Aangifte om dode gevangene Nieuwegein

De advocaat van een twee weken geleden in een gevangenis in Nieuwegein overleden gedetineerde heeft maandag aangifte gedaan van dood door schuld. Volgens advocaat Sonny Jansen 'klopt er iets niet' rondom de dood van zijn cliënt.

Jansen deed zijn aangifte maandag in het bijzijn van een zus en de moeder van de overleden gedetineerde op een politiebureau in Utrecht. Zijn cliënt overleed in de nacht van 17 op 18 mei in zijn cel in Nieuwegein. Dat hij hartproblemen had was bij de intake op 4 mei al gemeld, meldde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vorige week.

Een anonieme medewerker van de gevangenis meldde vorige week aan de regionale zender RTV Utrecht dat de man toen hij 's nachts onwel werd en om hulp riep alleen een kalmeringstabletje kreeg. Andere gedetineerden stellen volgens Jansen dat ze de man hebben horen roepen en kloppen om hulp.

Teeven stelt echter dat de gedetineerde in de nacht dat hij overleed niet aan de bel had getrokken. "Dat strookt niet met de verhalen van andere gedetineerden en van de medewerker", aldus de advocaat. Hij heeft de celnummers van de betreffende gedetineerden aan de politie doorgegeven. De medewerker van de gevangenis kan anoniem worden gehoord door de rechter-commissaris, suggereert hij.

Jansen heeft naast dood door schuld ook aangifte gedaan van mishandeling met de dood tot gevolg. Ook zou het gevangenispersoneel kunnen worden beschuldigd iemand in een hulpeloze toestand te hebben gelaten, zegt hij.