FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 april 2011

[PL darts] Gelijkspel Barney, Anderson gooit elf 180'ers

Raymond van Barneveld heeft tegen Terry Jenkins een zeldzaam gelijkspel behaald in de elfde ronde van het Premier League Darts 2011. Gary Anderson plaatste zich vanavond in Birmingham, na Phil Taylor, als tweede voor de play-offs.

Het gelijkspel tussen Van Barneveld en Jenkins betekende pas het tweede gelijkspel in de gehele Premier League Darts van dit jaar. Van Barneveld ging bijna de gehele wedstrijd aan de leiding, maar Jenkins hield onze landgenoot sterk bij. In de beslissende leg stond Barney klaar om tops uit te gooien, maar hij zag Jenkins via bulls-eye alsnog op 7-7 komen. Met het gelijkspel zette Barney wel een goede stap richting de play-offs

James Wade heeft een prima resultaat geboekt tegen Mark Webster. De Engelsman won zijn derde partij op rij en houdt daarmee zicht op een plek bij de beste vier, die rechtgeven op het spelen van play-offs. Wade liep tegen de Welshman uit naar een voorsprong van maar liefst 6-0. Webster mocht blij zijn dat hij nog een leg pakte, want hij speelde een uiterst slechte partij. Wade won uiteindelijk met 8-1.

Na Phil Taylor heeft Gary Anderson zich als tweede darter geplaatst voor de play-offs van de Premier League Darts 2011. Daarvoor moest de Schot hard werken, aangezien Simon Whitlock zich niet snel gewonnen gaf. Anderson noteerde in de partij, die hij uiteindelijk met 8-6 won, elf 180'ers. Daarmee verbrak hij het record van Van Barneveld. The Flying Scotsman had op een waanzinnig hoog gemiddelde kunnen komen, maar hij miste gedurende de partij maar liefst 21 pijlen op de dubbels.

Phil Taylor heeft zijn tiende overwinning op rij geboekt. Slachtoffer vanavond was PDC-wereldkampioen Adrian Lewis, die in de eerste ronde Taylor wist te verslaan. Met de 8-3-overwinning nam The Power dus revanche op Jackpot. Taylor had zich al geplaatst voor de play-offs en voor Lewis wordt het een lastig karwei om de play-offs nog te halen.

Uitslagen Ronde 11 - 21 April - N.I.A., Birmingham

Naam Naam Uitslag
Phil Taylor Adrian Lewis 8-3
Gary Anderson Simon Whitlock 8-6
Raymond van Barneveld Terry Jenkins 7-7
James Wade Mark Webster 8-1

Stand

# Naam Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Saldo Punten
1 Phil Taylor* 11 10 0 1 +43 20
2 Gary Anderson* 11 8 0 3 +25 16
3 Raymond van Barneveld 11 6 1 4 +9 13
4 Simon Whitlock 11 5 0 6 +5 10
5 James Wade 11 5 0 6 -8 10
6 Adrian Lewis 11 4 1 6 0 9
7 Terry Jenkins 11 2 2 7 -29 6
8 Mark Webster 11 2 0 9 -41 4
* naar play-offs (Eerste vier plaatsen zich voor play-offs)


Programma Ronde 12 - 28 April - Liverpool Echo Arena

Naam Naam
Mark Webster Terry Jenkins
Gary Anderson Phil Taylor
Raymond van Barneveld James Wade
Adrian Lewis Simon Whitlock

Chipshol doet aangifte tegen Kalbfleisch

Projectontwikkelaar Chipshol doet deze week aangifte tegen Pieter Kalbfleisch wegens meineed, belangenverstrengeling en ambtelijke corruptie. Dat heeft Chipshol donderdag geschreven in een brief aan de president van de rechtbank in Den Haag, waar de oud-rechter werkzaam was.

Ten behoeve van de aangifte heeft de projectontwikkelaar bij de rechtbank alle vonnissen opgevraagd die door de oud-rechters Hans Westenberg en Kalbfleisch zijn gewezen.

Kalbfleisch, topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zag zich vorige week genoodzaakt voor onbepaalde tijd 'met verlof' te gaan. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van meineed. Kalbfleisch zou niet de waarheid hebben verteld toen hij eind vorig jaar als getuige optrad in een zaak van projectontwikkelaar Chipshol tegen oud-rechter Westenberg en de staat.

Chipshol doet aangifte tegen Kalbfleisch
Chipshol doet aangifte tegen Kalbfleisch (Foto: ANP)

McDonald's presteert boven verwachting

Restaurantketen McDonald's heeft de verwachtingen overtroffen door in het eerste kwartaal een 11 procent hogere nettowinst te boeken.

De nettowinst over het eerste kwartaal kwam uit op 1,21 miljard dollar tegen 1,09 miljard dollar een jaar eerder. Per aandeel bedroeg de winst 1,15 dollar tegen 1 dollar per aandeel een jaar eerder.

De omzet steeg met 9 procent naar 6,11 miljard dollar. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 4,2 procent, waarbij in de VS een stijging van 2,9 procent werd gerapporteerd, in Europa steeg de vergelijkbare omzet met 5,7 procent en in het Azië, het Midden-Oosten en Afrika met 3,2 procent.

De gestegen omzet is het gevolg van meer variatie in het aanbod van producten, herinrichtingen van restaurants en langere openingstijden.


McDonald's presteert boven verwachting (Foto: Novum)

Mazelen in opmars in Europa

De mazelen is in opmars in Europa. Van de meer dan 6500 gevallen die in de eerste drie maanden van dit jaar in 33 landen zijn gemeld deed driekwart zich voor in Frankrijk. Daar werden 4937 gevallen geregistreerd, vergeleken met 5090 in heel 2010. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gezegd.

De WHO wijt de recente uitbraak aan het feit dat te weinig kinderen zijn ingeënt, vooral in de leeftijdscategorie 10 tot 19 jaar, aldus Rebecca Martin, hoofd van het WHO-kantoor in Kopenhagen.

Om uitbarstingen van mazelen te voorkomen moet ongeveer 90 procent van de bevolking zijn ingeënt. Maar de vaccinatiecijfers in Europa zijn de afgelopen jaren gedaald. In bepaalde delen van het Verenigd Koninkrijk zakte de vaccinatiegraad zelfs onder de 50 procent, na een inmiddels ontzenuwde Britse studie over een vermeend verband tussen de combinatieprik tegen de bof, mazelen en rode hond en het ontstaan van autisme.

Mazelen is nu zo wijdverbreid in Europa dat reizigers de ziekte soms exporteren naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Afrika.

VVD stijgt in peiling, PVV verliest

De VVD wint in de Politieke Barometer ten koste van de PVV. De liberalen stijgen van 33 naar 35 zetels, terwijl de partij van Geert Wilders 2 zetels verliest en op 24 uitkomt. Het CDA behoudt 15 zetels, waarmee de twee coalitiepartijen en de gedoogpartner net als in de peiling van twee weken geleden samen op 74 zetels uitkomen.

De PvdA blijft staan op 26 zetels, de SP verliest er 1 en houdt 15 zetels over. D66 stijgt van 13 naar 14, GroenLinks van 9 naar 10.

Het zetelaantal van de christelijke partijen ChristenUnie en SGP blijft onveranderd op respectievelijk 5 en 2. De Partij voor de Dieren houdt 3 zetels, 50Plus verliest er 1 en houdt 1 zetel over.

De V.S. gaan door met de PSP Go

Eerder deze week werd bekend dat Japan en Europa de stekker uit de productie van de PSP Go trekken. Sony Amerika is echter nog niet klaar met de handheld en gaat nog door met de productie van nieuwe exemplaren, zo maakte SCEA bekend aan het eveneens Amerikaanse Joystiq.

Nadat enkele weken geleden de PSP Go bij Amazon niet leverbaar was en er de melding "discontinued by manufacturer" bij stond informeerde de site al bij Sony, die vervolgens aangaf dat ze door zouden gaan met het verschepen van de PSP Go. Na de berichten in Europa en Japan over het stoppen met de PSP Go heeft de website opnieuw geïnformeerd, maar de Amerikaanse tak van Sony zal door blijven gaan met het de productie van de handheld. "We are continuing production of PSP Go for North America," aldus SCEA.

PSP Go

Plein Gouda stond stampvol voor The Passion

Het media- en muzikale evenement The Passion heeft donderdagavond een groot publiek getrokken naar de Markt in Gouda. Tussen de 15.000 en 20.000 mensen volgden live op het plein het verhaal over de lijdensweg van Jezus. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Het evenement werd ook rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3.

De politie zette in totaal zo'n 35 tot 40 agenten in tijdens het spektakel. Er deden zich geen ongeregeldheden voor. Het was voor het eerst dat een uitvoering van deze omvang op deze manier werd uitgevoerd. Het eigentijds passiespektakel werd op en rond het marktplein van de stad opgevoerd.

In de moderne musical vertolkte zanger Syb van der Ploeg de rol van Jezus, zangeres Do speelde Maria en acteur Frank Lammers nam de rol van Judas op zich. Ook zanger Thomas Berge (Petrus) en actrice Hanna Verboom deden mee. Jakhalspresentator Erik Dijkstra nam de rol van verteller op zich. De omroepen RKK en de EO, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda werkten samen voor deze productie.

Makers Total Recall willen Beckinsale

Kate Beckinsale heeft een rol aangeboden gekregen in de remake van de sciencefictionfilm Total Recall. Als de Britse actrice wil, kan ze de vrouw van Colin Farrell spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De vrouwelijke rollen in de actiefilm zijn zeer gewild in Hollywood. Eva Mendes en Rosario Dawson hopen de rol van Melina te kunnen bemachtigen op wie hoofdpersoon Doug Quaid (Farrell) verliefd wordt. Beckinsale is getrouwd met de regisseur van de remake Len Wiseman. De twee leerden elkaar kennen op de set van de eerste Underworld-film. De 37-jarige actrice is momenteel bezig met de opnames van de vierde Underworld-film.

Total Recall speelt zich af in de toekomst en gaat over een bedrijf dat kunstmatige herinneringen in de hersenen van klanten kan planten. Quaid koopt een 'herinnering' van een reis naar de andere kant van de aarde. Dat gaat niet helemaal goed en hij komt erachter dat hij die reis ooit echt heeft gemaakt. Hij blijkt een leven te hebben gehad als spion. Hij besluit op zoek te gaan naar zijn oude identiteit en naar degene die deze heeft afgepakt. Total Recall is gebaseerd op het boek We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick.

Het boek werd in 1990 verfilmd met Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in de hoofdrollen. Die film werd geregisseerd door de Nederlander Paul Verhoeven die twee jaar later van Stone een ster maakte met de film Basic Instinct.


Kate Beckinsale (Foto: Novum)

Ulderink in beeld bij De Graafschap

De Graafschap ziet in Andries Ulderink de nieuwe trainer. De 41-jarige oefenmeester van Go Ahead Eagles praatte woensdag en donderdag met technisch directeur Leen Looijen van de Superboeren. Ulderink wil liefst voor het weekeinde duidelijkheid, zei hij tegen Omroep Gelderland. "Wij zijn volop in de race voor de play-offs en daar moet Go Ahead zich op focussen."

Ulderink was in het verleden al assistent-trainer in Doetinchem en ziet een terugkeer bij De Graafschap wel zitten. "Dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik wil ook in de Eredivisie werken, dat is allemaal helder." Ulderink werkt sinds maart 2008 voor Go Ahead Eagles. Met de ploeg uit Deventer dwong hij vorig seizoen net geen promotie af.

Ulderink vindt niet dat hij De Graafschap te veel onder druk zet. "Zo zit ik niet in elkaar. Als het aan mij ligt gaat het gewoon niet nog het hele weekend duren. Het gaat ook om het belang van Go Ahead nu."

Bij De Graafschap vertrekt Darije Kalezic na dit seizoen als trainer. De club wilde het contract van de Bosniër niet verlengen.

Actrice Sylvia Hoeks wil sletje spelen

Actrice Sylvia Hoeks wil dolgraag een ordinaire snol vertolken in de nieuwe New Kids-film. Het vervolg op New Kids Turbo is eind dit jaar te zien op het witte doek.

"Ik heb het juiste accent en ik kan mezelf omtoveren tot een kettingrokende, zwangere Tokkie met wallen onder de ogen", zegt ze donderdag ik het AD. "Hoe ordinairder, hoe beter." De 27-jarige Hoeks, vooral bekend van serieuze rollen in onder meer Tirza en De Storm, is een fan van de asociale New Kids. Ze zag een rol in het eerste deel aan haar neus voorbijgaan.

New Kids Turbo verscheen eind vorig jaar en was een groot succes. Het vervolg, New Kids Nitro, verschijnt in december.


Sylvia Hoeks (Foto: Novum)

Gooische Vrouwen breekt magische grens

Gooische Vrouwen heeft de grens van 1,5 miljoen bezoekers gebroken. Slechts tien andere Nederlandse producties gingen de film gebaseerd op de gelijknamige tv-serie voor, laat het Nederlands Fonds voor de Film donderdag weten.

De laatste drie films die de magische grens passeerden waren Soldaat van Oranje in 1977, Ciske de Rat in 1984 en Flodder in 1986. Laatstgenoemde productie trok dat jaar 2,3 miljoen bezoekers naar de bioscopen. De best bezochte Nederlandse film ooit blijft Turks Fruit met 3,3 miljoen bezoekers.

De vooralsnog ruim 1,5 miljoen bezoekers leverde Gooische Vrouwen een recette van bijna 11,5 miljoen euro op. De film is nog altijd, net als de afgelopen zes weken, de best bezochte film van dit moment.

Het gaat sowieso goed met de Nederlands film. De best bezochte films van de afgelopen weken waren Nederlandse producties. Vooral Sonny Boy, New Kids Turbo en Loft deden het dit jaar goed. Het leverde de Nederlandse film in het eerste kwartaal van 2011 een marktaandeel op van meer dan 30 procent, ten opzichte van 16 procent vorig jaar.

"Het resultaat van Gooische Vrouwen is fantastisch en onderstreept samen met het sterke marktaandeel van de Nederlandse film de grote belangstelling van het publiek voor de nationale film en de potentie van de Nederlandse filmsector", laat de directeur van het Nederlands Fonds voor de Film Doreen Boonekamp weten.


Gooische Vrouwen breekt magische grens (Foto: Novum)

Weinstein-broers klagen makers The Crow aan

Filmmaatschappij The Weinstein Co. klaagt de producenten aan die een remake willen maken van The Crow. Harvey en Bob Weinstein zeggen de distributierechten van de duistere misdaadfilm uit 1994 te hebben, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

The Weinstein Co. heeft naar eigen zeggen de exclusieve rechten om van The Crow een vervolgfilm of remake te maken. Het plan om de horrorfilm nieuw leven in te blazen, bestaat al jaren. De laatste maanden komt er schot in de zaak met de aanstelling van Juan Carlos Fresnadillo als regisseur en Bradley Cooper die in gesprek is voor de hoofdrol.

Productiemaatschappij Relativity stelt in een verklaring dat het een typische truc van de Weinstein-broers is om te dreigen met een rechtszaak. Relativity geeft aan zo snel mogelijk een oplossing te willen vinden.

The Crow is gebaseerd op de gelijknamige strip van Amerikaan James O'Barr. Het verhaal gaat over de rockster Eric die met zijn verloofde Shelly op brute wijze wordt vermoord. Na een jaar herrijst hij uit de dood. The Crow moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Harvey Weinstein (Foto: Novum)

[MotoGP] Geen vervanging voor Motegi

Mocht de MotoGP-race in Motegi begin oktober niet doorgaan dan zal er geen vervanging zijn, zo heeft de baas van de raceklasse, Carmelo Ezpeleta, bekend gemaakt. Oorspronkelijk stond de race al voor komend weekend op de rol, maar door de aardbeving is dit nu uitgesteld tot oktober.

De baan had na de aardbevingen die Japan troffen enige schade opgelopen, maar volgens de vice-president van Honda, Shuhei Nakamoto, is het circuit gerepareerd en hebben er al weer motoren op getest. Ezpeleta wil zo ver niet gaan en laat het oordeel van het al of niet doorgaan van de MotoGP-race afhangen van een nationale race die in juli op het programma staat.

BP: Miljard dollar voor herstel na olieramp

Het Britse olieconcern BP trekt 1 miljard dollar (686 miljoen euro) uit voor de wederopbouw van de Amerikaanse zuidkust. Dat heeft het ministerie van Justitie in Washington donderdag bekendgemaakt. De kuststreek werd vorig jaar zwaar getroffen door een olielek bij een door BP gerund boorplatform in de Golf van Mexico.

De Amerikaanse autoriteiten spreken van de grootste hersteldeal ooit. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het opbouwen van moerassen, het aanvullen van beschadigde en besmeurde stranden, het behoud van kwetsbare natuurgebieden en het herstellen van de zeewering.

BP huurde het boorplatform Deepwater Horizon, waar een jaar geleden een zware ontploffing was. Elf mensen kwamen om het leven en er ontstond een olielek. Pas na 87 dagen werd dat gedicht. In die periode stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

BP stelt dat het niet alleen verantwoordelijk is voor de ramp. Het olieconcern is een rechtszaak begonnen tegen de eigenaar van het boorplatform, het Zwitserse Transocean, en tegen het bedrijf Cameron International, dat beveiligingen op de installatie had geleverd. Beide bedrijven moeten meebetalen aan schadevergoedingen en herstelwerkzaamheden, vindt BP. Transocean heeft donderdag een tegenaanklacht aangekondigd.

BP: miljard dollar voor herstel na olieramp
BP: Miljard dollar voor herstel na olieramp (Foto: ANP)

Moslims willen huwelijke Britse prins verstoren

Een Islamistische groepering uit het Verenigd Koninkrijk is van plan om acties te voeren tijdens het aanstaande huwelijk van prins William en Kate Middleton. Muslims Against Crusades (MAC) is van plan om Britse vlaggen en foto's van het bruidspaar te verbranden.

"De mooiste dag van hun leven zal in een nachtmerrie veranderen", zo zweert de groepering. Muslims Against Crusades heeft de dag van het huwelijk uitgekozen omdat William deel uitmaakt van het Britse leger. Naast foto's en vlaggen willen leden van de organisatie poppen van het bruidspaar en kroontjes verbranden.

De nationalistische English Defence League (EDL) heeft al aangekondigd tegendemonstraties te houden, en als het moet de leden van Muslims Against Crusades 'een lesje te leren'.

Zowel de EDL als MAC hebben nog geen toestemming om te demonstreren. De moslims hadden naast de trouwlocatie, Westminster Abby, willen demonstreren. Dat werd echter afgewezen. Naar een alternatieve locatie wordt nog gezocht.

Naast nationalisten en moslims verwacht de Britse politie ook nog dat anarchisten hun best zullen doen de boel te verstoren. Er worden bijna 5000 agenten ingezet om op de huwelijksdag de orde te handhaven.

Muslims Against Crusades is tegen de militaire operaties. Deze worden gezien als provocaties en als oorlog tegen de islam. Eerder veroorzaakte de groep al ophef door klaproosjes -zogeheten poppy's- te verbranden, die in het Verenigd Koninkrijk symbool staan voor omgekomen soldaten.

Meer Sonic Generations beeldmateriaal

Er is nog een gameplay-video opgedoken van Sonic Generations. Het is lang niet de beste kwaliteit die je tegenwoordig op YouTube vindt, maar dat betekent niet dat we niet zien hoe hard SEGA zijn best doet om ons ongeveer twintig jaar terug in de tijd te laten gaan. Zoals je ziet is de Green Hill Zone omgekapt en klaargemaaid voor de 21ste eeuw en is ook de muziek up-to-date, doch retro.

Soldate randt 5 militairen aan

De Zweedse Militaire Academie heeft een vrouwelijke officier geschorst. De vrouw heeft maar liefst vijf soldaten in opleiding in de broek gegraaid.

De vrouw werd naar verluidt een beetje te persoonlijk tijdens een feestje in februari. Zo klaagde een van de militairen dat hij op de dansvloer ineens de hand van de vrouw in zijn onderbroek voelde. Een tweede soldaat vond dat de leidinggevende een beetje te handtastelijk werd en dat zij waarschijnlijk te diep in het glaasje had gekeken.

Even later werd ze intiem met een derde cadet, die later toegaf dit uit vrije wil te hebben gedaan. Het drietal maakt deel uit van een groep van vijf aspirant-militairen die hebben gemeld te zijn betast door de officier. Ze voelden zich echter niet geïntimideerd en zeggen er niet op uit te zijn de vrouw aan te klagen wegens aanranding.

De vrouw zegt op haar beurt te zijn gedrogeerd en zich maar weinig te kunnen herinneren van het feestje. De dag erna voelde ze zich vreemd en legde haar leidinggevenden uit dat ze waarschijnlijk was gedrogeerd. Twee dagen later heeft ze aangifte gedaan bij de politie.

Tijdens een onderzoek door de politie werden echter geen sporen van drugs aangetroffen. Het leger raadt aan de vrouw over te plaatsen. Zolang het onderzoek loopt, blijft de grijpgrage officier geschorst.

Borderlands 2 opgedoken op cv

Op het cv van James Mosingois, een freelance animator in de game-industrie, staat dat de beste man gewerkt heeft aan Borderlands 2. Het curriculum vitae is hier te bekijken.

Op de cv is te lezen dat Mosingois aan de user interface van Borderlands 2 gewerkt heeft. Het vervolg op het mateloos populaire Borderlands, een RPG-FPS met MMO-verwijzingen, is nog niet officieel aangekondigd. Wel heeft Randy Pitchford, baas van ontwikkelaar Gearbox Software, al eerder zijn mond voorbij gepraat en gezegd dat het vervolg er komt.

Vervolgens heeft Pitchford z'n woorden teruggetrokken en gezegd dat er niet aan nieuwe games gewerkt wordt, totdat het polijsten van Duke Nukem Forever is afgerond. Dat kan dus nog wel even duren... Zit jij op een nieuwe Borderlands te wachten?

NOC*NSF gaat organisatie inkrimpen

Het bestuur van sportkoepel NOC*NSF gaat de organisatie inkrimpen. Het plan hiertoe zal op 11 mei aan de algemene vergadering worden voorgelegd. Het aantal fulltimebanen moet binnen een jaar met tien procent worden teruggebracht en ook de organisatiestructuur wordt aangepakt.

Hiermee hoopt NOC*NSF de twee belangrijkste doelen de komende jaren te realiseren: een plek voor Nederland in de mondiale top tien en het aantal sportende Nederlanders uitbreiden van 65 naar 75 procent.

Begin dit jaar richtte NOC*NSF een TaskForce op van bestuurders en professionals van de sportbonden die de organisatie moest helpen met de vernieuwing. Daarnaast is onderzoek verricht door een onafhankelijk bureau. Op basis van de resultaten van dit onderzoek en in overleg met de TaskForce is NOC*NSF tot het plan voor de nieuwe organisatie gekomen.

'PSV maakt meeste kans op titel'

Ruim een derde van de Nederlanders denkt dat PSV kampioen wordt, maar de meesten hopen op Twente. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond. Met nog drie wedstrijden voor de boeg staat PSV op doelsaldo voor titelverdediger FC Twente. Ajax volgt op één punt als derde. 28 procent denkt dat de Amsterdammers kampioen worden.

Van de twaalfhonderd ondervraagden verwacht 36 procent dat PSV na twee seizoenen zonder prijs weer een titel wint. Twente prolongeert volgens 28 procent de titel en een even groot percentage verwacht dat Ajax een einde maakt aan de titeldroogte die al zeven jaar duurt.

Overigens hebben de Ajax-fans het minste vertrouwen in een kampioenschap. Slechts 53 procent van de supporters van de Amsterdamse club denkt dat er in de Arena gefeest kan worden. Bij PSV en Twente ligt dat percentage aanmerkelijk hoger. De Eindhovenaren hebben met 77 procent het meeste vertrouwen in de goede afloop, 71 procent van de Twente-fans gelooft in de titel.

Bij de vraag welke ploeg de titel het meest gegund wordt, blijkt dat Twente kan rekenen op de meeste sympathie. Van alle ondervraagden kiest 42 procent voor de Tukkers tegen 37 procent voor Ajax en twintig procent voor PSV.

Op de vraag welke club men de titel het minst gunt, wordt Ajax het meest genoemd met 36 procent. Ruim een op de vijf ondervraagden ziet een titel voor PSV niet zitten, terwijl slechts drie procent Twente een nieuw kampioenschap niet gunt.

Kinect + Wiimote = Augmented Reality Tetris

Er is tegenwoordig steeds meer mogelijk, gewoon gamen is al lang niet meer zo gewoon. Met alle accessoires die er tegenwoordig beschikbaar zijn wordt het aantal aangepaste games en toepassingen ook steeds gevarieerder. Zo vond Trinity College-student 'Keysosaurus' het leuk om Kinect en een Wiimote te gebruiken om Tetris in een augmented reality-omgeving te spelen.

De lichaamsdetectie van Kinect wordt gebruikt om het speelveld te draaien en om in- en uit te zoomen. De Wiimote wordt gebruikt om vallende blokken te besturen en te draaien. Om het geheel te programmeren zijn C#, XNA en OpenNI gebruikt.

Code rood van kracht in deel Brabant

In een deel van Noord-Brabant is code rood van kracht wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Het gaat om het noordoosten van Brabant, staat op Natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

Donderdag ging bij het Brabantse Vught al een stuk heide van ongeveer drie voetbalvelden in vlammen op. De brandweer rukte met groot materieel uit en kon erger voorkomen. Het sein brandmeester werd snel gegeven.

Bos-, heide- en duingebieden in het hele land zijn door het aanhoudende mooie weer kurkdroog. In veel andere delen van het land geldt code oranje wegens groot gevaar voor natuurbranden. De code geldt onder meer in Overijssel, Gelderland, Noord-Limburg en Utrecht.

Brandweerkorpsen zijn extra waakzaam. Bij natuurbranden wordt met extra materieel en mankrachten uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

Mannen kijken 2 uur porno per week

Zat jij zojuist met je leuter in de hand achter de pc? Dan kun je jezelf troosten met het feit dat je niet de enige bent. Uit een groot onderzoek is gebleken dat mannen gemiddeld maar liefst 2 uur per week naar porno kijken.

Voor een radioprogramma van de gezaghebbende BBC werd ruim duizend personen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar het hemd van het lijf gevraagd over porno. Hieruit is gebleken dat mannen met deze twee uur liefst acht keer zo veel naar porno kijken als vrouwen, die wekelijks gemiddeld een kwartiertje lol beleven aan porno.

Een kwart van de jongemannen geeft aan bang te zijn dat ze te veel porno kijken. Een derde van de niet-frequente pornokijkers zegt dat porno kijken hen ruzies met hun partner heeft opgeleverd. Van de pornoverslaafden hebben zelfs zeven van de tien heren hun partner wel eens teleurgesteld.

Een kwart van de mannen heeft minder interesse in seks door het kijken naar gerampetamp van anderen. "Mannen die veel tijd kwijt zijn aan porno, hebben niet meer plezier dan anderen", aldus ene Heather Wood van een kliniek. "Zij maken zich meer zorgen over zichzelf en hebben vaker relatieproblemen."

De 19-jarige Hannah Ewens laat in het BBC-programma weten dat veel jongeheren verwachten dat hun vriendin zich gedraagt als een pornoster. "Alle jongens van mijn leeftijd kijken regelmatig porno", klaagt ze. "Als zij praten over seks met een meisje, praten ze hier hetzelfde over als zij dat over porno doen."

'Team Lotus koopt Caterham Cars'

De Formule 1-renstal Team Lotus wordt gelinkt aan het kopen van Caterham Cars. Het team uit Hingham maakte vandaag bekend dat er volgende week op Duxford Airfield komende week belangrijk nieuws bekend zal worden gemaakt en mogelijk zal de deal dan wereldkundig worden gemaakt.

Volgens Autosport gaat het mogelijk om de overname van Caterham, waardoor er een link tussen het Formule 1-team en straatauto's ontstaat. Ook zou de renstal zo een nieuwe naam achter de hand hebben mocht de rechtszaak tegen Group Lotus verloren worden. De uitkomst in deze zaak werd deze week verwacht, maar zal nu vermoedelijk in mei volgen.

Opvallend is dat Caterham in het verleden banden had met Lotus. Het bedrijf is begonnen als dealer van de Lotus 7 en kocht later het recht om het model te mogen produceren. Tegenwoordig bouwt het bedrijf modellen die op het originele model gebaseerd zijn en levert daarnaast ook bodykits voor hobbyisten die hun eigen auto willen maken.

Wozniacki naar halve finale Stuttgart

Caroline Wozniacki heeft de halve finale van het WTA-toernooi in Stuttgart bereikt. De Deense was in twee sets de thuisspelende Andrea Petkovic de baas: 6-4, 6-1. Petkovic kon in de eerste set aardig meekomen, maar verloor de eerste vijf games van het tweede bedrijf. Agnieszka Radwanska of Kristina Barrois is Wozniacki's volgende opponent.

De als tweede geplaatste Vera Zvonareva sneuvelde in de kwartfinale. Samantha Stosur (5) was met 2-6, 6-3, 7-6 (3) te sterk voor de Russin. De Australische neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Duitse Julia Görges. Die schakelde met tweemaal 6-4 haar landgenote Sabine Lisicki uit.

Tariq Aziz vrijgesproken van liquidatie

Een Iraaks hof heeft donderdag Tariq Aziz, een vertrouweling van wijlen de Iraakse dictator Saddam Hussein, vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van een politieke tegenstander van Saddam. Drie andere leden van het Saddam-regime werden wel schuldig bevonden.

Aziz was jarenlang het gezicht van het Saddam-regime. Hij is al eerder ter dood veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen en is in afwachting van zijn straf.

De veroordelingen en de vrijspraak hebben betrekking op de zaak van de sjiitische dissident Talib Al-Suhail. Hij werd in 1994, tijdens het soennitische regime van Saddam, in de Libanese hoofdstad Beiroet om het leven gebracht door Iraakse agenten.

Volgens rechter Mahmoud al-Hassan zijn zes verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de moord; drie van hen zijn veroordeeld tot de strop. Aziz en een andere verdachte werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.


Aziz vrijgesproken van liquidatie (Foto: Novum)

Basso ziet af van verdedigen titel Giro

Ivan Basso zal zijn eindzege in de Giro d'Italia niet verdedigen. De 33-jarige Italiaan van Liquigas is niet fit genoeg, meldt hij op zijn persoonlijke website. Vorig jaar won Basso de Giro nog. Hij liet daarbij David Arroyo en Vincenzo Nibali achter zich. Nibali is nu de kopman van Liquigas. Basso noemt het opgeven van de Giro 'een grote opoffering'.

De conditie van de renner is op dit moment echter niet goed genoeg om vooraan te kunnen meestrijden. "Eerst was het idee om de Giro als voorbereiding op de Tour te rijden en dan Nibali te steunen in zijn jacht op de roze trui", vertelt Basso. "Ik had op het laatst echter niet het vertrouwen en dus heb ik samen met het team deze pijnlijke beslissing genomen."

 

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 11 april 2011 tot en met 17 april 2011. De 3DS zakt verder, maar minder hard dan vorige weken. De PSPgo behaalt een dieptepunt terwijl de PSP-3000 kampt met tekorten in de winkels.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Dai-2-Ji Super Robot Wars Z: Hakai-hen 307.019
2 PS3
Pro Baseball Spirits 2011 86.486
3 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 86.364
4 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 71.264
5 PSP
Persona 2: Innocent Sin 62.721
6 3DS
Pilotwings Resort 26.554
7 PS3
Homefront 22.111
8 PSP
Earth Defence Force 2 Portable 16.898
9 3DS
Pro Baseball Spirits 2011 11.644
10 PS3
Dynasty Warriors 7 10.369
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
28.252 -7.658
2 PSP
23.846 -11.632
3 PS3
22.265 -166
4 Wii
8.122 -703
5 DSi XL
7.724 -662
6 DSi
6.809 -1.226
7 Xbox 360
1.898 -8
8 PS2
1.261 -134
9 DSL
423 -91
9 PSPgo
207 -149
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 457.902 24.053
DS 86.364 14.956
3DS 38.198 28.252
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 576.868 47.579
Microsoft - 1.898
Nintendo 124.562 51.330
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 688.485 17.178.273
Wii 236.114 11.515.749
PS3 427.320 6.514.810
DSiXL 186.754 2.134.337
DSi 159.123 5.702.847
DS Lite
16.957 18.090.878
Xbox 360
35.619 1.456.116
PS2
26.398 21.722.490
PSPgo 14.062 174.486
3DS 897.095 897.095
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 702.547 17.352.759
DS 362.834 32.513.533
3DS 897.095 897.095
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Pakistaans hof spreekt verkrachters vrij

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft vijf mannen vrijgesproken die beschuldigd werden van een beruchte groepsverkrachting in opdracht van een lokale dorpsraad. Een van de oorspronkelijk veertien verdachten zit nu nog vast. Mensenrechtenorganisaties hebben het besluit scherp veroordeeld.

Mukhtar Mai werd in 2002 verkracht nadat de dorpsraad die straf had verordonneerd omdat haar 13-jarige broer een affaire zou hebben met een vrouw uit een hogere kaste. Mensenrechtenorganisaties waren woedend en Mai kreeg internationaal veel aandacht omdat ze in plaats van beschaamd te zwijgen, zoals in Pakistan meestal gebeurt, haar verkrachters voor het gerecht sleepte.

Mai zei nu echter dat ze niet in beroep zal gaan. "Ik ben bang dat deze dertien mannen terugkomen naar mijn dorp en mij en mijn familie kwaad zullen doen", zei ze tegen Associated Press. "Ik heb mijn vertrouwen in rechtbanken verloren en ik laat mijn zaak nu aan Allah over. Ik weet zeker dat Allah degenen die mij verkrachtten zal straffen."

Mensenrechtenactivisten zeiden dat vrouwen door de beslissing in nog meer onzekerheid leven. "Dit is een tegenslag voor Mukhtar Mai, de strijd om geweld tegen vrouwen te beëindigen en de zaak voor onafhankelijke eerlijke rechtspraak in Pakistan", zei Human Rights Watch in een verklaring.

Ontslag geëist om chimpanseefoto Obama

De voorzitter van de Republikeinse partij in Orange County in de Amerikaanse staat Californië heeft woensdag beloofd net zolang druk te blijven uitoefenen op Marilyn Davenport tot ze aftreedt. Davenport stuurde eerder een e-mail rond waarin het gezicht van president Barack Obama op dat van een chimpansee is gefotoshopt.

"Deze kwestie kan niet worden opgelost totdat ze de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het sturen van een racistische e-mail die miljoenen heeft gekwetst", aldus voorzitter Scott Baugh. Davenport heeft aangegeven geen racistische bedoelingen te hebben gehad. Ze verklaarde daarom niet af te zullen treden.

Sommige mensen in de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat Obama niet in de VS is geboren en dat zijn presidentschap daarom niet legitiem is. Deze zogenoemde 'birthers' willen dat Obama meer bewijs levert waaruit blijkt dat hij in de VS is geboren.


Marilyn Davenport moet aftreden (Foto: Novum)

[Upd] 'Oh Oh's Barbie is zwanger'

Groot nieuws in showbizzland. Niemand minder dan Barbie uit 'Oh Oh Tirol' zou zwanger zijn.

Hoewel Samantha, zoals de blondine in het dagelijks leven heet, nog maar anderhalve maand een relatie heeft, zou ze toch al enkele weken in verwachting zijn. Zelfs Barbies moeder zou de zwangerschap inmiddels hebben bevestigd.

Haar manager acht de komst van een kleine Barbie echter niet aannemelijk. "Barbie is vanmorgen naar de sportschool geweest en gaat vanavond werken", aldus de manager van de Hagenees.  "Barbie is heel spontaan. Het zou best kunnen dat ze in gezelschap heeft geroepen dat ze zo happy met haar nieuwe vriendje is dat ze met hem een kindje zou willen en dat die uitspraak uit zijn verband is gerukt. Of misschien heeft haar ex-vriendje nog steeds moeite met hun breuk en komen er dan opeens van die verhalen." 

Samantha is sinds vorige maand dolgelukkig met Michael. Na drie weken wist ze het zeker: Michael is een blijvertje. "Hij is echt een schatje. Michael is de ware en ik wil hem nooit meer kwijt", aldus Barbie.  

Update 20.20 uur
Barbie houdt bij hoog en laag vol niet in verwachting te zijn. Via haar manager verwijst ze het gerucht naar het rijk der fabelen, zo weet het AD. "Sinds Barbie half februari is teruggekomen uit Tirol, is ze alleen maar aan het werk geweest. Als ze zwanger zou zijn, zou ze augurken en haring eten. Vanochtend was ze nog aan het sporten", aldus Barbies woordvoerder.

Een zwangerschap zou haar ook niet goed uitkomen tijdens een derde seizoen van het kassucces. Dat dat er komt, is zeker. Het is echter niet bekend waar de Hagenezen naar toe zullen reizen.

PC-versie van Fable 3 komt op Steam

Microsoft kondigt aan dat zij Fable 3, naast hun eigen Games for Windows Marketplace, ook op Valve's Steam uit gaan brengen. Een onverwachte zet, gezien de concurrentie tussen de beide platforms.

Wel is het zo, dat de aanschaf via Microsofts online winkel een voordeel biedt. Zo krijg je hier ook gratis de game Fable: Lost Chapters, het begin van de Fable-serie. Mensen die kopen op Steam krijgen daarentegen de Rebel's Weapon & Tattoo pack, een verzameling van vier exclusieve wapens en vijf exclusieve tattoosets.

"No matter how players decide to purchase Fable III, they will have access to the same exciting content as Xbox 360 players, including riveting Game Add-ons like Traitor's Keep, in addition to new features like a more challenging Hardcore mode and 3-D functionality," aldus Microsoft.

De PC-versie van Fable 3 is vanaf vandaag beschikbaar als pre-order en wordt 17 mei gereleased.

Regio Rotterdam snijdt fors in OV

De stadsregio Rotterdam bezuinigt volgend jaar 10 procent op openbaar vervoer. Het gevolg: buslijnen worden opgeheven of gaan minder vaak rijden, de metro komt op zaterdag later op gang en de ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte vaart in de winter voortaan alleen in de spits. Ook op sociale veiligheid en klantenservice wordt beknibbeld.

De contouren van de bezuiniging worden duidelijk uit de voorstellen van de stadsregio die donderdagavond werden gepresenteerd. Er worden tien buslijnen in de regio opgeheven. Andere lijnen komen gedeeltelijk te vervallen, en de nachtbus gaat minder rijden en op donderdagen zelfs helemaal niet meer.

Klanten kunnen voortaan 's avonds niet meer bellen met de klantenservice, en ook op controle en toezicht wordt bezuinigd. De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft de opdracht om 2 miljoen te bezuinigen. Op het moment wordt per jaar nog 35 miljoen euro uitgegeven aan sociale veiligheid.

Door te schrappen in het aanbod moet volgend jaar 12 miljoen euro bespaard worden. Een bezuiniging van nog eens 21 miljoen euro moet komen uit besparingen op het gebied van infrastructuur, onderhoud en beheer. De invulling daarvan wordt later dit jaar bekend. In 2010 bedraagt de totale begroting nog 320 miljoen euro.

Met de ingrepen ontziet de stadsregio naar eigen zeggen de harde kern van de dienstregeling. In veel gevallen zouden alternatieven beschikbaar zijn. Toch typeert een woordvoerder van de stadsregio de bezuinigingen als 'heel ingrijpend'. Het is de voorbode van nog meer bezuinigingen in het OV. Naar verwachting krijgt de Rotterdamse regio de komende tien jaar in totaal 0,5 miljard euro minder van het rijk voor het OV.

Amsterdam maakte in januari al maatregelen bekend. Ook daar worden avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen geschrapt, routes ingekort en wordt er minder vaak gereden. De gemeente wil zo 13 miljoen euro besparen. In de drie grote steden heerst onder vakbonden en personeel al maanden onrust over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat heeft al meerdere keren geleid tot werkonderbrekingen.

Gemeenten, reizigersorganisaties en de drie OV-bedrijven in de stadsregio Rotterdam krijgen de komende weken de tijd om te reageren op de voorstellen. Die kunnen daarna nog worden aangepast. In juni worden de voorstellen definitief. De wijzigingen moeten in december worden ingevoerd.

Clayden nieuwe voorzitter NAC Breda

Ronald Clayden is per direct aangesteld als voorzitter van NAC Breda. Als voorzitter van de raad van toezicht van de Bredase club vervulde hij die functie al een tijdje op interim-basis. Met de aanstelling van Clayden zijn alle bestuursfuncties bij NAC ingevuld.

De raad van toezicht voerde de afgelopen periode diverse gesprekken met potentiële kandidaten, maar tot een aanstelling is het niet gekomen. Om de club niet te lang in een bestuurlijke impasse te laten verkeren is met succes een beroep gedaan op Clayden om de voorzittershamer ter hand te nemen.

In juni vorig jaar stapte Willem van der Hoeven op als voorzitter en waarnemend directeur van NAC. Zijn vertrek was het directe gevolg van de slechte financiële huishouding van de club.

Duizenden agenten vervangen door toezichthouders

De komende jaren worden tienduizend agenten vervangen door toezichthouders. Dat staat in nieuwe plannen van het kabinet over de financiering van de politie waar de NOS de hand op heeft weten te leggen.

Door lageropgeleide agenten in dienst te nemen kan de overheid de komende jaren 30 miljoen euro bezuinigen. De plannen moeten uiterlijk in 2015 zijn gerealiseerd.

De politievakbonden zien niets in de plannen. Ze denken dat het aantal onopgeloste misdaadzaken zal stijgen, omdat de toezichthouders een kortere opleiding krijgen, geen opsporingsbevoegheid krijgen en geen wapens mogen dragen.

Ook de korpsbeheerders zijn volgens de NOS fel tegen de plannen en proberen het aantal van tienduizend omlaag te krijgen. Ze willen in elk geval dat de politie de baas blijft over de toezichthouders en vinden het onverstandig ze bij de gemeente onder te brengen.

Zware bommen bij kerk Indonesië

De Indonesische politie heeft donderdag vlak bij een kerk even buiten de hoofdstad Jakarta vijf zware bommen gevonden. De bommen, die samen 150 kilo wogen, waren begraven onder een gasleiding. Het was de bedoeling de bommen op Goede Vrijdag via een mobiele telefoon af te laten gaan. In verband met de zaak zijn negentien verdachten aangehouden. Dit heeft minister van Veiligheid Djoko Suyanto bekendgemaakt.

De bommen in Serpong werden gevonden op aanwijzing van aangehouden terreurverdachten en ter plekke onschadelijk gemaakt. Na een beraad onder leiding van president Susilo Bambang Yudhoyono zei Suyanto dat leger en politie in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht en dat agenten en militairen bij kerken en andere strategische plekken worden ingezet. "Wij willen veiligheid garanderen."

Moslimextremisten hebben verschillende zware aanslagen gepleegd in Indonesië. In 2002 kwamen bij bomaanslagen op twee nachtclubs op Bali 202 mensen om het leven, onder wie een groot aantal westerse toeristen. Nog eens 60 doden vielen bij aanslagen op luxe hotels restaurants en een ambassade. Honderden verdachten zijn opgepakt, veroordeeld en gevangengezet. De laatste maanden hebben echter kleine groepen extremisten de kop op gestoken die hun acties richten op binnenlandse 'vijanden', zoals de politie, leden van een islamitische minderheidssekte, christenen en gematigde moslimleiders.

De Amerikaanse ambassade heeft Amerikanen in Indonesië geadviseerd in het paasweekeinde extra op hun hoede te zijn en weg te blijven bij demonstraties.

Alchemy Classic nu ook voor Nokia

Het op Android populaire Alchemy Classic is vanaf nu ook beschikbaar voor Nokia-telefoons die draaien op Symbian^3. De game is gratis te downloaden vanaf de Ovi Store. Alchemy Classic was al beschikbaar voor Android-telefoons, Samsung Bada-telefoons en PC (met de nadruk op netbooks).

In Alchemy Classic is het de bedoeling dat je nieuwe elementen maakt door bestaande elementen te combineren. Je begint met aarde, wind, vuur en water en uiteindelijk moet je bij zoogdieren uitkomen. Een flinke klus dus!

Alchemy Classic is inmiddels meer dan een miljoen keer gedownload voor de beschikbare platformen en heeft de Intel AppUp People’s Choice award gewonnen afgelopen jaar.

L.A. Noire gameplay-trailer

Een onlangs verschenen gameplay-trailer van Team Bondi's veertiger jaren misdaad-game L.A. Noire laat zien wat nodig is om detective te worden bij de L.A.P.D.

L.A. Noire combineert schietgevechten, achtervolgingen en onderzoek om een geloofwaardig 'Noir' narratief neer te zetten. Het spel maakt ook gebruik van een nieuwe technologie, Global Illumination. Met deze technologie worden de acteurs door 32 camera's gefilmd, waardoor de gezichtsuitdrukkingen zeer realistisch worden.

L.A. Noire verschijnt op 20 mei in de winkels voor Xbox 360 en Playstation 3.

 

FC Kopenhagen weer Deens kampioen

FC Kopenhagen is voor het derde jaar op rij Deens kampioen geworden. De ploeg van de Nederlander Jos Hooiveld won uit bij Lyngby BK met 2-1 terwijl concurrent OB met 2-1 verloor van FC Nordsjaelland.

Kopenhagen vergrootte daardoor de marge op de nummer twee uit Odense naar 26 punten. Er staan nog zeven speelronden op het programma in de Deense Superliga.

Trainer Stale Solbakken neemt door de zege afscheid met een titel. De 43-jarige wordt na dit seizoen bondscoach van Noorwegen. De Noor hield in de kampioenswedstrijd de van Celtic gehuurde Hooiveld op de bank. Oud-Vitesse-speler Claudemir stond wel in de basis.

Mario en Sonic naar Olympische Spelen 2012

De ooit rivaliserende mascottes van Nintendo en SEGA worden voor de vierde keer samen in een spel verwerkt. Game-uitgever SEGA  heeft donderdag Mario & Sonic op de Olympische Spelen - Londen 2012 aangekondigd voor Nintendo 3DS en Nintendo Wii. Wanneer het spel verschijnt, maakt de uitgever later dit jaar bekend.

Eerder waren Super Mario en Sonic the Hedgehog samen te zien in Mario & Sonic op de Olympische Spelen en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen. Daarnaast maakten de twee karakters deel uit het vechtspel Super Smash Bros. Brawl voor Nintendo Wii. In de jaren negentig waren SEGA en Nintendo nog geduchte concurrenten. Beide bedrijven hadden eigen spelcomputers. Kort na de komst van Dreamcast rond de eeuwwisseling besloot SEGA uit de hardware-business te stappen. Met Nintendo Wii is Nintendo inmiddels marktleider.

In de Wii-versie komen nieuwe sporten als voetbal en dressuur naast de bekende atletiek- en zwemonderdelen. Nintendo 3DS krijgt in totaal 50 events die zowel in singleplayer als multiplayer te spelen zijn.

De sportspellen met de twee gamepersonages hebben SEGA geen windeieren gelegd. Van de twee spellen voor Nintendo DS en Wii zijn zeker negentien miljoen exemplaren verkocht. Het leeuwendeel kwam op naam van de Nintendo Wii-versies.

Preud'homme: "Ik heb spelers de waarheid verteld"

FC Twente-trainer Michel Preud'homme verwacht dat zijn spelers doordrongen zijn van het belang van de uitwedstrijd van morgen tegen ADO Den Haag. "We moeten scherp zijn als we elke club willen kloppen", liet de Belg vandaag optekenen. "We misten de afgelopen weken af en toe belangrijke spelers en moesten andere oplossingen zoeken."

Twente leed de laatste twee duels knullig puntverlies. Tegen Roda JC (1-1) miste Bryan Ruiz een penalty en De Graafschap kwam door een doelpunt van Rogier Meijer in de laatste minuut langszij (1-1). "Ik heb de spelers de waarheid verteld. Naar buiten toe houd ik me in, maar tegen de spelers draai ik er niet omheen. Wat ik in de kleedkamer zeg, is belangrijk."

Door de twee remises moest Twente de koppositie in de Eredivisie afstaan aan PSV. "Maar als we vrijdag winnen, is alles weer open voor ons", denkt Preud'homme. "Nu we zover zijn gekomen, moeten we ervoor gaan." Wel is hij op zijn hoede voor de komende tegenstander. "ADO maakt een schitterend seizoen door. Ze spelen elke wedstrijd vrijuit."

Preud'homme kan tegen ADO weer beschikken over Theo Janssen, die net als Bart Buysse terugkeert van een schorsing. Roberto Rosales zit nog wel een duel verplicht aan de kant. Twente kampt niet met blessuregevallen.

Kubica mag bijna naar huis

Robert Kubica verwacht binnen tien dagen uit het ziekenhuis te worden ontslagen. De Poolse Formule 1-coureur raakte in februari zwaargewond bij een rally in Italië, maar herstelt goed van zijn verwondingen. "Ik voel me al een stuk beter, benadrukt de 26-jarige Kubica, die in het team van Renault is vervangen door Nick Heidfeld.

"Mijn kracht en gewicht nemen per dag toe en dus zal ik het ziekenhuis snel kunnen verlaten", vervolgt de Poolse rijder. "Ik heb nog niet een exacte datum, maar hopelijk mag ik binnen tien dagen naar huis." De Pool, die onder meer een zware operatie aan zijn rechterhand moest ondergaan, houdt hoop op een volledig herstel. "Mijn hand is nog niet helemaal mobiel, maar dat is normaal in deze situatie. De spieren zijn nog erg zwak."

"Zodra ik het ziekenhuis kan verlaten, keer ik terug naar mijn huis in Monaco", zegt de winnaar van de Grand Prix van Canada in 2008. "Na een korte rustperiode begin ik dan in de kliniek van dokter Ceccarelli in Italië met een uitgebreid revalidatieprogramma. Daarnaast start ik met een lichte training."


Kubica mag bijna naar huis (Foto: Novum)

Burgemeester Waalwijk verbiedt bekerfinale beloften

De bekerfinale van de beloften tussen Jong Feyenoord/Excelsior en Jong AGOVV Apeldoorn/Vitesse, die voor 2 mei op de rol staat, gaat niet door. De wedstrijd zou aanvankelijk in Waalwijk gespeeld worden, maar burgemeester Kleijngeld heeft deze verboden.

Op 3 maart werd al bekend dat Jong Feyenoord/Excelsior zich voor de finale van de beloften had geplaatst.  Kleijngeld is van mening dat het uit oogpunt van veiligheid onverantwoord is om het duel door te laten gaan.

"Ik zou deze maatregel niet nemen wanneer ik zeker zou weten dat het een groot feest wordt in en om het stadion in Waalwijk. Er zijn echter teveel signalen die de conclusie rechtvaardigen dat het spelen van deze finale voor de gemeente Waalwijk en de gemeenschap enkel nadelige gevolgen heeft," aldus burgemeester Kleijngeld in een verklaring.

De bekerfinale voor de beloften is erg in trek bij beide supportersgroepen, aangezien er ook geen verplichte combiregeling geldt. Kleijngeld: "Uit de beschikbare informatie van de politie, waarop ik niet verder in kan gaan, blijkt dat zelfs een maximale inzet van de politie geen garantie geeft voor een ordelijk en veilig verloop."

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) reageerde verrast op de beslissing van de burgervader. "Wij zijn als bond bijzonder onaangenaam verrast door het verbod. Uiteraard respecteren wij de autonomie van de burgemeester, maar het verbaast ons ten zeerste dat het blijkbaar niet mogelijk is om een bekerfinale voor beloften in Waalwijk georganiseerd te krijgen," liet Gijs de Jong, manager competitiezaken, in een korte reactie weten.

"We keken met z'n allen uit naar deze finale; het is ieder jaar een heus bekerfeest. Met begrip voor de maatschappelijke context betreuren wij de beslissing van de burgmeester. De KNVB had graag nog een gezamenlijke poging gedaan om de bekerfinale wel te laten spelen in Waalwijk."

Het is nog onduidelijk wanneer de bekerfinale voor beloften wordt gespeeld en waar dit gedaan zal worden. De KNVB zal hierover nog een besluit moeten nemen.

Minder alcohol op Koninginnedag in Amsterdam

De verkoop van alcohol op Koninginnedag in Amsterdam wordt verder aan banden gelegd. Supermarkten, winkels en particulieren in de binnenstad mogen maar 1 alcoholische consumptie per klant verkopen. De winkels van Albert Heijn op treinstations verkopen die dag helemaal geen alcohol, zei een woordvoerster van de supermarktketen donderdag.

De NS had de hulp ingeroepen van de gemeente Amsterdam, politie en justitie, nadat vorig jaar grote problemen ontstonden door mensen die zich niet gedroegen. Ze trokken onnodig aan de noodrem en liepen over het spoor, wat tot grote vertragingen en ordeproblemen leidde. Daarnaast werd er flink gekotst en gepist in treinen.

Het centrum van Amsterdam zat vorig jaar aan zijn grens met 800.000 feestvierders. Dit jaar is het feest op zaterdag, en met mooi weer kan het bezoekersaantal oplopen tot zeker een miljoen.

Minder alcohol op Koninginnedag in Amsterdam
Minder alcohol op Koninginnedag in Amsterdam (Foto: ANP)

Louter Nederlanders in giroploeg Rabobank

De Rabobankploeg in de Giro bestaat alleen maar uit Nederlanders. Dat maakte de Nederlandse wielerformatie vandaag bekend.

Steven Kruiswijk is de man voor het algemeen klassement. Hij werd vorig jaar achttiende in de Italiaanse rittenkoers. Voor de sprints vertrouwt Rabo op Theo Bos die, na de Vuelta van vorig jaar in dienst van Cervélo, zijn tweede grote ronde rijdt. Daarnaast werden Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Jos van Emden, Dennis van Winden, Tom Jelte Slagter en Pieter Weening

Paasdrukte op wegen

De verwachte paasdrukte op de Nederlandse wegen kwam donderdagmiddag langzaam op gang, maar is er uiteindelijk toch. Rond 16.50 uur stond er al ruim 260 kilometer file. Naar verwachting staat het verkeer op het hoogtepunt over een lengte van ruim 300 kilometer vast. Een aantal ongelukken verhindert de doorstroming. Dat meldt de ANWB.

Door een ongeval met een vrachtwagen is de A16 in de richting Rotterdam rond knooppunt Galder vrijwel afgesloten. Verkeer op de A58 richting Breda komt daardoor in een flinke file terecht. De A58 is de belangrijkste weg in het zuiden richting de Zeeuwse kust.

Na een ongeluk op de A12 is de weg bij knooppunt Lunetten in oostelijke richting een tijdlang afgesloten geweest voor technisch onderzoek. Daardoor staat het verkeer tussen de knooppunten Nieuwerbrug en Oudenrijn over een lengte van 13 kilometer stil.

Voor veel mensen begint het paasweekend donderdag al. De ANWB denkt dat het druk wordt op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Dit jaar gaat een recordaantal van 1,2 miljoen Nederlanders er tijdens de paasdagen tussenuit, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) maandag. Daarvan blijft een half miljoen in Nederland.

Nadal naar kwartfinale Barcelona

Rafael Nadal heeft overtuigend de kwartfinale van het graveltoernooi van Barcelona bereikt. De nummer één van de wereld rekende met 6-3, 6-1 af met de Colombiaan Santiago Giraldo. In de volgende ronde stuit Nadal op Gaël Monfils. De Fransman, die eerder verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Robin Haase, won met 6-4, 7-6 (7) van zijn landgenoot Richard Gasquet.

Nadal nam tegen Giraldo een vroege break voorsprong, maar zag zijn tegenstander vervolgens knap terugkomen tot 3-3. Het bleek niet de opmaat te zijn voor een spannende partij, want Nadal trok negen van de laatste tien games naar zich toe.

Ook David Ferrer schaarde zich moeiteloos bij de laatste acht. De nummer vier van de plaatsingslijst versloeg Victor Hanescu met 6-3, 6-2. De Oostenrijker Jürgen Melzer (6), die met 6-7 (2), 6-3, 6-2 te sterk was voor Albert Montanes, is zijn volgende tegenstander.


Nadal naar kwartfinale Barcelona (Foto: Novum)

Man vindt 16 kilo coke in container

Een werknemer van een bedrijf in Sneek heeft deze week in een scheepscontainer een tas gevonden met daarin 16 kilo cocaïne. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De man vond de tas tijdens het lossen van de container. In de tas zaten zestien pakketjes. De container kwam uit Zuid-Amerika en is via de haven in Rotterdam naar Sneek vervoerd.

De drugs vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 1 miljoen euro. De politie onderzoekt waar de coke vandaan komt en voor wie de tas bestemd was.

Barcelona moet Adriano een maand missen

Barcelona-verdediger Adriano Correia komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie. De 26-jarige linksback van de Catalaanse club heeft een dijbeenblessure opgelopen in de finale van de Copa del Rey tegen Real Madrid. Volgens de medische staf van Barcelona heeft de Braziliaan vier weken nodig om te herstellen.

Adriano mist door de blessure de halve finaleduels van de Champions League tegen Real Madrid. Zijn vervanger is hoogstwaarschijnlijk voormalig Ajacied Maxwell. Als Barcelona de Champions Leaguefinale haalt, die plaatsvindt op 28 mei, dan zou Adriano mogelijk nog dit seizoen zijn rentree kunnen maken.

De blessure van Adriano komt Barcelona zeer ongelegen, omdat hij al de tweede linksback is die lang is uitgeschakeld. Eric Abidal staat sinds maart aan de kant, nadat bij hem een levertumor werd ontdekt.

Barça verloor gisteravond de bekerfinale met 1-0 van Real Madrid. Cristiano Ronaldo maakte in de verlenging de enige treffer van het duel. Vorige week speelden de twee rivalen in de competitie met 1-1 gelijk tegen elkaar. Barcelona verdedigt in de Spaanse competitie een voorsprong van acht punten.

Dynamo Moskou ontslaat trainer Bozovic

Dynamo Moskou heeft trainer Miodrag Bozovic de laan uit gestuurd. Volgens de Russische club gaan beide partijen in goed overleg uit elkaar. Assistent-trainer Sergei Silkin neemt het stokje over van Bozovic, die als speler voor RKC Waalwijk en RBC Roosendaal uitkwam.

Bozovic, die vorig jaar april werd aangesteld, kende bij Dynamo een teleurstellend eerste seizoen. De ploeg van de Montenegrijn staat negende in de Russische competitie. Afgelopen weekeinde werd Dynamo door FC Rostov uitgeschakeld in de beker.

Het Hofnarretje ziet af van naam Vlinderhof

Kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam gaat toch niet Vlinderhof heten. Eigenaar Albert Drent ziet hiervan af. Dat meldde zijn woordvoerder donderdag.

Woensdag bleek dat de eigenaar de naam van Het Hofnarretje in Vlinderhof wilde veranderen. In Aalsmeer bestaat echter al een crèche die De Vlinderhof heet. Deze eiste dat het plan niet zou doorgaan. Met succes. Het Hofnarretje heeft donderdag een overeenkomst getekend waarin staat dat de nieuwe handelsnaam binnen vijf dagen uit het register van de Kamer van Koophandel wordt gehaald.

Het Hofnarretje is een van de kinderdagverblijven waar Robert Mikelsons werkte. Hij is de hoofdverdachte in de grote misbruikzaak in Amsterdam.

Het Hofnarretje ziet af van nieuwe naam
Het Hofnarretje ziet af van nieuwe naam (Foto: ANP)

Dagzege Duarte in Trentino

De derde etappe in de Ronde van Trentino is gewonnen door Fabio Duarte. Na 170 kilometer troefde de Colombiaan zes medevluchters op de slotklim af. Michele Scarponi werd derde en behield de leiding in het algemeen klassement.

Charteau, Honkisz en Borchi waren al vroeg in de etappe op avontuur gegaan en ze pakten een maximale voorsprong van zes minuten. Op 24 kilometer van de streep werden ze echter teruggepakt.

Rujano sprong op de slotklim als eerste weg maar hij werd teruggehaald door Scarponi die vijf andere renners meenam onder wie Duarte. Rujano kon nog aanhaken maar was in de eindsprint kansloos.

Oppositie wil opheldering over Torentjesdeal

De oppositie in de Tweede Kamer wil een spoeddebat over het bericht dat premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders in het Torentje afspraken hebben gemaakt met een Statenlid uit Zeeland over steun aan de coalitie.

Het Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland vertelde donderdag in het Algemeen Dagblad dat Rutte en Wilders hem onlangs in het Torentje hebben ontvangen. Hij erkent te hebben toegezegd bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei op de coalitie te stemmen, in ruil voor de belofte dat er geen nieuwe ontpolderingen komen.

PvdA-leider Job Cohen, die het spoeddebat aanvroeg, spreekt van een 'buitengewoon ernstige zaak'. Hij kreeg bijval van D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Cohen wil dat het debat volgende week plaatsvindt. De coalitiepartijen VVD, PVV en CDA willen het op de lange baan schuiven.

Premier Mark Rutte (VVD) ontkent dat hij toezeggingen heeft gedaan aan het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin in ruil voor diens stem bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat bleek donderdag op de wekelijkse persconferentie van Rutte.

Rutte zei er geen probleem in te zien dat hij Robesin, van de Partij voor Zeeland, op het Torentje heeft ontvangen, samen met PVV-leider Geert Wilders. "Het ligt voor de hand dat ik probeer te komen tot een meerderheid in de Eerste Kamer, als premier en als leider van mijn partij." Wilders was erbij omdat Robesin eerst contact met hem had gezocht, zei Rutte.

Rutte zei tot nu toe geen andere Statenleden te hebben ontvangen om hen over te halen om de coalitie te stellen, maar sloot niet uit dat dat nog gebeurt. Dat dat in het geheim gebeurt, is volgens Rutte onvermijdelijk. "Dit soort dingen kunnen niet in het openbaar."

Op 23 mei kiezen de leden van alle Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. VVD, PVV en CDA halen daar op eigen kracht net geen meerderheid, waardoor zij stemmen moeten zien te winnen van andere partijen.

 

Bungie zoekt bèta-testers nieuw project

Bungie organiseert op dit moment een enquête voor fans die zich willen registreren als bèta-tester voor het volgende, nog onbekende, project van de ontwikkelaar. De enquête bevat voornamelijk vragen over de smaak, gewoontes en mentaliteit van de speler.

Een soortgelijke enquête werd afgelopen november gehouden. De ontwikkelaar is nu dus op zoek naar nieuwe testers. Om mee te doen moet een Bungie-account aangemaakt worden.

Wat het project inhoudt is vooralsnog niet bekend. Sterke geruchten over een sci-fi MMO worden door Bungie ontkend.

Bungie Logo

Blokhin opnieuw benoemd tot bondscoach Oekraïne

Oleh Blokhin is voor de tweede keer in zijn carrière benoemd tot bondscoach van Oekraïne. De Europees voetballer van 1975 neemt het stokje over van interim-bondscoach Yuri Kalitvintsev. De 58-jarige Blokhin leidde Oekraïne eerder van september 2003 tot en met december 2007.

Met het Oostblokland bereikte hij in 2006 de kwartfinale van het WK. Blokhin stapte echter op nadat hij er niet in was geslaagd om zich te plaatsen voor het EK 2008. De trainer heeft nu als taak om het land een succesvol EK te bezorgen. Het eindtoernooi van 2012 vindt in Oekraïne en Polen plaats.

Blokhin heeft als een speler een indrukwekkende staat van dienst. De Oekraïner speelde bijna twintig jaar voor Dinamo Kiev en scoorde daarin ruim tweehonderd doelpunten. Ook is hij topscorer aller tijden van de voormalig Sovjet-Unie met 42 doelpunten.

Fruit en vezels ver te zoeken in Fruitkick

Wie een Fruitkick eXtra Framboos van Liga opeet, moet niet verwachten een gezond tussendoortje naar binnen te werken. Dat het koekje 'vol fruit' zit en 'gezonde vezels' bevat is volgens consumentenorganisatie Foodwatch onzin. De koeken zijn eerder ongezond.

"Liga's gezonde beloftes worden niet waargemaakt en een deel van de ingrediënten kan op den duur zelfs nadelig uitpakken", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. Vooral de glucosefructosestroop is volgens de organisatie discutabel.

De goedkope stroop bespaart Liga een berg geld, maar het ingrediënt zorgt voor het aanmaken van extra buikvet, een risico bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook stimuleert het het verzadigingsgevoel pas laat, waardoor er meer van wordt gegeten.

De koek doet zijn naam daarnaast geen eer aan. Liga beweert dat het product 'vol fruit' zit, maar volgens Foodwatch is dat een 'harde leugen'. Van de 46 procent fruitvulling bestaat maar 6,7 procent uit fruitachtige producten. De rest is opgevuld met suiker en de glucosefructosestroop. "Dat noem ik liegen", aldus Van Opzeeland.

Foodwatch, een onafhankelijke non-profitconsumentenorganisatie, wijst consumenten naar eigen zeggen op serieuze risico's achter de vrolijke wikkel. De organisatie pleegt onderzoeken, werkt aan betere regelgeving en roept fabrikanten op tot eerlijke, heldere informatie over voedsel.

Schoorel naar halve finale Napels

Thomas Schoorel heeft zich voor de halve finales van de challenger in Napels geplaatst. De Amsterdammer versloeg de Belg Steve Darcis met 6-4 en 7-5.

Schoorel, die vorige week de Challenger in Rome op zijn naam schreef, brak Darcis in de eerste set bij een stand van 4-4 en hij serveerde daarna de set uit. In de tweede bedrijf was een break bij 5-5 genoeg om de winst naar zich toe te trekken.

Gekaapt schip ontzet door Zuid-Koreaanse commando's

Zuid-Koreaanse commando's hebben donderdag een door Somalische piraten gekaapt schip bevrijd. Het schip was nog geen 24 uur daarvoor gekaapt bij het eiland Socotra voor de kust van Jemen. Dat meldt de eigenaar van het Zuid-Koreaanse schip donderdag.

Het schip was onderweg van Spanje naar Singapore toen het gekaapt werd. Er is verder niets bekend over het lot van de Somalische piraten. In januari werd ook al een Zuid-Koreaans schip door commando's ontzet. Bij die actie werden acht piraten gedood en vijf anderen gearresteerd. De gearresteerde piraten zitten vast in Zuid-Korea in afwachting van hun proces.

AZ uit financiële gevarenzone

AZ staat niet langer meer onder curatele van de KNVB. De licentiecommissie van de voetbalbond heeft dat vandaag bepaald, nadat de Alkmaarse club op zowel het meetpunt van 1 oktober 2010 als dat van 1 maart 2011 voldeed aan de eisen van de commissie. De Alkmaarders 'promoveren' daarmee van de eerste naar de tweede categorie.

Een club die in de eerste categorie is ingedeeld moet een financieel plan van aanpak inleveren. Daarin wordt uiteengezet hoe een club denkt in drie jaar weer financieel gezond te worden. De financiële situatie van een club wordt beoordeeld op basis van een puntenaantal dat gescoord is bij de rapportage van de licentiecommissie. De gezondste clubs zijn ingedeeld in categorie 3.

Directeur algemene zaken Toon Gerbrands is te spreken over het besluit van de commissie. "Dat AZ nu in categorie 2 is ingedeeld, ligt precies in de lijn der verwachting", stelt hij op de website van AZ. "In december zeiden wij al dat we eigenlijk aan de maatstaven voor categorie 2 voldeden."

Alienlijkje blijkt studentengrap

Maandag domineerde het nieuws de volledige wereldpers. Op internet was een filmpje opgedoken waarin een dood ruimtewezen te zien was. Drie dagen later blijkt het helaas om een ordinaire studentengrap te gaan.

De 18-jarige Timur Hilall en Kirill Vlasov van 19 liepen tegen de lamp toen de alien in hun studentenhuis bleek te liggen. Het tweetal werd aan de tand gevoeld en bekende het wezen te hebben gemaakt van oud brood en kippenvel. Hierna werd het Kremlin erbij gehaald dat moest bevestigen dat het filmpje een hoax is.

Desondanks zijn complottheoriedenkers niet overtuigd. Zij denken dat de Russische overheid hen een loer wil draaien. "We weten wat we hebben gezien", luidt het. De politie bekijkt nog of tegen de studenten stappen kunnen worden ondernomen.


Helaas, de alu hoedjes kunnen weer af!

ADO gewoon met Coutinho tegen Twente

Gino Coutinho maakt gewoon deel uit van de selectie van ADO Den Haag. Tegen de 28-jarige doelman werd vandaag een jaar cel geëist voor hennepteelt, witwassen en valsheid in geschrifte. ADO, waar Coutinho de vaste keus is onder de lat, speelt morgen in eigen huis tegen FC Twente.

Coutinho zat in 2009 bijna twee weken in voorlopige hechtenis nadat op een perceel van hem in Ens een professionele hennepplantage werd ontdekt. Na zijn vrijlating keerde hij toen niet direct terug in de selectie van de Haagse club.

ADO neemt verder geen maatregelen tegen Coutinho, laat een woordvoerder van de club weten. De keeper zal zelf niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Zeta-Jones in rockfilm met Cruise

Catherine Zeta-Jones krijgt een rol in de film Rock of Ages met Tom Cruise. De actrice uit Wales heeft de onderhandelingen met regisseur Adam Shankman bijna afgerond, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Zeta-Jones speelt de slechterik van de film, een rol die niet in de musical zit waarop de film is gebaseerd. "Het is een personage dat we vorige maand pas bedacht hebben", zegt Shankman. De actrice speelt een aartsconservatieve moraalridder die rock-'n-roll wil verbannen uit de stad. De regisseur is blij dat Zeta-Jones in de film wil spelen. "Het is alsof de musicalgoden ons gezegend hebben", zegt een opgewekte Shankman.

De 41-jarige actrice liet zich vorige week een paar dagen opnemen in een psychiatrische kliniek. Ze is manisch depressief en heeft dat naar buiten gebracht om anderen met een bipolaire stoornis helpen. Zeta-Jones won in 2003 een Oscar voor haar bijrol in de musical Chicago.

Naast Jones en Cruise zijn ook Alec Baldwin, Mary J. Blige, Paul Giamatti en Russell Brand te zien in de filmversie van de musical. De opnamen van de film beginnen 19 mei. Rock of Ages moet volgend jaar juni in de bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Culthit Super Meat Boy dit najaar in de winkel

Het downloadbare spel Super Meat Boy is binnenkort ook in de winkel te krijgen. Dat heeft game-uitgever Lace Mamba donderdag bekendgemaakt. Het spel was eerder al via internetwinkels te downloaden op de PC en Xbox 360. In totaal zijn meer dan vierhonderdduizend exemplaren verkocht.

In Super Meat Boy moet de speler een rood wezentje met soepele en getimede bewegingen door een spelwereld vol messen en vallen loodsen. De game biedt meer dan driehonderd verschillende spelwerelden vol zagen, lasers en raketten die Meat Boy moet ontwijken om zijn vriendinnetje Bandage Girl te redden.

In Nederland komt het spel dit najaar in de winkel te liggen als Super Meat Boy Ultra Edition. Wat de game precies tot Ultra Edition maakt heeft de uitgever nog niet bekendgemaakt.


Serieus geweld in nieuwe Serious Sam 3: BFE-screenshots

Croteam heeft vandaag vier nieuwe screenshots vrijgegeven van Serious Sam 3: BFE. Ook hier is duidelijk te zien dat ze een serieuze weg zijn ingeslagen met betrekking tot de visuele stijl. Of de game net zo belachelijk zal zijn als zijn voorgangers blijft het grote vraagstuk, maar aan de hoeveelheid loden bonen zal het in ieder geval niet liggen.

Serious Sam 3: BFE staat gepland voor zomer 2011 en zal speelbaar zijn op PC. Er is nog geen officiële uitspraak gedaan op welke consoles de game ook speelbaar zal zijn.

Serious Sam 3: BFE screenshot 1

Serious Sam 3: BFE screenshot 2

Serious Sam 3: BFE screenshot 3

Serious Sam 3: BFE screenshot 4

Super Mario nog dit jaar naar Nintendo 3DS

Super Mario beleeft dit jaar een nieuw avontuur in een spel voor de Nintendo 3DS. Volgens de Franse website Gameblog wil game-ontwikkelaar Shigeru Miyamoto er alles aan doen om de nieuwe Mario-game nog dit jaar op de markt te brengen.

Nintendo maakte begin dit jaar bekend bezig te zijn met een Super Mario-game voor de Nintendo 3DS. Miyamoto, de bedenker van het bekende gamepersonage, werkt samen met het team dat ook Super Mario Galaxy produceerde voor de Nintendo Wii.

Op dit moment voldoet de verkoop van de Nintendo 3DS niet aan de verwachtingen die Nintendo eerder had uitgesproken. De gamegigant wilde vier miljoen spelcomputers verkopen, maar zou naar schatting krap drie miljoen exemplaren verkocht hebben. Gamers zijn vooral teleurgesteld in de kwaliteit van de beschikbare spellen.

Super Street Fighter IV: 3D Edition wordt gezien als de beste game, terwijl bekende gameseries als Metal Gear Solid, Resident Evil, Super Mario en Professor Layton nog niet beschikbaar zijn. Deze werden in aanloop naar de lancering van de spelcomputer wel veelvuldig genoemd en getoond.

'Ben Saunders geeft niks om geld of groupies'

Ben Saunders leeft geen wild leven nu hij bekend is. De 27-jarige zanger geeft naar eigen zeggen niets om groupies en geld.

"Groupies? Geen belangstelling. Ik ben al bezet", zegt hij donderdag in het AD. "Ik geef niets om geld. Heb geen idee wat er op mijn bankrekening staat. Een nieuwe auto of groot huis hoef ik niet. Mijn leven is supercool. Ik heb alles wat ik wil."

Saunders won in januari de finale van talentenjacht The Voice of Holland. Zijn debuutalbum; You Thought You Knew Me By Now, verschijnt deze week.


'Ben Saunders geeft niks om geld of groupies' (Foto: Novum)

Egypte wordt gezuiverd van naam Mubarak

Een rechtbank in Egypte heeft bepaald dat alle straten, pleinen en publieke gebouwen die naar ex-president Hosni Mubarak en diens vrouw Suzanne zijn genoemd, een andere naam krijgen. Dat meldde het Egyptische staatspersbureau MENA donderdag.

Mubarak trad op 11 februari af na drie weken van massale protesten tegen zijn drie decennia durende bewind. Het voormalige staatshoofd staat onder arrest en verblijft op dit moment in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh, waar hij wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij een reeks misdrijven.

Zijn zonen Alaa en Gamal zitten in de gevangenis. Zij worden waarschijnlijk berecht voor hun rol bij het geweld dat de autoriteiten hebben gebruikt tegen demonstranten in de periode die voorafging aan de val van hun vader. Net als hun vader worden Alaa en Gamal ook verdacht van corruptie.

Egypte wordt gezuiverd van naam Mubarak
Egypte wordt gezuiverd van naam Mubarak (Foto: ANP)

Nintendo komt met games in HD

De bedenker van de Nintendo Wii en Super Mario ziet High Definition als de logische volgende stap voor Nintendo. Shigeru Miyamoto liet in een donderdag gepubliceerd interview met Sp!ts weten dat de gamegigant zijn gebruikers opnieuw wil verrassen. Met deze beelden in hogere resolutie moet de nieuwe spelcomputer zich volgens geruchten kunnen meten met de PlayStation 3.

"We wilden eerst wachten tot er voldoende HD-tv's in de huishoudens aanwezig waren", zegt de Steven Spielberg van de game-industrie tegen de krant. Nintendo is altijd bezig met nieuwe spelcomputers. "Onze volgende gameconsole krijgt opnieuw eigenschappen die je niet gewend bent", verzekert hij.

Sinds de gamegigant eind maart de 3D-spelcomputer Nintendo 3DS op de markt bracht, duiken met enige regelmaat geruchten op over de opvolger van de Nintendo Wii. Verschillende gamestudio's, waaronder Grand Theft Auto-ontwikkelstudio Rockstar Games, zouden de opvolger van de Wii al in bezit hebben om spellen te maken.

Naar verluidt ondersteunt de opvolger van de Nintendo Wii HD-beelden, een betere bewegingsbesturing dan die van de Wii en speciale controllers met een aanraakscherm. Miyamoto wilde tegenover Sp!ts niet ingaan op deze geruchten.

Afgetrainde 3JS passen niet meer in maatpakken

De maatpakken die de 3JS zich enige tijd geleden lieten aanmeten passen niet meer. Het Volendamse trio heeft de afgelopen weken zo hard getraind dat het songfestivalkostuum nu te ruim valt.

"We zijn lekker afgevallen en dus passen de op maat gemaakte pakken die we gisteren voor het eerst aan hadden niet meer. Ietsje te ruim", legt zanger Jan Dulles donderdag uit in het AD. De kostuums worden zo snel mogelijk ingenomen.

Hoe de pakken er precies uitzien houden de heren geheim. Wel verklappen ze dat de kleding 'stoer van snit' is, in 'Soprano's-stijl of Volendamse maffia-achtig' in zwart, wit en donkerblauw. Bovendien is het kostuum gemaakt van 'een bijzondere glansstof met een werkje erin wat leuk oplicht onder de schijnwerpers'.

De 3JS staan op 12 mei in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, in Düsseldorf. Als hun nummer met Never Alone genoeg stemmen ontvangt, gaan de heren twee dagen later naar de grote finale.


Afgetrainde 3JS passen niet meer in maatpakken (Foto: Thom Puiman - FOK!)

Manchester United nog steeds waardevolste club

Manchester United blijft volgens Forbes de waardevolste voetbalclub ter wereld. De Engelsen vertegenwoordigen volgens het Amerikaanse zakentijdschrift een waarde van 1,27 miljard euro. Het is al de zevende keer op rij dat Manchester wordt uitgeroepen tot duurste vereniging.

Real Madrid moet met een waarde van bijna een miljard euro genoegen nemen met de tweede plaats. Arsenal staat met 800 miljoen euro derde. Daardoor is de top drie hetzelfde als vorig jaar. Barcelona zakte ten koste van Bayern München naar de vijfde positie.

David Beckham is volgens Forbes nog steeds de best verdienende voetballer ter wereld. De 35-jarige Engelsman kreeg naar berekeningen afgelopen jaar bijna 27,5 miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven. Het grootste gedeelte van zijn salaris zou afkomstig zijn van sponsoren.

Het Franse tijdschrift France Football riep vorige maand nog Lionel Messi uit tot best verdienende speler. De Argentijn van Barcelona moet op de lijst van Forbes genoegen nemen met de derde plaats met een jaarlijks inkomen van bijna 22 miljoen euro. Cristiano Ronaldo ontvangt 26 miljoen euro.

Rentree De Bakker in Estoril

Na ruim een maand maakt Thiemo de Bakker volgende week zijn rentree op de ATP Tour. Vandaag is de Haagse tennisser met zijn huidige coach Raemon Sluiter afgereisd naar het Portugese Estoril.

De Bakker had de afgelopen weken te kampen met gezondheidsproblemen nadat vorige maand zijn verstandskiezen werden getrokken. Hierdoor moest hij de toernooien van Miami, Monte Carlo en Barcelona aan zich voorbij laten gaan. Daarnaast passeerde Robin Haase hem op de wereldranglijst.

Mens en techniek faalden bij Ketelbrug

Het ongecontroleerd omhoogkomen van de Ketelbrug op de A6 in oktober 2009 kon gebeuren door een combinatie van technische en procedurele fouten. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag. Bij het ongeluk ging de brug plotseling open. Daardoor knalden meerdere auto's tegen de rand van de brug.

Uit het onderzoek blijkt dat de brug met de noodbediening werd geopend zonder dat de slagbomen eerst naar beneden waren gelaten. Die noodbediening werd bovendien niet alleen in noodgevallen gebruikt, maar als alternatief voor de reguliere bediening van de brug.

Na het ongeluk heeft Rijkswaterstaat technische aanpassingen doorgevoerd waardoor het ongeluk zich niet meer kan herhalen. Ook zijn de procedures aangescherpt. Vorige maand werd het waarschuwinggssysteem van de brug vervangen.

Rijkswaterstaat gaat na of er meer bruggen en sluizen geopend kunnen worden zonder dat het verkeer eerst is stilgezet. De raad wijst daarbij op een ongeluk dat vorige week bij de Grevelingensluis in de N59 gebeurde. Daar kwam het brugdek iets omhoog, waarbij een gewonde viel en veel materiële schade ontstond.

Justitie heeft vorige maand aangekondigd dat de brugwachter die de brug bediende, vervolgd wordt. Hij zou op een verkeerde knop hebben gedrukt, en daardoor zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht.


Mens en techniek faalden bij Ketelbrug (Foto: Novum)

'Musea zijn hun subsidie waard'

Musea zijn hun subsidie waard. Dat concludeert de Nederlandse Museumvereniging donderdag uit een onderzoek dat het liet uitvoeren.

Volgens het kabinet is er een overaanbod aan cultuur. De VVD wees er vorig jaar op dat de afgelopen jaren steeds meer subsidie naar cultuur is gegaan, zonder dat dit heeft geleid tot een stijging van het aantal bezoekers. Het kabinet wil op termijn 200 miljoen euro per jaar op de gehele culturele sector bezuinigen. Dat gaat vooral ten koste van de podiumkosten, het kabinet zei eerder de musea te willen ontzien.

Om te kunnen berekenen of musea hun subsidie waard zijn, hebben de onderzoekers de nodige aannames moeten maken. Ze hebben uitgerekend welk bedrag Nederlanders er ongeveer voor over hebben om musea te behouden.

Daarvoor zijn vier bestaansredenen voor musea geformuleerd. De eerste is dat mensen geld over hebben voor het bezoeken van een museum, vaak meer dan wat de toegangsprijs is. In totaal zouden Nederlanders 700 miljoen tot 1 miljard euro meer over hebben voor het bezoeken van een museum dan ze er nu voor betalen.

De tweede reden om geld voor musea over te hebben is het simpele feit dat het museum er is, waardoor een stad bijvoorbeeld aantrekkelijker wordt om er te wonen of waardoor de bewoners meer status krijgen. Dat is volgens de onderzoekers 1,8 miljard tot 3,4 miljard euro waard.

Een derde reden is dat musea de nationale trots en het zelfvertrouwen zouden vergroten. Dat is tussen de 0 en 300 miljoen euro waard. Musea zijn nog eens 1 miljard waard omdat ze toeristen trekken.

Tot slot leveren musea een bijdrage aan cultuureducatie. Dat zou in een klap een positief effect hebben op onderwijsprestaties, arbeidsparticipatie, gezondheid, veiligheid en leefbaarheid. De waarde hiervan ligt tussen de 0 en 700 miljoen euro.

De totale waarde van musea ligt hierdoor tussen de 3,5 miljard en 6,4 miljard euro. De onderzoekers denken dat de waarde dichter bij de bovengrens ligt en misschien zelfs nog hoger is.

Per jaar zou de welvaartswinst door musea neerkomen op 202 miljoen tot 370 miljoen euro. Door de aannames over het effect op leefbaarheid is die schatting behoorlijk opgehoogd, maar de subsidie die musea ieder jaar krijgen ligt toch nog boven deze ruime schatting, in 2007 was dat namelijk 379 miljoen euro. De conclusie van het onderzoek is dat het welvaartseffect de hoogte van de huidige overheidssubsidies rechtvaardigt.


'Musea zijn hun subsidie waard' (Foto: Novum)

Euro op hoogste niveau in zestien maanden

De euro is donderdag voor het eerst in zestien maanden boven de 1,46 dollar gestegen. Tegelijk bereikte de Zwitserse frank een record tegen de dollar. Zorgen over het grote Amerikaanse begrotingstekort speelden hierbij een rol.

De Europese munt steeg aan het eind van de ochtend tot 1,4649 dollar. Aan het eind van de beurshandel op woensdag was de euro 1,4520 dollar waard.

De dollar daalde tegen de Zwitserse munt tot 0,8809 frank. Dit was het laagste punt ooit. Tegelijk liep de goudprijs verder op en bereikte ook een nieuw record. Een troy ounce goud (31,1 gram) steeg tot 1508,88 dollar.

Euro op hoogste niveau in zestien maanden
Euro op hoogste niveau in zestien maanden (Foto: ANP)

Weer lichaamsdelen in Amsterdamse gracht

In de Passeerdersgracht in Amsterdam zijn donderdagochtend weer lichaamsdelen gevonden. Vermoedelijk zijn ze van de vermiste Ier Paul Nolan-Miralles. Donderdag zijn ook op andere plekken lichaamsdelen gevonden. In welke gracht dat was, wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

Familieleden van de vermiste Ier zijn donderdag samen met de politie vroeg gaan zoeken. Tijdens deze zoektocht stuitten ze op de lichaamsdelen. Om wat voor lichaamsdelen is niet bekendgemaakt. Eerder deze week werd een schouder gevonden, en kledingstukken en een tas van Nolan Miralles.

De delen zijn overgebracht naar een mortuarium waar het DNA wordt vergeleken. Naar overige lichaamsdelen wordt nog gezocht. De politie gaat overigens niet uit van een misdrijf.

Aston Villa-trainer Houllier in ziekenhuis

Trainer Gerard Houllier van Aston Villa is opgenomen in een ziekenhuis. De 63-jarige Fransman werd vannacht ziek, waarna hij werd overgebracht naar het hospitaal in Birmingham. Hij maakt het naar omstandigheden goed, meldt de club. Houllier onderging in 2001 al eens een openhartoperatie.

Houllier, die in september de leiding overnam op Villa Park, moet de thuiswedstrijd tegen Stoke City van zaterdag missen. Zijn assistent Gary McAllister neemt de honneurs voorlopig waar.


Aston Villa-trainer Houllier in ziekenhuis (Foto: Novum)

FC Zwolle trekt Groningen-verdediger Lachman aan

FC Zwolle heeft voor volgend seizoen Darryl Lachman aangetrokken. De 21-jarige centrale verdediger komt over van FC Groningen, waar hij geen basiskracht is. Lachman heeft een contract getekend voor twee seizoenen, meldt de koploper in de Jupiler League.

Met de komst van de verdediger lijkt Zwolle het vertrek van Eric Botteghin, die na dit seizoen vertrekt naar NAC Breda, te willen opvangen. Lachman kwam dit seizoen zes competitieduels in actie bij Groningen, waarvan vier als invaller. Voor zijn komst naar Groningen speelde Lachman in de jeugd bij Ajax.

Mogelijk speelt de verdediger volgend seizoen weer in de Eredivisie. Zwolle leidt in de Jupiler League, met nog drie speelronden te gaan. De formatie van Art Langeler heeft drie punten voorsprong op nummer twee RKC Waalwijk. Vrijdag staan de twee clubs in Zwolle tegenover elkaar.

Engels rijdt Luik-Bastenaken-Luik

Addy Engels doet zondag mee aan de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De 33-jarige renner is de enige Nederlander die namens QuickStep aan de start verschijnt. Het beste resultaat van Engels in de Waalse klassieker is de 43e positie in 2005. Engels reed vorige week al de Amstel Gold Race en deed gisteren ook mee aan de Waalse Pijl.

Het team van QuickStep bestaat verder uit de Belgen Dries Devenyns, Kristof Vandewalle en Julien Vermote, de Fransen Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau. De Italianen Dario Cataldo en Francesco Reda maken de ploeg van de Belgische wielerformatie compleet.

PVV wil meer koopzondagen, maar stemt tegen

Het aantal koopzondagen in Nederland wordt niet verruimd. Een voorstel hiervoor van D66 en GroenLinks krijgt in de Tweede Kamer geen meerderheid, met name omdat de partijen de cruciale steun missen van de PVV, zo bleek donderdag.

Eigenlijk is de PVV, gedoogpartner van het kabinet, een grote voorstander van meer koopzondagen. Maar PVV-Kamerlid Dion Graus erkende ruiterlijk de regering hierover niet in problemen te willen brengen.

"U kunt daar met vijf man gaan staan", zei hij tegen de oppositie, "maar ik ben hier met de billen bloot gegaan." Het niet verruimen van het aantal koopzondagen wordt gezien als een handreiking van het kabinet aan de SGP, een partij die voor het kabinet belangrijk kan zijn voor een meerderheid bij stemmingen.

PVV wil meer koopzondagen, maar stemt tegen
PVV wil meer koopzondagen, maar stemt tegen (Foto: ANP)

Call of Duty nog steeds leider op XBL

Major Nelson heeft de statistieken van de week van 11 april vrijgegeven en ondanks nieuwe releases en een prima algemene line-up blijft het redelijk voorspelbaar in de top 20 van meest gespeelde games op Xbox Live. Zo zien we de oude garde nog steeds de top 3 beheren en hebben nieuwkomers, in het bijzonder HomeFront (#15), het moeilijk een toppositie te bemachtigen.

Top 10 meest gespeelde games op XBox Live:

  1. Call of Duty: Black Ops
  2. Modern Warfare 2
  3. Halo: Reach
  4. FIFA 11
  5. NBA 2K11
  6. GTA IV
  7. Battlefield: Bad Company 2
  8. Gears of War 2
  9. Call of Duty 4: Modern Warfare
  10. Call of Duty: World at War

In de Arcade-afdeling zien we dat de 50% kortingsactie van vorige week vrijdag goed uit heeft gepakt en weten toppers als Limbo, Castle Crashers en Trails HD weer een plekje te veroveren in de top 5.

Top 5 meest verkochte games op Xbox Live Arcade:

  1. Limbo
  2. Magic: The Gathering
  3. Castle Crashers
  4. Braid
  5. Trials HD
Voor een overzicht van de gehele top 20 (XBL, XBLA, Indie en GFWL) kun je terecht op de site van Major Nelson.

 

N. de Jong: "Ik ben veranderd"

Nigel de Jong zegt dat de nasleep van de karatetrap die hij tijdens de verloren WK-finale uitdeelde hem veranderd heeft. De 26-jarige middenvelder van Manchester City raakte Xabi Alonso in het duel tegen Spanje en bezorgde later nog Hatem Ben Arfa (Newcastle United) een beenbreuk. Het leverde hem een tijdelijke verbanning bij Oranje op.

"Ik ben veel geslotener geworden," zei De Jong tegen de Volkskrant. "Ik ben heel zwart-wit gaan denken. Waarom zou ik mijn mening nog geven als iedereen zijn mening al heeft gevormd? Voor mijn gevoel was er een hetze gaande. Nigel de Jong was public enemy number one. Alsof ik een of andere crimineel was die een oorlogsmisdaad had gepleegd."

De Jong heeft de overtreding op Xabi Alonso vaak teruggekeken. "Natuurlijk had scheidsrechter Webb hier wel rood voor kunnen geven, want het zag er niet best uit. Oef, dacht ik, die zit er lelijk op. Maar het was een ongelukkige overtreding, want ik wilde vol voor de bal gaan. Ik zag hem helemaal niet aankomen."

Ook sprak hij over de beenbreuk van Ben Arfa. "Dat was een ongelukkige tackle. Natuurlijk was het vervelend dat die jongen zijn been brak, maar die intentie had ik totaal niet. Maar goed, leg dat maar eens uit," zei de middenvelder die er aanvankelijk moeite mee had dat hij even niet welkom was bij het Nederlands elftal van coach Bert van Marwijk. "Daarna ging ik er nog eens over nadenken en realiseerde ik me dat we met elkaar verder moeten. Dus slikte ik zijn beslissing, hoe moeilijk dat ook was. Onze relatie is zakelijker nu. Het heeft natuurlijk ook een grote impact gehad dat hij mij heeft gepasseerd."

'Skyrim-mods ook op de consoles'

Gamers die Skyrim voor PC kopen kunnen aan de hand van de bijgeleverde en exclusieve 'Creation Kit' hun eigen content maken. Mods zijn bekende kost voor The Elder Scrolls-serie. In Oblivion werd het bijvoorbeeld gebruikt om de level-scaling teniet te doen. Mogelijk vindt dit soort content de weg naar de consoles.

Als het aan Bethesda ligt worden PC-mods ook beschikbaar gemaakt voor de PS3 en 360-versies. Volgens hoofdproducent Todd Howard werkt de content die gemaakt is in de 'Creation Kit' al op de consoles, maar wordt de distributie een probleem, “It works on all the consoles. As far as the 360 and PS3, right now there’s not an avenue for us to make that available, but we’d very much like to find a way. We have talked to Microsoft and Sony, and so there's a chance it might happen one day, [but] I don't see it happening for release."

Volgens Howard is het zonde als de grote meerderheid van hun publiek geen toegang tot deze content heeft, “We'd like to see it happen, because it works, it's how we made the game. I think it's something really cool about what we do, but 90 per cent of our audience is on the consoles, so 90 per cent of our audience can't even see this thing. So if we can solve that we'd like to.”

The Elder Scrolls V: Skyrim zal op 11 november dit jaar op PC, Xbox 360 en PS3 onze vrije tijd vernietigen.

skyrim

Hoe was je weekendwip? (Deel 30)

Michael wordt wakker door het geluid van zijn telefoon. Een hysterische Monique. Hij moet zijn uiterste best doen om haar te verstaan. Ze schreeuwt, huilt en gilt zo hard, dat Michael de telefoon bij zijn oor vandaan moet houden. "Monique! Word eerst eens rustig. Ik kan je niet verstaan. Wat is er gebeurd? Wat is er met Lisa?" Want uit haar wanhoop heeft hij wel begrepen, dat het om hun dochter gaat.

Lerarenechtpaar heeft trio's met leerling

De politie van het Californische Orange County heeft gisteren een lesgevend echtpaar opgepakt. Het stel heeft acht maanden achtereen regelmatig een triootje gehad met een destijds 17-jarige leerling.

De 62-jarige Daniel Alma Shepard, die leraar is op de school van de jongen in Westminster, heeft samen met zijn 59-jarige vrouw Gay Davidson-Shepard de jongen tussen april en december 2009 regelmatig uitgenodigd voor een gezellig avondje in hun woning in Huntington Beach. Hier werd gedronken, gegeten, films gekeken en de jongen mocht gebruikmaken van de hot tub van het echtpaar.

Iedere week kwam de jongen en had het drietal seks met elkaar. Daarnaast heeft de leraar de jongen ook gevraagd naaktfoto's van zichzelf te sturen. De grote ontuchtzaak kwam pas aan het licht toen de jongen vorige maand tegen zijn moeder uit de school klapte, die prompt de politie belde.

Shepard wordt onder andere aangeklaagd wegens orale en anale seks met een minderjarige. Hij kan voor maximaal vijf jaar achter tralies belanden. Zijn vrouw, die lesgeeft op Mesa View Middle School in Huntington Beach, loopt zelfs de kans voor acht jaar en vier maanden op water en brood te moeten.

Mooi paasweer legt winkeliers geen windeieren

De detailhandel verwacht door het mooie weer met Pasen 10 procent extra omzet vergeleken met vorig jaar. De winkels denken in de week voor Pasen 245 miljoen euro extra om te zetten. Vorig jaar was dat nog 220 miljoen euro. De verwachting is opgeschroefd nu blijkt dat het weer lekkerder is dan eerder gedacht. Dat meldt Detailhandel Nederland donderdag.

"Door het mooie weer ontstaat een run op artikelen die buiten kunnen worden gebruikt", licht een woordvoerder van de brancheorganisatie toe. Er ontstaat volgens haar een run op picknickmanden, barbecues en tuinmeubelen.

Ook de supermarkten verwachten een hogere omzet. Dit jaar wordt een omzet van 732 miljoen euro verwacht rond Pasen, 2,5 procent meer dan vorig jaar, laat het Centraal Bureau Levensmiddelen donderdag weten. Het CBL noemt het vanwege de mooie weersvoorspellingen een 'uitzonderlijk' jaar. De organisatie denkt dat vooral de gourmetschotels het dit jaar goed doen op de barbecue.

[EK judo] Ook Mooren is klaar

Jeroen Mooren is in de tweede ronde van het Europees kampioenschap judo gestrand. De 25-jarige Nijmegenaar verloor van Ilgar Mushkiyev uit Azerbeidzjan. Eerder vandaag rekende de winnaar van brons van vorig jaar in de eerste ronde nog af met Artiom Nacu uit Moldavië.

Eerder werden ook Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Juul Fransen en Shareen Richardson (beiden -57 kg) bij de vrouwen al uitgeschakeld. Er komen op de eerste dag van het EK geen Nederlanders meer in actie in Istanbul.

Rosberg: "Positieve dingen van China meenemen"

Nico Rosberg vindt dat zijn team Mercedes Grand Prix de positieve punten van de Grand Prix van China mee moet nemen naar de rest van het seizoen. De Duitser was eerst teleurgesteld over het missen van het podium in Shanghai, maar dit veranderde toch naar blijdschap, omdat hij heeft laten zien dat de MGP W02 mee kan doen om de zeges.

Rosberg ging in China een deel van de race aan de leiding, maar kreeg toen te horen dat hij brandstof moest besparen, omdat het team niet verwacht had dat hij mee zou gaan strijden om de zeges en daarom iets te weinig in de auto had gedaan. "De race op zondag was een van de meest leuke die ik ooit gereden heb. Het kostte even wat tijd om de dingen te laten bezinken omdat ik op een podium gehoopt had en ik een kwart van de race geleid had," zei Rosberg.

"Ik kan niemand in het team de schuld geven van het tekort aan brandstof, want het is een les die we samen geleerd hebben. We hebben door hard te werken een stap voorwaarts gezet in China. Mijn houding is dat we als team samen winnen en samen verliezen. Wie had gedacht dat ik in China de race zou leiden? Het vooraan meedoen was voor mij en de rest van het team een fantastisch gevoel."

Rosberg zal het paasweekend mee gaan doen aan een triatlon in Nice, waarna hij zich zal gaan melden in de fabriek in Brackley waar gewerkt gaat worden aan de verbeteringen voor de rest van het seizoen.

Lindsay Lohan naast John Travolta in maffiafilm

Lindsay Lohan gaat de vrouw van John Gotti jr. spelen in de biografische film over de New Yorkse maffiafamilie. De actrice speelt Kim Gotti, de schoondochter van de pater familias John Gotti sr., die wordt gespeeld door John Travolta.

Eerder werd nog gedacht dat Lohan de dochter van Gotti zou spelen. Lohan vindt haar rol in Gotti: Three Generations een enorme eer. Ze ziet het als een kans zichzelf weer te bewijzen als actrice. "Ik heb echt zin om weer terug te zijn op een set en te laten zien dat dit is wat ik het liefste doen," aldus de 24-jarige actrice. "Ik ben vereerd om met Travolta en Joe Pesci te spelen."

De actrice heeft moeilijke jaren achter de rug. Ze is regelmatig opgenomen in verslavingsklinieken en opgepakt voor het gebruik van verdovende middelen. Daarnaast wordt ze ervan verdacht een dure ketting te hebben gestolen. Ze denkt niet terug te vallen in haar oude gewoonten. "Ik heb veel geleerd en veel geleefd. Als ik op de set ben, gaat het om de film."

Producent Marc Fiore is enthousiast over Lohan en wil haar ook in zijn maffiafilm Mob Street.

Gotti: Three Generations gaat over de band tussen vader en zoon Gotti. John Gotti jr. heeft altijd tevergeefs geprobeerd uit de maffiawereld te ontsnappen. "Het is zo'n iconisch verhaal", zegt Lohan. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Lindsay Lohan naast John Travolta in maffiafilm (Foto: Novum)

Justitie eist jaar cel tegen ADO-keeper

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk geëist tegen ADO Den Haag-keeper Gino Coutinho. De goalie wordt er samen met zijn vriendin van verdacht betrokken te zijn bij een grote hennepkwekerij, valsheid in geschrifte en witwassen.

Dinsdag werd de vader van Coutinho, Wilhelm H., al veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het runnen van een grote hennepkwekerij. In het Flevolandse Ens werden in een loods die op naam stond van Gino 4200 planten aangetroffen, welke door Wilhelm H. gekweekt werden. Coutinho zou hier net als zijn vriendin Denise le R. van hebben geweten. Ook zij hoorde twaalf maanden tegen zich eisen.

Het nieuws komt slecht uit voor Coutinho die met zijn club ADO Den Haag in de Eredivisie strijdt om plaats vier, de stek die rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal biedt. De doelman zou vrijdag gewoon onder de lat staan voor het duel tegen FC Twente.

Damschreeuwer tijdens dodenherdenking in cel

De man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde door op de Dam in Amsterdam te schreeuwen, zit in de cel vanwege winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, is hij voor negentig dagen vastgezet. Hierdoor zal hij ook tijdens de dodenherdenking op 4 mei vastzitten, meldt de politie.

Op AT5 doet de zogenoemde damschreeuwer zijn beklag. "Ik ben uit voorzorg vastgezet omdat ze bang zijn dat ik op 4 mei weer ga schreeuwen." Hij zou niet gestolen hebben. Ook zou hij geen plannen hebben om de komende herdenking te verstoren. "Ik zou op vakantie gaan, ik had al een ticket geboekt."

De politie ontkent dat hij uit voorzorg is vastgezet. "Hij heeft hij al heel vaak gestolen, dan is dit wat er met je gebeurt. In dit geval komt het ons goed uit", zegt een politiewoordvoerder.

De damschreeuwer moet een zogenoemde ISD-zitting afwachten waarin wordt bepaald of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders wordt geplaatst. Dat houdt in dat hij twee jaar kan worden opgesloten.

Vorig jaar verstoorde de man de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Het hof van Amsterdam oordeelde dat hier geen bewijs voor is.

De man werd in juni, kort na zijn vrijlating, weer opgepakt toen hij probeerde het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.

Recordaantal treinen op tijd, maar klant ontevreden

In 2011 rijdt tot nu toe een recordaantal treinen op tijd. Ruim 95 procent van de voertuigen reed de afgelopen vier maanden volgens het spoorboekje. Toch blijven veel reizigers ontevreden, blijkt donderdag uit het klanttevredenheidsonderzoek van de NS.

Van alle reizigers beoordeelt 69 procent de dienstverlening van de NS met een 7 of hoger, vorig jaar was dat nog 73 procent. Ook de tevredenheid over het op tijd rijden van de treinen daalde (van 46 naar 44 procent), net als de waardering voor het informeren tijdens ontregelingen. De helft van de reizigers geeft daarvoor een 6 of lager.

Volgens directeur van NS reizigers Ingrid Thijssen is de strenge winter de grote boosdoener. "Het heeft een grote invloed op de waardering die onze klanten ons geven", zegt ze in een reactie. "Het rapportcijfer dat wij van hen kregen is daar een signaal van."

Toch is Thijssen trots op de prestaties van alle NS-medewerkers. "We hebben laten zien dat we ons heel snel hebben kunnen herstellen. Ik vertrouw erop dat onze klanten deze prestaties zullen waarderen en ik verwacht dat de klantoordelen in de loop van het jaar zullen verbeteren."

NS en ProRail hebben naar aanleiding van de grote problemen op het spoor afgelopen herfst en winter maatregelen aangekondigd. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt in de gaten of dit ook resultaten oplevert.


Recordaantal treinen op tijd, maar klant ontevreden (Foto: Novum)

Aerts mogelijk toch naar Tour de France

Mario Aerts kan mogelijk toch deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. De Belgische renner van Omega Pharma-Lotto zou op 24 mei een hartoperatie ondergaan, maar de ingreep is vervroegd naar 27 april. De 36-jarige Aerts kan dan eventueel toch deel uitmaken van de Tour-ploeg, schrijft de Belgische sportzender Sporza.

Aerts wordt geopereerd omdat hij al een tijdje klaagde over pijn bij de borststreek. Na de ingreep moet de Belg een week rust houden voordat hij de training kan hervatten. Aerts zou in de Tour de France, die 2 juli begint, gelden als een van de belangrijkste knechten van kopman Jurgen van den Broeck.


Mario Aerts toch eerder geopereerd (Foto: Novum)

Oproer in Australisch detentiecentrum

In een Australisch detentiecentrum voor asielzoekers is een oproer uitgebroken. Tientallen, mogelijk zo'n honderd mensen zijn betrokken bij het oproer. Zij staken gebouwen in het complex in West-Sydney in brand en klommen op de daken. Ook gooiden ze dakpannen en stoelen naar beneden.

De rellen braken woensdagavond uit toen twee asielzoekers op het dak klommen. Vorig jaar gebeurde dat ook al enkele malen. Toen klommen Chinese en Sri Lankaanse asielzoekers op het dak van het Villawood-centrum om een officiële vluchtelingenstatus af te dwingen, of in ieder geval te voorkomen dat ze naar hun land van herkomst zouden worden gedeporteerd.

De twee op het dak kregen bijval van tientallen anderen. Er werd een gasfles met zuurstof in brand gestoken, wat een explosie tot gevolg had waardoor negen gebouwen, waaronder de ziekenboeg en de eetzaal, in brand vlogen. De brandweer wist de branden donderdagochtend te blussen.

Sommige van de mensen die bij het oproer betrokken zijn zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, zei minister van Immigratie Chris Bowen. "Als ze denken dat ze als vluchteling worden geaccepteerd met dit soort protestactie, dan hebben ze daar de verkeerde regering en de verkeerde minister voor uitgekozen, want dat gaat niet gebeuren", aldus Bowen.

Australië krijgt de laatste tijd steeds meer asielzoekers uit Sri Lanka, Irak, Afghanistan en ook China binnen. De oppositie wil deze grote toestroom keren en wijt de toename van het aantal asielzoekers aan te slap immigratiebeleid van de Labor-regering.


Rellende asielzoekers in Australië (Foto: Novum)

3D-pornofilm vindt gretig aftrek in China

Erotiek bereikt een nieuwe dimensie in Hong Kong waar ’s werelds eerste 3D-pornofilm kijkcijferrecords heeft gebroken. De film trok op de eerste dag meer bezoekers dan recordhouder tot dat moment Avatar. Dit meldde een woordvoerder van de filmproducent donderdag.

Sinds de première van de film vorige week heeft de kaskraker al meer dan 1,3 miljoen euro opgeleverd. De productie haalde op de eerste dag 250.000 euro binnen en versloeg daarmee James Camerons sciencefictionfilm Avatar die op de première in Hong Kong 230.000 euro binnenbracht.

De pornofilm 3D Sex and Zen: Extreme Ectasy volgt een jonge man uit de Ming-dynastie die vriend wordt van de koning. Hij maakt kennis met het erotische leven aan het hof en realiseert zich dat zijn ex-vrouw de liefde van zijn leven is. De film is gebaseerd op een klassieke Chinese erotische literatuur.

Charles is langst wachtende Britse troonopvolger

De Britse prins Charles heeft sinds woensdag het record in handen van troonopvolger die het langst moet wachten om de kroon en scepter over te nemen. De 62-jarige prins was woensdag precies 59 jaar, twee maanden en veertien dagen troonopvolger, een dag langer dan de vorige recordhouder, de latere koning Edward VII.

De moeder van Charles, koningin Elizabeth II, is donderdag 85 jaar geworden en verkeert nog altijd in goede gezondheid. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de prins alle tijd krijgt om zijn record aan te scherpen.

Koning Edward VII nam in 1901, na 59 jaar, twee maanden en dertien dagen de troon over van zijn moeder, koningin Victoria.


Prins Charles (Foto: Novum)

FNV onaangenaam verrast door reorganisatie KPN

Abvakabo FNV is onaangenaam verrast door de aangekondigde reorganisatie bij telecombedrijf KPN. De vakbond heeft met verbazing kennisgenomen van het nieuws dat er in de komende jaren vier- tot vijfduizend banen verdwijnen. CNV Publieke Zaak betreurt het baanverlies bij KPN, maar noemt het 'onvermijdelijk'.

De reorganisatie roept bij Joost van Herpen, bestuurder van FNV, een hoop vragen op. "Ze hebben al zo weinig mensen in dienst en nu willen ze weer mensen wegsturen. Dan snijden ze tot op het bot", zegt hij in een reactie. "Een bedrijf met zo'n grote winst kan bovendien toch niet zoveel mensen ontslaan."

Het schrappen van de banen is volgens KPN noodzakelijk omdat de bedrijfsresultaten tegenvallen. Dat komt onder meer doordat klanten meer gebruikmaken van apps en sociale media en minder bellen en sms'en. De reorganisatie moet in 2015 voltooid zijn.

De vakbonden willen op korte termijn met het telecombedrijf in gesprek. Volgens bestuurder Anselma Zwaagstra van CNV ligt er een goed sociaal plan klaar. "Dat willen we graag verlengen."

Van Herpen zegt dat eerst nog eens kritisch moet worden bekeken waarom er zoveel mensen weg moeten. "Daarna gaan we alles uit de kast halen om ontslagen te voorkomen." CNV heeft vertrouwen dat er goede afspraken met KPN kunnen worden gemaakt. "Tot nu toe is dat steeds gelukt."

App helpt sporters met whereabouts

De Nederlandse sporters krijgen binnenkort de beschikking over een applicatie op hun mobiele telefoon waarmee ze eenvoudig de whereabouts kunnen wijzigen. Hierdoor kunnen ze met één druk op de knop de dopingautoriteiten laten weten waar ze zich bevinden.

De directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, Herman Ram, hoopt dat het NOC*NSF snel met geld over de brug komt voor het project waar ook InnoSport en leverancier Logica aan meedoen. Door het aanklikken van het icoontje geeft de sporter zijn huidige locatie door. Voorwaarde is wel dat de smartphone beschikt over een GPS-verbinding. Het systeem zou over twee maanden operationeel kunnen zijn.

"Whereabouts worden normaal gesproken op de computer ingevuld, een wijziging kan nu al per sms worden gemeld. Met de nieuwe applicatie wordt dat meer 'sophisticated'. Het gaat handiger en sneller. Voor de langdurige invulling kun je nog steeds beter achter je pc gaan zitten, maar als je je plannen verandert of je iets vergeten bent is dit veel makkelijker. Het is een toevoeging, geen vervanging," zei Ram.

[NHL] Uitslagen playoffs 21-04-2011

In de NHL werden vannacht vijf wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

New York Rangers - Washington Capitals

De New York Rangers kwamen in deze wedstrijd op een 3-0 voorsprong om hem alsnog uit handen te geven. In de derde periode maakten de Capitals twee goals binnen een minuut tijd om vervolgens ook nog gelijk te maken. In de tweede overtime periode maakte Jason Chimera de winnende goal. Chimera schoot van grote afstand tegen verdediger Bryan McCabe aan, en goalie Henrik Lundqvist sprong naar voren om de puck uit de lucht te plukken. Echter, New York-aanvaller Marian Gaborik was iets eerder bij de puck en probeerde hem bij het doel weg te houden door de puck de hoek in te werken. In plaats daarvan raakte hij Chimera, waarna deze hem zo het lege net in kon schuiven.

De stand in de serie is nu 3-1 in het voordeel van de Capitals, die het nu thuis kunnen afmaken. Echter zullen zij nog wel eens terugdenken aan vorig seizoen, toen zij in dezelfde situatie de 3-1 voorsprong uit handen gaven tegen de Montreal Canadiens.

Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins

Ook de Penguins pakten een 3-1 voorsprong tegen de Tampa Bay Lightning. Ook zonder sterspelers Evgeni Malkin en Sidney Crosby blijken de Penguins één van de betere teams in de NHL. De Penguins domineerden de wedstrijd met maar liefst 53 schoten op doel, maar het duurde tot de tweede overtime voordat James Neal de winnende treffer binnenschoot.

Het doelpunt was een schot uit een slechte hoek, direct na de face-off. Dit schot leek houdbaar, maar goalie Roloson kon er geen vat op krijgen waardoor zijn goede wedstrijd alsnog in mineur eindigde. De Lightning zitten nu in een lastige positie met een 3-1 achterstand in de serie en een uitwedstrijd voor de boeg.

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres

De Buffalo Sabres hebben de stand in de serie met de Philadelphia Flyers gelijk getrokken: 2-2. Dit gebeurde middels een krappe 1-0 overwinning met goalie Ryan Miller als man van de wedstrijd. De Vezina Trophy-winnaar van het afgelopen jaar (prijs voor beste goalie) kreeg na de laatste twee wedstrijden veel kritiek, maar pareerde deze met zijn tweede shutout van de serie. Hij maakte deze wedstrijd 32 reddingen. Jason Pominville maakte halverwege de eerste periode de enige treffer van de wedstrijd.

Nashville Predators - Anaheim Ducks

In een enerverende weedstrijd hebben de Anaheim Ducks de stand in de serie met de Nashville Predators weer gelijk getrokken. De Ducks kwamen tweemaal op voorsprong, maar evenzovaak kwamen de Predators weer terug in de wedstrijd door de stand gelijk te trekken. De Predators hadden echter geen antwoord op de drie goals van de Ducks in de derde periode.

De eerste line van de Ducks functioneerde ondanks het ontbreken van de geschorste Bobby Ryan uitstekend. Cory Perry, Ryan Getzlaf en Teemu Selanne wisten alle drie te scoren, terwijl de eerste twee ook nog twee assists aan hun persoonlijke score toevoegden. De al het hele seizoen uitstekend keepende Predators-goalie Pekka Rinne werd na de 6-3 gewisseld voor rookie Anders Lindback.

Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings

De Detroit Red Wings plaatsten zich als eerste voor de tweede ronde van de playoffs door de Phoenix Coyotes te sweepen in de serie: 4-0. De laatste wedstrijd werd in Phoenix gewonnen met 6-3 nadat de ploeg tweemaal op achterstand kwam. Net als de Anaheim Ducks scoorden de Red Wings echter driemaal in de derde periode, waardoor het playoff-avontuur van de Coyotes alweer snel voorbij was. De Coyotes kwamen in hun historie nog nooit voorbij de eerste ronde van de playoffs.

Tegenvaller van de serie was Phoenix-goalie Ilya Bryzgalov. De verwachting was dat de Coyotes met Bryzgalov het voordeel in het doel zouden hebben, omdat hij in tegenstelling tot Detroit-goalie Jimmy Howard een uitstekend seizoen draaide. In de playoffs waren de rollen echter omgedraaid. Bovendien bleken de Red Wings over de gehele breedte gezien de sterkere ploeg, ondanks het ontbreken van sterspelers als Johan Franzen en Henrik Zetterberg.

[EK judo] Mooren goed van start

Jeroen Mooren is donderdag goed begonnen aan het Europees kampioenschap judo in Istanbul. De 25-jarige judoka bereikte in de klasse tot zestig kilogram de tweede ronde ten koste van Artiom Nacu uit Moldavië. Mooren veroverde vorig jaar nog brons op het EK in Wenen.

De Nederlandse vrouwen begonnen teleurstellend aan het toernooi. Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Juul Fransen en Shareen Richardson (beiden -57 kg) werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Heibel over indeling politiekorpsen

De reorganisatie van de politie stuit op verzet vanuit Den Bosch en Zeeland. Zij zien de indeling die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in gedachten heeft niet zitten, schrijft het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur donderdag.

Burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts wijst erop dat de provincie kampt met drugscriminaliteit die op Brabantse schaal is georganiseerd 'en niet op het niveau van de twee regio's zoals die worden voorgesteld'. Daarom zou het logischer zijn één Brabants korps te hebben.

Opstelten is bij het indelen van de regio's uitgegaan van de indeling van rechtbankregio's. Zo is Noord-Brabant onderverdeeld in een oostelijk deel - dat onder de rechtbank Den Bosch valt - en een westelijk deel, dat samenvalt met het gebied van de rechtbank Breda. Rombouts noemt het van de zotte dat niet is uitgegaan van de provincie.

Zeeland valt volgens de plannen van Opstelten onder het West-Brabantse deel. De Zeeuwse korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar ziet dat echter als tweede keus. "Vanwege onze havens hebben wij meer gemeenschappelijk met Rotterdam dan met Brabant."

Rombouts ziet het ook niet zitten dat de twee korpsen van Brabant tot de kleinsten van de tien behoren als de plannen doorgaan. De grootste korpsen krijgen relatief ook het meeste geld.

De burgemeesters van Den Bosch en Eindhoven zijn nu nog ieder korpsbeheerder in hun eigen regio, respectievelijk Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost. In de nieuwe politieregio Brabant-Oost wordt Eindhoven de regioburgemeester. Rombouts wil echter dat Den Bosch de positie van korpsbeheerder houdt.

Strippenkaart Zuid-Holland over vier weken weg

Zuid-Holland stapt op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart. De strippenkaart is over vier weken niet meer geldig bij HTM, Arriva, Connexxion en Veolia in de provincie. Voor mensen met een abonnement verandert er nog even niets. Dat meldt de provincie donderdag. De overstap van strippenkaart naar chipkaart werd in de provincie eerder uitgesteld.

De provincie en de regio Haaglanden kregen in februari al groen licht om de strippenkaart af te schaffen. Na een debat over de frauderisico's van de OV-chipkaart in de Tweede Kamer besloot de minister de definitieve overstap uit te stellen. Na onderzoek ziet de minister geen reden langer te wachten.

In de regio's Amsterdam en Rotterdam is de strippenkaart al langer niet meer geldig.


Ook Zuid-Holland schaft strippenkaart definitief af (Foto: Novum)

Harry Potter maakt er een eind aan

De boekenreeks is al afgesloten, maar 15 juli zal het laatste filmdeel van de populaire tovenaarsleerling in de bioscoop verschijnen. Natuurlijk komt daarnaast een game gebaseerd op Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 uit. EA heeft vandaag een trailer uit de hoge hoed getoverd om ons te laten zien hoe het er uit komt te zien.

Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 ligt in juli in de winkel voor PC, mobiele-telefoons, Nintendo DS, Wii, Xbox 360 en PlayStation 3.

New Kids Turbo in recordaantal Duitse bioscopen

New Kids Turbo beleeft in Duitsland de grootste Nederlandse filmrelease ooit. De Duitse distributeur Constantin brengt de film uit in het recordaantal van 186 theaters, heeft producent Eyeworks donderdag bekendgemaakt.

De Duitse versie van New Kids Turbo is door de oorspronkelijke acteurs nagesynchroniseerd. Door de hilarische Nederlands-Duitse uitspraken van de New Kids behoudt de film toch nog een Brabants randje. "Wij vinden de Duitse filmversie nog grappiger dan de Nederlandse", laten regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil weten.

New Kids Turbo trok in Nederland meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscopen. Het vervolg, New Kids Nitro, verschijnt eind dit jaar.


Turbo! (Foto: Novum)

Mourinho: "Moe, maar voldaan"

José Mourinho heeft gisteren weer bewezen dat kritiek hem niet kan deren. De oefenmeester won in Valencia met Real Madrid de Copa del Rey van Barcelona dankzij een goal in de verlenging van Cristiano Ronaldo. Hierdoor won de Koninklijke de trofee voor het eerst sinds achttien jaar.

"Het winnen van een beker voelt altijd goed," zei Mourinho die afgelopen week stevige kritiek van Barcelona-icoon Johan Cruijff en Real-icoon Alfredo Di Stefano over zich heen kreeg. "Ik probeer zo goed mogelijk mijn werk te doen. Nu ben ik moe, maar wel heel tevreden. Het geeft me iets meer rust. Niets meer en niets minder. ik wil gewoon mijn werk voortzetten."

In de komende twee weken treffen Real Madrid en FC Barcelona elkaar nog tweemaal. Dit keer zal het gaan om de halve finale van de Champions League.

Ombudsman onderzoekt fotograferen supporters

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt of de politie het recht heeft om alle voetbalsupporters bij een wedstrijd op de foto te zetten. Ook wil hij weten in welke systemen deze foto's worden opgeslagen.

Bij de wedstrijd Feyenoord-AZ, die 2 april in Rotterdam werd gespeeld, werden alle supporters gefotografeerd. Supportersverenigingen hebben Brenninkmeijer laten weten dat voetbal op deze manier niet leuk meer is. De goeden zouden onder de kwaden lijden.

Eerder deze maand concludeerde Brenninkmeijer in een soortgelijke zaak dat de politie onvoldoende respect had voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Het ging om een voorval in oktober 2009.

Toen werden alle bezoekers van een café in Amsterdam gefouilleerd. Ook moesten ze zich identificeren. In het café waren veel Ajax-supporters aanwezig en de politie had informatie dat er een vechtpartij met Feyenoord-aanhangers ophanden was.

De politie gebruikte daarvoor de Wet wapens en munitie en de Wet op de identificatieplicht. Volgens Brenninkmeijer zijn de wetten bij de actie voor een ander doel gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn. De politie was volgens hem alleen maar uit op het verzamelen van persoonsgegevens.

De ombudsman adviseerde de politie de verzamelde gegevens te verwijderen. Hij heeft nu de politiekorpsen in Rotterdam en Amsterdam en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme om een reactie gevraagd. Hij verwacht aan het begin van de zomer met een analyse te komen.

Booth: "Virgin gaat niet vooruit"

Marussia Virgin Racing wilde afgelopen winter in de Formule 1 een sprong naar voren maken, maar in plaats daarvan is het team stil blijven staan of zelfs iets achteruit gegaan. Het doel voor dit seizoen was het voorblijven van Team Lotus, maar in plaats daarvan heeft de renstal alle moeite om het noodlijdende HRT af te schudden.

"We hebben in vergelijking met 2010 geen progressie gemaakt. Onze resultaten zijn nog altijd hetzelfde. We zijn stil blijven staan in onze ontwikkeling, en dat frustreert me nog het meeste," sipt teammanager John Booth. De MVR-02 is compleet met computers ontworpen en niet in de windtunnel getest. Booth lijkt technisch directeur Nick Wirth hiermee af te vallen, maar geeft aan dat hem alleen gaat om het neerzetten van een competitieve auto. De manier waarop dat gebeurt maakt niet uit. "Het gaat mij er om dat we een auto hebben die qua prestaties overeenkomt met ons budget."

Sportief directeur Graeme Lowdown is het met hem eens. "Gezien onze financiële middelen en werkwijze zouden we in het middenveld moeten staan. Het is jammer dat de auto niet zo goed is als gehoopt, maar het ligt niet aan de investeringen die we gedaan hebben. Er zijn verkeerde beslissingen gemaakt tijdens het ontwerpen van de bolide en daardoor hebben we nu een achterstand."

De MVR-02 zal voor Turkije grote wijzigingen ondergaan. Wat verder moet helpen is de komst van Pat Symonds die ondanks zijn schorsing nog wel als adviseur in de Formule 1 aan de slag mag. "Pat heeft inmiddels een aardig beeld van hoe het team functioneert. Het is zijn taak om te kijken hoe het team er precies voor staat, en hij zal in de toekomst heel belangrijk voor ons worden, want Pat heeft zich in het verleden al bewezen en weet hoe het er in de Formule 1 aan toe gaat," zei Booth.

Atari 400 nostalgie: bruin is het nieuwe grijs

Velen van ons zullen de Atari 400 niet bewust meegemaakt hebben. Het oude beestje zag in 1979 het licht op de consumentenmarkt en was vooral berucht om zijn slechte toetsenbord. Toch had het apparaat iets iconisch, en juist dit heeft Niyari er toe doen beslissen om een revival van de Atari 400 in te zetten middels een retro toetsenbord.

Met een prijs van €104,23 is het USB-toetsenbord alles behalve goedkoop, maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Het toetsenbord biedt eindelijk een mogelijkheid om met een Atari 400 'feel' fatsoenlijk een brief te tikken, en dat mag wat kosten.

Helaas is toetsenbord is alweer uitverkocht en het lijkt er op dat het een tijdelijke, uiterst gelimiteerde uitgave was. Voor updates, met betrekking tot de verkoop, kun je terecht op de site van Geek Stuff 4 U

Atari 400 USB keyboard

Nederland koopt tweede testtoestel JSF

Het kabinet kan het tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) kopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, CDA, PVV en de SGP stemde daar woensdag mee in.

De linkse oppositie is boos en vreest dat Nederland nu echt vastzit aan het Amerikaanse gevechtsvliegtuig als opvolger van de F-16, ook al stelt de coalitie van VVD en CDA dat een volgend kabinet die keus pas maakt.

Ook de ministers Hans Hillen (Defensie) en Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) benadrukten dat Nederland hiermee nog niet vastzit aan de JSF. Wel zei Hillen dat Nederland ruim 270 miljoen euro kwijt is als de keus uiteindelijk niet op de JSF, type F-35, zal vallen. Dat is het bedrag dat Nederland uittrekt om de twee test-JSF's te kopen en mee te doen met de opleidingen.

Het eerste testtoestel werd door het vorige kabinet besteld en aanbetaald.

Nederland koopt tweede testtoestel JSF
Nederland koopt tweede testtoestel JSF (Foto: ANP)

Willem II trekt Streppel aan

Willem II heeft voor volgend seizoen Jurgen Streppel vastgelegd als nieuwe trainer. Hij is nu nog trainer bij Helmond Sport en moet bij de Tilburgers de opvolger worden van Gert Heerkes die nadat hij te horen kreeg dat zijn verbintenis niet werd verlengd opstapte bij bij de nummer laatst van de Eredivisie.

Streppel was sinds 2008 in dienst bij Helmond Sport waarmee hij dit jaar weer strijdt om promotie naar de Eredivisie. Volgend jaar zal hij in ieder geval weer een jaar in de Jupiler League actief zijn, omdat Willem II vrijwel gedegradeerd is. De oefenmeester ziet de overstap naar de Tilburgers toch als een stap hogerop. Hij was overigens ook in beeld bij De Graafschap.

Vader Groningse tienermoeder blijft vast

De 52-jarige vader die zijn 12-jarige dochter zwanger maakte blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Groningen heeft besloten dat hij nog negentig dagen langer vast kan worden gehouden in afwachting van de behandeling van zijn zaak. Dat maakte een woordvoerder donderdag bekend.

De 52-jarige Groninger Calix W. werd aangehouden nadat zijn 12-jarige dochter eind vorige maand tijdens een schoolreisje beviel van een dochter. Een DNA-test wees uit dat haar vader vermoedelijk ook de vader van het kind is.

De verdachte is eerder al veroordeeld voor incest. In 1994 en 1995 verkrachtte hij een andere dochter, een halfzusje van de Groningse basisscholiere die destijds ook 12 jaar was. Daarvoor ging hij vijftien maanden de gevangenis in.

Nadat hij uit de gevangenis kwam, verwekte hij twee kinderen, onder wie het meisje dat nu is bevallen. De moeder vertrok in 2002, waarna W. in 2004 de voogdij over hun zoon en dochter kreeg. Het dossier over het eerdere misbruik was vanwege de privacywetgeving vernietigd.

Ganzen blokkeren ring Amsterdam

Ganzen met jongen hebben donderdagochtend voor een kleine verkeerschaos op de ring rond Amsterdam gezorgd. "Een ganzenhoeder wist de dieren snel uit de weg te krijgen, maar 's ochtends is het zo druk dat er maar iets hoeft te gebeuren om een flinke file te hebben", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de A10-Noord liep het rond 08.30 uur snel vast, waardoor het verkeer ook op de A8 en de A7 vastliep. RTL-journalist Frits Wester twitterde dat hij in het Amsterdamse verkeer vastliep. Hij was op weg om de beurs in Amsterdam met een gongslag te openen en vreesde dat hij te laat zou komen. Uiteindelijk kwam hij toch nog op tijd.

Bejaarde dealer opgepakt in Den Haag

Een 72-jarige Hagenaar is woensdag voor de zoveelste keer betrapt op het dealen van drugs. Agenten zagen de man in de omgeving van de Seghersstraat in zijn auto rijden, en controleerden hem. Ze hadden de oude bekende al eerder in de week in de wijk gezien en vermoedden dat hij drugs aan het handelen was.

In zijn zakken werden zo'n twintig bolletjes drugs gevonden, waarvoor hij werd aangehouden. Dat was geen nieuwe ervaring: het is hem sinds medio jaren zeventig enkele tientallen keren overkomen. Het ging steeds om drugsbezit of -handel.

De Jong blijft bij BAM-schaatsploeg

Bob de Jong zal ook volgend seizoen gaan rijden voor de BAM-schaatsploeg. De stayer legde vorig jaar onder de hoede van trainer Jillert Anema beslag op de wereldtitels op de vijf en tien kilometer en op de wereldbeker op de lange afstanden. Daarnaast reed hij nog enkele marathons.

Ook Bob de Vries, Arjan Stroetinga Jorrit Bergsma en Willem Hut verlengden hun contract bij de formatie die de afgelopen jaren heerste in de marathons en vorig jaar haar bakens deels verlegde naar de langebaan.

Blu-ray: Scott Pilgrim vs The World

Scott Pilgrim is snel, modern, flitsend en knalt van je televisie

De film Scott Pilgrim vs. The World werd door verschillende recensenten de hemel in geprezen. Ook FOK! was erg positief en gaf de film destijds een negen. Helaas deed de film het in de bioscopen een stuk minder. Scott Pilgrim haalde wereldwijd slechts 50 miljoen dollar op, terwijl hij 10 miljoen meer kostte. Sinds kort is de film uit op dvd en blu-ray en hiermee hopen de makers het verlies goed te maken.

 

 

Gascoyne: "Team Lotus gaat met Williams strijd aan"

Team Lotus hoopt in de Formule 1 binnenkort de sprong naar het middenveld te kunnen maken. Volgens de technisch directeur van het Maleisische team, Mike Gascoyne, zal de renstal de strijd aan gaan met onder meer Williams en Sauber. Deze twee renstallen stonden in de afgelopen race het dichtst bij zijn team.

"Ons vizier is gericht op Williams en Sauber, dat zijn de renstallen die we oppikken bij een volgende stap. We hebben enkele grote updates voor de Spaanse Grand Prix, we hebben recent veel progressie geboekt in de windtunnel," zei Gascoyne tegen de BBC. "Helaas is Williams het volgende team waarmee wij de strijd aan denken te kunnen gaan. Ik zeg helaas omdat Williams een geweldige naam en een prachtig team is. Zij staan echter het dichtst bij ons in de buurt. Wij zijn Team Lotus en als we met Williams kunnen racen is dat goed voor ons."

Om wat updates te testen zal Team Lotus op 27 april op het vliegveld in de buurt van Imperial War Museum in Duxford een rechtelijntest uit gaan voeren. Die dag zal er ook een aankondiging over het team worden gedaan. "Het is een ongelofelijk opwindende mededeling over de toekomst van ons team. We kunnen nog niet zeggen wat het precies is, maar het is het absoluut waard om langs te komen op 27 april."

Groot verschil in bonussen top drie Eredivisie

De kampioensbonussen die Ajax, PSV en FC Twente bij een eventuele landstitel uitkeren lopen nogal uiteen. Als de titel naar Amsterdam gaat, incasseren de Ajacieden drie ton. De spelers van PSV ontvangen 140 duizend euro. In Enschede bedraagt de bonus maximaal tachtigduizend euro. Dat schrijft het AD vandaag.

Bij Ajax krijgen niet alle spelers dezelfde kampioenspremie. Voormalig trainer Marco van Basten stelde een premiestelsel in, waarbij de spelers in plaats van wedstrijdpremies alleen een kampioensbonus van driehonderdduizend euro ontvangen.

Dat stelsel geldt echter alleen voor spelers die na Van Basten bij Ajax zijn gekomen of hun contract inmiddels hebben verlengd. Siem de Jong is een van de spelers die nog onder het oude premiestelsel valt. Hij krijgt dit seizoen 3400 euro voor een behaald punt en negenduizend euro voor drie punten.

In Eindhoven komt de kampioensbonus wel bovenop de overige premies. Een speler die een fikse bijdrage heeft geleverd aan het kampioenschap kan daardoor boven op de reguliere premie 250 duizend euro extra krijgen. Bij Twente verdienen de spelers het minst. Vorig seizoen, toen de Tukkers kampioen werden, kregen alle spelers wel een nieuwe Rolex.

Geen maximum voor gift aan partijen

Er komt geen maximumbedrag dat de politieke partijen aan giften mogen ontvangen. Dat staat in het wetsvoorstel financiering politieke partijen dat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) woensdag naar de kamer heeft gestuurd. In het conceptvoorstel werd nog wel een maximum genoemd, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen betreurt het dat geen maximum wordt ingevoerd. Heijnen vindt het ook een misser dat de wet niet geldt voor lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen.

VVD'er Joost Taverne en CDA-Kamerlid Ger Koopmans juichen het juist toe dat er geen maximum komt. Koopmans zegt moeite te hebben met de 'sfeer' van het wetsvoorstel. Het zou de indruk wekken dat er iets mis is met schenkingen, terwijl giften juist een positieve blijk van betrokkenheid zouden zijn.

In maart werd al bekend dat Donner in het wetsvoorstel openheid van de financiering van de PVV zou eisen. PVV-leider Geert Wilders sprak toen de vrees uit dat financiers zich terugtrekken als hun identiteit bekend wordt. Giften zijn voor de PVV belangrijk. De partij laat als enige geen leden toe en krijgt daarom geen subsidie.

Bij giften vanaf 1000 euro moeten de naam en woonplaats worden geregistreerd. Vanaf 4500 euro worden die gegevens openbaar. Wat in het conceptvoorstel nog niet stond, is dat de regels ook gelden voor giften in natura.

Ook nieuw is dat partijen hun schulden openbaar moeten maken als die hoger zijn dan 25.000 euro. Partijen die zich niet aan de regels houden kunnen maximaal 25.000 euro boete krijgen.

Geen nieuwe PlayStation of Xbox tot 2014

Schokkend nieuws: Sony en Microsoft zullen geen nieuwe console uitbrengen tot 2014, zeggen bronnen binnen beide kampen. Beide partijen zijn tevreden met de huidige generatie consoles en zijn van plan om deze nog lang in leven te houden.

"Both MS and Sony are telegraphing to each other that they're delaying, to milk the current [generation] and fill in previous craters better."

Er zijn verschillen geruchten te horen uit console-land. Sommige lui denken dat Sony en Microsoft sneller met een nieuwe console zullen komen om de Wii 2 bij te houden, andere denken dat 2014 een optimistische schatting is. Verder is er een bron die zegt dat Microsoft op dit moment nog niet weet welke onderdelen ze in de nieuwe Xbox willen plaatsen. 

"I think we'll see a game of chicken between Sony and Microsoft. Sony definitely isn't launching a successor before 2014 and could stand to benefit by having Microsoft launch first as PS3 builds in to North America and builds a strong position in Europe.

"Microsoft claims there's a lot more room in Xbox 360 for developers to max out, but here PS3 could have a strong advantage."

"I don't think either Sony or Microsoft are interested in a new console till they can advance the technology, and they certainly don't want to launch at a $600 price point."

"It may take till 2014 to get 2TB hard drives, uber fast CPUs and state-of-the art graphics and sell at $400."

Aaron Eckhart poept in broek voor aliens

Aaron Eckhart zou doodsbang zijn als de wereld werkelijk zou worden ingenomen door buitenaardse wezens. "Ik zou het in mijn broek doen", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Maar ik zou ook proberen te overleven."

De Amerikaanse acteur is vanaf donderdag te zien in de actiefilm World Invasion: Battle Los Angeles, waarin hij als de onverschrokken sergeant Michael Nantz de aliens van zich af slaat. De 40-jarige militair wordt op de dag van zijn pensioen terug het leger in geroepen als de Californische stad Los Angeles wordt aangevallen door buitenaardse wezens.

De 43-jarige Eckhart, zelf geboren in Californië, geeft toe ondanks zijn angsten tot het gaatje te willen gaan. "Deze film gaat over kameraden en je opofferen voor je naasten. Ik zou 'all the way' gaan. Maar wie niet? Als je je familie, vrienden en stad verwoest ziet worden, is dat volgens mij een natuurlijke reactie."


Aaron Eckhart gaat tot het gaatje (Foto: Novum)

Cruijff lijkt open te staan voor functie

Johan Cruijff lijkt bereid toe te treden tot de raad van commissarissen van Ajax. Dat bericht De Telegraaf na het tweede bezoek van de onderzoekscommissie aan Cruijff. "We hebben hier als commissie een goed gevoel aan overgehouden", zegt Rob Been junior, de voorzitter van de ledenraad van de Amsterdamse club.

Naast Been reisden ook Arie van Os, Cees van Oevelen en Hennie Henrichs af naar Barcelona. "Maar in het belang van Ajax doe ik nu even geen uitlatingen over het gesprek", laat Been weten. "Binnenkort krijgen jullie allemaal te horen hoe het nu verder gaat."

De ledenraad van Ajax wordt na het weekeinde ingelicht door Been. "We nemen de paasrust in acht en tillen de vergadering in elk geval over het weekeinde heen." De verwachting is dat tijdens de ledenraadsvergadering een benoemingscommissie wordt aangesteld, die kandidaten voor de commissarisposten gaat benaderen.

[NBA] Zeges voor Spurs, Oklahoma

In de NBA hebben de San Antonio Spurs de tweede wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs van Memphis Grizzlies gewonnen. De Spurs wonnen met 93-87 waardoor de stand in de best-of-seven nu 1-1 is.

Halverwege de wedstrijd keken de Spurs nog tegen een achterstand van drie punten aan. Mede dankzij Manu Ginobili, goed voor 17 punten, was de achterstand na het derde kwart omgezet in een kleine voorsprong.

Oklahoma City Thunder won ook in de tweede wedstrijd van Denver Nuggets. Oklahoma was met 106-89 te sterk. Kevin Durant (23 punten) en Russell Westbrook (21) waren met name verantwoordelijk voor de winst.

Ook de Los Angeles Lakers kwamen in actie. Zij wisten in eigen huis de New Orleans Hornets met 87-78 te kloppen, waardoor de stand in de play-offs tussen beide teams nu 1-1 is.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het bevorderen van de pedofilie in de kinderopvang.

De ministers van Sociale Zaken en van Veiligheid nemen de aanbevelingen van de Commissie-Gunning over. Op ieder kinderdagverblijf moeten altijd twee paar ogen per groep aanwezig zijn. Dat klinkt goed. Addertje onder het gras: op kinderdagverblijven waar dat “organisatorisch of om andere redenen” niet mogelijk is, geldt dit wat betreft de bewindspersonen niet. Dus malafide kinderdagverblijven, zoals Het Hofnarretje dat werd geleid door pedofielenvriend Albert Drent, kunnen gewoon hun gang blijven gaan. Hierbij spreek ik de hoop uit, dat de desbetreffende bewindspersonen binnenkort beiden moeten worden geopereerd aan een ernstige kwaal. En dan heb ik een vraag aan de heren:

Mexico: 68 ontvoerden bevrijd

De Mexicaanse autoriteiten hebben in het aan Texas grenzende noorden van het land 68 mensen bevrijd die door het beruchte Golf-drugskartel waren ontvoerd. De ontvoerden werden gevonden in een huis in de grensstad Reynosa.

Onder hen waren naast Mexicanen acht Guatemalanen, twee Hondurezen, een Savadoraan en een Panamees. Een deel van de slachtoffers zei door leden van het Golfkartel uit bussen op weg naar het station van Reynosa te zijn gehaald; anderen waren op het station zelf gekidnapt.

Het Golfkartel is met het Zetaskartel in een bloedige strijd om de macht over de drugshandel verwikkeld. Daarbij wordt geen enkele vorm van geweld geschuwd.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Kartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren zij mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord. De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden.

Sinds de regering van president Felipe Calderon vier jaar geleden een offensief tegen de kartels lanceerde zijn al ruim 34.000 mensen bij drugsgeweld om het leven gekomen.

Meer adoptiekinderen met handicap

Bijna zeven op de tien adoptiekinderen (65 procent) die vorig jaar naar Nederland kwamen hebben fysieke of geestelijke problemen. Een jaar eerder was dat nog 54 procent, schrijft het AD donderdag op basis van cijfers van de Stichting Adoptievoorzieningen.

De toename is geen verrassing. Adoptieorganisaties spraken vorig jaar al de verwachting uit dat het binnen enkele jaren niet meer mogelijk is een kind zonder medische problemen te adopteren. Het kan gaan om lichte handicaps zoals een gespleten lip, maar ook ernstigere problemen zoals hartgebreken. Ook kan het gaan om kinderen die seksueel zijn misbruikt door hun ouders.

De toename van het aantal adoptiekinderen dat onder de noemer 'special need' valt komt door de toegenomen welvaart en een adoptieverdrag uit 1993 waar steeds meer landen zich bij aansluiten. In het verdrag staat dat eerst wordt geprobeerd adoptiekinderen in eigen land bij een gezin onder te brengen. Pas als dat niet lukt, wordt uitgeweken naar het buitenland.

In landen als China, met 283 van de 628 adoptiekinderen in 2009 de belangrijke bron, zijn er steeds meer mensen die zich een adoptie kunnen veroorloven. Gezonde kinderen zijn meestal gewilder dan kinderen die extra zorg nodig hebben. Daardoor gaan alleen die kinderen nog naar het buitenland.

De vraag naar adoptiekinderen daalt. In 2005 waren er nog 3135 verzoeken, in 2009 waren dat er 1770.

Aanleg spitsstrook A1 vertraagd

De A1 krijgt voorlopig geen spitsstrook in het Gooi. De verbreding van de snelweg wordt uitgesteld door een uitspraak van de Raad van State. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

De Raad van State wees het Ministerie van Infrastructuur en Milieu er vorige maand op dat bij de plannen gebruik is gemaakt van gedateerde verkeersgegevens. "De aanleg van markering van de spitsstrook, de pechhavens en de geluidmaatregelen worden voorlopig uitgesteld", schrijft Schultz woensdag aan de Kamer.

De minister benadrukt dat het om een tussenuitspraak gaat en ze nog twaalf weken de tijd heeft het te herstellen. "Totdat er een einduitspraak is, ligt de zaak dus nog onder de rechter."

Aan de snelweg vindt momenteel bij het Gooi groot onderhoud plaats. Die werkzaamheden worden gewoon afgerond.

Copa del Rey zwaar beschadigd

De Copa del Rey, de Cup van de Koning, is de nachtelijke festiviteiten na de triomf van Real Madrid op Barcelona (1-0) niet ongeschonden doorgekomen. Verdediger Sergio Ramos liet de 15 kilo zware trofee uit zijn handen vallen toen hij de beker vanuit de open spelersbus aan de uitzinnige menigte in de Spaanse hoofdstad toonde. De Copa kwam tot ontzetting van de fans onder de wielen van het voertuig terecht.

De chauffeur zette de bus onmiddellijk tot stilstand. Toegesnelde agenten en ordebewakers haalden de zilveren cup onder de bus vandaan. Beschaamd nam de bestuurder de trofee snel mee naar binnen waarna de triomftocht door Madrid kon worden hervat. Volgens omstanders hebben stewards na het incident meer dan tien losse onderdelen van de gehavende Copa van de straat geplukt.

Copa del Rey zwaar beschadigd
Copa del Rey zwaar beschadigd (Foto: ANP)

Kabinet verlaagt uitkering in goedkoper land

Uitkeringen van autochtone en allochtone Nederlanders die buiten Europa wonen, worden aangepast aan het niveau van het woonland. Het plan van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) geldt voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering, de nabestaandenuitkering en de kinderbijslag, schrijft de Volkskrant.

De ministerraad besluit donderdag over het voorstel. Het vorige kabinet had al soortgelijke plannen.

Door de maatregel worden duizenden uitkeringen aangepast. In 2008 ging voor 5028 kinderen bijslag naar Marokko, voor 2370 naar Turkije, voor 1332 naar de VS, voor 413 naar Suriname en voor 404 naar Thailand, rekent de krant voor.

Per euro kan in sommige landen tot zes keer zoveel worden gekocht als in Nederland. Het kan dan 'winstgevend' zijn om naar een land buiten de Europese Unie te verhuizen. Daarom vindt het kabinet het logisch dat iemand die in een goedkoper land woont, ook minder uitkering krijgt. Door het aanpassen van de uitkeringen zou per jaar 30 miljoen euro kunnen worden bezuinigd.

De maatregel was al aangekondigd in het gedoog- en regeerakkoord. Op termijn wil het kabinet de betaling van kinderbijslag naar landen buiten de EU helemaal staken. Daarvoor moeten eerst veertig verdragen met andere landen worden aangepast.

Het kabinet is overigens niet van plan de uitkering te verhogen voor mensen die wonen in duurdere landen zoals Luxemburg en Zwitserland. De wijziging moet op 1 januari ingaan.

Zone rond Fukushima verboden gebied

De Japanse premier Naoto Kan heeft een zone van 20 kilometer rond de beschadigde kerncentrale Fukushima tot verboden gebied verklaard. Dat heeft een woordvoerder van Kan donderdag gezegd.

De maatregel gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht (lokale tijd) in. Daartoe heeft Kan besloten nadat de politie had geconstateerd dat in de evacuatiezone rond Fukushima nog circa zestig gezinnen verbleven.

Die gezinnen is te verstaan gegeven dat ze de zone van 20 kilometer moeten verlaten wegens het risico op blootstelling aan radioactiviteit. Mensen mogen alleen nog maar spullen ophalen uit het gebied onder toezicht van de overheid.

Het gebied van 20 kilometer rond Fukushima was eerder aangemerkt als evacuatiezone. Het was toen nog niet strikt verboden het gebied binnen te gaan.

Zone rond Fukushima verboden gebied
Zone rond Fukushima verboden gebied (Foto: ANP)

Vondst 26 lijken in noorden Mexico

Op een stuk grond in de deelstaat Durango in het noorden van Mexico zijn 26 lijken gevonden. Ze verkeren in een vergaande staat van ontbinding.

Daardoor hebben de autoriteiten de lichamen niet kunnen identificeren. Ook is niet bekend op welke wijze de 26 personen om het leven zijn gekomen, aldus justitie in Durango donderdag.

Durango is een van de deelstaten in het noorden van Mexico, die zijn getroffen door het geweld van de drugskartels. Onlangs werden in massagraven in de stad San Fernando in Tamaulipas, een andere deelstaat in het noorden van Mexico, de lichamen van 145 mensen gevonden. Drugskartel Los Zetas zou achter de dood van die personen zitten.

Het noorden van Mexico is al sinds 2006 het strijdtoneel van drugskartels die vechten om de beste smokkelroutes naar de VS. Sinds eind 2006 heeft de Mexicaanse drugsoorlog ruim 35.000 levens geëist.

'Bijna helft verpleeghuizen werkt onhygiënisch'

Bijna de helft van de verpleeghuizen werkt onhygiënisch. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat vloeren plakken, er een urinelucht in de gangen hangt, medicijnen over de datum zijn of medewerkers hun handen niet vaak genoeg wassen, schrijft De Telegraaf donderdag.

Zeven hygiënisten bezochten voor de Consumentenbond 37 verpleeg- en verzorgingshuizen om ze aan de hand van landelijke richtlijnen op 97 punten te beoordelen. De instellingen kregen al een voldoende als aan 80 procent van de onderzochte punten werd voldaan.

Toch haalden 15 van de 37 instellingen geen voldoende. Nog eens 7 instellingen haalden een krappe voldoende.

Bij 26 van de 37 huizen werden desinfecteermiddelen onjuist gebruikt. Ook zou 60 procent onvoldoende scoren als het gaat om het schoon houden van de handen. Bij een instelling werden de achterwerken met een washandje geveegd dat vervolgens met ontlasting en al bij het wasgoed werd gegooid. Bij een andere instelling werden po's uitgespoeld in een ruimte waar ook vriezers met brood staan.

De Consumentenbond had volgens de krant meer huizen aangeschreven voor een bezoek, maar de meesten hielden de deuren gesloten voor de onderzoekers. Er is nog niet veel controle op de hygiëne in verpleeghuizen. Ze worden niet vaak bezocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als het gebeurt, wordt het bezoek meestal aangekondigd.

Zorgorganisatie Actiz noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk, maar wijst erop dat er al hard wordt gewerkt om de hygiëne te verbeteren. Zo is er een helpdesk en wordt gewerkt aan een test waarmee organisaties zelf de hygiëne kunnen beoordelen.

Passiespektakel op stikvol plein

Op de Markt in Gouda wordt donderdagavond het media- en muzikale evenement The Passion rondom het lijdensverhaal van Jezus worden gehouden. Passiespelen worden vaker in Nederland opgevoerd in de periode rond pasen.

De omroepen RKK en de EO, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda werken daarbij samen.

Zanger Syb van der Ploeg vertolkt de rol van Jezus, zangeres Do speelt Maria en acteur Frank Lammers neemt de rol van Judas op zich. Zanger Thomas Berge speelt de rol van Petrus. Ook actrice Hanna Verboom en Jakhalspresentator Erik Dijkstra doen mee aan het religieuze spektakel.

Bij The Passion, dat om 20.30 uur op de Markt begint, worden tussen vijfduizend en tienduizend mensen verwacht. Het evenement wordt live uitgezonden op Nederland 3.

Passiespektakel op stikvol plein
Passiespektakel op plein Gouda (Foto: ANP)

HEMA waarschuwt voor verstikkingsgevaar babyketting

De HEMA waarschuwt donderdag voor een speenketting waar kleine kinderen in kunnen stikken. Het koordje kan loslaten, waardoor de kralen van de ketting vrijkomen en in de mond kunnen worden gestopt, staat in een advertentie in de landelijke dagbladen.

Het gaat om speenkettingen die vanaf juli 2010 zijn verkocht. De HEMA adviseert deze kettingen onmiddellijk buiten bereik van kleine kinderen te houden en terug te brengen naar het dichtstbijzijnde filiaal. De koper krijgt dan zijn geld terug.

FA beboet Carlton Cole na ongepaste tweet

De Engelse voetbalbond (FA) heeft West Ham United-spits Carlton Cole bestraft voor een bericht op Twitter. De Engels international moet 22.500 euro betalen voor zijn tweet.

Cole plaatste een racistische getinte tweet tijdens de oefeninterland tussen Engeland en Ghana in maart. In Wembley zaten ongeveer twintigduizend supporters van Ghana, waarna de aanvaller schreef: "Immigratie heeft Wembley omsingeld! Ik wist dat het een val was! Hahaha", aldus Cole.

"De enige manier om veilig uit het stadion te ontsnappen is als je een shirt van het Engelse team draagt en je je gezicht met de vlag van Saint George beschildert!" De FA vond de tweet ongepast en besloot een onderzoek in te stellen. Cole gaf aan het om een grap ging, maar dat ging niet op.

De FA legde Cole een geldboete van 22.500 euro op. De aanvaller wordt niet geschorst voor zijn opmerkingen. Dat komt zijn werkgever West Ham United ongetwijfeld goed uit. De boomlange spits strijd met The Hammers tegen degradatie met nog vijf competitiewedstrijden te gaan.

Was

Vooralsnog wil ik het over een aantal zaken niet hebben. Want wie kan het wat schelen? Ik zou het niet weten. Ik weet sowieso niet veel. Ik wil ook niet veel weten. Als je kennis hebt, dan willen anderen daar gebruik van maken. Ik heb wel eens geschreven dat ik niet wil weten hoe mijn wasmachine werkt, want als ik dat wél weet, dan moet ik in het huishouden nog gaan wassen ook. Dat was niet waar. Of nee, het is wel waar. Ik wíl niet weten hoe de wasmachine werkt, maar ik weet het toch. Sterker nog: in huize Langereis doe ik de was.

Kah: "Ik staar me niet blind op Feyenoord"

Pa-Modou Kah moet vooralsnog Roda JC verlaten komende zomer. De Gambiaanse Noor heeft een aflopend contract en de clubleiding lieten eerder al weten niet te willen verlengen.

Kah weet nog niet waar zijn toekomst. De mandekker verlaat Roda komende zomer na zeven seizoenen. "Er zijn wat aanbiedingen, maar ik vind het niet netjes die clubs nu al te noemen. Ik wil eerst het seizoen goed afsluiten", zei de 30-jarige verdediger tegen Voetbal International.

Als het aan Kah ligt dan zou hij graag de overstap maken naar Feyenoord, maar hij houdt alle opties open. "Het is geen geheim dat ik graag voor Feyenoord zou voetballen, maar dat speelt niet. Ik staar me daar ook niet blind op. Wel weet ik dat ik niet naar de woestijn wil."

"De komende drie jaar wil ik nog in Europa blijven", aldus de verdediger van Roda, die in het verleden uitkwam voor Valerenga IF en AIK Stockholm. Afgelopen weekend oogstte Kah veel lof met een fantastische omhaal tegen VVV-Venlo, waarmee hij Roda aan een 5-2 overwinning hielp.

Rockband schuldig aan dodelijke discobrand

De Argentijnse rockband Callejeros is toch schuldig aan een brand tijdens een optreden in 2004, waardoor bijna 200 mensen zijn omgekomen. Dat vonnis heeft het hoogste strafhof in het Zuid-Amerikaanse land woensdag uitgesproken, aldus Argentijnse media.

Twee jaar geleden waren de muzikanten nog vrijgesproken door een lagere rechtbank. De strafmaat wordt later bepaald, maar de zeven bandleden kunnen maximaal elf jaar celstraf krijgen.

In de nachtclub was vuurwerk afgestoken.

De eigenaar van de afgebrande discotheek, die eerder was veroordeeld tot 20 jaar celstraf, werd woensdag schuldig bevonden aan een lichtere aanklacht en kan dus een lagere straf tegemoetzien. Ook drie gemeenteambtenaren zijn veroordeeld, omdat ze tegen betaling van steekpenningen veiligheidsproblemen bij de getroffen discotheek door de vingers hadden gezien..

[Copa Del Rey] Real wint finale van Barça

In een spannende finale, die in de verlenging werd beslist, heeft Real Madrid beslag weten te leggen op de Copa Del Rey. De Portugees Cristiano Ronaldo kopte in de 103de minuut de enige goal van de wedstrijd binnen.

De wedstrijd begon voortvarend. Er waren kansen over en weer en keepers Pinto en Casilias lieten hun kwaliteiten zien door beide het doel schoon te houden. Richting het einde van de eerste helft kopte Pepe tegen de paal van doelman Pinto, maar de bal ging het doel weer uit.

In de tweede helft werd Barça wat sterker, het leek of Real in de eerste helft meer energie had verbruikt dan wat ze aankonden. Barcelona zette dit om in een doelpunt van Pedro. Hij stond echter buitenspel In de reguliere speeltijd bleef hij bij 0-0. 

Tijdens de verlenging was dan eindelijk de eerste goal te zien. Aanvaller Ronaldo kopte een voorzet van Angel di Maria feiloos binnen achter keeper Pinto. Dit bleek uiteindelijk genoeg om de Spaanse beker mee naar Madrid te nemen. 

FC Barcelona

0 - 1

Real Madrid

     103' Ronaldo 
 
 Gele kaart: Pedro, Messi, (FC Barcelona), Pepe, Xabi Alonso, Adebayor (Real Madrid)
 Rode kaart: Di Maria (120 /2xg) (Real Madrid)
 
Stadion: Estadio Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Undiano
 
Opstelling:   Opstelling:
Pinto
Alves
Mascherano
Piqué
Correia (Maxwell/119)
Xavi
Busquets (Keita/108)
Iniesta
Pedro
Messi
Villa(Afellay/106)
  Casillas
Arbeloa
Ramos
Carvalho (Garay/120)
Marcelo
Khedira (Granero/104)
Pepe
Xabi Alonso
Özil (Adebayor/70)
Ronaldo
Di María

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.