Claudel: Affaire Strauss-Kahn is Griekse tragedie

Regisseur en schrijver Philippe Claudel ziet een film of toneelstuk in de stukgelopen reputatie van Dominique Strauss-Kahn. "Het verhaal heeft aspecten van een Griekse tragedie." Ook ziet hij een verband met zijn nieuwste film Tous les Soleils. Daarin voert een personage een stille strijd tegen het regime van premier Silvio Berlusconi die wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige. "Rond premiers en presidenten zijn maar weinig mensen die hen de waarheid vertellen," zegt de 49-jarige Fransman tegen Novum Nieuws.

Claudel vindt het fascinerend dat mannen met zoveel verantwoordelijkheden zichzelf niet kunnen beheersen. "Je gaat slapen met het idee dat DSK de volgende president van Frankrijk wordt en je wordt wakker en hij zit in een zwaarbewaakte gevangenis in New York op verdenking van een poging tot verkrachting." Hij is er zeker van dat het verhaal rondom het seksschandaal verfilmd wordt. "Ik zou er een heel serieuze film van maken, of misschien een toneelstuk met maar drie acteurs."

De komedie Tous les Soleils gaat over de Italiaanse Alessandro, gespeeld door Stefano Accorsi, die samen met zijn broer Luigi en dochter Irina in Straatsburg woont. Luigi verzet zich tegen het beleid van Berlusconi. "Ik wilde in mijn film het groteske van de politiek laten zien". De regisseur ziet in zijn werk als schrijver en filmmaker de mogelijkheid om het publiek te kunnen waarschuwen voor de valkuilen van politiek. "Blinde macht is een groot gevaar voor onze democratie."

Het kolderieke gevecht van Luigi tegen Berlusconi is louter komisch bedoeld. Zo vraagt de Italiaan politiek asiel aan om aandacht te vragen voor de 'wantoestanden' in zijn land. "Luigi is een soort nar. Het is geen politieke film, maar een komedie." Claudel wilde na het dramatische Il y a Longtemps que Je t'Aime een lichte film maken.

Tous les Soleils draait vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen.


Claudel: Affaire Strauss-Kahn is Griekse tragedie (Foto: Novum)