Mazelen in opmars in Europa

De mazelen is in opmars in Europa. Van de meer dan 6500 gevallen die in de eerste drie maanden van dit jaar in 33 landen zijn gemeld deed driekwart zich voor in Frankrijk. Daar werden 4937 gevallen geregistreerd, vergeleken met 5090 in heel 2010. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gezegd.

De WHO wijt de recente uitbraak aan het feit dat te weinig kinderen zijn ingeënt, vooral in de leeftijdscategorie 10 tot 19 jaar, aldus Rebecca Martin, hoofd van het WHO-kantoor in Kopenhagen.

Om uitbarstingen van mazelen te voorkomen moet ongeveer 90 procent van de bevolking zijn ingeënt. Maar de vaccinatiecijfers in Europa zijn de afgelopen jaren gedaald. In bepaalde delen van het Verenigd Koninkrijk zakte de vaccinatiegraad zelfs onder de 50 procent, na een inmiddels ontzenuwde Britse studie over een vermeend verband tussen de combinatieprik tegen de bof, mazelen en rode hond en het ontstaan van autisme.

Mazelen is nu zo wijdverbreid in Europa dat reizigers de ziekte soms exporteren naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Afrika.