App helpt sporters met whereabouts

De Nederlandse sporters krijgen binnenkort de beschikking over een applicatie op hun mobiele telefoon waarmee ze eenvoudig de whereabouts kunnen wijzigen. Hierdoor kunnen ze met één druk op de knop de dopingautoriteiten laten weten waar ze zich bevinden.

De directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, Herman Ram, hoopt dat het NOC*NSF snel met geld over de brug komt voor het project waar ook InnoSport en leverancier Logica aan meedoen. Door het aanklikken van het icoontje geeft de sporter zijn huidige locatie door. Voorwaarde is wel dat de smartphone beschikt over een GPS-verbinding. Het systeem zou over twee maanden operationeel kunnen zijn.

"Whereabouts worden normaal gesproken op de computer ingevuld, een wijziging kan nu al per sms worden gemeld. Met de nieuwe applicatie wordt dat meer 'sophisticated'. Het gaat handiger en sneller. Voor de langdurige invulling kun je nog steeds beter achter je pc gaan zitten, maar als je je plannen verandert of je iets vergeten bent is dit veel makkelijker. Het is een toevoeging, geen vervanging," zei Ram.