven dat er geen mogelkijkheid is om te springen in de game Killzone HD. Ook in de originele Killzone was er al geen functie om te springen.

Guerilla Games legt uit, in een interview met Playstation Blog, dat het springen niet bij het karakter van de game past en dat het altijd al een bewuste keuze in het ontwerp is geweest. 

"We wilden dat spelers een diepgaande, realistische ervaring hadden, en dat betekent voorkomen dat ze met bunny hopping of rocket jumping door onze wereld reizen. Zelfs toen we springen introduceerden voor de met obstakels bezaaide terreinen van Killzone 2, waren het 'gewichtige' sprongen geen perfecte bogen, maar het soort sprongen dat een zwaarbepakte soldaat zou maken" Aldus technisch directeur Michiel van der Leeuw.

De besturing in Killzone HD is verder wel aangepast aan die van Killzone 2 en 3. 

Killzone HD zal samen met Killzone 2 en 3 worden verkocht in een trilogie bundel voor 49,99 euro. Wie liever alleen Killzone HD wilt kan hem ook los downloaden van het Playstation Network voor 14,99 euro. 

Killzone HD ligt 24 oktober in de winkels.



Regen zorgt voor iets drukkere vrijdagspits

De spits valt vrijdag zoals verwacht drukker uit dan normaal. Rond 08.15 uur stond ongeveer tachtig kilometer file, terwijl normaal vijftig kilometer staat. "Op een vrijdag is het normaal heel rustig dus er is niet veel voor nodig om het een drukke vrijdagochtend te kunnen noemen", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Door het hele land regent het, waardoor er veel aanrijdingen zijn. Er zijn geen uitschieters. "Het is overal drukker, zowel in de Randstad als daarbuiten."

De ANWB hield er donderdag rekening mee dat de spits vrijdag een piek van honderd kilometer bereikt. Dat is nog altijd een stuk minder dan op andere werkdagen. Donderdag staat normaal rond deze tijd bijvoorbeeld op het hoogtepunt zo'n 175 kilometer file. Deze donderdag was dat door de regen en de ongelukken die daardoor gebeurden 350 kilometer.

In de ochtend trekt een depressie over het noordwesten van het land, meldt weeronline.nl. Er worden in het hele land zware windstoten verwacht. De wind is rond het middaguur op zijn sterkst. In combinatie met de regen kan dat lastig zijn voor het verkeer. In de middag trekt de neerslag weg en valt alleen in het zuidoosten af en toe nog regen.

De Bakker naar halve finales in Belem

Thiemo de Bakker is donderdag (plaatselijke tijd) doorgedrongen tot de halve finales van het challengertoernooi in het Braziliaanse Belem. De als vierde gerangschikte Nederlandse tennisser versloeg de als zevende geplaatste Argentijn Agustin Velotti met twee keer 6-4.

In de strijd om een plaats in de finale neemt De Bakker het op tegen de Braziliaan Rogerio Dutra Silva, de nummer 2 van de plaatsinglijst.

'Staat rekent zich te rijk met belastingopbrengst'

De belastingopbrengsten zullen volgend jaar veel lager uitvallen dan het ministerie van Financiën verwacht. Daardoor stijgt het begrotingstekort van 2,7 naar 3 procent van het bruto binnenlands product. Dat stellen vooraanstaande fiscalisten vrijdag in Het Financieele Dagblad.

Volgens de fiscalisten verwacht het Centraal Planbureau onterecht een stijging van de belastingopbrengsten met 0,8 procent bij een economische groei van 1 procent. Zij achten het reëler dat de opbrengsten met niet meer dan een half procent stijgen, aangezien de stijging van de belastinginkomsten vorig jaar ruim tien keer kleiner was dan de economische groei.

Indien de verwachtingen van de fiscalisten correct zijn, zullen de inkomsten van de fiscus circa twee miljard euro lager uitvallen, verwacht fiscalist en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen Flip de Kam. Daardoor stijgt het begrotingstekort zodanig dat het door Brussel maximaal toegestane tekort van drie procent mogelijk wordt overschreden.

Recentelijk vallen de inkomsten van de fiscus tegen door een stijgend beroep op aftrekposten en doordat consumenten relatief veel geld uitgeven aan producten met een laag btw-tarief zoals voedsel, merkt de krant op. Het ministerie van Financiën stelt in een reactie dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de inkomstenramingen.

Uitslag eerste vrije training Japan

Jenson Button heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Brit wist op het circuit van Suzuka zijn land- en teamgenoot Lewis Hamilton ruim twee tienden voor te blijven. Giedo van der Garde reed in zijn Caterham de 23e tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:34.507   20
2 L. Hamilton McLaren 1:34.740 +0:00.233 26
3 M. Webber Red Bull 1:34.856 +0:00.349 24
4 N. Rosberg Mercedes 1:35.059 +0:00.552 18
5 M. Schumacher Mercedes 1:35.122 +0:00.615 20
6 K. Kobayashi Sauber 1:35.199 +0:00.692 27
7 F. Massa Ferrari 1:35.283 +0:00.776 24
8 P. di Resta Force India 1:35.299 +0:00.792 18
9 N. Hülkenberg Force India 1:35.474 +0:00.967 22
10 P. Maldonado Williams 1:35.478 +0:00.971 24
11 F. Alonso Ferrari 1:35.484 +0:00.977 26
12 S. Perez Sauber 1:35.584 +0:01.077 24
13 K. Räikkönen Lotus 1:35.691 +0:01.184 22
14 R. Grosjean Lotus 1:35.724 +0:01.217 21
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:36.123 +0:01.616 19
16 J. Vergne Toro Rosso 1:36.222 +0:01.715 25
17 S. Vettel Red Bull 1:36.366 +0:01.859 23
18 V. Bottas Williams 1:36.389 +0:01.882 24
19 T. Glock Marussia 1:37.716 +0:03.209 17
20 V. Petrov Caterham 1:38.295 +0:03.788 23
21 C. Pic Marussia 1:38.616 +0:04.109 25
22 N. Karthikeyan HRT 1:39.043 +0:04.536 25
23 G. van der Garde Caterham 1:39.374 +0:04.867 22
24 P. de la Rosa HRT 1:39.688 +0:05.181 19

Hooijmaijers vervolgd voor omkoping

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam worden vervolgd, bevestigt het Openbaar Ministerie in de Volkskrant. Het vooronderzoek heeft bijna tweeënhalf jaar geduurd.

De secretaris van de provincie Noord-Holland heeft het personeel donderdag over de vervolging geïnformeerd op een besloten bijeenkomst. Hooijmaijers wordt sinds 2010 verdacht van corruptie.

Destijds werden invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en zijn moeder. Bij haar stond een adviesbureau van zijn vrouw ingeschreven. Ook bij zes bedrijven werden invallen gedaan. Er werd voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de liberaal.

De verdenking leidde tot de oprichting van een commissie die integriteitsschendingen bij de provincie onderzoekt. Uit de meldingen die daar binnenkwamen bleek dat verschillende bestuurders en politici van de provincie worden verdacht van corruptie en het aannemen van gunsten van zakenpartners.

De nu 51-jarige Hooijmaijers had als gedeputeerde veel contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Na de invallen gaf hij in een interview toe dat het zou kunnen dat er bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per ongeluk geld naar hem was overgemaakt toen hij al provinciebestuurder was.

In 2009 moest Hooijmaijers aftreden toen bleek dat de provincie tientallen miljoenen euro's verloor doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij duizenden euro's die hij had uitgegeven met de provinciale creditcard niet kon verantwoorden.

Rallyrijden op zijn Mexicaans in WRC 3

Milestone heeft een nieuwe gameplayvideo van hun aankomende rallytitel World Rally Championship 3, het officiële spel van de 2012 FIA World Rally Championship.

In deze video wil de ontwikkelaar de verbeterde kwaliteit ten opzichte van de vorige previewvideo's laten zien door ons een rondje op de Rally Guanajuato Mexico-track voor te schotelen met een recentere build van het spel. We zien zanderige wegen en uitgebreide landschappen terwijl de coureur scherpe bochten naar link en rechts hoort aankomen door zijn bijrijder.

Wil je het zelf proberen dan is er een demo op Xbox Live and PlayStation Network waarbij je nog een WRC-racestoel kunt winnen. World Rally Championship 3 komt 12 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3, pc en PlayStation Vita.

EA nodigt je uit voor de bèta van Medal of Honor

Vandaag gaat de multiplayerbèta van start voor Medal of Honor: Warfighter. De bèta draait exclusief op Xbox 360. In een recent uitgebrachte video nodigt Daniel Wiksten, senior game designer voor het spel, je uit om mee te doen met de bèta. Ook legt hij uit wat je kunt verwachten wanneer je meespeelt.

Medal of Honor: Warfighter komt 26 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Steeds vaker hotelvakantie in eigen land

Nederlanders houden steeds vaker een korte hotelvakantie in eigen land. In de eerste helft van dit jaar groeide het aantal binnenlandse hotelvakanties met zo'n tien procent naar ruim 1,8 miljoen, meldt NBTC-NIPO Research, een samenwerking van TNS NIPO en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen vrijdag.

Als de groei doorzet, komt het aantal hotelvakanties eind dit jaar uit op een recordaantal van vier miljoen. Ondanks de groei van het aantal vakanties daalt het bedrag dat aan deze vakanties wordt uitgegeven. Dat komt volgens het bureau door het groeiend aantal aanbiedingen en acties van hotels.

Ook veiling- en kortingsites zouden hier een rol in spelen. Daar wordt tegenwoordig vijftien procent van de vakanties geboekt. Bij boekingssites wordt 55 procent van deze vakanties geboekt.

Hotelvakanties in de stad zijn het populairst. Daar wordt ongeveer dertig procent doorgebracht, waarbij vooral Maastricht en Den Haag het goed doen. Ook hotelvakanties in bos- en heidegebieden worden veel geboekt.

'Verpleeghuizen plukken ouderen met dure diensten'

Veel verpleeg- en verzorgingshuizen vragen te veel geld van ouderen voor extra diensten zoals het begeleiden van een wandeling of het wassen van de kleren. Bijna de helft houdt zich niet aan de regel van de Nederlandse Zorgautoriteit om helder over de kosten te zijn, stelt de Consumentenbond vrijdag in De Telegraaf.

De verschillen in de tarieven zijn groot. Zo vraagt een instelling 32 euro per maand voor het doen van de was en een andere instelling 120 euro. Een wandeling met een begeleider kan tussen de 25 en 50 euro kosten. Het merken van de kleding varieert tussen de 20 en 145 euro.

De organisatie vroeg honderdtwintig verpleeg- en verzorgingshuizen om de prijzen. Daarvan reageerden er slechts 66. Bij 22 van die 66 instellingen staan de prijzen op de website. De overige 54 instellingen gingen niet op de vragen in.

Over de kosten van extra diensten wordt al langer geklaagd. De landelijke cliëntenorganisatie LOC wees er vorig jaar november op dat de kosten voor het draaien van de was in 2009 nog tussen de 35 en 70 euro lag en dat er nu uitschieters zijn tot 225 euro.

Moszkowicz voor de rechter in belastingzaak

Advocaat Bram Moszkowicz staat vrijdag voor de rechtbank in Haarlem voor een belastingzaak. De zaak draait om zijn belastingaanslagen en een boete die de fiscus hem heeft opgelegd.

Vorig jaar meldde NRC Handelsblad dat Moszkowicz tussen 2003 en 2006 belasting zou hebben ontdoken. Ingewijden maakten toen melding van vermoedens dat de advocaat zich contant liet betalen en slechts een deel van die inkomsten meldde bij de fiscus.

Het zou gaan om een miljoen euro. De strafpleiter zelf sprak van een 'zakelijk geschil' met de Belastingdienst. Om zich te verzekeren van betaling sloot de Belastingdienst een hypotheek af op het kantoor van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht.

Het ochtendgedeelte van de zitting is gewijd aan de belastingaanslag van de strafpleiter en wordt achter gesloten deuren behandeld, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. In de middag buigt de rechter zich over de rechtmatigheid van de boete die de fiscus heeft opgelegd. De Belastingdienst doet geen uitspraken over de zaak. Moszkowicz reageerde donderdag niet op een verzoek om commentaar.

Er lopen nog twee zaken tegen de advocaat. Op 30 oktober doet de Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten uitspraak in een affaire die onder meer draait om het aannemen van grote contante bedragen. De deken van de Amsterdamse afdeling Germ Kemper vroeg de raad om een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Op 17 oktober moet de strafpleiter voor de tuchtrechter verschijnen wegens het beledigen van een rechter in een interview met De Telegraaf. In het interview noemde hij rechter Marcel van Oosten, de voorzitter van de strafkamer die vorig jaar aantrad in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, een 'krampachtige, humorloze magistraat'.

FOK! wat een weer...Heel veel wind

Goedemorgen! Wederom staat ons vandaag een onstuimige dag te wachten. Regen en wind beheersen vandaag ons weerbeeld en waarschijnlijk komt het vandaag ook weer tot storm. Pas aan het eind van de ochtend valt hier meer over te zeggen. Ik zal dit op de voet volgen en als het nodig is zal ik dat hier melden.

Ook de neerslag is een punt van aandacht. Als eerste passeert er een warmtefront en als tweede een koufront. Regen gaat er absoluut vallen, dus daar hoeven jullie je geen zorgen over te maken. Er bestaat een kans dat er golfvorming in het front gaat optreden. Dit kan er voor zorgen dat de neerslag niet snel zal wegtrekken en dus voor volle regenmeters zal gaan zorgen. De wind is denk ik wel het meest belangrijk, want de kans op storm is vrij groot. Voor de Zeeuwse en Hollandse kust zal dit een zuidwesterstorm zijn, voor de Wadden een westerstorm. In de praktijk is gebleken dat de wind vaak nog sterker in kracht toeneemt dan dat we zien op de weerkaarten en daarom wil ik een zware storm niet geheel uitsluiten. Voorlopig ga ik uit van windkracht 9. Iedereen moet wel rekening houden met zware windstoten. De zwaarste windstoten worden in het noorden van het land verwacht en liggen tussen de 90 en 100 kilometer per uur. Echt iets om rekening mee te houden.

In de loop van de middag zal het in het westen van het land droger gaan worden, maar in de rest van het land blijft dit dus nog onzeker. De temperatuur ligt hierbij tussen de 13 en 16 graden. Voor het komende weekend is het weerbeeld nog vrij onzeker.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooie Hollandse lucht.Een prachtige Hollandse lucht. Wim uit Oudewater maakte deze foto.

Meer info over de games van LEVEL-5

Er is meer informatie opgedoken over de games van LEVEL-5 die gisteren in een speciale Nintendo Direct-uitzending aangekondigd zijn. 

Liberation Maiden is gemaakt door Suda 51, bekend van No More Heroes en Lollipop Chainsaw. De bedenker zat zoals gewoonlijk op zijn toilet en bedacht dat hij een sidescrolling shooter wilde maken. Het is a 3D sci-fi shooter die zich afspeelt in New Japan, zo'n honderd jaar in de toekomst. Je kruipt in de huid van Shoko Ozora, die een robot Kamui genaamd bestuurt. De game is vandaag uit in de eShop.

In Aero Porter, de bagagebandsimulator gemaakt door een in Japan bekende Yoot Saito, moet je zorgen dat alle bagage op tijd en in het juiste vliegtuig komen. In deze combi van simulator- en puzzelgame moet je door middel van de kleurcodes zorgen dat alle bagage juist gesorteerd wordt. Als bonus kun je ook je eigen design op vliegtuigen ontwerpen.

Crimson Shroud is gemaakt door Yasumi Matsuno, die eerder verantwoordelijk was voor Final Fantasy XIIFinal Fantasy Tactics, Vagrant Story en Tactics Ogre. Het spel is een nieuw soort RPG die de dobbelsteen van een RPG-bordspel in de handen van de speler stopt om het te spelen.

De drie games zijn een speciale samenwerking tussen LEVEL-5 en drie bekende ontwerpers. Deze Guild01 krijgt een vervolg, in mei is Guild02 bekendgemaakt. Niemand minder dan Keiji Inafune (ex-Capcom), en voor het westen onbekendere Japanse ontwerpers, Kazuya Asano, Takemaru Abiko en Kaz Ayabe gaan aan games werken met LEVEL-5.

Release-sticker op Paper Mario geplakt

Nintendo heeft een datum geplakt op de release van Paper Mario: Sticker Star voor Nintendo 3DS. Stickers sparen, en gebruiken, kun je vanaf 7 december, net wanneer Sinterklaas het land uit is.

Bowser is weer eens vervelend bezig en haalt dit keer een grap uit op het jaarlijkse Sticker Fest. Hij steelt zes Royal Stickers en verspreidt die over het land en is het de taak van Paper Mario en de stickerfee Kersti om de stickers te vinden. Vechten zal dit keer gedaan worden door stickers in te zetten tijdens het gevecht.

Abortusboot verlaat Marokko

De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de territoriale wateren van Marokko verlaten. Dat maakte het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De marine begeleidde het schip uit de haven van Smir.

De abortusboot is dagen geleden als plezierjacht de haven van Smir binnengevaren. Al voor de aankondiging dat Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen, lag het schip in de haven. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarna banners op het zeiljacht werden gehesen.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten was het plezierjacht niet de echte abortusboot, maar slechts een schijnbeweging. De echte abortusboot zou er niet in zijn geslaagd om Marokko binnen te komen. Het ministerie zegt dat de actievoerders de aandacht wilden afleiden van het mislukken van hun actie.

Ushi-film is 'storytelling meets reality'

Wendy van Dijk omschrijft de film rond haar personage Ushi als 'storytelling meets reality'. De actrice en presentatrice presenteerde donderdagavond in RTL Boulevard de eerste beelden van Ushi Must Marry, die begin volgend jaar verschijnt.

"We hebben gezegd: we willen heel veel reality erbij. Anders zit je alleen maar naar een verhaal te kijken wat Ushi overkomt", zei Van Dijk over de rolprent. Onder anderen Grey's Anatomy-acteur Patrick Dempsey werd voor de film aan de tand gevoeld. "Dat interview was ontzettend belangrijk, het was de basis van deze film en dat ging zo goed."

In Ushi Must Marry wordt de Japanse verslaggeefster uitgehuwelijkt, maar ziet ze dat niet zitten. Ze gaat vervolgens zelf op zoek naar een geschikte man. Het resultaat is vanaf in februari te bewonderen in de bioscopen. Ook een nieuwe reeks van de tv-serie rond Ushi is op komst.

Grote fraude ontdekt met Medicare

De Amerikaanse autoriteiten hebben een grote fraudezaak ontdekt met Medicare, het ziekenfonds voor bejaarden en gehandicapten. In zeven steden werden 91 personen, onder wie artsen en verpleegkundigen, aangeklaagd, die in totaal voor 429 miljoen dollar (332 miljoen euro) aan valse declaraties zouden hebben ingediend.

Minister van justitie Eric Holder zei dat de zaak een verontrustende trend markeert om miljarden aan belastinggeld te stelen voor persoonlijk gewin. Hij noemde het onderzoek tegen de fraude een van de grootste in zijn soort.

De fraude speelde zich af in Baton Rouge, Brooklyn, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles en Miami.

Russische activiste bedreigd

De Russische mensenrechtenactiviste Tanja Loksjina heeft donderdag gezegd dat zij en haar nog ongeboren kind in anonieme sms'jes met de dood zijn bedreigd. Zij legt een verband tussen de bedreigingen en haar onderzoekswerk voor Human Rights Watch in de Noordelijke Kaukasus.

De bedreigingen begonnen volgens Loksjina nadat zij vorige week een reis had gearrangeerd naar Dagestan, een overwegend islamitische provincie in de regio. De onbekende afzenders lieten weten dat haar 'een ongemakkelijke bevalling' te wachten staat en dat zij haar in Moskou zullen weten te vinden. Loksjina vermoedt dat haar telefoon wordt afgeluisterd en dat de boodschappen informatie bevatten die alleen via de veiligheidsdiensten bekend konden zijn, zoals de datum waarop zij is uitgerekend, haar ongeregistreerde woonadres en de reisplannen van haar familieleden.

Het Russische ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat het op verzoek van de Russische mensenrechtenombudsman een onderzoek zal doen.

Activisten en onafhankelijke journalisten die in de Noordelijke Kaukasus werken krijgen regelmatig te maken met bedreigingen of geweld. De journaliste Anna Politkovskaja, een fel critica van het Kremlin en zijn beleid in Tsjetsjenië, werd in 2006 in de lift van haar flat in Moskou doodgeschoten. De activiste Natalja Estemirova, die bewijzen van wandaden van veiligheidsdiensten in Tsjetsjenië verzamelde, werd in 2009 ontvoerd en doodgeschoten teruggevonden. Afgelopen december werd Chadzjimoerad Kamalov, oprichter van een kritsche krant in Dagestan die uitvoerig berichtte over misdragingen van de politie, voor zijn kantoor neergeschoten.

Loksjina zei zich in haar werk niet te laten afschrikken door de bedreigingen, die zij weet aan de atmosfeer die is opgeroepen door de beperkingen die het Kremlin heeft ingevoerd voor ngo's. Sinds Vladimir Poetin in mei weer president werd, heeft het door het Kremlin gecontroleerde parlement wetten doorgevoerd die ngo's die geld uit het buitenland ontvangen verplichten zich te laten registreren als 'buitenlands agent'. Poetin zegt vaak dat de ngo's een Amerikaans instrument zijn om zich in Ruslands binnenlandse aangelegenheden te mengen.

Drie arrestaties om aanslag Indiase generaal

De Britse politie heeft drie mensen aangehouden in verband met het onderzoek naar de moordaanslag op een gepensioneerde Indiase generaal, vorige week in Londen.

Luitenant-generaal Kuldeep Singh Brar werd tijdens het winkelen bij Oxford Street door vier mannen belaagd en met een mes in de hals gesneden. Tegen Indiase media zei hij dat het een moordaanslag was, die hij in verband bracht met zijn aandeel in de bestorming van de door militante sikhs bezette Gouden Tempel in Amritsar. Bij die operatie in 1984 kwamen meer dan duizend mensen om het leven.

Scotland Yard liet donderdag weten een man van 33 en een vrouw van 40 te hebben aangehouden op verdenking van samenzwering tot moord. Ook werd nog een man van in de dertig gearresteerd.

Julio Poch vreest oneerlijk proces

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch vreest dat hem in Argentinië een levenslange celstraf boven het hoofd hangt. De voormalige Transavia-piloot zit al drie jaar vast in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de doodsvluchten tijdens de laatste militaire dictatuur in Argentinië.

In een interview met het EO-programma De Vijfde Dag zei Poch donderdag dat hij denkt dat er geen eerlijke rechtszaak komt. Volgens Poch zoeken de rechters niet de waarheid, maar een schuldige. Hij roept minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) op het proces nauwgezet te volgen.

Poch zou tussen 1976 en 1983 betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid. De piloot ontkent te hebben meegewerkt aan de vluchten. "In mijn tijd bij de marine heb ik nooit gehoord van dodenvluchten, echt waar." Het proces tegen Poch en tientallen andere verdachten begint 25 oktober.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft deze week opnieuw overleg gehad met het ministerie over de zaak. Knoops wil dat het ministerie de familie financieel ondersteunt omdat die veel reiskosten hebben als ze naar Argentinië gaan. Ook vindt de raadsman dat Nederland moet aanbieden garant te staan voor Poch, zodat hij op borgtocht kan vrijkomen.


Julio Poch vreest oneerlijk proces (Foto: Novum)

Doutzen Kroes doet niet aan traditioneel huishouden

Doutzen Kroes en haar man Sunnery James voeren geen traditioneel huishouden. Het model en de dj, die elkaar in 2010 eeuwige trouw beloofden, zijn de ouders van hun vorig jaar geboren zoontje Phyllon.

"Papa is ook heel vaak met Phyllon thuis en doucht met hem en kookt. Hij is echt een geweldige vader, heel verzorgend", vertelt Doutzen voor de camera van Novum Nieuws. "En ik werk natuurlijk en hij werkt ook."

"Maar het leukste is als wij samen ook nog tripjes maken, als we even samen zijn en niet bij ons kindje", vervolgt ze. "Het klinkt misschien heel hard, maar ik vind wel dat Sunnery en ik het allerbelangrijkste zijn, want wij moeten samen oud worden."

"Phyllon gaat straks zijn eigen leven leiden", legt het model uit. "Wij geven hem nu alle goeie dingen mee en alle liefde, zodat hij een onafhankelijk persoon kan worden. Dat hij dan zijn eigen pad kan opgaan."

Doutzen opende maandag in Amsterdam de G-Star Women Store. De opbrengst van de denimcollectie gaat naar Dance4life. Het model is ambassadrice van de organisatie die met jongeren de strijd aangaat tegen hiv en aids.

Titeltrack Skyfall online verschenen

We hebben er een tijd op moeten wachten, maar het wachten is beloond. Vanavond om 00:07 heeft Adele het nummer Skyfall van de gelijknamige Bond-film vrijgegeven.

In Skyfall wordt James Bond (Daniel Craig) zijn loyaliteit aan M (Judi Dench) op de proef gesteld als haar verleden terugkomt om haar te bedreigen. 007 moet het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht de prijs.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, wordt MI6 aangevallen waardoor M het kantoor moet te verplaatsen. Deze gebeurtenissen zorgen dat haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committe. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Naomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, wiens dodelijke en verborgen motieven nog volledig onbekend zijn.

Skyfall verschijnt op 31 oktober in de bioscoop.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.