Kinderen uit tentenkamp Osdorp gehaald

Twee Somalische kinderen zijn vrijdag samen met hun moeder weggehaald van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp. De gemeente wil niet dat er kinderen op het kamp verblijven. De moeder en haar kinderen zijn naar een andere opvanglocatie gebracht, meldt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag.

Van der Laan merkte de moeder en haar kinderen woensdag bij een bezoek aan het tentenkamp op. Hij stelde toen als voorwaarde dat er in het tentenkamp geen zieken, hoogzwangere vrouwen of kinderen mogen verblijven. Hij wil niet dat er gedemonstreerd of druk gezet wordt met kinderen.

Bij een controle van de gemeente bleek vrijdag dat de kinderen echter nog steeds op het kamp verbleven, waarna ze werden weggehaald. De moeder en kinderen verblijven nu op een opvanglocatie en worden later overgebracht naar een asielzoekerscentrum.

De ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven sinds vorige week in het tentenkamp in Amsterdam-West. Volgens de bewoners is de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg om terug te keren.