Drukke spits verwacht door hemelvaartweekeinde

Door het begin van het hemelvaartweekeinde wordt de avondspits woensdag drukker dan normaal. Veel mensen nemen vrijdag ook vrij voor een korte vakantie. Er wordt goed weer verwacht en naar schatting gaan een miljoen mensen op vakantie, van wie er zeshonderdduizend in eigen land blijven.

Door het vakantieverkeer verwacht de ANWB woensdagavond 300 kilometer file in plaats van de gebruikelijke 250. De toeristenbond verwacht vooral drukte op de A1 van Amsterdam naar Hengelo, de A12 van Den Haag naar Arnhem en de A28 van Utrecht naar Zwolle. Op de A50 loopt het tussen Arnhem en Nijmegen vast.

Ook op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stranden worden files verwacht. Weggebruikers moeten ook rekening houden met wegwerkzaamheden die woensdag om 21.30 uur op de A12 richting Utrecht beginnen. De A12 is dan tot zaterdag 18.00 uur afgesloten tussen knooppunt Prins Clausplein en Zoetermeer.

Ook in het buitenland wordt het druk. In België staan woensdag en donderdag naar verwachting files richting de kust via de E40. In Frankrijk is het druk op wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland stromen de wegen woensdag rond Hamburg en richting de Noord- en Oostzeekust vol. In het midden loopt het vast rond Frankfurt, Neurenberg en München. Verder worden in Oostenrijk en Zwitserland files richting het zuiden verwacht.

Zondag staan er weer files door terugkerende toeristen, maar dan aan de andere kant van de snelwegen.