Moszkowicz pleit opnieuw Wilders vrij

Advocaat Bram Moszkowicz heeft maandagmiddag in de rechtbank van Amsterdam opnieuw betoogd dat zijn cliënt Geert Wilders geen moslims heeft beledigd.

Wilders uit weliswaar kritiek op de islam, maar daarbij heeft de PVV-leider nimmer de bedoeling gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid', zei Moszkowicz tijdens zijn pleidooi.

Wilders verkondigt een 'ongemakkelijke boodschap', maar het 'geweten van Wilders dicteert hem de ogen niet te sluiten'. Hij wil volgens zijn advocaat moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die volgens hem de islam is.

De raadsman volgt met zijn pleidooi het Openbaar Ministerie (OM). Dat pleitte vorige week voor vrijspraak van de PVV-leider, die terechtstaat voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het OM kreeg hiervoor aan het begin van zijn pleidooi een pluim van Moszkowicz, die sprak van een 'doorwrocht requisitoir' van de officieren van justitie. "Ik heb niet eerder meegemaakt dat ik een requisitoir als pleidooi zou willen gebruiken."

Het pleidooi van Wilders' advocaat is grotendeels een herhaling van het betoog dat hij vorig najaar ook al hield. Het OM, maar ook Moszkowicz moesten hun verhaal opnieuw houden, omdat de rechters in oktober werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid.

Moszkowicz is om 14.00 uur begonnen met zijn pleidooi, dat waarschijnlijk nog de hele dag zal duren.