Knapen brengt bezoek aan Vietnam

Ben Knapen (CDA) bezoekt volgende week Vietnam. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken wil daar bezien hoe het Aziatische land met ontwikkelingsgeld de stap zet naar een nieuwe, op handel gerichte relatie waar ook Nederland van profiteert, laat zijn departement vrijdag weten.

Nederland streeft ernaar om de ervaring die is opgedaan met ontwikkelingssamenwerking in te zetten voor economische diplomatie. "In Vietnam zijn we daar al wat langer mee bezig en ik wil graag met eigen ogen zien hoe het daar gaat en of we daar lessen uit kunnen trekken voor bijvoorbeeld Colombia of een land als Ghana waar we op termijn ook met ontwikkelingsgeld het laatste duwtje in de richting van de nieuwe relatie willen geven", zegt Knapen daarover.

Zo heeft Knapen dinsdag een gesprek met de Vietnamese minister van buitenlandse zaken over de relatie tussen beide landen. Daarna bezoekt hij enkele projecten waarbij Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn betrokken. Het gaat bijvoorbeeld om een 'duurzame groenteketen' die is opgezet met kennis van de Wageningen Universiteit.

In Ho Chi Minh City bespreekt hij met vertegenwoordigers van Nederlandse ingenieursbedrijven Royal Haskoning en Grontmij hoe deze stad met Nederlandse expertise kan worden beschermd tegen overstromingen.

Ook bezoekt Knapen een boerderij van Friesland Campina, vlak buiten de stad. Deze zuivelexpert is al meer dan 85 jaar actief in Vietnam en stimuleert met Nederlandse steun de melkproductie door lokale boeren.


Knapen brengt bezoek aan Vietnam (Foto: Novum)