FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 oktober 2012

Man biedt verkeerde 'heler' iPhone aan

Een man heeft zaterdagmiddag in Den Haag aan de verkeerde persoon een gestolen iPhone aangeboden. De potentiële koper was een toevallig passerende agent in burger. Toen de verdachte dat doorkreeg, zette hij het op een lopen.

De agent zag dat de verdachte gezelschap kreeg van een mogelijke handlanger. Met collega's kon de agent in burger de verdachten (26 en 32, zonder vaste woon- of verblijfplaats) verderop aanhouden. In hun kleding zaten meer, vermoedelijk gestolen, iPhones.

Man biedt verkeerde'heler' iPhone aan
Man biedt verkeerde'heler' iPhone aan (Foto: ANP)

Misbruikzaak Huizen groter dan gedacht

De 27-jarige onderwijsassistent uit Huizen die al werd verdacht van ontucht, onder andere met blinde en slechtziende leerlingen, wordt nu ook verdacht van ernstig seksueel misbruik. Justitie denkt dat hij zeker twintig slachtoffers maakte, bevestigt een woordvoerder zaterdag na een uitzending van Eenvandaag.

Stefan P. zou zijn slachtoffers hebben gemaakt op blindenschool Visio, bij een kinderdagverblijf, de scouting en bij een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zou hij op internet kinderen hebben overgehaald tot een afspraak.

Volgens zijn advocaat, Harriët de Kroon, waren de meeste slachtoffers zo'n 15 jaar oud. Het jongste slachtoffer is volgens Eenvandaag 3 jaar oud. De Kroon vertelt in de uitzending dat P. een uitvoerige bekentenis heeft afgelegd. "Hij is schoon schip gaan maken. Het zijn ernstige feiten, waarvoor hij de volle verantwoordelijkheid wil nemen." De verdachte zou vooral willen dat hij niet nog een keer de fout in gaat.

P. werd in juni aangehouden op verdenking van onzedelijke handelingen bij zes leerlingen van een school voor blinden en slechtzienden. In de maanden die daarop volgden breidden de verdenkingen zich uit in ernst en omvang. In de uitzending van Eenvandaag vertelt een medewerker van de scouting hoe al in 2010 verdenkingen tegen de man bestonden. Vanwege gebrek aan bewijs kon justitie P. niet vervolgen.

Dinsdag verschijnt P. voor het eerst voor de rechter. Het gaat dan om een pro-formazaak. De inhoudelijke behandeling vindt later plaats.

Uitslag Roda JC - VVV-Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en VVV-Venlo. De thuisclub won het duel met 3-0. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel dat Roda op de ranglijst enkele plaatsen winst bezorgde.

VVV-Venlo speler Marcel Meeuwis met Roda speler Davy de Beule (Foto: Pro Shots)

Roda JC

3 - 0

VVV-Venlo

 33' Malki
 54' Fledderus
 71' Malki
   
 
 Gele kaart: De Beule, Németh, Monteyne, (Roda JC), Linssen, Radosavljevic, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.464
Arbiter: v.Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Tamata
De Beule
Donald
Fledderus
Hupperts (Affane/79)
Malki (Lebedynski/79)
Németh (Hempte/85)
  Mäenpää
Ammi
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy
Meeuwis
Radosavljevic
v.Haaren (Maguire/81)
Linssen (Cullen/59)
Bergkamp (Yuki/59)
Wildschut

Van Gerwen de beste in Dublin

Michael van Gerwen is goed in vorm twee dagen voor de World Grand Prix. De 23-jarige darter won zijn vierde Player Championship van het jaar. In Dublin na een 1-4 achterstand wist Van Gerwen Robert Thornton met 6-5 te verslaan. 

Nadat hij met een bye mocht beginnen, was Mighty Mike in de overige rondes te sterk voor Andrew Gilding, Dennis Smith, Paul Nicholson, Joe Cullen. In de halve finale versloeg Van Gerwen jeugdwereldkampioen Arron Monk met 6-1. Deze overwinning is goed voor zesduizend Engelse pond. 

De overige Nederlanders waren niet op dreef in Dublin. Roland Scholten was daar de uitzondering op door Adrian Lewis te verslaan. Daarna verloor hij net zoals Vincent van der Voort in de derde ronde, Raymond van Barneveld en Mareno Michels konden na de tweede ronde gaan zitten. Morgen is er opnieuw een Player Championship in Dublin. 

Maandag start de vijftiende edtitie van  de World Grand Prix. Dit toernooi heeft als kenmerk dat de legs begonnen en geeindigd moeten worden met een dubbel. Er doen drie Nederlanders mee. Van Gerwen speelt tegen Colin Lloyd, Raymond van Barneveld begint tegen Ian White en Vincent van der voort opent tegen William O'Connor. Phil Taylor is de titelverdediger in Dublin. 

Nederlander gewond bij explosie Griekse boot

Bij een explosie op een Griekse toeristenboot is zaterdag minstens één Nederlander lichtgewond geraakt. De slachtoffers vielen toen op het houten schip, dat voor de kust van het Griekse eiland Kos voer, een nepkanon ontplofte. De kapitein van het vaartuig kwam bij de ontploffing om het leven.

De gewonden komen behalve uit Nederland uit Duitsland, België en Griekenland. Onder hen zijn twee kinderen van 7 en 9 jaar oud. De twintig andere passagiers konden in de haven van Mandraki op het eiland in het oosten van de Egeïsche Zee ongedeerd van boord.

Het is onduidelijk hoeveel schade de ontploffing heeft veroorzaakt. De boot werd volgens het Griekse ministerie voor de koopvaardij gebruikt voor uitstapjes rond het eiland. Het nepkanon moest het doen lijken op een piratenscheepje. Het is onduidelijk of buskruit werd gebruikt om kanonvuur na te bootsen.

Trucker ontsnapt aan wisse dood op spoor

Een vrachtwagenchauffeur is zaterdagavond op een haar na het slachtoffer geworden van een aanrijding met een intercitytrein. Zijn truck zat klem op een spoorwegovergang in Vught toen plotseling de spoorbomen dichtgingen. De trein kon net op tijd tot stilstand komen, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De spoorwegovergang waar het ongeluk even voor 19.00 uur gebeurde bevindt zich aan de Helvoirtseweg. Intercity's tussen Den Bosch en Eindhoven stoppen niet in de Brabantse plaats. Op foto's op internet te zien is dat de vrachtwagen geladen was met personenauto's en een Litouws kenteken had. De trein staat op enkele meters afstand.

De spoorwegpolitie gaat de toedracht van de bijna-botsing onderzoeken. Voor zover de woordvoerder van het KLPD weet, is geen van de passagiers in de trein gewond geraakt bij de bruuske remactie van de machinist.

Het treinverkeer lag vanwege het incident even stil, maar kwam na een klein uur weer op gang.

Uitslagen Eredivisie (06/10/2012)

Vanavond begonnen er om 19.45 twee wedstrijden in de eredivisie. Heerenveen trad in Arnhem aan tegen het tot dan toe nog ongeslagen Vitesse en PEC Zwolle ontving provinciegenoot Heracles Almelo. Hieronder lees je de statistieken van deze twee wedstrijden.

PEC Zwolle

0 - 3

Heracles Almelo

     14' Armenteros 
 68' Gouriye 
 81' Gouriye 
 
 Gele kaart: Achenteh, (PEC Zwolle), Dorda, Gouriye, (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Wintjens
v.Polen
Lachman
Aafjes
v.Hintum
Gravenbeek
Broerse (Narsingh/46)
Pluim (Reniers/78)
Achenteh
Mokhtar (Drost/69)
Benson
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda (Paljic/46)
Bruns
Quansah
Overtoom
Duarte
Gouriye
Armenteros (Castillion/84)
Everton (Pedro/72)

Vitesse

3 - 3

sc Heerenveen

 53' Bony
 70' Bony
 79' Bony(pen)
   36' Finnbogasson 
 64' Finnbogasson 
 74' Kums 
 
 Gele kaart: v.d. Heijden, (Vitesse)
 Rode kaart: , Kruiswijk (78/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas (Mori/74)
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
Ibarra
v.Ginkel
Bony
Janssen
Havenaar
Reis
  Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw (Kum/76)
Kruiswijk
Zomer
Raitala
De Roon
Kums (De Ridder/90)
Marecek
Djuricic
Finnbogason (v.La Parra/82)

FOK!filmtips van de dag: Magical Mystery Tour (docu + film)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Magical Mystery Tour 1

Vanavond gaan we voor een film die al 33 jaar niet meer te zien is geweest op de BBC. Op BBC2 is vanaf 22.45 uur de documentaire Magical Mystery Tour Revisited te zien. In de documentaire over de legendarische tv-film van The Beatles komen we meer te weten over de totstandkoming van deze toch wel zeer ondergewaardeerde muziekfilm.

Magical Mystery Tour 2

Nadat The Beatles in 1967 de muzikale mijlpaal Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band hadden gemaakt en manager Brian Epstein een einde aan zijn leven had gemaakt wisten de vier mannen uit Liverpool dat het tijd werd voor een wending in hun muzikale loopbaan. Dit resulteerde in een surrealistische tv-film waarin we de groep, samen met een bont gezelschap, een reis zien maken. Het publiek zag al snel dat dit niet meer de vier brave jongens uit A Hard Days Night of Help meer waren.

Na de 55 minuten durende documentaire gaan we dan verder met het hoogtepunt van de avond, de gerestaureerde versie van de film Magical Mystery Tour. Naast The Beatles zien we onder meer Neil Innes en Terry Gilliam in de belangrijkste bijrollen in deze bijzondere psychedelische rolprent van Francis Hanly. Een absolute aanrader voor een ieder die interesse heeft voor de jaren zestig en de bijbehorende muziek. Vanaf 22.45 uur dus op BBC2, de FOK!filmtip van de dag: The Magical Mystery Tour van The Beatles.

Magical Mystery Tour 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Maldonado sluit vertrek bij Williams niet uit

Pastor Maldonado weet nog niet zeker of hij komend seizoen voor het Formule 1-team Williams uit zal gaan komen. De Venezolaan wil graag hogerop, maar er zijn maar weinig stoeltjes bij de topteams vrij.

Maldonado wordt bij Williams gesponsord door aardoliemaatschappij PDVSA, een Venezolaans staatsbedrijf. Dit weekend worden in het land verkiezingen gehouden, wat uiteindelijk invloed kan hebben op de F1-loopbaan van Maldonado. PDVSA betaalt tussen de 25 en 35 miljoen euro aan Williams, een bedrag dat voor 31 oktober overgemaakt moet zijn wil Maldonado ook komend seizoen weer voor het team uit Grove uit mogen gaan komen.

Maldonado sprak met Autosport over het Silly Season. "Ik wil het er eigenlijk niet over hebben. Williams denkt nog na over met wie ze volgend jaar willen aantreden en het is duidelijk dat de rijdersmarkt momenteel flink in beweging is. Ik hoop dan ook dat ik een zo goed mogelijk zitje kan verkrijgen voor volgend jaar. Wat Williams betreft: het is nog te vroeg om het daar over te hebben. Het team en ik wachten namelijk altijd met spreken over volgend jaar tot later in het seizoen, zeker aangezien we ons momenteel volledig op de strijd met Force India in het kampioenschap concentreren."

Aguilera geeft zich bloot op cover nieuw album

Christina Aguilera heeft de cover van haar nieuwe album Lotus onthuld. De zangeres ging geheel uit de kleren voor het kiekje, geïnspireerd door Sandro Botticelli's schilderij De Geboorte van Venus. Ze maakte de foto zelf wereldkundig via Twitter.

Lotus verschijnt volgende maand. Het is het zevende studioalbum van de inmiddels 31-jarige zangeres, die bekend werd dankzij hits als Genie in a Bottle en What a Girl Wants. De eerste single van haar nieuwe plaat, getiteld Your Body, is reeds verschenen.

Doden door geweld in Afghanistan

Bij een vuurgevecht in de Oost-Afghaanse provincie Wardak zijn twee Amerikaanse militairen gesneuveld. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse leger zaterdag gezegd.

In het zuiden van Afghanistan, in de provincie Helmand, vond een Afghaanse agent de dood bij een aanslag met een aan een motor bevestigde bom. Een collega van het slachtoffer raakte gewond.

In de provincie Kandahar vond een agent de dood bij een aanslag met een bermbom.

Weer vijftienhonderd Friezen staan dna af

Ruim vijftienhonderd Friezen hebben zaterdag in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra hun dna afgestaan. Zeventig procent van de 2200 opgeroepen mannen meldde zich bij een van de zeven afnamelocaties, laat het Openbaar Ministerie weten. Vorige week stonden negentienhonderd mannen in de rij.

Justitie is tevreden over de animo om de moord op Vaatstra op te lossen. Het 16-jarige meisje werd in 1999 verkracht, gewurgd en met doorgesneden keel in een weiland gevonden. Een woordvoerder spreekt van een 'mooie opkomst'. Over de totale opkomst tot nu toe doet het OM geen uitspraak. Eerst moet de administratie bijgewerkt worden.

Vorige week zaterdag waren ook al 2400 mannen opgeroepen om in gymzalen en sporthallen in onder meer Buitenpost, Kollum en Veenklooster wangslijm af te staan. Ook afgelopen week konden mannen dagelijks terecht bij een afnamelocatie.

Justitie hoopt met het verwantschapsonderzoek te stuiten op dna van familie van de dader. Daarvoor waren in totaal 8080 mannen opgeroepen die in 1999 in een straal van vijf kilometer rond de Friese plaats Veenklooster woonden. Het stukje dna waarmee verwantschap kan worden vastgesteld wordt alleen van man op man doorgegeven.

Het OM roept de opgeroepen mannen nadrukkelijk op hun dna af te staan, ook als een familielid dat al eerder heeft gedaan. Mannen kunnen, bijvoorbeeld door een mutatie, over dna beschikken dat op het oog verschilt van dat van hun familieleden. Bovendien kunnen familieleden steun vinden bij elkaar als de dader gepakt wordt en meerdere mannen daartoe hebben bijgedragen.

De afnamelocaties sluiten donderdag hun deuren. Voor wie wel is opgeroepen maar niet meer in de buurt woont of achteraf alsnog wil meedoen, wordt een aparte afspraak gemaakt.

Lilo & Stitch veroorzaken chaos in verwijderde scène

Het is alweer tien jaar geleden dat de Disney-film Lilo & Stitch verscheen. Na al deze jaren is er een verwijderd segment vrijgegeven van het tweetal die een groep toeristen de stuipen op het lijf jagen.

In de film zitten er veel elementen naar het toerisme op Hawaii, variërend van Nani en David hun baan in een nagemaakt luau-restaurant tot Lilo's hobby: het fotograferen van dikke en verbrande toeristen. De scène die recentelijk is vrijgegeven is verreweg het meest kritisch  tegenover de ongewenste vakantiegangers die behoorlijk denigrerend tegen Lilo en het volk lijken te doen. Er wordt gespeculeerd dat de scène is verwijderd omdat de racistische context mogelijk tegen de borst van de blanke filmkijkers zou stoten. 

Onderstaand filmpje is niet het enige verwijderde stuk uit de film Lilo & Stitch. Na de eerste testscreenings was het overduidelijk dat er meerdere onderdelen aangepast moesten worden. Zo moest Nani beter als de zus van Lilo gepresenteerd worden (velen dachten dat zij haar moeder was) en de relatie tussen Jumba en Stitch aanpassen van buitenaardse maffialeden tot een gestoorde wetenschapper en Frankenstein-figuur. De laatste aanpassing is gedaan na de aanslagen op het World Trade Centre. In de film zou Stitch in een Boeing 747 algehele verwoesting veroorzaken in Honolulu om Lilo te redden. Dit is grotendeels verwijderd en anders ingevuld.

Uitslag Willem II - RKC Waalwijk

Om 18.45 begon in Tilburg het duel tussen Willem II en RKC Waalwijk. De thuisclub wist het duel met 1-0 te winnen. Bekijk hieronder de statistieken. 

Willem II

1 - 0

RKC Waalwijk

 53' Joachim    
 
 Gele kaart: Höcher, Piqué(Willem II), v. Mosselveld, Jozefzoon, Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v.Buuren
Haastrup
Peters
M.Piqué
H.Mulder
Brands (Ippel/ 60)
Vossebelt
Lumu(Misidjan/73)
Joachim
Höcher
  Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld(Najah/80)
v.Peppen
Jozefzoon
Stans(Lieder/76)
Braber
Duits
Sneijder(Boukhari/86)
Chevalier

[Video] [WRC] Solberg crasht spectaculair

Petter Solberg heeft een spectaculaire crash in de Rally van Frankrijk meegemaakt. De Noor ging met zijn Ford een wijngaard in, snoeide daar de druivenranken, stak de weg over, snoeide aan de overzijde wederom druivenranken en kwam tegen een elektriciteitspaal tot stilstand.

De paal knapte door de crash af en belandde tussen het publiek op de grond. Gelukkig raakte ondanks de vonken niemand gewond. Wel viel in de omgeving van het ongeval de stroom uit.

Solberg zei na de crash dat hij te hard een bocht in was gegaan. "Ik kon niks zien door alle bladeren. Ik gaf gas omdat ik wist dat we dan weer op de weg zouden komen, maar die heb ik nooit meer gezien." De Noor had hier wel op gehoopt, maar zag in plaats daarvan alleen maar meer druiven en voelde hierna een klap. "Ik had verwacht een open plek te zien, maar we schoten over de weg. En toen reden we tegen die paal aan."

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is zaterdagmiddag een gewonde gevallen. Dat meldt de politie. Het 28-jarige slachtoffer werd op straat beschoten. De man uit Hoogvliet is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeert buiten levensgevaar. De schutter is nog voortvluchtig.

De schietpartij vond rond 16.45 uur plaats op de Desdemonastraat. Daar werden onder meer kogelhulzen aangetroffen. De locatie is afgezet en wordt door de politie onderzocht. Bij de zoektocht naar de dader is onder meer een helikopter ingezet.

Honderden slachtoffers misbruik zorgverleners

Honderden patiënten zijn de afgelopen jaren door hun zorgverleners seksueel misbruikt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. De slachtoffers waren vooral mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten, maar ook bezoekers van huisartsen.

De nieuwsrubriek bekeek de cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van 2007 tot begin dit jaar. In die periode werden 169 verstandelijk gehandicapten slachtoffer van seksueel misbruik. Psychiatrische patiënten en patiënten van de eerstelijns zorg zoals huisartsen volgden met respectievelijk 113 en 67 op plaats twee en drie. In de specialistische zorg werden 63 patiënten misbruikt. Omdat niet alle gevallen gemeld worden, vermoedt RTL dat de werkelijke aantallen hoger liggen.

De Groningse hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben noemt de cijfers schokkend. "Natuurlijk wisten we wel dat dit incidenteel gebeurde, maar deze aantallen zijn een stuk hoger dan ik verwachtte", zo tekende RTL op uit zijn mond.

Met name de zwaarte van het misbruik vindt Hubben ernstig. "Het gaat tot aan geslachtsgemeenschap aan toe." In ten minste 81 gevallen zou het om gedwongen geslachtsgemeenschap gaan. Overigens zijn alle vormen van seksueel contact tussen zorgverlener en patiënt verboden.

Ook staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is geschokt door de cijfers. Ze vindt het belangrijk dat het taboe op het melden van seksueel misbruik verdwijnt. "Als we meer meldingen krijgen, kunnen we meer daders pakken." Er is sinds kort een wettelijke plicht om het vermoeden van misbruik te melden.

Achterban GroenLinks ontwaart geen opvolger Sap

Driekwart van de kiezers van GroenLinks ziet geen geschikte opvolger voor de vrijdag opgestapte partijleider Jolande Sap. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag. Van de kandidaten voor het fractievoorzitterschap krijgt Bram van Ojik de meeste steun. De partijtop treft volgens de achterban de meeste blaam voor de verkiezingsnederlaag.

Het gedwongen vertrek van Sap valt slecht. Meer dan drie op de vier ondervraagde kiezers en leden vindt het besluit van het partijbestuur onterecht. Dat het bestuur zaterdag tijdens een partijraad in Utrecht ook zelf opstapte, wordt door 84 procent van de ondervraagden dan ook met instemming begroet.

Van Ojik krijgt de steun van vijftien procent van de ondervraagde kiezers. Onder de leden van de partij ligt dat percentage met 31 procent duidelijk hoger. Ook de helft van de leden zegt echter niet te weten wie Sap het best kan opvolgen.

GroenLinks moest bij de verkiezingen vorige maand zes van zijn tien zetels inleveren. Slechts twaalf procent van de kiezers en acht procent van de leden legt daarvoor de schuld bij Sap. Ook het gerommel in de partij het afgelopen jaar is vooral te wijten aan het optreden van het bestuur, oordelen de ondervraagden.

Eenvandaag ondervroeg vrijdag en zaterdag veertienhonderd mensen die in 2010 of 2012 op GroenLinks stemden, van wie driehonderd leden. De viermansfractie in de Tweede Kamer kiest maandag een nieuwe voorzitter.

Brit aangeklaagd voor moord op vermist meisje

De Britse justitie heeft een man aangeklaagd voor de moord op een vermist 5-jarig meisje uit Wales. De 46-jarige Mark Bridger wordt ook ontvoering en belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd.

Bridger zit al sinds dinsdag in hechtenis. Een dag eerder werd het meisje, April Jones, als vermist opgegeven. Ze werd voor het laatst gezien door een ander kind, dat zag hoe ze in een grijs busje stapte.

Er werd een grote zoektocht op touw gezet. Honderden vrijwilligers doorzochten bossen en velden. Ze is nog steeds niet gevonden, maar volgens justitie is er voldoende bewijs om Bridger te vervolgen voor moord.

Vink stoot spreeuw van troon

Tijdens de landelijke vogelteldag is zaterdag de vink het vaakst gespot. Op meer dan 150 locaties werden ruim 41 duizend vinken geteld. Daarmee verdringt de vink de spreeuw naar de tweede plaats. Door het slechte weer waren maar weinig vogels op trek, zo laat de Vogelbescherming weten. De kievit completeert zaterdag de top drie.

De vink viel vorig jaar net buiten de top drie van meest getelde vogels. Daarin stonden toen uiteindelijk behalve de spreeuw nog de kolgans en de graspieper. In totaal telden Nederlandse vogelaars zaterdag 228.126 vogels, verdeeld over 169 soorten. Veel tellingen komen echter pas later binnen.

Achter de regenbuien die vooral in de ochtend over het land trokken vlogen volgens de Vogelbescherming enorme hoeveelheden trekvogels. Dat zou blijken uit radarbeelden van de luchtmacht. Een deel van de vogels landde 's middags op de Waddeneilanden en in het noorden van het land.

Tot de opvallende verschijningen die dit jaar werden gespot behoren onder meer twee zeearenden. Verder werden onder meer de dwerggans, roodhalsgans en ijsgors waargenomen.

De jaarlijkse vogeltelling werd georganiseerd in het kader van de Euro Birdwatch. Daaraan nemen meer dan veertig landen mee.

Oud-president Algerije Chadli Bendjedid overleden

Voormalig president van Algerije, Chadli Bendjedid, is overleden. Dat meldde het Algerijnse staatspersbureau zaterdag. Bendjedid werd vrijdag opgenomen in een ziekenhuis met een ernstige nieraandoening. Ook leed hij aan prostaatkanker. De oud-president was 83 jaar.

Bendjedid werd in 1979 president van Algerije. Hij voerde een reeks politieke hervormingen door, waardoor het land een meerpartijenstelsel en gemeenteraadsverkiezingen kreeg.

Toen een islamistische partij in 1992 in de eerste verkiezingsronde een grote zege boekte, greep het leger in. De krijgsmacht onthief Bendjedid uit zijn functie en annuleerde de verkiezingen. De staatsgreep leidde tot gewapend verzet en een jarenlange burgeroorlog die zeker tweehonderdduizend mensen het leven kostte.

Van den Brom: "Respect voor Jans groot"

John van den Brom is niet van plan om landgenoot Ron Jans te sparen. Anderlecht neemt het dit weekend op tegen het geplaagde Standard Luik van trainer Jans.

Anderlecht is de grote favoriet voor het duel. In recente verleden bepaalden beide clubs vaak wie kampioen van België werd. De rolverdeling is nu anders. Standard zit in een flinke dip. "Ik heb ze vorige week zien spelen tegen Kortrijk. Om eerlijk te zijn was ik niet onder de indruk", zegt Anderlecht-trainer Van den Brom voor het duel.

"Ik voel wel dat Standard-Anderlecht een klassieker blijft, zoals Ajax-Feyenoord in Nederland", aldus de oud-coach van ADO Den Haag en Vitesse tegen Belgische media. Van den Brom beseft dat de positie van Jans bij een nederlaag tegen Anderlecht nog meer gaat wankelen. De Amersfoorter zal zijn landgenoot niet sparen.

"De laatste wedstrijd van Jans? Dat zou heel jammer voor hem zijn, maar ik kan mijn spelers niet vragen om mijn vriend Jans te sparen. We werken weliswaar op een totaal andere manier, maar mijn respect voor Jans is groot", besluit Van den Brom, die met Anderlecht tweede staat. Standard is terug te vinden op de twaalfde plek.

Colombiaan Quintana wint Giro dell'Emilia

De Colombiaan Nairo Quintana heeft zaterdag de Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van Movistar reed op de slotklim weg bij de Zweed Fredrik Kessiakoff (Astana) en de Italiaan Franco Pellizotti (Androni), die respectievelijk als tweede en derde over de streep kwamen.

Nadat een lange vlucht van de Italianen Damiano Caruso, Paolo Tiralongo, Giaro Ermeti en Marco Marzano op dertig kilometer van de finish was gestrand, begon de groep met favorieten aan de finale. Daarin moest de San Luca vijf keer beklommen worden.

Uiteindelijk bleven Quintana, Kessiakoff, Pellizotti en Domenico Pozzovivo over, waarna de Colombiaan zich van zijn medekoplopers ontdeed.

Quintana is de tweede Colombiaan die de wedstrijd in de omgeving van Bologna wint. Vorig jaar troefde zijn landgenoot Carlos Alberto Betancur nog Bauke Mollema af. In 2009 en 2010 was Robert Gesink de sterkste.

[Premier League] Chelsea wint ruim van Norwich City

Chelsea heeft de koppositie in de Premier League verstevigd. De Blues wonnen op het eigen Stamford Bridge met 4-1 van Norwich City. Via Grant Holt kwamen de bezoekers na elf minuten al op voorsprong, maar nog voor rust kantelden Fernando Torres, Frank Lampard en Eden Hazard de wedstrijd in het voordeel van Chelsea. Branislav Ivanovic deed na rust nog een duit in het zakje.

Queens Park Rangers blijft laatste na een 3-2 nederlaag tegen het verrassend goed presterende West Bromwich Albion. James Morrison zette de thuisploeg na vijf minuten op voorsprong en Zoltan Gera maakte er 2-0 van voordat Adel Taarabt de bezoekers uit Londen in de race hield. In de slotfase tekende Youssuf Mulumbu voor de 3-1, maar in blessuretijd verkleinde Esteban Granero de marge weer naar een.

Wigan Athletic en Everton deelden de punten: 2-2. Arouna Koné opende de score in de tiende minuut namens de Latics, maar de bezoekers sloegen via Nikica Jelavic direct terug. Franco di Santo zette de thuisploeg vervolgens halverwege de eerste helft opnieuw op voorsprong en daar mocht Wigan nu ruim een uur van genieten. Drie minuten voor tijd benutte Leighton Baines een strafschop die Everton kreeg nadat Kevin Mirallas was gevloerd.

Ook Swansea City en Reading speelden met 2-2 gelijk. De 1-0 van Reading van Pavel Pogrebnyak was de honderdste in de Premier League van zijn club. Noel Hunt maakte vervolgens de 2-0. Swansea kwam na 25 minuten in de tweede helft echter terug. Eerst scoorde Miguel Michu en zeven minuten later liet ook Wayne Routledge het net bollen.


Chelsea wint ruim van Norwich City (Foto: Novum)

Nuyens verhuist naar Garmin-Sharp

Nick Nuyens rijdt de komende drie seizoenen voor Garmin-Sharp. Dat heeft de Amerikaanse wielerploeg zaterdag bekendgemaakt. De 32-jarige Belg komt over van Saxo Bank waar hij twee seizoenen koerste. De klassiekerspecialist, die in het verleden ook voor Domo, Quick-Step, Cofidis en Rabobank uitkwam, haalde zijn grootste succes in 2011 toen hij de Ronde van Vlaanderen won.

Nuyens, die ook onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne, Omloop Het Volk, Dwars door Vlaanderen en Parijs-Brussel op zijn palmares heeft staan, zegt zijn nieuwe ploeg altijd in de gaten te hebben gehouden. "De ploeg is goed gestructureerd, heeft een geweldige team spirit en is gewoon een heel sterke ploeg met een goede mix van jong talent en veel ervaring."

Bij Garmin-Sharp wordt Nuyens een ploeggenoot van Thomas Dekker. Toen Nuyens in 2009 naar Rabobank kwam, was Dekker daar net vertrokken. Ook Martijn Maaskant, Michel en Raymond Kreder rijden voor de Amerikaanse equipe.


Nuyens verhuist naar Garmin-Sharp (Foto: Novum)

Proportioneel Geweld

Laatst was het weer eens zover. Een inbreker werd betrapt door een huiseigenaar en overleefde zijn aanhouding niet. Fred Teeven stond vooraan om te roepen dat dit een 'bedrijfsrisico' was. Dat we maar niet te veel medelijden moesten hebben met dit figuur. Teeven kreeg de wind van voren van de SP, de PvdA, D66 en de Raad voor de Rechtspraak. Ik wist niet eens van het bestaan van zo'n Raad. Maar goed, het zal wel hun doel zijn om zich te bemoeien met discussies over rechtspraak in de media. Dan vraag ik me wel af waarom ik nu pas van ze hoor, en niet ten tijde van gerechtelijke dwalingen, ontsnapte tbs'ers en het opleggen van schoffelstrafjes aan misdadigers en zware criminelen.

Winterswijkse tieners gepakt met illegaal vuurwerk

De politie heeft woensdag in Winterswijk een 15-jarige jongen aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk. Toen de politie de jongen om zijn id-kaart vroeg, viel een zak nitraten uit zijn jas. In totaal werden er vijf tieners verhoord en 52 dozen met illegaal vuurwerk in beslag genomen, meldt de politie zaterdag.

Agenten konden de minderjarige jongen aanhouden na controle van een groepje jongens aan de Dingstraat. Later werd een 16-jarige plaatsgenoot aangehouden. Beide verdachten hebben een verklaring afgelegd.

Na verder onderzoek werden nog drie tieners uit de Achterhoekse plaats verhoord. Het gaat om jongens van 14, 17 en 18 jaar oud. Na verhoor konden de verdachten weer naar huis.

In elk van de 52 aangetroffen dozen zaten twintig tot dertig stuks illegaal vuurwerk. Het vuurwerk is in beslag genomen en vernietigd. De politie sluit niet uit dat nog meer arrestaties worden verricht.

[Bundesliga] Afellay trefzeker voor Schalke 04

Ibrahim Afellay heeft zaterdag zijn eerste doelpunt voor Schalke 04 gemaakt in de Bundesliga. De Nederlandse huurling van Barcelona had daarmee een belangrijk aandeel in de 3-0 thuiszege op VfL Wolfsburg. Afellay tekende nog geen minuut na rust voor de tweede treffer van de club uit Gelsenkirchen na een fraaie steekpass van Lewis Holtby.

Schalke, dat door de zege naar de derde plaats stijgt met veertien punten, was op voorsprong gekomen via een andere oud-PSV'er. Jefferson Farfán kopte na ruim een halfuur een voorzet binnen van Christian Fuchs. Roman Neustädter gooide het duel in de 58e minuut in het slot.

Naast Afellay, die een kwartier voor tijd werd vervangen, had ook Klaas-Jan Huntelaar een basisplaats bij de ploeg van trainer Huub Stevens. Wolfsburg wordt dieper in de zorgen gedrukt. De ploeg van coach Felix Magath pakte slechts vijf punten in de eerste zeven duels en staat voorlaatste.

Bayern München is vooralsnog niet te stuiten. De nog foutloze koploper bond ook 1899 Hoffenheim aan de zegekar: 2-0. Franck Ribéry was met twee treffers de uitblinker bij de thuisploeg, waar Arjen Robben nog altijd ontbrak vanwege een spierblessure. De Rekordmeister heeft nu 21 punten, Hoffenheim staat twaalfde met zeven punten.

Rafael van der Vaart boekte met Hamburger SV een kleine overwinning bij Greuther Fürth. Heung-Min Son maakte na zeventien minuten het enige doelpunt. Van der Vaart werd kort voor tijd naar de kant gehaald. HSV bezet nu de achtste stek met tien punten, promovendus Greuther Fürth blijft hekkensluiter.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

FSV Mainz - Fortuna Düsseldorf 1-0

Freiburg - FC Nürnberg 3-0

Zeilduo Berkhout en Westerhof stopt

Zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof hebben een punt gezet achter hun loopbaan. Het Nederlandse duo werd in 2009 en 2010 wereldkampioen en pakte afgelopen zomer olympisch brons in Londen. Berkhout kan het niet langer opbrengen om volledig voor haar sport te leven, zei ze zaterdag op Radio 1.

De 32-jarige Amsterdamse is een van de meest succesvolle Nederlandse zeilster ooit. Ze kwam sinds 2001 uit in de 470-klasse en veroverde met Marcelien de Koning drie keer de wereldtitel. In 2005, 2006 en 2007 waren ze 's werelds beste.

Berkhout en De Koning werden in 2005 bovendien verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Op de Olympische Spelen van Beijing wonnen de favorieten zilver.

Na 2008 ging Berkhout verder in de 470-klasse met de 30-jarige Westerhof als stuurvrouw. Na twee wereldtitels en olympisch brons vinden ze het mooi geweest.


Zeilduo Berkhout en Westerhof stopt (Foto: Novum)

[Premier League] City simpel langs Sunderland

Manchester City heeft zaterdag eenvoudig gewonnen van Sunderland. De ploeg van trainer Roberto Mancini was in het Etihad Stadium met 3-0 te sterk. De Citizens stijgen naar de tweede plaats in de Premier League en hebben nu vijftien punten, een minder dan koploper Chelsea. Everton en Manchester United kunnen later dit weekeinde wel weer passeren.

Manchester City kwam al in de vijfde minuut op voorsprong via Aleksandar Kolarov. De Serviër krulde een vrije trap knap binnen, nadat Carlos Tevez een harde tackle te verwerken had gekregen van Sunderland-verdediger Carlos Cuellar. De Spanjaard mocht blij zijn dat hij slechts een gele kaart kreeg voorgehouden.

Linkerverdediger Kolarov had ook in het tweede doelpunt van de thuisploeg een belangrijk aandeel. In de zestigste minuut bereikte zijn voorzet Sergio Aguero, die bij de eerste paal kon binnenschieten. James Milner zorgde kort voor tijd met een benutte vrije trap voor het slotakkoord.

Sunderland, dat geen moment aanspraak maakte op een punt, blijft steken op zeven punten, goed voor de dertiende stek.


Manchester City thuis simpel langs Sunderland (Foto: Novum)

Porsche met zestigduizend euro in beslag genomen

Bij een grote controle in het centrum van Rotterdam heeft de politie vrijdagavond een Porsche Panamera in beslag genomen waarin zestigduizend euro zat verstopt. Ook werden steekwapens in beslag genomen. Vier personen werden aangehouden omdat ze niet mee wilden werken of een wapen op zak hadden. Dat meldt de politie zaterdag.

De actie van de politie op het Kruisplein richtte zich op zogenoemd onverklaarbaar vermogen. Het gaat volgens de politie om 'jonge mannen gezien die patserig gedrag vertonen met dure auto's en contant geld'.

De automobilisten werden gefouilleerd en gecontroleerd op mogelijk crimineel verkregen geld. Daarbij troffen de agenten ook een aantal drugstoeristen. De zeven moeten samen 2800 euro betalen om vervolging te ontlopen.

Bij een eerdere controle vorige maand hield de politie een 30-jarige Rotterdammer aan die 126 duizend euro aan contant geld op zak had. Tijdens het fouilleren nam de politie twee messen en een honkbalknuppel in beslag. Ook werden toen twee mensen aangehouden omdat de auto waarin ze zaten gestolen bleek.

Derde verdachte moorden Sint Maarten aangehouden

In de zaak van de moord op een Amerikaans echtpaar op Sint Maarten is een derde verdachte aangehouden. De 20-jarige man, afkomstig uit Guyana, werd aangehouden op de Amerikaanse Maagdeneilanden. Dat hebben de autoriteiten op het Caribische eiland vrijdagavond gemeld. Eerder werden een 28-jarige Jamaicaanse bewaker en een jongen van 17 opgepakt.

De nu aangehouden verdachte was eerder deze week van Sint Maarten naar de Amerikaanse eilandengroep ongeveer tweehonderd kilometer verderop gevlogen. Hij is inmiddels uitgeleverd en wordt waarschijnlijk maandag voorgeleid.

Het echtpaar uit de Amerikaanse staat South Carolina werd vorige maand dood aangetroffen in hun strandhuis op een resort bij Cupecoy op Sint Maarten. De twee welgestelde vijftigers waren doodgestoken, en de vrouw zat vastgebonden in een stoel.

Het stel bezat volgens vrienden diverse huizen en restaurants op het eiland. De man zou bezig zijn geweest met het opzetten van een rumfabriek.

Leger Israël schiet drone uit de lucht

Israëlische eenheden hebben zaterdag een onbemand vliegtuigje neergehaald dat in het zuiden van het land het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. Dat heeft het leger gezegd. Waar het toestel vandaan kwam, is niet bekendgemaakt.

Op de Israëlische radio werd gesproken van een verkenningsvliegtuig. Het leger zou hebben geweten dat de drone naderde en hebben gewacht tot het toestel boven Israëlisch grondgebied vloog om het neer te halen.

Omstanders pakken drankrijder sleutel af

Een 33-jarige dronken bestuurder uit Wernhout kon vrijdagavond dankzij omstanders worden gearresteerd. Toen de Brabander op een bungalowpark op een haar na twee voetgangers aanreed, konden omstanders de sleutel uit het contact trekken. Agenten konden de man vervolgens aanhouden, zo laat de politie zaterdag weten.

Het incident speelde zich in de loop van de avond af op Parc Patersven, op een steenworp van de Belgische grens. De Wernhouter moest mee naar het bureau, waar bleek dat hij meer dan vier keer zo veel alcohol had gedronken als toegestaan.

De dronkaard bleek bovendien nog een boete van 650 euro te moeten betalen voor rijden onder invloed. Het rijbewijs van de man is afgenomen.

Vrouw Boxmeer zet eigen huis in de hens

Een 42-jarige vrouw uit het Brabantse Boxmeer is vrijdagavond aangehouden omdat ze haar eigen huis in brand zou hebben gestoken. Dat meldt de politie zaterdag. De vrouw was door de zoon van een buurtbewoner uit haar woning gehaald. Beiden moesten vanwege het inademen van rook voor controle naar een ziekenhuis.

De melding van de brand aan de Hollesteeg kwam rond 18.15 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw zou toen nog in de woning zijn. Toen de brandweer arriveerde, was ze inmiddels uit het huis gehaald. De brandweer kon de brand blussen.

De vrouw werd aangehouden toen ze in de loop van vrijdagavond het ziekenhuis weer mocht verlaten. Ze zit vast voor verder onderzoek.

Guinee heeft weer burgerregering

Guinee heeft weer een burgerregering. President Alpha Condé heeft zijn kabinet gewijzigd en ontdaan van militaire bestuurders. Dat maakte het kantoor van de president vrijdagavond bekend via de staatstelevisie.

Drie generaals die in december 2008 deelnamen aan een staatsgreep hebben hun functie als minister neergelegd. Hiermee beschikt het land voor het eerst sinds Condés aantreden in 2010 weer over een volledige burgerregering.

In Guinee greep kapitein Moussa Dadis Camara in december 2008 de macht, kort nadat dictator Lansana Conté was overleden. De verkiezingen die in 2010 werden gehouden werden gewonnen door Condé.


Guinee heeft weer burgerregering (Foto: Novum)

Oeuvreprijs voor comedylegende Mel Brooks

Mel Brooks wordt door het American Film Institute geëerd met een Life Achievement Award. De 86-jarige comedylegende, verantwoordelijk voor filmklassiekers als The Producers en Blazing Saddles, ontvangt de prestigieuze prijs in juni.

Hollywoodlegendes als Orson Welles, Elizabeth Taylor, Bette Davis en Steven Spielberg gingen Brooks voor. Hij is de 41e beroemdheid die de AFI Life Achievement Award krijgt.

Brooks tekende eveneens voor het script en de regie van comedy's als Young Frankenstein, History of the World, Part I en Spaceballs. Hij speelde ook zelf een rol in de films. De komische duizendpoot behoort tot het selecte groepje van veertien personen dat een Emmy, Grammy en Tony Award en een Oscar won.


Oeuvreprijs voor comedylegende Mel Brooks (Foto: Novum)

[Video] Zware straf dreigt voor Ronaldinho

Ronaldinho riskeert een schorsing van vier tot maar liefst twaalf wedstrijden. De Braziliaan moet deze week voor de disciplinaire commissie van de Braziliaanse bond verschijnen om zich te verantwoorden voor een overtreding die hij eind vorige maand op Kleber van Gremio maakte.

Tijdens de wedstrijd tussen Atletico Mineiro, de ploeg van Ronaldinho, en Gremio trapte de voormalig speler van FC Barcelona zijn opponent met een hooggeheven been tegen de borst.

De 32-jarige Ronaldinho is aangeklaagd wegens een daad van agressie. Daar staat in Brazilië een schorsing van vier tot twaalf wedstrijden voor. Aangezien Ronaldinho zijn tegenstander niet vol raakt, zal de hoogte van de straf waarschijnlijk meevallen.

Oordeel zelf hier de overtreding van Ronaldinho:



Ronaldinho riskeert lange schorsing na wilde trap (Bron: YouTube)

Djokovic op voor derde titel in Beijing

Novak Djokovic heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Serviër was zaterdag met 6-1, 6-4 te sterk voor de Duitser Florian Mayer. In de eindstrijd wacht zondag de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die zijn tegenstander Feliciano Lopez zag opgeven bij een stand van 6-1, 4-1.

De 25-jarige Djokovic staat dit jaar voor de vierde keer tegenover Tsonga, de nummer drie van de plaatsingslijst. In Rome, op Roland Garros en op de Olympische Spelen trok de Serviër aan het langste eind. Djokovic, die zijn 51e ATP-finale speelt, was in 2009 en 2010 al eens de beste in China.

Oranje alleen voor het geld naar China en Indonesië

Het Nederlands elftal maakt komende zomer een oefentrip naar Azië om er oefenwedstrijden te spelen tegen  Indonesië en China. "Wij gaan daar alleen heen om geld op te halen",aldus bondscoach Louis van Gaal in AD Sportwereld.

"Ik ben heel blij dat we onze oefenwedstrijden tijdens het seizoen doorgaans spelen tegen gerenommeerde tegenstanders, zoals Duitsland volgende maand en Italië volgend voorjaar. Daar ben ik de KNVB dankbaar voor, dat vind ik prettig als coach. Maar de KNVB heeft ook geld nodig, bijvoorbeeld om zijn jeugdplan te bekostigen."

"Indonesië en China zijn geen grote tegenstanders, maar willen heel graag tegen ons spelen. Daar staat voor ons een flinke som geld tegenover en daarom gaan we erheen. Daar hoef je je verder niet voor te schamen. We gaan er een aangename trip van maken, minder serieus dan bijvoorbeeld nu voor de aankomende duels."

Mees Kees

Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd. Door juf Sanne werd hij om niets de klas uitgestuurd. Ook kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en supergrappig. Mees Kees geeft heel anders les dan de juf. Dat is omdat hij nog stagiair is. Gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Met biologie kijken ze een enge spinnenfilm en met rekenen zetten ze de tafels op z’n kop. Al bloeit Tobias door de aanwezigheid van Mees Kees op, Kees merkt dat er iets met Tobias is. Hij heeft nooit brood mee bijvoorbeeld. Dat komt omdat zijn vader dee-oo-oo-dee is en zijn moeder de hele dag in bed ligt. Mees Kees ontfermt zich over Tobias. Hij deelt zijn boterhammen met het heerlijke omeletje van zijn moeder met hem, neemt Tobias mee uit flipperen en laat hem gezellig ‘nablijven’. De strenge directrice Dreus vindt het maar niets…

Sterren Springen naar de VS

Sterren Springen is verkocht aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse zender ABC gaat de show getiteld Celebrity Splash uitzenden, heeft producent Eyeworks bekendgemaakt.

"Eyeworks heeft jaren gewerkt aan de ontwikkeling van Celebrity Splash, in de overtuiging dat het een wereldwijd publiek zou aanspreken in het genre familie-entertainment", laat Eyeworks-baas Reinout Oerlemans weten. Het format werd eerder al verkocht aan Frankrijk en Australië.

In Sterren Springen gaan beroemdheden met elkaar de strijd aan door zo goed mogelijk van de duikplank te springen. Dat dat niet zonder gevaar is, is wel gebleken uit de Nederlandse versie op SBS 6. Zo brak actrice Kimberley Klaver haar neus en hield Jody Bernal een gat in zijn trommelvlies over aan een verkeerde duik.

[Video] Zwemkoning Phelps kan ook potje golfen

Dat Michael Phelps kon zwemmen had hij al duidelijk gemaakt door het behalen van achttien gouden medailles op de Olympische Spelen en vele gouden plakken op wereldkampioenschappen. Maar dat de Amerikaan ook kan golfen was nog niet bekend.

Bij et Pro-Am toernooi van het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland maakte de inmiddels gestopte zwemkoning een prachtige put op een par-4 baan. De put van ongeveer 45 meter leverde hem en zijn teamgenoot een eagle op.


Phelps maakt een knappe put. (Bron: YouTube)

Douglas: "Van Gaal houdt me in de gaten"

Douglas kreeg gisteren opnieuw te horen dat hij niet bij de definitieve selectie zit van het Nederlands elftal. De verdediger van FC Twente heeft inmiddels een Nederlands paspoort en een voorselectie bij Oranje op zak, maar wacht nog altijd op zijn debuut.

Desondanks blijft de geboren Braziliaan positief. "Het had me fantastisch geleken om mijn debuut te maken in de selectie van Oranje”, aldus Douglas. "Maar de bondscoach heeft voorlopig anders beslist. Dat is zijn goed recht."

Hij vervolgt: "Ik ben op de goede weg, anders had hij me niet gekozen in de voorselectie. Hij houdt me in de gaten. Dat is positief.” Het WK over een kleine twee jaar in zijn geboorteland Brazilië is het doel van Douglas. "Ik heb een droom: uitkomen voor Oranje. En vervolgens het WK spelen in mijn geboorteland Brazilië, in 2014. Daar heb ik werkelijk alles voor over.”

Falcao ziet toekomst in Engeland zitten

Atlético Madrid-spits Radamel Falcao wordt al langere tijd gevolgd door diverse grote clubs. De Colombiaan ziet een toekomstige overstap naar Premier League wel zitten.

Met name Chelsea wordt vaak gelinkt aan Falcao. De Champions League-winnaar van vorig seizoen zou bereid zijn om komende winterstop diep in de buidel te tasten voor Falcao. De goaltjesdief maakt al langere tijd indruk bij Atlético en is ook dit jaar op dreef. In het Europese Super Cup-duel met Chelsea scoorde hij drie keer.

De Engelse topclub zou in die wedstrijd overtuigd zijn geraakt van de kwaliteiten van Falcao. De Zuid-Amerikaan ziet een een toekomst in Engeland wel zitten. "Engeland? Op een dag zou ik er naartoe kunnen gaan", zei Falcao tegen The Times. "Ik volg de competitie al langere tijd en ik wil er ooit deel van uitmaken."

"Als kind keek ik de Engelse wedstrijden op de televisie. Toen waren er spelers als Roy Keane, Eric Cantona, Gianfranco Zola. De speler naar wie ik het meest keek was Faustino Asprilla (landgenoot, red.), toen zat hij nog bij Newcastle United. Ik denk dat ik mij zou kunnen aanpassen aan Engeland en veel doelpunten kan maken."

Azarenka en Sharapova in eindstrijd Beijing

De finale van het WTA-toernooi in Beijing gaat tussen Victoria Azarenka en Maria Sharapova, de nummers een en twee van de wereld. De Wit-Russin Azarenka rekende zaterdag af met de Française Marion Bartoli met 6-4, 6-2. Voor de Russische Sharapova bleek de lokale favoriete Na Li geen al te grote sta in de weg: 6-4, 6-0.

Het wordt de vijfde ontmoeting dit jaar tussen de 23-jarige Azarenka en de 25-jarige Sharapova. Azarenka, de mondiale lijstaanvoerder, moest alleen in Stuttgart haar meerdere erkennen in Sharapova. Ze was onder meer in de finale van de Australian Open al te sterk voor de nummer twee van de wereld.

Beide speelsters bereikten zonder setverlies de eindstrijd.

Adams: "Verkoop Van Persie is een fout"

Arsenal-icoon Tony Adams is van mening dat The Gunners een fout hebben gemaakt met het verkopen van Robin van Persie aan Manchester United. De voormalig verdediger liet weten dat de Nederlandse spits nodig is om prijzen te winnen.

Afgelopen zomer stapte Van Persie over naar Manchester United nadat hij weigerde zijn nog een jaar doorlopende contract bij Arsenal te verlengen. "Hij had nog vier of vijf jaar bij Arsenal moeten blijven", aldus Adams tegen de BBC.

"Ik hoop dat Arsenal zonder Van Persie prijzen gaat pakken, maar ik zie het niet gebeuren", aldus Adams, die van 1983 tot 2002 meer dan 500 competitiewedstrijden speelde voor Arsenal.

Protestactie homo's in Servië

Homorechtenactivisten in Servië hebben zaterdag een protestactie gehouden nadat hun Gay Pride eerder deze week door de politie was verboden. Enkele tientallen activisten zwaaiden voor een kantorengebouw in het centrum van Belgrado met vlaggen. Er was een grote schare agenten op de been.

De Gay Pride werd eerder deze week verboden, omdat de veiligheid in het geding zou zijn. De beslissing ontketende hevige kritiek in binnen- en buitenland. Human Rights Watch riep vrijdag nog op de beslissing ongedaan te maken en de veiligheid rond de mars op te schroeven.

The Young Ones na twee weken weer van de buis

The Young Ones zijn van de buis gehaald. De serie over acht jongeren die het willen maken in Amsterdam, is na twee weken uit de programmering geschrapt wegens tegenvallende kijkcijfers.

"Dan moet je op een gegeven moment de beslissing maken om het niet meer uit te zenden", laat een woordvoerder van zender Veronica weten. De laatste uitzending was vrijdag te zien, wat er voor in de plaats komt is nog niet duidelijk.

In The Young Ones liepen feit en fictie door elkaar heen. De serie viel in het genre 'constructed reality'.

Keepersrotatie bij United houdt aan

Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson is voorlopig niet van plan om de keuze voor een eerste doelman te maken. David de Gea en Anders Lindegaard wisselen dit seizoen regelmatig van wacht onder de lat van The Mancunians.

De twee doelmannen zijn niet zeker van hun plaats, zegt Ferguson tegen Daily Mail. "De Gea was fantastisch tegen Cluj. Hij ontwikkelt zich, maar ik weet nog niet of ik hem zondag gebruik." De oefenmeester wijkt voorlopig niet af van zijn rotatiesysteem. "Dat heeft voor ons in de voorbije weken uitstekend gewerkt. Iedereen wil spelen, ook doelmannen, en dat begrijp ik. Maar ik wil dat beide keepers meer ervaring opdoen, daar trek ik op de lange termijn profijt van."

De Gea verloor na twee competitieduels dit seizoen zijn basisplek aan Lindegaard. Normaal gesproken zal laatstgenoemde zondag tegen Newcastle United onder de lat staan. Dat de Deen al 28 is, deert Ferguson niet. "Peter Schmeichel versterkte ons op 27-jarige leeftijd. Hij heeft het acht jaar fantastisch gedaan."

Volleybalsters treffen Duitsland op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn voor het EK van 2013 ingedeeld in een poule met gastland Duitsland. Dat wees de loting zaterdag uit. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen neemt het in groep A verder op tegen Turkije en Spanje. De wedstrijden worden gespeeld in Halle.

"Een pittige loting", laat Vermeulen weten. "Op papier zitten wij in de zwaarste poule, met de nummers twee en drie van het EK van vorig jaar (Duitsland en Turkije, red.). Het wordt een spannend gevecht, met drie goed aan elkaar gewaagde teams in een poule."

De Oranjeploeg plaatste zich vorige maand ongeslagen voor de Europese titelstrijd. Het toernooi wordt van 6 tot en met 14 september gehouden in Duitsland en Zwitserland.

Vettel ontsnapt aan straf

Sebastian Vettel leek even zijn poleposition bij de Grote Prijs van Japan kwijt te raken, maar de Duitser kwam er goed vanaf. Na de kwalificaties op het circuit van Suzuka moest hij zich bij de racestewards melden omdat hij de Spanjaard Fernando Alonso had gehinderd.

De coureur van Red Bull mazzelde en kwam er met een reprimande vanaf. Dit liet de internationale autosportfederatie FIA vandaag weten. Ook Alonso moest bij de stwards langs. Na bestudering van de beelden besloot de wedstrijdleiding niet zwaar te straffen.

Vettel, huidig wereldkampioen, staat in de tussenstand tweede achter Alonso. Het verschil tussen de twee is 29 punten.

Del Piero onderuit bij debuut in Australië

Alessandro Del Piero heeft zijn debuut gemaakt voor het Australische Sydney FC. De Italiaan ging met zijn nieuwe ploeg wel ten onder tegen Wellington Phoenix; 2-0.

De inmiddels 37-jarige Del Piero moet dit seizoen de smaakmaker van de hoogste Australische divisie worden. De voormalig speler van Juventus kreeg namens Sydney een aantal kansen, maar wist deze niet te benutten.

Oud-Feyenoorder Pascal Bosschaart is ploeggenoot van Del Piero, maar onze landgenoot deed zaterdag nog niet mee. Hij is nog niet voldoende hersteld van een blessure.

Weer crash KLM-lesvliegtuigje in Arizona

In het Amerikaanse Arizona is opnieuw een KLM-lesvliegtuigje gecrasht. Het toestel botste in de lucht met een ander klein vliegtuig. Beide toestellen raakten beschadigd maar konden wel veilig landen. Dat heeft directeur van de KLM Flight Academy Gerrit Assink zaterdag gezegd op Radio 1.

Vorige maand crashte ook al een vliegtuigje van de Flight Academy bij Arizona. Het toestel vloog toen door nog onbekende oorzaak tegen een rotswand. De drie inzittenden, onder wie twee Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Assink zegt geschrokken te zijn van het nieuwe incident. "We zijn ongerust. We vliegen nu al twintig jaar in Amerika zonder incidenten en nu binnen drie weken twee", aldus Assink. Volgens hem was de school net weer voorzichtig begonnen met lesgeven.

Volgens Assink is er geen verband tussen beide crashes. Er is een uitgebreid onderzoek ingesteld. Leerlingen kunnen zo nodig hulp krijgen.

Duits kampioen Wegmann blijft Garmin trouw

Wielrenner Fabian Wegmann rijdt ook de komende twee jaar voor Garmin-Sharp. De 32-jarige Duitser maakte dat op zijn website bekend. Hij is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Amerikaanse formatie. Eerder kwam hij uit voor de inmiddels opgeheven of gefuseerde ploegen Gerolsteiner, Milram en Leopard.

Wegmann werd in juni voor de derde keer in zijn loopbaan Duits kampioen op de weg. Dat is tot dusverre zijn enige overwinning dit jaar, al heeft hij wel een aantal top tien noteringen op zijn naam staan. Zo finishte de heuvelspecialist als achtste in de Amstel Gold Race.

Wegmann verschijnt dinsdag aan de start in de Ronde van Beijing. Naast de Duitser neemt Garmin onder meer ook Thomas Dekker en de Canadese winnaar van de Giro d'Italia, Ryder Hesjedal, mee naar China.

Wereldtitel voor Tadese op halve marathon

Hardloper Zersenay Tadese is zaterdag wereldkampioen geworden op de halve marathon. De wereldrecordhouder uit Eritrea legde de 21,1 kilometer in het Bulgaarse Kavarna af in 1:00.19 uur. Voor de 30-jarige Tadese is het de vierde wereldtitel op de halve marathon. Eerder was hij al de beste in 2007, 2008 en 2009.

Tadese bleef de Ethiopiër Deressa Chimsa 32 seconden voor. Het brons ging naar de Keniaan John Nzau Mwangangi, die 42 seconden toegaf op de winnaar.

Bij de vrouwen veroverde Meseret Hailu goud. De 22-jarige Ethiopische finishte in een persoonlijk record van 1:08.55. Ze bleef haar landgenote Feyse Tadese een seconde voor op de streep. De Keniaanse Paskalia Chepkorir Kipkoech pakte het brons in 1:09.04.

James Bond-veiling levert bijna 1 miljoen op

Een veiling van spullen uit James Bond-films heeft vrijdagavond laat in Londen 752.000 pond (934.000 euro) opgeleverd. Onder andere de Aston Martin sportwagen waar Daniel Craig als geheim agent 007 in Quantum of Solace in reed kwam onder de hamer. Een anonieme bieder had er 241.000 pond voor over.

Het was vrijdag 50 jaar geleden dat de eerste Jams Bond-film, Dr. No, ging draaien. Ter ere van de verjaardag werden tien spullen bij opbod verkocht voor een geselecteerd publiek. Enkele hoofdrolspelers uit de film, onder wie de bijna 85-jarige Roger Moore, traden op als veilingmeester. De opbrengst gaat naar een goed doel.

James Bond-veiling levert bijna 1 miljoen op
James Bond-veiling levert bijna 1 miljoen op (Foto: ANP)

'Geen staking bij computergigant Foxconn'

De onderneming Foxconn, 's werelds grootste producent van computeronderdelen, heeft zaterdag tegengesproken dat het bedrijf met stakingen kampt in China. Er was weliswaar een conflict met een kleine groep werknemers, maar dat is snel opgelost, zo liet Foxconn zaterdag weten.

Het conflict was in een fabriek in Zhengzhou, ruim 600 kilometer ten zuiden van Peking, maar het heeft volgens Foxconn niet geleid tot werkonderbrekingen.

Eerder werd vanuit China gemeld dat minstens 3000 werknemers van de fabrikant van onder meer de iPhone 5, afgelopen week het werk hadden neergelegd. De Chinese mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW) meldde dat werknemers de prestatie-eisen van Apple en Foxconn te hoog vinden. Daarnaast zouden werknemers volgens CLW geen vakantie mogen opnemen.

In mei maakten Apple en Foxconn nog bekend dat ze de arbeidsomstandigheden bij Chinese fabrieken wilden verbeteren.

'GroenLinks binnen halfjaar op de rit'

GroenLinks kan binnen een halfjaar weer normaal functioneren met de komst van een nieuwe partijleider en een nieuw bestuur. Dat heeft oud-lijsttrekker Ina Brouwer zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Het bestuur onder leiding van voorzitter Heleen Weening opereerde volgens haar op een 'volstrekt amateuristische manier van leidinggeven'. "Ze waren niet berekend op hun posities", aldus Brouwer. "Als dat wel weer komt, staat GroenLinks binnen een halfjaar weer op de rit."

De GroenLinks-prominent verwacht dat er nog altijd een toekomst voor de partij is, zeker nu er zo goed als zeker een coalitie van VVD en PvdA komt. "Er komt ruimte aan de groene kant. Samsom gaat niet alles binnenhalen. Als je het dan goed doet terwijl duurzaamheid steeds belangrijker wordt, komt er ruimte voor GroenLinks."

Brouwer noemde het huidige scenario 'het ergst denkbare'. Volgens haar had Jolande Sap meteen na de verkiezingen al moeten aftreden. "Ik denk dat ze achteraf spijt heeft. Persoonlijk vind ik dat je beter zelf kunt opstappen."

Zaterdag stapte in navolging van Sap het gehele partijbestuur op. Weening vindt dat zij net als Sap het herstel van GroenLinks in de weg staat. De overige leden van het partijbestuur willen voorkomen dat discussie over personen de vernieuwing van de partij in de weg staat.

Ex-butler paus: ik ben geen dief

Paolo Gabriele, de voormalige butler van paus Benedictus XVI, zegt geen dief te zijn. In zijn slotpleidooi voor een Vaticaans tribunaal zei hij zaterdag dat hij de privécorrespondentie van de kerkvader uit 'diepe liefde' voor de katholieke kerk en de paus heeft gelekt naar een journalist.

De drie rechters van het tribunaal buigen zich over de vraag of Gabriele schuldig is aan diefstal en zullen waarschijnlijk later zaterdag het vonnis uitspreken.

Advocaat Cristiana Arru zei ter verdediging van haar cliënt dat alleen kopiën van originele documenten uit het Pauselijk Paleis waren meegenomen. De getuigenis van de secretaris van de paus, die zei dat ook originele brieven waren ontvreemd en in de woning van Gabriele waren aangetroffen, verwierp zij.

Hoewel de daden van Gabriele 'verwerpelijk' zijn is er geen sprake van diefstal, maar van het lichtere vergrijp verduistering, aldus Arru. Gabriele verdient volgens haar om die reden geen gevangenisstraf.

Dode bij actie tegen terrorisme Straatsburg

Een man die zaterdagmorgen in het kader van een actie tegen terrorisme in de Oost-Franse stad Straatsburg zou worden aangehouden, is door de politie doodgeschoten. Hij opende naar verluidt het vuur op agenten die hem kwamen arresteren. Een agent raakte daarbij gewond.

Volgens de plaatselijke autoriteiten, aangehaald door de website van de krant Le Figaro, treedt de politie zaterdag gelijktijdig in heel Frankrijk, onder meer in Nice en bij Parijs, op tegen mensen die worden verdacht van terrorisme of strafbare feiten die daar verband mee zouden houden.

De Force is sterk bij Angry Birds

De volgende bestemming voor Rovio's Angry Birds zou wel eens een galaxy far, far away kunnen zijn. Rovio heeft namelijk een nieuw Tumblr-account geopend met een afbeelding die erg lijkt op een vogel uit de reeks met een Jedi-gewaad en lightsaber.
 
In de teaser staat vermeld dat er meer informatie op 8 oktober naar buiten zal komen en benoemde specifiek Toys'R'Us in New York City op Times Square als locatie.
 
Hopelijk gaat de quote van Yoda in dit geval niet op. Want dat voorspelt niet veel goeds. "Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering".


Angry birds starwars

Asmussen: Griekse schuld kan niet verlicht

Jörg Asmussen, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), ziet geen mogelijkheid om tegemoet te komen aan de wens van de Griekse premier Antonis Samaras om de Griekse schuld te verlichten. Dat zei de Duitse econoom in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

"We kunnen noch de looptijd van de Griekse leningen verlengen, noch de rente verlagen," aldus Asmussen. Volgens hem zou dat neerkomen op een kwijtschelding van de schuld, wat een directe financiering van de Griekse staat zou betekenen. "De ECB mag dat wettelijk niet doen."

Asmussen: Griekse schuld kan niet verlicht
Asmussen: Griekse schuld kan niet verlicht (Foto: ANP)

KLM-toestel ontruimd na gaslucht

Een KLM-vliegtuig is zaterdagochtend op Schiphol ontruimd nadat passagiers bij de landing een gaslucht roken. Enkele passagiers hebben gezondheidsklachten. Één passagier is naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer zaterdag.

Het toestel werd na de landing even voor 11.00 uur op de Deltapier ontruimd. Brandweerlieden in gaspakken controleren het vliegtuig momenteel.

Brard mag niets negatiefs zeggen over Moszkowicz

Patty Brard mag zich niet negatief uitlaten over haar samenwerking met Bram Moszkowicz. Dat zegt de zangeres en tv-persoonlijkheid zaterdag in de Volkskrant, over de advocaat die onder vuur ligt.

Brard scheidde acht jaar geleden van muzikant René Muthert, die ze vijfduizend euro per maand aan alimentatie moest betalen. Moszkowicz bood aan haar te helpen in het hoger beroep, 'waarschijnlijk omdat hij er een bak publiciteit mee kon krijgen'.

"In het begin was Moszkowicz aanwezig bij de gesprekken over mijn scheiding, maar als snel nam een onervaren medewerker het over", vertelt de vieze diva. Het bedrag aan alimentatie werd in het hoger beroep uiteindelijk verhoogd tot ruim achtduizend euro.

Niet veel later ontving ze een brief van haar advocaat. "Als ik me ooit negatief zou uitlaten over onze samenwerking, zou ik gestraft worden." Volgens Brard houdt ze zich daaraan, want ze zegt 'niets negatiefs, alleen wat er is gebeurd'.

Sharapova naar finale Beijing

Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Beijing. In de halve eindstrijd was de Russin veel te sterk voor thuisspeelster Li Na; 6-4 en 6-0. In de finale treft Sharapova de winnarres van het duel tussen Viktoria Azarenka en Marion Bartoli.

Sharapova gaat alweer op voor haar 28e titel. Dit jaar wist ze al drie titels op haar naam te schrijven, waaronder Rolland Garros.

Bestuur GroenLinks stapt op

Na Jolande Sap is nu ook het volledige partijbestuur opgestapt. Dat is zojuist bekend geworden. In eerste instantie meldde voorzitter Heleen Weening dat zij haar functie neerlegde, maar kort daarna werd duidelijk dat de rest van het bestuur haar daarin volgt.

Weening deed de mededeling aan het begin van haar toespraak waarmee de partijraadsvergadering geopend werd. Die vergadering zou in het teken staan van de situatie waarin de partij beland is nu Jolande Sap opgestapt is.

GroenLinks bevindt zich in zwaar weer. Geprobeerd werd om een pragmatische middenpartij te worden, maar het resultaat was een flinke verkiezingsnederlaag en behoorlijk wat onrust in de partij. 

Homo-inbrekers willen in bad tijdens inbraak

Een romantisch avondje van twee inbrekers in Emmen is vrijdagavond ruw verstoord door de politie. De twee waren een voormalige parenclub binnengeklommen en wilden net in bad gaan. Agenten hielden de mannen nog voordat ze in bad konden stappen aan, meldt de politie zaterdag.

Een 34-jarige man uit Weiteveen en zijn 43-jarige vriend uit Emmen kwamen via een schuifraam de voormalige parenclub aan de Kapitein Grantstraat binnen. Getuigen zagen de twee en waarschuwden de politie. Agenten troffen de mannen vervolgens helemaal klaar om in bad te stappen aan. De inbrekers hadden verlichting aangedaan en een muziekje opgezet.

Van Bommel: "Gras tot in mijn neus"

Mark van Bommel zou graag verbetering zien in de Nederlandse voetbalvelden. De middenvelder vond het tegen VVV-Venlo lastig spelen door een slechte grasmat. "Ik geloof dat Frank de Boer zei dat het gras in Den Haag zijn oksels kietelde. Bij mij zat het zondag in Venlo bijna in mijn neus", verklaarde Van Bommel aan het Algemeen Dagblad.

"We wonnen met 6-0, maar toch was het moeilijk voetballen. De mensen willen toch mooi voetbal zien? Het moet kunnen om tot afspraken te komen." De routinier tekende in de zomer bij PSV. Hij is tevreden over de grasmat waarop hij in Eindhoven zijn wedstrijden mag spelen.

“Hier wordt er veel energie in gestoken om voor een goed veld te zorgen. Tegen Napoli hebben we kunnen zien wat dat oplevert.”
Van Bommel keerde terug naar zijn oude werkgever om zijn voetbalcarrière af te bouwen. Hij speelde voorheen onder meer voor FC Barcelona, Bayern München en AC Milan. Na het EK 2012 zwaaide hij af als international van het Nederlands elftal.

Handelsmissie naar Noord-Korea

Een delegatie van Nederlandse ambtenaren en vertegenwoordigers van de agrarische sector reist half oktober naar Noord-Korea voor de eerste handelsmissie naar dat land. Dat bevestigt Thijs van Son, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De delegatie gaat zich oriënteren op de economische mogelijkheden in het communistische land. Van een echte handelsmissie is volgens de woordvoerder nog geen sprake, aangezien Noord-Korea nauwelijks bedrijven of geld heeft. "Maar als er een economische opening komt, hebben we in ieder geval al contacten gelegd", aldus Van Son.

Noord-Koreaanse militair steekt grens over

Een Noord-Koreaanse militair is zaterdag de zwaarbewaakte grens met Zuid-Korea overgestoken. Dat deed hij door twee van zijn officieren te doden, zegt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie.

De soldaat slaagde er in om rond het middaguur over het westelijke deel van de gedemilitariseerde grenslijn te lopen. Hij wordt verhoord.

Het komt zelden voor dat een Noord-Koreaanse militair overloopt. Voor zover bekend gebeurde dat voor het laatst in 2008.

Weer beschietingen Turkije op Syrië

Het Turkse leger heeft zaterdag opnieuw het vuur geopend op Syrië nadat weer een mortiergranaat in Turkije terecht was gekomen. Het is de vierde dag op rij van beschietingen.

De granaat kwam neer bij het dorp Guvecci in de provincie Hatay aan de grens met Syrië. Dat zou zijn gebeurd terwijl er door Syrische militairen met rebellen werd gevochten. Hoewel niemand aan Turkse zijde gewond raakte, antwoordden de Turkse strijdkrachten onmiddellijk, melden Turkse staatsmedia.

Eerder deze week kwamen vijf Turken om toen ze werden getroffen door een Syrische granaat. Turkije scherpte daarna te beveiliging aan de grens aan. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei echter geen oorlog te willen met Syrië.


Weer beschietingen Turkije op Syrië (Foto: Novum)

Vrije doortocht Tsonga naar finale

De Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga kreeg zaterdag een vrije doortocht naar de finale van het toernooi in Peking. Zijn Spaanse tegenstander Feliciano Lopez gaf in de halve eindstrijd bij een stand van 6-1 4-1 voor Tsonga op met een blessure aan de pols.

"Ik wist eigenlijk niet dat hij al een beetje geblesseerd was", zei Tsonga na afloop. "Maar ik ben tevreden met mijn spel."

De als derde gerangschikte Fransman speelt in de finale tegen de winnaar van de ontmoeting tussen de Serviër Novak Djokovic en de Duitser Florian Mayer.

Vrije doortocht Tsonga naar finale
Vrije doortocht Tsonga naar finale (Foto: ANP)

Wouters niet bang voor Ajax

FC Utrecht-trainer Jan Wouters doet het dit seizoen naar behoren. Het aankomende duel met Ajax ziet hij dan ook met vertrouwen tegemoet. Ajax was vorige week in de strijd om de KNVB beker te sterk voor Utrecht en won met 3-0.

"In de wedstrijd tegen Vitesse hebben we al laten zien dat we niet gebukt gingen onder het verlies tegen Ajax. Daarnaast hebben we geleerd van het bekerduel, weten we dat we dingen beter moeten doen. Wat? Onder meer hun positiespel verstoren", zegt Wouters tegen De Telegraaf.

Wouters is niet bang dat Utrecht door de absentie van Edouard Duplan en Alexander Gerndt voor een moeilijke opgave staat. "Edouard en Alexander hebben in het recente verleden tegen Ajax bewezen gevaarlijk te zijn. Als zij vorig seizoen niet meededen, hadden we een probleem gehad, zou ik moeten terugvallen op de vierde of vijfde spits. Nu zit ik ruimer in de spelers. We zijn in de breedte gegroeid."

Duplan en Gerndt ontbreken bij de huidige nummer zes van de Eredivisie door respectievelijk knie- en privéproblemen. Utrecht kan bij winst op Ajax de Amsterdammers op een punt naderen. Momenteel staat de club op elf punten uit zeven competitieduels.

Raonic houdt Murray uit finale Tokyo

Milos Raonic en Kei Nishikori hebben zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Tokyo. De Canadees Raonic (6) was in de halve finale in drie sets te sterk voor titelverdediger Andy Murray; 6-3, 6-7 (5) en 7-6 (4).

In de derde set keek Raonic nog tegen een 4-1 achterstand aan en moest ook nog twee matchpoints van de winnaar van de US Open wegwerken. Uiteindelijk won hij alsnog na 2 uur en 45 minuten in de tiebreak.

In de finale treft hij de thuisspeler Kei Nishikori. De nummer acht van de plaatsingslijst was met twee keer 6-2 te sterk voor de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Sporting Portugal ontslaat coach Sa Pinto

Ricardo Sa Pinto is ontslagen als trainer van Sporting Portugal. De 39-jarige Portugees moet het veld ruimen na de teleurstellende seizoensstart van de club van de Nederlanders Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel en Khalid Boulahrouz.

De druppel die de emmer deed overlopen was de 3-0 nederlaag donderdag bij het nietige Videoton uit Hongarije in de Europa League. Oceano Cruz is als vervanger aangesteld, meldt Sporting vrijdag.

Sa Pinto leidde Sporting vorig seizoen naar de vierde plaats, maar kende een ronduit slechte seizoensstart. In de competitie werden zes punten uit de eerste vijf duels gehaald. Daarnaast werd in de eerste twee duels van de groepsfase van de Europa League niet gewonnen.


Sporting Portugal ontslaat coach Sa Pinto (Foto: Novum)

Zieke Mollema niet in Parijs - Tours

Bauke Mollema zal morgen niet van start gaan in de wielerklassieker Parijs – Tours. De renner van de Rabobank formatie is ziek. De Duitser Paul Martens zal de plek innemen van de klimmer.

Parijs – Tours is dit seizoen de laatste grote eendagskoers. Normaal werd hij voor de Ronde van Lombardije gereden, maar deze koers was twee weken naar voren geschoven om ruimte te maken voor de Ronde van Beijing.

Van Gaal: "Enige verschil Real en Ajax is Ronaldo"

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal zag woensdag toe hoe Ajax in de slotfase ruim ten onder ging tegen Real Madrid. Dat had volgens de trainer niet gehoeven. "Ik dacht voor de wedstrijd: Ajax kan hier wegkomen met een goede uitslag", stelde de oefenmeester tegenover De Telegraaf.

"Dat is helaas niet gelukt, maar individuele blunders lagen daaraan ten grondslag. En datzelfde geldt voor Real Madrid. Want zoals zij verdedigden bij het doelpunt van Ajax, dat was kinderspel." Van Gaal meent dat Ajax daarna meer verdiende tegen de Spaanse grootmacht. "Op dat moment was Real rijp voor de slacht. Ajax kreeg twee open kansen en Real helemaal niets. Alleen gingen die kansen er niet in. En bij Madrid later wel. Dat is het verschil. Zij hebben Ronaldo."

Ajax bleef lange tijd in de race in het Champions League-groepsfaseduel met Real Madrid. Cristiano Ronaldo en Karim Benzema zetten De Koninklijke op een 0-2 voorsprong, maar Niklas Moisander bracht na 56 minuten de spanning terug. Ronaldo maakte echter het verschil door in de slotfase kort achter elkaar twee keer te scoren.

Steijn: "Meer zat er niet in"

ADO Den Haag liet twee punten liggen bij NEC, maar Maurice Steijn was blij dat zijn ploeg er een gelijkspel uit kon slepen. "Na de 1-0 voor NEC kwamen wij een keer heel goed weg en onze gelijkmaker kwam wat gelukkig tot stand. Meer dan dit resultaat zat er voor ons niet in."

"Het was een wat minder duel van onze kant, maar gezien de zware reeks waaraan we bezig zijn is dat wel verklaarbaar", tekende Algemeen Dagblad op uit de mond van Steijn. N,E,C, stelt vooralsnog dit seizoen teleur en trainer Alex Pastoor kon daardoor niet tevreden zijn met het punt tegen de ploeg in vorm. "We zijn er weer niet in geslaagd thuis de drie punten te pakken, terwijl dat wel had gekund. Dat moeten we onszelf aanrekenen."

ADO had bij winst op NEC een plek in de subtop veilig kunnen stellen, maar door het grote aantal clubs dat dit weekeinde nog in actie komt is de kans aanwezig dat de Hagenaren fors dalen op de ranglijst. NEC blijft door de puntendeling op de elfde plek staan in de Eredivisie.

De Bakker in finale in Belem

Thiemo de Bakker is vrijdag (plaatselijke tijd) doorgedrongen tot de finale van het challengertoernooi in het Braziliaanse Belem. De Nederlandse tennisser ontdeed zich in de halve eindstrijd met 6-1 en 7-6 (0) van de als tweede geplaatste Braziliaan Rogerio Dutra Silva.

De als vierde gerangschikte De Bakker staat in de finale met Ricardo Hocevar opnieuw tegenover een Braziliaan. De Bakker won in juli al het challengertoernooi in Bercuit en vorige maand in Alphen aan den Rijn.

Twee keer Tales of Xillia 2

Het Japanse magazine Famitsu heeft twee video's van Tales of Xillia 2 op internet gezet. De game komt dit jaar uit in Japan, hopelijk is later de Westerse wereld aan de beurt om dit nieuwe deel verstaanbaar te spelen.

Tales of Xillia 2 speelt zich af in de wereld Elenpios, die op het moment in vrede is met een andere wereld: Liese Maxia. Door cultuur- en meningsverschillen blijft er een spanning tussen de beide planeten. Elenpios is technologisch beter waardoor de mensen in welvaart leven, terwijl dat in Liese Maxia juist niet zo is. In deze situatie zoekt Elle Mel Mata, een achtjarig meisje, het 'Land of Canaan', waar wensen waarheid worden.Ludger Will Kresnik, een twintigjarige man zoekt zijn broer en komt Elle tegen. Hij gaat haar helpen het mysterieuze land te vinden en ook zijn wens, het vinden van zijn broer, in vervulling te laten gaan. 

Tales of Xillia 2 komt in november uit in Japan op PlayStation 3. Volgend jaar komt het eerste deel pas uit in Europa. Er is een grote kans dat dit vervolg uitkomt als het origineel goed verkoopt.

Brand in pompstation Europoort

Bij een pompstation in de Europoort aan de Moezelweg is brand ontstaan. Na een kleine ontploffing ontstond brand in een motor. De oorzaak is nog niet bekend. Dat meldt zaterdagmorgen de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De brand is onder controle.

Bij het bedrijf Rotterdam Antwerpen Pijpleiding wordt ruwe olie naar raffinaderijen in Antwerpen gepompt. Uit voorzorg zijn de activiteiten stilgelegd.

Castlevania komt naar PlayStation Network

Konami heeft bekendgemaakt dat zij de PSone-klassieker Castlevania: Symphony of the Night via Playstation Network opnieuw uitbrengen.

Castlevania: Symphony of the Night bood als eerste in de Caslevania-franhcise levels aan met een open wereld en RPG-elementen. In de 2D-wereld verken je als Alucard het uitgestrekte kasteel op zoek naar zijn aartsvijand, Dracula. Alucard kan drie vormen aannemen: wolf, vleermuis en mist. Daarnaast maakt hij gebruik van de wapens die hij onderweg vindt om het op te nemen tegen de ondode en onmenselijke bewoners van het kasteel. Alucard leert ook magie te gebruiken en hulp op te roepen als zijn macht groeit.

Castlevania: Symphony of the Night is vanaf 10 oktober beschikbaar voor € 9,99 op PlayStation Network en is speelbaar op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Onderzoek naar misbruik zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben mogelijk misbruik gepleegd met financiële compensatieregelingen in de zorg. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft een onderzoek ingesteld, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Enkele verzekeraars zouden creatief gebruik hebben gemaakt van een overgangsregeling. Concurrenten werden benadeeld door goedkoop zorg in te kopen bij ziekenhuizen. Ziekenhuizen zouden zo vervolgens weer onterecht inkomsten hebben gekregen uit het Zorgverzekeringsfonds. In het fonds gaat jaarlijks 25 miljard euro om.

Oud-minister André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, noemt het in de krant 'onacceptabel' als het misbruik gepleegd zou zijn. Het onderzoek werd volgens hem al vorige maand ingesteld nadat er uit de sector verschillende signalen binnenkwamen.

Een van de zorgverzekeraars die geprofiteerd zou hebben is Achmea. In de krant bevestigt voorzitter Roelof Konterman dat er geruchten zijn. Hij benadrukt echter dat bij Achmea alles goed gegaan is.

Rouvoet heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op de hoogte gebracht over het lopende onderzoek.

Nieuwe details Black Ops: Declassified

Nihilistic software, ontwikkelaar van Call of Duty Black Ops: Declassified, heeft vandaag enkele details over de game vrijgegeven. Zo heeft gamedeveloper Robert Huebner onder andere verklapt dat Nukehouse, gebaseerd op de fan-favorite map Nuketown uit de originele Black Ops, in het spel zit.

Ook vertelde hij wat over de single player van de titel: "The single-player campaign consists of intense and replayable objective-based missions that allow you to get better over time to improve your performance. The goal is to give the player the experience of striving for the 'perfect run' through each mission."

Verder geeft hij wat meer uitleg over de verschillende perks die in de game zitten: "Hardline, Marksman, Sleight of Hand and Lightweight are all back, but new perks like Surplus (extra starting ammo and grenandes), Hardwired (immune to Counter Spy Plane) and Toughness (reduced flinching when shot) are also important to remember when creating classes." In totaal bevat Black Ops: Declassified twaalf perks.

Als laatste zit ook nog een surivalmode in het spel: "'Hostiles' missions as we call them now are the classic 'survive infinite waves' sort of challenge. The player has to survive wave after wave of different enemy types, but also receives 'care package' drops during play to keep them supplied."

Call of Duty Black Ops: Declassified verschijnt dit najaar exclusief op PlayStation Vita.

Uitslag kwalificatie Japan

Sebastian Vettel start morgen van pole-position tijdens de Grand Prix van Japan. De Duitser wist zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber 25 honderdsten voor te blijven. Jenson Button reed de derde tijd, maar zal vanwege een gridstraf van de achtste plek starten. Kamui Kobayashi vertrekt van plaats drie.

In de eerste sessie was Romain Grosjean de snelste op de baan, gevolgd door Kamui Kobayashi en Sergio Perez. Michael Schumacher zette pas na het vallen van de vlag zijn snelle tijd neer en wist zich hiermee naar plaats zestien te rijden, waarmee hij Bruno Senna tot de uitvallers liet behoren. Ook Heikki Kovalainen, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Charles Pic, Vitaly Petrov en Narain Karthikeyan waren niet snel genoeg om door te dringen tot in de tweede sessie.

In het tweede deel van de kwalificatie was Sebastian Vettel de snelste op de baan. Jenson Button reed de tweede tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Fernando Alonso. Zijn teamgenoot Felipe Massa was de eerste afvaller. Ook Paul di Resta, Michael Schumacher, Pastor Maldonado, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne waren niet snel genoeg om in de top tien te eindigen.

Tijdens de laatste sessie zette Vettel al snel de snelste tijd neer. Niemand wist hier nog aan te komen, ook teamgenoot Mark Webber eindigde op ruim twee tienden. Kimi Räikkönen had kort voor het vallen last van onderstuur, raakte de curbstone, spinde en kwam in de grindbak terecht. Hij kwam er nog wel uit, maar een snelle tijd kon hij niet meer neerzetten. Nico Hülkenberg zette helemaal geen tijd neer, hij zal morgen starten van de vijftiende plek door een straf vanwege een bakwissel.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:30.839   5
2 M. Webber Red Bull 1:31.090 +0:00.251 5
3 J. Button McLaren 1:31.290 +0:00.451 6
4 K. Kobayashi Sauber 1:31.700 +0:00.861 3
5 R. Grosjean Lotus 1:31.898 +0:01.059 6
6 S. Perez Sauber 1:32.022 +0:01.183 3
7 F. Alonso Ferrari 1:32.114 +0:01.275 3
8 K. Räikkönen Lotus 1:32.208 +0:01.369 5
9 L. Hamilton McLaren 1:32.327 +0:01.488 6
10 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 2
11 F. Massa Ferrari 1:32.293   6
12 P. di Resta Force India 1:32.327 +0:00.034 6
13 M. Schumacher Mercedes 1:32.469 +0:00.176 4
14 P. Maldonado Williams 1:32.512 +0:00.219 7
15 N. Rosberg Mercedes 1:32.625 +0:00.332 7
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:32.954 +0:00.661 6
17 J. Vergne Toro Rosso 1:33.368 +0:01.075 6
18 B. Senna Williams 1:33.405   8
19 H. Kovalainen Caterham 1:34.657 +0:01.252 6
20 T. Glock Marussia 1:35.213 +0:01.808 8
21 P. de la Rosa HRT 1:35.385 +0:01.980 6
22 C. Pic Marussia 1:35.429 +0:02.024 8
23 V. Petrov Caterham 1:35.432 +0:02.027 8
24 N. Karthikeyan HRT 1:36.734 +0:03.329 6

Uitspraak in zaak butler paus

De rechtbank van het Vaticaan doet zaterdag uitspraak in de zaak tegen Paolo Gabriele, butler van paus Benedictus XVI. Hij wordt verdacht van de diefstal van honderden vertrouwelijke memo's en andere documenten, waaruit corruptie in het Vaticaan zou blijken. Gabriele kan tot 4 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld, maar waarnemers verwachten dat de paus hem dan gratie schenkt.

Een politiefunctionaris zei woensdag tegen de rechters dat Gabriele ongeveer 1000 gestolen documenten in huis had, toen hij in mei werd gearresteerd. De butler heeft bekend dat hij vertrouwelijke documenten heeft gekopieerd en aan journalisten doorgegeven. Hij deed dat naar eigen zeggen om "het kwaad en de corruptie" binnen de kerk te bestrijden.

Zaterdag maakt eerst de officier van justitie zijn strafeis bekend. Dan volgt het pleidooi van de verdediging, waarna de drie rechters uitspraak doen.

Uitspraak in zaak butler paus
Uitspraak in zaak butler paus (Foto: ANP)

GroenLinks bespreekt interne crisis

In Utrecht komt zaterdag de partijraad van GroenLinks bijeen om de interne crisis in de partij te bespreken. Behalve de verloren verkiezingen van vorige maand bespreekt de partij het vertrek van partijleider Jolande Sap.

Sap stapte vrijdag op nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. Ze zou niet langer het benodigde draagvlak hebben en niet meer in staat zijn om effectief en gezaghebbend leiding te geven. Volgens partijvoorzitter Heleen Weening was haar vertrek onvermijdelijk geworden.

De fractie van GroenLinks kiest maandag een opvolger voor Sap. Wie dat gaat worden, is nog niet duidelijk. De fractie bestaat nu uit Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Hoogstwaarschijnlijk komt Linda Voortman opnieuw de Kamer in.

GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman zei vrijdagavond in Nieuwsuur dat de partijtop 'paniekvoetbal' speelt. Hij vindt dat het bestuur Sap moet vragen om terug te keren. De Gaay Fortman noemde het optreden van het bestuur 'verbijsterend' en 'rampzalig'.

"Ik achtte zoiets totaal onmogelijk. De verkiezingen hebben ons pijn gedaan maar wat we nog hadden was Jolande Sap", aldus De Gaay Fortman. "Ik weet niet hoe we verder moeten."


GroenLinks bespreekt interne crisis (Foto: Novum)

'Topambtenaar Justitie had contact met pooier'

Secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink heeft verschillende keren contact gehad met een pooier van minderjarige jongens. Dat zeggen meerdere getuigen zaterdag in het AD.

Demmink zou in de jaren tachtig contact hebben gehad met crimineel Dick Willard, die bekend stond als pooier van minderjarige jongens. Ook stellen de getuigen dat zij Demmink met jongens uit de nabijheid van Willard hebben gezien. "Hij nam meerdere keren een Arabisch uitziend jongetje mee", zegt een van hen.

Een andere ingewijde, een leider van een Haagse hasjbende, zegt dat zijn mensen jongens meerdere keren bij Demmink in de auto hebben zien stappen. "Het ging om jongens van niet ouder dan 15 jaar", verklaart hij.

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Tegen hem werd verschillende keren aangifte gedaan van seksueel misbruik maar volgens het OM zijn die niet betrouwbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet donderdag nog weten dat er 'geen begin van juistheid' is aan de beschuldigingen aan het adres van Demmink. Volgens hem is er geen bewijs.

Model castreert en doodt topfotograaf

Portugal is in de ban van een gruwelijke moordzaak. Model Renato Seabra folterde en doodde topfotograaf en homoactivist Carlos Castro op gruwelijke wijze.

Seabra (21) viel de 65-jarige Castro op z'n hotelkamer in New York eerst aan met een computerscherm, waarna hij hem nog een paar rake klappen tegen zijn hoofd aan verkocht. Vervolgens castreerde hij de oude man, sneed hij zijn eigen polsen door, en bond hij de testikels vast aan zijn polsen.

Volgens de verdediging ging Seabra vervolgens de straat op en raakte hij mensen aan, omdat hij 'de kracht had om mensen te genezen van AIDS'. Seabra's advocaat Sinins stelde dat zijn cliënt dacht dat Castro's teelballen 'demonen waren, en dat door ze uit te rukken alles goed zou komen met de wereld.'

De openbare aanklager Maxine Rosenthal gelooft er echter niets van. Volgens haar was Seabra een ijdele geldwolf die Castro zag als een opstapje naar rijkdom en faam. Ondertussen bleef hij gewoon uitgaan met vrouwen. Toen Castro achter zijn bedrog kwam, heeft hij gedreigd Seabra terug naar Portugal te sturen, waarop Seabra uit woede de arme man doodde.

Het proces, dat woensdag begint, trapt af met de getuigenis van een goede vriendin van Castro, die zal vertellen dat Castro in de dagen voor de moord steeds banger werd van zijn jonge metgezel.

FOK! wat een weer...Wegtrekkende regen

Goedemorgen! De afgelopen nacht heeft het vrijwel overal geregend en op veel plaatsen viel er 10 tot 15 mm. In het noordwesten zal het in de loop van de ochtend droog gaan worden en klaart het op. Deze opklaringen breiden zich dan langzaam verder uit over het land, maar in Limburg zal het nog een lange tijd blijven regenen en is het nog maar de vraag of de opklaringen daar voor zonsondergang aankomen.

De meeste zon is vanmiddag voor het westen en noorden. In het westen blijft het overwegend droog, maar in het noorden is later op de dag kans op een bui. In de avond is daarbij ook een kleine kans op onweer. De temperatuur loopt hierbij op naar ongeveer 14 graden. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig.

Morgen lijkt een prima dag te worden. De zon schijnt op veel plaatsen en waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur loopt net als gisteren op naar 14 graden. De wind is zwak tot matig en draait naar het noordwesten. Dit licht wisselvallige weer zullen we ook de komende dagen houden. Mooi najaarsweer lijkt er dus nog steeds niet in te zitten.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsondergang op TerschellingPrachtige foto van Sytse Schoustra die een mooi uitzicht heeft op Terschelling.

Uitslag derde vrije training Japan

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Duitser was ruim twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Mark Webber. Felipe Massa reed de derde tijd, gevolgd door Michael Schumacher en Sergio Perez.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:32.136   17
2 M. Webber Red Bull 1:32.371 +0:00.235 20
3 F. Massa Ferrari 1:32.824 +0:00.688 13
4 M. Schumacher Mercedes 1:32.918 +0:00.782 23
5 S. Perez Sauber 1:32.920 +0:00.784 19
6 K. Kobayashi Sauber 1:32.924 +0:00.788 15
7 R. Grosjean Lotus 1:33.008 +0:00.872 21
8 J. Button McLaren 1:33.025 +0:00.889 16
9 P. di Resta Force India 1:33.094 +0:00.958 17
10 P. Maldonado Williams 1:33.160 +0:01.024 16
11 F. Alonso Ferrari 1:33.184 +0:01.048 14
12 K. Räikkönen Lotus 1:33.224 +0:01.088 15
13 L. Hamilton McLaren 1:33.569 +0:01.433 14
14 J. Vergne Toro Rosso 1:33.722 +0:01.586 18
15 N. Rosberg Mercedes 1:33.899 +0:01.763 23
16 B. Senna Williams 1:33.984 +0:01.848 19
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:34.023 +0:01.887 19
18 N. Hülkenberg Force India 1:34.369 +0:02.233 11
19 H. Kovalainen Caterham 1:35.568 +0:03.432 19
20 V. Petrov Caterham 1:36.355 +0:04.219 18
21 T. Glock Marussia 1:36.389 +0:04.253 11
22 C. Pic Marussia 1:36.517 +0:04.381 18
23 N. Karthikeyan HRT 1:36.649 +0:04.513 12
24 P. de la Rosa HRT 1:36.875 +0:04.739 16

Productie iPhone 5 'verlamd' door staking

Zeker 3000 werknemers van Foxconn, de fabrikant van onder meer de iPhone 5, zouden vrijdag het werk hebben neergelegd. Dat meldt de Chinese mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW). Daarmee komt de productie van de iPhone 5 stil te liggen.

De werknemers vinden de prestatie-eisen van Apple en Foxconn te hoog. Daarnaast mogen de werknemers volgens CLW geen vakantie opnemen.

De staking kon nog niet officieel worden bevestigd. Apple wil niet reageren op de berichten en ook Foxconn is niet bereikbaar voor commentaar.

In mei maakten Apple en Foxconn nog bekend dat ze de arbeidsomstandigheden bij Chinese fabrieken willen verbeteren.

Productie iPhone 5'verlamd' door staking
Productie iPhone 5'verlamd' door staking (Foto: ANP)

'Niet verder zonder Jolande'

"Ik zie niet hoe het verder moet zonder Jolande." Dat zei GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman vrijdagavond in Nieuwsuur. Hij vindt dat de partijtop Jolande Sap toch nog zou moeten vragen om terug te komen op haar besluit om te vertrekken als fractieleider.

Volgens De Gaay had het helemaal niet gemogen dat het partijbestuur Sap dwong om te vertrekken. "Daar hebben de kiezers niet voor gekozen." Volgens hem had de partij zonder haar nog amper twee zetels gehad.

De Gaay vindt dat de partij bij zichzelf 'te rade moet gaan over de ramp die het nu heeft veroorzaakt'.

Langstudeerders krijgen boete snel terug

Studenten die de langstudeerboete hebben betaald krijgen die zo snel mogelijk terug. Dat laat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag weten. Bij studenten, hogescholen en universiteiten heerste hierover onduidelijkheid.

Zijlstra heeft met de HBO-raad en de vereniging van universiteiten VSNU afgesproken dat de uitvoering van de langstudeermaatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. Dat betekent dat langstudeerders weer het normale collegegeld, dus zonder boete, moeten betalen. "We zijn nu druk bezig uit te zoeken wat hiervan de uitvoeringsconsequenties zijn, want het moet wel zorgvuldig gebeuren."

"Ik vind dat studenten snel duidelijkheid moeten krijgen", vervolgt Zijlstra. Hij verwacht in de loop van volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

De langstudeermaatregel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie ruim drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. De maatregel ging 1 september in. VVD en PvdA maakten maandag bekend de boete weer af te schaffen. Dat kwamen ze overeen in het deelakkoord over de begroting voor volgend jaar.

Bij het meldpunt voor klachten over de langstudeerboete kwamen sinds de lancering vorige maand bijna zevenhonderd klachten binnen. Afgelopen week ging het vooral om vragen over de onduidelijke situatie die is ontstaan nu de boete wordt teruggedraaid, liet de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) donderdag weten.

Eindhoven mag prostitutiepanden niet sluiten

Twee prostitutiepanden in Eindhoven gaan voorlopig niet dicht. De gemeente had besloten de panden op het Baekelandplein voor drie maanden te sluiten, maar daar stak de rechtbank in Den Bosch vrijdag een stokje voor. De exploitant was naar de rechter gestapt en mag de panden voorlopig blijven uitbaten.

De gemeente wilde de panden sluiten omdat meermalen was vastgesteld dat vrouwen in de panden bleven slapen. De vrouwen bleken geen ander woon- of verblijfadres te hebben, waarop de gemeente de seksinrichtingen als woning aanmerkte. De rechter vond echter dat de gemeente onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de vrouwen er ook echt woonden.

De gemeente gaat de uitspraak bestuderen en beraadt zich op vervolgstappen. Intussen blijft de gemeente toezien op overnachters en andere overtredingen of misstanden op het plein.

De politie hield eind maart drie verdachten aan bij een grootschalige actie op het Baekelandplein. Tegen een van hen is inmiddels dertig maanden gevangenisstraf geëist.

Voedselvergiftiging Duitsland door aardbeien

De massale buikloop in het oosten van Duitsland lijkt te zijn veroorzaakt door een partij verontreinigde diepvriesaardbeien. Dat hebben het ministerie van volksgezondheid in Thüringen en de federale dienst voor consumentenbescherming en voedselveiligheid vrijdag gezegd.

Een cateraar had de aardbeien aangeleverd gekregen en in toetjes verwerkt, die vervolgens aan scholen en kinderdagverblijven in Brandenburg, Berlijn, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen werden geleverd.

De aardbeien waren afkomstig uit China, liet het Brandenburgse ministerie voor consumentenbescherming vrijdagavond weten. In totaal waren 44 ton diepgevroren aardbeien door een importeur via de haven van Hamburg uit China betrokken. Slechts een klein deel van de zending was besmet. Het ging om een groothandelspartij, die alleen aan instellingen en niet aan winkels is geleverd, aldus de autoriteiten in Saksen.

De diarree-uitbarsting is nog niet voorbij. In Saksen werden vrijdag nog tien nieuwe instellingen gemeld waar mensen ziek waren geworden en in Thüringen negen. Volgens het Robert Koch Instituut hebben in de hele Bondsrepubliek meer dan elfduizend mensen maag- en darmklachten gekregen.

Amsterdam gaat weer kraakpanden ontruimen

De Amsterdamse politie gaat binnen acht weken weer een aantal kraakpanden ontruimen. De bewoners van deze panden hebben die mededeling vrijdag per brief gekregen. Ze hebben een week om een procedure aan te spannen tegen de voorgenomen ontruiming, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De bewoners maken zich schuldig aan huisvredebreuk en kraken. De precieze tijdstippen van de ontruimingen worden niet vrijgegeven. Het gaat om adressen in de Ombilinstraat, Sumatrastraat, Aalsmeerweg, Verlaatstraat, Bellamystraat, Dirk Sonoystraat, 2e Jan Steenstraat, Valentijnkade en Czaar Peterstraat. Mogelijk wordt de lijst nog gewijzigd.

Het betreft de zevende ontruimingsronde in de hoofdstad sinds de invoering van het kraakverbod in oktober 2010. Sindsdien zijn in Amsterdam 330 panden ontruimd.

Nederlander smokkelt zeven kilo coke uit Suriname

De Surinaamse politie heeft donderdag een 54-jarige Nederlander aangehouden omdat hij ruim zeven kilo cocaïne, verstopt tussen tropische producten, het land uit wilde smokkelen. De aanhouding werd verricht op de internationale luchthaven bij Paramaribo, meldt de politie.

De man had de harddrugs verstopt tussen producten als bacoven, citrusvruchten, oker en noten. Donderdag werd op de luchthaven ook een 28-jarige Surinaamse bolletjesslikker opgepakt. Beide mannen zitten vast.

Suriname is een doorvoerhaven voor cocaïne naar Europa, Afrika en in mindere mate de Verenigde Staten. Vorig jaar werd er volgens de VS 415 kilo coke in beslag genomen. In het land zitten 36 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Strijd Lady Gaga voor homo-emancipatie beloond

Lady Gaga krijgt een vredesprijs. De excentrieke zangeres mag dinsdag de LennonOno Grant For Peace in ontvangst nemen vanwege haar inzet voor de emancipatie van homo's, lesbiennes en transgenders.

Gaga moet de prijs wel delen met vier ander winnaars. Onder hen is ook de Russische punkband Pussy Riot. Drie leden van de band werden in augustus veroordeeld tot twee jaar cel omdat ze in een Russisch-orthodoxe kerk een 'punkgebed' ten gehore hadden gebracht.

Lady Gaga krijgt de tweejaarlijkse prijs dinsdag, op de verjaardag van John Lennon en zijn zoon Sean, in IJsland. Hoogstwaarschijnlijk krijgt de zangeres de onderscheiding uit handen van Lennons weduwe Yoko Ono. Ono noemde Gaga vrijdag 'een van de grootste artiesten van deze tijd' en roemde haar politiek activisme. "Haar album Born this Way heeft de mentale kaart van de wereld veranderd."

Opnieuw brand in Winschoten

Ondanks een noodverordening woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een brand in het Groningse Winschoten. Rond half twee 's nachts ontstond brand in een schaftkeet op het terrein van een voormalige champignonkwekerij.

Hoewel het een kleine buitenbrand is, doet de politie onderzoek naar de brand aan de Industrieweg. In de Oost-Groningse plaats is grote onrust na een reeks van brandstichtingen, vaak in leegstaande panden. In het centrum geldt sinds dinsdagavond een noodverordening.

Opnieuw brand in Winschoten
Opnieuw brand in Winschoten (Foto: ANP)

Abu Hamza uitgeleverd aan VS

Het Verenigd Koninkrijk heeft de radicale imam Abu Hamza al-Masri uitgeleverd aan de VS. Dat maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

De in Egypte geboren imam heeft Engeland vrijdagavond laat vanuit een militaire vliegbasis in Suffolk verlaten. Eerder die dag had Abu Hamza bot gevangen bij een Engelse rechter bij een nieuwe poging om uitlevering aan de VS te voorkomen.

De VS willen Abu Hamza berechten wegens terrorisme. De imam zou onder meer een trainingskamp voor radicale moslims hebben opgezet. Daarvoor kan hij in Amerika een gevangenisstraf van meer dan 100 jaar krijgen.

Abu Hamza uitgeleverd aan VS
Abu Hamza uitgeleverd aan VS (Foto: ANP)

Haagse inbrekersbende opgepakt

De Haagse politie heeft dinsdag dertien verdachten aangehouden die door het hele land woninginbraken zouden hebben gepleegd. Een deel van hen wordt ook verdacht van witwassen. Het gaat om vier vrouwen van 20 tot 61 jaar en negen mannen tussen de 20 en 43 jaar, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Het leeuwendeel van de arrestanten wordt er ook van verdacht deel te hebben genomen aan een criminele organisatie. Bij de aanhoudingen werden veel goederen en contant geld in beslag genomen.

De politie kwam de dertien op het spoor na een inbraak elders in het land. De verdachten bleken uit de Haagse wijk Spoorwijk te komen en zitten in beperkingen. Ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De rechter-commissaris heeft de hechtenis van elf van hen vrijdag met twee weken verlengd.

Ex-vrouw Hulk Hogan in de boeien geslagen

Terwijl Hulk Hogan met een sekstape worstelt, zit zijn ex met hele andere dingen in haar maag. Linda Hogan is donderdag gearresteerd wegens rijden onder invloed, vertellen politiebronnen aan entertainmentwebsite TMZ.

Linda, die met Hulk en hun twee kinderen te zien was in de realityshow Hogan Knows Best, werd van de weg geplukt in Malibu. De blondine werd 's nachts in de boeien geslagen en achter tralies gezet, na het betalen van een borgsom van vijfduizend dollar mocht ze weer gaan.

Op het bureau bleek dat Linda nog dieper in de problemen zit. De 53-jarige zat namelijk met een verlopen rijbewijs achter het stuur. Haar woordvoerder zegt bovendien dat Linda aanvankelijk aan de kant werd gezet omdat ze te hard reed.

De blondine zelf zegt dat ze niet te veel had gedronken. Bij monde van haar woordvoerder laat ze weten dat ze op een lege maag een glas champagne had gedronken. Het effect van de alcohol zou versterkt zijn door antibiotica die Linda gebruikt.

Het huwelijk van Hulk en Linda Hogan strandde in 2007 na 24 jaar. Beide voormalige echtelieden zijn inmiddels weer gelukkig in de liefde. Zowel Hulk als Linda heeft een veel jongere partner gevonden. Hulk dreigde vrijdag nog met een rechtszaak tegen een website die een sekstape van de worstelaar plaatste.

[Primera División] Maduro met Sevilla onderuit bij Celta de Vigo

Hedwiges Maduro heeft met Sevilla voor de tweede wedstrijd op rij een nederlaag geleden. De 27-jarige Almeerder verloor vrijdagavond met de Andalusiërs met 2-0 bij Celta de Vigo. Vorige week slikte Sevilla ook een nederlaag tegen koploper Barcelona.

Spits Iago Aspas opende na een uur spelen de score voor de promovendus. Enrique De Lucas besliste vervolgens vlak voor tijd de wedstrijd. Maduro maakte voor de vierde keer in dienst van Sevilla de negentig minuten vol. De 18-voudig international kreeg ook een gele kaart.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 8

MVV Maastricht heeft vrijdagavond in de Jupiler League de eerste periodetitel gewonnen. De ploeg van René Trost handhaafde zich in de achtste speelronde aan kop door een 3-0 zege bij FC Emmen. Concurrenten Helmond Sport en FC Volendam verspeelden bovendien punten.

MVV verdedigde een voorsprong van een punt op Helmond Sport, maar bij rust was al duidelijk dat de Limburgers na afloop een feestje konden gaan vieren. Via Kelvin Maynard en Bryan Smeets was MVV even daarvoor op 0-2 gekomen. In de tweede helft bepaalde Danny Schreurs de eindstand op 0-3.

Helmond Sport speelde een merkwaardig duel bij Excelsior. Bij rust leidden de Rotterdammers met 2-0 door goals van Mick van Buren en Feyenoord-huurling Elvis Manu. Opvallend genoeg beëindigde Excelsior de eerste helft met negen man, na rode kaarten voor Mats van Huijgevoort en Jurgen Mattheij.

Topschutter Emrullah Güvenc had ook nog een strafschop gemist. In de tweede helft deed Sebastian Stachnik dat dunnetjes over. Maar hij herpakte zich, want door twee treffers van Stachnik sleepte Helmond met twee man meer toch nog een punt uit het vuur.

Volendam maakte vooraf ook nog kans op de periodetitel, maar had tegen Veendam een slechte dag. In Volendam bezorgden Lars Lambooij en Lars Hutten de bezoekers een 0-2 zege.

SC Cambuur won wel en staat nu met Helmond gedeeld tweede. De twee clubs hebben drie punten achterstand op MVV, dat twintig punten uit acht duels verzamelde. Cambuur won de subtopper tegen FC Dordrecht met 2-1. Michiel Hemmen en Erik Bakker brachten de Friezen op 2-0. Mawouna Amevor deed nog iets terug.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Emmen MVV Maastricht 0-3
SC Cambuur FC Dordrecht 2-1
Excelsior Helmond Sport 2-2
De Graafschap Sparta Rotterdam 1-1
FC Volendam SC Veendam 0-2
FC Eindhoven FC Oss 4-1
AGOVV Apeldoorn FC Den Bosch 0-5
Go Ahead Eagles Telstar 2-1
Almere City FC Fortuna Sittard 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 8 6 2 0 20 18 - 7
2 SC Cambuur 8 5 2 1 17 17 - 10
3 Helmond Sport 8 5 2 1 17 18 - 13
4 FC Volendam 8 5 0 3 15 16 - 9
5 Sparta Rotterdam 8 4 3 1 15 15 - 10
6 FC Dordrecht 8 4 2 2 14 16 - 11
7 Go Ahead Eagles 8 4 2 2 14 14 - 10
8 Fortuna Sittard 8 4 2 2 14 10 - 8
9 SC Veendam 8 3 1 4 10 9 - 9
10 De Graafschap 8 2 3 3 9 11 - 12
11 FC Emmen 8 2 3 3 9 7 - 10
12 Excelsior 8 2 2 4 8 10 - 13
13 Telstar 8 2 2 4 8 7 - 11
14 AGOVV Apeldoorn 8 2 2 4 8 9 - 15
15 FC Eindhoven 8 2 1 5 7 13 - 17
16 FC Oss 8 2 1 5 7 9 - 19
17 FC Den Bosch 8 2 0 6 6 12 - 16
18 Almere City FC 8 1 0 7 3 10 - 21


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
2 Michiel Hemmen SC Cambuur 7
3 Michiel Kramer Volendam 6
= Tom van Weert FC Den Bosch 6


Programma

Datum Thuis Uit
19/10 MVV Maastricht Almere City FC
19/10 FC Den Bosch SC Cambuur
19/10 Telstar FC Eindhoven
19/10 FC Dordrecht Excelsior
19/10 AGOVV Apeldoorn FC Emmen
19/10 FC Oss Fortuna Sittard
19/10 SC Veendam De Graafschap
19/10 Helmond Sport Go Ahead Eagles
22/10 Sparta Rotterdam FC Volendam

Waarom hebben mannen bindingsangst?

Waarom hebben mannen bindingsangst?” Met een dampende kop thee in haar handen zit mijn zus tegenover me. Ze is een tijdje aan het scharrelen geweest en nu vond zij het moment daar, dat er keuzes gemaakt moesten worden. Gezien ik ook wel een handje bindingsangst heb en bovendien de dichtstbijzijnde man ben die onverbloemde waarheden kan vertellen was ik de gelukkige met de taak deze neiging te verklaren.

F1 2012

Het Formule 1-seizoen is weer bijna afgelopen. Op het moment van schrijven zijn er nog zes races te gaan en Fernando Alonso leidt met een kleine dertig punten. Zou Vettel dan eindelijk verslagen worden? Als Alonso het niet lukt, wordt het misschien tijd om het zelf eens te proberen. Gelukkig is F1 2012 pas uitgekomen en kunnen we weer een poging doen om wereldkampioen te worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.