Pirelli wil verbod op bandenwissel na rode vlag

Bandenfabrikant Pirelli heeft er op aangedrongen op de regels voor de herstart na de rode vlag in de Formule 1 aan te passen. De Italiaanse rubbermaker vindt dat de race in Monaco gisteren van een spannende finale beroofd is en pleit er dan ook voor om het wisselen van banden onder code rood te verbieden.

Voor de rode vlag in Monaco reed leider Sebastian Vettel rond met banden die al vijftig ronden meegingen, terwijl het rubber onder de Ferrari van Alonso ook al 35 ronden dienstdeed. De als derde liggende Jenson Button was veel later dan dit duo binnengekomen en had veel versere banden, waardoor het tot de vlag een spannende strijd had kunnen worden. De rode vlag veroorzaakt door de crash tussen Jaime Alguersuari en Vitaly Petrov gooide roet in het eten.

De teams mochten op de grid banden wisselen, waardoor het richting de vlag tussen de drie eersten niet meer spannend werd. "Ik snap dat het uit het oogpunt van veiligheid gebeurt, maar ik denk meer vanuit het perspectief van de fans eerlijk gezegd," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

"Vanuit de haven schreeuwden vele mensen naar mij de vraag waarom dat de coureurs van banden mochten wisselen. Het nam de spanning weg uit de race - en de vraag was of de banden het hadden uitgehouden. Deze vraag stelden we allemaal met zes ronden te gaan en dat zou voor spanning zorgen: zouden de banden van Sebastan er aan gaan? Wij snappen de regel in ieder geval niet en misschien moeten we de teams vragen waarom ze denken dat de banden gewisseld zouden mogen worden?"

Hembery baalt er dan ook van dat de race in Monaco niet de finale kreeg die het verdiende, te meer omdat inhalen in het Prinsdom niet makkelijk is en de banden zich in verschillende fases van slijtage bevonden.