Nederlander liet vliegtuigje neerstorten in Argentinië

Een 33-jarige Nederlander heeft vorig jaar april in Argentinië de piloot van een sportvliegtuigje omgebracht en het toestel laten neerstorten. Dat bevestigt een onderzoek naar het drama door de Argentijnse civiele luchtvaartautoriteit. Verder blijkt dat het toestel maar voor een uur brandstof had. De piloot zou op drie uur gerekend hebben.

De Nederlandse freelance journalist van Turkse komaf wilde op 23 april vorig jaar een vliegtuigje huren in de stad Bariloche in Patagonië. Hij schreef over luchtvaart en had een vliegbrevet. Toen dit niet lukte ging hij samen met een 36-jarige Argentijnse piloot de lucht in. Zij spraken af een uur te vliegen. Vervolgens belaagde de Nederlander de piloot met pepperspray, waarna hij hem neerstak en de sleutel uit het contact van de Piper Cherokee PA-28 haalde.

Het vliegtuigje stortte neer op een veld nabij het vliegveld en beide mannen kwamen om. Waarschijnlijk wilde de Nederlander zelfmoord plegen. Destijds waren er al sterke aanwijzingen dat het niet om een technisch mankement ging. Uit het onderzoek blijkt nu echter ook dat het vliegtuigje nauwelijks of geen kerosine meer had toen het neerstortte in het zuidwesten van Argentinië.