De Vries mocht beelden tbs'er niet uitzenden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries mocht gesprekken met Koos H. terecht niet uitzenden. Dat bepaalde de Hoge Raad vrijdag. Het gaat om gesprekken die heimelijk werden opgenomen in een tbs-kliniek. H. kreeg in 1982 levenslang voor de moord op drie jonge meisjes.

Een jeugdvriend van H. nam gesprekken met de veroordeelde moordenaar op. De Vries zond de beelden in april 2010 uit, terwijl de rechtbank in Amsterdam vooraf had bepaald dat dit niet mocht. SBS en Endemol waren bereid om de opgelegde dwangsom van vijftienduizend euro te betalen.

De Vries, SBS en Endemol vonden dat de bekentenissen die H. deed op de beelden zwaarder wogen dan de privacy van de veroordeelde moordenaar. Zowel de rechtbank als het hof oordeelden echter dat de uitzending de privacy van H. schaadde. De Vries, SBS en Endemol gingen in cassatie, maar de Hoge Raad bekrachtigt de eerdere uitspraken.

Na de eerste twee uitzendingen werd de dwangsom overigens verhoogd, omdat het vonnis niet werd nageleefd. In het afsluitende derde deel werd H. daarom ook gespeeld door een acteur.

In die laatste uitzending besteedde De Vries aandacht aan de volgens de misdaadverslaggever dubieuze rol van de inmiddels overleden vicevoorzitter van de Haagse rechtbank Cornelis Stolk, die persoonlijk contact had met H. De seriemoordenaar zou uit handen van justitie zijn gebleven in ruil voor seks met Stolk.

De rechter zou H. met ingewikkelde juridische procedures hebben geholpen, in ruil voor seksuele diensten en kinderporno. Toen H. en zijn broer werden aangehouden voor betrokkenheid bij een overval, bekende H. Toch sprak Stolk hem vrij. Twee jaar later pleegde H. een van de drie moorden.