Jelka van Houten vindt nominatie 'doodeng'

Jelka van Houten vindt haar nominatie voor een Gouden Kalf voor beste actrice in het drama Jackie 'doodeng'. "Ik ben zo blij met die nominatie, dat kan ik bijna niet uitleggen", zegt de 34-jarige actrice tegen Novum Nieuws. "Hij heeft heel veel waarde, vooral voor mij persoonlijk."

Daarnaast blijkt de actrice te zijn getroffen door waar genomineerden wel vaker mee te maken hebben. "Ik had nooit verwacht dat ik die nominatie zou krijgen", zegt ze bescheiden. "En ik heb natuurlijk nog jurkenstress."

Van concurrentie met haar zus Carice, die in de film haar tweelingzus speelt maar niet werd genomineerd, lijkt geen sprake. "Ten eerste heb ik geen idee hoe de jury in elkaar zit of waar die op let. Daarnaast is mijn zus zo goed, misschien zijn ze daar ondertussen aan gewend." Carice van Houten werd sinds 1999 al zes keer genomineerd voor een Kalf en wist er maar liefst vijf te winnen.

Jelka van Houten is sowieso geen fan van het wedstrijdelement. "Ik houd niet van competitie", geeft ze toe. "Ik moet er niet aan denken dat ik straks op de rode loper sta en mijn twee 'concurrenten' zie. Dan wil ik echt meteen naar ze toe lopen en vragen of alles nog wel oké is tussen ons."

Gelukkig weet de actrice zich gesteund door dierbare personen die haar op de avond zullen bijstaan. Zo neemt ze haar man en ouders mee en heeft ze een van haar beste vriendinnen weten binnen te loodsen als 'fotograaf'. "Die wilde deze avond voor geen goud missen en riep meteen: ik ga wel mee als fotograaf!"

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.