Damschreeuwer tijdens dodenherdenking in cel

De man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde door op de Dam in Amsterdam te schreeuwen, zit in de cel vanwege winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, is hij voor negentig dagen vastgezet. Hierdoor zal hij ook tijdens de dodenherdenking op 4 mei vastzitten, meldt de politie.

Op AT5 doet de zogenoemde damschreeuwer zijn beklag. "Ik ben uit voorzorg vastgezet omdat ze bang zijn dat ik op 4 mei weer ga schreeuwen." Hij zou niet gestolen hebben. Ook zou hij geen plannen hebben om de komende herdenking te verstoren. "Ik zou op vakantie gaan, ik had al een ticket geboekt."

De politie ontkent dat hij uit voorzorg is vastgezet. "Hij heeft hij al heel vaak gestolen, dan is dit wat er met je gebeurt. In dit geval komt het ons goed uit", zegt een politiewoordvoerder.

De damschreeuwer moet een zogenoemde ISD-zitting afwachten waarin wordt bepaald of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders wordt geplaatst. Dat houdt in dat hij twee jaar kan worden opgesloten.

Vorig jaar verstoorde de man de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Het hof van Amsterdam oordeelde dat hier geen bewijs voor is.

De man werd in juni, kort na zijn vrijlating, weer opgepakt toen hij probeerde het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.