Bom ontploft bij Ikea in Son

Bij de Ikea in het Brabantse Son is maandagavond een explosief ontploft. Niemand is gewond geraakt. Het explosief ontplofte in een prullenbak buiten de winkel. De prullenbak is verwoest, meldt een politiewoordvoerder. Volgens Belgische media is in een vestiging van de Ikea in Gent maandagavond een wekker ontploft. Ook hierbij is niemand gewond geraakt.

De ontploffing vond iets over 19.30 uur plaats. Daarna werden de hulpdiensten gealarmeerd. De Ikea werd vanaf 20.30 uur 'rustig aan' ontruimd.

Ook de vestiging in Gent is geëvacueerd, aldus Belgische media. In de Belgische plaats zou rond 18.00 uur een bommelding zijn binnengekomen, waarna de hulpdiensten ter plaatse beslisten het gebouw volledig te ontruimen. Getuigen meldden knallen te hebben gehoord. De winkel zou geen schade hebben opgelopen.

De wekker zou door iemand in de winkel zijn achtergelaten. Het zou niet gaan om een wekker van de Ikea zelf. De vestiging in Gent is de grootste Ikea in Vlaanderen.

De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werd de Ikea in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam ArenA ontruimd na een bommelding. Hiervoor werd een vrouw opgepakt.

In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250.000 euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing brengen. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een Explosieven Opruimingscommando zwaargewond.