CZ stopt blaasverwijdering bij tien ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ doet met tien ziekenhuizen geen zaken meer voor blaasverwijderingsoperaties. De zorg die daar wordt geleverd voldoet niet aan de kwaliteitsnormen van CZ, zo laat de verzekeraar maandag weten. Nog eens drie andere ziekenhuizen worden in de gaten gehouden.

CZ wil dat een ziekenhuis jaarlijks minstens tien blaasverwijderingen uitvoert. Ook moet er genoeg gespecialiseerd personeel in het ziekenhuis zijn en moet er ruime ervaring zijn met urineafleidingen.

Blaasverwijdering brengt een hoog risico van complicaties met zich mee. Niet zelden overlijden patiënten. Volgens CZ is er een sterk verband tussen hoe vaak de operatie wordt uitgevoerd en de kwaliteit van de behandeling.

Om in aanmerking te komen voor de categorie 'beste zorg' van CZ moet een ziekenhuis minstens vijftig keer per jaar de ingreep uitvoeren. Alleen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en het UMC St Radboud in Nijmegen kwamen in de hoogste categorie terecht.

Het is niet de eerste keer dat de verzekeraar aan de bel trekt. CZ stelde eerder een lijst op met ziekenhuizen waar de behandeling van borstkanker voor verbetering vatbaar zou zijn.