Na bijna 40 jaar eindelijk afgestudeerd

De Duitse langstudeerder Werner Kahmann kan opgelucht ademhalen. Na maar liefst 63 semesters is hij op 61-jarige leeftijd eindelijk afgestudeerd en mag hij zich offcieel ingenieur noemen.

"Ik schreef mij in aan de universiteit van Keulen toen Willy Brandt nog bondskanselier was", zegt Kahmann. Dat was in 1973. Hij was gemotiveerd en wilde in vier jaar tijd zijn ingenieursdiploma halen. Praktische problemen en ongevallen staken daar echter een stokje voor, Kahmann moest zijn studie drie maal onderbreken. "Misschien had ik beter naar Keulen kunnen verhuizen, maar dat kreeg ik niet over mijn hart. Ik wilde in Siegburg blijven wonen voor mijn voetbalclub en mijn vriendin."

De redenen voor zijn onderbrekingen zijn divers. De eerste onderbreking kwam na een beenbreuk. Dat kostte hem anderhalf jaar revalidatie. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor de tweede keer, omdat zijn dochter werd geboren en hij de zorg voor het kind op zich nam. De laatste onderbreking was van 2004 tot 2011, vanwege het verhoogd inschrijvingsgeld, meldt de Süddeutsche Zeitung.  

Wie denkt dat Kahmann al die jaren de kantjes ervanaf heeft gelopen en alleen maar geprofiteerd heeft, heeft het overigens mis. "Ik heb altijd al gewerkt, mede daardoor heeft het afstuderen ook zo lang geduurd. Ik werk al sinds 1978 als ingenieur en technisch tekenaar."

Na al die jaren komt wel een einde aan alle studentenvoordeeltjes die Kahmann altijd genoot. Voortaan moet hij gewoon voor de bus betalen, en bij bioscoop en dierentuin mag hij de volle mep voor een entreebewijs dokken.

Kahmanns dochter is inmiddels 27 jaar oud. Hoewel ze een goede baan heeft, wil ze ook aan een studie beginnen. "Ik steun haar en heb gezegd dat ze moet doorzetten", aldus Werner Kahmann.