Oppositie wil opheldering over Torentjesdeal

De oppositie in de Tweede Kamer wil een spoeddebat over het bericht dat premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders in het Torentje afspraken hebben gemaakt met een Statenlid uit Zeeland over steun aan de coalitie.

Het Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland vertelde donderdag in het Algemeen Dagblad dat Rutte en Wilders hem onlangs in het Torentje hebben ontvangen. Hij erkent te hebben toegezegd bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei op de coalitie te stemmen, in ruil voor de belofte dat er geen nieuwe ontpolderingen komen.

PvdA-leider Job Cohen, die het spoeddebat aanvroeg, spreekt van een 'buitengewoon ernstige zaak'. Hij kreeg bijval van D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Cohen wil dat het debat volgende week plaatsvindt. De coalitiepartijen VVD, PVV en CDA willen het op de lange baan schuiven.

Premier Mark Rutte (VVD) ontkent dat hij toezeggingen heeft gedaan aan het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin in ruil voor diens stem bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat bleek donderdag op de wekelijkse persconferentie van Rutte.

Rutte zei er geen probleem in te zien dat hij Robesin, van de Partij voor Zeeland, op het Torentje heeft ontvangen, samen met PVV-leider Geert Wilders. "Het ligt voor de hand dat ik probeer te komen tot een meerderheid in de Eerste Kamer, als premier en als leider van mijn partij." Wilders was erbij omdat Robesin eerst contact met hem had gezocht, zei Rutte.

Rutte zei tot nu toe geen andere Statenleden te hebben ontvangen om hen over te halen om de coalitie te stellen, maar sloot niet uit dat dat nog gebeurt. Dat dat in het geheim gebeurt, is volgens Rutte onvermijdelijk. "Dit soort dingen kunnen niet in het openbaar."

Op 23 mei kiezen de leden van alle Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. VVD, PVV en CDA halen daar op eigen kracht net geen meerderheid, waardoor zij stemmen moeten zien te winnen van andere partijen.