FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 mei 2011

Tsjechië en Oostenrijk nemen EHEC-groenten in

Tsjechië en Oostenrijk halen partijen Spaanse komkommers die mogelijk met de EHEC-bacterie zijn besmet uit de winkelschappen. Ze willen zo de verspreiding van de potentieel dodelijke darmbacterie een halt toeroepen.

Tsjechische autoriteiten meldden zondag 120 biologische komkommers uit de winkels te hebben gehaald. De Oostenrijkse dienst voor volksgezondheid en voedselveiligheid heeft bevolen behalve kleine partijen komkommers ook sommige tomaten en aubergines onmiddellijk uit de schappen te halen. De dienst houdt het voor mogelijk dat verdachte groenten al zijn verkocht en roept klanten op die weg te gooien.

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie veroorzaakt meestal alleen diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In 2 tot 7 procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt 2 tot 9 procent.

EHEC heeft zich inmiddels verspreid naar Zweden en Denemarken, waar respectievelijk dertien en vijf patiënten de levensgevaarlijke niercomplicatie ontwikkelden. In Engeland werd de complicatie bij twee Duitse toeristen ontdekt.

De Spaanse groenten die Tsjechië en Oostenrijk uit de handel nemen waren via Duitsland, waar zondag een tiende met de EHEC-bacterie besmette patiënt overleed, gedistribueerd. De Europese Unie heeft zondag gezegd dat de besmette kassen in Spanje zijn stilgelegd. Dinsdag of woensdag wordt bekend of zij inderdaad de bron van de infectie waren.

Totdat de uitslag van dat onderzoek bekend is, houdt de Duitse minister van Volksgezondheid Ilse Aigner vast aan haar advies geen komkommers, tomaten, bladsla en groene salades te eten. Haar Spaanse ambtgenoot kampt met een tegenovergesteld probleem: hij neemt maatregelen om angstige Spanjaarden die groente en fruit van de weeromstuit helemaal mijden gerust te stellen.

DVD: Markus Schulz - Do You Dream?

We gaan mee met Markus Schulz. De DJ uit Duitsland heeft bijna twee jaar gespendeerd aan zijn album Do You Dream? Nadat deze afgerond was startte Schulz een wereldtour om al zijn fans over heel de wereld te laten genieten van zijn ritmische deuntjes. Middels de camera die overal mee naartoe ging kunnen wij getuige zijn van alle feesten waar Schulz aanwezig was, maar ook de hotelkamers en de backstages.

AS Monaco na 34 jaar uit Ligue 1

AS Monaco is gedegradeerd uit de Franse Ligue 1. Een 2-0 thuisnederlaag op de laatste speeldag tegen Olympique Lyon werd de verliezend Champions League-finalist van 2004 zondagavond fataal. De Monegasken speelden sinds 1977 onafgebroken op het hoogste niveau in Frankrijk.

De zevenvoudig Frans kampioen zou bij een overwinning aan degradatie zijn ontsnapt, maar tegen Lyon bleek dat een te lastige opgave. Bij rust was het nog 0-0, maar in de tweede helft waren Pape Diakhaté en Lisandro Lopez trefzeker voor de bezoekers, die zich daardoor plaatsen voor de voorronde van de Champions League.

Monaco voegt zich bij de RC Lens en Arles-Avignon, waarvoor eerder al het doek was gevallen. Lille verzekerde zich vorige week in Frankrijk van de landstitel.

Massa wil extra straf voor Hamilton

Felipe Massa zag vandaag in de Grand Prix van Monaco de finishvlag niet. De Braziliaan werd halverwege de wedstrijd bij de Grand Hotel Hairpin geraakt door Lewis Hamilton en crashte enkele honderden meters verder in de tunnel. De Ferrari-coureur, die bij de chicane tot stilstand kwam, wil dat Hamilton extra straf krijgt.

Dat Massa crashte komt omdat hij nadat hij door Hamilton geraakt werd ook even de bolide van Mark Webber toucheerde. "Ik denk dat Lewis te agressief reed. Hij moest me over de kerbstones passeren, eigenlijk ging het gewoon niet. In de tunnel kon ik door de beschadigingen aan mijn auto de ideale lijn niet houden en moest ik de race verlaten. Wat Lewis allemaal deed vandaag in Monaco, was ongelooflijk. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen," zei een verbitterde Ferrari-coureur.

Hij liet tegen Autosport weten dat Hamilton bovenop de drive-through en de 20 seconden straf na het aanrijden van Pastor Maldonado extra straf verdient. "Anders leert Lewis er niets van. De FIA moet er maar eens gewoon over nadenken. Zo leert hij het niet."

Inter wint Coppa, twee assists Sneijder

Internazionale heeft vanavond de Italiaanse beker weten te winnen. De Nerazzurri was in de eindstrijd met 3-1 te sterk voor Palermo. Wesley Sneijder had een belangrijk aandeel in de wedstrijd. Hij verzorgde twee assists.

Palermo begon de eindstrijd om de Coppa Italia sterker. De ploeg speelde zeer aanvallend en kreeg kansen, maar uit een counter wist Eto'o, op aangeven van Sneijder, tegen de verhouding in Inter op voorsprong te zetten.

Ook na rust was Palermo gevaarlijker, maar wist opnieuw Eto'o te scoren. Sneijder, die niet volledig fit aan de wedstrijd begon, was opnieuw verantwoordelijk voor de assist. Munoz bracht namens Palermo vlak voor tijd de spanning nog even terug, maar het slotakkoord was voor Diego Milito. Hij scoorde in blessuretijd de 3-1.

Eva Mendes vindt echtparen niet sexy

Eva Mendes vindt getrouwde stellen niet sexy. "Ik vind het juist sexy wanneer je 50 of 60 jaar bent en kunt zeggen: dat is mijn vriend. Ik vind 'echtgenoot' en 'echtgenote' echt geen sexy woorden", zegt de 37-jarige actrice.

Mendes heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt dat het huwelijk niets voor haar is. "Ik ben niet tegen het huwelijk of mensen die het wel doen. Ik vind de gedachte van een verbond tussen twee mensen prachtig, maar ik vind het best ouderwets", zegt ze in de talkshow van comédienne Chelsea Handler.

De actrice heeft al negen jaar een relatie en vindt het prima zo. "Als je van iemand houdt en je bent geestelijk met elkaar verbonden, vind ik dat je geen papiertje nodig hebt, alleen omdat de maatschappij dat zegt."

Mendes
Geen stijve tepels van een huwelijk (foto: Novum)

'Kinderen dwingen Pitt en Jolie tot trouwen'

Brad Pitt en Angelina Jolie moeten op aandringen van hun kinderen toch overwegen om op korte termijn met elkaar in het huwelijk te treden. De twee lieten eerder weten pas te gaan trouwen als iedereen in de Verenigde Staten het recht heeft om dat ook te doen.

"De kinderen stellen vragen over een huwelijk", vertelt de acteur in tijdschrift USA Weekend. "Het gaat steeds meer voor hen betekenen, dus het is wel iets waar we over na moeten gaan denken." Pitt en Jolie hebben zes kinderen in de leeftijdcategorie 2 tot 9 jaar, waarvan drie biologisch en drie geadopteerd.

Pitt zegt dat hij en Jolie altijd de waarheid spreken tegen hun kinderen. "Er zijn geen geheimen in ons huis", zegt hij. "We zeggen tegen de kinderen: papa en mama gaan even weg om te kussen. Ze reageren dan met, 'bah, wat vies'. Maar wij staan erop."

De 47-jarige acteur en de 35-jarige actrice leerden elkaar kennen op de set van de film Mr. & Mrs. Smith, uit 2005. Datzelfde jaar scheidde Pitt na vijf jaar huwelijk van Jennifer Aniston.

Brangelina
'Brangelina moet trouwen' (foto: Novum)

Egypte arresteert Iraanse diplomaat om spionage

De Egyptische politie heeft zondag een Iraanse diplomaat vrijgelaten die een dag eerder was opgepakt. Volgens het staatspersbureau MENA verdachten de autoriteiten hem ervan illegaal inlichtingen te verzamelen en te proberen spionagenetwerken op te zetten in Egypte en de Golfstaten.

Bij doorzoeking van de woning van diplomaat Qassem al-Husseini in Caïro stuitten veiligheidsagenten op documenten, computers en in Egypte verboden spionagemiddelen, zei een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten. Al-Husseini is vrijgelaten, maar wordt binnen 48 uur gelast het land te verlaten, voegde hij eraan toe.

Iran zei de zaak nog te onderzoeken. De aanhouding van de diplomaat staat haaks op verklaringen van de waarnemende Egyptische minister van Buitenlandse Zaken dat Egypte de betrekkingen met Iran na het vertrek van president Hosni Mubarak wil verbeteren.

Egypte en Iran hebben geen volledige diplomatieke betrekkingen. Het Iraanse regime verbrak de banden met Egypte in 1979 omdat het land vrede sloot met Israël en onderdak bood aan de sjah, de voormalige machthebber in Teheran. Beide landen hebben geen ambassades op elkaars grondgebied, maar hebben wel een diplomaat op lager niveau in elkaars land gestationeerd.

Joran doodde Peruaanse mogelijk om geld

Joran van der Sloot heeft de Peruaanse Stephany Flores mogelijk omgebracht omdat zij weigerde hem geld te geven. Joran was platzak en had geen geld om zijn hotelkamer te betalen en kon nauwelijks een maaltijd kopen. Dat staat in een chatgesprek dat hij had met een vriend, blijkt uit een weergave van de chatsessie die in handen is van een correspondent van Novum Nieuws.

"Als ze mij uit het hotel gooien ga ik misschien weer gekke dingen doen", schreef Van der Sloot vorig jaar aan een Limburgse pokervriend, twee dagen voor de dood van Flores. Van der Sloot liet weten dat hij zich desnoods wilde 'prostitueren' als iemand hem zou helpen met zijn geldproblemen. Hij klaagt in de chat dat ook zijn eigen familie weigert hem geld te geven.

Van der Sloot, die sinds 3 juni vastzit voor de moord op Flores, schreef dat hij geen geld had voor zijn hotelkamer in de dure wijk Miraflores in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het betalen van een maaltijd zou nog net lukken. Het chatgesprek is afkomstig van de telefoon van de Limburger.

Een vriendin van het slachtoffer verklaarde dat Flores kort voor haar dood 7000 Soles, ruim 1800 euro, in een pokertoernooi had gewonnen, schrijft de Peruaanse krant El Comercio. Het geld zou zij in haar auto hebben bewaard. De avond van 30 mei speelde Flores met Van der Sloot mee in de Latin American Poker Tour in het casino Atlantic City in Lima. Hierna vertrokken zij samen naar de hotelkamer van Van der Sloot.

In de hotelkamer gingen de twee online pokeren. Volgens een verklaring van Van der Sloot kregen de twee echter ruzie, nadat Flores er via zijn computer achter kwam dat Van der Sloot hoofdverdachte was rond de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot verloor volgens justitie zijn zelfbeheersing en bracht Flores om het leven.

Onderzoek van de laptop van de Nederlander wees eerder uit dat zoekopdrachten naar de zaak Holloway voor de dood van Flores plaatsvonden. Het team dat de laptop onderzocht, moet nu begin juni dit oordeel bevestigen. Als dit gebeurt, wil de advocaat van de familie Flores, Edwar Alvarez, dat Van der Sloot wordt aangeklaagd voor roofmoord. Hier staat in Peru levenslang op.

Volgens de lezing van Alvarez wist Van der Sloot dat Flores het geld in haar auto bewaarde en vroeg hij haar om geld. Toen zij weigerde, zou hij haar hebben omgebracht. Máximo Altez, de advocaat van Van der Sloot, stelt dat er geen bewijs is voor het bestaan van het geldbedrag. Hij meent dat het om doodslag gaat, gepleegd vanuit een emotionele opwelling. Daar staat maximaal vijf jaar cel op.

Maandag is het precies een jaar geleden dat de 21-jarige Peruaanse omkwam. Verwacht wordt dat het proces tegen Van der Sloot binnen twee maanden begint.


Joran doodde Peruaanse mogelijk om geld (Foto: Novum)

Verhagen wil alle EU-landen onder curatele

Alle landen van de Europese Unie moeten economisch onder curatele worden gesteld om zeker te zijn dat ze de komende jaren genoeg hervormen. Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) zondag in KRO Brandpunt. Hij spreekt van 'een bindend contract met sancties'.

Volgens Verhagen is de uitdaging waar de EU nu tegenaan kijkt vergelijkbaar met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. "Het kan niet zo zijn dat in sommige landen mensen op hun 55e met pensioen gaan, in de zon gaan zitten en op de pof leven, terwijl andere landen tot hun 67e moeten doorwerken."

De minister zei blij te zijn dat Nederland goed door de crisis is gekomen, maar waarschuwde voor de problemen van andere EU-landen. Verhagen zei dat die hun economieën snel moeten vervormen naar Nederlands voorbeeld.

[Indy500] Wheldon wint na dramatische finale

Dan Wheldon heeft voor de tweede maal in zijn carrière de Indianapolis 500 op zijn naam geschreven. De Brit kwam als eerste over de streep nadat de op de eerste plaats liggende rookie JR Hildebrand in de laaste bocht van de wedstrijd de muur in ging. Hij werd nog wel nipt tweede, voor Graham Rahal.

Alex Tagliani mocht van poleposition vertrekken, maar lag reed de Canadees niet op de eerste plaats omdat de Ganassi's van Scott Dixon en Dario Franchitti er vandoor gingen. Later in de wedstrijd zou Tagliani zelfs uitvallen na contact met de muur. Er waren meer rijders die na contact met de muur uitvielen. Takuma Sato was na twintig ronden de eerste. Na de herstart verdween zijn teamgenoot EJ Viso na contact met James Hinchcliffe ook in de muur, waardoor KV Racing nog maar één coureur in de strijd had.

Ganassi had de touwtjes in het middendeel van de wedstrijd met Franchitti en Dixon stevig in handen, maar dit zou later in de race veranderen. Een aantal coureurs, waaronder Marco Andretti en Tomas Scheckter kwamen na de crash van Tagliani in de 148e ronde binnen voor een stop om zo te proberen naar voren te komen. Een crash tussen Townsend Bell en Ryan Briscoe met nog ruim veertig ronden te gaan zorgde er voor dat het veld opgeschud werd.

Ganassi nam risico door Franchitti met nog 36 ronden te gaan binnen te halen. Wilde de strategie voor de Schot werken dan moest er een neutralisatie komen. De andere coureur Dixon moest nog wel binnenkomen voor zijn laatste stop en nadat hij brandstof en banden had gehaald kwam Danica Patrick aan de leiding te liggen. Zij werd met nog vijftien ronden te gaan ingehaald door Bertrand Baguette die tien ronden voor het einde naar binnen moest om brandstof te halen.

Achter de Belg haakte eerst Franchitti af met te weinig brandstof en ook Hildebrand reed rustig, maar hij kon wel de leiding overnemen. Hij was tegelijkertijd met Franchitti gestopt, maar had genoeg brandstof gespaard om het tot het einde vol te houden en de als tweede rijdende Wheldon van zich af te houden. Hildebrand leidde in de laatste ronde dan ook ruim, maar in de laatste bocht van de wedstrijd ging het mis voor de Panther-coureur.

Hildebrand haalde buitenom achterblijver Kimball in en ging hierbij niet genoeg van het gas af, waardoor hij de muur raakte. Met drie wielen probeerde hij nog de finish te halen, maar voor de zege kon Hildebrand niet meer gaan, omdat Wheldon hem voorbij stak. Achter Wheldon en Hildebrand werd Graham Rahal derde, voor Tony Kanaan en de sterk rijdende Oriol Servia. Dixon werd zesde, terwijl Franchitti slechts twaalfde werd.

Opvallend was dat de Penske-rijders er niet aan te pas kwamen. Briscoe viel uit, Helio Castroneves werd slechts zeventiende en Will Power sloot de wedstrijd op plaats veertien af. Laatstgenoemde had in de beginfase van de race een hachelijk moment omdat hij uit de pits vertrok terwijl zijn linkerachterwiel niet goed vast zat. Hij moest op drie wielen een ronde rijden voordat hij weer aan racen kon denken. Gelukkig voor de Australiër gebeurde het achter de safety car.

Uitslag Indy 500

Pos. Rijder Team Tijd
1 Dan Wheldon Bryan Herta Autosport geen tijd
2 J.R. Hildebrand Panther Racing +2.108
3 Graham Rahal Target Chip Ganassi Racing +5.594
4 Tony Kanaan KV Racing +7.487
5 Oriol Servia Newman/Haas/Lanigan Racing +8.875
6 Scott Dixon Target Chip Ganassi Racing +9.543
7 Bertrand Baguette Rahal Letterman Racing +23.963
8 Tomas Scheckter KV Racing +24.329
9 Marco Andretti Andretti Autosport +25.471
10 Danica Patrick Andretti Autosport +26.448
11 Ed Carpenter Sarah Fisher Racing +27.037
12 Dario Franchitti Target Chip Ganassi Racing +56.416
13 Charlie Kimball Target Chip Ganassi Racing +1 Ronde
14 Will Power Team Penske +1 Ronde
15 Vitor Meira A.J. Foyt Racing +1 Ronde
16 Justin Wilson Dreyer & Reinbold Racing +1 Ronde
17 Helio Castroneves Team Penske +1 Ronde
18 Buddy Rice Panther Racing +2 Ronden
19 Alex Lloyd Dale Coyne Racing +2 Ronden
20 Pippa Mann Conquest Racing +2 Ronden
21 Ana Beatriz Dreyer & Reinbold Racing +3 Ronden
22 John Andretti Richard Petty Motorsports +3 Ronden
23 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport +3 Ronden
24 Davey Hamilton Dreyer & Reinbold Racing +7 Ronden
25 Paul Tracy Dragon Racing +25 Ronden
DNF Townsend Bell Sam Schmidt Motorsports +43 Ronden
DNF Ryan Briscoe Team Penske +43 Ronden
DNF Alex Tagliani Sam Schmidt Motorsports +53 Ronden
DNF James Hinchcliffe Newman/Haas/Lanigan Racing +101 Ronden
DNF Jay Howard Sam Schmidt Motorsports +140 Ronden
DNF Simona de Silvestro HVM Racing +156 Ronden
DNF Ernesto Viso KV Racing +173 Ronden
DNF Takuma Sato KV Racing +180 Ronden

[Giro] Contador: "Heel speciale zege"

Alberto Contador won vandaag voor de tweede keer de Giro d'Italia. De Spanjaard was oppermatig in de wielerronde die hij eerder in 2008 wist te winnen. De renner van Saxo Bank was na afloop zeer te spreken over zijn niveau.

"Ik was nooit eerder zo sterk," zei Contador na de afsluitende tijdrit. "Dit is echt een heel speciale zege voor mij. Ik denk niet dat ik al eerder zo sterk was in een grote ronde. Het zijn drie heel zware weken geweest in een van de zwaarste wedstrijden die ik al gereden heb. Maar het eindresultaat is het waard geweest."

"Het lijkt misschien allemaal makkelijk gegaan te zijn, maar dat is niet zo. Ik heb er hard voor moeten werken. Ik heb moeilijke momenten beleefd, vooral in de eerste week. Deze zege is helemaal anders dan die van 2008. Toen moest ik gaan van mijn team, nu heb ik me voorbereid. Drie jaar geleden was ik van plan een week te blijven. Maar de resultaten kwamen en ik ben gebleven. Maar ik heb afgezien. Nu heb ik me mentaal en fysiek kunnen voorbereiden, ik heb etappes verkend. Dit is mijn beste Giro."

Contador won nu de laatste zes grote rondes waaraan hij meedeed. Hij is van plan om er in juli er een zevende aanvast te plakken door de Tour voor de vierde keer te winnen. "We zullen zien... hoe ik recupereer. Op dit moment ben ik moe en wil ik vooral genieten van mijn overwinning."

[WRC] Zesde zege Loeb in Argentinië

Sebastien Loeb heeft voor de zesde keer de WK-rally van Argentinië gewonnen. De veelvoudig wereldkampioen had op het einde van de rally slechts een voorsprong van 2,4 seconden op Mikko Hirvonen. De derde plaats was voor Sebastien Ogier, die 7,3 seconden moest toegeven.

Ogier ging aan de leiding bij het ingaan van de laatste dag, maar maakte al bij de eerste proef een kostbare fout. Hierbij beschadigde hij de voorkant en stuurbekrachtiging van zijn auto. Loeb, die vrijdag een tijdstraf had gekregen van een minuut, kon zo de leiding weer overnemen en behield deze tot de finish.

Loeb staat door zijn winst nog steviger aan de leiding van het WK. Daarin heeft de Fransman met nog zeven rallys te gaan een voorsprong van 14 punten op Hirvonen. Ogier volgt op 29 punten.

Golfer Donald nieuwe nummer één

Golfer Luke Donald is na zijn zege op het PGA Championship in Wentworth de nieuwe nummer één van de wereld. De Engelsman lost zijn landgenoot Lee Westwood af, die hij in een rechtstreeks duel in een play-off de baas was. De derde slag van Donald bleef op enkele meters van de cup liggen, waar de bal van zijn opponent het water in rolde.

"Het is geweldig dat ik dit bereikt heb", zei Donald na afloop. "Hier kijk ik later met veel trots op terug. Maar ik ga nu mijn best doen om de nummer 1-positie te verdedigen. Ik weet dat Lee en Martin Kaymer mij zullen achtervolgen."


Golfer Luke Donald nieuwe nummer een (Foto: Novum)

[Giro] Kruijswijk kijkt tevreden terug

Steven Kruijswijk heeft zijn tweede Giro d'Italia afgesloten met een negende plaats. Hij handhaafde die klassering vandaag in de afsluitende tijdrit.

Kruijswijk eindigde vandaag in de 26 kilometer lange tijdrit als twintigste in een tijd van 31.44. Dit was ruim genoeg om zijn klassering in de top 10 van het klassement veilig te stellen. "Dit is gewoon een degelijke tijdrit van Steven", aldus ploegleider Nico Verhoeven na afloop. "Hij stelt er zijn negende plaats dik mee veilig. Keurig gedaan."

Ook Kruijswijk zelf kijkt tevreden terug op de Giro: "Het zit erop. De laatste kilometers waren zwaar, maar gelukkig heb ik mijn plek kunnen behouden. Ik kan heel tevreden terugkijken op deze drie weken." Kruijswijk maakte vorig jaar zijn debuut in de Giro, toen hij op het laatste moment Oscar Freire verving. Toen eindigde de renner van Rabobank in het klassement als achttiende.

Grote zoekactie naar vermiste jongetjes (8 en 10)

In Nijmegen heeft de politie een grote zoekactie op touw gezet voor twee vermiste jongetjes van 8 en 10 jaar. De politie zoekt onder meer met een helikopter en met verschillende eenheden naar de broertjes Christiaan en Ricardo, die zondag om 13.00 uur voor het laatst zijn gezien, zegt een woordvoerder.

De politie denkt niet meteen aan een misdrijf. "Maar hoe later het wordt, hoe meer zorgen we ons maken. Als het donker wordt is de kans toch groter dat er misschien iets met ze is gebeurd."

De jongetjes verdwenen van de Van Musschenbroekstraat in onbekende richting en worden sindsdien vermist. De politie denkt dat ze mogelijk al spelend zijn weggelopen en verdwaald, maar er wordt nog niets uitgesloten.

Bij de zoekactie is ook de hulp van het publiek ingeroepen. Er is een sms-alert verstuurd en ook via Twitter wordt gevraagd naar de blonde knullen met korte broeken uit te kijken.


Grote zoekactie naar vermiste jongetjes (8 en 10) (Foto: Novum)

Veel waterrecreanten in de problemen door wind

De forse wind heeft het afgelopen weekend veel waterrecreanten in de problemen gebracht. De Kustwacht rukte veertig keer uit om bootjes en surfers te hulp te schieten. Ook de politie in Friesland had het druk. Op de Friese meren waaiden meerdere boten om. Geen van de opvarenden raakte gewond.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht was het druk vanwege de veranderende weersomstandigheden en de krachtige wind. Door de wind trekken extra zeilers en surfers erop uit.

De boten en de helikopter van de Kustwacht moesten vooral helpen bij plezierbootjes die waren vastgelopen, motorproblemen, gebroken masten en roeren en bij boten die zonder brandstof kwamen te zitten. Ook waaiden veel boten om. Acht afgedwaalde surfers moesten naar de kant worden gebracht.

In Friesland sloegen boten om door de wind en de golfslag. Door het zware weer werd zondag besloten de zoektocht naar een sinds donderdag vermiste zeilster niet te hervatten. Maandag wordt bekeken hoe de zoektocht nu verder moet.

Liv Tyler topless in nieuwste film

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we Liv Tyler weer in een film bewonderen. In de film 'The Ledge' laat ze zich van haar beste kant zien. De dochter van Aerosmiths Steven Tyler toont er namelijk haar borsten.

De film is de zoveelste film waar de mooie brunette een grote rol speelt. 'The Ledge' gaat op 16 juni in de Nederlandse bioscopen draaien.

Benieuwd naar het filmpje? Deze is hier te zien (NSFW, uiteraard)

[Upd] Olympische nominatie Schippers, Sintnicolaas

Meerkamptalent Dafne Schippers heeft een olympische nominatie overgehouden aan de internationale meerkamp in Götzis. Op het prestigieuze evenement, waaraan alle wereldtoppers meedoen, werd ze achtste. Dit was precies genoeg voor een nominatie.

Ze behaalde 6172 punten in Oostenrijk, waarmee ze ruim achter de Britse Jessica Ennis eindigde (6790 punten). Naast haar olympische nominatie wist ze zich ook te kwalificeren voor het WK Atletiek dat later dit jaar in Dague wordt gehouden. Dit deed Schippers niet alleen op de meerkamp, maar ook op de 200 meter die ze zaterdag in 22,90 voltooide.

Het is echter nog niet bekend of ze meedoet aan het WK. De 18-jarige Schippers heeft het EK voor junioren in Tallinn als hoofddoel staan voor dit jaar. Daarna beslist de studente pas of ze ook naar het WK gaat.

Update 20:50 uur

Ook Eelco Sintnicolaas heeft een olympische nominatie gepakt in Götzis. Sintnicolaas eindigde op de tienkamp in Oostenrijk als vierde met 8304 punten. Ingmar Vos kwam niet verder dan de negende plaats met 8105 punten en liep een Olympische nominatie mis. Hij plaatste zich net als Sintnicolaas wel voor de wereldkampioenschappen.

Hamilton kwaad op wedstrijdleiding Monaco

McLaren-coureur Lewis Hamilton werd vandaag zesde in de Grand Prix van Monaco. De Brit was na afloop van de race furieus op de beslissingen van de stewards dit weekend. Na de kwalificatie werd hem zijn snelste tijd afgenomen, waardoor hij als negende moest starten en in de race kreeg hij na de aanrijding met Felipe Massa.

"Ik ben in zes races tijd al vijf keer bij de stewards geweest. Wat een grap. Je kunt hier bijna niet inhalen dus je moet elke kans die je krijgt met beide handen aangrijpen. Ik was een stuk sneller dan Felipe, zag een gaatje en dook aan de binnenkant om hem in te halen. Hij stuurde echter heel vroeg in en ik probeerde hem nog te ontwijken door over de kerbs te gaan. Maar we raakten elkaar en vervolgens ben ik natuurlijk weer degene die straf krijgt. Typisch hoor. In de kwalificatie hield hij mij op en was ik uiteindelijk ook de persoon die bestraft werd," zei een mokkende Hamilton tegen de BBC.

De Brit kreeg na afloop van de race nog een straf van twintig seconden omdat hij na de herstart van de wedstrijd een aanrijding met Pastor Maldonado had. "Maldonado probeerde ik ook aan de binnenkant in te halen. In een poging dat te voorkomen stuurde hij vervolgens een wagenlengte te vroeg in. Hij reed gewoon tegen mij op. Dat is toch belachelijk. Echt ridicuul hoe sommige coureurs rijden."

Hamilton snapt niet waarom hij telkens straf krijgt. "Misschien omdat ik zwart ben? Dat is wat Ali G zou zeggen. Ik heb echt geen idee. Als ik echt degene ben die fout zit, dan ben ik de eerste die dat toegeeft door mijn hand op te steken. Dat was hier echter niet het geval." In de titelstrijd staat Hamilton nog wel tweede met zestig punten achter op Sebastian Vettel. "Het kampioenschap is nog niet voorbij, maar het ziet er op dit moment niet geweldig uit."

Hamilton is inmiddels naar de stewards gegaan om zijn excuses voor zijn uitspraken te maken. Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh hebben zij zijn excuses geaccepteerd.

[Upd] [F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur had geen race die makkelijk ging, maar het was genoeg om Fernando Alonso en Jenson Button van zich af te houden. De regerend wereldkampioen boekte al weer zijn vijfde zege van het jaar en leidt het kampioenschap met ruime voorsprong.

Sebastian Vettel begon aan de race vanaf poleposition met Jenson Button naast hem. Sergio Perez mocht na zijn crash in de kwalificatie van gisteren niet starten. Beide HRT's mochten ondanks het niet zetten van een kwalificatietijd toch op de grid verschijnen. Vettel kende de beste start voor Button en Fernando Alonso. Michael Schumacher kende een slechte start en viel terug naar de tiende plaats. De Duitser toonde lef door bij de Grand Hotel Hairpin Lewis Hamilton in te halen.

Vettel ging er snel vandoor en na twee ronden had de Red Bull-coureur al ruim drie seconden voorsprong. Terwijl de Duitser verder uitliep op de rest van het veld waren er in de beginfase van de race geen incidenten geweest. Hamilton zat op de staart van Schumacher die duidelijk langzamer dan de als tiende rijdende Brit was, maar hij kon de zevenvoudig wereldkampioen niet passeren, ondanks dat de McLaren op de staart van de Mercedes zat. Na tien ronden was Hamilton er na een goede actie op het rechte stuk bij start/finish toch voorbij.

Schumacher worstelde met zijn banden en verloor na twaalf ronden ook een plaats aan Rubens Barrichello, waarna hij de pits in kwam. Ondertussen vormde zich achter de als vijfde rijdende Rosberg ook een treintje. Massa en ook Pastor Maldonado haalden de Duitser na vijftien ronden in. Rosberg kwam al snel binnen, waarna Button volgde. McLaren zorgde er zo voor dat er meer rijders naar binnen gingen en opviel dat Red Bull niet klaar was om Vettel en Webber te ontvangen. Beiden verloren veel tijd, omdat het team niet klaar was om hen te ontvangen.

Button leidde daarom de wedstrijd, voor Vettel en Alonso. Webber reed na zijn stop slechts op de veertiende plaats, terwijl hij als vierde naar binnen was gegaan. Button ging op zijn nieuwe banden erg snel en de Brit bouwde dan ook al snel een voorsprong van ruim acht seconden op Vettel op, terwijl Alonso daar weer enkele seconden achter zat. Na 23 ronden kwam ook Hamilton binnen, maar McLaren was niet klaar om hem te ontvangen, waardoor de Brit achter Jaime Alguersuari als vijftiende weer naar buiten kwam.

Hamilton haalde al snel Alguersuari en Jarno Trulli in, waarna hij op jacht ging naar Webber. Hamilton sloot hierbij achter de net gestopte Massa aan. Di Resta kreeg ondertussen een drive-through vanwege het aanrijden van een Toro Rosso bij de hairpin. Opvallend was dat Button na dertig ronden al een voorsprong van bijna een minuut op de nummer vier Barrichello had. De Mercedes-rijders kwamen er wederom niet aan te pas en Schumacher haalde Rosberg bij de hairpin in voor plaats veertien op een ronde achterstand.

De eerste uitvaller van de dag was Timo Glock die bij het zwembad zijn Virgin neerzette met een kapotte vering aan de rechter achterzijde. Na 33 ronden stopte Button voor de tweede maal. In dezelfde ronde probeerde Hamilton Massa in te halen bij de hairpin waarbij beiden elkaar raakten. Hamilton haalde Massa in de tunnel in, waarna laatstgenoemde daar de muur raakte en bij de chicane strandde. Dit bracht de safety car naar buiten. Daarna strandde Schumacher met een rokende Mercedes voor de ingang van de pitstraat, maar de stewards konden de auto snel weghalen.

Omdat vele rijders stopten leidde Vettel de race, voor Button, Alonso, Sutil, Kobayashi en Webber. Na 38 ronden zaten er nog negen rijders in dezelfde ronde. Vettel kon na het binnenkomen van de safety car een gaatje slaan. Button en Alonso achter hem moesten zich een weg door het verkeer naar voren banen. Button haalde op zijn verse banden al snel Vettel bij, terwijl Alonso ook naar voren kwam. Achter dit trio hield Sutil op plaats vier de rest van het veld op. Hamilton kreeg voor zijn actie bij Massa een drive-through. McLaren haalde hem direct binnen om door de pits te rijden.

Button was de snellere, waardoor McLaren hem na 49 ronden binnenhaalde om zo te proberen voor de Red Bull van Vettel uit te komen. De Brit zette meteen de snelste ronde van de race in, terwijl Alonso met nog 26 ronden te gaan nog maar 4,3 seconden achter de Duitser lag. Vooraan ontstond een gevecht tussen drie coureurs. Vijftig seconden achter hen vochten Sutil en Kobayashi om plaats vier. Na 65 ronden wist Kobayashi Sutil bij Mirabeau te passeren. Een ronde later wist Webber het duo te pakken en hiermee weer vijfde te worden.

Met nog minder dan tien ronden te gaan kwamen de Vettel, Alonso en Button in het verkeer terecht. Bij de batterij auto's was het gevecht zo heftig dat enkele coureurs elkaar raakten en Vitaly Petrov en Jaime Alguersuari bij het zwembad in de muur belandden. Uit de beelden blijkt dat Maldonado Sutil bij het uitkomen van de chicane inhaalde, waarna de Duitser de muur in ging en hiermee de kettingreactie op gang bracht. Alguersuari raakte de achterzijde van de auto van Hamilton en crashte in de muur, waarna Petrov hem niet meer kon ontwijken. Hamilton reed daarna met een kapotte achtervleugel rond. Opvallend was dat Vettel slechts één pitstop in de race heeft gemaakt. Sutil kon na een pitstop op plaats acht verder rijden.

Met nog zes ronden te gaan werd de race door de rode vlag gestopt. De marshalls hadden moeite om Petrov uit zijn Renault te krijgen. De Rus had bij de crash wat kneuzingen aan zijn benen opgelopen. McLaren maakte van de gelegenheid gebruik om de achtervleugel van Hamilton te repareren. Daarnaast kon Red Bull de banden van Vettel vervangen, waardoor de kansen op een zege voor Alonso en Button verkeken leken.

Na een onderbreking van twintig minuten werd het veld door de safety car weer op gang gebracht. De safety car kwam met vijf ronden te gaan binnen, waardoor het een race naar de vlag werd. Vettel en Alonso gingen er meteen vandoor. Voor Maldonado zat de race er bij St. Devote na een aanrijding bij Hamilton op. De coureurs hadden elkaar in de eerste bocht geraakt. Daarachter streden Kobayashi, Webber en Hamilton om plaats vier. Laatstgenoemde hing een tweede drive-through boven het hoofd.

Webber wist uit de tunnel Kobayashi te passeren, waardoor de Australiër de inhaalrace met de vierde plaats bekroond zag worden. Vettel wist na 78 ronden de race te winnen, voor Alonso en Button. Webber werd vierde, voor Kobayashi, Hamilton, Sutil, Heidfeld, Barrichello en Buemi.

Update 20.22 uur
Lewis Hamilton heeft van de stewards van de Grand Prix van Monaco een straf van twintig seconden gekregen omdat hij na de herstart van de race een botsing met Pastor Maldonado veroorzaakte. Gevolgen voor de Brit heeft het evenwel niet, want hij blijft zesde in de einduitslag.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 2:09:38.373
2 Fernando Alonso Ferrari +1.138
3 Jenson Button McLaren +2.378
4 Mark Webber Red Bull +23.101
5 Kamui Kobayashi Sauber +26.916
6 Lewis Hamilton McLaren +47.210
7 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
8 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
9 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
11 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +2 Ronden
12 Paul di Resta Force India F1 +2 Ronden
13 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
14 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
15 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing +3 Ronden
16 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +3 Ronden
17 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +4 Ronden
18 Pastor Maldonado Williams +5 Ronden
DNF Vitaly Petrov Renault +11 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +12 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +46 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +46 Ronden
DNF Timo Glock Virgin Racing +48 Ronden
DNS Sergio Perez Sauber +78 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 143
2 Lewis Hamilton McLaren 85
3 Mark Webber Red Bull 79
4 Jenson Button McLaren 76
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Nick Heidfeld Renault 29
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Kamui Kobayashi Sauber 19
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
14 Paul di Resta Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Rubens Barrichello Williams 2
17 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
21 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 222
2 McLaren 161
3 Ferrari 93
4 Renault 50
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 21
7 Force India F1 10
8 Scuderia Toro Rosso 7
9 Williams 2
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0

PVV vreest gevolgen rioollek Westerschelde

De PVV maakt zich ernstig zorgen over het lek in een rioolleiding bij de Westerschelde. Door het lek stroomt er sinds vrijdagochtend elk uur 3 miljoen liter verontreinigd water de Westerschelde in. "Dit is verschrikkelijk! Wie weet wat de gevolgen zijn voor het milieu en de economie", zegt Tweede Kamerlid Richard de Mos.

Volgens de PVV'er moet zo snel mogelijk worden uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen precies zijn. Als het lek te maken heeft met achterstallig onderhoud, dan hebben de verantwoordelijken volgens hem een probleem.

De Mos vraagt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) om opheldering over het lek en de gevolgen daarvan.

'Bayern ziet in Agüero gewenste aankoop'

Sergio Agüero staat volgens AS in de belangstelling van Bayern München. De Argentijn heeft aangegeven na vijf seizoenen te willen vertrekken bij Atlético Madrid. De 22-jarige Argentijns international is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap in zijn nog korte loopbaan. Bayern München is één van de kandidaten om Agüero over te nemen komende zomer.

De transferwens van de aanvaller heeft tot interesse geleid bij verschillende topclubs. Juventus zou zich volgens Atlético al hebben gemeld. De Italianen krijgen vermoedelijk concurrentie van Bayern, die in het verleden al een poging waagden om Agüero naar Zuid-Duitsland te halen. 

In 2006 hoopte Der Rekordmeister de schoonzoon van Diego Maradona over te nemen van Indepentiente. Agüero koos toen voor Los Rojiblancos, dat ruim twintig miljoen euro betaalde voor zijn komst. Atlético lijkt de spits alleen voor minimaal 45 miljoen euro te laten gaan, zoals in het contract is opgenomen.

Dienstregelingen ov vrij voor app-bouwers

Ov-informatieverstrekker 9292 gaat komend najaar data van openbaarvervoerbedrijven vrijgeven. Het gaat onder meer om gegevens over dienstregelingen van bus, trein, tram, metro en veerboten. De data kunnen worden gebruikt door bijvoorbeeld bouwers van applicaties (apps) voor smartphones of tabletcomputers. Dat maakte 9292 zondag bekend.

Het bedrijf wil met deze stap 'bijdragen aan een bredere toegankelijkheid van het openbaar vervoer en een betere benutting van het fijnmazige ov-systeem dat Nederland rijk is'.

9292 gaat in gesprek met ov-bedrijven, overheden, juristen en andere deskundigen over hoe het systeem van 'open data' vorm te geven. De onderneming gaat ervan uit dat de brede beschikbaarheid van ov-gegevens het gebruik van multimodale reisinformatie kan bevorderen. Een voorbeeld hiervan is een gecombineerde reis van auto en openbaar vervoer die kan worden uitgestippeld aan de hand van verkeersinformatie en ov-informatie.

9292 geeft informatie voor het reizen met het openbaar vervoer. Dat gebeurt via internet, mobiel internet, apps voor mobiele telefoons en telefoonservice. In samenwerking met ANWB.nl en NS.nl gaf 9292 in 2010 meer dan 124 miljoen reisadviezen.

Dienstregelingen ov vrij voor app-bouwers
Dienstregelingen ov vrij voor app-bouwers (Foto: ANP)

Verhoek: "Dit is fantastisch"

Opgelucht en dolblij. Dat was Wesley Verhoek nadat hij met ADO Den Haag een Europees startbewijs had afgedwongen.

ADO ontsnapte vanmiddag in de Euroborg. FC Groningen overklaste de bezoekers in de tweede helft, wat resulteerde in een 5-1 stand na negentig minuten. Dat was genoeg om een verlenging af te dwingen. Daarin werd niet gescoord, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. ADO bleef het koelst en plaatste zich derhalve voor de voorrondes van de Europa League.

Verhoek speelde tegen de Groningers niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar dat kon de pret niet drukken. "We begonnen goed, maar na de gelijkmaker van Immers kregen we geen kans meer. We konden gelukkig stand houden in de verlenging. De penaltyreeks hebben we echt als team beleefd."

Het was de tweede keer dit seizoen dat strafschoppen uitkomst moesten bieden bij ADO en Groningen. "Ik dacht: 'het gaat toch niet weer gebeuren hè', zoals in de bekerwedstrijd tegen Groningen", vervolgt Verhoek tegenover Eredivisie Live. "Maar Coutinho pakte 'm goed van Sparv. Dat dit is gelukt is fantastisch."

[RG] Schiavone stuurt Jankovic naar huis

Francesca Schiavone heeft zich voor de kwartfinales van Roland Garros geplaatst. De Italiaanse titelverdedigster was met 6-3, 2-6 en 6-4 de als tiende geplaatste Jelena Jankovic uit Servië de baas.

Schiavone, als vijfde ingeschaald, vindt bij de laatste acht Anastasia Pavlyuchenkova (14) aan de andere kant van het net. De Russische schakelde eerder vandaag haar als derde geplaatste landgenote Vera Zvonareva uit.

Geen verdenking tegen FIFA-president Blatter

FIFA-president Sepp Blatter wordt door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond niet verdacht van omkooppraktijken. Deze uitspraak is zondag gekomen na het horen van diverse kopstukken uit de organisatie.

Mohamed bin Hammam en Jack Warner zullen vanwege mogelijke corruptie wel voorlopig geschorst worden. Bin Hammam had zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA, maar de Qatarees trok zich zaterdag terug vanwege deze zaak.

Komende woensdag wordt de nieuwe voorzitter van de FIFA gekozen. Blatter is nu de enige kandidaat.

Record en nominatie voor Martina

Churandy Martina heeft een nieuw Nederlands record gelopen op de 100 meter. De van origine Antilliaan noteerde bij de Fanny Blankers Koen-games, zijn eerste wedstrijd als Nederlander, 10,10 en haalde daarmee 0,05 van het record van Guus Hoogmoed af.

Martina kwalificeerde zich met die tijd tevens voor het wereldkampioenschap van later dit jaar en nomineerde zich ook voor de Olympische Spelen van 2012. De race wist hij echter niet te winnen, want Kim Kollins was hem met 10,05 net te snel af.

'Risicogedrag criterium voor bloeddonatie'

Homobelangenorganisatie COC roept het kabinet en Sanquin Bloedvoorziening op de criteria om mensen uit te sluiten van het doneren van bloed, te wijzigen. De organisatie reageerde zondag op een motie hierover die zaterdag met grote meerderheid werd aangenomen op het D66-congres.

Op dit moment mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen. Maar het COC vindt dat 'seksueel risicogedrag' het criterium moet zijn en niet het feit of iemand homo is of niet.

Man aangehouden in zedenzaak Graft-De Rijp

De politie heeft dit weekeinde een man gearresteerd op verdenking van zedendelicten met kinderen in de Noord-Hollandse dorpen West-Graftdijk en Oost-Graftdijk. Dit heeft de gemeente Graft-De Rijp zondag bekendgemaakt op haar website.

Tegen de man is volgens een woordvoerster van de politie een aantal aangiften ingediend. Hij meldde zichzelf zaterdagmorgen bij de politie, waarna hij is aangehouden.

Amsterdam heeft allochtone meerderheid

Sinds kort is meer dan de helft van de inwoners van Amsterdam allochtoon. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aandeel autochtone Nederlanders is gezakt tot net onder de 50 procent.

Het totale aantal Amsterdammers lag op 1 januari op 779.808. Daarvan zijn 391.920 allochtoon, waarmee die groep een aandeel heeft van 50,3 procent. Volgens de definitie van het CBS is iemand autochtoon als beide ouders in Nederland zijn geboren.

GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest zei eerder dit jaar echter dat Amsterdam steeds 'witter' wordt. Op basis van de laatste cijfers lijkt die bewering niet correct. Mogelijk beriep Van Poelgeest zich evenwel op de groei van het aantal westerse allochtonen. Die groep kende de afgelopen jaren een hoger groeipercentage dan niet-westerse allochtonen, en beslaat nu ruim 15 procent van het totaal. Het aandeel niet-westerse allochtonen is bijna 35 procent.

Basketballers Leiden veroveren landstitel

De basketballers van Zorg en Zekerheid (ZZ) Leiden hebben voor de tweede keer in de historie de landstitel veroverd. In de beslissende en zevende wedstrijd werd Gasterra Flames uit Groningen verslagen. Leiden was in eigen huis na drie verlengingen met 96-95 te sterk voor de uittredend landskampioen.

Leiden liet zaterdag de mogelijkheid om de landstitel nog liggen. Groningen bracht de stand in de serie op 3-3. Leiden was zondag echter weer de betere ploeg. In de Vijf Meihal had het team van trainer Toon van Helfteren bij rust een voorsprong van zeven punten.

Leiden leek af te stevenen op de eindzege, maar Groningen kwam sterk terug in het derde en vierde kwart en dwong een verlenging af. Daarin hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, waardoor ook een tweede en derde verlenging noodzakelijk waren. Leiden kwam daarin op achterstand, maar boog in de slotfase de score om. Het thuispubliek kon daardoor voor het eerst sinds 1978 weer een landskampioenschap vieren.

Square Enix's nieuwe exclusive voor de 3DS

Met volle overtuiging heeft ontwikkelaar n-Space vandaag haar nieuwe 3DS exclusive aangekondigd. De in Florida gelegen studio plaatste onderstaand artwork van de game Heroes of Ruin op hun Facebook met de ondertitel "Join the fun. More soon".

Helaas is heel de aankondiging weer offline gehaald omdat publisher Square Enix geen officieel 'green-light' had gegeven voor een open publicatie. Wat de game precies inhoudt is dus nog onduidelijk.

Ontwikkelaar n-Space is bekend van o.a. Geist, de handheld versies van Call of Duty en de DS versie van Goldeneye 007. Voor meer nieuws over Heroes of Ruin zullen jullie moeten wachten tot de E3.

heroes of ruin

[RG] Djokovic boekt 41e zege van 2011

Novak Djokovic heeft zijn 41e zege van 2011 te pakken. De Serviër won in de achtste finale van Roland Garros eenvoudig van de Fransman Richard Gasquet; 6-4, 6-4 en 6-2.

Djokovic speelde alweer een sterke partij en gaf Gasquet, die zelf ook behoorlijk speelde, geen kans. In de kwartfinale treft Djokovic de verrassend goed presterende Fabio Fognini. De Italiaan versloeg vandaag, ondanks krampaanvallen, Albert Montañes in vijf sets; 4-6, 6-4, 3-6, 6-3 en 11-9.

Cyberaanval op Lockheed Martin

Hackers hebben een grote en hardnekkige cyberaanval uitgevoerd op defensiebedrijf Lockheed Martin, producent van onder meer de Joint Strike Fighter. De hackers zijn er volgens het bedrijf niet in geslaagd gevoelige informatie in handen te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Veiligheid en het Pentagon bevestigen dat de informatiesystemen van de fabrikant zijn aangevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei geen nadelige gevolgen te verwachten. Het effect van de aanval zou minimaal zijn.

Het ministerie van Veiligheid onderzoekt met het Pentagon waar de aanval vandaan komt en hoe groot die is opgezet. Ook gaan ze na hoe ze het risico in de toekomst kunnen minimaliseren.

De aanval werd vorige week zaterdag geopend en 'vrijwel direct' opgemerkt. Toen zijn meteen maatregelen genomen. Zo kan het personeel niet meer op het netwerk waar de hackers zich op richtten. "Onze systemen zijn niet gekraakt. Ze hebben geen informatie over klanten, programma's of personeel in handen gekregen", stelt Lockheed Martin. Het veiligheidsteam van het bedrijf is nog steeds bezig de toegang tot het netwerk te herstellen.

Geen korte rokjes bij badminton

Het zou zowaar een fijne kijksport worden, bij gebrek aan voetbal: damesbadminton. Per 1 juni zouden alle badmintonsters worden verplicht een kort rokje te dragen. De Internationale Badmintonfederatie (BWF) heeft de omstreden maatregelen zondag echter per direct geschrapt.

Per 1 mei zouden alle dames worden verplicht hun korte broek in te ruilen voor een rokje. Na een storm van protest werd besloten de maatregel een maand later te laten ingaan, 'om de leden toe te laten de redenen beter te begrijpen'. Het BWF heeft nu besloten helemaal af te zien van de maatregel en alles bij het oude te laten.

"Het vrouwencomité van de BWF had een meer uitgebreid onderzoek gevraagd naar het vestimentaire reglement en wilde dat het verplicht dragen van jurkjes of rokjes werd ingetrokken", zo heeft men zondag laten weten. "De federatie heeft besloten dit te aanvaarden."


Het is weer duidelijk: vrouwen hebben de broek aan

Kabinet wil alleen rendabele topsportevenementen

Het kabinet wil alleen nog grote sportevenementen in Nederland laten plaatsvinden als die maatschappelijk of economisch wat opbrengen. Toernooien moeten niet meer alleen plaatsvinden vanwege het aanzien van het toernooi. Dat zei minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) zondag bij de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo.

Volgens haar woordvoerder zei Schippers dat bij het binnenhalen van grote evenementen, zoals EK's of WK's veel meer wordt gekeken of de economie er wat aan heeft. Zo kan een toernooi er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer toeristen komen die geld uitgeven in winkels en horeca.

Naast het economische doel kan een evenement ook belangrijk zijn als mensen er bijvoorbeeld door worden geprikkeld om ook zelf te gaan sporten. Dit maatschappelijke doel wordt ook meegewogen in toekomstige beslissingen over de wens evenementen naar Nederland te halen.

Het kabinet steunt nog steeds het plan om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Ook de Paralympische Spelen in dat jaar zijn nog welkom.

Ierland heeft mogelijk meer steun nodig

De Ierse overheid zal mogelijk om meer leningen van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten vragen. De Ierse minister van Transport Leo Varadkar zei zondag dat het nog wel even kan duren voor het land weer zelf kan lenen en daarom ook na 2012 steun nodig heeft.

Ierland heeft een steunpakket van 85 miljard euro toegezegd gekregen. Dit geld wordt dit jaar en volgend jaar verstrekt. Hiermee kan de overheid aan zijn financiële verplichtingen blijven voldoen.

Het was echter de bedoeling dat Ierland na 2012 weer zelf de markt op zou gaan om geld te lenen. De minister erkende tegenover de Britse krant The Sunday Times dat dit waarschijnlijk niet realistisch is. Dit zou betekenen dat er een tweede steunpakket moet komen voor Ierland.

Ierland heeft mogelijk meer steun nodig
Ierland heeft mogelijk meer steun nodig (Foto: ANP)

Judoka Bosch zegeviert in Moskou

Judoka Edith Bosch heeft zondag de Grand Slam in Moskou op haar naam geschreven. De 31-jarige Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram rekende in de eindstrijd af met Haruka Tachimoto, de Japanse nummer vier van de wereldranglijst

Bosch versloeg in de aanloop naar de finale Evija Poekite uit Letland, de Italiaanse Erica Barbieri en Fei Che uit China. De wereldkampioene van 2005 steekt de laatste maanden in uitstekende vorm. Ze won eind april niet alleen de EK, maar schreef eerder deze maand ook de Grand Prix van Baku op haar naam.

Bosch verzamelde daardoor al veel punten voor het kwalificatietoernooi van de Olympische Spelen in Londen.

Agent afgetuigd langs snelweg

Een 30-jarige politieagent in burger is zaterdagavond op de A1 door zes man in elkaar geslagen. De man reed op zijn eigen motor, maar maakte zich wel kenbaar als agent. De man werd door twee auto's klemgereden en door de inzittenden geschopt en geslagen. Hij liep meerdere kneuzingen en gekneusde ribben op. Een verdachte is aangehouden.

De mishandeling vond rond 23.00 uur plaats bij de afslag Muiderberg op de A1. Voorafgaand aan het incident gedroegen de auto's, een Audi A3 en een Opel Astra, zich al agressief. De motor werd door de Audi rechts ingehaald en moest hard remmen toen de bestuurder plotseling naar links kwam. Na handgebaren over en weer bleef de auto een tijdlang bedreigend rond de motorrijder hangen.

Toen de agent daarop probeerde weg te komen, dook de Opel Astra, die een tijd weg was geweest weer op. Hij werd gedwongen om te stoppen. De inzittenden kwamen op hem af en begonnen te slaan tegen helm, buik en been. De motorrijder kwam hierdoor ten val en werd hierna over zijn hele lichaam geslagen en geschopt.

Op een gegeven moment stopten de mannen en liepen ze weg. Toen de mannen weg waren, waarschuwde de motorrijder de hulpdiensten.

Een 22-jarige Almeerder kon zondagochtend rond 04.00 uur worden aangehouden op basis van het kenteken van een van de auto's. Hij reed bij zijn huis alleen in de auto. Zijn rol bij het voorval wordt onderzocht. De politie is op zoek naar getuigen.

Kaart van doden in Just Cause 2

Ooit benieuwd geweest naar hoeveel doden er gevallen zijn door het in contact komen met een voorwerp of de grond in Just Cause 2? Nu hoeft dat niet meer want er is een mooie kaart gemaakt door alle 11.9 miljoen sterfgevallen door het te pletter slaan tegen de grond, boom of ander voorwerp.

Elk stipje staat voor een dode, en al die stipjes vormen een best mooie kaart van Just Cause 2. Bekijk hieronder de kaart.

Goud voor vrouwen acht bij WB München

De Nederlandse vrouwen acht heeft op de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op imponerende wijze een gouden medaille behaald. Eerder op de dag was er al brons voor Nienke Kingma en Chantal Achterberg in de tweezonder. Met zeven boten in de finales van de olympische bootklassen, een gouden en bronzen medaille, drie vierde plaatsen en een overall derde plaats in het landenklassement kan Nederland tevreden terugkijken op de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen.

Annemiek de Haan, Carline Bouw, Nienke Kingma, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Jacobine Veenhoven en stuurvrouw Anne Schellekens pakten op voortreffelijke wijze vanaf het begin van de race de leiding en stond deze daarna niet meer af. De vrouwen van bondscoach Sussannah Chayes hielden de nummers drie en vier van het WK in Nieuw Zeeland Roemenië en Engeland, achter zich. Het zilver ging naar Engeland, het brons naar Roemenië.

Voorafgaand aan de race van de acht legden Nienke Kingma en Chantal Achterberg die een dubbelstart maakten dit toernooi knap beslag op het brons in de zware vrouwen tweezonder. Het goud was voor Engeland. De eveneens dubbel startende Carline Bouw en Claudia Belderbos werden 6e.

De Nederlandse mannen acht (Diederik Simon/David Kuiper/Matthijs Vellenga/Sjoerd Hamburger/Roel Braas/Ruben Knab/Meidert Klem/Robert Lücken/stm. Peter Wiersum) voer een goede race en werd jammer genoeg nipt vierde op twee tiende van het brons, op een seconde van zilver en op twee seconde van winnaar Duitsland. De lichte mannen vierzonder (Vincent en Tycho Muda, Joris Pijs en Tim Heijbrock) wist met invaller Joris Pijs en met een korte voorbereiding op het toernooi zich uitstekend staande te houden in het internationale veld. Vierde. Maaike Head en Rianne Sigmond lieten zien weer een flink te stap te hebben gemaakt. Zij werden vierde in het lichte vrouwen dubbeltwee veld.

Rogier Blink en Nanne Sluis in de zware mannen tweezonder werden 6e. Lichtgewicht skiffeuse Marie-Ann Frenken eindige eveneens zesde. De zware mannen vierzonder (Jozef Klaassen/Kai Hendriks/Boaz Meylink/Vincent van der Want) eindigde op een overall 11e plaats. Skiffeuse Nicole Beukers werd overall 10e.

[RG] Krajicek uitgeschakeld in dubbelspel

Michaëlla Krajicek is al laatste Nederlandse uitgeschakeld op Roland Garros. In de derde ronde van het dubbelspel verloor met de Tsjechische Lucie Safarova met 5-7 en 3-6 van het Wit-Russisch/Russische duo Victoria Azarenka/Maria Kirilenko.

Gisteren was Kirilenko ook al verantwoordelijk voor de uitschakeling van de laatste Nederlandse in het enkelspel. Ze versloeg Arantxa Rus met 6-1 en 6-1.

[Giro] Tweede eindzege Contador

Alberto Contador heeft de 94e editie van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De eindzege van de Spanjaard van Saxo Bank kwam in de slottijdrit rond Milaan niet meer in gevaar. Hij werd derde in de rit, achter winnaar David Millar en nummer twee Alex Rasmussen.

De boeiendste strijd in de tijdrit was die om de tweede plaats. Vincenzo Nibali lag bij het ingaan van de tijdrit 56 seconden achter op zijn landgenoot Michele Scarponi. Bij het eerste tussenpunt had hij er 10 goedgemaakt, maar verder dan dat kwam hij niet. Steven Kruijswijk verdedigde zijn knappe negende positie met verve en werd daarmee de beste Nederlander in de einduitslag.

Contador legde de basis voor zijn eindzege in de negende etappe, toen hij de roze trui overnam van Pieter Weening, die vier dagen de trui mocht dragen. De Giro werd overschaduwd door de dood van Wouter Weylandt, die kwam te overlijden na een val in de derde etappe.

Het is voor Contador de tweede eindzege in de ronde. Eerder was de Spanjaard, die mogelijk nog een schorsing wacht vanwege vermeend gebruik van doping, de beste in de versie van 2008.

Uitslag tijdrit Milaan

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 David Millar GBr Garmin-Cérvelo 30.13
2 Alex Rasmussen Den HTC-Highroad +0.07
3 Alberto Contador Spa Saxo Bank +0.36
4 Richie Porte Aus Saxo Bank +0.43
5 Yaroslav Popovych Oek RadioShack +0.55
6 Jos van Emden NED Rabobank +1.02
7 Cameron Meyer Aus Garmin-Cérvelo +1.04
8 Patrick Gretsch Ger HTC-Highroad +1.08
9 Tiago Machado Por RadioShack +1.12
10 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad +1.16


Eindklassement 94e Giro d'Italia

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Saxo Bank 84:05.14
2 Michele Scarponi Ita Lampre-ISD +6.10
3 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +6.56
4 John Gadret Fra AG2r +10.04
5 Joaquím Rodriguez Spa Katusha +11.05
6 Roman Kreuziger Tsj Astana +11.28
7 José Rujano Ven Androni +12.12
8 Denis Menchov Rus Geox-TMC +12.18
9 Steven Kruijswijk NED Rabobank +13.51
10 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad +14.10

Dr. Vagina schept 'orgasmemachines'

David Matlock kun je gerust een kutdokter noemen. De Amerikaanse arts heeft al ruim tienduizend mutsen, verspreid over 63 landen, strakgetrokken. De van 'Dr 90210' bekende dokter noemt zichzelf dan ook 'Dr. Vagina'.

"Ik heb vrouwen geopereerd van alle landen en culturen. De meeste van hen zijn tussen de twintig en veertig jaar", vertelt hij aan een Turkse krant. Matlock is momenteel in Turkije waar hij een symposium geeft. "Na een zwangerschap worden de spieren rondom de vagina slapper en vooral na twee of drie zwangerschappen. Dan is het nooit meer de oude en dit zorgt bij veel vrouwen voor minder zelfvertrouwen."

"Ik pas een lasertechniek toe en maak de vagina in een uur strakker", beweert hij. "Voor de operatie vraag ik hoe strak ze het willen hebben en de meeste vrouwen willen weer 16 jaar zijn. In Los Angeles is het sowieso zo dat de vrouwen de grootste borsten en de strakste vagina's willen."

"De operatie is een garantie voor een beter seksleven", verzekert hij. "De vrouwen voelen zich zekerder en zijn minder bang dat hun partner vreemdgaat met een jongere dame. Veel vrouwen hebben me gesmeekt om hun huwelijk te redden en de partners zijn mij erg dankbaar. Tijdens de operaties luister ik vaak naar 'Like a Virgin' van Madonna. Kan ik nog een betere baan wensen? Ik verricht trouwens alle ingrepen ook bij mijn eigen vrouw. We hebben een heel goed huwelijk."

"Een andere populaire ingreep is het vergroten van de 'G-Spot'", vervolgt hij. "Met een injectie vergroot ik in 8 seconden de clitoris waardoor vrouwen veel makkelijker kunnen klaarkomen. De kosten zijn maar 1850 dollar en je hebt er 6 maanden plezier van. Heel erg veel plezier. Er zijn klanten die zelfs tijdens het autorijden klaarkomen. Ik creëer letterlijk een orgasme-machine."


Met deze baas voelt het niet meer alsof je een banaan in een gang  gooit

Bijna 40 EHEC-besmettingen in Scandinavië

In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Alle patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden. Dat hebben de autoriteiten in Kopenhagen en Stockholm zondag gemeld.

Beide landen hebben hun burgers opgeroepen voorzichtig te zijn, vooral met eten, als zij naar Duitsland reizen. Vermoed wordt dat de besmettingen zijn veroorzaakt door vervuilde groenten, zoals komkommers.

EHEC kan onder meer hevige diarree, misselijkheid, darmbloedingen en nierfalen veroorzaken. De bacterie die nu rondwaart in met name Duitsland, is agressiever dan gebruikelijk en is bovendien bestand tegen veel gangbare antibiotica. In Duitsland zijn al zeker tien mensen eraan overleden.

Bijna 40 EHEC-besmettingen in Scandinavië
Bijna 40 EHEC-besmettingen in Scandinavië (Foto: ANP)

Politie vindt lijst gestolen doek Leerdam

De politie heeft een lijst teruggevonden van een van de twee schilderijen die in de nacht van donderdag op vrijdag uit museum Het Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam waren gestolen. Dat maakte ze zondag bekend. De lijst lag in een heg in de Prinses Beatrixstraat, verderop in de plaats.

Onbekenden ontvreemdden de waardevolle kunstwerken van de schilders Frans Hals (1582-1666) en Jacob van Ruysdael (1628-1682). De politie heeft nog geen spoor van de daders.

Pozzato breekt sleutelbeen en pols

Filippo Pozzato zal een behoorlijke tijd uit de roulatie zijn. De Italiaan van Katusha kwam ten val in de slotrit van de Ronde van België en brak daarbij zijn sleutelbeen en liep breuken op in de pols, zo meldde Sporza.

Pozzato kan daarmee een streep zetten door een eventuele deelname aan de Tour de France. De kans dat hij mee had gedaan was toch al nihil, aangezien zijn ploeg met een volledig Russisch team van start wil gaan in La Grande Boucle.

Bejaarde mishandeld in Rotterdamse metro

Een 80-jarige man is zondagmiddag in de metro van Rotterdam in elkaar geslagen. De man was met zijn rollator tegen de enkel van een 18-jarige Rotterdammer gereden, die daarop agressief werd. De bejaarde man is met hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht. De dader kon uiteindelijk worden aangehouden.

Het incident in de metro gebeurde bij het station Schenkel. De 18-jarige man ging de oude man eerst verbaal te lijf, daarna sloeg hij de bejaarde man, zowel in als buiten de metro. Ook de vrouw van de man kreeg van de verdachte een flinke duw.

Toen omstanders de politie belden, ging de dader ervandoor. Getuigen gingen achter hem aan en vertelden de inmiddels gearriveerde politie waar hij was. De verdachte zit vast op het politiebureau.

Franse staatssecretaris stapt op

De Franse staatssecretaris Georges Tron is afgetreden. Dat staat in een zondag uitgegeven verklaring van de Franse premier. Twee vrouwen hebben Tron recentelijk beschuldigd van aanranding.

In de verklaring staat dat Tron, die verantwoordelijk was voor ambtenarenzaken, is afgetreden omwille van het algemeen belang. Hij ontkent iets fout gedaan te hebben. Volgens de twee vrouwen zijn in 2007 en 2010 voetmassages uitgelopen op aanranding.


Nou, tabee dan maar... (Foto: Novum)

Aanhoudingen bij matpartij met schep en moersleutel

Drie mannen uit Den Bosch zijn zondagochtend aangehouden voor betrokkenheid bij een grote vechtpartij. De politie kwam af op een melding van een buurtbewoner dat er bij het viaduct op de Rompertsebaan gevochten werd. Daarbij werd geslagen met moersleutels en een schep. De drie verdachten raakten gewond.

Er zou tussen de vechtende partijen al eerder onenigheid zijn geweest in de binnenstad. Daarna troffen ze elkaar weer bij het viaduct. De politie gaat er op basis van verklaringen van uit dat er zeven tot tien mensen bij de vechtpartij betrokken waren. Een gedeelte van de groep was gevlogen toen de politie rond 04.30 uur ingreep.

De drie verdachten, van 20, 21 en 38 jaar oud, zijn door de politie naar het ziekenhuis gebracht. De 21-jarige verdachte liep een gebroken kaak op, de andere twee verdachten hebben andere verwondingen aan hun hoofd. Agenten vonden in de struiken de schep terug. Het gereedschap is in beslag genomen voor nader onderzoek.

[RG] Federer in drie sets door

Roger Federer heeft op Roland Garros de kwartfinales bereikt. De als derde geplaatste Zwitser was met 6-3 6-2 en 7-5 zijn landgenoot Stanislas Wawrinka de baas.

Na een uur spelen stond Federer al twee sets voor. In de derde set haperde zijn service echter ietwat en Wawrinka pakte een break voorsprong. Federer poetste dat vlekje echter snel weg en verzilverde zijn tweede matchpoint met een ace.

Moordverdachte Nolty Welch weer opgepakt

De Surinaamse moordverdachte Nolty Welch is opnieuw aangehouden.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat aan AT5. Welch is donderdag opgepakt. Hij wordt verdacht van poging tot moord. In 2003 zou hij, vermoedelijk tijdens een drugsconflict, iemand meermalen met een hamer op zijn hoofd hebben geslagen.

Welch werd vorige maand ook al aangehouden voor die zaak, maar hij kwam vrij omdat de rechter-commissaris besliste dat er onvoldoende bewijs was. Het Openbaar Ministerie is met succes tegen die beslissing in beroep gegaan.

Welch staat ook als meervoudig moordenaar gesignaleerd in Suriname. Hij zou daar in 1999 een prostituee hebben doodgeschoten en in 2004 een neef. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde in een van zijn uitzendingen uitgebreid aandacht aan de voortvluchtige crimineel, waar de politie in Nederland lange tijd gek genoeg geen oog voor had. Welch bleek al jaren ongestoord in Amsterdam Zuidoost te wonen.

Shakira wil album in Arabisch maken

Shakira hoopt ooit een album vol met nummers in het Arabisch op te nemen. De Colombiaanse zangeres nam al Spaanstalige en Engelstalige nummers op en ziet het Arabisch als een volgende uitdaging.

"Het zou een uitdaging zijn om een album in het Arabisch op te nemen", liet Shakira weten tijdens een bezoek aan Marokko. "Ik moet dan wel eerst Arabisch leren spreken, maar ik sta zeker open voor die ervaring. Ik zou het geweldig vinden als dat op een dag gebeurt."

De 34-jarige zangeres was in Marokko voor het Mawazine World Rhythms-festival, dat zaterdag na ruim een week ten einde kwam. Naast Shakira traden onder anderen ook Kanye West, Lionel Ritchie en Youssou N'Dour op tijdens het evenement.


Shakira wil album in Arabisch maken (Foto: Novum)

'Geestelijke gesteldheid Mladic alarmerend'

De geestelijke gesteldheid van Ratko Mladic is 'alarmerend'. Dat heeft Milos Saljic, een van de advocaten van Mladic, zondag gezegd. Volgens Saljic moet Mladic niet uitgeleverd worden aan het Joegoeslaviëtribunaal in Den Haag.

Saljic deed zijn uitspraak zondag tegenover een groep journalisten. "Ik kan jullie vertellen dat zijn gezondheidssituatie vandaag veel slechter is dan gisteren. Het is psychologisch veel slechter."

Mladic zit momenteel vast in een Servische cel. Hij kan maandag al worden uitgeleverd als een rechter het beroep tegen zijn uitlevering afwijst. Volgens zijn verdediging en familie lijdt Mladic aan diverse kwalen.

Mladic wordt onder andere verdacht van de genocide op zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995.

Man dreigt met bomaanslag om Two and a Half Men

De televisieserie Two and a Half Men is voor een man uit New York aanleiding geweest om te dreigen met een bomaanslag. De man zei dat hij het kantoor van een lokaal tv-station zou opblazen als de zender herhalingen van de sitcom zou blijven uitzenden.

De man belde eerder deze maand naar hoofdkantoor van de zender WPIX-11 om zijn dreigement door te geven, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. De politie wist het telefoontje te herleiden naar een woning in de New Yorkse wijk de Bronx, waar de dader vrijdag in de boeien werd geslagen.

De man wordt onder meer aangeklaagd voor het doorgeven van een valse melding. Wat hem precies dwarszat aan de serie is niet bekend.

Two and a Half Men was de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws. In maart werd hoofdrolspeler Charlie Sheen ontslagen vanwege zijn drank- en drugsgebruik. Ashton Kutcher werd onlangs aangetrokken om Sheens rol over te nemen.


Man dreigt met bomaanslag om Two and a Half Men (Foto: Novum)

'Mladic had niks te maken met Srebrenica'

Ratko Mladic zegt niets te maken te hebben gehad met de genocide op achtduizend moslimmannen en -jongeren in Srebrenica in 1995. Dat heeft zijn zoon Darko zondag gezegd.

"Wat er ook gebeurd is in Srebrenica, hij heeft er niks mee te maken", zei Darko. "Hij had bevolen de gewonden, vrouwen en kinderen te evacueren en daarna de soldaten. Wat er achter zijn rug om gebeurd is, heeft hij niets mee te maken."

Mladic zit momenteel vast in een Servische cel. Hij kan maandag al worden uitgeleverd als een rechter het beroep tegen zijn uitlevering afwijst. Volgens zijn verdediging en familie lijdt Mladic aan diverse kwalen en kan hij daarom niet worden uitgeleverd.


'Mladic had niks te maken met Srebrenica' (Foto: Novum)

[Play-offs EL] Uitslag FC Groningen - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft zich voor het eerst sinds 24 jaar weer geplaatst voor Europees voetbal. De Hagenaars kropen door het oog van de naald bij FC Groningen, dat in eigen huis de 5-1 achterstand van de heenwedstrijd ongedaan maakte.

Een strafschoppenserie moest uitsluitsel geven nadat er in de verlenging niet werd gescoord. Dankzij een misser van Tim Matavz kon het elftal van John van den Brom alsnog juichen. ADO besloot de wedstrijd overigens met tien man nadat Piqué in de 88e minuut met rood van het veld werd gestuurd.

College Venlo struikelt over stadion

De Venlose coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA willen niet meer met elkaar verder door ruzie over het nieuwe stadion van VVV-Venlo. Aanleiding voor de breuk is de opstelling van coalitiepartij PvdA in de gemeenteraad. De partij stemde eerder deze week tegen de plannen voor het terrein van de voormalige Frederik Hendrikkazerne. Op dat terrein moet onder meer het nieuwe stadion voor VVV-Venlo verrijzen.

Struikelsteen voor de PvdA was de investering die de gemeente zou moeten doen in het zogenoemde Kazernekwartier. De gemeente verstrekt een lening van 21 miljoen euro en koopt voor nog eens 15 miljoen aandelen in het project, waar behalve het voetbalstadion ook een ROC, gezondheidszorg en commerciële voorzieningen komen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor deze plannen.

Ondertussen is het zwartepieten begonnen. De PvdA geeft coalitiepartner VVD de schuld van de val van het college. Een voorstel om na een afkoelperiode een bemiddelaar aan te stellen werd volgens de sociaaldemocraten door de VVD onmiddellijk van de hand gewezen. Het CDA zou dat voorstel wel gesteund hebben.

De VVD stelt dat hen steeds weer bleek van 'wezenlijke verschillen' tussen VVD en CDA aan de ene kant en de PvdA aan de andere. "Dit heeft geresulteerd in een niet-werkbare situatie en een onstabiel college. Wij hebben dan ook geen andere mogelijkheid gezien per direct de samenwerking met de PvdA te beëindigen."

Het CDA zegt de val van het college te betreuren.

Activisten Greenpeace beklimmen boorplatform

Drie activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben zondag een boorplatform voor de kust van Groenland beklommen. De activisten willen voorkomen dat Cairn Energy, de beheerder van het boorplatform, diepzeeboringen gaat uitvoeren, aldus Greenpeace.

De activisten hingen zondagmiddag onder het boorplatform, de Leiv Eiriksson, op enkele meters afstand van de boorkop. Ze hebben genoeg eten en drinken bij zich om het tien dagen onder het boorplatform uit te houden.

Cairn kreeg eerder deze maand toestemming van de Deense regering om voor de westkust van Groenland zeven diepzeeboringen uit te voeren. Greenpeace heeft het bedrijf bekritiseerd omdat het geen extra voorzorgsmaatregelen voor de proefboringen heeft getroffen.

De milieuorganisatie hoopt met de actie de proefboringen dusdanig te vertragen dat Cairn dit jaar niet toekomt aan de proefboringen. Activisten van Greenpeace beklommen de Leiv Eriksson in april ook al, toen het platform de haven van Istanbul verliet. Dat protest moest worden gestaakt vanwege de weersomstandigheden.

Vier gewonden bij omslaan rijtuig

Bij het omslaan van een rijtuig met paarden zijn vrijdagavond vier mensen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde in Maasdijk, in het Westland. Waarschijnlijk was een afbrekende stoel de oorzaak van het ongeluk. Daardoor raakte de wagen van de weg en sloeg om. Dat laat de politie zondag weten.

De vier inzittenden van de koets die bij de val gewond raakten zijn tussen de 31 en 34 jaar oud. Drie van hen werden met diverse botbreuken naar het ziekenhuis vervoerd. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk aan de Schenkeldijk, in het buitengebied van Maasdijk.

Merendeel mangrovebossen Zuid-Borneo zwaar beschadigd

Ruim 88 procent van de mangrovebossen van Zuid-Borneo is op sterven na dood, de bossen zijn zwaar beschadigd door toedoen van menselijk handelen, zo zegt een lokale official.

Onder meer door het aanleggen van waterwerken zoals dammen en havens sterven de bossen af. Deskundigen hebben berekend dat 147.000 van de in totaal 166.000 hectare beschadigd is. Mangrovebossen zijn naast een bescherming tegen tsunami's ook nuttig in het tegengaan van de verspreiding van vogelgriep, pluimvee dat mangrovebladeren gevoerd krijgt is kennelijk minder gevoelig voor de ziekte.

Judoka Bosch naar halve finale

Judoka Edith Bosch heeft zich weten te palatsen voor de halve finale van de Grand Slam in Moskou. In de klasse tot 70 kilo was de regerend Europees kampioene snel klaar met Evija Poekite en Erica Barbiere. Beide werden met ippon naar huis gestuurd.

In de halve finale zal Fei Chen, uit China, de tegenstander zijn. Landgenote Marhinde Verkerk was niet opgewassen tegen Akari Ogata uit Japan. Marvin Huisman en Grim Vuijsters werden al in de eerste ronde naar huis gestuurd.

Stinkende drugs voor dealende zoon

Een 41-jarige, Californische vrouw is in de boeien geslagen omdat ze haar zoon, die in de gevangenis een lucratief drugshandeltje runde, van marihuana voorzag. Sharlee Morton uit Ione verstopte de drugs tussen haar dampende dijen en wist het zo bijna een jaar lang de gevangenis in te smokkelen.

Zoonlief, slechts 20 jaar jong, moet maar liefst 22 jaar zitten wegens het gijzelen van klasgenoten en het om zeep helpen van de concurrentie op het liefdesvlak. Om toch nog een zakcentje te verdienen, besloot hij wiet te verhandelen in de bak.

Gelukkig bleek moeders bereid hier aan mee te werken. Ze wikkelde de softdrugs in een papiertje en verstopte het in haar muts. Elf maanden ging het goed, tot de bewakers besloten de vrouwen eens binnenstebuiten te keren. Toen men in haar doos graaide, haalden ze maar liefst achttien doses wiet tevoorschijn.

Bij een huiszoeking bleek Morton hoogstpersoonlijk een hennepplantage op poten te hebben gezet. Ook in haar auto werden grote hoeveelheden drugs gevonden. De zoon heeft bekend dat zijn moeder hem de afgelopen 11 maanden op vaginale wijze van drugs heeft voorzien, en dat dit hem een mooi zakcentje heeft opgeleverd. Moeder en zoon moeten op 13 juni voorkomen voor de rechtbank om hun handeltje toe te lichten.

Muts
'Met mijn zure muts, voorzie ik iedereen van drugs' (foto: Butte County Police Dpt.)

'AC Milan wil Klose'

Miroslav Klose is transfervrij en heeft over belangstelling niet te klagen. Verscheidene clubs uit Duitsland dingen naar zijn handtekening, terwijl ook AC Milan Klose graag wil.

Corriere dello Sport meldt dat AC Milan nog steeds alles in werk stelt om Miroslav Klose te contracteren. De spits hoeft niets te kosten, in verband met zijn transfervrije status. In april werd de eerste interesse van AC Milan in Klose kenbaar gemaakt, maar toen was er nog geen beweging.

Als Klose niet tot een nieuwe overeenkomst komt met Bayern zal AC Milan toeslaan en hem aan de selectie toevoegen. Voor de spits zou Bayern een voorstel voorbereiden van een contract dat verlengd wordt als de speler tot een aantal van 20 competitieoptredens komt.

Klose zou niets zien in dit voorstel en wil een tweejarig contract zonder clausules. Of dit ook daadwerkelijk tot een breuk leidt tussen Bayern en Klose is nog onduidelijk. De Milanese interesse zou daaraan kunnen bijdragen.

Yorkshire wil Tourstart 2016

De Engelse county Yorkshire wil de Tour de France start van 2016 weer naar Engeland halen. Gary Verity, ceo van de Yorkshire Post, bevestigde dit bericht. Het zou de tweede Tourstart betekenen in Engeland, na die van 2007 in Londen.

"Momenteel zijn de gesprekken aan de gang, maar ik kan bevestigen dat het bid van Yorkshire goed is ontvangen door het organisatiecomité," zei Verity. "Yorkshire heeft ervaring met het organiseren van grote evenementen en we denken dat het de perfecte uitvalsbasis is voor de grootste wielerrace."

Renault hoopt op Kubica

Lotus Renault GP heeft de hoop nog niet opgegeven dat Robert Kubica dit jaar nog kan gaan racen. Dit is in tegenstelling met wat teameigenaar Gerard Lopez eerder deze week riep. Toen zei hij dat er voor de Pool aan het eind van het jaar slechts een vrijdagtraining in zou zitten.

Kubica herstelt momenteel van de blessures die hij begin dit jaar bij een rallycrash opliep. Renault-teambaas Eric Boullier zegt dat er nog geen definitief besluit is genomen over het al of niet rijden van Kubica later dit seizoen. "Ik heb Robert twee weken geleden nog gezien en ik kan iedereen verzekeren dat hij doet wat in zijn vermogen ligt. Hij gaat tot het uiterste om terug te keren en meer kun je niet doen. Zijn herstel verloopt goed, al moet hij nog wel stappen zetten. Zo moeten zenuwen zich nog herstellen en dat heeft tijd nodig. Ik ben er van overtuigd dat Robert terug kan keren. Als hij terugkeert dan is dat zijn besluit, omdat hij er klaar voor wil zijn voordat hij weer instapt. We zullen het komende zomer weten."

[RG] Zvonareva uitgeschakeld

Vera Zvonareva is op Roland Garros in de achtste finales uitgeschakeld. De als derde geplaatste Russin verloor in de achtste finales van haar landgenote Anastasia Pavlyuchenkova met 6-7 6-2 en 2-6.

Zvonareva was de hoogst geplaatste speelster sinds de uitschakeling van Kim Clijsters en Caroline Wozniacki eerder deze week. Pavlyuchenkova moet het in de kwartfinales nu opnement tegen de winnares van het duel tussen Francesca Schiavone en Jelena Jankovic.

Driver: San Francisco Collector's Edition-trailer

Vorig jaar juli hebben we het nieuws geplaatst dat Driver: San Francisco een collector's edition zou krijgen. Deze krijgt de game nog steeds alleen is de inhoud al wel wat veranderd. Om te laten zien wat er allemaal in zit heeft Ubisoft een nieuwe trailer uitgebracht. De editie zal naast een replica van de hoofdauto ook DLC en een comic bevatten.

Driver: San Francisco staat gepland voor een release op 2 september voor PC, PS3 en Xbox 360.

Perez tot maandag in ziekenhuis

Sergio Perez zal in ieder geval tot morgen in het ziekenhuis moeten blijven. De Sauber-coureur crashte gisteren in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco hard in de muur bij het uitkomen van de tunnel en liep hierbij een hersenschudding en een gekneusd dijbeen op.

De Mexicaan moest vannacht in het ziekenhuis in Monaco blijven en kende daar volgens de artsen een goede nacht. Perez onderging vanochtend een nieuwe scan en het medisch personeel besloot hem om nog 24 uur in het ziekenhuis te houden. Morgen zal wederom een scan volgen.

Guardiola blijft Barcelona trouw

Josep Guardiola zit ook komend seizoen op de bank bij FC Barcelona. Dat heeft de 40-jarige Spaanse coach, die zaterdag met zijn club de Champions League won, bevestigd. Hij reageerde daarmee op uitlatingen van Johan Cruijff die vrijdag in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport speculeerde over een mogelijk vertrek van de trainer bij Barça.

"Ik ben van plan in elk geval nog één jaar bij Barcelona te blijven en mijn contract uit te dienen", sprak Guardiola. "Ik voel nog steeds voldoende passie."

Cruijff stelde vrijdag dat Guardiola de laatste jaren hard had gewerkt bij Barcelona en mogelijk toe was aan een sabbatical of nieuwe uitdaging. "Het zou mij niets verbazen als hij zondag ongeacht de uitslag van de finale zijn vertrek zal aankondigen."

Guardiola blijft Barcelona trouw
Guardiola blijft Barcelona trouw (Foto: ANP)

Deel Republikeinse Garde in Jemen overgelopen

Een brigade van de Jemenitische Republikeinse Garde is zondag overgelopen naar de oppositie. Dat heeft een Jemenitische mensenrechtenactivist gezegd.

Het is de eerste keer dat een deel van de Republikeinse Garde het regime in Jemen de rug toekeert. De Republikeinse Garde in Jemen wordt geleid door de zoon van president Ali Abdullah Saleh en staat bekend als zeer loyaal aan het regime.

Volgens activist Abdul-Rahman Ahmed is het besluit van de negende brigade van de Republikeinse Garde in een brief bekendgemaakt. De brief van de bevelhebber van de brigade werd ten overstaan van duizenden demonstranten voorgelezen in de stad Damar.

Sjeik Sadeq al-Ahmar, tegen wiens aanhangers het Jemenitische regime deze week vocht in Sanaa, riep de Republikeinse Garde eerder al op om te helpen Saleh te verdrijven.

[Giro] Kruijswijk vol vertrouwen voor tijdrit

Steven Kruijswijk staat op dit moment negende in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. De renner van de Rabobank ging gisteren in de rit naar Sestrière met de besten mee, waardoor hij in de top tien terecht kwam van de stand. Deze positie hoopt hij in de slottijdrit van vandaag te verdedigen.

"Ik heb al eerder laten zien een goede tijdrit te kunnen rijden. Dat geeft genoeg vertrouwen om in de tijdrit voluit mijn plek te verdedigen," aldus Kruijswijk tegen Rabosport, die verder liet weten dat hij gisteren met de gedemarreerde renners mee wilde springen maar besloot het niet te doen.

"Je weet dat het de laatste twee kilometers toch volle bak zal gaan en de kans is dan groot dat ze terugkomen. Kijk bijvoorbeeld naar Menchov vandaag, die we weer terugpakken. Stel dat je dan je benen leegrijdt, dan kun je ook weer tijd verliezen. En het ging deze etappe juist zo goed dat de winst die ik zou maken, ik ook niet op het spel wilde zetten. Uiteindelijk sta ik nu in de top tien en daar gingen we voor."

Kruijswijk gaat er vandaag alles aan doen om deze positie te behouden. "Ik moet de tijdrit morgen gewoon voluit rijden, dan zien we na de finish wel hoe ik het gedaan heb. Maar de benen zijn de laatste dagen goed, dus dat kan niet in één dag weg zijn. Bovendien heb ik ook eerder laten zien dat ik een goede tijdrit in de benen heb. Ik kan het echt wel. Dat samen geeft genoeg vertrouwen om morgen voluit mijn plek te verdedigen."

'Sudan begaat oorlogsmisdaden'

Het Noord-Sudanese leger heeft oorlogsmisdaden, waaronder etnische zuiveringen, begaan bij de inname van de betwiste grensregio Abyei. Dat heeft het Satellite Sentinel Project (SSP) zondag gezegd.

Het SSP, een initiatief van acteur George Clooney, maakt gebruik van satellietbeelden om de situatie in Sudan in te schatten. Volgens de groep hebben Noord-Sudanese troepen een derde van alle burgergebouwen in de stad Abyei platgebrand. Het bewijs wordt overgedragen aan het Internationaal Strafhof en de VN-Veiligheidsraad, aldus het SSP.

VN-aanklager prijst harde opstelling Nederland

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Serge Brammertz prijst Nederland voor zijn harde opstelling in de Europese Unie over Servië. Nederland heeft altijd vastgehouden aan het standpunt dat het land pas lid kan worden van de EU als Ratko Mladic zou worden uitgeleverd. "Nederland heeft de belangrijkste rol gespeeld bij dit officiële EU-standpunt", zei Brammertz zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De van oorsprong Duitstalige Belg zegt dat de internationale druk uiteindelijk het belangrijkste pressiemiddel is geweest waardoor Servië uiteindelijk werk is gaan maken van het oppakken van aangeklaagde oorlogsmisdadigers. Hij prees met name voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) voor zijn vasthoudendheid.

Er waren ook landen die zich minder hard opstelden. Brammertz wilde echter geen beschuldigende vinger wijzen naar landen die daarmee het werk van het Joegoslavië-tribunaal belemmerden. Hij liet wel doorschemeren dat de aanhouding van Mladic wat hem betreft heel laat is. "Zijn schuilplaats was niet zo ver van Belgrado en was niet heel moeilijk te vinden. Maar we zijn vooral heel blij dat hij nu gearresteerd is."

Mladic is het tweede kopstuk dat onder Brammertz in handen komt van het tribunaal. De politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, werd in 2008 in de gevangenis van Scheveningen afgeleverd.

Het is volgens Brammertz te vroeg om iets te zeggen over de vraag of de rechtszaken tegen Karadzic en Mladic samengevoegd zullen worden. Voor een beperkt gedeelte is dat wel theoretisch mogelijk. De aanklager zei dat de gezondheidstoestand van de oud-legerleider nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. De advocaten van Mladic zeggen dat het slecht met hem gaat.

Als de rechters het beroep van Mladic tegen zijn uitlevering afwijzen, kan de oud-generaal, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op achtduizend mannen na de val van moslimenclave Srebrenica in 1995, mogelijk maandag al in Scheveningen arriveren.

Record: 240.000+ woningen op Funda

Op Funda, de populairste woningmarktsite van Nederland, staan voor het eerst in de geschiedenis meer dan 240.000 huizen te koop. Zondag liep de teller op naar maar liefst 240.860 woningen.

Sinds half januari, ondanks dat het huidige kabinet VVD-CDA niets aan de hypotheekrenteaftrek wil doen en de Nederlandse economie weer aantrekt, stijgt de woningteller op Funda explosief. In vijf maanden tijd liep de teller in snel tempo op van 216.000 naar ruim 240.000 te koop staande woningen.

Het aantal is nu dubbel zo hoog als in 2007, ten tijde van het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel, toen er nog slechts de helft van het aantal woningen te koop stond.


Record: 240.000+ woningen op Funda (Bron: Floris.nu)

Maandag onofficieel even tropisch warm

Het kwik loopt maandag in het zuidoosten van Nederland even op tot 30 graden, maar het KNMI wil niet van een tropische dag spreken. Dat is het namelijk alleen als het in De Bilt zo warm is.

De werkweek begint alleen in het zuidoosten zeer lokaal met een warmtepiek die maar even aanhoudt. Naar het noorden en westen toe daalt de temperatuur. In het Waddengebied wordt het maandag naar verwachting niet warmer dan 20 graden.

De lokale warmtepiek tropisch noemen gaat een woordvoerder van het KNMI veel te ver. "In de hele Randstad blijft het ver onder de 30 graden. Als je dan ziet wat voor weer het dinsdag wordt, is tropisch al helemaal ver weg." Dinsdag worden regenbuien verwacht en wordt het niet warmer dan 16 graden.

Of sprake is van een tropische dag hangt af van de metingen in De Bilt. Als het in de rest van het land boven de 30 graden is en in De Bilt niet, is het officieel geen tropische dag. Omgekeerd is het wel tropisch warm als het daar boven de 30 graden is en in de rest van het land niet.

Vrachtwagen botst op flat in Roosendaal

Een vrachtwagen is zondagochtend tegen een flat in Roosendaal gebotst. De politie vermoedt dat de bestuurder achter het stuur onwel was geworden.

Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op de Christiaan Huijgensstraat. De vrachtwagen zonder oplegger was tegen een balkon op de eerste verdieping gereden. De chauffeur is overgebracht naar een ziekenhuis.

De flat raakte door het ongeluk niet zwaar beschadigd. De omwonenden zijn niet geëvacueerd.

De truck zou meerijden in een optocht voor gehandicapten in Roosendaal, meldt Omroep Brabant. Dat evenement gaat gewoon door.

Nog een demonstrant vast na demonstratie NVU

Van de achttien verdachten die zaterdag werden aangehouden bij een botsing tussen aanhangers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en tegendemonstranten in Enschede zit er nog een vast. De rest is zaterdagavond vrijgelaten, zegt een politiewoordvoerder.

De meesten worden verdacht van het bekogelen van de demonstranten met stenen. Onder hen zijn vier minderjarigen. Degene die nog vastzit, ging volgens de politiewoordvoerder wat verder dan de rest. "De meesten gooiden stenen naar de menigte, maar hij heeft vanaf een brug gericht stenen naar beneden gegooid."

De politie en justitie overleggen maandag over wat er met de verdachten gaat gebeuren. "We moeten nog besluiten of ze een transactie krijgen aangeboden of voor de rechter worden gebracht." De politie liet eerder al weten dat op de arrestanten snelrecht wordt toegepast.

Bij de demonstratie raakten drie mensen lichtgewond. Zo'n 250 tegendemonstranten hadden zich verzameld en zochten de confrontatie op met ruim 60 aanhangers van de extreemrechtse partij. De politie moest meerdere keren ingrijpen. Twee mensen raakten gewond door rondvliegende stenen. Eenderde raakte gewond door de wapenstok van een agent.

De extreemrechtse NVU demonstreerde tegen de 'multiculturele terreur'. Verschillende organisaties riepen de afgelopen week op tot tegendemonstraties.

Ferguson: ''Messi nooit kunnen controleren''

Sir Alex Ferguson was na de verloren finale uiteraard teleurgesteld, maar gaf toe dat de beste ploeg er met de cup vandoor was gegaan.

Ferguson erkende dat zijn ploeg ''de op een na beste was'', maar prees eerder de tegenstander dan dat hij zijn eigen team bekritiseerde. ''We zijn verslagen door een beter team. We wisten van tevoren dat Barça zo goed zou zijn en bereidden ons zo goed mogelijk voor. Onze trainingen in de aanloop naar dit duel waren van hoog niveau'', aldus Ferguson.

''Ze betoveren je met steekpasses en wij hebben nooit echt de grip op Lionel Messi gehad'', vervolgt Fergie zijn analyse over de wedstrijd. ''Ik denk dat Rooney ons weer levend maakte, maar ik had verwacht dat we na rust beter voor de dag zouden komen. Dat was niet zo.''

Ferguson gaf toe dat dit Barça stukken betert was dan het Barcelona waarvan hij in 2009 verloor en misschien was dit zelfs wel het beste team waar hij ooit tegenover heeft gestaan. ''Ik denk dat dit het beste team is waartegen we met United ooit hebben gespeeld''.

Arabische Liga steunt Palestijnen bij de VN

De Arabische Liga steunt het Palestijnse streven om lidmaatschap van de Verenigde Naties aan te vragen. Lidmaatschap van de VN zou neerkomen op erkenning van de Palestijnse staat.

De Palestijnen zijn van plan het VN-lidmaatschap aan te vragen als er in september nog geen vredesakkoord is met Israël. De Arabische Liga zegt documenten op te stellen om de Palestijnse aanvraag bij de Algemene Vergadering van de VN te ondersteunen. De beslissing volgt op een ministeriële bijeenkomst van de Liga in Qatar afgelopen zaterdag.

Het standpunt van de Arabische Liga en de Palestijnen gaat lijnrecht in tegen de wensen van de Verenigde Staten en Israël. Zij vinden dat een Palestijnse staat niet eenzijdig moet worden uitgeroepen maar tot stand moet komen door middel van onderhandelingen.

Nederlanders blij met Mladic in de nor

Veruit de meeste Nederlanders zijn blij dat de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic is opgepakt en binnenkort in de gevangenis in Scheveningen zit. 89 procent van de ondervraagden zegt dat te vinden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Ondanks de overweldigende meerderheid zijn er uitgesplitst naar politieke voorkeur wel enkele opvallende verschillen.

Onder GroenLinks-stemmers ligt het percentage dat aangeeft blij te zijn met de arrestatie met 97 procent het hoogst. Van de PVV'ers gaf slechts 80 procent aan verheugd te zijn over de arrestatie van de man die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op achtduizend moslimmannen in de enclave Srebrenica in 1995. 13 procent van de PVV-stemmers kon of wilde de vraag niet beantwoorden.

De beste straf voor Mladic is levenslang. Dat vinden zeven van de tien ondervraagden. Ruim twee derde van de mensen denkt trouwens dat de Servische regering al lang wist waar Mladic zich ophield.

Drie jaar geleden stelde De Hond dezelfde vragen na het oppakken van Radovan Karadzic, de politieke leider van de Bosnische Serviërs. Ook toen waren bijna negen van de tien Nederlanders blij dat een belangrijk kopstuk uit de Bosnische oorlog was opgepakt.

Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat Nederland in meer of mindere mate medeverantwoordelijk is voor het drama in Srebrenica. Een iets kleinere groep van 42 procent weigert de verantwoordelijkheid te accepteren.

De 69-jarige Ratko Mladic zit momenteel vast in een Servische cel. Hij kan maandag al worden uitgeleverd als een rechter het beroep tegen zijn uitlevering afwijst.


Nederlanders blij met Mladic in de nor (Foto: Novum)

Bin Hamman trekt zich terug als kandidaat

Mohamed bin Hammam heeft zich teruggetrokken als FIFA-presidentskandidaat. Huidig voorzitter Sepp Blatter blijft daardoor als enige kandidaat over voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Zowel Blatter als Bin Hammam moet zich zondag verantwoorden voor de ethische commissie van de FIFA.

"Het betreurt me dat dingen waar ik mij hard voor heb gemaakt en waarin ik geloof zo'n grote tol hebben geëist, namelijk de verloedering van de reputatie van de FIFA", meldt Bin Hammam op zijn eigen website. "Ik kan niet toestaan dat de naam van FIFA nog meer door het slijk wordt gehaald vanwege een competitie tussen twee individuen."

Bin Hammam wordt verdacht van omkoping. De Qatarees zou landen in het Caribisch gebied geld hebben gegeven in ruil voor stemmen. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond kaatste de beschuldigingen aan zijn adres terug door te stellen dat Blatter wist van omkoping binnen de FIFA, maar daar niets aan deed.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor woensdag. De ethische commissie heeft de bevoegdheid om Blatter van de kandidatenlijst te halen, maar de 75-jarige Zwitser lijkt als enige kandidaat zijn vierde termijn als FIFA-president in te gaan.


Bin Hamman trekt zich terug als kandidaat (Foto: Novum)

Rellen na finale Champions League

Straatfeesten in Barcelona ter ere van de verovering van de Champions League (CL) zijn uitgelopen op rellen. Ten minste elf mensen, onder wie een agent, zijn in het ziekenhuis opgenomen, aldus de Spaanse media.

Meer dan tachtig mensen zijn gearresteerd nadat feestvierders politieagenten aanvielen met flessen, fakkels en andere voorwerpen. Ook werden bushaltes en bankjes vernield, aldus de politie. De gevechten braken uren na het einde van de CL-finale uit.

Volgens een fotograaf van Associated Press liepen er ook agenten in burger in voetbalshirts in de menigte om raddraaiers te arresteren.

Veel minder kiezers verwachten snelle val kabinet

Het aantal kiezers dat een val van het kabinet verwacht is flink gedaald. In november vorig jaar dacht nog 64 procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen. Nu is dat nog maar 37 procent, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van degenen die op VVD, CDA of gedoogpartner PVV hadden gestemd verwachtte vorig jaar nog 40 procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen. Nu is dat nog maar 20 procent. Bij de oppositiepartijen daalde dat percentage van 85 procent naar minder dan 60 procent.

Ook de hoop op snelle verkiezingen is afgenomen. Een half jaar geleden zei 46 procent te hopen op verkiezingen in 2011 of 2012. Nu is dat 39 procent. Uiteraard ligt de hoop bij degenen die op de oppositiepartijen hebben gestemd hoger, maar ook daar is sprake van een daling van ruim 80 naar 70 procent.

In de zetelpeiling stijgt de PVV deze week een zetel. GroenLinks daalt een zetel. VVD, CDA en PVV zouden in de jongste peiling kunnen rekenen op 72 zetels in de Tweede Kamer, 4 minder dan de huidige minimale meerderheid van 76 zetels.

'Renault in financiële problemen'

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport verkeert het Formule 1-team Lotus Renault GP in de financiële problemen. Het besluit van de rechter om zowel de naam Team Lotus als Lotus toe te staan kwam dan ook op een slecht moment, omdat de renstal staat te springen om nieuwe sponsoren.

Vanuit Rusland komt volgens het blad minder geld dan verwacht en sinds het ongeval van Robert Kubica eerder dit jaar staan andere sponsoren niet in de rij om in te stappen. Teameigenaar Genii Capital zou al bij Group Lotus gesmeekt hebben om de dagelijkse leiding in handen te nemen en de ontwikkeling van de auto in handen te nemen.

Daarnaast doet in de paddock nog het gerucht de ronde dat het team motorenleverancier Renault een bedrag van minimaal tien miljoen euro schuldig is. Hierdoor kan het zijn dat Lotus Renault GP volgend seizoen veroordeeld is tot Cosworth-motoren en dat de Renault-krachtbronnen mogelijk naar Williams verhuizen.

Zabriskie Amerikaans kampioen tijdrijden

David Zabriskie is in Greenville Amerikaans kampioen tijdrijden geworden. De 32-jarige renner van Garmin-Cervélo snelde op het 33,3 kilometer lange traject naar een tijd van 40.23 minuten. Tom Zirbel (Jamis-Sutter Home), die het zilver pakte, strandde op 31 seconden als tweede. Matthew Busche (Radioshack), die brons won, eindigde op 59 seconden achterstand.

Zabriskie won het kampioenschap voor de zesde keer in zijn carrière. De Amerikaan was in 2004 al de snelste in de race tegen de klok, net als in de periode van 2006 tot 2009.

DWHN verplettert Comedy Live opnieuw

Het satirische programma Dit Was Het Nieuws (DWHN) heeft zaterdag opnieuw BNN-concurrent Comedy Live van presentator Jan Jaap van der Wal verpletterd. Naar DWHN keken 1,05 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Dit waren er echter wel 400.000 minder dan de RTL 4-première van vorige week.

Comedy Live noteerde voor de vierde maal op rij een dieptepunt met slechts 259.000 kijkers. De show is hiermee definitief de grootste Nederland 1-flop in jaren. Geen enkel programma scoort gedurende de hele week tussen 18 en 24 uur op Nederland 1 zo beroerd als de satirische BNN-show. Zelfs SBS 6' Lachen Om Home Video's nam met 586.000 mensen meer dan dubbel zoveel kijkers voor zijn rekening.

'Comedy Live een instituut'

Liefhebbers van komiek Van der Wal en zijn cabaretteam hoeven echter niet te treuren; voordat Comedy Live begon bestelde BNN twaalf afleveringen, waarvan de helft dit najaar op de buis moet verschijnen. Volgende week zal de laatste aflevering van het eerste seizoen te zien zijn.

Van der Wal hoopte vooraf aan Comedy Live dat zijn zaterdagavondprogramma uit zou groeien tot een hit met torenhoge kijk- en waarderingcijfers: "Net als het Amerikaanse Saturday Night Live hopen we door te kunnen groeien naar een instituut op televisie. Iets waar je bij wilt zijn en bij wilt horen", zei de cabaretier afgelopen maart in een interview.

De Jongens Tegen De Meisjes
Naar de Talpa-productie De Jongens Tegen De Meisjes keken zaterdag 1,4 miljoen mensen. De spelshow van Chantal Janzen en komediant Tijl Beckand lijkt hiermee een nieuwe RTL 4-hit te worden. De Champions League-finale FC Barcelona - Manchester United wist met 3,3 miljoen kijkers echter alle concurrentie te verslaan.


Dit Was Het Nieuws verplettert Comedy Live van Jan Jaap van der Wal opnieuw

Broeders tot het einde in GOW3-trailer

Microsoft had beloofd dat na de finale van Manchester United tegen Barcelona de eerste trailer voor het verhaal van Gears of War 3 zou uitzenden. Microsoft heeft zijn belofte nagekomen en de trailer is uitgezonden. We zien de COG het opnemen tegen de Locust en de Lambent, een nieuwe bedreiging.

Gears of War 3 komt 20 september uit voor de Xbox 360. Bekijk hieronder de trailer onder begeleiding van Black Sabbath.

'FC Porto en Benfica willen Ruiz'

Het is niet ondenkbaar dat Bryan Ruiz zijn laatste wedstrijd voor FC Twente heeft gespeeld. Volgens Portugese media zitten zowel FC Porto als Benfica achter de diensten van de aanvaller aan.

FC Porto probeerde Ruiz in de winterstop ook al los te weken, maar vond de vraagprijs wat aan de hoge kant. FC Twente wilde destijds 7,5 miljoen euro voor de speler vragen. Het goede spel van de 25-jarige speler heeft er echter voor gezorgd dat de Tukkers nu tien miljoen euro willen hebben

Toch lijkt FC Porto zich voorlopig op Ruiz te richten. Dat geldt ook voor Benfica, dat op een vertrek van Javier Saviola, Oscar Cardozo of Pablo Aimar. In dat geval zou een aanvallende versterking geen overbodige luxe zijn.

Abidal trots op gebaar Puyol

Eric Abidal kreeg gisteravond het eerbetoon wat hij verdiende. De verdediger van FC Barcelona was de eerste speler, die de Champions League aan de wereld toonde, waar de aanvoerder van de winnende club dit normaal gesproken doet.

"Ik kan mijn emoties die ik voel niet uitleggen. Het is heel bijzonder. Ik ben iedereen heel dankbaar voor dit gebaar," aldus Abidal, die in maart te horen kreeg dat hij een levertumor had. Enkele dagen later werd de voetballer geopereerd, waarna het herstel begon. Dit ging uiteindelijk veel sneller, dan men aanvankelijk had verwacht. Begin april stond de voetballer weer op het trainigsveld, waarna hij begin mei weer in de selectie van FC Barcelona terugkeeerde.

Ook de trainer van FC Barcelona, Pep Guardiola, sprak louter lovende woorden over de actie van Puyol. "Ik wil Carles Puyol publiekelijk bedanken voor zijn mooie gebaar richting Abidal."

FC Barcelona won de finale van de Champions League met 3-1 van Manchester United.

Blatter enige kandidaat voorzitterschap FIFA

Mohamed bin Hammam heeft zich gisteren teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de voetbalbond FIFA. De huidige voorzitter Sepp Blatter blijft daardoor als enige kandidaat over.

Bin Hammam moet zich zondag verantwoorden voor de ethische commissie van de FIFA, omdat hij betrokken zou zijn bij omkopingen. Ook zijn tegenkandidaat Blatter moet voor de commissie verschijnen.

Bin Hammam, voorzitter van de Aziatische voetbalbond, komt uit het oliestaatje Qatar, dat het WK voetbal in 2022 organiseert.

De verkiezingen voor de nieuwe voorzitter zijn woensdag.

Blatter enige kandidaat voorzitterschap FIFA
Blatter enige kandidaat voorzitterschap FIFA (Foto: ANP)

Gegijzelde kapitein Thaise vissersboot gedood

De kapitein van een gekaapte Thaise vissersboot is eerder deze maand omgekomen bij een vuurgevecht tussen de Amerikaanse marine en Somalische piraten. Bij het vuurgevecht op de Indische Oceaan kwamen ook drie piraten om, meldt het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet duidelijk of de kapitein door Amerikaanse of Somalische kogels om het leven is gekomen.

De piraten hadden de boot al sinds maart vorig jaar gekaapt. Vanaf het schip werden aanvallen op andere boten uitgevoerd. De afgelopen maanden worden de confrontaties met piraten steeds gewelddadiger.

Manager Rus vraagt wildcard Wimbledon

De manager van Arantxa Rus heeft voor haar een wildcard aangevraagd voor het grastoernooi van Wimbledon. Rus is niet rechtstreeks tot het grandslamtoernooi in Londen toegelaten omdat ze begin deze maand te laag stond op de wereldranglijst.

"Op 6 juni wordt de eerste vergadering voor de wildcards gehouden. We hopen dat het gaat lukken”, zei manager Olivier van Lindonk. Er zijn acht wildcards te verdelen voor Wimbledon.

Rus gaat, om wat partijen op gras te kunnen spelen, komende maand in elk geval meedoen aan de kwalificaties van de Unicef Open in Rosmalen.

Guardiola: "We speelden erg goed"

Josep Guardiola won met FC Barcelona opnieuw de Champions League. De trainer is trots op zijn ploeg.

In 2009 was Pep ook trainer, toen Barcelona met 2-0 van Manchester United won. Gisteravond kregen de Catalanen het opnieuw voor elkaar tegen dezelfde tegenstander: 3-1. Guardiola vond zijn ploeg sterk spelen, maar had ook complimenten over voor de Mancunians. Hij sprak met het Spaanse TVE.

"Het is nooit makkelijk. We moeten Manchester United feliciteren voor de goede wedstrijd die ze hebben gespeeld. We zijn erg tevreden, want we weten hoe lastig het is om de Champions League te winnen", aldus Guardiola.

"Dit jaar hadden we meer tijd om ons voor te bereiden op de finale, dan toendertijd in Rome." De trainer doelt op de landstitel, waar Barcelona al een aantal weken zeker van was. Daardoor kon Guardiola zijn spelers rust geven met het oog op de finale. "We hebben we het weer voor elkaar gekregen en we speelden een erg goede wedstrijd. We zijn in de wolken met deze overwinning."

"Het tenue en de geschiedenis van United zegt genoeg. We wisten dat we het erg zwaar zouden krijgen. Doordat ze gelijk konden maken, kregen ze meer vertrouwen. Ik denk dat we erg blij moeten zijn, want we hebben veel tegenstand gehad vanavond."

'Twaalf kinderen dood bij NAVO-bombardement'

Bij een luchtaanval door vliegtuigen van de NAVO zijn in de nacht van zaterdag op zondag volgens de plaatselijke autoriteiten in het zuidwesten van Afghanistan 12 kinderen en 2 vrouwen omgekomen.

Het bestuur van de Afghaanse provincie Helmand heeft een verklaring verspreid die stelt dat Amerikaanse mariniers in het district Nawzad om luchtsteun vroegen. Bij de luchtaanvallen die daarop volgden, werden 2 woonhuizen gebombardeerd.

Daarbij vielen 14 doden, onder wie 5 meisjes en 7 jongens. Er vielen 6 gewonden. Een woordvoerder van de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dat de melding over burgerslachtoffers wordt onderzocht.

'Twaalf kinderen dood bij NAVO-bombardement'
'Twaalf kinderen dood bij NAVO-bombardement' (Foto: ANP)

Zoektocht studente in Slotermeer niet hervat

De Friese politie zoekt zondag niet verder naar de studente die donderdag overboord sloeg van een zeilboot op het Slotermeer. "De deskundigen bekijken vandaag waar ze heen kan zijn gedreven en waar we nog kans hebben haar te vinden", zegt een politiewoordvoerder.

Mogelijk zoeken de hulpdiensten maandag verder, maar dat is nog niet zeker. De zoektocht naar de 24-jarige Arnhemse leverde ook zaterdag niks op. Vrijdag was de bodem van het meer al afgezocht met sonarapparatuur.

De politie houdt er rekening mee dat de vrouw niet meer leeft. Ze zat met vier medestudenten en een ervaren schipper in een boot, die plotseling omsloeg. Dat kwam waarschijnlijk door de harde wind.

Op de Arnhemse na werd iedereen op tijd uit het water gehaald. De studentes maakten deel uit van een grotere groep die op het meer aan het varen was. Het gaat om studenten van de opleiding tot tandartsassistent van het ROC Rijn IJssel uit Arnhem.

NS zet extra trein in voor gestrande Toppers-fans

De NS heeft in de nacht van zaterdag op zondag een extra trein ingezet voor driehonderd gestrande reizigers die een concert van de Toppers hadden bezocht. De NS wilde het aanvankelijk met bussen oplossen. "Maar het blijkt ondoenlijk om rond 03.30 uur acht chauffeurs te regelen."

Het concert in de Amsterdam ArenA was rond middernacht afgelopen. "Toen hadden we ongeveer twintigduizend mensen die met de trein naar huis wilden." De hoop was dat iedereen voor aanvang van de geplande onderhoudswerkzaamheden op de lijn Leiden - Hollands Spoor - Delft weg zou zijn gewerkt.

Rond 03.15 uur waren er echter nog ongeveer driehonderd mensen op het station van Leiden. "Het concert had wat langer geduurd dan verwacht. Het publiek was erg enthousiast en door de toegiften is het uitgelopen", zegt de woordvoerder.

Omdat geen bussen konden worden geregeld, werd even voor 04.00 uur een extra trein ingezet. Die heeft de reizigers naar het Centraal Station van Den Haag gebracht. "Natuurlijk heel vervelend voor de reizigers die lekker snel naar huis wilden, maar op dat tijdstip is het moeilijk snel iets te regelen", legt de woordvoerder uit.


NS zet extra trein in voor gestrande Toppers-fans (Foto: Novum)

Van der Sar: "Blij dat erop zit"

Doelman Edwin van der Sar van Manchester United maakte gisteravond na de vrij kansloze nederlaag in de finale van de Champions League tegen Barcelona (1-3) een gelaten indruk.

"Ik ben blij dat het erop zit, zeker na deze wedstrijd", verzuchtte de 40-jarige keeper, die op Wembley de laatste wedstrijd van zijn schitterende loopbaan afwerkte. "Nee, getwijfeld heb ik ook niet, dat was een misverstand met manager Ferguson."

Van der Sar sprak in de NOS-microfoon van een "heel gek gevoel" na afloop. "Ja, hier sta je dan na negentig minuten. Ik had liever een ander gevoel gehad, maar het mocht niet zo zijn. Barcelona heeft ook wel een heel goede ploeg."

Van der Sar was feitelijk alleen goed te spreken over het eerste kwartier waarin ManUnited zowaar het spel dicteerde. "Misschien hadden we daarna wat gas moeten terugnemen om ze op te vangen en eruit te breken", opperde hij. "Daarna hadden we dan misschien weer meer druk kunnen zetten. Na de rust raakten we vermoeid en kon Barcelona toeslaan zoals wij altijd in de Premier League doen. Nu waren wij de verliezende partij."

Het afscheid Van der Sar verliep op het veld nogal geruisloos. Er kon niet eens een hand af van zijn coach Sir Alex Ferguson. "In de kleedkamer heb ik die alsnog gekregen", verzekerde hij. "Nee, veel gezegd werd er niet. Iedereen was teleurgesteld. Wat moet je ook zeggen? Twee weken geleden besefte ik voor de eerste keer heel goed dat ik aan mijn laatste duels bezig was. Door mij puur te concentreren op het voetbal, ben ik de tijd goed doorgekomen."

Van der Sar wil zich binnen afzienbare tijd met zijn gezin weer in Nederland gaan vestigen. "Dat is wel de bedoeling, ja. Ik wil ook een opleiding als coach in Nederland gaan volgen en misschien af en toe de jeugd trainen. Maar ik wil zeker ook de andere facetten van het leven meer leren kennen. Ik ben 21 jaar actief geweest in het betaalde voetbal. Dat heb ik heel leuk gevonden, anders houd je het ook niet zo lang vol. Maar een vrij weekeinde lijkt me nu ook wel eens lekker."

Van der Sar: blij dat erop zit
Van der Sar: blij dat erop zit (Foto: ANP)

Linkdump Zondag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'Arrestatie Mladic was in scène gezet'

De arrestatie van Ratko Mladic was in scène gezet. Westerse diplomaten hadden er van tevoren afspraken over gemaakt met de Bosnisch-Servische ex-legerleider. Dit stelt althans de Britse krant The Sunday Telegraph zondag op basis van gesprekken met diplomaten en westerse geheime diensten.

"De onderhandelingen over zijn overgave duurden iets langer dan een jaar; er waren vooral Franse, Britse en Duitse functionarissen bij betrokken", aldus een westerse diplomaat die niet met naam genoemd wil worden. "De Serven namen de taak op zich om details met hem uit te werken en garandeerden dat er voor zijn familie gezorgd zou worden en dat hij een pensioen zou krijgen en uiteindelijk een waardige begrafenis."

Het idee dat hij zich tegen arrestatie zou verzetten, werd Mladic uit zijn hoofd gepraat, aldus de diplomaat.

'Arrestatie Mladic was in scène gezet'
'Arrestatie Mladic was in scène gezet' (Foto: ANP)

FIFA kondigt schokkend nieuws aan

De van omkoping verdachte FIFA-topman Jack Warner heeft de toch al gespannen verhoudingen binnen het bestuur van de wereldvoetbalbond verder op scherp gezet. Volgens de vicevoorzitter moet de wereld rekening houden met enkele explosieve onthullingen in het onderzoek naar corruptie door de ethische commissie van de FIFA.

Warner, voorzitter van de CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika), moet zondag zelf voor deze commissie verschijnen. "In de komende dagen kunt u een voetbaltsunami verwachten, die de FIFA en de wereld zal meesleuren", liet hij zaterdag weten. "De informatie die naar buiten komt, zal schokkend zijn."

Warner zou samen met Mohamed Bin Hammam, de tegenkandidaat van FIFA-baas Sepp Blatter bij de komende presidentsverkiezingen op 1 juni, geprobeerd hebben stemgerechtigde leden uit het Caribisch gebied om te kopen. Blatter zou onder meer daarvan hebben geweten, maar geen actie hebben ondernomen. Hij moet eveneens voor de ethische commissie zijn verhaal doen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.