Noord-Korea uit opnieuw dreigementen tegen zuiden

Noord-Korea heeft maandag gedreigd het militaire communicatiekanaal met Zuid-Korea te verbreken. Pyongyang beschuldigde Seoul ervan de vijandigheid tussen beide landen te hebben verergerd door nabij de grens artillerie-oefeningen te houden en een propagandacampagne tegen het noorden te voeren.

Zuid-Korea op zijn beurt verwijt het noorden tweemaal een dodelijke aanval te hebben uitgevoerd, waarbij in totaal vijftig doden vielen. Het land verwierp het dreigement van zijn noorderbuur en noemde het een pressiemiddel om concessies van Zuid-Korea en andere landen los te krijgen.

Noord-Korea heeft dit jaar een verzoek om voedselhulp ingediend, terwijl de leider van het land, Kim Jong Il, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak in april zou hebben voorgesteld een bilaterale top te houden. Aan deze verzoenende houding kwam maandag dus een abrupt einde.

"De stappen van de groep verraders van Lee Myung-bak richting een escalerende confrontatie hebben een extreme fase bereikt", zei de machtige Nationale Defensiecommissie van het noorden. De commissie waarschuwde dat het noorden niet nader genoemde 'fysieke acties' zal ondernemen tegen het zuiden vanwege zijn propagandacampagne. Daarnaast dreigde Pyongyang de communicatie tussen beide landen te verbreken.