Berlusconi verliest in zijn thuisbasis Milaan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet maandag een forse teleurstelling verwerken. Zijn kandidate van zijn partij Volk van de Vrijheid heeft het bij de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Berlusconi's thuisstad Milaan moeten afleggen tegen de centrumlinkse Giuliano Pisapia. Dat betekent dat de economische hoofdstad van het land voor het eerst in 18 jaar weer een linkse burgemeester krijgt.

Pisapia lag met iets meer dan 55 procent aan kop nadat de stemmen in 1195 van de 1251 stembureaus waren geteld. Het is daardoor voor zijn rivaal, de zittende burgemeester Letizia Moratti van Volk van de Vrijheid, niet meer mogelijk om hem in te halen. Moratti bleef steken op 44,8 procent.

Berlusconi noemde de verkiezingen in Milaan, dat ongeveer 1,3 miljoen inwoners telt, een nationale test voor de populariteit van zijn persoon en zijn conservatieve regering. De premier staat terecht in een reeks rechtszaken onder meer wegens betaalde seks met een minderjarige. De premier ziet Milaan als zijn thuisbasis. Hij is er geboren en heeft er een villa even buiten de stad. Ook is hij eigenaar van voetbalclub AC Milan.