Van der Garde leert van optreden in Japan

Giedo van der Garde mocht vandaag voor het eerst sinds de Grand Prix van China zich weer eens op de vrijdagochtend meten met de Formule 1-coureurs. De Nederlander eindigde in de Caterham op een 23e plaats, maar zegt dat dit niet het belangrijkste was, want hij heeft veen geleerd van zijn optreden.

"Ik heb mezelf prima vermaakt. Het heeft even wat tijd gekost om door te krijgen hoe hard ik de auto precies kon pushen, want ik had in China voor het laatst meegedaan aan een vrije training en dit is toch wel een hele andere auto dan die ik de rest van het jaar in de GP2 tot mijn beschikking had, maar aan het eind van de sessie begon ik me er goed in thuis te voelen."

Van der Garde eindigde bijna een seconde achter teamgenoot Vitaly Petrov, maar werkte in zijn 22 ronden wel het geplande programma af. "Ik ben daar erg tevreden over. In een ochtendtraining gaat het er niet om hoe snel je bent, want je moet het werk voor het team doen. Voor mij is het daarnaast ook nog belangrijk dat ik geen fouten maak en zoveel mogelijk bijleer, en wat dat betreft ben ik vandaag goed begonnen. Ik heb namelijk kunnen wennen aan de banden, KERS en het circuit, dus ik kan nu al niet wachten totdat ik volgende week in Zuid-Korea de kans krijg om in Vitaly's auto te testen."

De Nederlander moest voor de tweede vrije training zijn plaats weer afstaan aan vaste coureur Heikki Kovalainen. De Fin snelde uiteindelijk naar een achttiende tijd, een tiende voor Petrov.