'Kabinet wil pgb voor 120.000 mensen schrappen'

Het kabinet wil dat nog maar 13.000 mensen recht houden op een persoonsgebonden budget (pgb). Momenteel krijgen 130.000 zieken, ouderen en gehandicapten een budget waarmee ze zelf zorg in kunnen kopen. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

Het plan betekent dat ongeveer 120.000 mensen straks zijn aangewezen op reguliere zorg. Ze moeten dan bijvoorbeeld aankloppen bij een ggz-instelling of thuiszorgorganisatie. Ze belanden volgens de krant dan vaak op een wachtlijst en zouden niets meer te zeggen hebben over de wijze waarop de zorg wordt verleend.

De maatregel moet de langdurige zorg betaalbaar houden en zou woensdag worden besproken door de ministerraad. Degenen die wel recht houden op een persoonsgebonden budget zijn de mensen met een langdurige verblijfsindicatie. Zij hebben bijvoorbeeld direct toezicht of een therapeutische leefomgeving nodig. Het budget voor hen zou met 5 procent stijgen.

De maatregel zou onvermijdelijk zijn om de groeiende zorgkosten in te dammen. Het persoonsgebonden budget kost dit jaar alleen al 2,7 miljard euro. In 2003 maakten nog 50.000 mensen gebruik van het budget, nu zijn dat er ongeveer 130.000. De ingreep zou 1 miljard euro moeten opleveren.