'Veel minder slachtoffers aardbeving Haïti'

Bij de aardbeving in januari 2010 in Haïti zijn veel minder mensen omgekomen of dakloos geraakt dan de Haïtiaanse leiders beweren. Dat staat in een rapport dat is opgesteld voor de Amerikaanse regering en waar het persbureau AP de hand op heeft weten te leggen.

Volgens het rapport kwamen bij de aardbeving tussen de 46.000 en 85.000 mensen om het leven, veel minder dan de 316.000 doden in de Haïtiaanse regeringsstatistieken. Ook zouden na de ramp 895.000 daklozen in tijdelijke kampen rond de hoofdstad Port-au-Prince zijn opgevangen, een aantal dat inmiddels is geslonken tot 375.000. De Internationale Organisatie voor Migratie van de VN stelt dat de kampen nu nog 680.000 mensen huisvesten, na een piek van 1,5 miljoen kort na de ramp.

Het rapport is opgesteld in opdracht van de Amerikaanse Dienst voor Internationale Ontwikkeling Usaid, maar is nog niet vrijgegeven. Er staan inconsistenties in en het rapport zal pas openbaar worden gemaakt als die zijn opgelost, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij willen verzekeren dat informatie die wij verstrekken accuraat is", aldus woordvoerster Preeti Shah.

Medewerkers van de Haïtiaanse regering willen geen commentaar geven omdat ze het rapport nog niet hebben ingezien.

Het enorme aantal doden en de omvangrijke verwoestingen leidden tot grootmoedige internationale hulp voor het arme Haïti. Veel mensen hadden in de dagen na de ramp hun twijfels over het door de overheid genoemde dodental. Regeringsmedewerkers kwamen steeds met precieze cijfers, terwijl de doden bij duizenden werden opgeschept en schijnbaar achteloos in massagraven gedumpt. Veel doden bleven ook onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. De overheid heeft nooit uitgelegd hoe zij aan haar cijfers kwam.

Het rapport voor Usaid is opgesteld door LTL Srategies, een adviesbureau in Washington. De leider van de studie, Timothy Schwartz, is een antropoloog die zich in een eerder boek uiterst kritisch heeft uitgelaten over de internationale hulpverlening in Haïti. Hij wilde maandag geen commentaar geven, maar liet op een blog weten dat niemand zich erover mag verbazen dat het dodencijfer wordt bijgesteld. Ook als er maar 60.000 doden zouden zijn gevallen 'is het nog steeds een enorme tragedie', aldus Schwartz.