Gratis rookmelders vanwege branden Winschoten

Ouderen en invaliden in de binnenstad van Winschoten kunnen gratis een rookmelder geïnstalleerd krijgen. "Door de vele branden van de afgelopen tijd is hun veiligheidsgevoel danig aangetast en zo willen we het een beetje goedmaken", zegt een woordvoerder van de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt.

Alleen mensen die daar zelf geen rookmelder kunnen installeren, krijgen van de gemeente een gratis rookmelder. "Zij kunnen hun naam en adres laten noteren bij het informatiepunt aan het Israëlplein. Dat wordt dan doorgegeven aan de installateur, die de rookmelder dan zo snel mogelijk komt plaatsen."

Winschoten wordt sinds april regelmatig opgeschrikt door branden. Vermoed wordt dat het om een pyromaan gaat. Die heeft het vooral voorzien op lege panden. In de krimpgemeente staan veel panden leeg. Woensdagnacht liep ook een garagebox brandschade op en werd geprobeerd een coniferenhaag in brand te steken.

Sinds dinsdagavond is een noodverordening van kracht. Ook zijn er camera's geplaatst. Een speciaal rechercheteam doet uitgebreid buurtonderzoek. De gemeente is donderdagochtend versneld begonnen met de sloop van vijf leegstaande panden.