Weer minder meesters voor de klas

Het aantal mannen dat lesgeeft op basisscholen is de afgelopen jaren afgenomen. Was in 2007 nog 15,5 procent van de onderwijzers man, vorig jaar was hun aandeel gedaald tot 13,8 procent. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag op basis van onderzoek. De vakbond is bezorgd over de vervrouwelijking van het basisonderwijs.

Het aantal scholen met alleen vrouwen voor de klas steeg volgens de bond de afgelopen jaren van 562 naar 820. AOb-voorzitter Walter Dresscher benadrukt dat de kwaliteit van het onderwijs niet in het geding is. "Je kunt je wel afvragen hoe wenselijk het is vanuit een maatschappelijk oogpunt. Het is goed dat kinderen leren omgaan met mannen en vrouwen."

De overheid wil juist graag meer mannen voor de klas zien. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil dat in 2020 het aandeel mannelijke leerkrachten op dertig procent ligt. Volgens Dresscher gaat dat niet lukken. De maatregelen van Zijlstra hebben volgens hem nauwelijks effect De vakbondsman ziet de oplossing in het opheffing van de nullijn voor leerkrachten. Die zou mogelijke meesters maar afschrikken.