Filmjournalisten vinden Kauwboy beste speelfilm

De Nederlandse Kring van Filmjournalisten heeft Kauwboy uitgeroepen tot beste speelfilm van 2012. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Tijdens het Gala van de Nederlandse film, waarmee het NFF vrijdagavond afsloot, won Kauwboy ook een Gouden Kalf voor beste muziek.

De jeugdfilm van regisseur Boudewijn Koole, die met Jolein Laarman het scenario schreef, is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Koole is 'apetrots' op de lof van zowel publiek als pers. "Nu op weg naar de Academy Awards. Je weet nooit hoe een kauw een Oscar vangt."

De film won in februari al de prijs voor beste debuutfilm en beste jeugdfilm op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Ook werd Kauwboy bekroond op diverse filmfestivals in Europa en in Tokyo.

Of Kauwboy ook werkelijk tot de vijf genomineerden voor beste niet-Engelstalige film gaat horen, wordt 15 januari bekendgemaakt. De Oscars worden 24 februari uitgereikt.

Kauwboy gaat over de 10-jarige Jojo die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt de zwarte vogel voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.