Ingestorte galerij Leeuwardense flat afgebroken

De galerij van de bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden wordt maandag afgebroken. Daarna kan een begin worden gemaakt met de verhuizing van inboedels. Vorige week maandag stortten vijf galerijen over een lengte van een paar meter in. De bewoners kunnen sindsdien niet meer in hun woning.

Voor het verhuiswerk wordt een container voor het appartement gehangen, waarna verhuizers met een loopbrug de woning in en uit kunnen. Behalve de vijfde galerij wordt maandag ook het hekwerk van de vierde etage verwijderd. Inspectie moet vervolgens uitwijzen of ook de inboedel van de woningen op de lager gelegen verdieping verhuisd kan worden.

De 160 bewoners van de flat, gelegen aan de Antillenweg in de Friese hoofdstad, zijn ondergebracht in een hotel en in tijdelijke woningen. De eerste sleutels daarvan zijn vrijdag al uitgereikt. Zowel eigenaren als huurders van de woningen krijgen van woningcorporatie WoonFriesland 2500 euro. Dat geld is bedoeld om de tijdelijke woning mee in te richten. Bij een kringloopbedrijf kunnen mensen extra inrichting, fietsen en kleding in bruikleen krijgen.

De flat telt honderd maisonnettewoningen. Omdat de toegang via de galerijen en via de balkons onveilig wordt geacht, mag niemand de flat meer in. Het complex wordt dag en nacht bewaakt. Bij het instorten van de galerijen raakte vorige week niemand gewond. De flat stond al op een slooplijst.