Pakistaans hof spreekt verkrachters vrij

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft vijf mannen vrijgesproken die beschuldigd werden van een beruchte groepsverkrachting in opdracht van een lokale dorpsraad. Een van de oorspronkelijk veertien verdachten zit nu nog vast. Mensenrechtenorganisaties hebben het besluit scherp veroordeeld.

Mukhtar Mai werd in 2002 verkracht nadat de dorpsraad die straf had verordonneerd omdat haar 13-jarige broer een affaire zou hebben met een vrouw uit een hogere kaste. Mensenrechtenorganisaties waren woedend en Mai kreeg internationaal veel aandacht omdat ze in plaats van beschaamd te zwijgen, zoals in Pakistan meestal gebeurt, haar verkrachters voor het gerecht sleepte.

Mai zei nu echter dat ze niet in beroep zal gaan. "Ik ben bang dat deze dertien mannen terugkomen naar mijn dorp en mij en mijn familie kwaad zullen doen", zei ze tegen Associated Press. "Ik heb mijn vertrouwen in rechtbanken verloren en ik laat mijn zaak nu aan Allah over. Ik weet zeker dat Allah degenen die mij verkrachtten zal straffen."

Mensenrechtenactivisten zeiden dat vrouwen door de beslissing in nog meer onzekerheid leven. "Dit is een tegenslag voor Mukhtar Mai, de strijd om geweld tegen vrouwen te beëindigen en de zaak voor onafhankelijke eerlijke rechtspraak in Pakistan", zei Human Rights Watch in een verklaring.