FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 mei 2011

Slachtoffer zedenzaak overweegt stap Europees Hof

Een slachtoffer in de Amsterdamse zedenzaak overweegt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen. Aanleiding is een beslissing van de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank rond een verzoek van verdachte in de zaak Richard van O. om nieuwe rechters, meldt advocaat van het slachtoffer Richard Korver maandag.

Van O. deed het verzoek tot wraking van de rechtbank begin mei. Hij zou vrezen dat de rechtbank hem in de Amsterdamse zedenzaak een grotere rol toedicht dan hij heeft gespeeld. Zo zit hij veel langer vast dan mensen die verdacht worden van vergelijkbare feiten, zo betoogde zijn advocaat.

De partner van hoofdverdachte in de zaak Robert Mikelsons wordt ervan verdacht dat hij een jongen van rond de 15 jaar heeft gedwongen tot ontucht. Ook wordt hij verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno.

Het wrakingsverzoek is vrijdag afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat niet uit de beslissingen van de rechtbank op te merken is dat de rechters vooringenomen zijn richting Van O.

Ook oordeelde de wrakingskamer dat het slachtoffer in de zaak geen woord mocht voeren bij het bespreken van de aangevoerde gronden voor de wraking. Het slachtoffer is volgens de wrakingskamer wel een deelnemer is het strafproces, maar geen procespartij. Korver is het hier niet mee eens. Volgens hem is zijn cliënt wel degelijk een procespartij.

BMC laat Ballan en Santambrogio weer fietsen

Alessandro Ballan en Mauro Santambrogio mogen weer fietsen van hun ploeg BMC. De Zwitserse formatie had de twee renners op non-actief gezet vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij een dopingzaak.

De ploeg had verder geen nieuws gehoord omtrent de zaak, waarbij 32 namen werden genoemd. Omdat BMC niks hoorde heeft het besloten om de Ballan en Santambrogio weer op actief te zetten.

"Tot nu heeft BMC niets vernomen van de autoriteiten rondom deze zaak," zei de baas van BMC Jim Ochowicz. "We ondersteunen alle anti-doping acties en initiatieven en we zijn ervan overtuigd dat beide renners sinds hun komst naar BMC niks met doping te maken hebben gehad."

Het vuur ontketend (3)

- die demonische lach. Gek word je ervan. Tot brakens toe moet ik ernaar kijken en luisteren. Het is sterker dan ik. Ik zou me ervoor willen afsluiten, maar ik kan het niet. Steeds weer word ik ernaar toe gezogen. Die hoge uithalen die door mijn merg en been snijden. En dan de switch naar de lage tonen. Mijn onderbuik wordt aangeboord. Afschuwwekkend, maar o zo intrigerend. Franco kan er wat van. Ik heb kippenvel -

'Musa in belangstelling Europese clubs'

Ahmed Musa is nog maar negentien jaar, maar staat nu al in de belangstelling van enkele Europese clubs. De Nigeriaan, die afgelopen weekend tegen FC Zwolle nog de belangrijke gelijkmaker verzorgde en daarmee handhaving voor VVV-Venlo veilig stelde, staat volgens Voetbal International in de interesse van Everton, Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur. De buitenspeler wordt al enige tijd gevolgd.

Mocht Musa daadwerkelijk vertrekken, dan is hij na Keisuke Honda de tweede speler die in korte tijd naar een grotere Europese club vertrekt. In 2010 verkaste de Japanner voor een bedrag van negen miljoen euro naar CSKA Moskou. Nog nooit ontvingen de Limburgers zoveel geld voor een speler.

Musa kende een goed eerste seizoen bij VVV. De jongeling kwam 23 competitiewedstrijden in actie en maakte vijf doelpunten. Ook maakte Musa al zijn debuut voor het nationale elftal van Nigeria.

China sluit accufabrieken en arresteert vervuilers

China heeft honderden accufabrieken stilgelegd en 74 mensen aangehouden. Zo wil het verdere vervuiling met zware metalen, die al 172 mensen ziek maakte, voorkomen.

Honderden accuproducenten in de oostelijke provincie Zhejiang hebben de productie moeten staken omdat het provinciebestuur hun water- en elektriciteitstoevoer heeft afgesloten. Een recente aankondiging van de regering in Beijing dat zij vanwege de om zich heen grijpende vervuiling het toezicht op de industrie gaat verscherpen, lijkt lokale overheden in beweging te hebben gebracht.

De recente schandalen rond vervuild voedsel, en de duizenden kinderen die in 2009 en 2010 loodvergiftiging opliepen, baren de Chinese regering zorgen. Het geduld van Beijing met lagere overheden die laks omspringen met de milieuregels lijkt daarom op te raken.

Het provinciebestuur van Zhejiang, waar de accu-industrie afgelopen jaren met sprongen groeide, zegt de zuiveringsactie gedisciplineerd ter hand te nemen. "Illegale metaalverwerkers en kleine werkplaatsen zonder vergunning zullen volgens de letter van de wet worden ontmanteld", aldus een verklaring van de leider van de operatie in Zhejiang.

Volgens het provinciebestuur zijn enkele van de arrestaties verricht in verband met het giftige bedrijfsafval dat een accufabriek in Taizhou loosde. Dat maakte 172 omwonenden, onder wie 53 kinderen, ziek. Het provinciebestuur hield de directeur van de fabriek in maart aan en schorste drie ambtenaren. Zij zouden het toezicht op het bedrijf hebben verwaarloosd.

Loodvergiftiging kan het zenuwstelsel, de spieren en de voortplantingsorganen schaden. Vooral kinderen lopen gevaar.

'Heerenveen twijfelt over aanblijven Jans'

sc Heerenveen gaat deze week om de tafel om over de positie van trainer Ron Jans te praten. De oud-trainer van FC Groningen kent een matig jaar met de Friezen. De ploeg eindigde op een teleurstellende twaalfde plaats in de Eredivisie. Ook had Jans problemen met een aantal spelers, waaronder spits Bas Dost. Algemeen directeur Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma gaan dinsdagmiddag met Jans om de tafel zitten voor een evaluatiegesprek.

Dat laat Voetbal International weten. Het blad had maandag telefonisch contact met Veenstra. De algemeen directeur gaf toen aan dat hij niet uit kon sluiten of de evaluatie het einde van het dienstverband van Jans kon betekenen.

"Ik wil er verder niets over zeggen. We gaan praten over oorzaken en gevolgen, maar naast terugkijken zullen we het vizier op de toekomst moeten richten. Wij geven onze mening, hij de zijne. Het is natuurlijk wel van belang of we elkaar kunnen vinden in de doelstelling richting de toekomst."

Douglas blijft vooralsnog bij FC Twente

De Braziliaanse verdediger Douglas lijkt ook na de zomerstop bij FC Twente te spelen. Douglas is in afwachting van een Nederlands paspoort, dat op 1 september klaar ligt. Die datum is heel toevallig één dag na het sluiten van de transferperiode. Wil Douglas het paspoort ontvangen, dan moet de Braziliaan nog wel in Nederland spelen.

Voordeel van het Nederlandse paspoort, is dat Douglas in de toekomst makkelijker aan de bak komt in bijvoorbeeld Engeland. Er hoeft dan geen werkvergunning te worden aangevraagd. FC Twente meldt dat er vooralsnog geen interesse in de Braziliaan is.

"Bij ons heeft geen enkele club zich gemeld," zei Twente-voorzitter Joop Munsterman tegen Voetbal International. Eerder deze week werd bekend dat FC Porto en Benfica verregaande interesse hebben voor een andere Twente-speler, namelijk Bryan Ruiz.

Evans: "Contador is te kloppen"

Alberto Contador won gisteren zijn zesde grote ronde op een rij. Normaal gesproken zal hij komende zomer ook de te kloppen man zijn in de Tour de France. Cadel Evans van BMC denkt echter dat de Spanjaard te kloppen is.

"Ik denk dat hij verslagen kan worden in de Tour," zei Evans tegen Cyclingnews. "Hij is ook maar een mens. Hij was een klasse apart in de Giro d'Italia. Het was een race met dieptepunten, maar het was leuk om uit je zetel te volgen."

Zelf bouwt Evans via de Dauphiné Libéré op naar de Tour de France. "De Dauphiné wordt een test om te zien waar ik sta. Ik kom er niet met veel verwachtingen aan de start. Ook voor de renners die een mindere Giro hebben gereden, wordt het een test."

Bom ontploft bij Ikea in Son

Bij de Ikea in het Brabantse Son is maandagavond een explosief ontploft. Niemand is gewond geraakt. Het explosief ontplofte in een prullenbak buiten de winkel. De prullenbak is verwoest, meldt een politiewoordvoerder. Volgens Belgische media is in een vestiging van de Ikea in Gent maandagavond een wekker ontploft. Ook hierbij is niemand gewond geraakt.

De ontploffing vond iets over 19.30 uur plaats. Daarna werden de hulpdiensten gealarmeerd. De Ikea werd vanaf 20.30 uur 'rustig aan' ontruimd.

Ook de vestiging in Gent is geëvacueerd, aldus Belgische media. In de Belgische plaats zou rond 18.00 uur een bommelding zijn binnengekomen, waarna de hulpdiensten ter plaatse beslisten het gebouw volledig te ontruimen. Getuigen meldden knallen te hebben gehoord. De winkel zou geen schade hebben opgelopen.

De wekker zou door iemand in de winkel zijn achtergelaten. Het zou niet gaan om een wekker van de Ikea zelf. De vestiging in Gent is de grootste Ikea in Vlaanderen.

De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werd de Ikea in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam ArenA ontruimd na een bommelding. Hiervoor werd een vrouw opgepakt.

In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250.000 euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing brengen. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een Explosieven Opruimingscommando zwaargewond.

[RG] Murray sleept vijfde set uit het vuur

Andy Murray mag blijven hopen op een plaats in de kwartfinale van Roland Garros. De als vierde geplaatste Schot verloor tegen Viktor Troicki (15) de eerste twee sets, maar kwam daarna sterk terug: 4-6, 4-6, 6-3 en 6-2. Omdat vervolgens de duisternis inviel, moet de wedstrijd morgen worden uitgespeeld.

Robin Söderling, Juan Ignacio Chela, Gaël Monfils en Roger Federer verzekerden zich eerder al van een plaats bij de laatste acht. Novak Djokovic staat door het geblesseerd afhaken van Fabio Fognini zelfs al in de halve finale.

Jong Oranje eenvoudig langs Jong Albanië

In een oefenduel met de leeftijdsgenoten uit Albanië, is Jong Oranje veel te sterk gebleken. Het werd in Oostenrijk 5-0. Afgelopen vrijdag won de ploeg van trainer Cor Pot al met 2-0 van Jong Israël en ook nu kreeg Jong Oranje weinig tegenstand.

Na een kwartier opende Steven Berghuis de score uit een vrije trap. Vijf minuten voor de rust verdubbelde Davy Pröpper de score. Met 2-0 gingen de ploegen de kleedkamer in. Na de thee liep Nederland eenvoudig uit. Een kwartier voor het einde tekende Genaro Zeefuik voor de derde Nederlandse treffer. Ook Leroy Fer (77e minuut) en Luciano Narsingh (87e minuut) pikten nog hun doelpunt mee.

Pot liet ook nog een speler zijn debuut maken. Sparta-speler Anthony Bentem mocht voor het eerst minuten maken. Georginho Wijnaldum werd vandaag opgeroepen voor het Nederlands Elftal en verliet het Oostenrijkse kamp voor de trip naar Zuid-Amerika. 

Minstens drie EHEC-zieken in Nederland

In Nederland zijn ten minste drie mensen besmet met de EHEC-bacterie. Ze hebben een darminfectie en ernstige niercomplicaties. Alle drie zijn ziek geworden na een bezoek aan Duitsland. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. In Duitsland is de EHEC-bacterie aangetroffen op enkele komkommers.

De nieuwe cijfers betekenen dat er ten minste twee nieuwe EHEC-besmettingen zijn vastgesteld. Vorige week meldde het RIVM al één geval. Er zijn meer gevallen gemeld van mensen met diarree na een bezoek als Duitsland. Of ook zij besmet zijn met de bacterie is nog niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

In Duitsland is het dodental maandagavond opgelopen naar veertien. De meeste doden zijn gevallen in het noorden van het land. De besmettingshaard is de Duitse stad Hamburg. Ook in andere Europese landen zijn veel mensen ziek geworden. Daar zijn nog geen doden gemeld.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker benadrukte op een persconferentie maandagavond dat de bacterie in Nederland niet op komkommers is aangetroffen. "Alle onderzoeken wijzen uit dat het spul dat hier in de schappen ligt en op de markt komt niet besmet is. Het is betrouwbaar, het is schoon, het is veilig", aldus de staatssecretaris.

De Voedsel en Waren Autoriteit onderzoekt monsters van komkommers en andere groenten van groothandels en telers en die verkocht worden op de markt, in supermarkten. Tot maandagmiddag werd daar de bacterie niet op aangetroffen. De volledige resultaten van het onderzoek worden dinsdag bekend. Dan worden ook de resultaten bekend van onderzoek dat brancheorganisatie Kompany laat uitvoeren door een Duits instituut.

Het RIVM adviseert om groenten altijd te wassen en de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Zo moeten mensen voor het bereiden van eten hun handen wassen, net als na ieder toiletbezoek. Ook moeten groenten goed worden schoongemaakt of schoongespoeld. "Dat moet altijd al. Maar we zijn in Nederland een beetje verwend geraakt", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Recordopbrengst Amerikaanse bioscopen

Een recordaantal Amerikanen brengt deze dagen een bezoek aan de bioscoop. Een Box Office-analist van Hollywood.com verwacht een totale opbrengst van 270 miljoen dollar, bijna 20 miljoen meer dan het vorige record uit 2007. Ook dat was tijdens een Memorial Day-weekend, waarbij maandag tot het weekeinde wordt gerekend.

Van vrijdag tot en met zondag is er al 220 miljoen dollar in het laatje gebracht. De populairste film in Amerika is momenteel de komedie The Hangover Part II, die donderdag in première ging. De film heeft al 85 miljoen dollar binnengehaald. Volgens de Amerikaanse filmsite Deadline verplettert de komedie het record van The Simpsons Movie uit 2007, die het eerste weekend 70 miljoen opleverde.


Recordopbrengst Amerikaanse bioscopen (Foto: Novum)

Gooische Vrouwen wint MTV Movie Award

Gooische Vrouwen is de winnaar van de MTV Movie Award voor beste Nederlandse film. Hoofdrolspeelster Linda de Mol heeft de prijs vrijdag in ontvangst genomen, maakt MTV maandag bekend.

Het is de eerste keer dat MTV de prijs voor beste Nederlandse film uitreikt. Jongeren konden online stemmen op New Kids Turbo, Gooische Vrouwen, Loft, Sint en Tirza. De film, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie die is bedacht door De Mol, kreeg 44 procent van de stemmen. New Kids Turbo haalde de tweede plaats met 27 procent van de stemmen.

Linda de Mol is blij met de prijs. "Wat gaaf en toch ook wel overwacht dat Gooische Vrouwen heeft gewonnen", zei de blonde presentatrice en actrice. De uitreiking is zaterdag te zien op MTV.

De Amerikaanse MTV Movie Awards zijn zondagnacht te volgen op de muziekzender. De films Black Swan, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, Inception, The Social Network en The Twilight Saga: Eclipse zijn in de running voor beste film.


Gooische Vrouwen wint MTV Movie Award (Foto: Novum)

Rayne hakt erop los in BloodRayne: Betrayal

Rayne, half mens en half vampier, is terug in BloodRayne: Betrayal. In deze game die uit zal komen voor PSN en XBLA zal je zijdelings door de levels heen scrollen en verschillende vijanden afslachten en hun bloed drinken. Het is nog niet bekendgemaakt maar het gerucht gaat dat de game co-op zal bevatten.

Bekijk hieronder de trailer van BloodRayne: Betrayal die deze zomer uit zou moeten komen.

[RG] Sharapova naar kwartfinales

Maria Sharapova heeft zich voor de kwartfinales van Roland Garros geplaatst. De Russin, als zevende geplaatst in Parijs, versloeg Agnieszka Radwanska met 7-6 en 7-5.

Radwanska pakte in de eerste set een voorsprong van 4-1 en had breakpoints om 5-1 te maken. Sharapova wist echter sterk terug te komen en sloeg toe in de tiebreak. De Poolse kreeg in de tweede set bij de stand 5-4 drie setpoints maar ze slaagde er niet in om deze te verzilveren. Sharapova drukte vervolgens door en won de set en dus de partij.

'Faillisement RBC Roosendaal onafwendbaar'

Het faillissement van RBC Roosendaal lijkt onafwendbaar. Dit is de uitkomst van een speciale raadsvergadering, die vanavond in Roosendaal plaats vond. Het initiatief kwam van de Partij van de Arbeid (PvdA).

RBC Roosendaal hoopte aanvankelijk op een lening van één miljoen euro, waardoor de openstaande schulden deels konden worden ingelost. Een stemming wees uiteindelijk uit dat de gemeente Roosendaal niet garant zal staan. Slechts vijf raadsleden stemden voor, waar de overige 29 leden tegen stemden. Ook een motie van aankoop van het stadion haalde het niet.

De faillissementsaanvraag voor de club uit Roosendaal lijkt dus dichterbij dan ooit te zijn. Afgelopen weekend liet Toine Theunis, wethouder in Roosendaal, middels een brief nog weten dat de club een poging deed om een akkoord te bereiken met de schuldeisers. Mocht dit akkoord er niet komen, dan wordt begin juni faillissement aangevraagd.

Doodsbedreiging om opnemen vakantie

Een Kroatische secretaresse zal het voortaan wel uit haar hoofd halen om een snipperdag op te nemen. Toen de 54-jarige vrouw haar baas vroeg of ze een paar daagjes vrij mocht nemen, bedreigde hij haar met de dood.

De vrouw heeft maar liefst 18 jaar voor haar baas gewerkt zonder ooit een vrije dag op te nemen. Toen haar kleinzoon werd geboren, achtte ze eindelijk de tijd rijp om een paar dagen vakantie op te nemen, om zo samen met haar kleinkind te zijn.

Haar baas, Drazen Kratofil van KRL-Promet in Zagreb vond dit echter geen goed idee. De 45-jarige directeur zwoer haar te zullen vermoorden als ze inderdaad een paar snipperdagen zou opnemen. De vrouw besloot aangifte te doen bij de politie, die het heetgebakerde baasje direct heeft opgepakt.

Shevchenko stopt na EK 2012

Andrei Shevchenko stopt na het EK van 2012 met voetballen. De 34-jarige aanvaller zal na het toernooi in eigen land een punt zetten achter zijn loopbaan. Dit heeft Shevchenko vandaag bekend gemaakt in een interview met persbureau AFP.

"Ik heb besloten na het EK te stoppen. Mijn besluit is definitief", aldus Shevchenko. De aanvaller komt op dit moment uit voor Dinamo Kiev, de club waar hij in de jaren '90 doorbrak. Daarna kwam Shevchenko ook nog uit voor AC Milan en Chelsea, tot hij in 2009 terugkeerde naar Kiev.

Voor het nationale team kwam Shevchenko tot nu 85 keer in actie en scoorde daarin 39 keer.

'Snoer Wilders de mond niet'

PVV-leider Geert Wilders heeft maandag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren.

De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd 'aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving'.

Geert Wilders is een 'politicus in hart en nieren', hield Moszkowicz de rechtbank voor, 'vertegenwoordiger van 1,5 miljoen Nederlanders'.

'Snoer Wilders de mond niet'
'Snoer Wilders de mond niet' (Foto: ANP)

Vrouw (22) mept rapper in 1 slag dood na weddenschap

John 'Fatboy' Powell is niet meer. De veelbelovende, 25-jarige rapper heeft zich in september laten doodslaan door een 22-jarige vrouw. Tiffany Startz sloeg hem voor een weddenschap in een klap dood.

Het duo uit het Amerikaanse Will County sloot uit gekkigheid een weddenschap af. De 1,65 meter lange en 64 kilogram zware blondine zou Powell voor het bedrag van 5 dollar een stomp in het gezicht geven. Na het incasseren van het geld en de klap liep Powell weg om wat met vrienden te praten.

Hij kwam echter niet ver. Enkele minuten later stortte hij ter aarde, aan de gevolgen van een gebarsten slagader in zijn nek. Uit een gerechtelijke autopsie is gebleken dat de jonge rapper is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, veroorzaakt door een stomp trauma.

Getuigen nemen het voor de mooie Startz op. Zij hebben verklaard dat Powell bij een sprong zijn hoofd heeft gestoten. De politie wil hier echter niets van weten en heeft besloten de vrouw aan te klagen wegens roekeloos gedrag en mishandeling.

Blatter ontkent misstanden bij toewijzing WK

Qatar hoeft niet bang te zijn de organisatie van het WK voetbal van 2022 kwijt te raken. Volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter is er bij de toewijzing van het toernooi aan het golfstaatje niets onreglementairs gebeurd. Dat liet de Zwitser vandaag tijdens een persconferentie weten.

Blatter reageerde daarmee op een uitgelekte e-mail van Jerome Valcke. De secretaris-generaal van de FIFA suggereerde daarin dat de geschorste presidentskandidaat Mohamed bin Hammam uit Qatar het WK van 2022 naar zijn land had gehaald dankzij het betalen van steekpenningen. Op soortgelijke wijze zou Bin Hammam volgens Valcke hebben geprobeerd de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond te worden.

"Er is niets mis met de toewijzing van het WK aan Qatar", zei Blatter, die woensdag zo goed als zeker wordt herkozen als voorzitter, vanuit Zürich. Hij gaf wel toe dat de recente omkoopschandalen de FIFA 'grote schade' berokkenen. Blatter zelf treft volgens de ethische commissie van de FIFA geen enkele blaam.


Blatter ontkent misstanden bij toewijzing WK (Foto: Novum)

Bleker zoekt Europese steun voor komkommertelers

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) wil 10 miljoen euro beschikbaar stellen voor Nederlandse komkommertelers. De telers zijn hard getroffen door de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Het geld moet uit Europa komen. Voorwaarde voor de steun is dat de tuinbouwsector zelf eenzelfde bedrag investeert.

Het geld voor de telers moet uit een Europees fonds komen. Op een persconferentie sprak Bleker maandagavond de verwachting uit dat dat in de loop van dinsdag geregeld is. De staatssecretaris pleit ook voor het oprichten van een noodfonds vanuit de Europese Unie. Of dat lukt is onzeker. "Het wordt een zeer moeilijke toer om dat voor elkaar te krijgen. Het is een vrije, niet Europees gereguleerde markt."

[RG] Azarenka houdt hoofd koel

Victoria Azarenka heeft maandag zonder problemen de kwartfinales bereikt van Roland Garros. De Wit-Russische, de hoogstgeplaatste speelster die nog in Parijs actief is, deed dat door de Russin Jekatarina Makarova te verslaan: 6-2 en 6-3.

Azarenka is op Roland Garros als vierde geplaatst. De top drie van de plaatsingslijst (Caroline Wozniacki, Kim Clijsters en Vera Zvonareva) werd al in een vroeg stadium uitgeschakeld.

Crimson Alliance komt eraan

Ontwikkelaar Certain Affinity heeft voor komende zomer een actie-RPG aangekondigd onder de naam Crimson Alliance. Certain Affinity heeft meegewerkt aan verschillende AAA-titels zoals Call of Duty: Black Ops en Left4Dead en pakt nu de kans om met een eigen game te komen.

De actie-RPG zal het hoge actiegehalte van bekende games oppakken en dat samenvoegen met alles waar ze van houden in RPG's, behalve het rugzak-management en de saaie dialogen uit RPG's. De game zal vier speler co-op bevatten voor online of offline gameplay. De game komt komende zomer uit voor Xbox 360, bekijk hier de officiële website.

Crimson Alliance
'Ze komt eraan'

'Wellicht meer steun voor Griekenland'

Griekenland krijgt mogelijk nog eens 20 miljard euro aan steun van de eurolanden. Daarnaast kunnen de Grieken nog eens 60 miljard euro ophalen door nieuwe bezuinigingsmaatregelen, zoals de privatisering van staatsbedrijven. Dat heeft Lorenzo Bini Smaghi, lid van het uitvoerend bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), gezegd.

Volgens Smaghi heeft Griekenland tot volgend jaar 60 tot 70 miljard euro nodig. Dat gat kan op twee manieren gevuld worden. Geld van private bedrijven kan opgehaald worden door staatsbedrijven te verkopen en staatsschuldpapieren met een korte looptijd uit te geven. Het overheidsgeld zou van twee kanten moeten komen. Zo'n 20 miljard moet in dat geval van de eurolanden komen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt dan de rest voor zijn rekening, aldus Smaghi.

Het plan 'moet nog verder bestudeerd worden' en er zijn concrete toezeggingen van de Griekse regering nodig over het op orde brengen van de Griekse financiën, zei Smaghi. Griekse politieke partijen waren vorige week echter niet in staat om tot een akkoord te komen over nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Smaghi wees een herstructurering van de Griekse staatsschuld wederom af. Dit zou volgens hem leiden tot een 'grote economische, sociale en zelfs humanitaire ramp'.

Een van de bedrijven die de Griekse regering wil privatiseren is telecombedrijf OTE. Bij de bank waar de Griekse regering haar belang in OTE aan wil verkopen zijn de medewerkers maandag aan een 24-uursstaking begonnen.

Griekenland ontving vorig jaar al een een financieel reddingspakket ter waarde van 110 miljard euro van de Europese Unie en het IMF. Het lijkt echter niet genoeg om de Griekse economie uit het slop te trekken.

Berden: "Nieuw contract Van Kouwen niet slim"

Voorzitter van VVV-Venlo, Hai Berden, heeft gereageerd op de kritiek die de Limburgse club kreeg, omdat de ernstig zieke Frank van Kouwen geen nieuw contract aangeboden kreeg.

Bij Van Kouwen werd halverwege het seizoen een darmpoliep ontdekt, waarvoor hij chemotherapie onderging. De verdediger van VVV-Venlo was hierdoor het resterende seizoen uitgeschakeld. De Limburgers besloten zijn aflopende contract niet te verlengen, wat tot grote verontwaardiging van de VVV-fans leidde.

Berden reageert voor het eerst op de kritiek. "Als Van Kouwen komend jaar met een kleiner contract bij VVV zou blijven, wordt dat salaris ook de basis van zijn uitkering. Zou Van Kouwen niet meer aan spelen toekomen, dan wordt zijn uitkering dus aanzienlijk lager", zegt Berden tegen L1. "We hebben er uitgebreid over gesproken. Juist omdat Van Kouwen getrouwd is en kinderen heeft, moet hij denken aan zijn financiële positie."

Afgelopen weekend nam Van Kouwen afscheid van het VVV-publiek.

Chinezen gelukkigst, Noord-Koreanen tweede

Je zou het misschien niet verwachten, maar in China wonen de gelukkigste mensen ter wereld. Zij worden op de voet gevolgd door de inwoners van Noord-Korea. Amerikanen zijn echter de ongelukkigste personen ter wereld.

Dit blijkt uit uiterst betrouwbare cijfers van de Democratische Volksrepubliek Korea. Zij hebben alle landen ter wereld (203 stuks) op volgorde van gelukkigheid van de inwoners gezet. De hoge klassering van Noord-Korea in hun eigen lijst is te danken aan het feit dat 'de staat voorziet in gratis huisvesting, voedsel, kleding gezondheidszorg, en andere benodigdheden, terwijl banen worden toegewezen door de staat, dus er bestaat geen werkloosheid'.

Desondanks staat China met 100 punten bovenaan. Noord-Korea heeft 2 punten minder, terwijl Cuba met 93 punten genoegen moet nemen met de derde plek. De top 5 wordt gecompleteerd door Iran (88 punten) en Venezuela (85 punten). Amerika moet met slechts 3 punten genoegen nemen met de allerlaatste plek. Waar Nederland staat, is helaas niet bekend.

Geen verrassingen bij vergadering KNVB

De vergadering betaald voetbal heeft voor weinig verrassingen gezorgd. Dat meldden KNVB-directeur Bert van Oostveen en bestuursvoorzitter Benk Korthals vanmiddag na afloop van de bijeenkomst in Zeist. Heiko van Staveren, sinds 1989 preses van de licentiecommissie, kondigde zijn vervroegde afscheid aan.

De begroting van de voetbalbond werd geaccordeerd en de samenwerking tussen de KNVB, Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de Federatie Betaald Voetbal Organisaties werd goedgekeurd.

Ondanks een verwacht positief resultaat van 1,8 miljoen euro kondigde de KNVB een personeelsstop aan. Dit komt volgens Van Oostveen, naast de crisis, door het feit dat dit jaar geen groot toernooi wordt gespeeld. Wanneer het Nederlands elftal zich plaatst voor het Europese Kampioenschap van 2012 loopt het positieve resultaat op richting de vier miljoen euro.

Van Oostveen meldde dat de plannen van een taskforce om excessen in het amateur- en het profvoetbal terug te dringen, worden geaccepteerd. De gedragscode zal daarop worden aangescherpt. Tevens adviseert de werkgroep de maximale strafmaat in het betaald voetbal te verhogen naar tien jaar. Deze straf kan alleen worden opgelegd bij ernstig fysiek en/of verbaal geweld, iets dat zelden voorkomt in het betaalde voetbal. In het najaar worden de plannen verder uitgewerkt.

De clubs uit het betaald voetbal konden zich op een paar punten na vinden in de plannen van de Werkgroep Vermeend, die aanbevelingen deed aan de licentiecommissie van de KNVB. Voor clubs is het moeilijk om een meerjarenbegroting op te stellen en Van Oostveen kan dit begrijpen. "In het betaald voetbal reikt de lange termijn vaak niet verder dan twaalf maanden en dat snap ik. Het is geen probleem."

Nederlander liet vliegtuigje neerstorten in Argentinië

Een 33-jarige Nederlander heeft vorig jaar april in Argentinië de piloot van een sportvliegtuigje omgebracht en het toestel laten neerstorten. Dat bevestigt een onderzoek naar het drama door de Argentijnse civiele luchtvaartautoriteit. Verder blijkt dat het toestel maar voor een uur brandstof had. De piloot zou op drie uur gerekend hebben.

De Nederlandse freelance journalist van Turkse komaf wilde op 23 april vorig jaar een vliegtuigje huren in de stad Bariloche in Patagonië. Hij schreef over luchtvaart en had een vliegbrevet. Toen dit niet lukte ging hij samen met een 36-jarige Argentijnse piloot de lucht in. Zij spraken af een uur te vliegen. Vervolgens belaagde de Nederlander de piloot met pepperspray, waarna hij hem neerstak en de sleutel uit het contact van de Piper Cherokee PA-28 haalde.

Het vliegtuigje stortte neer op een veld nabij het vliegveld en beide mannen kwamen om. Waarschijnlijk wilde de Nederlander zelfmoord plegen. Destijds waren er al sterke aanwijzingen dat het niet om een technisch mankement ging. Uit het onderzoek blijkt nu echter ook dat het vliegtuigje nauwelijks of geen kerosine meer had toen het neerstortte in het zuidwesten van Argentinië.

Obama krijgt The Witcher 2 cadeau

Tijdens het bezoek van President Obama aan Polen een poosje geleden heeft de Amerikaanse President een exemplaar van The Witcher 2: Assassins of Kings gekregen. De Poolse premier heeft naast het spel ook twee boeken waar het spel op gebaseerd is cadeau gegeven.

De premier heeft het spel cadeau gedaan omdat het een product is dat Polen op de internationale markt heeft gezet in de gamesindustrie. CD Projekt RED, de ontwikkelaar achter het spel, heeft aangegeven erg trots te zijn dat het spel zo'n status heeft gekregen als dat het nu heeft.

Wat President Obama van het spel vindt is nog niet bekend.

Zoet heeft clubs voor het uitkiezen

Jeroen Zoet zal op korte termijn een besluit over zijn toekomst nemen. De keeper van de beloften van PSV kreeg onlangs te horen dat hij in het nieuwe seizoen verhuurd mag worden. Het contract tussen beide partijen, dat de Eindhovense club overigens wil openbreken, loopt nog tot medio 2012.

Excelsior, RKC Waalwijk, Willem II, Sparta Rotterdam en FC Den Bosch hebben inmiddels interesse in Zoet getoond. "Ik moet beslissen wat het beste voor mij is," liet de sluitpost aan Voetbal International weten. "Kies ik voor een club bovenin de Jupiler League of een club onderin de Eredivisie? Daar ben ik nog niet uit."

Zoet verbleef afgelopen week, samen met de selectie van Jong Oranje, in Oostenrijk. Daar werkte de ploeg van bondscoach Cor Pot een trainingskamp af. "Als ik terug ben zal ik wel een aantal gesprekken gaan voeren, voordat ik een beslissing neem. Belangrijkste is dat ik aan spelen toe kom," was de duidelijke taal van Zoet. "Ik heb met vrijwel alle vertegenwoordigende elftallen toernooien gespeeld en sta al een tijdje in het doel bij Jong PSV. Voor mijn ontwikkeling is het belangrijk dat ik ergens in een eerste elftal ga keepen."

Toch realiseert Zoet zich ook dat het lastig is. "Het is voor jonge keepers niet makkelijk ergens aan de bak te komen, je moet kansen krijgen. Gelukkig zijn er clubs die dat aandurven en dan is het aan mij om mezelf te bewijzen."

Zoet begon zijn carrière als keeper bij BV Veendam, maar maakte in 2006 de overstap naar PSV.

Aangifte om dode gevangene Nieuwegein

De advocaat van een twee weken geleden in een gevangenis in Nieuwegein overleden gedetineerde heeft maandag aangifte gedaan van dood door schuld. Volgens advocaat Sonny Jansen 'klopt er iets niet' rondom de dood van zijn cliënt.

Jansen deed zijn aangifte maandag in het bijzijn van een zus en de moeder van de overleden gedetineerde op een politiebureau in Utrecht. Zijn cliënt overleed in de nacht van 17 op 18 mei in zijn cel in Nieuwegein. Dat hij hartproblemen had was bij de intake op 4 mei al gemeld, meldde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vorige week.

Een anonieme medewerker van de gevangenis meldde vorige week aan de regionale zender RTV Utrecht dat de man toen hij 's nachts onwel werd en om hulp riep alleen een kalmeringstabletje kreeg. Andere gedetineerden stellen volgens Jansen dat ze de man hebben horen roepen en kloppen om hulp.

Teeven stelt echter dat de gedetineerde in de nacht dat hij overleed niet aan de bel had getrokken. "Dat strookt niet met de verhalen van andere gedetineerden en van de medewerker", aldus de advocaat. Hij heeft de celnummers van de betreffende gedetineerden aan de politie doorgegeven. De medewerker van de gevangenis kan anoniem worden gehoord door de rechter-commissaris, suggereert hij.

Jansen heeft naast dood door schuld ook aangifte gedaan van mishandeling met de dood tot gevolg. Ook zou het gevangenispersoneel kunnen worden beschuldigd iemand in een hulpeloze toestand te hebben gelaten, zegt hij.

Theaterinstituut dreigt te verdwijnen

Het Theater Instituut Nederland (TIN) krijgt vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) besloten, zo hebben bronnen bij het ministerie aan het instituut bevestigd. Theater Instituut Nederland krijgt nu jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro subsidie en gaat actievoeren, zegt directeur Henk Scholten.

De Raad voor Cultuur adviseerde Zijlstra onlangs de subsidie voor TIN met 30 procent te korten. Het TIN is naast een 'sectorinstituut' ook een erfgoedinstelling. Maar omdat de 'unieke' theatercollectie geen rijkscollectie is, lijkt de complete subsidie nu uit het zicht te verdwijnen.

Voor zo'n 2 miljoen euro per jaar kan de erfgoedtaak overeind worden gehouden, zegt Scholten. Het TIN bezit onder meer kostuums, maquettes, foto's van 160 jaar oud, decors en documentatie uit de geschiedenis van de podiumkunsten.

Het TIN, dat is gevestigd aan de Sarphatistraat in Amsterdam, bereidt acties voor om het tij te keren, door in binnen- en buitenland massaal steunbetuigingen te verzamelen. Ook gaan vijftig 'kopstukken' uit de podiumkunsten hun steun voor het instituut uitspreken, kondigt Scholten aan.

De gevreesde brief van Zijlstra met de invulling van de bezuinigingen wordt rond 10 juni verwacht. Het TIN gaat daarna in alle theaters flyers uitdelen om aandacht te vragen voor de dreigende verdwijning van deze 'unieke en onvervangbare bron van kennis'.

De TIN-collectie bevat informatie over het theater die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Dagelijks raadplegen onder anderen studenten, theaterliefhebbers en professionals de database via de TIN website of bezoeken de mediatheek, die 3000 leden telt. "Erfgoed is van iedereen."


Theaterinstituut dreigt te verdwijnen (Foto: Novum)

Olenski van Telstar naar Rijnsburgse Boys

Benito Olenski zegt het betaald voetbal vaarwel en speelt vanaf komende zomer in de Topklasse. De verdediger van Telstar tekende een contract bij Rijnsburgse Boys, dat dit seizoen als derde eindigde in de zaterdagtopklasse.

De 27-jarige Olenski debuteerde in het seizoen 2004/05 namens FC Volendam in het profvoetbal. Sinds de zomer van 2006 speelde hij voor Telstar. De offensieve vleugelverdediger kwam in totaal tot 82 duels in de Jupiler League. Olenski besloot om de voorkeur te geven aan zijn maatschappelijke loopbaan. De Amsterdammer wil zijn studie combineren met het spelen in de Topklasse en vond in Rijnsburgse Boys een club die bij zijn ambities past.

Inhoud eerste DLC van Brink

De lancering van Brink is niet geheel vlekkenloos gegaan en daarom heeft ontwikkelaar Splash Damage besloten de allereerste DLC gratis te verspreiden. Vandaag is ook de eerste patch vrijgegeven voor het spel. De DLC zal 'Agents of Change' heten en zal ergens in juni uitkomen.

Lees hieronder de content van de gratis 'Agents of Change'-DLC.

New Maps

 • Founders' Tower - The revolution finally reaches the island's iconic spire and takes the battle for the Ark to dizzying heights.
 • Labs - Venture into the depths of the Ark's original research and development laboratories, a submerged high-tech facility so far untouched by the civil war.

New Player Abilities

 • UAV - This stealthy and lethal device allows Operatives to automatically mark nearby enemies on their radar. For more explosive fun, they can even take direct control of the UAV and detonate it near unsuspecting foes.
 • Napalm Grenade - Soldiers can use this new grenade to cover an area in a sea of deadly flames.
 • Pyro Mine - Engineers can plant these mines and leave enemies in the epicenter of a massive napalm explosion.
 • Field Regen Unit - Medics can deploy these units to increase the health regeneration of any nearby teammates.
 • Tactical Scanner - This universal ability allows players to reveal the active buffs of their opponents, allowing them to pick off enemies more strategically.

New Weapon Attachments

 • Bayonets - Gain the edge in melee combat and cause extra damage with these deadly blades.
 • Weapon Shields - Take cover from enemy fire and prevent headshot bonus damage behind riot-style shields.

New Character Outfits

 • The Sad Punk - Add a touch of Steampunk to your Resistance character.
 • The Limey - Bring order to the Ark with this outfit inspired by traditional European police.

Ierland sluit tweede noodlening uit

De Ierse regering verklaarde maandag uit te sluiten dat het land een nieuwe noodlening zal moeten aanvragen bij de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hiermee wilde het zichzelf distantiëren van de problemen van Griekenland, dat zeker een tweede noodlening nodig lijkt te hebben om een faillissement te voorkomen.

"Een nieuwe noodlening in het komende jaar is niet aan de orde", aldus minister van Financiën Michael Noonan tegen een Iers televisiestation. "We hebben onder alle omstandigheden voldoende geld van het IMF en de Europese instituties om vooruit te kunnen en het programma loopt tot het einde van 2013." Ierland kreeg eerder een noodlening ter waarde van 85 miljard euro.

Het land zal volgens de minister, na een pauze van twee jaar, eind volgend jaar weer terugkeren voor leningen op de internationale kapitaalmarkten.

Ierland sluit tweede noodlening uit
Ierland sluit tweede noodlening uit (Foto: ANP)

Elmander verkast naar Galatasaray

Johan Elmander speelt volgend seizoen in het shirt van Galatasaray. De Zweedse aanvaller is afkomstig van Bolton Wanderers.

Elmander stond sinds het seizoen 2007/2008 bij Bolton Wanderers onder contract en kwam 92 keer in actie. In deze duels trof de aanvaller in totaal achttien keer doel.

In het verleden was Elmander ook in de Eredivisie actief. In de periode tussen 2000 en 2003 speelde hij voor Feyenoord, maar werd tussendoor ook nog uitgeleend aan Djurgårdens IF. In het seizoen 2003/2004 droeg de Zweed het shirt van NAC Breda.

VVV-Venlo legt ook Maguire vast

VVV-Venlo is er in geslaagd om Barry Maguire vast te leggen. De 21-jarige middenvelder, die sinds 2008 bij de Domstedelingen onder contract staat, heeft bij zijn huidige werkgever geen vaste plek in de basis. Hij moet Kevin Strootman en Michael Silberbauer namelijk voor zich dulden.

Directeur voetbalzaken van VVV-Venlo, Mario Captein, is zeer blij met deze toevoeging tot de selectie. "Maguire is een gedreven en talentvolle speler die bij VVV-Venlo de volgende stap in zijn carrière wilt maken door een vaste plek in de basis te verkrijgen. Belangrijk acht ik ook dat hij over ervaring in de Eredivisie beschikt."

Maguire werd vorige week al gekeurd en zal zich in de loop van deze week melden bij VVV-Venlo. Naast de middenvelder legde VVV-Venlo eerder vandaag ook keeper Wilko de Vogt al vast.

Autohandelaar pleegt miljoenenfraude

Een autohandelaar uit de omgeving Apeldoorn heeft voor naar schatting ruim 2,7 miljoen euro aan btw-fraude gepleegd. Zijn bedrijf en zijn woning zijn maandag doorzocht.

De autohandelaar liet volgens opsporingsdienst FIOD andere bedrijven auto's uit het buitenland halen zonder dat er btw over werd afgedragen. Vermoedelijk werd met valse facturen gewerkt.

Begin dit jaar werd al een man uit Gelderland opgepakt die ervan wordt verdacht de auto's uit het buitenland naar Nederland te hebben gehaald. Tijdens het onderzoek kwam vast te staan dat de afnemer van de wagens bewust meewerkte aan de btw-fraude, aldus de FIOD.

Bij de doorzoekingen werden 220.000 euro contant geld en administratie in beslag genomen. Ook werden in de woning van de man, die directeur en grootaandeelhouder van het bedrijf is, drie vuurwapens aangetroffen.

De belastingdienst gaat het geld dat de autohandelaar achterover heeft gedrukt terughalen via naheffingen.

S. Perez verlaat ziekenhuis van Monaco

Coureur Sergio Perez is ontslagen uit het ziekenhuis. De Mexicaan lag daar sinds zaterdag, nadat hij zwaar was gecrasht tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. Perez liep daarbij een gekneusde dijbeen en een hersenschudding op.

"Ik voel me redelijk", aldus de 21-jarige coureur. "Ik heb nog wat spierpijn in mijn been en nek, en was zondag nog een beetje duizelig, maar dat is het ook wel. Ik kijk er nu naar uit om weer in de auto te stappen." Van het ongeluk kan hij zich weinig meer herinneren. Perez zat vrij ver aan de linkerkant van de baan toen hij de bocht naderde. "Ik herinner mij niet alles. Ik weet ook niet wat de oorzaak was van het ongeluk. Volgens mijn engineer was er geen probleem met de auto."

De Grand Prix van Canada staat over twee weken op de agenda. Op de vraag of Perez daar weer te zien was zei hij: "Ik ben er vrij zeker van dat ik in Montreal zal rijden."

Gedraag je als een kapitein in EVE Online

EVE Online is altijd een beetje ingewikkeld geweest. Het kan soms moeilijk zijn om je te orïenteren in een wereld vol met venstertjes en piepkleine lettertjes. Ontwikkelaar CCP begreep dat de ruimte-MMO wat toegankelijker kan en heeft daarom meteen besloten om full-body avatars te introduceren.

Nu kun je vrij rondlopen in het ruimtestation waar je 'aangemeerd' bent. Het biedt je daarnaast de kans om sneller in contact te komen met agents (voor missies) en zijn al je handelstransacties makkelijker opgesomd in je Captain's Quarters. Ook kun je binnenkort je eigen ruimteschip bewonderen vanuit het raam. Bekijk hieronder de uitleg van CCP Zulu.

Man sterft tijdens seks met 3 mannen

De Oostenrijkse politie heeft een bizar sterfgeval in onderzoek. Vrijdagavond legde een 40-jarige man in Linz het loodje tijdens een potje SM met drie andere mannen.

De politie heeft vandaag bekendgemaakt dat de beste man is gestikt tijdens een sadomasochistisch kwartetje met drie kameraden in de leeftijd van 29 tot 41 jaar. Bij een huiszoeking in de flat van het slachtoffer werd een gasmasker aangetroffen. Vermoed wordt dat deze is gebruikt tijdens het ruige seksavondje.

De politie voelt het trio nu stevig aan de tand. Geen van hen is gearresteerd.

Berlusconi verliest in zijn thuisbasis Milaan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet maandag een forse teleurstelling verwerken. Zijn kandidate van zijn partij Volk van de Vrijheid heeft het bij de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Berlusconi's thuisstad Milaan moeten afleggen tegen de centrumlinkse Giuliano Pisapia. Dat betekent dat de economische hoofdstad van het land voor het eerst in 18 jaar weer een linkse burgemeester krijgt.

Pisapia lag met iets meer dan 55 procent aan kop nadat de stemmen in 1195 van de 1251 stembureaus waren geteld. Het is daardoor voor zijn rivaal, de zittende burgemeester Letizia Moratti van Volk van de Vrijheid, niet meer mogelijk om hem in te halen. Moratti bleef steken op 44,8 procent.

Berlusconi noemde de verkiezingen in Milaan, dat ongeveer 1,3 miljoen inwoners telt, een nationale test voor de populariteit van zijn persoon en zijn conservatieve regering. De premier staat terecht in een reeks rechtszaken onder meer wegens betaalde seks met een minderjarige. De premier ziet Milaan als zijn thuisbasis. Hij is er geboren en heeft er een villa even buiten de stad. Ook is hij eigenaar van voetbalclub AC Milan.

[RG] Söderling treft Nadal opnieuw

Robin Söderling heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De Zweed was in drie sets te sterk voor thuisspeler Gilles Simon; 6-2, 6-3 en 7-6 (5). Söderling zal overmorgen moeten aantreden tegen Rafael Nadal, de nummer één van de wereld.

Söderling had twee en een halve set lang weinig te duchten van Simon, die pas op 4-1 in de derde set iets terug kon doen tegen de als vijfde geplaatste Zweed. Vervolgens miste Söderling eerst drie matchpoints, maar sloeg alsnog toe in de tiebreak

Söderling en Nadal troffen elkaar drie keer eerder op Roland Garros. In 2006 was Nadal nog veel te sterk in de eerste ronde, waarna Söderling hem in 2009 zijn eerste nederlaag toebracht op het Franse gemalen baksteen. Vorig jaar troffen beiden elkaar in de finale, toen was de Spanjaard te sterk in drie sets.

Gymnasium slaat flater met muziekexamen

Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem die maandagmiddag het vwo-examen muziek kwamen maken, konden onverrichter zake weer naar huis. Het examen stond namelijk voor maandagochtend gepland, de school had niet goed naar het rooster gekeken. Het gaat om zes leerlingen, meldt de onderwijsinstelling.

De leerlingen kwamen op school in de veronderstelling dat het examen om 13.30 uur zou beginnen, licht het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de gang van zaken toe. Het examen stond echter 's ochtends tussen 09.00 en 11.30 uur gepland. De leerlingen mochten het examen toen niet meer maken, omdat ze de vragen in theorie al hadden kunnen weten.

De leerlingen kunnen het examen op 24 juni inhalen. Dan vinden de herexamens plaats. Wie dan onverhoopt zakt voor het examen, heeft alsnog recht op een tweede kans.

Rusland wil abortus aan banden leggen

Russische parlementariërs werken aan wetgeving die de toegang tot abortussen in het land moet beperken. De wetgevers krijgen bijval van de invloedrijke Russisch-orthodoxe kerk.

De nieuwe wetgeving, die maandag gepresenteerd werd door het hoofd van de parlementaire commissie voor gezinnen, vrouwen en kinderen, zou gratis abortussen bij staatsklinieken verbieden.

Rusland heeft een van de laagste vruchtbaarheidscijfers ter wereld. Tegelijkertijd zijn er weinig landen waar meer abortus wordt gepleegd dan in Rusland. Dit is een probleem voor Rusland, dat een dalende bevolkingsgroei probeert te bestrijden.

Jelena Mizoelina, het hoofd van de commissie, wil dat er een publiek debat wordt gevoerd over abortus voordat de wet in stemming wordt gebracht. Een woordvoerder van de orthodoxe kerk zei dat 'leven in een Rusland zonder abortussen' het doel is.

[E3] Sony-persconferentie te volgen via blog

Sony heeft aangegeven dat ze dit jaar op verzoek de gehele persconferentie van Sony op de E3-beurs ook via hun eigen blog gaat uitzenden. Vorig jaar waren er driehonderd fans uitgenodigd om de stream via de blog te bekijken, dit jaar wordt hij volledig open gegooid.

Naast de persconferentie zullen er via de blog ook onder andere chatsessies met verschillende ontwikkelaars gehouden worden. De blog is niet de enige locatie waar de stream te bekijken is. FOK!games zal dit jaar ook afreizen naar Los Angeles en zal aanwezig zijn bij de persconferentie van onder andere Sony. Tijdens deze conferentie zal door andere crewleden een live-blog bijgehouden worden over alle onthullingen van de persconferentie.

Sony zendt hun conferentie op dinsdag 7 juni uit om 02:00 in de nacht, Nederlandse tijd. Lees hier de Sony-special van de aankomende E3.

Recordopening film The Hangover Part II

De film The Hangover Part II heeft in het eerste weekend 150.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen weten te trekken. Dit is het meest geslaagde openingsweekend in Nederland ooit voor een Amerikaanse komedie, liet producent Warner Bros maandag weten.

Op de film kwamen tijdens het openingsweekend maar liefst 2,5 keer zoveel belangstellenden af als op het eerste deel van The Hangover (2009). In de komedie reizen vier vrienden af naar Thailand voor de bruiloft van één van hen.

Recordopening film The Hangover Part II
Recordopening film The Hangover Part II (Foto: ANP)

Gewonde De Ridderhof nog altijd in ziekenhuis

Bijna twee maanden na de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, ligt nog altijd een persoon in het ziekenhuis.

Het gaat om een vrouw die een dwarslaesie heeft opgelopen. Een man werkt in een revalidatiecentrum aan zijn herstel. Dat heeft burgemeester Bas Eenhoorn maandag laten weten.

Het drama in het winkelcentrum speelde zich begin april af. De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot daar lukraak om zich heen. Zes mensen kwamen om het leven, een groot aantal raakte gewond. De dader schoot na dit bloedbad zichzelf dood.

Noorse schaatsbond schrapt tien kilometer

De Noorse schaatsbond heeft besloten om bij de allroundkampioenschappen bij de mannen en vrouwen de langste afstanden te schrappen. In plaats daarvan zal er een massastart plaats gaan vinden om zo de sport aantrekkelijker voor het publiek te maken.

"Bij het Noorse allroundkampioenschap zal de competitie bij de vrouwen afgesloten worden met een massastart over iets meer dan vijf kilometer en bij de mannen met een massastart over iets meer dan tien kilometer," zei secretaris-generaal van de Noorse schaatsbond Nils Einar Aas tegen NUsport. Er zullen bij de slotafstand telkens vier schaatsers tegelijk de baan in gaan. "Dit geldt voorlopig alleen voor het kampioenschap van 2012. Wij willen kijken of het aanslaat." Aas verwacht geen problemen met de ISU. "Dit is een beslissing die bij de nationale bonden zelf ligt."

Voormalig olympisch kampioen Ådne Søndrål ziet de maatregel wel zitten. Hij is nu in dienst van de Noorse televisie. "Een massastart betekent meer spektakel en dat is precies wat het langebaanschaatsen nodig heeft. Alleen in Nederland is er echt interesse in het schaatsen. Er moet verandering komen. Wij merken dat er steeds minder kijkers afstemmen op het langebaanschaatsen en het publiek wordt ook nog eens steeds ouder. Daarnaast zijn er in Noorwegen ook nog eens veel andere populaire wintersporten. Schaatsen is als product gewoon niet goed genoeg meer."

De oud-schaatser zegt dat de televisie een rol heeft gespeeld in het besluit van de Noorse schaatsbond. "Ik weet dat de bond tot 2013 de tijd heeft gekregen om de sport aantrekkelijker te maken. Anders stopt de tv met liveregistratie van het schaatsen en worden enkel op het tweede of het derde kanaal korte samenvattingen uitgezonden."

Twee derde wil drugs legaliseren

Afgelopen zaterdag nam het partijcongres van D66 al een motie aan om drugs te legaliseren. Regulering zou veel effectiever zijn om de volksgezondheid te beschermen. Uit een onderzoek door Fok.nl blijkt dat ruim twee derde van de respondenten achter deze keuze staat.

Bijna 43 procent vindt het een prima plan omdat hiermee drugs uit de criminaliteit wordt gehaald en nog eens 25 procent vindt legaliseren de minst slechte oplossing. Opvallend is dat met ruim 17 procent de optie om alle drugs te verbieden hoger scoort dan de optie om het huidige beleid te handhaven.

Aan de FOK!poll werkten meer dan 5500 personen mee. Ook reageren op deze poll? Dat kan hier.

Meeste klachten voor omstreden Sintposter

De filmposter van Sint was vorig jaar goed voor de meeste klachten bij de Reclame Code Commissie, in totaal trokken zo'n 2400 mensen aan de bel. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Commissie.

De poster van de film van Dick Maas is goed voor ruim 40 procent van het totaal aantal klachten, dat uitkomt op 5893. In 2009 waren er 'slechts' 1666 klachten. Een groot deel van de toename komt door de veelbesproken poster.

De ophef ontstond nadat regisseur Johan Nijenhuis de poster kindonvriendelijk noemde. Kinderen zouden er massaal nachtmerries van krijgen.

De top drie van meeste beklaagde reclamecampagnes wordt gecompleteerd door de posters van een groot kledingmerk en de radiocommercial van een grote condoomfabrikant. Opvallend is dat de Reclame Code Commissie in alle drie de gevallen de klagers niet in het gelijk stelde.


Meeste klachten voor omstreden Sintposter (Foto: Novum)

Bin Hammam in beroep tegen schorsing

Mohamed bin Hammam gaat in beroep tegen zijn schorsing als FIFA-lid. De Qatarees werd gisteren gestraft voor de duur van een onderzoek naar corruptie. Hij zou Caribische voetbalbobo's veertigduizend dollar per persoon hebben geboden om op hem te stemmen tijdens de verkiezingen voor het presidentschap van de FIFA.

Bin Hammam vindt dat hij 'al gestraft wordt voordat hij schuldig is bevonden'. "De manier waarop deze zittingen zijn uitgevoerd voldoen absoluut niet aan principes van gerechtigheid." Bin Hammam, die zaterdagavond al besloot zijn presidentiële ambities in de ijskast te zetten, stelt bovendien dat de uitkomst al vanaf het eerste begin vaststond.

Naast Bin Hammam werd ook Concacaf-voorzitter Jack Warner voorlopig geschorst. FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd op verzoek van Bin Hammam ook onderzocht omdat de Zwitser kennis zou hebben gehad van omkoping, maar daar niets mee zou hebben gedaan. Blatter werd echter vrijgepleit door de ethische commissie van de FIFA.

CZ stopt blaasverwijdering bij tien ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ doet met tien ziekenhuizen geen zaken meer voor blaasverwijderingsoperaties. De zorg die daar wordt geleverd voldoet niet aan de kwaliteitsnormen van CZ, zo laat de verzekeraar maandag weten. Nog eens drie andere ziekenhuizen worden in de gaten gehouden.

CZ wil dat een ziekenhuis jaarlijks minstens tien blaasverwijderingen uitvoert. Ook moet er genoeg gespecialiseerd personeel in het ziekenhuis zijn en moet er ruime ervaring zijn met urineafleidingen.

Blaasverwijdering brengt een hoog risico van complicaties met zich mee. Niet zelden overlijden patiënten. Volgens CZ is er een sterk verband tussen hoe vaak de operatie wordt uitgevoerd en de kwaliteit van de behandeling.

Om in aanmerking te komen voor de categorie 'beste zorg' van CZ moet een ziekenhuis minstens vijftig keer per jaar de ingreep uitvoeren. Alleen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en het UMC St Radboud in Nijmegen kwamen in de hoogste categorie terecht.

Het is niet de eerste keer dat de verzekeraar aan de bel trekt. CZ stelde eerder een lijst op met ziekenhuizen waar de behandeling van borstkanker voor verbetering vatbaar zou zijn.

Man overleeft schok van 150.000 volt

Een 25-jarige man uit Amersfoort heeft maandagochtend een schok van 150.000 volt overleefd. De man liep wel zware brandwonden over zijn hele lichaam op, maar hij was nog aanspreekbaar. Een woordvoerder van de brandweer stelt dat niemand dergelijke schokken normaal gesproken overleeft.

De man was rond 09.00 uur bezig met onderhoudswerkzaamheden in een hoogspanningsmast van Tennet in het buitengebied van Zevenaar. Aan de ene kant van de mast was de spanning er afgehaald, aan de andere kant niet. Om nog onduidelijke reden kwam de man aan de kant waar de spanning er nog op stond terecht en kreeg hij een schok van 150.000 volt.

De man, die gezekerd was, zakte op een laddertje in de mast in elkaar. Twee collega's hebben eerste hulp verleend, waarna de brandweer hem uit de minimaal 30 meter hoge mast heeft gehaald.

Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. "Hij was verward, maar zowel op 30 meter hoogte als op de grond aanspreekbaar." De woordvoerder vindt het bijzonder dat de man de schok heeft overleefd. "We hebben wel vaker te maken met dit soort ongelukken. Daarbij was er sprake van 'slechts' 10.000 volt, maar die hadden wel steeds een dodelijke afloop."

De Arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval.

Eerste screens PES 2012

Konami heeft vandaag in een persbericht de eerste drie ingame screenshots van Pro Evolution Soccer 2012 vrijgegeven. De game is op veel punten verbeterd en zal meer soepele gameplay opleveren. Voor welke platformen PES 2012 allemaal uitkomt is nog niet bekend maar verwacht zeker PC, Xbox 360 en PS3.

De game moet later dit jaar uitkomen, klik op de onderstaande screens voor een hogere resolutie.

PES 2012 PES 2012 PES 2012

Clairy Polak in beeld voor actualiteitenprogramma

Paul Rosenmöller wordt een van de presentatoren van een nieuw actualiteitenprogramma op Nederland 2. De omroepen IKON, VPRO en NTR zijn nog in gesprek over andere presentatoren voor Gesprek op 2, waarbij ook Clairy Polak in beeld is.

Voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks Paul Rosenmöller kondigde zondag op de radio aan dat hij de presentatie van het programma voor de IKON op zich neemt. Daarop werd maandagochtend in verschillende media gespeculeerd over de deelname van Clairy Polak. Zij zou namens de NTR gaan presenteren.

Een IKON-woordvoerder liet weten dat de gesprekken tussen de omroepen nog niet zijn afgerond, maar dat het 'niet ondenkbaar' is dat Polak namens de NTR gaat bijdragen. De NTR kon nog niet bevestigen of het programma er komt, en of Clairy Polak bij de gesprekken betrokken is.

Mocht alles doorgaan, neemt Chris Kijne (52) de presentatie namens de VPRO op zich, zo liet een woordvoerder van de omroep maandag weten. Naar verwachting brengen de omroepen volgende week naar buiten wie de andere presentatoren worden.

Gesprek op 2 moet vanaf november elke zondag het programma Uitgesproken vervangen. Het einde van het samenwerkingsverband tussen WNL, EO en VARA werd eerder al aangekondigd.

De 55-jarige Polak presenteerde eerder NOVA, en vertrok toen ze bij opvolger Nieuwsuur niet volledig aan haar trekken kwam. Ze werkt nog altijd bij Buitenhof en het Oog op Morgen.


'Clairy Polak' over switchen van zenders..

Comeback Winehouse uitgesteld

Alweer....

Het nieuwe album van Amy Winehouse komt voorlopig nog niet uit. Hoewel het derde album wel af is, kan het niet worden gelanceerd omdat de Rehab-zangeres is opgenomen in een afkickkliniek. Dat zegt een bron rond de platenmaatschappij tegen de Britse boulevardkrant The People.

"Voorlopig is ze weer aan het afkicken, dus wij kunnen alleen maar afwachten. Maar we kunnen nu nog niet zeggen wanneer het album uitkomt, niet totdat wij weten wanneer Amy weer terug is." Het is niet de eerste keer dat de ster in de problemen komt door haar verslaving.

18 juni moet haar Europese tournee van start gaan. Het management van Winehouse kan nog niet zeggen of die toer in gevaar komt.


Comeback Winehouse uitgesteld (Foto: Novum)

Noord-Korea uit opnieuw dreigementen tegen zuiden

Noord-Korea heeft maandag gedreigd het militaire communicatiekanaal met Zuid-Korea te verbreken. Pyongyang beschuldigde Seoul ervan de vijandigheid tussen beide landen te hebben verergerd door nabij de grens artillerie-oefeningen te houden en een propagandacampagne tegen het noorden te voeren.

Zuid-Korea op zijn beurt verwijt het noorden tweemaal een dodelijke aanval te hebben uitgevoerd, waarbij in totaal vijftig doden vielen. Het land verwierp het dreigement van zijn noorderbuur en noemde het een pressiemiddel om concessies van Zuid-Korea en andere landen los te krijgen.

Noord-Korea heeft dit jaar een verzoek om voedselhulp ingediend, terwijl de leider van het land, Kim Jong Il, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak in april zou hebben voorgesteld een bilaterale top te houden. Aan deze verzoenende houding kwam maandag dus een abrupt einde.

"De stappen van de groep verraders van Lee Myung-bak richting een escalerende confrontatie hebben een extreme fase bereikt", zei de machtige Nationale Defensiecommissie van het noorden. De commissie waarschuwde dat het noorden niet nader genoemde 'fysieke acties' zal ondernemen tegen het zuiden vanwege zijn propagandacampagne. Daarnaast dreigde Pyongyang de communicatie tussen beide landen te verbreken.

Ministerie Sri Lanka: "Cricketer was positief"

Cricketer Upal Tharanga is tijdens het afgelopen WK positief getest op doping. Dat meldt het Sri Lankaanse ministerie van sport vandaag. De minister heeft al een comité van drie man samengesteld om het geval te onderzoeken. De Sri Lankaanse cricketbond weet nog van niets, de internationale cricketbond ICC heeft de zaak nog niet bevestigd.

Tharanga was één van de opvallende figuren in ploeg van Sri Lanka die de finale haalde van het samen met India en Bangladesh georganiseerde titeltoernooi. De opener scoorde op weg naar de finale, waarin buurland India een maatje te groot was, twee centuries van minimaal honderd runs.

Moszkowicz pleit opnieuw Wilders vrij

Advocaat Bram Moszkowicz heeft maandagmiddag in de rechtbank van Amsterdam opnieuw betoogd dat zijn cliënt Geert Wilders geen moslims heeft beledigd.

Wilders uit weliswaar kritiek op de islam, maar daarbij heeft de PVV-leider nimmer de bedoeling gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid', zei Moszkowicz tijdens zijn pleidooi.

Wilders verkondigt een 'ongemakkelijke boodschap', maar het 'geweten van Wilders dicteert hem de ogen niet te sluiten'. Hij wil volgens zijn advocaat moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die volgens hem de islam is.

De raadsman volgt met zijn pleidooi het Openbaar Ministerie (OM). Dat pleitte vorige week voor vrijspraak van de PVV-leider, die terechtstaat voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het OM kreeg hiervoor aan het begin van zijn pleidooi een pluim van Moszkowicz, die sprak van een 'doorwrocht requisitoir' van de officieren van justitie. "Ik heb niet eerder meegemaakt dat ik een requisitoir als pleidooi zou willen gebruiken."

Het pleidooi van Wilders' advocaat is grotendeels een herhaling van het betoog dat hij vorig najaar ook al hield. Het OM, maar ook Moszkowicz moesten hun verhaal opnieuw houden, omdat de rechters in oktober werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid.

Moszkowicz is om 14.00 uur begonnen met zijn pleidooi, dat waarschijnlijk nog de hele dag zal duren.

Duizenden e-mailadressen Duinrell gestolen

Een database met e-mailadressen van bezoekers van Duinrell is gekraakt. Een hacker kreeg toegang tot de gegevens van tachtigduizend mensen die de nieuwsbrief van het attractiepark ontvangen. Hij zou slechts hebben willen aantonen dat het systeem lek is, zegt een woordvoerder van het park. De boekingssite is volgens hem niet gekraakt.

De database met e-mailadressen was ondergebracht bij een externe provider. Van sommige bezoekers zou het systeem ook naam- en adresgegevens bevatten. De hacker heeft de provider volgens Duinrell aangeboden te helpen bij het dichten van het lek.

De hack kwam het attractiepark zondagavond ter ore. Eerder dacht het park dat de hacker vrijdagavond alleen de website had platgelegd. De website was daardoor anderhalf uur uit de lucht. De boekingssite, met betalingsgegevens van bezoekers, zou zijn ondergebracht bij een andere provider. De gevoelige gegevens in die database liggen niet op straat, benadrukt de woordvoerder.

De database met adressen van de nieuwsbriefabonnees is offline gehaald, aldus het park. Een nieuwe hack is daardoor uitgesloten.

Toch tropische middag in Limburg

In Nederland is het maandag toch warmer geworden dan 30 graden. In het Limburgse Ell en Arcen was het rond 16.00 uur 30,3 graden, meldt weeronline.nl. Deze plaatsen waren het warmst van heel Nederland.

Ook in Maastricht was het maandag warm: daar werd het exact 30 graden. Een officiële tropische dag zat er maandag echter niet in, omdat dat alleen het geval is als het in De Bilt boven de 30 graden wordt.

Op de Wadden was het het koudst. Daar was het net boven de 20 graden, ondanks dat de zon ook daar fel scheen. "Maar de Wadden worden omringd door koud water", verklaart een woordvoerder van weeronline.

Eerder maandag verwachtte weeronline nog dat de 30 graden in Nederland net niet zou worden gehaald. Rond 13.30 uur was het in Noord-Brabant, Limburg en het zuidoosten van Gelderland het warmst met ongeveer 27 graden.

Voor dinsdag wordt frisser weer verwacht. De dag begint bewolkt en regenachtig met een frisse wind. Hoewel later de zon doorbreekt, wordt het vermoedelijk niet warmer dan 16 graden.

Krijg een grafische kaart bij Duke Nukem Forever

Duke Nukem Forever komt binnenkort uit en Nvidia en EVGA bieden je nu de ultieme Duke Nukem Collectors Edition aan. Je kan namelijk de speciale Duke GTX 560-grafische kaart aanschaffen samen met het spel en wat andere kleine extra's die je er bij zal krijgen. De prijs is nog niet bekend.

Naast de grafische kaart zal je ook een riemgesp, artbook en een muismatje krijgen. De grafische kaart heeft een Core Clock van 810 Mhz. Bekijk hieronder een plaatje van de grafische kaart. Duke Nukem Forever komt 10 juni uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Grafische Kaart
(Foto: Ripten)

[RG] Monfils wint thriller van Ferrer

Gaël Monfils heeft zich voor de derde keer in zijn caarriere geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros. De Fransman was na twee dagen tennis te sterk voor de als zevende geplaatste David Ferrer; 6-4, 2-6, 7-5, 1-6 en 8-6.

Gisteren werd de partij afgebroken bij een 2-0 stand in de vierde set voor Ferrer, die na de nachtelijke onderbreking de set snel binnenhaalde. In de vijfde set leek er in het begin ook niet aan de hand, totdat de Spanjaard op 1-2 een 40-0 voorsprong weggaf op eigen service en de Fransman zijn service zag breaken.

Op 5-3 kreeg de als negende geplaatste Monfils twee matchpoints op eigen service, maar zag dat Ferrer beide wist weg te werken en weer terugkwam in de wedstrijd. Op 6-5 kreeg Monfils weer een matchpoint, dit keer op de service van Ferrer, maar ook die werd knap weggewerkt. Een game later kreeg Ferrer ook een breakpoint, maar die wist de Fransman weer weg te werken.

Op 7-6 kreeg Monfils zijn vierde wedstrijdpunt, welke hij nu wel wist te verzilveren. In de kwarfinale wacht hem een confrontatie met Roger Federer.

'2Pac leeft, hij woont in Nieuw-Zeeland'

Tupac is niet dood, hij leeft! Dit was ongeveer de strekking van een nieuwsbericht dat gisteren op een Amerikaanse nieuwssite stond te lezen. De site van PBS bleek echter te zijn gehackt, waarna de hackers het grote nieuws de wereld inhielpen.

"De bekende rapper Tupac is levend en wel gelokaliseerd in een klein stadje in Nieuw-Zeeland, melden lokale inwoners" luidde de boodschap. "Het stadje, waarvan de naam niet wordt vrijgegeven om veiligheidsredenen, bood naast Tupac ook onderdak aan rapper Biggie Smalls."

PBS was er als de kippen bij om het bericht te ontkrachten. Het 'nieuws' verspreidde zich namelijk als een lopend vuurtje over het internet.  De actie is inmiddels opgeëist door de hackersgroep 'LulzSec'. Ook hebben zij login- en servergegevens van PBS online gezet.

Tupac, ook wel 2Pac genoemd, was in de jaren negentig een bekende rapper. In 1996 werd hij echter doodgeschoten.

Uitbarsting IJslandse vulkaan voorbij

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn is voorbij. Dat zei een geoloog van het IJslandse Meteorologische Instituut maandag.

We zien niets meer en kunnen niet anders stellen dan dat de eruptie voorbij is, aldus Steinunn Jakobsdottir. "Er is geen enkele activiteit meer waargenomen door onze apparatuur sinds zaterdagmorgen 07.00 uur", voegde ze eraan toe.

De actiefste vulkaan van het eiland begon op 21 mei met het spuwen van rook en as. De aswolk bereikte een hoogte tot 20 kilometer. De activiteit nam echter snel af en afgelopen woensdag stopte de vulkaan met het uitwerpen van as.

De problemen voor de Europese luchtvaart bleven zeer beperkt, in tegenstelling tot vorig jaar toen een vulkaanuitbarsting op IJsland meer dan 100.000 vluchten en acht miljoen luchtvaartpassagiers trof.

Uitbarsting IJslandse vulkaan voorbij
Uitbarsting IJslandse vulkaan voorbij (Foto: ANP)

Spelen met het land in From Dust

Ubisoft heeft twee nieuwe trailers vrijgegeven van From Dust. De game wordt de spirituele opvolger van het bekende Populous dat in 1989 ontwikkeld is door Peter Molyneux bij Bullfrog Games. In de trailers zien we het land vormgegeven worden en hoe de natuur er op reageert.

From Dust zal draaien om het maken en veranderen van het land om een groep primitievelingen heen. Door ze succesvol tegen bepaalde situaties zoals vulkaanuitbarstingen te beschermen zullen de primitievelingen steeds beter worden in hun vaardigheden. De game moet halverwege dit jaar uitkomen en zal via Steam, PSN en XBLA verspreid worden.

Gadret slaat mogelijk Tour de France over

De loodzware Giro d'Italia lijkt nu al zijn tol te eisen voor de deelnemerslijst voor de Tour de France. Waar eerder Roman Kreuziger, Joaquim Rodríguez en Vincenzo Nibali al aangaven niet te starten en Alberto Contador gister zei in een later stadium pas een beslissing te nemen, denkt John Gadret er ook over om niet te starten.

De nummer vier van de gisteren afgelopen ronde denkt niet in topvorm aan de start te kunnen staan. "Of ik de Tour ga rijden, is momenteel nog een groot vraagteken," zei de 32-jarige klimmer van AG2R tegen Cyclingnews. "Om te starten en vervolgens af te gaan, zou niet goed zijn. Ik hou liever het positieve beeld in stand dat ontstaan is tijdens deze Giro. Op dit moment neig ik er daarom naar om de Tour over te slaan en me volledig te richten op de Giro van 2012. Deze ronde ligt me beter dan de Tour."

VVV-Venlo contracteert De Vogt

Wilko de Vogt, afkomstig van FC Twente tekent een contract van één jaar bij VVV-Venlo. De 35-jarige keeper heeft een jaar gediend achter Boschker en Mihaylov. Van 2004 tot 2010 verdedigde De Vogt het doel van TOP Oss.

Directeur Voetbalzaken van VVV-Venlo, Mario Captein, is zeer verheugd met dit nieuws. "Met Wilko de Vogt haalt VVV-Venlo een ervaren keeper bij de selectie. Samen met Dennis Gentenaar kan hij gaan strijden om de plek in de basis."

George Michael ook derde keer in Ahoy

George Michael staat komend najaar drie keer in Ahoy in Rotterdam. Vanwege de enorme belangstelling is 10 oktober nog een extra concert. Dat meldt concertorganisator Mojo maandag. De optredens die eerder al vaststonden zijn 21 en 22 oktober.

De voormalige Wham-zanger zou oorspronkelijk alleen op 21 oktober Nederland aandoen met zijn European Orchestral-toer. Omdat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank gingen, werd al een tweede concert toegevoegd. De kaartverkoop voor het nieuwe concert gaat woensdagochtend van start.

Tijdens het concert komen Michaels grootste hits voorbij. Daarnaast zingt hij nummers van zijn favoriete artiesten, bijgestaan door een groot orkest.


George Michael ook derde keer in Ahoy (Foto: Novum)

Duitse horecazaken schrappen rauwkost

Rauwkost is niet meer in trek in Duitse restaurants en kantines. Met de toename van het aantal EHEC-besmettingen zijn de mensen voorzichtiger geworden, zegt de Duitse horecavereniging Dehoga.

"Er is de afgelopen dagen een duidelijke verandering in de vraag", aldus de organisatie. Enkele horecazaken reageren daar volgens Dehoga op door salades van de kaart te schrappen.

Dat geldt ook voor cateraars, vooral de zaken die leveren aan kinderdagverblijven en ziekenhuizen. Een deel daarvan biedt geen rauwkost meer aan. In enkele kantines zijn de saladebars verdwenen, aldus woordvoerster Stefanie Heckel van Dehoga.

Voor restaurants die zich vooral richten op gezond eten, zoals saladbars, is de EHEC-uitbraak 'tragisch', aldus Heckel.

Duitse horecazaken schrappen rauwkost
Duitse horecazaken schrappen rauwkost (Foto: ANP)

Rookverbod voor agenten Vietnam

Politieagenten in Vietnam mogen voortaan geen donkere zonnebrillen meer dragen en mogen tijdens diensttijd evenmin nog roken, alcohol drinken of mobiel bellen. Dat heeft het Vietnamese ministerie van Openbare Veiligheid gezegd.

De maatregelen volgen op woede die ontstond nadat op internet videobeelden waren verschenen van een verkeersagent met een donkere zonnebril op, die al rokend steekpenningen aannam.

Sommige maatregelen waren al van kracht, maar de nieuwe regels zijn een stuk strenger.

Erwin Koeman wil bij eerste acht eindigen

Erwin Koeman heeft een duidelijke doelstelling als nieuwe trainer van FC Utrecht. "Een plek bij de eerste acht moet zeker mogelijk zijn", vertelde Koeman tijdens zijn presentatie. De trainer werd door meerdere clubs begeerd, maar had het beste gevoel bij Utrecht. "De gesprekken met Jan Wouters (assistent-trainer) en Frans van Seumeren (eigenaar) verliepen erg goed."

De trainer tekende een contract voor een jaar, maar volgens technisch directeur Foeke Booy heeft dat niets te maken met een gebrek aan vertrouwen. "We zijn allebei ambitieus en kunnen zo ons eigen plan trekken", benadrukt Booy. "Als de samenwerking niet goed verloopt, kunnen we na een seizoen uit elkaar. Mocht Erwin het goed doen dan heeft hij de mogelijkheid om een volgende stap te maken."

Politie rukt uit voor harde porno

Op het politiebureau van het Deense Greve rinkelde onlangs de telefoon. Boze inwoners vonden het stijlloos dat buren een pornofilm aan het kijken waren. Het volume van de tv stond hierbij zo hard, dat de hele buurt kon meegenieten.

Voor de brave burgers was al het harde gekreun toch iets te veel van het goede. Toen ze hierover bij de pornoliefhebber hun beklag deden, weigerde deze het wat zachter aan te doen. Hierop besloot men de sterke arm der wet in te schakelen, die weldra uitrukte.

Eenmaal ter plaatse konden de agenten echter een speld horen vallen. Waarschijnlijk was men inmiddels klaargekomen, en was de pornofilm derhalve niet meer nodig. De buurt probeerde vervolgens nog de rukker een proces-verbaal aan te naaien, maar dit was niet meer mogelijk.

Gewonde bij steekpartij op school Terneuzen

Bij een school in het Zeeuwse Terneuzen is maandag een jongen lichtgewond geraakt bij een steekpartij. Het slachtoffer is een jongen van 15, hij is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een 14-jarige jongen is aangehouden, meldt de politie.

Het incident vond rond 11.00 uur plaats op scholengemeenschap De Rede in Terneuzen. De politie hoort leerlingen en een docent als getuige.

Volgens de provinciale krant PZC ging de vmbo-leerling tijdens een techniekles door het lint. Met een stanleymes zou hij vervolgens zijn klasgenoten te lijf zijn gegaan. Hierbij zou ook een tweede leerling gewond zijn geraakt. De politie rept echter niet van een tweede gewonde. Klasgenoten hebben de jongen overmeesterd.

"Dit is de nachtmerrie voor elke schoolleiding, omdat het in een lokaal gebeurt waar instrumenten als een stanleymes gewoon nodig zijn voor de lessen", zegt schooldirecteur Pieter Gransbergen tegen de krant.

Woede over cao-voorstel Douwe Egberts

De vakbonden FNV en CNV zijn ontevreden over de cao-voorstellen die Sara Lee/Douwe Egberts op tafel heeft gelegd voor zijn 2300 werknemers in Nederland. CNV Vakmensen noemt de voorstellen van de koffie- en theefabrikant 'schandalig' en een 'bizarre uitholling van arbeidsvoorwaarden'. De bonden sluiten acties na 6 juni niet uit.

In de voorstellen van het bedrijf worden volgens de bonden de adv-dagen geschrapt, de eindjaarsuitkering afgeschaft, vakantiedagen teruggeschroefd, en worden medewerkers van 55 jaar en ouder niet langer ontzien bij zware en onregelmatige arbeid.

Ook FNV Bondgenoten is ontstemd over deze voorstellen. "Sara Lee legt zo veel verslechteringen op tafel dat het eigenlijk niet mogelijk is om hierover te gaan onderhandelen", zegt bestuurder Nicole Boonstra. Ze wijst erop dat de werknemers onlangs al hebben ingestemd met een verslechtering van hun pensioenregeling.

Eerder dit jaar werd bekend dat Sara Lee in tweeën wordt gesplitst. FNV vindt dat de top zich verrijkt over de rug van de werknemers. "Sara Lee wil de 8 miljoen salaris en bonus die president-commissaris Bennink krijgt voor het opsplitsen van het bedrijf door de werknemers laten betalen."

De onderhandelingen over een nieuwe cao worden volgende week maandag voortgezet. Het onderhandelingsresultaat wordt diezelfde week aan de achterban voorgelegd. De CNV-bond voorziet problemen. "Ik heb bij eerdere ledenraadplegingen al het beeld gekregen dat de mensen strijdbaar zijn."

Een woordvoerder van Sara Lee wilde niet reageren op de stellingname van de bonden. "Zolang we in gesprek zijn met de bonden, hebben we geen behoefte om hierop in te gaan."

Ferrari wil V6-motor als compromis

Ferrari heeft om de impasse over de nieuwe motorformule voor de Formule 1 te doorbreken een compromis voorgesteld. De Italianen zien niets in een viercilinder 1,6 liter turbomotor, maar zijn wel bereid de huidige 2,4 liter V8 in te ruilen voor een zescilinder turbokrachtbron.

Ferrari zit vandaag met FIA-president Jean Todt en andere motorenfabrikanten om tafel om te praten over de motorformule die vanaf het jaar 2013 zal gaan gelden. Het is vijf voor twaalf voor de fabrikanten om met hun plannen te komen, omdat komende vrijdag de World Motor Sport Council een besluit zal nemen over met welke motor er in de toekomst in de Formule 1 geracet zal gaan worden.

Met name Cosworth vindt de ontwikkeling te duur en eist compensatie als er een nieuwe motor ontwikkeld moet gaan worden. Ook Mercedes en Ferrari vinden de kosten te hoog. Een zescilinder motor zoals Ferrari voorstelt zou als voordeel hebben dat deze makkelijker in het chassis te integreren is, terwijl de viercilinder krachtbron op een subframe zal moeten rusten. Nadeel van de V6 is dat deze mogelijk op zijn vroegst in 2015 beschikbaar zal zijn.

[RG] Nadal, Chela naar kwartfinale

Rafael Nadal heeft zonder goed te spelen de kwartfinale bereikt van Roland Garros. De Spanjaard versloeg op het centre court de Kroaat Ivan Ljubicic in drie sets; 7-5, 6-3 en 6-3.

De spelers wisten het publiek niet bepaald te vermaken. Er werden door beide spelers teveel fouten gemaakt, waarbij het eerste service percentage van Ljubicic bedroevend laag was te noemen. Nadal treft in de kwartfinale de winnaar van de partij tussen Robin Söderling en Gilles Simon.

Ook Juan Ignacio Chela wist de kwartfinale te bereiken. De Argentijn had het lastig met de qualifier Alejandro Falla, maar hij wist de Colombiaan toch te kloppen in vijf sets; 4-6, 6-2, 1-6, 7-6 en 6-2. Het was voor Chela zeven jaar geleden toen hij voor het laatst de kwartfinale haalde in Parijs. Zijn tegenstander komt uit de partij tussen Andy Murray en Viktor Troicki.

Perisic voor vijf jaar naar Dortmund

Ivan Perisic verruilt Club Brugge voor Borussia Dortmund. De Kroatische middenvelder tekent een contract voor vijf seizoenen bij de landskampioen van Duitsland. Dat meldt Dortmund op zijn website. De Duitse club heeft de transfersom niet bekendgemaakt.

De Kroatisch international verlaat de club van trainer Adrie Koster met opgeheven hoofd. Perisic werd afgelopen seizoen in België verkozen tot voetballer van het jaar. Daarnaast werd hij ook topscorer in de Jupiler Pro League met 22 doelpunten in 37 wedstrijden.

Perisic begon zijn carrière als jeugdspeler van Hajduk Split, maar verkaste al snel naar Sochaux. Hij speelde geen enkel duel voor de Franse club en brak pas in België door. Nadat hij eerst was verhuurd aan Roeselare, maakte hij in de zomer van 2009 definitief de overstap naar Club Brugge.

Ook 130 op deel A2 en A16

Vanaf dinsdag mag er buiten de spitsuren 130 kilometer per uur worden gereden op delen van de A2 en de A16. Dat heeft Rijkswaterstaat maandag bekendgemaakt.

Op de A2 gaat het om het stuk tussen de knooppunten Everdingen en Deil en op de A16 tussen Moerdijk en Breda. Op drukke uren gaat de maximumsnelheid omlaag. Dat wordt dan met matrixborden aangegeven.

De A2 en A16 zijn na de A7 en de A6 het derde en vierde traject waar de maximumsnelheid bij wijze van proef omhooggaat. In juli volgen de A17, A32, A37 en de A58. Rijkswaterstaat wil met de proef kijken wat het effect van een snelheidsverhoging is op de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Bankiersroman De Parvenu verfilmd

Schrijver Mark Schalekamp werkt aan de verfilming van zijn debuutroman De Parvenu. De auteur is met Eyeworks Film & TV Drama bezig aan de bankiersfilm over de kredietcrisis, laat de productiemaatschappij van Reinout Oerlemans maandag weten.

De roman van Schalekamp gaat over de bankier Hugo Stadman. De Amsterdamse dertiger wil hogerop en zich daarom aansluiten bij het prestigieuze Rozengenootschap. Stadman heeft echter een paar geheimen die hij liever verborgen houdt voor de fictieve club.

"De Parvenu is echt een boek dat leest als een film", zegt producent Hans de Weers. De roman kwam eerder dit jaar uit en gaat de derde druk in. "Een fascinerend en spannend verhaal over de opkomst en val van een jonge ambitieuze bankier tegen de achtergrond van de kredietcrisis." Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend. Het filmproject bevindt zich nog in een pril stadium, laat Eyeworks weten.


Bankiersroman De Parvenu verfilmd (Foto: Novum)

Australische acteur Jon Blake (52) overleden

De Australische acteur Jon Blake is zondag overleden aan de gevolgen van een longontsteking, meldt de Australische tv-zender Network Ten. Blake is vooral bekend van zijn hoofdrol in de film The Lighthorsemen en werd ooit omschreven als 'de nieuwe Mel Gibson'. Hij is 52 jaar geworden.

Zijn carrière eindigde abrupt in 1986, na een auto-ongeluk. Blake was op de weg terug van een filmset, moest uitwijken voor een spookrijder en knalde op een geparkeerde auto. De acteur raakte verlamd en liep een hersenbeschadiging op. Zijn moeder verzorgde hem sinds het ongeluk, een taak die zijn zoon overnam toen zij overleed.

De familie van Blake bedankt iedereen die Jon de afgelopen 25 jaar gesteund en geholpen heeft. De uitvaart vindt later deze week plaats.

Ingestorte galerij Leeuwardense flat afgebroken

De galerij van de bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden wordt maandag afgebroken. Daarna kan een begin worden gemaakt met de verhuizing van inboedels. Vorige week maandag stortten vijf galerijen over een lengte van een paar meter in. De bewoners kunnen sindsdien niet meer in hun woning.

Voor het verhuiswerk wordt een container voor het appartement gehangen, waarna verhuizers met een loopbrug de woning in en uit kunnen. Behalve de vijfde galerij wordt maandag ook het hekwerk van de vierde etage verwijderd. Inspectie moet vervolgens uitwijzen of ook de inboedel van de woningen op de lager gelegen verdieping verhuisd kan worden.

De 160 bewoners van de flat, gelegen aan de Antillenweg in de Friese hoofdstad, zijn ondergebracht in een hotel en in tijdelijke woningen. De eerste sleutels daarvan zijn vrijdag al uitgereikt. Zowel eigenaren als huurders van de woningen krijgen van woningcorporatie WoonFriesland 2500 euro. Dat geld is bedoeld om de tijdelijke woning mee in te richten. Bij een kringloopbedrijf kunnen mensen extra inrichting, fietsen en kleding in bruikleen krijgen.

De flat telt honderd maisonnettewoningen. Omdat de toegang via de galerijen en via de balkons onveilig wordt geacht, mag niemand de flat meer in. Het complex wordt dag en nacht bewaakt. Bij het instorten van de galerijen raakte vorige week niemand gewond. De flat stond al op een slooplijst.

Glennis Grace vergeet tekst tijdens Toppers-concert

De bomvolle Amsterdam ArenA heeft ervoor gezorgd dat Glennis Grace even haar tekst kwijt was tijdens haar eerste Toppers-concert. De zangeres gaf een gastoptreden tijdens de concerten die de afgelopen drie dagen plaatsvonden.

"Toen ik naar die mensenmassa in de ArenA keek, raakte ik in een soort trance. Ik moest helemaal nadenken over de eerste zin van de Grease-medley", geeft ze maandag toe in De Telegraaf. "Gelukkig pakte ik het daarna weer op."

Als Grace, die onlangs echt doorbrak met haar cover van Volumia's Afscheid, volgend jaar weer wordt uitgenodigd door de Toppers is ze zeker van de partij. "Het was een heerlijke ervaring."


Glennis Grace vergeet tekst tijdens Toppers-concert (Foto: Novum)

Belgische kerk vergoedt slachtoffers misbruik

De Belgische bisschoppen willen de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken een schadevergoeding geven. Ze laten maandag weten het leed dat de slachtoffers door het misbruik is aangedaan zeer te betreuren.

Een arbitragecommissie moet de verzoeken voor een schadevergoeding van slachtoffers van verjaard misbruik afhandelen.

De bisschoppen erkennen dat veel geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Ze zeggen zich bewust te zijn van hun morele verantwoordelijkheid en van de verwachting die de samenleving heeft. Daarom willen ze de slachtoffers 'in hun waardigheid herstellen' en ze financieel tegemoetkomen.

De Belgische kerk raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, zijn neefje dertien jaar lang had misbruikt. Vangheluwe bekende en nam ontslag. Na deze bekentenis traden honderden mensen naar voren met verhalen over seksueel misbruik binnen de kerk. Sommige gevallen hadden tientallen jaren geleden plaats.

Gilbert blijft Contador voor op ranglijst

Philippe Gilbert blijft de beste wielrenner ter wereld. De Belg behoudt zijn eerste positie in de UCI World Tour. Alberto Contador, die met overmacht de Giro won, klimt van de zeventiende naar de tweede positie. Michele Scarponi, de nummer twee van de Ronde van Italië, is de nieuwe nummer drie van de ranglijst. Fabian Cancellara zakt naar de vierde positie.

Robert Gesink blijft de beste Nederlander op de twaalfde plaats. De Raborenner stond op de vorige wereldranglijst nog negende. Maarten Tjalingii (34e), Pieter Weening (41e), Laurens ten Dam (44e) en Sebastian Langeveld (48e) staan ook in de top vijftig. Steven Kruiswijk komt dankzij zijn goede prestaties in de Giro uit het niets op de 52e plaats.

Spanje is na de Giro het beste wielerland en verdrijft de Belgen van de eerste plaats. Ook Italië gaat België voorbij. Australië zakt van de tweede naar de vierde positie, Nederland blijft zesde.

HTC-Highroad blijft de beste ploeg, Contadors Saxo Bank stormt van de tiende naar de tweede positie. Dat gaat ten koste van Leopard-Trek. Die ploeg verliet echter de Giro al na vier etappes na het overlijden van Wouter Weylandt. Rabobank zakt van de zesde naar de achtste positie.

[Giro] Vacansoleil tevreden met resultaat

Vacansoleil wist de afgelopen Giro d'Italia niet de fel begeerde ritzege binnen te halen. Toch was de ploegleiding van de Nederlandse wielerploeg tevreden met hun prestaties in de wedstrijd, waarbij ze veelvuldig in de aanval waren.

"Voor wie het van veraf bekijkt, is het minder voelbaar, telbaar en zichtbaar, maar voor wie het goed gevolgd heeft, was het boven verwachting," zei sportdirecteur Hilaire van der Schueren op de site van de ploeg. "Deze ploeg heeft me verrast. Ik had alleen wel gehoopt dat we een paar keer dichterbij een ritzege waren geweest. Vooral van Bozic waren de verwachtingen hoger, maar die kan twee valpartijen als excuus inroepen. Ook Sergey Lagutin presteerde niet naar zijn kunnen door een zenuwontsteking."

Vacansoleil had gehoopt dat Matteo Carrara zich in de top 10 kon rijden, maar daar slaagde hij niet in. "In zo'n zware Giro mag je niet meer van hem verwachten. In een minder zware editie is hij in staat om top-tien te rijden."

Rogers mist mogelijk Tour door Pfeiffer

Michael Rogers zal mogelijk de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. Bij de Australiër is voor de tweede keer de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. De renner van Team Sky zit daardoor nog lang niet op het gewenste niveau.

"Ik zit niet eens op 60% van mijn normale niveau," vertelde hij tegen Tuttobiciweb. "Het virus verzwakt me enorm. Vorig seizoen had ik een topjaar. Dat wilde ik een vervolg geven, maar dat wordt moeilijk op deze manier."

Naomi Campbell vergeleken met chocoladereep

Naomi Campbell overweegt gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Cadbury. In de nieuwste reclamecampagne van de snoepfabriek wordt het supermodel namelijk vergeleken met een chocoladereep.

Campbell is woedend. Ze zag vorige week tot haar ontzetting haar naam in diverse abri's en kranten voorbij komen. En niet al te positief. De reep Dairy Milk Bliss wordt namelijk aangeprezen met de tekst: "Maak plaats, Naomi, er is een nieuwe diva in de stad".

De diva zelf kan er de humor niet van inzien. De advertentie is volgens haar een belediging voor de zwarte mens. Ze overweegt dan ook Cadbury aan te klagen. Engelse groeperingen die opkomen voor de rechten van zwarten hebben al opgeroepen alle producten van de snoepproducent te boycotten.

De fabrikant laat in een reactie weten dat het nooit de bedoeling is geweest iemand voor het hoofd te stoten. Desondanks heeft men de poster al weer uit de abri's laten verwijderen.

Cadbury
Racisme of humor? (foto: Cadbury)

Jongen aangehouden voor vliegende hamster

De politie heeft maandagochtend een 17-jarige jongen uit Hengelo aangehouden voor dierenmishandeling. Hij wordt ervan verdacht vorige week een hamster te hebben laten vliegen met een door hem gefabriceerde parachute.

Het beestje kwam vorige week zondag in Hengelo letterlijk uit de lucht vallen. Hij zat in een balletje dat onder een miniparachute hing. Spelende kinderen vonden het dichtgetapete balletje en brachten het naar huis. Daar kwam tot hun verbazing een hamster uit het pakketje. De Russische dwerghamster heeft het avontuur overleefd.


Jongen aangehouden voor vliegende hamster (Foto: Novum)

Aanklager wil straf voor Timisela en Piqué

Michael Timisela en Mitchell Piqué moeten mogelijk het begin van volgend seizoen missen. De voetballers van respectievelijk VVV-Venlo en ADO Den Haag kregen maandag een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Beiden kregen zondag rood. Tegen Zwolle-doelman Diederik Boer werd een vooronderzoek gestart.

Timisela werd in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Zwolle naar de kant gestuurd na een overtreding. De verdediger kreeg wegens ernstig gemeen spel een voorstel voor drie wedstrijden schorsing. Piqué maakte in de play-off om Europees voetbal tegen FC Groningen volgens scheidsrechter Björn Kuipers hands en kreeg een strafschop tegen. Hij wordt mogelijk voor een duel geschorst.

Zowel Timesela als Piqué moet de schikking nog accepteren of afwijzen. Ze hebben daarvoor tot maandagmiddag 16.00 uur de tijd.

Boer is onderwerp van een vooronderzoek omdat hij een slaande beweging naar een ballenjongen van VVV zou hebben gemaakt. De keeper van de eerstedivisionist heeft tot dinsdagmiddag 12.00 uur om zijn lezing van het incident aan de aanklager te melden.

Evra daagt Barça uit voor herkansing

De manier waarop FC Barcelona zaterdag ten koste van Manchester United de Champions League veroverde, was indrukwekkend. Patrice Evra is echter niet bang geraakt.

De Fransman zou het zo weer opnemen tegen de Catalaanse sterrenformatie. "Manchester United gaat nooit verloren", zegt de verdediger. "We hadden een goed seizoen. Geen geweldig seizoen, want afgelopen zaterdagavond wonnen we niet. Maar zijn wel kampioen geworden en dat doen we volgend jaar opnieuw, zodat we er zeker van zijn dat we ook de Champions League gaan winnen."

"Ik wil weer tegen Barcelona spelen. We zijn niet bang voor hen", daagt Evra de Spaanse club uit voor een herkansing tijdens de finale van volgend seizoen.

Manchester United kon zaterdag in Londen twintig minuten meevoetballen met Barcelona. Daarna namen de Spanjaarden het heft in handen met een 3-1 zege tot gevolg. Pedro, Lionel Messi en David Villa scoorden namens Barça, Wayne Rooney tekende voor de enige Engelse treffer.

'Mladic leeft niet lang genoeg voor proces'

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is zo ziek, dat hij de start van zijn proces vermoedelijk niet zal meemaken. Dat heeft de advocaat van Mladic, Milos Saljic, maandag gezegd. Saljic heeft gevraagd om een uitgebreid medisch onderzoek voor de 69-jarige Mladic. Deze zou ten minste twee hersenbloedingen hebben gehad in de zestien jaar dat hij op vlucht was.

Plaatsvervangend officier voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric is van mening dat Mladic probeert de zaak te vertragen. Volgens Vekaric zijn er geen belemmeringen om Mladic over te dragen aan het Joegslaviëtribunaal in Den Haag.

Saljic tekent maandag per post echter officieel beroep aan tegen Mladic' uitlevering. Volgens een medewerker van het ministerie van Justitie neemt de uitlevering van Mladic twee tot vier dagen in beslag. "Het beroep per post versturen is een poging het uitleveringsproces te vertragen", zo zei hij.

Mladic werd donderdag in het noorden van Servië gearresteerd. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de in juli 1995 gepleegde massaslachting onder de moslimmannen en - jongens van Srebrenica.


'Mladic leeft niet lang genoeg voor proces' (Foto: Novum)

Claudel: Affaire Strauss-Kahn is Griekse tragedie

Regisseur en schrijver Philippe Claudel ziet een film of toneelstuk in de stukgelopen reputatie van Dominique Strauss-Kahn. "Het verhaal heeft aspecten van een Griekse tragedie." Ook ziet hij een verband met zijn nieuwste film Tous les Soleils. Daarin voert een personage een stille strijd tegen het regime van premier Silvio Berlusconi die wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige. "Rond premiers en presidenten zijn maar weinig mensen die hen de waarheid vertellen," zegt de 49-jarige Fransman tegen Novum Nieuws.

Claudel vindt het fascinerend dat mannen met zoveel verantwoordelijkheden zichzelf niet kunnen beheersen. "Je gaat slapen met het idee dat DSK de volgende president van Frankrijk wordt en je wordt wakker en hij zit in een zwaarbewaakte gevangenis in New York op verdenking van een poging tot verkrachting." Hij is er zeker van dat het verhaal rondom het seksschandaal verfilmd wordt. "Ik zou er een heel serieuze film van maken, of misschien een toneelstuk met maar drie acteurs."

De komedie Tous les Soleils gaat over de Italiaanse Alessandro, gespeeld door Stefano Accorsi, die samen met zijn broer Luigi en dochter Irina in Straatsburg woont. Luigi verzet zich tegen het beleid van Berlusconi. "Ik wilde in mijn film het groteske van de politiek laten zien". De regisseur ziet in zijn werk als schrijver en filmmaker de mogelijkheid om het publiek te kunnen waarschuwen voor de valkuilen van politiek. "Blinde macht is een groot gevaar voor onze democratie."

Het kolderieke gevecht van Luigi tegen Berlusconi is louter komisch bedoeld. Zo vraagt de Italiaan politiek asiel aan om aandacht te vragen voor de 'wantoestanden' in zijn land. "Luigi is een soort nar. Het is geen politieke film, maar een komedie." Claudel wilde na het dramatische Il y a Longtemps que Je t'Aime een lichte film maken.

Tous les Soleils draait vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen.


Claudel: Affaire Strauss-Kahn is Griekse tragedie (Foto: Novum)

Bonham Carter 'kreupel' na Harry Potter-gevecht

Helena Bonham Carter heeft zo hard gevochten in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 dat ze de set naar eigen zeggen kreupel verliet. "Je moet je opwarmen voor een vechtscène met een zwaard, ontdekten Julie Walters en ik", zegt de actrice tegen het Britse filmtijdschrift Empire.

De Britse Bonham Carter vecht in het laatste deel van de Harry Potter-films als de slechte heks Bellatrix Lestrange tegen Molly Weasly, het personage van Julie Walters. "Duelleren terwijl je achterwaarts loopt op een tafel is lastig, zeker als je er niet van af mag vallen," zegt de actrice. "Wat ik natuurlijk deed." De 45-jarige Bonham Carter hield een blessure over aan haar stuntwerk.

Medespeler Mark Williams, die Arthur Weasly speelt, was geamuseerd door zijn zwaardvechtende collega's. "Ze hadden wel kaartjes kunnen verkopen voor dat schouwspel." Bonham Carter en Walters zijn vrienden, maar hun personages in Harry Potter kunnen elkaar wel villen. "Ze waren gezellig aan het kletsen en een minuut later sneden ze elkaar in stukken. Het was briljant."


Bonham Carter 'kreupel' na Harry Potter-gevecht (Foto: Novum)

[RG] Na Li sterker dan Kvitová

Na Li heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. De Chinese rekende in drie sets af met de Tsjechische Petra Kvitová. Het werd 2-6, 6-1 en 6-3 voor Na, die als zesde geplaatst is op het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

Kvitová begon sterk aan de partij en won de eerste set, maar begon daarna veel fouten te maken. Mede door enkele dubbele fouten van Na aan het begin van de derde set nam ze daar een 3-0 voorsprong, maar verloor vervolgens zes games op rij. Het is voor Na de eerste keer dat ze de kwartfinale van Roland Garros bereikte. Eerder dit jaar was ze al finaliste op de Australian Open.

Logeerparadijs (4)

Je kunt het je nu, 45 jaar na dato niet eens meer voorstellen dat in het weiland, in het Hollandse veengebied achter een mooie oude boerderij een gemeentelijke vuilstort werd gevestigd. Als dit in deze tijd zelfs maar in de kroeg zou worden geopperd zou iedereen van uiterst links tot ultrarechts in de hoogste boom klimmen, en terecht natuurlijk. Toen was er de noodzaak om van de vuilnis af te komen, en storten, bij voorkeur binnen de gemeentegrenzen was de meest economische optie.

Drugssmokkelaar Mandy Pijnenburg bijna vrij

De Tilburgse Mandy Pijnenburg, die in de Dominicaanse Republiek vastzit voor drugssmokkel, komt over twee maanden vrij. Dat heeft haar vader maandag tegen Omroep Brabant gezegd.

De 22-jarige zit al vijf jaar in de cel voor het smokkelen van 20 kilogram cocaïne. Volgens haar werd ze daartoe gedwongen door Nederlandse loverboys. Ze werd in 2006 betrapt en veroordeeld tot vijf jaar cel.

De mannen die haar zouden hebben gedwongen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.

Warner haalt uit naar FIFA-baas Blatter

Jack Warner heeft maandag uitgehaald naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De voorzitter van de voetbalbond van Midden- en Noord-Amerika (Concacaf) beschuldigt Blatter ervan dat de Zwitser de Concacaf 1 miljoen dollar heeft geschonken. Het bedrag zou vrij te besteden zijn.

Het geschenk zou bij UEFA-voorzitter Michel Platini in het verkeerde keelgat zijn geschoten, omdat de financiële commissie van de FIFA er geen toestemming voor had gegeven, zo meldde Warner in een persbericht.

De bobo uit Trinidad en Tobago werd net als de voorzitter van de Aziatische voetbalbond, Mohammed bin Hamman, gisteren voorlopig geschorst. Zij worden verdacht van corruptie. FIFA-voorzitter Blatter kreeg van de ethische commissie te horen dat tegen hem geen vervolging zal worden ingesteld.

Steam heeft Tom Clancy-games en meer in de aanbieding

Vandaag is de laatste dag van de Tom Clancy-aanbieding op Steam, waarbij je 66% korting krijgt op alle Tom Clancy-games ooit. Dit geldt ook voor recente games zoals HAWX 2 en zijn uitbreiding. Ook is de rustgevende indiegame Nightsky in de aanbieding.

Ook de aanbieding voor Nightsky is alleen vandaag geldig en je kunt deze game oppakken voor een zacht prijsje van vijf euro. Als onderdeel van de vandaag aflopende Ubisoft-week, zijn gameseries zoals Prince of Persia en Far Cry vandaag nog met 33% korting te downloaden op Steam.

Mocht je Rainbow Six Vegas 2 voor vijf euro of HAWX 2 voor 17 euro willen oppakken, dan kun je dat alleen vandaag op deze locatie doen.

FC Zwolle versterkt zich met Mamedov

FC Zwolle versterkt zich met Norair Mamedov. De 20-jarige aanvaller komt over van FC Groningen en tekent een contract voor twee jaar in Zwolle.

Mamedov kwam al op jonge leeftijd uit voor de jeugd van FC Groningen. Hij werd aan het begin van het seizoen 2010-2011 verhuurd aan sc Cambuur, maar in de winterstop haalde FC Groningen hem terug. Op 6 maart 2011 maakte hij zijn debuut voor de hoofdmacht van FC Groningen, waar hij in totaal vijf keer voor uitkwam.

[Giro] Contador hoort weer verkeerd volkslied

Alberto Contador won gisteren voor de tweede keer uit zijn loopbaan de Giro d'Italia. De Spaanse wielrenner had in het eindklassement een ruime voorsprong op zijn concurenten. Op het podium kreeg hij het oude Spaanse volkslied, dat onder dicator Franco gold als volkslied, te horen.

"We hebben een grote fout gemaakt en willen ons bij Alberto en alle Spanjaarden verontschuldigen," zo meldde Giro-organisator RCS in een verklaring. Overigens bevond de Giro-organisatie zich in goed gezelschap, want Contador hoorde na zijn Tourzege in 2009 al eens het Deense volkslied gespeeld worden.

Spanjaarden zweren door te gaan met protest

Demonstrerende jongeren die de afgelopen twee weken het Puerta del Sol-plein in Madrid hebben bezet, maken voorlopig geen einde aan hun protest. De betogers zijn boos over de slechte economische vooruitzichten en politici die in hun ogen te ver af staan van de gewone man.

De organisatoren van de protestactie op het plein overwegen wel de actie te reorganiseren en mogelijks zelfs wat kleiner te maken. Ze willen hiermee tegemoetkomen aan klachten van kooplieden op het plein.

Niet alleen in Madrid, maar ook in Barcelona, Sevilla en Valencia hebben de betogers verklaard te blijven demonstreren.

Aap ontsnapt in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is maandagochtend een aap ontsnapt. Het gaat om een franje-aap. Volgens een woordvoerder van de politie is het beest ongevaarlijk. Franje-apen zijn gemiddeld zo'n 50 centimeter lang.

De aap ontsnapte rond 11.30 uur. Sindsdien wordt er naar het beest gezocht, vooralsnog tevergeefs. Onduidelijk is hoe het heeft kunnen gebeuren.

Het is niet de eerste keer dat er een aap in Blijdorp ontsnapt. In 2007 wist de gorilla Bokito uit zijn verblijf te komen. Hij verwondde hierbij vier mensen.

ArenA kandidaat voor Europa League-finale 2013

De Europa League-finale van het seizoen 2012/2013 wordt mogelijk gehouden in de Amsterdam ArenA. De KNVB heeft het stadion, waarin landskampioen Ajax zijn thuiswedstrijden speelt, voorgedragen bij de UEFA.

De Europese voetbalbond zal op 15 juni een definitieve beslissing nemen over de toewijzing. De Europa League-finale is de hoogst mogelijke finale die Nederland binnen kan halen. Voor de Champions Leagie-finale is namelijk een stadion vereist met minstens 80.000 zitplaatsen.

De laatste Europese finale die in Nederland werd gehouden was die van de UEFA Cup van 2006 toen Sevilla met 4-0 Middlesbrough versloeg.

Jaloerse man breekt kaak vriendin om stiekem uitje

Een Belg heeft zijn 21-jarige vriendin uit Maastricht en haar 20-jarige vriendin in elkaar geslagen omdat ze stiekem waren wezen stappen. In zijn razernij duwde hij zichzelf ook een weg door de deurruit van de ouders van zijn vriendin. De 22-jarige man liep daarbij een slagaderlijke bloeding op. De ouders hebben de bloeding gestelpt, meldt de politie.

De vrouwen waren zaterdag gaan stappen zonder dat de vriend het wist. Hij was zelf naar een feest in het Belgische Kanne gegaan. Toen de vrouwen zondag rond 06.00 uur bij de woning van de 21-jarige terugkeerden, stond de Belg hen op te wachten. Hij ging volgens de politie direct door het lint.

Hij werkte zijn vriendin tegen de grond en sloeg en trapte haar in het gezicht. Ze liep daardoor onder meer een gebroken kaak op. De andere vrouw kreeg een paar vuistslagen op haar hoofd. Zij wist het huis van de ouders van de ander te bereiken en op de rolluiken te bonken.

De vader haalde de gewonde vrouwen snel naar binnen, waarna de Belg zich door de deurruit naar binnen werkte, een bloeding opliep en in de gang neerviel. De ouders hebben volgens de politie erger voorkomen door de bloeding te stelpen.

De vriendin van de Belg is maandag geopereerd. De Belg is na behandeling in een ziekenhuis meteen aangehouden.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welk spel komt Yusuf Tazim voor?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Pirelli wil verbod op bandenwissel na rode vlag

Bandenfabrikant Pirelli heeft er op aangedrongen op de regels voor de herstart na de rode vlag in de Formule 1 aan te passen. De Italiaanse rubbermaker vindt dat de race in Monaco gisteren van een spannende finale beroofd is en pleit er dan ook voor om het wisselen van banden onder code rood te verbieden.

Voor de rode vlag in Monaco reed leider Sebastian Vettel rond met banden die al vijftig ronden meegingen, terwijl het rubber onder de Ferrari van Alonso ook al 35 ronden dienstdeed. De als derde liggende Jenson Button was veel later dan dit duo binnengekomen en had veel versere banden, waardoor het tot de vlag een spannende strijd had kunnen worden. De rode vlag veroorzaakt door de crash tussen Jaime Alguersuari en Vitaly Petrov gooide roet in het eten.

De teams mochten op de grid banden wisselen, waardoor het richting de vlag tussen de drie eersten niet meer spannend werd. "Ik snap dat het uit het oogpunt van veiligheid gebeurt, maar ik denk meer vanuit het perspectief van de fans eerlijk gezegd," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

"Vanuit de haven schreeuwden vele mensen naar mij de vraag waarom dat de coureurs van banden mochten wisselen. Het nam de spanning weg uit de race - en de vraag was of de banden het hadden uitgehouden. Deze vraag stelden we allemaal met zes ronden te gaan en dat zou voor spanning zorgen: zouden de banden van Sebastan er aan gaan? Wij snappen de regel in ieder geval niet en misschien moeten we de teams vragen waarom ze denken dat de banden gewisseld zouden mogen worden?"

Hembery baalt er dan ook van dat de race in Monaco niet de finale kreeg die het verdiende, te meer omdat inhalen in het Prinsdom niet makkelijk is en de banden zich in verschillende fases van slijtage bevonden.

Sneijder zegt af voor oefentrip Oranje

Wesley Sneijder heeft afgezegd voor de oefentrip van het Nederlands elftal naar Zuid-Amerika. Vanwege een spierblessure moet de middenvelder van Internazionale rust houden.

Eerder hadden ook Maarten Stekelenburg, Rafael van der Vaart, Mark van Bommel, Theo Janssen, Jeremain Lens en Demy de Zeeuw zich afgemeld. Afgelopen week raakte doelman Michel Vorm geblesseerd op de training van Oranje en moest eveneens afhaken. Als vervanger voor Sneijder heeft bondscoach Bert van Marwijk Georginio Wijnaldum opgeroepen.

IAEA doet onderzoek naar fabriek Maleisië

Deskundigen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn maandag in Maleisië een onderzoek gestart naar een fabriek voor het verwerken van zeldzame mineralen. De Maleisische regering wil dat deze fabriek er komt, maar activisten vrezen dat er radioactieve straling vrijkomt.

De fabriek wordt op dit moment gebouwd door het Australische mijnbouwbedrijf Lynas in het oosten van Maleisië. De fabriek kan ervoor zorgen dat het monopolie dat China heeft op de markt voor zeldzame mineralen wordt doorbroken. De mineralen worden veel gebruikt in hightech apparatuur. Volgens Lynas beschikt de fabriek over de modernste veiligheidsmiddelen.

De verwachting is dat de Maleisische autoriteiten wachten met het nemen van een beslissing over de fabriek totdat de IAEA-onderzoekers hun eindrapport hebben ingediend. Dit gebeurt waarschijnlijk volgende maand.

Ozzy Osbourne komt naar Rock Band 3

Op 31 mei verschijnen maar liefst acht liedjes van Ozzy Osbourne voor Rock Band 3. Dit valt samen met de re-release van zijn albums 'Blizzard of Ozz' en 'Diary of A Madman'. Enkele klassiekers van de oud-zanger van Black Sabbath komen tevoorschijn, zoals 'Bark at the Moon en 'Mr. Crowley'.

De volledige lijst van liedjes is als volgt:

 • "Bark at the Moon"
 • "Diary of a Madman"
 • "Flying High Again"
 • "I Don't Know"
 • "Mama, I'm Coming Home"
 • "Mr. Crowley"
 • "Over the Mountain"
 • "Steal Away (The Night)"
De prijzen van de DLC zijn standaard, ofwel €1,49, 200 Wii Points of 160 Microsoft Points per liedje of €9,99, 1350 Wii Points of 1080 Microsoft Points voor het hele pakket.

'Bark at the Moon' en 'Mama, I'm Coming Home' zijn niet los te koop, maar alleen als deel van het hele pakket. Voor deze liedjes en 'Mr. Crowley' zijn er ook Pro Guitar- en Pro Bass-versies beschikbaar voor €0,79, 100 Wii Points of 80 Microsoft Points extra.

[RG] Djokovic zonder te spelen halve finalist

Novak Djokovic heeft zich zonder te spelen al gekwalificeerd voor de halve finales van Roland Garros. Zijn tegenstander in de kwartfinale, Fabio Fognini, heeft zich namelijk teruggetrokken wegens een bovenbeenblessure.

De Italiaan speelde gisteren een slopende vijfsetter tegen Albert Montañes en kreeg daarin diverse krampaanvallen. Hij is direct na de wedstrijd enkele behandelingen gestart om fit te raken voor de partij van morgen, maar daar is te weinig tijd voor. Fognini besloot geen risico te nemen en trok zich direct terug.

Ondanks dat Djokovic door is naar de halve finale blijft zijn winning streak van 2011 op 41 partijen staan. Een walkover wordt niet meegeteld in deze statistieken.

'Stijlgids' voor Britse agenten

Ongeveer de helft van het Britse politiekorps heeft een gids gekregen met lifestyletips voor agenten. Van bedtijdadvies tot wat ze wel en niet op hun boterham zouden moeten smeren staat tot in detail uitgelegd. Dat berichtte de Britse krant The Telegraph zondag.

Verder worden tuinieren en dansen aanbevolen om fit te blijven. Ook moeten agenten hun partner helpen in het huishouden, zo raadt de gids aan. De handleiding is een initiatief van een speciale afdeling binnen de politie, die zich bezighoudt met de gezondheid van agenten.

Boze agenten stellen in de krant niet betutteld te willen worden. De politieleiding is zich echter van geen kwaad bewust. "We hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het welzijn van onze agenten", aldus een politiewoordvoerder.

'Stijlgids' voor Britse agenten
'Stijlgids' voor Britse agenten (Foto: ANP)

Vettel erg blij met overwinning in Monaco

Sebastian Vettel behaalde gisteren in de Grand Prix van Monaco een zwaarbevochten overwinning. De Red Bull-coureur stopte slechts eenmaal in de pits en kon zo ondanks aandringen van Fernando Alonso en Jenson Button zijn vijfde zege van het jaar boeken. Het zorgde voor veel blijdschap bij de Duitser.

"Ongelooflijk, wat een vermakelijke race was dit. Ik ben extreem blij met deze overwinning. Op een zeker moment lag ik nog tweede, vijftien seconden achter Jenson. De zege leek er toen niet meer in te zitten. Maar er gebeuren altijd rare dingen in Monaco en ook vandaag dus weer. Ik ben echt enorm blij met dit fantastische resultaat. Het is een enorme eer dat mijn naam nu wordt bijgeschreven op de lijst met eerdere winnaars van deze race. Dit was een perfecte dag," zei Vettel.

Zo perfect als Vettel de dag schetst verliep deze niet voor Red Bull Racing. Het team haalde de Duitser binnen, maar door een miscommunicatie ging de pitstop de mist in. De banden kwamen te laat naar buiten en bleken ook nog de zachte in plaats van de superzachte te zijn. Vettel verloor de leiding aan Button en besloot niet meer te stoppen voor nieuw rubber. Teamgenoot Mark Webber kwam direct na Vettel binnen en ook zijn pitstop ging de mist in omdat ook voor de Australiër de banden te laat naar buiten kwamen. Hij wist de race uiteindelijk nog als vierde af te sluiten.

Vettel had in de slotfase van de wedstrijd Alonso en Button op zijn staart zitten en leek onder de druk van het versleten rubber te moeten bezwijken, maar de rode vlag na de crash van Jaime Alguersuari en Vitaly Petrov zorgde er voor dat Red Bull op de grid Vettel nieuwe banden kon geven, waarna de Duitser in de laatste vijf ronden niet meer in de problemen kwam.

China wil doodstraf in voedselschandaal

Het Chinese hooggerechtshof moedigt rechters in het hele land aan om zwaardere straffen, waaronder de doodstraf, uit te delen aan mensen die betrokken zijn bij voedselschandalen.

Op zijn website schrijft het Opperste Volkshof dat rechtbanken langere celstraffen moeten opleggen en hogere boetes moeten uitdelen als blijkt dat iemand schuldig is aan het in gevaar brengen van de voedselveiligheid. Als mensen zijn overleden als gevolg hiervan moet de doodstraf worden gegeven.

Het advies van het Chinese hof staat haaks op recente pogingen van China het aantal voltrekkingen van de doodstraf te verminderen. De Chinese regering gooit, na een serie schandalen, echter alles in de strijd om de voedselveiligheid aan te pakken.

Petrov kon benen even niet voelen

Lotus Renault GP-coureur Vitaly Petrov crashte in de slotfase van de Grand Prix van Monaco bij het zwembad hard in de muur. De Rus moest door de marshalls uit zijn auto worden gehaald en werd met de ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Daar bleek dat hij alleen gekneusde benen had opgelopen.

Petrov zelf had weinig schuld aan zijn crash, omdat hij in een fel gevecht verwikkeld was om plaats zes in de wedstrijd en voor hem Adrian Sutil de muur inging en door zijn lekke band het groepje ophield. Het zorgde er voor dat Lewis Hamilton moest remmen, Jaime Alguersuari de McLaren raakte en Petrov weer bovenop Alguersuari knalde. Het gebeurde op het moment dat de leiders zich pal achter hen bevonden. Door alle brokstukken werd de race zelfs even stilgelegd.

"Ik wil graag iedereen bedanken voor de beterschapswensen en natuurlijk het medische team voor de geboden assistentie. Ik werd efficiënt en vriendelijk geholpen na de toch wel zware impact. In eerste instantie kon ik mijn benen niet goed voelen en dacht ik dat het beter zou zijn als ik uit de auto zou worden gehaald. Het was moeilijk voor me om te bewegen omdat mijn benen bekneld zaten in de cockpit. Ik heb mijn bewustzijn niet verloren, maar had wel veel pijn," zei Petrov.

De Rus baalt er nu van dat hij geen punten voor zijn team heeft kunnen pakken. "Het is zonde, want ik had flink wat punten kunnen scoren. Hopelijk gaat het in Montréal, toch een vergelijkbaar circuit, net zo goed. Als we onze problemen in de kwalificatie oplossen, kunnen er mooie dingen gebeuren."

Spoedoverleg over EHEC-bacterie

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) keert maandag terug van een bezoek aan Hongarije voor een spoedoverleg over de EHEC-bacterie. Maandagmiddag spreekt hij met vertegenwoordigers van onder meer het Productschap Tuinbouw, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en LTO Nederland over de gevaarlijke bacterie. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

Bij het overleg schuiven ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Voedsel- en Warenautoriteit aan. Een woordvoerder van het CBL laat weten dat het belangrijkste punt tijdens het overleg wordt om in kaart te brengen wat er nu precies aan de hand is en welke maatregelen genomen kunnen worden.

"Voedselveiligheid is voor ons nu prioriteit nummer een", laat het CBL weten. "We willen weten wat er aan de hand is en wat we kunnen doen. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de besmetting vooral een lokale aangelegenheid is. Alle gevallen van besmetting zijn te herleiden naar Noord-Duitsland."

Vooralsnog zijn er uit Nederlandse supermarkten nog geen komkommers verwijderd. "En we merken ook niets van een teruglopende vraag, de Nederlandse consument is nuchter wat dat betreft", aldus de woordvoerder van het CBL. Tsjechië en Oostenrijk besloten zondag om partijen Spaanse komkommers die mogelijk met de EHEC-bacterie zijn besmet uit de winkelschappen te halen.

In Duitsland heeft de darmbacterie al aan tien mensen het leven gekost. Ook in Zweden en Denemarken zijn mensen ziek geworden.

[Overzicht] Landskampioenen in Europa

Het seizoen 2010/2011 zit er in Nederland al een tijdje op. Ajax Amsterdam greep op de laatste speeldag de landstitel door in eigen huis met 3-1 van FC Twente te winnen. Ook in de overige Europese competies zitten de speelrondes erop. FOK!sport geeft een overzicht van alle landskampioenen uit de Europese competities.


Overzicht landskampioenen in Europa:

Land Kampioen
Albanië Skënderbeu Korçë
Andorra Santa Coloma
Armenië Pyunik Erevan FC
Azerbeidzjan Neftçi
België Racing Genk
Bosnië-Herzegovina Borac Banja Luka
Bulgarije Litex Lovech
Cyprus APOEL Nicosia
Denemarken FC Kopenhagen
Duitsland Borussia Dortmund
Engeland Manchester United
Estland FC Flora Tallinn
Finland HJK Helsinki
Frankrijk Lille OSC
Griekenland Olympiakos Piraeus
Hongarije FC Féhérvar
Ierland Shamrock Rovers
Ijsland Breidablik
Israel Maccabi Haifa
Italië AC Milan
Kazachstan Tobol Kustanai
Kroatië Dinamo Zagreb
Letland Skonto FC
Litouwen Ekranas
Luxemburg F91 Dudelange
Malta FC Valletta
Moldavie FC Dacia Chisinau
Montenegro Mogren Budva
Nederland Ajax Amsterdam
Noorwegen Rosenborg BK
Oostenrijk Sturm Graz
Polen Wisla Kraków
Portugal FC Porto
Roemenie FC Oţelul Galaţi
Rusland Zenit Sint-Petersburg
San Marino Pennarossa
Schotland Glasgow Rangers
Servië Partizan Belgrado
Slovenië NK Maribor
Slowakije Slovan Bratislava
Spanje FC Barcelona
Tsjechie Viktoria Plzen
Turkije Fenerbahçe
Ukraine Shakhtar Donetsk
Wales Bangor City
Wit-Rusland BATE Borisov
Zweden Malmö FF
Zwitserland FC Basel

Kojima begonnen met opnemen nieuw product

Hideo Kojima, bekend van de Metal Gear Solid-serie, is begonnen met het opnemen van één van zijn nieuwe games. Kojima liet dit weten in een tweet waarbij ook een plaatje bijgevoegd was. Op het plaatje zien we vaag een personage uit de nieuwe game. Wie het personage is en welke game het wordt is nog niet bekend.

Geruchten gaan dat Kojima de komende E3 twee nieuwe projecten zal gaan aankondigen. We zullen dus nog een weekje moeten wachten om te kijken of er meer bekendgemaakt gaat worden. Bekijk hieronder de foto uit Kojima's tweet.

Kojima's Tweet
(FOTO: Hideo Kojima)

'Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen'

Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen. Door bezuinigingen sluiten zwembaden en wordt schoolzwemmen vaker afgeschaft, daardoor doen kinderen te weinig zwemervaring op. Het Nationaal Platform Zwembaden en Reddingsbrigade Nederland trekken aan de bel, schrijft het AD.

Jaarlijks verdrinken gemiddeld veertien kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Het aantal verdrinkingen met dodelijke afloop daalde vanaf de jaren negentig, maar is nu stabiel.

Volgens Reddingsbrigade Nederland zijn er door een combinatie van factoren meer ongelukken te verwachten. Ouders nemen vaker genoegen met alleen zwemdiploma A. Ook lukt het ze niet altijd om tijd vrij te maken om hun kind naar zwemles te brengen en krijgen kinderen minder vaak zwemles via school. Kreeg in 1991 nog 90 procent van de basisschoolleerlingen zwemles via school, in 2005 was dat nog maar 57 procent.

Volgens de reddingsbrigade missen kinderen vaker zwemervaring. Jaarlijks gebeuren daardoor ongeveer 1500 ongelukken op het strand. "Het is geen hogere wiskunde om te voorspellen dat het er meer zullen worden", zegt directeur Raymond van Mourik.

Stichting Consument en Veiligheid is deze week een campagne gestart om ouders bewust te maken van het belang van toezicht als kinderen bij het water spelen. Volgens de stichting denken ouders vaak onterecht dat het niet meer nodig is om toezicht te houden als hun kroost een zwemdiploma heeft.

'Mladic maandag nog niet in Den Haag'

De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic wordt maandag nog niet verwacht in het VN-cellencomplex in Scheveningen. Dat zei een woordvoerster van het Joegoslavië-Tribunaal.

"We betwijfelen of we hem vandaag zullen zien. We wachten op een officiële bevestiging van de Servische autoriteiten. Maandag is de laatste dag dat beroep kan worden aangetekend tegen de overdracht (van Mladic)", aldus de woordvoerster.

Het tribunaal verwelkomde eerder in een verklaring de overdracht van deze verdachte volgens de procedures die de Servische wet voorschrijft.

De 69-jarige Mladic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij was zestien jaar voortvluchtig. Zijn advocaat en familie stellen dat zijn zwakke gezondheid niet toelaat dat hij in Den Haag wordt berecht.

'Mladic maandag nog niet in Den Haag'
'Mladic maandag nog niet in Den Haag' (Foto: ANP)

Doden bij aanslag op kazerne Nigeria

Een reeks bomexplosies op een kazerne van het leger in de Nigeriaanse deelstaat Bauchi heeft aan zeker tien mensen het leven gekost. Dat heeft de Nigeriaanse politie bekendgemaakt. Negen mensen zijn gewond geraakt, van wie vier zwaargewond.

De drie explosies hadden plaats in een bar in de kazerne. Alle wegen die naar de basis leiden werden afgesloten door de veiligheidsdiensten. De bomaanslag voltrok zich vlak nadat Goodluck Jonathan was beëdigd als president van Nigeria.

Van den Bergh aan de slag bij amateurs Lienden

Ricky van den Bergh speelt volgend seizoen in de Topklasse. De 30-jarige aanvaller maakt zijn opwachting bij FC Lienden. Dat meldt de amateurclub op zijn website. Van den Bergh speelde het afgelopen halfjaar voor Sparta Rotterdam, maar de Kasteelclub liet begin mei weten niet verder te willen met Hagenaar.

Van den Bergh begon zijn profcarrière in 2002 bij Sparta. Nadat hij vier seizoenen in Rotterdam had gespeeld, vertrok hij naar RKC Waalwijk. In de zomer van 2007 nam Heracles Almelo de aanvaller over van de Brabanders. Van den Bergh speelde twee jaar voor Heracles, waarna hij de overstap maakte naar zijn jeugdliefde ADO Den Haag. Sinds januari speelde de Hagenaar weer voor Sparta.

FC Lienden nam eerder al René van Dieren over van Sparta. De Betuwse topklasser heeft inmiddels negen nieuwe spelers aangetrokken voor het komende seizoen. Lienden is na het vertrek van Hans Kraay jr. ook nog op zoek naar een nieuwe trainer.

Tientallen woningen ontruimd om gaslek Zeist

Vanwege een gaslek zijn maandagochtend in Zeist dertig tot vijftig flatwoningen en huizen ontruimd. Het probleem werd snel opgelost waardoor iedereen binnen een uur weer naar huis kon. Omdat veel mensen op hun werk waren, viel de overlast mee, meldt de brandweer.

Het gaslek in een schakelkast aan de Schermerslaan werd rond 08.30 uur ontdekt. Omdat er veel gas vrijkwam, heeft de brandweer met twee waterkannonen een waterscherm rond de kast opgezet om de gaswolk neer te slaan. Uiteindelijk heeft de elektriciteitsmaatschappij de kast opengemaakt en bleek het lek achter een gaskraan te zitten.

Het probleem kon toen worden opgelost door de kraan dicht te draaien. De bewoners konden even na 09.15 uur weer naar huis.

NAVO verontschuldigt zich voor burgerdoden

NAVO-generaals David Petraeus en David Rodriguez hebben zich maandag verontschuldigd voor een luchtaanval in het zuidwesten van Afghanistan waarbij burgers om het leven zijn gekomen. Volgens de twee generaals is de topprioriteit van de NAVO te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

De luchtaanval in het district Nawzad, in de provincie Helmand, vond plaats nadat een NAVO-patrouille was aangevallen door opstandelingen. Een marinier werd door de opstandelingen gedood. Vijf opstandelingen trokken zich hierna terug in een groep gebouwen en bleven de militairen aanvallen. Daarop werd een luchtaanval uitgevoerd op de panden. Later bleek echter dat er ook burgers verbleven.

De luchtaanval kostte volgens de NAVO negen burgers het leven. Afghaanse regeringsmedewerkers meldden echter dat er veertien doden zijn, onder wie zeker tien kinderen en twee vrouwen.

De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de luchtaanval en waarschuwde de coalitie dat dergelijke fouten niet meer mogen worden gemaakt. "Amerikaanse en NAVO-troepen is herhaaldelijk verteld dat ongecoördineerde aanvallen slechts leiden tot de dood van onschuldige burgers en dat dergelijke operaties inhumaan zijn. Het lijkt erop dat deze les nog niet geleerd is", aldus Karzai in een verklaring.


NAVO verontschuldigt zich voor burgerdoden (Foto: Novum)

Zonnig hemelvaartsweekeinde verwacht

Het hemelvaartsweekeinde wordt zonnig, droog en warm. Dat verwachten de meteorologen van weeronline.nl. Na een uiterst zonnige maandag wordt het dinsdag fris en regenachtig. Woensdag herstelt het weer zich volgens de meteorologen precies op tijd voor een lang zomers weekeinde.

Op Hemelvaartsdag, donderdag, wordt het ongeveer 20 graden. Daarna wordt het nog warmer en de kans op neerslag blijft klein. Het loont volgens het weerinstituut dan ook om vrijdag vrij te nemen. Degenen die dat doen, worden beloond met 23 graden. Zaterdag en zondag wordt het waarschijnlijk boven de 25 graden, waarmee het zomers mag worden genoemd.

Het weer belooft daarmee een stuk aangenamer te worden dan vorig jaar. Toen werd op 13 mei de koudste Hemelvaartsdag gemeten sinds de metingen in 1901 begonnen. Het was toen slechts 9,2 graden. Een warmterecord zit er dit jaar echter niet in. De warmste hemelvaart tot nu toe was 27 mei in 1954, toen het kwik naar 29,2 graden steeg.

Ondertussen stijgt het kwik maandag in het zuidoosten van het land richting de 30 graden. Meteorologen verwachten dat de 30,0 zeer lokaal nog net wordt aangetikt. Dat is niet genoeg om dit een tropische dag te noemen, dat 'mag' pas als het in De Bilt boven de 30 graden is en dat gaat maandag niet lukken.

Bengaalse vrouw snijdt penis van aanvaller af

Een 40-jarige Bengaalse vrouw heeft de penis afgesneden van een eveneens 40-jarige man die haar poogde te verkrachten. Ze bracht dit geslachtsdeel als bewijs naar het politiebureau. Dit meldde de politie maandag.

De vrouw, getrouwd en moeder van drie kinderen, verklaarde dat de man haar al langer lastigviel. Toen zij ’s nachts lag te slapen in haar hutje in het Jhalakathidistrict, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Dhaka, viel de man haar aan. Nadat de Bengaalse de penis had afgesneden, verpakte zij hem in een plastic tasje en bracht hem naar de politie, aldus politiechef Abul Khaer.

De aanvaller ondergaat behandeling voor zijn verwonding en zal worden aangehouden als zijn conditie verbetert, volgens Khaer.

'NGP heet PlayStation Vita'

De naam van de nieuwe draagbare PlayStation is mogelijk uitgelekt. Het apparaat gaat waarschijnlijk PlayStation Vita heten. Dat schrijft het Amerikaanse gameweblog Joystiq op basis van promotiefolders die het heeft gezien. Op dit moment staat de spelcomputer, die in januari aangekondigd werd, bekend als Next Generation Portable, NGP.

PlayStation Vita wordt de opvolger van PlayStation Portable, PSP. Van PSP zijn wereldwijd meer dan vijftig miljoen exemplaren verkocht. Deze bijna zes jaar oude spelcomputer lijdt flink onder piraterij. Vita zou niet alleen dit probleem moeten oplossen, maar ook wordt hij krachtiger dan zijn voorganger en krijgt hij een bewegingssensor en een aanraakscherm.

De hardwaregigant wil de spelcomputer in verschillende versies op de markt brengen. Vorige week doken geruchten op dat Sony het werkgeheugen van de spelcomputer zou halveren om op die manier Vita goedkoper in de winkel te kunnen leggen. Op die manier wil Sony de strijd aangaan met Nintendo 3DS.

Vita

Doden door noodweer Sri Lanka

Overstromingen, aardverschuivingen en bliksem hebben afgelopen weekeinde in Sri Lanka aan ten minste acht mensen het leven gekost. Dat heeft het Rampenbestrijdingscentrum van de regering maandag bekendgemaakt.

Door zware regenval ontstonden in verschillende delen van het land overstromingen en aardverschuivingen. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven. Een persoon overleed als gevolg van een blikseminslag. Door het natuurgeweld werden 284 huizen verwoest.

Erwin Koeman nieuwe trainer FC Utrecht

Erwin Koeman is komend seizoen de trainer van FC Utrecht. Dit meldt de club op de website. De 49-jarige Zaandammer tekent een éénjarig contract bij de club uit de Domstad. Koeman, die de ontslagen Ton du Chatinier opvolgt, zal vandaag een presentatie geven over zijn keuze voor Utrecht.

Utrecht nam aan het einde van het seizoen afscheid van Du Chatinier vanwege de matige prestaties in de competitie. De Domstedelingen eindigden op de negende plaats en liepen daardoor Europees voetbal mis.

Koeman keert naar vier jaar weer terug in de Eredivisie. De voormalig bondscoach van Hongarije begon in 1998 zijn trainersloopbaan als assistent-trainer van PSV. In 2004 werd hij hoofdtrainer van RKC Waalwijk, waarna hij naar een jaar vertrok naar Feyenoord. Daar stapte de 31-voudig international in 2007 op.

Koeman werd in 2008 bondscoach van Hongarije, maar vorig jaar juni werd zijn contract ontbonden. Koeman had sindsdien geen nieuwe werkgever meer.

Troepen Jemen schieten betogers dood

De Republikeinse Garde van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft maandagochtend een kamp van betogers in de zuidelijke stad Taiz bestormd en het vuur op de daar aanwezige activisten geopend. Zeker twintig betogers werden gedood.

Taiz ontwikkelde zich sinds begin februari tot een bolwerk van verzet tegen Saleh. De activisten bezetten een plein in het centrum van de stad en hadden daar een kamp opgeslagen.

Troepen van de Republikeinse Garde, ondersteund door tanks, vielen het kamp maandagochtend aan.


Troepen Jemen schieten betogers dood (Foto: Novum)

Scholen radeloos over mobieltjes in klas

Scholen weten zich geen raad met het gebruik van mobieltjes door leerlingen. Er zijn op veel onderwijsinstellingen nauwelijks afspraken over gemaakt en als er wel regels zijn, worden ze nauwelijks gehandhaafd.

Uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt dat leerlingen te vaak vrij spel krijgen in het gebruik van hun mobieltje of smartphone. Volgens het instituut gaat dat ten koste van veiligheid en de kwaliteit van het onderwijs.

Veel scholen zijn naïef en vaak onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van mobiele telefoons. Daardoor ontstaat te veel ruimte voor de leerlingen om hun mobieltjes te gebruiken om docenten of leerlingen te pesten door bijvoorbeeld filmpjes op internet te zetten.

Volgens de Nationale Academie voor Media & Maatschappij moeten scholen beleid ontwikkelen dat aansluit bij de huidige mediaontwikkelingen en tijdgeest.


Eenvoudige oplossing...

Wijnaldum: "Langer bij Feyenoord ook optie"

Georginio Wijnaldum sluit niet uit dat hij zijn contract bij Feyenoord verlengt. De verbintenis van de aanvallende middenvelder loopt in de zomer van 2012 af.

"Ik heb altijd aangegeven dat ik pas na het seizoen met de clubleiding zou gaan praten", zegt de Feyenoorder in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik snap dat de pers, de supporters en de leiding van Feyenoord duidelijkheid willen. Maar echt, ik heb nog geen beslissing genomen."

Een transfer is niet de enige optie voor Wijnaldum. FC Twente is in ieder geval afgehaakt voor de middenvelder. "Langer bij Feyenoord blijven is ook echt een serieuze mogelijkheid. Het is wel beter dat er duidelijkheid komt. De laatste maanden ging ik soms met lood in mijn schoenen na wedstrijden naar de pers. Het is niet makkelijk om een beslissing te nemen."

"Weet je waar ik de laatste tijd veel aan denk? Aan mijn jaren als jeugdspeler bij Sparta en later Feyenoord. Al die tijd werk je toe naar een doorbraak in het eerste elftal, terwijl je nu pas beseft hoe fijn het was als jeugdspeler. Later komt er zoveel meer bij kijken. Bijvoorbeeld mensen die continu willen weten of je blijft of niet", aldus Wijnaldum.

Ziggo wil toch reclame bij terugkijken tv

Kabelmaatschappij Ziggo overweegt klanten die opgenomen programma's terugkijken toch te dwingen reclamespotjes te bekijken. Dat zegt lid van de raad van bestuur van Ziggo Marcel Nijhoff.

Onder meer de Ziggo-recorder heeft de mogelijkheid om reclameblokken over te slaan. Op de lange termijn kan dat de omroepen volgens Nijhoff flink wat geld kosten. Adverteerders gaan namelijk niet betalen voor reclameblokken die door iedereen worden overgeslagen.

Ziggo, de grootste kabelaanbieder van Nederland, overweegt daarom de kijkers reclame voor te schotelen die ze niet kunnen onderbreken. Een optie daarbij is zogenoemde preroll reclame, wat al wordt toegepast op sites als youtube.com. Voordat de kijker het gewenste filmpje kan zien, moet hij dan eerst een reclamefilmpje bekijken.

Over de plannen is nog niet gesproken met reclame-exploitanten als STER of RTL, die de advertenties uiteindelijk moeten verkopen.

Endeavour begint aan laatste terugreis

De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour is maandagochtend (Nederlandse tijd) voor de laatste keer losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Dat gebeurde op ruim 350 kilometer boven La Paz in Bolivia. Dat heeft NASA laten weten. Na een loopbaan van bijna twintig jaar gaat het toestel met pensioen.

De Endeavour begon 16 mei aan zijn 25e en laatste reis met zes bemanningsleden, vijf Amerikanen en een Italiaan. Na terugkeer op aarde wordt de spaceshuttle in een wetenschapsmuseum in Los Angeles tentoongesteld.

De Endeavour bracht ook een geavanceerd wetenschappelijk apparaat naar de ruimte, de deels in Nederland ontwikkelde Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Daarmee moet onder meer worden aangetoond dat belangrijke deeltjes, zoals donkere materie en antimaterie, bestaan.

Endeavour begint aan laatste terugreis
Endeavour begint aan laatste terugreis (Foto: ANP)

Onterecht van moord verdachte zakenman eist geld

De ten onrechte van moord verdachte vastgoedhandelaar Chris Kraypoel eist een schadevergoeding van het Openbaar Ministerie (OM). Door de verdenking lieten zakenpartners hem vallen, zegt hij maandag in een interview met de Volkskrant. Het zou hem miljoenen hebben gekost.

Kraypoel werd een half jaar verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn zakenrelatie Peter Petersen, maar werd onlangs van alle blaam gezuiverd. Petersen, ook bekend als Dikke Peter, werd in 2009 doodgeschoten in zijn BMW in Bussum. Hij bleek zaken te hebben gedaan met de vastgoedhandelaren Willem Endstra en Kees Houtman, die ook zijn geliquideerd.

Kraypoel had het slachtoffer op de ochtend van de moord nog gesproken. Een jaar later werd hij opgepakt voor betrokkenheid bij de moord en witwassen. Door de moordverdenking veranderde Kraypoel in een 'paria', zegt hij in de krant. Hij zou nooit hebben doorgevraagd over de zaken die Petersen met criminelen deed. "Plat gezegd was ik vooral geïnteresseerd in zijn onroerend goed."

In april beval de rechter het moordonderzoek stop te zetten omdat er geen bewijs is, maar de voormalige verdenking werkt volgens Kraypoel nog wel door. Het OM zegt dat er genoeg reden was om Kraypoel als verdachte te zien. Er zou onderzoek nodig zijn geweest om de verdenking te ontkrachten.

De zakenman wordt nog wel verdacht van witwassen, maar dat is volgens hem ook onterecht. In het interview zegt hij dat hij veel handelde in panden waar banken of de Belastingdienst graag vanaf wilden. Het ging volgens de krant om panden met failliete of mogelijk criminele eigenaars. Zo kocht hij de sportschool in Kerkrade waar een oud-marinier in 2003 leden van zijn schoonfamilie doodschoot.

Doden bij geweld tussen bendes Rio de Janeiro

Bij een schietpartij tussen rivaliserende drugsbendes in een sloppenwijk in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn zondag zes vermoedelijke drugssmokkelaars om het leven gekomen. Drie omstanders raakten gewond. Dat meldde de politie.

Volgens een agent probeerden tien schutters de sloppenwijk Para Pedro, in het noorden van Rio de Janeiro, binnen te gaan. Daarop ontstond een vuurgevecht waarbij twee mensen het leven verloren. Toen de politie arriveerde kwamen nog eens vier mensen om het leven.

De omstanders die gewond raakten, werden getroffen door verdwaalde kogels. Hun verwondingen vallen mee, aldus de politie.

De politie arresteerde vier bendeleden en nam wapens in beslag.

Rijstroken A16 dicht door botsing

Bij een ongeluk op de A16 van Rotterdam naar Breda zijn maandagochtend drie voertuigen betrokken geraakt. Drie rijstroken zijn afgesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst. Verkeer kan er nog wel langs, maar dat gaat heel langzaam. Daarom wordt het omgeleid.

Rond 07.15 uur botsten twee auto's op elkaar. Een derde automobilist kon hen niet meer ontwijken. Alle drie de bestuurders hadden na het ongeluk pijn in hun nek. In zulke gevallen nemen de hulpdiensten geen risico en worden de bestuurders uit hun auto geknipt.

Er gingen geruchten dat er een militair voertuig bij het ongeval was betrokken, maar het blijkt om een auto van de marechaussee te gaan. De bestuurder was bij het ongeval gestopt om hulp te verlenen. Passerende automobilisten concludeerden vervolgens dat de auto bij het ongeluk was betrokken.

Verderop op de snelweg is nog een ongeluk gebeurd waarbij twee auto's zijn betrokken. Hierbij vielen volgens de politie geen gewonden.

De laatste verwachting is dat de weg rond 09.00 uur wordt vrijgegeven. Rond 08.00 uur stond er 10 kilometer stilstaand verkeer. De vertraging zou meer dan een half uur zijn.

'Kabinet wil pgb voor 120.000 mensen schrappen'

Het kabinet wil dat nog maar 13.000 mensen recht houden op een persoonsgebonden budget (pgb). Momenteel krijgen 130.000 zieken, ouderen en gehandicapten een budget waarmee ze zelf zorg in kunnen kopen. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

Het plan betekent dat ongeveer 120.000 mensen straks zijn aangewezen op reguliere zorg. Ze moeten dan bijvoorbeeld aankloppen bij een ggz-instelling of thuiszorgorganisatie. Ze belanden volgens de krant dan vaak op een wachtlijst en zouden niets meer te zeggen hebben over de wijze waarop de zorg wordt verleend.

De maatregel moet de langdurige zorg betaalbaar houden en zou woensdag worden besproken door de ministerraad. Degenen die wel recht houden op een persoonsgebonden budget zijn de mensen met een langdurige verblijfsindicatie. Zij hebben bijvoorbeeld direct toezicht of een therapeutische leefomgeving nodig. Het budget voor hen zou met 5 procent stijgen.

De maatregel zou onvermijdelijk zijn om de groeiende zorgkosten in te dammen. Het persoonsgebonden budget kost dit jaar alleen al 2,7 miljard euro. In 2003 maakten nog 50.000 mensen gebruik van het budget, nu zijn dat er ongeveer 130.000. De ingreep zou 1 miljard euro moeten opleveren.

Worstelen met de Hulk op Kinect

De Hulk komt naar je toe! Hulk Hogan welteverstaan. De besnorde man in het gele pak krijgt een eigen titel voor de Kinect. In Hulk Hogan Main Event zul jij de moves van Hogan kunnen nabootsen in je eigen woonkamer. Hulkmania!

Je zult negen verschillende venues hebben waar je je moves kan tonen. Ook zijn er genoeg objecten waarmee jij je tegenstander knock-out kan slaan. Wat heb je nodig om Hulk Hogan Main Event te spelen? Een Xbox 360 met Kinect en vooral veel Hulkmania.

"Listen up, people! You will feel the power of Hulkamania when you step into this game.

Whether you are taking the damage or selling the pain, this game will let you unleash your inner wrestler as you hype up the crowd while putting the hurt on anyone that stands in your way!

Partnering with the Hulkster for Hulk Hogan's Main Event is a dream come true and we're looking forward to releasing a no holds barred motion-based experience that offers a full suite of over-the-top moves."

NMa: Geen prijsafspraken hypotheken

Er zijn geen aanwijzingen dat banken prijsafspraken hebben gemaakt om meer te verdienen aan hypotheken. Dat meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag na onderzoek.

De kartelwaakhond stelde het onderzoek in naar aanleiding van de historisch hoge marges op hypotheken in Nederland na de kredietcrisis. Het afsluiten van een hypotheek in Nederland zou sinds halverwege vorig jaar duurder zijn geworden dan in de buurlanden en Frankrijk. De banken zijn er meer aan gaan verdienen.

Volgens de NMa zaten de marges begin dit jaar weer op het niveau van voor de kredietcrisis. Dat heeft onder meer te maken met een toename van de concurrentie. De buitenlandse banken hebben marktaandeel gewonnen en verzekeraars concurreren meer met de grote banken, die bijna drie kwart van de hypotheekmarkt in handen hebben.

Ondanks dat de marges zijn gedaald, ziet de NMa ruimte voor verbetering. Zo blijken hypotheekverstrekkers consumenten pas laat te informeren over het aflopen van de rentevaste periode. Daardoor hebben consumenten minder tijd om bij andere aanbieders te kijken.


NMa: Geen prijsafspraken hypotheken (Foto: Novum)

Rokjesregel bij badminton geschrapt

De internationale badmintonvond heeft de regel dat vrouwen in een rok of jurkje moeten spelen voorlopig geschrapt. Dit werd vandaag bekendgemaakt. Eerder werd de invoering van de dresscode al uitgesteld tot 1 juni. "Gezien alle kritiek lijkt het ons verstandig om verder onderzoek te doen naar deze regel," aldus een woordvoerder van de bond.

De internationale badmintonbond BWF wilde dat de badmintonsters een jurkje of rokje gingen dragen om op die manier de sport aantrekkelijker te maken.

Vervanger Bin Hammam staat al klaar

Een dag na het bekend maken van de schorsing van Mohamed bin Hammam staat zijn vervanger bij de Aziatische voetbalbond al klaar. De Chinees Zhang Jilong zal zijn plaats innemen als voorzitter, meldden bronnen binnen de organisatie. Bin Hammam werd voorlopig geschorst door de FIFA omdat hij verdacht wordt van omkoping.

Eerder maakte de Qatarees al bekend geen gooi meer te doen naar het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De huidige preses Sepp Blatter is nu de enige kandidaat bij de verkiezing van woensdag. De Zwitser staat al dertien jaar aan het hoofd van de FIFA.

Zhang Jilong was al vice-voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Hij probeerde eerder dit jaar een plek te krijgen in het uitvoerend comité van de FIFA dat onder meer gaat over de toewijzing van wereldkampioenschappen, maar slaagde daar niet in.

Vervanger Bin Hammam staat al klaar
Vervanger Bin Hammam staat al klaar (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de zoveelste vergissing van een B-artiest.

Dries Roelvink stelt dat hij is misleid door het management van De Toppers. De zonnebankbruine zanger is dan ook uit protest niet naar het concert van hen geweest. "Ik kreeg van hun manager twee slechte plekken aangeboden. En dat na alle reclame die ik voor ze heb gemaakt...", klaagt Dries. "Met de audities die ik deed om de vijfde Topper te worden, heb ik toch voor extra publiciteit gezorgd", vindt de -overigens ernstig talentloze- volkszanger.
 
Het is natuurlijk een rare gedachtenkronkel om te veronderstellen dat Dries wél recht zou hebben op prachtige plaatsen, waarbij betalende bezoekers met minder zouden worden afgescheept:

Contador overlegt met ploegleiding over Tour

Alberto Contador won gisteren voor de tweede maal in zijn loopbaan de Giro d'Italia. Na afloop zei de Spanjaard van Saxo Bank dat hij nog niet weet of hij zal meedoen aan de Tour de France.

“Eerst ga ik van dit succes genieten, daarna overleg ik met het management van de ploeg over de Tour. Ik moet eerst herstellen van de Giro”, zei Contador op de persconferentie na de tijdrit in Milaan.

Op zijn vroegst medio juli hoort Contador of hij door het internationaal sporttribunaal CAS wordt geschorst. Tijdens de Tour van vorig jaar werden er sporen van clenbuterol in zijn bloed gevonden.

Matavz: "Napoli bleef maar treuzelen"

De transfer van Tim Matavz naar Napoli vond vorige week geen doorgang. De spits van FC Groningen baalt van de afgeketste overgang naar de Italiaanse Champions League-deelnemer.

Ook voor FC Groningen, dat zeven miljoen euro zou ontvangen voor Matavz, is de afgeketste overgang een aderlating. "Het duurde mij te lang, Napoli bleef maar treuzelen", zegt de speler in De Telegraaf. "Als je iets echt wilt, moet je snel knopen doorhakken. Nu blijf ik, maar als er een andere club komt, valt er te praten."

Zondag slaagde de club er niet in de Europa League te behalen. Tegen ADO Den Haag werd verloren in de strafschoppenserie. Matavz miste de beslissende penalty. "Ik mikte iets te hoog. In de verlenging werden we moe. Ikzelf ook, maar dat komt, omdat ik er door een liesblessure een tijd uit ben geweest."

Matavz is bezig aan zijn vierde seizoen bij FC Groningen. De afgelopen twee jaar is de Sloveen goed op dreef. Hij scoorde 29 keer in 61 wedstrijden.

'Ferguson nog drie jaar bij Man Utd'

Volgens de Britse krant The Guardian wil Manchester United-trainer Alex Ferguson nog zeker drie jaar aanblijven als manager van de club. Dit meldt de krant op basis van bronnen in de naaste omgeving van de 69-jarige Schot.

Ferguson zou alleen willen stoppen met werken wanneer zijn gezondheid verslechtert en heeft dit volgens de krant aan de clubleiding laten weten. De manager heeft zich voor de periode tot medio 2014 ten doel gesteld om de prestaties van FC Barcelona te evenaren dan wel te overtreffen. Afgelopen zaterdag verloor hij met Manchester United de finale van de Champions league van de Catalanen (3-1).

Afellay laat shirt signeren door ploeggenoten

Ibrahim Afellay wist niet hoe snel hij zijn trainingspak uit moest doen toen hij mocht invallen in de Champions League-finale tegen Manchester United.

Hoewel de Nederlander maar anderhalve minuut mocht spelen, toonde hij zich apetrots. "Ik heb dit seizoen mijn bijdrage gehad en nu de Champions League gewonnen. Ik kan het amper geloven", zei Afellay na de winst van FC Barcelona (3-1) tegen De Telegraaf. "Als je in de laatste wedstrijd van een slopend seizoen zulk spel op de mat legt en zelfs onder de druk van de Champions Leaguefinale zo'n niveau kunt halen, benader je de perfectie."

Afellay heeft zich verrassend snel aangepast bij FC Barcelona. De Oranje-international kwam in de winterstop over van PSV. "Wat me het meest bij staat sinds mijn overstap van PSV? Hoe de jongens met me omgaan, hoezeer ik word gewaardeerd door de beste spelers van de wereld. Dat zegt mij dat ik goed bezig ben. Door met deze mannen te mogen spelen en trainen heb ik me in een half jaar tijd op alle vlakken kunnen verbeteren. Qua snelheid, explosiviteit, direct spelen en onmiddellijk de juiste oplossing te vinden."

Een Manchester United-speler probeerde na de wedstrijd zijn shirt te ruilen met die van Afellay, maar daar maalde hij geen seconde over. "Dat heb ik zelf gehouden en laten signeren door mijn ploeggenoten."

'Bayern neemt Rafinha over van Genoa'

Bayern München versterkt zich met Rafinha. Dat meldt de Duitse krant Bild. De 25-jarige rechterverdediger zou voor 5,3 miljoen euro overkomen van Genoa. In Beieren kan de Braziliaan een contract voor drie jaar tekenen. De overgang wordt maandag of dinsdag na de medische keuring afgerond.

Rafinha speelde eerder al vijf jaar in de Bundesliga bij Schalke 04, maar dat verruilde hij afgelopen zomer voor de Italiaanse Serie A. Bayern had destijds naar verluidt ook interesse in de back, maar toenmalig trainer Louis van Gaal hield een overgang tegen.

Bayern zou ook een poging ondernemen om de gewilde Sergio Agüero naar München te halen. De 22-jarige Argentijnse aanvaller van Atlético Madrid liet eerder weten open te staan voor een nieuwe uitdaging.

Speculaties rond arrestatie Mladic

Het valt niet mee geheimen te bewaren in het Servische dorpje Lazarevo, even ten noorden van de hoofdstad Belgrado. Daarom kunnen de dorpsgenoten van Ratko Mladic nauwelijks geloven dat de van oorlogsmisdaden verdachte generaal tot zijn arrestatie, donderdagochtend, in hun midden woonde.

Dorpelingen die toegeven meer van elkaar te weten dan hun lief is, bezweren de ondergedoken Mladic nooit te hebben gezien. De buren kwamen vaak bij Mladic' neef, die de voormalig opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten in zijn huis verborg, over de vloer. Maar nooit ontmoetten ze zijn beruchte logé.

De politie, die Mladic donderdag tijdens diens ochtendwandeling inrekende, zei bijna bij toeval op het onderduikadres van de meest gezochte man in Servië te zijn gestuit. Ze noemden hun arrestant 'erg bleek', suggererend dat hij nauwelijks buiten kwam. Maar de Britse Sunday Telegraph citeerde zondag dorpsbewoners die geloven dat Mladic pas daags voor zijn arrestatie in Lazarevo aankwam. Daar zou hij hebben gewacht op het arrestatieteam dat hem zou komen inrekenen. De neef van Mladic, 'een eenvoudig boertje', mist volgens zijn buren simpelweg de sluwheid om zijn voortvluchtige neef lang te hebben kunnen verbergen.

Bronnen bij westerse inlichtingendiensten vertrouwden de Britse zondagskrant toe dat niet speurwerk, maar onderhandelingen tot de aanhouding van de 'slager van Srebrenica' hebben geleid. Westerse diplomaten, de Servische autoriteiten en vertegenwoordigers van Mladic zouden maandenlang hebben overlegd over de voorwaarden van Mladic' overgave.

De suggesties van de politie dat Mladic' slechte conditie de gevolgen van haar intensieve klopjacht toont, hebben in Lazarevo een averechtse uitwerking. En met hun argwaan staan ze niet alleen. "Mladic zou twee hartaanvallen hebben gehad. In die toestand kan niemand zich zonder hulp redden", zei politiek analist Zoran Dragisic.

Plaatsvervangend magistraat voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric noemde de vele binnen- en buitenlandse complottheorieën, waaronder een dat zijn arrestatie door de veiligheidsdienst in scène was gezet nadat hij vanuit Rusland was overgebracht, 'gewoon niet waar'.

Volgens Vekaric was de aanhouding het gevolg van 'een briljante actie' van de Servische veiligheidsdiensten. Onderdeel van de strategie om Mladic te pakken krijgen was het afsnijden van zijn financiële steun, zodat hij moest vertrouwen op zijn familie. "Wij kregen informatie wie wat deed en zo hebben wij hem te pakken gekregen."

Vekaric zei dat Mladic geen geestelijk verwarde man met vele lichamelijke ongemakken is, zoals zijn familie en advocaten doen voorkomen. "Het is niet waar dat zijn rechterarm verlamd is", zei Vekaric. "Vrijdag zag hij er veel beter uit dan ik op donderdag, toen dit allemaal aan het rollen kwam." Volgens de officier is het wel duidelijk dat Mladic in de jaren dat hij op de loop was veel alleen is geweest. "Hij lijkt op iemand die jarenlang niet voor zichzelf gezorgd heeft en geen behoorlijke medische verzorging heeft gehad."

De regering in Belgrado was al jaren druk met het kraken van de schil van beschermers rond Mladic. Nationalistische militairen en andere sympathisanten wisten hun held zestien jaar uit handen van de opsporingsdiensten te houden. Zij verborgen Mladic in hun appartementen in Belgrado, in legerkampen, en naar verluidt zelfs in een ziekenhuis.

Maar naarmate de westersgezinde regering Mladic' geestverwanten meer en meer uit hun machtsposities wist te verdrijven, verloor Mladic zijn bescherming. Hij was wellicht nog even veilig in het hartstochtelijk nationalistische Lazarevo, waar veel Bosnische Serviërs wonen. Maar hoewel volgens de Servisch-orthodoxe dorpspriester Ivan Popov 'geen echte Serviër Mladic als een oorlogsmisdadiger ziet', wacht de voormalige generaal nu in een cel in Belgrado op zijn overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal.

Popov belegde zondag een gebedsdienst voor de gezondheid van Mladic. Dorpsnotabelen overleggen over een plan om het dorp om te dopen tot 'Mladicevo', als eerbetoon aan de omstreden oorlogsheld die zijn laatste toevlucht in hun midden vond.


Speculaties rond arrestatie Mladic (Foto: Novum)

Limited PS3 voor Tales of Xillia

Hoewel wij in het Westen nog wachten op Tales of Graces F, kijken ze in Japan al weer uit naar Tales of Xillia. Voor de laatsgenoemde is er nu een speciale PS3 aangekondigd met een design gebaseerd op de game. Bij de PS3 krijg je uiteraard de game meegeleverd. De prijs wordt zo'n 330 euro.

De game los is omgerekend zo'n 70 euro. Naast de bundel en de game komt er ook nog een aparte limited editions met inhoud die per winkel verschilt. Zo kent de versie uit Namco's online store de game, twee figurines, een kalender en speciale verpakking (110 euro). In de online store van Famitsu krijg je de game, een stoffen pop, een poster en een 'doek' (95 euro).

Xillia

Liza Sips is bang voor flop

Liza Sips doet haar uiterste best om haar eerste bioscoopfilm tot een succes te maken. De 20-jarige actrice speelt de hoofdrol in de paardenfilm Penny's Shadow, die binnenkort in de bioscoop draait. Sips voelt een grote verantwoordelijkheid om de film niet te laten floppen.

Sips werd bekend door haar rol als Vicky Pouw in Goede Tijden, Slechte Tijden. "Ik ben heel dankbaar dat ik deze film mocht doen na een soap. Het komt niet vaak voor dat iemand zo'n kans krijgt, dus daar ben ik heel blij om. Het is echt een droom die is uitgekomen."

Nu de première dichterbij komt, krijgt de actrice flink de zenuwen. "Ik besefte op een gegeven moment opeens dat als die film ontzettend flopt ik daar wel een hele grote bijdrage in heb. Maar als het een succes wordt, is het een ontzettend compliment voor jezelf."

"Ik merk dat ik meer dan ooit bezig ben om de film te benoemen. Jonge meisjes beginnen op straat wel eens tegen me te praten, omdat ze me kennen van televisie. En dan begin ik over die film", lacht de actrice. "Ik probeer er zo veel mogelijk mensen heen te trekken." Penny's Shadow gaat volgende week zondag in première.


Liza Sips (Foto: Novum)

De watergekoelde PS3-portable

Sony is druk bezig met een nieuwe handheld genaamd Next Generation Portable. Voor sommigen duurt dat echter allemaal te lang en dus verschijnen er leuke knutselprojecten. Eén daarvan is een watergekoelde, draagbare PlayStation 3. Deze 'PS3P' heeft de vorm van een laptop en kan dichtgeklapt worden.

In het apparaat zit een 720p/1080i-scherm, een 500GB HDD en speakers. Het toetsenbord kan ook gebruikt worden om XMB te bedienen. Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk dan even op Ebay.

Politie smoort protesten in Belgrado

In het centrum van Belgrado is de rust zondagavond laat weergekeerd, nadat de politie op verschillende plaatsen slaags was geraakt met Servische nationalisten die protesteerden tegen de aanhouding van Ratko Mladic. De politie zei ongeveer honderd mensen te hebben opgepakt en meldde zestien lichtgewonden, onder wie zes politieagenten. Dat lijkt een overwinning voor de pro-westerse regering, in een land met een geschiedenis van veel heftigere en omvangrijkere protesten.

Minstens zevenduizend sympathisanten verzamelden zich zondag voor het parlementsgebouw in Belgrado om tegen de aanhouding en mogelijke overdracht van de voormalige Bosnisch-Servische generaal aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag te protesteren. Zij eisten de vrijlating van Mladic, die zij als hun held beschouwen.

Aan het einde van de manifestatie begonnen relschoppers door de omgeving te trekken. Zij gooiden vuilnisbakken om, vernielden verkeerslichten en staken vuurwerk af, maar zagen keer op keer de doorgang geblokkeerd door de oproerpolitie, die met drieduizend agenten een veiligheidscordon rond regeringsgebouwen en westerse ambassades hadden opgetrokken.

Tijdens de eerdere protestdemonstratie scandeerden sommigen rechtse leuzen en brachten anderen de nazigroet. Demonstranten riepen dat Servië Mladic niet mag overdragen aan het VN-tribunaal, dat hem wil berechten voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder het bloedbad onder bijna achtduizend Bosnische moslims in Srebrenica.

"Samenwerking met het Haagse tribunaal komt neer op verraad", riep Lidija Vukicevic van de Servische Radicale Partij. "Dit is een protest tegen de schandelijke aanhouding van de Servische held." Demonstranten eisten het ontslag van de pro-westerse president Boris Tadic, die de aanhouding van Mladic gelastte. "Tadic is niet Servië", was op een bord op het sprekerspodium te lezen.

Ook in het Servische deel van Bosnië wordt Mladic door nationalisten als een held gezien. Ongeveer drieduizend aanhangers reisden met bussen naar Kalinovik, in de omgeving waarvan Mladic opgroeide. Velen droegen zwarte T-shirts met de beeltenis van Mladic en de tekst 'Servië in mijn hart'. De 'verrader' Tadic werd opgeroepen zichzelf van kant te maken. Veel betogers dromden na afloop naar het hutje in het dorpje Bozanici waar Mladic geboren werd. Een tante en enkele neven van Mladic spraken de mensen toe en vertelden verhalen uit diens kindertijd. "Jullie hebben de adelaar weggenomen, maar het nest blijft", luidde de tekst op een spandoek.


Politie smoort protesten in Belgrado (Foto: Novum)

Duitsland stopt met kernenergie

Uiterlijk in 2022 moeten de zeventien Duitse kerncentrales zijn gesloten. Dat heeft de 'zwart-gele' regeringscoalitie na ongeveer twaalf uur onderhandelen besloten. Dat berichtte het Duitse persbureau DPA in de nacht van zondag op maandag, op basis van regeringsbronnen.

De meeste reactors zullen al in 2021 worden gesloten, maar om eventuele problemen met energie op te vangen blijven er drie nog een jaar langer open.

De bondsregering had vorig jaar nog besloten de nucleaire complexen langer open te houden, maar op dat besluit is veel kritiek gekomen. De onvrede groeide na de aanhoudende problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. De Groenen, fel tegenstander van kernenergie, zijn in de peilingen nagenoeg de grootste partij van het land.

Duitsland stopt met kernenergie
Duitsland stopt met kernenergie (Foto: ANP)

"Do you like my boobs?" - Polenjacht

Het leek wel alsof de veelal blonde, altijd ranke Varsoviaanse meisjes in een competitie streden naar het meest begeerlijke uiterlijk. De slanke gezichten permanent mooi opgemaakt alsof het stapavond is, werkelijk overal en altijd voorbij flanerend in hotpants, doorschijnende leggings zonder rokjes eroverheen, nutteloze want compleet doorzichtige bloesjes, overal schreeuwen je kanten bandjes en te kleine cups voor te pronte borsten tegemoet, uit veel te los hangende shirtjes en omslagdoeken.

'Koeman tekent maandag bij FC Utrecht'

FC Utrecht heeft volgens Voetbal International een nieuwe trainer gevonden. Erwin Koeman wordt maandag gepresenteerd in de Domstad. De 50-jarige Koeman keert na vier jaar terug in de Eredivisie. De oud-international was al langere tijd in beeld bij Utrecht om de ontslagen Ton du Chatinier op te volgen.

Koeman heeft met Utrecht een overeenstemming bereikt over een contract voor een seizoen. Maandag is de presentatie. Koeman en Utrecht geven daarin tekst en uitleg over de komst van de nieuwe trainer. Het wordt voor Koeman zijn derde club in Nederland. De oud-speler van FC Groningen, PSV en KV Mechelen was eerder als trainer werkzaam bij RKC Waalwijk en Feyenoord. Daarna werd hij bondscoach.

Koeman werkte van april 2008 tot juli 2010 bij de Hongaarse voetbalbond. Het oefenduel met Oranje vlak voor het WK in Zuid-Afrika was zijn laatste wedstrijd als trainer. Koeman moet met Utrecht volgend seizoen proberen om wel Europees voetbal te halen. Utrecht werd negende.

Emulators verdwijnen uit Android Market

Met een Android smartphone is/was het mogelijk om retro-games te spelen via zogenoemde emulators. Snesoid, Gameboid, voor elke oude console was er wel één. Google heeft nu alle emulators van yongzh offline gehaald. Yong Zhang, zoals zijn echte naam is, heeft tevens geen rechten meer als Android-developer.

Het weghalen van de emulators begon na klachten van SEGA die het niet eens waren met het vrij verspreiden van hun oude games.

Android

Verdwenen kinderen Nijmegen weer terecht

De twee kinderen die zondagmiddag in Nijmegen verdwenen, zijn weer terecht. Dat heeft de politie Gelderland-Zuid zondag iets na 23.00 uur via Twitter gemeld.

De kinderen van 8 en 10 jaar oud waren zondagmiddag rond het middaguur voor het laatst gezien in de wijk Grootstal. Sindsdien was de politie met groot materiaal op zoek naar de knapen.

Volgens de politie zijn ze allebei ongedeerd. Ze werden gevonden in een trein naar Lunteren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.