Weening: vertrek Sap was onvermijdelijk

Het vertrek van Jolande Sap als partijleider was onvermijdelijk geworden. De partijtop drong al aan op haar vertrek maar wist daarvan Sap niet te overtuigen, laat het partijbestuur vrijdag weten in een verklaring die is gepubliceerd op de website van GroenLinks.

"Alles overziend was het vertrek van Jolande Sap onvermijdelijk geworden. We betreuren het zeer dat het zo gelopen is", zegt partijvoorzitter Heleen Weening. "Dat doet niets af aan onze waardering voor de enorme inzet en energie waarmee Jolande zich ingezet heeft voor de idealen van GroenLinks".

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat de partijtop niet langer vertrouwen had in Sap, waarna zij opstapte als partijleider. Met deze publicatie zijn pogingen van het partijbestuur om 'in rust tot een oplossing' te komen, doorbroken en ligt het conflict op straat, stelt het partijbestuur.

Het partijbestuur is 'na intensieve gesprekken' met 'relevante gremia en betrokkenen' in de afgelopen weken tot de conclusie gekomen dat Sap niet langer het benodigde draagvlak heeft en niet meer in staat is om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij. "Daardoor is een krachtige herstart van de partij na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 12 september 2012 onmogelijk geworden."

"Helaas hebben we Jolande Sap hiervan niet kunnen overtuigen en zagen we ons dus uiteindelijk genoodzaakt aan te dringen op haar vertrek", luidt de verklaring verder. "Het partijbestuur betreurt dat door de publicatie van NRC Handelsblad de zaak niet binnenskamers tot een oplossing heeft kunnen komen die voor iedereen minder schadelijk zou zijn geweest."

De partijtop gaat zich zaterdag tijdens een partijraad aan de leden verantwoorden voor de gang van zaken. Partijvoorzitter Weening liet vrijdagavond aan de NOS weten bereid te zijn op te stappen als de leden daarom vragen. De bijeenkomst begint om 10.30 uur. De Kamerfractie van GroenLinks kiest maandag een nieuwe voorzitter.