Saudische automobiliste weer op vrije voeten

De Saudische die vastzat omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen had getrotseerd is maandag vrijgelaten. Dat heeft een Saudische advocaat en mensenrechtenactivist maandag gezegd.

Volgens Waleed Aboul Khair is Manal al-Sherif vanwege 'binnenlandse en buitenlandse druk' vervroegd vrijgelaten. De 32-jarige IT-deskundige was vorige week zondag gearresteerd. Haar Facebookfilmpje waarin ze achter het stuur te zien was, vormde behalve de reden voor haar aanhouding ook de aanzet tot een campagne tegen het rijverbod voor vrouwen. Op internet werd opgeroepen tijdens een protest op 17 juni massaal het verbod te overtreden. De Saudische autoriteiten hebben Al-Sherifs Facebookpagina en Twitteraccount geblokkeerd.

Saudi-Arabië maakte niet bekend waarom Al-Sherif, die ten minste tot begin juni zou worden vastgehouden, nu al vrijkwam. De voorbije dagen drongen mensenrechtengroepen steeds sterker aan op de vrijlating van de vrouw. Volgens Aboul Khair heeft Al-Sherif een overeenkomst getekend dat ze niet meer achter het stuur kruipt en zal zwijgen tegen de pers. Aboul Khair zet zijn plan voor een petitie tegen het verbod wel door.

Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen - ook buitenlandse - geen auto mogen besturen. Vrouwen zijn om die reden gedwongen een mannelijke chauffeur in te huren. Wie dat niet kan betalen, is afhankelijk van mannelijke familieleden.


Saudische automobiliste weer op vrije voeten (Foto: Novum)