Chiropraxie levert Zijlstra kwakzalverprijs op

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) krijgt dit jaar de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dat laat de vereniging vrijdag weten. Hij krijgt de prijs omdat studenten die in het buitenland een opleiding tot chiropractor volgen hun studiefinanciering mogen meenemen. Chiropraxie is volgens de vereniging een vorm van kwakzalverij.

Volgens de vereniging nemen momenteel 119 bottenkrakers in opleiding hun studiefinanciering mee naar het buitenland. Dat zou het rijk zo'n anderhalf miljoen euro kosten. In Nederland bestaat geen opleiding tot chiropractor.

Behalve Zijlstra telde de longlist nog zeven genomineerden. Daaronder NRC Handelsblad, opleidingsinstituut Scheidegger, de gemeente Utrecht en celbioloog en immunoloog Huub Savelkoul.

Vorig jaar ging de prijs naar het Erasmus MC in Rotterdam. De decaan van het academische ziekenhuis had een proefschrift geaccepteerd over acupunctuur.

De Meester Kackadorisprijs wordt zaterdag uitgereikt. Of Zijlstra de prijs in ontvangst zal nemen, is niet bekend.

Kwakzalverij vormt nog altijd een grote industrie in Nederland. Zo gaan er in de wereld van de homeopathie jaarlijks nog altijd tientallen miljoenen om. Maar ook veel andere vormen van kwakzalverij kosten de overheid en de zorgverzekeringen enorme bedragen, terwijl de middelen, op een placebo-effect na, geen enkele positieve invloed op de gezondheid hebben.