China sluit accufabrieken en arresteert vervuilers

China heeft honderden accufabrieken stilgelegd en 74 mensen aangehouden. Zo wil het verdere vervuiling met zware metalen, die al 172 mensen ziek maakte, voorkomen.

Honderden accuproducenten in de oostelijke provincie Zhejiang hebben de productie moeten staken omdat het provinciebestuur hun water- en elektriciteitstoevoer heeft afgesloten. Een recente aankondiging van de regering in Beijing dat zij vanwege de om zich heen grijpende vervuiling het toezicht op de industrie gaat verscherpen, lijkt lokale overheden in beweging te hebben gebracht.

De recente schandalen rond vervuild voedsel, en de duizenden kinderen die in 2009 en 2010 loodvergiftiging opliepen, baren de Chinese regering zorgen. Het geduld van Beijing met lagere overheden die laks omspringen met de milieuregels lijkt daarom op te raken.

Het provinciebestuur van Zhejiang, waar de accu-industrie afgelopen jaren met sprongen groeide, zegt de zuiveringsactie gedisciplineerd ter hand te nemen. "Illegale metaalverwerkers en kleine werkplaatsen zonder vergunning zullen volgens de letter van de wet worden ontmanteld", aldus een verklaring van de leider van de operatie in Zhejiang.

Volgens het provinciebestuur zijn enkele van de arrestaties verricht in verband met het giftige bedrijfsafval dat een accufabriek in Taizhou loosde. Dat maakte 172 omwonenden, onder wie 53 kinderen, ziek. Het provinciebestuur hield de directeur van de fabriek in maart aan en schorste drie ambtenaren. Zij zouden het toezicht op het bedrijf hebben verwaarloosd.

Loodvergiftiging kan het zenuwstelsel, de spieren en de voortplantingsorganen schaden. Vooral kinderen lopen gevaar.