FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 april 2011

Parr: "Groenere F1 noodzakelijk"

Er lijken belangrijke stappen gezet te zijn om de Formule 1 vanaf het seizoen 2013 te gaan vergroenen. Williams-baas Adam Parr heeft in gesprek met Reuters enkele details losgelaten die zeer interessant zijn. Zo zouden de bolides in de pitstraat alleen op elektriciteit moeten gaan rijden.

In 2013 worden de huidige 2,4 liter V8-motoren ingeruild voor kleinere 1,6 V4-krachtbronnen die voorzien worden van een turbo. Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegen de verandering omdat het lawaai minder zou worden, maar volgens de experts hoeven daar geen zorgen over te zijn. Parr is van mening dat het proces van kleinere milieuvriendelijke motoren niet te keren is, omdat de sport technologisch vooruitstrevend moet zijn.

Volgens Parr zal het Kinetic Energy Recovery System vier keer zo krachtig worden als nu het geval is en zal de aandrijflijn ongeveer 800 pk hebben. "Je moet moderne technieken gebruiken, ik bedoel techniek die echt de toekomst is voor de straatauto's, waardoor je een zeer krachtige boodschap uitstraalt over milieuvriendelijkheid en wat de techniek hierin kan doen. Het racen zal net zo interessant of nog beter dan nu worden."

"In de Formule 1 is techniek een belangrijke drijfveer en de Formule 1 vindt zichzelf telkens opnieuw uit, of het nu iets voor de chassis of de motoren is, hier ontleent de sport zijn bestaansrecht aan. De mensen die niets willen veranderen zijn de mensen die nu voordeel hebben door niets te veranderen."

Directeur SNV kreeg 135 mille mee

De directeur van hulporganisatie SNV heeft bij zijn vertrek een kleine 135.000 euro meegekregen. Dirk Elsen stapte vorige maand op nadat SNV in opspraak was geraakt. Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) liet woensdag weten 'niet blij' te zijn met de royale gouden handdruk.

Elsen, die acht jaar directeur was van SNV, krijgt 11,5 maandsalarissen mee, wat neerkomt op 134.600 euro. Knapen wijst erop dat dit minder is dan waar hij op basis van de kantonrechtersformule recht op zou hebben gehad.

De bewindsman werd er door verschillende Kamerleden op gewezen dat deze formule alleen geldt bij ontslag, terwijl SNV liet weten 'met wederzijds goedvinden' afscheid te hebben genomen van Elsen. Als iemand zelf ontslag neemt wordt in principe alleen de opzegtermijn doorbetaald.

Knapen zegde toe dat de zogeheten generieke subsidie van SNV per 2015 stopt. Dit betekent dat de hulporganisatie niet langer in zijn geheel gesteund wordt, maar vanaf dan per project naar subsidie moet dingen. Momenteel krijgt SNV jaarlijks 75 miljoen euro generieke subsidie.

De Kamer lag in het debat over de in opspraak geraakte hulporganisatie op ramkoers. De SP en de PvdA drongen aan op vertrek van de complete directie en raad van toezicht vanwege de misstanden. SNV zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en de salarissen in de top waren veel te hoog. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers wees erop dat soberheid de norm dient te zijn bij hulporganisaties.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff vroeg zich af of het mogelijk is de huidige subsidie stop te zetten als blijkt dat SNV geen schoon schip kan maken. Knapen antwoordde dat dit niet mogelijk is, omdat de subsidie al tot 2015 is toegewezen en stopzetten 'onbehoorlijk' zou zijn.

[Coppa Italia] Emanuelson belangrijk voor Milan

Urby Emanuelson heeft AC Milan in de eerste halve finale van de Coppa Italia tegen Palermo behoed voor een thuisnederlaag. Door een goal van de oud-Ajacied in de 76e minuut eindigde het duel in San Siro in 2-2. Op 10 mei kan Palermo in eigen stadion proberen voor het eerst sinds 1979 weer eens de finale van het Italiaanse bekertoernooi te bereiken.

Zlatan Ibrahimovic zette AC Milan al na vier minuten op voorsprong, maar daarna kwam Palermo sterk terug. Javier Pastore zorgde na een kwartier spelen op aangeven van Mauricio Pinilla voor de gelijkmaker. Vroeg in de tweede helft stond Pastore zelf aan de basis van de goal van Abel Hernandez, die de Sicilianen op een 1-2 voorsprong zette. Emanuelson bracht beide ploegen vervolgens weer in balans.

Internazionale won dinsdagavond het eerste duel in de halve finale uit met 1-0 van AS Roma. De eindstrijd van de Coppa Italia wordt gespeeld op 29 mei.

[Premier League] Arsenal speelt gelijk tegen de Spurs

Arsenal is verdrongen van de tweede plaats in de Premier League. De Gunners bleven woensdag in een spectaculaire Londense derby tegen Tottenham Hotspur steken op 3-3. Daardoor worden ze op doelsaldo gepasseerd door Chelsea, dat op Stamford Bridge met 3-1 won van Birmingham City. Manchester United heeft zes punten meer dan Chelsea en Arsenal.

Robin van Persie was op White Hart Lane trefzeker namens Arsenal. Rafael van der Vaart nam bij de Spurs zelfs twee doelpunten voor zijn rekening. Vijf van de zes doelpunten vielen in de eerste helft.


Arsenal en Tottenham Hotspur in evenwicht. (Foto: Novum)

VS willen doodstraf voor aanslag USS Cole

De Verenigde Staten willen in een militair proces tegen de hoofdverdachte van de aanslag op de USS Cole in oktober 2000 de doodstraf eisen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag laten weten, meldden Amerikaanse media.

De Saudiër Abd al-Rahim al-Nashiri is aangeklaagd voor het plannen en voorbereiden van de aanslag op de Amerikaanse oorlogsbodem, waardoor zeventien Amerikaanse militairen om het leven kwamen. De verdachte wordt in het detentiecentrum van de Amerikaanse basis Guantanamo Bay gevangengehouden en zal daar voor een militaire commissie verschijnen. De commissie is omstreden omdat de rechten van verdachten beperkt zijn.

Het laatste woord over het proces en de strafmaat ligt bij de gepensioneerde viceadmiraal Bruce MacDonald. De militaire topjurist is belast met het toezicht op de militaire commissie op Guantanamo.

VS willen doodstraf voor aanslag USS Cole
VS willen doodstraf voor aanslag USS Cole (Foto: ANP)

'Prey-fans zullen niet teleurgesteld worden'

Prey-fans zullen volgens developer Human Head Studios niet teleurgesteld worden. De studio heeft de door fans geliefde portal- en gravity-puzzels laten vallen voor een first-person shooter met nog nooit vertoonde elementen. Prey 2 wordt een totaal andere game dan de eerste Prey maar nog niet alle fans zijn overtuigd door deze nieuwe opzet.

Maar Human Head mede-oprichter en projectleider Chris Reinhart verzekerde de pers ervan dat de fans verrast zullen gaan worden door de orginaliteit van de serie. "Portals and gravity were functions of The Sphere itself. So, the way we used them there was tied to The Sphere. That is not part of Prey 2," legde Reinhart uit. "We wanted to take players to some place new again and have them experience something new in the world. That was a big thing with Prey. We took players to The Sphere and gave them gameplay they hadn't seen before in a first-person shooter, although afterwards I had a number of people come up and talk to me and say, 'This is interesting, why has someone not done this before in a game?' We want the exact same thing with Prey 2.'' "When people see this and they play the open world shooter we've created, using the different gadgets and player abilities, I want people to come up to me afterwards and say, 'This is interesting, why did someone not do this before?'"

In Prey speelde je de rol van Cherokee Domasi "Tommy'' Tawodi, hij vocht tegen Aliens op een ruimteschip. In Prey 2 is de hoofdrolspeler Killian Samuels, een lenige sheriff en gevangenisbewaker die parcours-moves kan uitvoeren. Reinhart wil van Prey meer een franchise maken door deze aanpassing. Maar, "Tommy is still very much part of the Prey universe and Prey 2," vertelde hij. "We want to explore other parts of the Prey universe and expand it out. Obviously we're taking you to a different place here than Prey 1, 90 per cent of which took place on The Sphere. We wanted to explore the Prey universe and push out into different areas." "We still keep Tommy in the game and we wanted to explore other parts of the universe."

Opvallend is dat Prey 2 geen multiplayer heeft, terwijl Prey dat wel bevatte. "We're focused on making it a strong, powerful single-player experience," Reinhart said. "And we're tied with Bethesda, which has proven they are the masters of making awesome single-player experiences."

Prey 2 wordt in 2012 verwacht op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Prey 2

 

Sweet little lies

We maken ons er allemaal schuldig aan; leugentjes om bestwil. Dagelijks zelfs. Want, laten we eerlijk zijn, liegen ligt nu eenmaal in onze menselijke aard. En we kunnen het nog rechtvaardigen ook, soms loont het de waarheid wat te verdraaien. Hoofdpijn voorwenden is tenslotte een acceptabeler excuus om niet naar een verjaardagsfeestje te hoeven gaan, dan eerlijk te zeggen dat je er helemaal geen zin in hebt omdat de feestjes van de buurvrouw altijd zo gruwelijk saai zijn.

Verhoogd brandgevaar in diverse provincies

Vanwege de droogte en het groeiende risico van een natuurbrand geldt in de provincie Utrecht vanaf donderdag code oranje. Deze op een na hoogste code betekent groot gevaar. In de open natuur geldt dan ook een stookverbod, liet de veiligheidsregio Utrecht weten. Ook in Overijssel is vanaf donderdag code oranje van kracht, maakte de brandweer Twente bekend.

De veiligheidsregio Utrecht zet donderdag een verkenningsvliegtuigje in waarvan de bemanning speurt naar brandhaarden. Daarnaast moeten meetstations in de natuurgebieden en boswachters brand zien te voorkomen. Het stookverbod geldt voor negen gemeenten met een natuurbrandrisico waaronder Amersfoort, Zeist, Soest en Rhenen. In de provincie Utrecht hebben deze week al heidebrandjes gewoed in Leusden, Baarn en Leersum.

De brandweer in Drenthe adviseert gemeenten om de geplande paasvuren niet door te laten gaan. Hij vindt het niet verantwoord de paasbulten in brand te steken nu de natuur zo droog is. Gezien de weersverwachting zal dit niet veranderen. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het maken van paasvuren. Ook de brandweer in Friesland ontraadt paasvuren. De gemeente Skarsterlân heeft die zelfs verboden. Met Pinksteren mogen ze mogelijk wel worden ontstoken.

De brandweer in Twente vindt dat de paasvuren wel kunnen doorgaan. ,,Paasvuren zijn cultureel belangrijk en de locaties zijn over het algemeen bekend en controleerbaar'', aldus de brandweer. Het is daarom volgens de brandbestrijders mogelijk om vooraf extra maatregelen te treffen. Ook zijn in Twente kazernes op een aantal plaatsen bezet en is de brandweer extra alert.

Verhoogd brandgevaar in diverse provincies
Verhoogd brandgevaar in diverse provincies (Foto: ANP)

Waterpolosters Het Ravijn grijpen naast LEN Trophy

De waterpolosters van Fysius het Ravijn zijn er niet in geslaagd om de LEN Trophy te veroveren. Het Italiaanse Rapallo Nuoto was in de finale over twee wedstrijden te sterk.

Twee weken geleden werd in het eigen bad nog met 12-5 gewonnen, waarmee de eindzege al bijna een feit leek. Vandaag werd er echter met 12-3 verloren. De Italiaanse dames stonden met 11-2 voor toen Rianne Guichelaar in het laatste kwart scoorde. De Nederlandse ploeg kreeg weer hoop, maar daarna scoorden de Italiaanse dames weer. Het Ravijn slaagde er vervolgens niet meer in nog een keer te scoren.

De ploeg uit Nijverdal bereikte als eerste Nederlandse ploeg sinds Donk in het seizoen 1999-2000 een Europese finale.

Veroordelingen in Servië voor aanval op Gay Pride

Mladen Obradovic, de leider van de extreemrechtse Servische groepering Obraz, is woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanzetten tot geweld tijdens de Servische Gay Pride vorig jaar. Bij de optocht, de eerste Gay Pride ooit in het land, raakten meer dan 140 mensen, vooral politieagenten, gewond.

Volgens de Servische rechtbank heeft Obradovic groepen bijeengebracht met als specifiek doel het oproepen tot haat en discriminatie. Dertien andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van 8 tot 18 maanden.

Het is voor het eerst dat iemand wordt veroordeeld in Servië voor discriminatie van homoseksuelen. Homorechtenactivisten en liberale politici prezen de veroordeling, maar vinden de straffen wel te mild.

Marko Karadzic van de Liberale Democratische Partij noemde de veroordeling 'inadequaat' gezien de omvang van de onlusten bij de optocht. Ook Lazar Pavlovic van de Gay-Straight Alliance is niet tevreden met de strafmaat. "Dit vonnis is symbolisch, aangezien het de minimale straf is die de wet voorschrijft voor dit vergrijp."

Obradovic en de andere veroordeelden ontkennen iets te maken te hebben met de aanvallen op de Gay Pride en zeggen dat het proces tegen hen politiek gemotiveerd is. Obradovic gaf aan in hoger beroep te gaan. "Dit maakt ons alleen maar sterker", aldus Obradovic.

Kamp dwingt openheid pensioenkosten af

Pensioenfondsen moeten meer inzicht geven in de kosten van hun administratie en beleggingen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kondigde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer aan in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de pensioensector hiertoe de regels aan te passen.

Kamp heeft dit besloten na de publicatie van het AFM-rapport 'Kosten pensioenfondsen verdienen meer aandacht' vorige week. Door betere kostenbeheersing kunnen volgens de toezichthouder vooral kleinere en middelgrote fondsen hun vermogen op termijn aanzienlijk verhogen.

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, PVV, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP eiste daarop meer openheid van de fondsen. Volgens de Kamer hebben mensen die verplicht deelnemen aan een pensioenregeling het recht om te weten hoe er met hun geld wordt omgegaan.

Amerikaanse fotografen gedood in Misurata

Twee Amerikaanse journalisten zijn woensdag omgekomen door granaatbeschietingen in de belegerde Libische stad Misurata. Het gaat volgens Amerikaanse media om fotograaf, cameraman en regisseur Tim Hetherington en om persfotograaf Chris Hondros. Twee anderen raakten gewond.

Hetherington bracht vorig jaar de documentaire Restrepo uit. Daarvoor maakte hij een jaar lang deel uit van een Amerikaans legerpeloton in Afghanistan. De documentaire was genomineerd voor een Oscar, maar won niet.

Om Misurata wordt al weken hevig gevochten. Rebellen hebben de stad in handen en zijn omsingeld door troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. Die bestoken de stad aanhoudend met raketten en mogelijk ook met verboden clusterbommen. Ook zou het regime sluipschutters hebben ingezet. De afgelopen weken zijn naar verluidt zeker duizend mensen in de stad omgekomen.

Amerikaanse fotografen gedood in Misurata
Amerikaanse fotografen gedood in Misurata (Foto: ANP)

Söderling stelt ook teleur in Barcelona

Robin Söderling is op het graveltoernooi van Barcelona al in de tweede ronde uitgeschakeld. De als derde geplaatste Zweed, vorig jaar nog verliezend finalist, had nauwelijks iets in te brengen tegen Ivan Dodig uit Kroatië: 2-6, 4-6. Söderling werd vorige maand ook in Indian Wells en Miami al in een vroeg stadium uitgeschakeld.

Jürgen Melzer verkeert duidelijk in betere vorm. De als zesde geplaatste Oostenrijker, die vorige week in Monte Carlo Roger Federer uitschakelde, sloeg zich ten koste van Marcel Granollers naar de derde ronde: 6-1, 6-3. In de volgende ronde krijgt hij met Albert Montanes opnieuw een Spaanse tegenstander.

 

Friese Statenleden vergaderen papierloos

De Provinciale Staten van Friesland hebben alle 43 Statenleden een tabletcomputer in bruikleen gegeven. Het is de bedoeling dat de politici geen papier meer nodig hebben, wat besparingen moet opleveren.

Woensdag vergaderden de Statenleden voor het eerst in de nieuwe samenstelling. De leden krijgen geen documenten op papier meer aangeleverd, wat weer portokosten scheelt. De Statenleden moeten hun stukken downloaden op hun tabletcomputer. Nu geen papier meer nodig is, levert dat volgens de provincie een besparing van honderdduizend euro op.


Tablets ingevoerd voor Friese Statenleden (Foto: Novum)

Portal groot succes gebleken

De grote hype van deze week is toch wel de release van Portal 2 gebleken. Door de heisa rond de launch van deze game zou men bijna vergeten dat al deze tumult er niet zou zijn zonder zijn kleine voorganger. Een paar uur na de release van Portal 2 heeft Valve de verkoopcijfers van Portal vrijgegeven, en deze liegen er niet om.

Portal is in totaal een kleine vier miljoen keer over de toonbank gerold. GameSpot weet hier nog aan toe te voegen dat bij dit totaal de Steam-verkopen niet zijn meegenomen. We mogen er dus gerust van uit gaan dat het eigenlijke totaal ver boven de 4 miljoen komt.

Zo kunnen kleine dingen toch groots uitpakken en de vraag blijft of zijn grote broer dezelfde impact zal hebben op de industrie. Portal, zowel los als onderdeel van The Orange Box, en Portal 2 zijn verkrijgbaar voor PC, PS3 en Xbox 360.

Afzien van JSF zou 277 miljoen euro kosten

Als Nederland nu twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) koopt en een volgend kabinet toch niet kiest voor de JSF, dan is Nederland 277 miljoen euro kwijt. Dat is het bedrag dat Nederland stopt in de deelname aan de testfase.

Dat zei minister Hans Hillen (Defensie) woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer na vragen van de PvdA en D66.

De aanschaf van de testtoestellen wordt gesteund door een meerderheid van de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartij PVV en de SGP. Volgens Hillen heeft de PVV vorig najaar ook haar handtekening gezet onder de opleiding van Nederlandse piloten voor de JSF, die daarvoor medio 2012 naar de Verenigde Staten gaan.

PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman wil afzien van de opleiding van de Nederlanders, omdat het voor zijn partij geen uitgemaakte zaak is dat later echt voor de JSF wordt gekozen.

Afzien van JSF zou 277 miljoen euro kosten
Afzien van JSF zou 277 miljoen euro kosten (Foto: ANP)

Bejaarde fietser van snelweg geplukt

De politie heeft woensdag een bejaarde fietser van de snelweg geplukt. De 85-jarige Middelburger liep met zijn fiets over de A58 bij het Zeeuwse dorp Oost-Souburg.

Een passant, die de man rond 17.45 uur zag lopen, had zich over de man ontfermd en belde de politie. De man verklaarde dat hij de weg kwijt was. Agenten haalden de man en zijn fiets van de snelweg en wezen hem de goede richting.

Platini biedt excuses aan voor dure tickets

Michel Platini baalt van de enorme bedragen die fans moeten neertellen om op 28 mei in het Wembley-stadion de Champions Leaguefinale te kunnen bijwonen. "We hebben daarbij een vergissing gemaakt", erkende de voorzitter van de UEFA. "Maar het is ook niet eenvoudig een prijs voor een kaartje voor een Champions Leaguefinale vast te stellen."

De goedkoopste toegangsbewijzen voor de finale kosten 95 euro. Daar komt nog 31 euro aan administratiekosten bovenop. Twee jaar geleden in Rome konden fans voor zeventig euro het stadion binnen. Neutrale supporters zijn dit jaar zelfs minimaal 175 euro kwijt. Vergelijken met 2009 zijn kaartjes in sommige categorieën 85 procent duurder geworden.

Platini, die woensdag in Londen was om de bokaal van de Champions League aan burgemeester Boris Johnson te overhandigen, overweegt voor volgend jaar een andere aanpak. "Misschien moeten we naar een systeem dat het voor families mogelijk maakt aan goedkopere kaarten te komen. Al weten we niet voor welke bedragen deze tickets op de zwarte markt verhandeld zullen worden."


Platini biedt excuses aan voor dure tickets (Foto: Novum)

Ecclestone: "Formule 1 staat niet te koop"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone staat zijn sport niet te koop. De Brit reageert hiermee op geruchten dat mediatycoon Rupert Murdoch de commerciële rechten voor de sport over wil nemen van CVC Capital. Dat bedrijf kocht de rechten in 2006.

Sky News maakte vandaag het nieuws bekend dat de gesprekken over een overname van de Formule 1 zich in een vroeg stadium bevinden. De rijkste man ter wereld, Carlos Slim, zou ook betrokken zijn in het proces waar voor de transactie een nieuw bedrijf opgericht moet worden. Mocht het niet lukken dan zou het bedrijf een bod willen doen op alle tv-rechten.

"Nonsens. De sport is niet te koop," zei Ecclestone in The Telegraph als reactie op de geruchten.

Gilbert: "Enorme verrassing voor mezelf"

Philippe Gilbert is hard op weg om het Ardense drieluik op zijn naam te zetten. Na winst van afgelopen zondag in de Amstel Gold Race was de Belg vandaag de sterkste in de Waalse Pijl. Iets wat voor hem als een totale verrassing kwam, op de klim die hem eigenlijk niet lag.

"Dit is een enorme verrassing voor mezelf, ik had het echt niet verwacht," zei Gilbert, die eigenlijk geeneens om de zege mee wilde doen, tegen De Morgen. "Mijn ploegmaats bleven me maar aanporren om naar voren op te schuiven, en op een zestigtal kilometer van de streep heb ik dat ook gedaan. Bij de tweede passage op de Muur van Huy voelde ik me plots heel goed en dan heb ik de ploeg laten werken achter dat groepje met Kolobnev."

"Ik had mijn motivatie terug gevonden en ik kwam daardoor helemaal in de koers. Ik zag in die steile bochten dat Rodriguez wat gevangen zat, en omdat ik wist dat het daar heel moeilijk is om renners in te halen, heb ik mijn aanval vroeg ingezet. Niemand kwam tot mijn grote verbazing nog in de buurt. Het bleek dus het goede moment om aan te vallen."

Gilbert wil nu zondag Luik - Bastenaken - Luik op zijn naam zetten. "Ik weet echt niet meer waar mijn limieten liggen. Ik had nooit gedacht dat ik door deze lastige aankomst deze koers op mijn palmares zou kunnen zetten. Nu recupereren zal wel meevallen, omdat ik zo behouden heb gereden in het eerste gedeelte. Bovendien heb ik een dag meer om te recuperen in vergelijking tot de Gold Race."

Thor en Captain America krijgen vervolg

Marvel Studios is bezig met de vervolgfilms op Thor en Captain America. Dat heeft studiobaas Kevin Feige bekendgemaakt, schrijft het Britse muziektijdschrift NME. Opmerkelijk, want zowel de eerste Thor-film als Captain America: The First Avenger moeten nog in de bioscoop verschijnen.

"Thor gaat een nieuw avontuur beleven", zegt Feige over de Noorse dondergod. "En Captain America gaat de moderne wereld ontdekken in zijn eigen film". Captain America is in werkelijkheid militair Steve Rogers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt omgebouwd tot supersoldaat. Hij wordt ingevroren om te worden ontdooid tijdens latere conflicten.

Beide personages keren ook terug in het superheldenepos The Avengers, waarin vrijwel alle grote superhelden van Marvel voorkomen. Hierin zijn naast Thor en Captain America ook The Hulk (Mark Ruffalo), Iron Man (Robert Downey Jr.), Hawkeye (Jeremy Renner) en Black Widow (Scarlett Johansson) te zien. The Avengers wordt geregisseerd door Joss Whedon en gaat volgend jaar mei draaien.

Of Evans en Hemsworth ook in de vervolgfilms weer van de partij zijn, is nog niet duidelijk. Marvel lijkt echter kosten noch moeite te sparen om te zorgen dat de hoofdrollen steeds worden gespeeld door dezelfde acteurs.

Thor verschijnt volgende week in de Nederlandse bioscopen, Captain America: The First Avenger gaat op 28 juli in première.


(Foto: Novum)

'Zangeresje 'slechtste nummer' moet dood'

Vorige maand presenteerden we met gepaste trots het liedje 'Friday' van Rebecca Black. Het lied wordt door velen bestempeld als 'het slechtste liedje ooit'. Afkraken is een ding, maar het 13-jarige meisje krijgt zelfs doodsbedreigingen vanwege het liedje.

Rebecca is inmiddels al twee keer met de dood bedreigd, zo laat de politie van het Californische Anaheim weten. "Men wil de muziek van internet zien verdwijnen. Zo niet, dan zullen ze haar vermoorden."

De twee dreigementen zijn zowel telefonisch als per e-mail bij het meisje aangekomen. Hoewel het niet zeker is of Rebecca in levensgevaar is, neemt men de doodsbedreigingen zeker serieus.


Voor alle fans: nog een keertje 'Friday'

Twee leiders per groep op elk kinderdagverblijf

Bij elk kinderdagverblijf moeten twee leiders zicht op een groep hebben. Zo wordt de kans op seksueel misbruik van kinderen kleiner, schrijven ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

De ministers nemen daarmee een aanbeveling over van de commissie-Gunning. Die deed onderzoek naar de zedenzaak rondom het Amsterdamse kinderdagverblijf Het Hofnarretje en andere plekken waar hoofdverdachte Robert M. werkte.

In elk kinderdagverblijf moeten straks twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen kunnen zien of horen. Het kabinet vindt dat alleen van dit 'vierogenprincipe' kan worden afgeweken als dit in de praktijk tot problemen leidt, bijvoorbeeld bij kleine crèches. Nu is het nog zo dat aan het begin en het eind van de dag één groepsleider wordt toegestaan.

Ook ligt een wetsvoorstel klaar voor het invoeren van een meldplicht voor professionals bij seksueel misbruik. Verder wil het kabinet dat het uitwisselen van strafdossiers tussen EU-landen verplicht wordt.

Van Marwijk volgt N.E.C.-doelman Cillessen

Bondscoach Bert van Marwijk houdt de ontwikkeling van Jasper Cillessen in de gaten. De doelman van N.E.C. Nijmegen werd al een aantal keer bekeken door de technische staf van Oranje. Cillessen maakte dit seizoen zijn opwachting in het doel van N.E.C. Nijmegen nadat eerste doelman Gábor Babos geblesseerd raakte.

De 21-jarige doelman bleef sindsdien onder de lat staan ondanks de terugkeer van Babos, die nu genoegen moet nemen met een reserverol bij trainer Wiljan Vloet. Niet alleen Vloet is gecharmeerd van Cillessen. Volgens Voetbal International is de jonge goalie ook in beeld bij het Nederlands elftal. Namens de technische staf van Oranje werd Cillessen al een aantal keer bekeken door keeperstrainer Ruud Hesp en assistent-trainer Dick Voorn.

"Het is natuurlijk altijd goed als je spelers zich in de kijker spelen. Het zegt natuurlijk verder niet zoveel, maar voor een regionale club als N.E.C. is het al bijzonder om te zien dat de bondscoach één van de spelers aan het volgen is", reageert N.E.C.-directeur Jacco Swart in Voetbal International.

Hoge verkoopcijfers voor Apple

Apple heeft in de recent aangespannen rechtszaak tegen Samsung verkoopcijfers van iOS-devices uit de doeken gedaan. Apple kon aan de hand van de verkoopcijfers zien dat ze 108 miljoen iPhones, 19 miljoen iPads en 60 miljoen iPod Touches vóór maart 2011 hebben verkocht.

Sinds maart heeft Apple ook de iPad 2 en ze hebben er nu al zeer veel van verkocht. Apple heeft nu in totaal 187 miljoen iOS devices verkocht, terwijl Nintendo in zijn bestaan 'maar' 150 miljoen Nintendo DS spelcomputers heeft verkocht. Zo te horen doet Apple dus zeer goede zaken op het moment.

Apple zit niet stil, ze zijn alweer bezig met het ontwikkelen van een iPhone 5, wat volgens Apple weer een groot succes moet worden.

iOS

Zware val Rabocoureur Barredo

Het is de vraag of Carlos Barredo van Rabobank komend weekend kan starten in Luik-Bastenaken-Luik. Vanmiddag kwam de Spanjaard tijdens de Waalse Pijl zwaar ten val en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

"Ik hoop dat hij geen breuken heeft opgelopen. Hij had veel schaafwonden. De vork van de fiets was afgebroken, zijn zadel ook. De verwondingen zagen er niet vrolijk uit. Het lijkt me dat hij zondag Luik niet kan rijden, maar eerst afwachten hoe het precies zit," aldus de ploegleider van Rabobank, Frans Maassen.

RBC wil vrouwenvoetbalteam opzetten

RBC Roosendaal heeft zich bij de KNVB gemeld om volgend jaar met een team in de vrouweneredivisie uit te mogen komen. Voorwaarde voor toetreding is echter wel dat de club er in slaagt om komend seizoen in de Jupiler League uit te komen. Momenteel loopt hiervoor een reddingsplan.

De KNVB is op zoek naar nieuwe teams voor de vrouweneredivisie nu sc Heerenveen, AZ en Willem II besloten hebben de stekker er uit te trekken. Aanvankelijk deed ook FC Utrecht dit, maar dat elftal gaat in een aparte stichting verder.

Italiaanse bond handhaaft schorsing Zlatan

Zlatan Ibrahimovic blijft voor drie duels geschorst in de Serie A. Zijn club AC Milan ging bij de Italiaanse bond FIGC in beroep tegen de straf, maar kreeg nul op het rekest. De Zweeds international werd bestraft voor het beledigen van een lijnrechter op 10 april in het met 2-1 gewonnen duel op bezoek bij Fiorentina.

Zlatan zat afgelopen weekeinde tegen Sampdoria (3-0) al één duel schorsing uit en mist nu ook de ontmoetingen met laagvliegers Brescia en Bologna. Vorige maand werd de voormalig Ajacied al geschorst vanwege het slaan van een tegenspeler. De straf werd in hoger beroep teruggedraaid van drie naar twee duels.

Trainer Massimiliano Allegri nam Zlatan wel op in zijn wedstrijdselectie voor de Coppa Italia. Palermo komt vandaag op bezoek in San Siro voor de eerste van twee duels in de halve finale van het Italiaanse bekertoernooi.

In de Serie A heeft Milan met nog vijf duels te gaan een voorsprong van zes punten op naaste achtervolger Napoli. Aartsrivaal Internazionale, dat de laatste vijf jaar met de Scudetto aan de haal ging, staat daar twee punten achter. De Rossoneri waren in 2004 voor het laatst kampioen van Italië.

Bakvissen mishandelen meisje (11) Hengelo

Een 11-jarig meisje uit Hengelo is vrijdag mishandeld door twee meiden van ongeveer 15 en 16 jaar. Het meisje heeft deze week aangifte gedaan, meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer was aan de Oversteweg aan het spelen met twee vriendinnetjes toen twee meiden die langsfietsten opmerkingen maakten over het speelgoed van het 11-jarige meisje. De meisjes fietsten door, maar kwamen later terug. Ze scholden het slachtoffer uit, pakten haar vast en sloegen haar meerdere keren.

De meiden gingen ervandoor toen twee passerende jongens zeiden dat ze op moesten houden.

Nieuwe Mass Effect 3 details

In opvolging van de uitgebreide informatie die enige tijd geleden was vrijgegeven heeft nu ook een Spaans blad nieuwe details over het komende deel van de Mass Effect-reeks. De informatie bevat spoilers voor degenen die de reeks nog niet gespeeld hebben.

Shepards bondgenoot in deel twee, Cerberus, keert zich tegen de redder van de mensheid. In het begin van het avontuur wordt uitgelegd waarom deze extremistische organisatie tegen hun voormalige protégé keert. Cerberus zal de speler onder andere met Mechas, assault units en diverse ninja-achtige shock-troepen het leven lastig maken. Een andere notoire vijand zijn natuurlijk de Reapers. De synthethische aartsvijanden zullen voorkomen in verschillende lengtes, waarvan de kleinste 500-600 meter en de grootste rond de twee kilometer.

De gameplay krijgt in het nieuwe deel een flinke update. Om de tactische mogelijkheden groter te maken kan de speler nu ook naar dekking rollen en springen. Ook is er een grotere variatie in mêlee aanvallen. Zo wordt er specifiek een nieuwe class genoemd: "Heavy Melee." Bioware herintroduceert ook het customizen van wapens. Vijf verschillende aspecten van wapens kunnen nu aangepast worden, waaronder het zicht van wapens. Verder zullen vijanden nu ‘dynamische schade' ontvangen. De spelers moeten, bijvoorbeeld, bij de Cerberus Mechas op een zwak punt schieten, de glazen cockpit, om deze te vernietigen. Bij andere vijanden kan men enkel met een goed-gemikte headshot het gevaar uit de weg ruimen.

In Mass Effect 3 worden de omgevingen ook grootser opgezet. Het is de bedoeling dat complete steden tot leven komen, architectuur gedetailleerder wordt en dat de speler real-time space-ship battles kan zien terwijl zij een missie doen. Er wordt ook gebruik gemaakt van nieuwe belichtingstechnieken, om zo dichter in de buurt van fotorealisme te komen. Het blad vermeldt dat er misschien ruimte-gevechten in deel drie kunnen voorkomen, maar dit is vooralsnog niet bevestigd.

Exploratie wordt in het spel geheel anders vormgegeven. Er zullen geen voertuigen bestuurbaar zijn zoals de Mako uit deel één. Dit betekent niet dat er geen voertuigen zullen zijn, maar deze zijn nog niet bekendgemaakt. Ook is er een nieuw scanning-systeem van planeten. Dit was een feature waar Bioware veel kritiek op kreeg na het maken van deel twee.

Spelers kunnen in ME3 voor het eerst de aarde zien. De speler zal onder andere New York en London bezoeken. Mars, een Salarian-wereld en Koriana (wellicht een Quarian of Krogan-wereld) zal de speler ook bezoeken. Volgens het blad duurde de ontwikkeling van elke omgeving ongeveer een half jaar.

Bioware zal het verhaal rond Shepard in deel drie tot een einde brengen, maar Bioware wil verder gaan met de franchise. Onder andere een MMO-FPS en een platformer worden als kandidaten genoemd.

Mass Effect 3 zal in de herfst uitkomen voor Xbox 360, PS3 en PC.

Pattinson blij met einde Twilight-saga

Robert Pattinson is opgelucht dat de opnames van de laatste Twilight-film, Breaking Dawn - Part 2, voorbij zijn. "De draaidagen duurden heel erg lang," zegt een opgewekte Pattinson tegen de Amerikaanse entertainmentzender E!

"We hebben acht maanden gewerkt en het was zwaar", zegt de 24-jarige acteur. "Tegen het einde was iedereen helemaal klaar met de film." Nadat alle scènes waren opgenomen, was er geen feestelijke afsluiting. "Dat was een anticlimax," vertelt Pattinson.

"Ik was 's avonds klaar met filmen en de volgende dag vloog ik naar Amerika voor de première van een andere film." De acteur heeft het over het drama Water for Elephants waarin hij te zien is naast Reese Witherspoon.

Pattinson heeft geen idee wat hij met zichzelf aanmoet nu de opnames van de vijfde Twilight-film achter de rug zijn. "Ik weet niet meer wie ik ben", grapt de Brit. "Ik begrijp nog steeds niet wat het inhoudt om niet iedere drie maanden een Twilight-film op te nemen."

The Twilight Saga: Breaking Dawn is in twee delen verfilmd en gaat over de liefde tussen de vampier Edward Cullen (Pattinson) en Bella Swan, gespeeld door Kristen Stewart. De laatste twee Twilight-films komen dit jaar en volgend jaar uit.


Robert Pattinson (Foto: Novum)

Kraaij junior verlaat Lienden komende zomer

Hans Kraaij junior is bezig aan zijn laatste weken als trainer van zondagtopklasser FC Lienden. De televisiepresentator is dan zeven seizoenen actief geweest bij de club.

Als trainer van Lienden was Kraaij junior zeer succesvol. Hij loodste de ploeg naar diverse promoties en uiteindelijk naar de Topklasse. Daarin staat Lienden momenteel achtste en is het zeker van lijfsbehoud. Dit is vooral het gevolg van een goede serie na de winterstop, want in de eerste seizoenshelft presteerde Lienden wisselvallig en was er de nodige onrust.

Kraaij junior stuntte diverse keren in de KNVB-beker met Lienden. Hij maakt zich geen zorgen over zijn toekomst. "Ik hoorde dat er wel tien Topklassers zijn die volgend seizoen in de top vijf willen eindigen en daarvan zal er in november heus wel eentje bij de ondersten staan. Dan zal er tegen die tijd best wel een teleurgestelde, ambitieuze club zijn die besluit Hans Kraaij junior te bellen", zegt hij tegen Topklasser.nl

Schrijver aan de slag met Fast and Furious 6

Fast Five (Fast & Furious 5) moet nog in de bioscopen verschijnen, maar filmstudio Universal is al druk bezig met het vervolg op de keiharde actiefilm. Chris Morgan is aangesteld om het zesde deel te schrijven, meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Morgan heeft ook de scenario's geschreven van Fast and Furious deel drie tot en met vijf. Het vijfde deel gaat 5 mei in première. De scenarist heeft voor de filmstudio ook de scenario's geschreven van de actiethriller Wanted uit 2008, met Angelina Jolie in de hoofdrol, en de samoeraifilm 47 Ronin met Keanu Reeves, die eind volgend jaar moet uitkomen.

Hoofdrolspeler Vin Diesel maakte eerder al bekend dat een zesde Fast and Furious-film eraan zat te komen. Of hij ook in dit zesde deel gaat spelen, is onbekend.


Poster Fast Five (Foto: Novum)

Silberbauer verruilt Utrecht voor Young Boys

Michael Silberbauer speelt volgend seizoen voor BSC Young Boys. De speler van FC Utrecht tekende vandaag een contract tot medio 2015 in de Zwitserse hoofdstad. Utrecht ontvangt geen transfersom voor de overgang van de controlerende middenvelder, laat de Zwitserse club weten.

Aanvoerder Silberbauer stond in de belangstelling van enkele buitenlandse clubs en wilde zijn aflopende contract in de Domstad niet verlengen. De negentienvoudig Deens international kwam in 2008 over van FC Kopenhagen en speelde tot op heden negentig duels voor Utrecht, waarin hij zes keer scoorde. In 2009 werd hij verkozen tot speler van het seizoen.

Nadal eenvoudig door in Barcelona

Rafael Nadal heeft zich overtuigend weten te plaatsen voor de achtste finales bij het ATP-toernooi in Barcelona. De als eerste geplaatste Spanjaard was zijn landgenoot Daniel Gimeno-Traver met tweemaal 6-1 de baas.

"Ik speelde best goed vandaag. Al maakte hij soms wel wat meer fouten dan gebruikelijk, maar daar wist ik dan wel weer raad mee. Het is goed om hier weer terug te zijn," aldus Nadal na afloop.

Nadal won het toernooi in Barcelona vijfmaal op rij (2005-2009). Vorig jaar kon hij niet meedoen vanwege een blessure.

OM eist veertien jaar voor doodsteken vriend

Een 21-jarige vrouw uit Tiel gaat als het aan justitie ligt veertien jaar de cel in. Ze wordt ervan verdacht dat zij haar 21-jarige vriend uit Den Haag vorige jaar midden op straat heeft doodgestoken. De vrouw heeft de moord bekend.

Twee medeverdachten, een 18-jarige zus en een 21-jarige nicht van de Tielse, hoorden een gevangenisstraf van 163 dagen tegen zich eisen. Dat is gelijk aan hun voorarrest, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De Tielse vrouw had al langer problemen met haar vriend. Volgens de officier van justitie hadden de twee een knipperlichtrelatie en hadden ze geregeld ruzie. Ook op de avond van de moord, op 25 juli, hadden ze ruzie, waarna de verdachte naar Den Haag ging om haar vriend te spreken.

Ze toog met de twee andere vrouwen naar Den Haag en ontmoette haar vriend in de buurt van het Kaapseplein. Daarvoor waren de drie eerst langs het huis van de zus gegaan om een mes op te halen.

Op camerabeelden is te zien hoe de drie het slachtoffer achteruitdreven. De man probeerde weg te rennen waarna de drie vrouwen hem sloegen en schopten. In een zijstraat werd hij vervolgens in zijn hart gestoken door de Tielse. De vrouw heeft dat toegegeven.

Omdat niet duidelijk is wat er precies in de zijstraat is gebeurd, worden de twee medeverdachten alleen verdacht van openlijk geweld. Zij verklaarden dat zij pas achteraf wisten dat de man neergestoken was.

Het slachtoffer werd bloedend aangetroffen op de Hoefkade. Voorbijgangers brachten hem naar een ziekenhuis waar hij een dag later overleed. De rechtbank doet op 9 mei uitspraak.

Voeckler pakt ritzege in Trentino

Thomas Voeckler heeft de 184 kilometer lange tweede rit van Dro naar Ledro Bezzeca in de Ronde van Trentino op zijn naam geschreven. De Fransman van Europcar finishte voor het Pools-Italiaanse Lampre-duo Przemyslaw Niemec en Michele Scarponi. Thuisfavoriet Scarponi nam de leiderstrui over van Andreas Klöden. Voeckler staat vijfde.

De vierdaagse rittenkoers, die vorig jaar werd gewonnen door de afwezige Alexandre Vinokourov, vervolgt donderdag met een rit over 170 kilometer van Molina di Ledro naar Fai della Paganella. De Italiaanse wielerwedstrijd eindigt vrijdag met een rit van ruim 160 kilometer van Andano naar Madonna di Campiglio.

Trots op Nederland verliest afdeling Lelystad

De twee raadsleden van Trots op Nederland in Lelystad hebben zich afgescheiden van de partij van Rita Verdonk. Ze gaan verder onder de naam Lelystads Belang. Dat heeft de gemeente Lelystad woensdag gemeld.

De twee raadsleden, Wim Raijmakers en Ronald Brouwer, denken meer voor Lelystad te kunnen betekenen 'met een eigen Lelystads gezicht'. De standpunten van de partij blijven grotendeels hetzelfde.


Rita is niet trots op Lelystad (Foto: Novum)

Bijna 3000 mensen op plein voor herdenking Alphen

Ongeveer 2500 tot 3000 mensen zijn woensdag bijeengekomen op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn om de herdenking van de schietpartij op een groot scherm te volgen. De herdenking begon om 12.00 uur in Theater Castellum en was alleen toegankelijk voor slachtoffers en hulpverleners. In het theater zaten nog eens ongeveer zevenhonderd mensen.

Het overige publiek kon de herdenking op het Rijnplein, voor het theater, volgen. Op het plein waren veel uniformen te zien. Er waren bereden politie en motoragenten aanwezig, maar ook andere hulpdiensten.

Onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en leden van het kabinet woonden de herdenking bij. Op het programma stond onder meer een toespraak van premier Mark Rutte (VVD) en waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn.

De burgemeester zei eerder dat de ouders van Tristan van der V. niet bij de herdenking aanwezig zijn. Ze voelen een enorme last en kunnen het niet aan om tussen de mensen te staan die slachtoffer zijn geweest van de daden van hun zoon.

Kort geding dreigt over nieuwe naam Hofnarretje

Kinderdagverblijf Het Hofnarretje mag zijn naam niet veranderen in De Vlinderhof. Dat vindt althans een kinderdagverblijf in Aalsmeer met die naam, dat dreigt met een rechtszaak.

De eigenaar van Het Hofnarretje, Albert Drent, registreerde de naam vorige week bij de Kamer van Koophandel. Als hij de naamswijziging niet ongedaan maakt, dreigt advocaat Thomas van Vugt namens De Vlinderhof in Aalsmeer naar de rechter te stappen.

Het Hofnarretje is het kinderdagverblijf waar Robert M. werkte, de hoofdverdachte in de Amsterdamse kindermisbruikzaak. "Mijn cliënte wil niet met de heer Drent en zijn kinderdagverblijf geassocieerd worden." Kinderopvang De Vlinderhof in Aalsmeer bestaat al enkele jaren en staat ook geregistreerd in het register van de Kamer van Koophandel.

Het is in strijd met de wet om een handelsnaam te voeren die al wordt gebruikt, stelt de raadsman. Zeker als dat gebeurt door een bedrijf in dezelfde branche en in dezelfde regio. Er bestaan wel uitzonderingen. Zo kan iemand niet de naam 'kinderopvang' claimen en vervolgens anderen verbieden dat woord nog te gebruiken.

Van Vugt heeft woensdag een aangetekende brief naar Drent gestuurd. "Ik heb zijn e-mailadres niet." Als een inhoudelijke reactie donderdag uitblijft, spant hij een kort geding aan.

De woordvoerder van Drent was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ter Steege in film over kinderprostitutie

Johanna ter Steege gaat in de film Lilet Never Happened spelen, maakt de producent woensdag bekend. De film van regisseur Jacco Groen is een aanklacht tegen kinderprostitutie.

Lilet Never Happened gaat over een Filippijns-Amerikaans straatmeisje Lilet dat een van de bekendste kinderprostituees van Manilla wordt. De 49-jarige Ter Steege speelt een sociaal werkster die probeert Lilet uit de seksindustrie te halen.

De film wordt momenteel opgenomen in de hoofdstad van de Filippijnen, Manilla. Lilet Never Happened wordt onder meer geproduceerd door Mike Downey die regelmatig samenwerkt met de Britse regisseur Stephen Daldry, bekend van The Hours en The Reader. De film komt begin 2012 uit.

Ter Steege speelde vorig jaar in de Nederlandse film Tirza. Ze had de rol van Alma, de ex-vrouw van hoofdpersoon Jörgen Hofmeester, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. De actrice is één van de weinig Nederlanders in de film die vooral bestaat uit Filippijnse acteurs.


Johanna ter Steege (Foto: Novum)

Iniesta mag spelen in halve finale Champions League

Barcelona kan in de halve finale van de Champions League gewoon over Andres Iniesta beschikken. De middenvelder wordt door de UEFA niet extra gestraft. Dat maakte de Europese voetbalbond vandaag bekend, meldt Barcelona. Iniesta krijgt ook geen boete.

De UEFA onderzocht de mogelijkheid voor een extra straf omdat Iniesta bewust een gele kaart pakte. Dat deed hij in de eerste wedstrijd van de kwartfinale tegen Shakhtar Donetsk, toen Barcelona al ruim voor stond. Daardoor miste hij de return, maar zou hij weer inzetbaar zijn voor de halve finale.

In de halve finale speelt Barcelona tegen aartsrivaal Real Madrid. Die ploeg kreeg eerder wel straf toen een aantal spelers in de eerste ronde tegen Ajax bewust een kaart pakte.


Iniesta mag spelen in halve finale Champions League (Foto: Novum)

Litmanen plakt er nog een jaar aan vast

Jari Litmanen is toch nog niet klaar met voetbal. De 40-jarige Fin, die zijn loopbaan bij zijn jeugdliefde FC Lahti leek te hebben afgesloten, tekende een contract voor een jaar bij HJK Helsinki. Dat maakte de ploeg uit de Finse hoofdstad, waar Litmanen in 1991 ook al eens een seizoen speelde, vandaag bekend.

Litmanen speelde in zijn lange loopbaan onder meer voor Ajax, FC Barcelona en Liverpool. In Engeland kwam hij bovendien nog uit voor Fulham en in Duitsland was hij in dienst bij Hansa Rostock. Ook het Zweedse Malmö FF was een tijdje zijn club. Hij speelde 137 interlands voor Finland.


Litmanen plakt er nog een jaar aan vast (Foto: Novum)

Israëlische steun voor Palestijnse staat

Een groep prominente Israëlische intellectuelen en kunstenaars heeft haar steun uitgesproken voor de oprichting van een Palestijnse staat. Dat hebben de 47 ondertekenaars woensdag in een verklaring laten weten.

In de verklaring geven ze aan dat voor een Palestijnse staat de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 gehanteerd moeten worden. Onder de 47 ondertekenaars van de verklaring bevinden zich zestien winnaars van de Israël-prijs, de hoogste civiele onderscheiding in Israël. Onder anderen mensenrechtenactivist Shulamit Aloni en Holocausthistoricus Yehuda Bauer ondertekenden de verklaring.

De ondertekenaars roepen tevens op tot het terugtrekken van Israëlische militairen van de Westelijke Jordaanoever.

Haye en Klitschko treffen elkaar in Hamburg

David Haye en Wladimir Klitschko boksen op 2 juli in de Imtech Arena in Hamburg om de wereldtitel. Het management van Klitschko, regerend wereldkampioen van de bonden IBF en WBO, kwam tot overeenstemming met voetbalclub Hamburger SV over gebruik van het stadion in juli. Het gevecht zou oorspronkelijk in juni plaatsvinden.

"We zijn erg gelukkig dat dit megagevecht eindelijk vaststaat", verklaart manager Bernd Bönte namens Klitschko. "We verwachten dat het duel in meer dan 150 landen live of met vertraging wordt vertoond."

Hayes verloor in zijn loopbaan slechts eenmaal in 26 duels en sloeg 23 tegenstanders knock-out. Oekraïner Klitschko won 55 van zijn 58 partijen. Hij mepte 49 man tegen het canvas.

De 30-jarige Haye zou de vier jaar oudere Klitschko in 2009 al treffen, maar een rugblessure hield de Britse kampioen van de WBA destijds aan de kant. Na de langverwachte ontmoeting wil Haye het voor zijn pensioen ook nog opnemen tegen Klitschko's oudere broer Vitali, houder van de wereldtitel in de WBC.

De Klitschko-broers hebben altijd gezegd dat een broedergevecht geen optie is.

Gilbert ook de sterkste in Waalse Pijl

De Belgische wielrenner Philippe Gilbert heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De 28-jarige coureur van Omega Pharma-Lotto kwam na 201 kilometer als eerste over de streep op de Muur van Hoei.

Gilbert, die op de slotklim iedereen uit zijn wiel reed, was afgelopen zondag ook al de sterkste tijdens de Amstel Gold Race.

De Waalse Pijl geldt als voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik, de topklassieker die zondag op het programma staat.

Gilbert ook de sterkste in Waalse Pijl
Gilbert ook de sterkste in Waalse Pijl (Foto: ANP)

Chinese 3D-pornofilm start beter dan Avatar

De Chinese erotische komedie 3D Sex and Zen: Extreme Ecstasy heeft in Hong Kong een betere premièreavond beleefd dan het Amerikaanse 3D-megasucces Avatar uit 2009. Tot vorige week was het record in handen van Avatar, die op de openingsavond 0,24 miljoen euro opbracht. De seksfilm heeft dit met een eerste dagopbrengst van een kwart miljoen weten te overtreffen, schrijft de BBC.

De sekskomedie is een remake van de gelijknamige film uit Hong Kong uit 1991, die is gebaseerd op een eeuwenoude erotische Chinese tekst. De hoofdpersoon is een seksueel gefrustreerde man in het oude China die zichzelf verliest in de harem van een bevriende hertog.

Sex and Zen: Extreme Ecstasy, die door de makers wordt beschreven als 'de eerste echte 3D-seksfilm', is in China gemaakt met acteurs uit zowel China als Hong Kong. De film wordt vanwege de expliciete seksscènes niet in China vertoond. De Chinezen hebben al bustours georganiseerd zodat ze de film in Hong Kong kunnen bekijken. De film heeft na vijf dagen ruim 1,53 miljoen euro opgebracht.

Ook in andere landen doet de film het spectaculair. In Taiwan was de eerste weekendopbrengst ruim 400 duizend euro, het succesvolste openingsweekend van een Kantonees gesproken film in een jaar. Daarnaast is de film inmiddels verkocht aan onder andere Australië, Peru, Korea, Frankrijk, Italië and Rusland. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland verschijnt.


3D Porno film start beter dan Avatar (Foto: Novum)

Schouder gevonden in gracht in Amsterdam

De politie heeft dinsdagavond een schouderdeel gevonden in de Passeerdersgracht te Amsterdam. Deze is waarschijnlijk van de vermiste Ier Paul Nolan Miralles. Dat bevestigt een politiewoordvoerder tegen AT5.

Eerder liet de zus van Miralles al weten dat er een schouder is gevonden. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen of het lichaamsdeel inderdaad van de vermiste Ier is.

De politie vond dinsdagavond ook delen van de jas en tas van Miralles in de schroef van een rondvaartboot. Vanmiddag wordt verder gezocht in het water rond het Max Euweplein.

Op de brug bij het Max Euweplein zijn ondertussen kaarsjes neergezet ter nagedachtenis aan de 36-jarige Ier. Paul Nolan Miralles verdween vorige week dinsdag. Gisteren kwam in de Singelgracht een lichaam bovendrijven. Nadat een rondvaartboot langs kwam varen, verdween het stoffelijk overschot weer onder water. In de tussentijd hadden vier collega's van het Hard Rock Cafe hun vermiste vriend al geïdentificeerd.

Sarkozy belooft meer luchtaanvallen op Libië

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft rebellenleider Mustafa Abdel Jalil in Parijs beloofd meer luchtaanvallen uit te laten voeren op het leger van de Libische leider Moammar Gadhafi. Dat zei hij woensdag in Parijs.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk namen het voortouw in het internationale militaire ingrijpen dat de Veiligheidsraad 17 maart in een resolutie wettigde.

Sarkozy belooft meer luchtaanvallen op Libië
Sarkozy belooft meer luchtaanvallen op Libië (Foto: ANP)

Hagenaar vast voor beroven peuter en kleuter

De politie heeft dinsdag een 19-jarige Hagenaar opgepakt voor het beroven van een 5-jarig meisje en een 2-jarig jongetje. De man sloeg zaterdag toe toen de twee slachtoffertjes aan het spelen waren in een speeltuin aan de Saenredamstraat in Den Haag. Hij rukte een ketting van de nek van het meisje en pakte twee armbandjes van het jongetje af, meldt de politie.

Familieleden van de kinderen en de politie waren snel ter plaatse, maar de dader was toen al gevlogen. Wel had hij zijn scooter laten staan. Zo kon de politie, die de zaak hoog opnam, snel achterhalen om wie het ging. Meerdere pogingen om de jongen vervolgens aan te houden, liepen echter op niets uit. Uiteindelijk leverde de vader van de jongen hem dinsdagavond af op het politiebureau. De jongen wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter.

Ook Oenema naar schaatsploeg Groenewold

Thijsje Oenema verkast naar de nieuwe schaatsploeg van Renate Groenewold. De 22-jarige schaatsster komt over van Team Anker.

De ploeg van Groenewold, die nog geen hoofdsponsor heeft, legde eerder al Marije Joling, Moniek Kleinsman, Carlijn Achtereekte, Lisette van der Geest, Annouk van der Weijden en Natasja Bruintjes vast. Daarnaast werd Peter Kolder aangetrokken als trainer.

Ook Schoorel wint in Napels

Tennisser Thomas Schoorel heeft net als Igor Sijsling de laatste acht bereikt in Napels. De Amsterdammer won in de tweede ronde van het challengertoernooi in Zuid-Italië met 6-4, 7-5 van Pavol Cervenak uit Slowakije. Adrian Ungur of Steve Darcis wordt Schoorels volgende opponent.

Schoorel kwam in de eerste set geen moment in de problemen. Hij won die dankzij een break in de tiende game met 6-4.

De ruim twee meter lange Amsterdammer liep in het tweede bedrijf direct uit naar 2-0, maar liet Cervenak terugkomen. Een nieuwe break bracht Schoorel op 5-3, maar toen hij de partij uit wilde serveren, sputterde de Slowaak opnieuw tegen. Op 6-6 betekende zijn derde break van de derde set de overwinning voor Schoorel.

Eerder vandaag was Igor Sijsling in drie sets te sterk voor Alessio di Mauro uit Italië. De twee Nederlanders kunnen elkaar pas in de finale tegenkomen. Schoorel zit in de bovenste helft van het speelschema, Sijsling in de onderste.

Moeder Tim Robbins overlijdt twaalf dagen na haar man

Acteur Tim Robbins heeft een zware twee weken achter de rug. Afgelopen zondag overleed zijn moeder Mary op 78-jarige leeftijd, slechts twaalf dagen nadat zijn vader Gil op zijn tachtigste overleed.

De ouders van de Shawshank Redemption-acteur overleden beide in hun eigen huis in Esteban Cantu in Mexico. Mary Robbins overleed aan een hartritmestoornis, zo meldt de Hollywood Reporter. Vader Gil overleed op 5 april aan prostaatkanker volgens de Los Angeles Times. 

Mary studeerde muziek aande Universiteit van Californië (UCLA). Zowel zij als haar man waren professionele muzikanten in de jaren '50 en '60. Gil was de zanger van de folkband The Highwaymen. Het echtpaar was dit jaar 59 jaar getrouwd.

Inclusief zoon Tim liet het echtpaar vier kinderen en vier kleinkinderen achter.

 

 

Dawn of War II: The Last Standalone voor PC

Binnenkort wordt op Steam de standalone-versie uitgebracht van Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution - The Last Standalone. The Last Stand is van origine een co-op arena-modus binnen Warhammer 40k: Dawn of War II. Hier moet je groepen aan vijanden bevechten in 'waves', welke steeds moeilijker worden. Het is mogelijk om XP te behalen, waar je nieuwe uitrusting voor je karakters mee kunt vrijspelen.

Deze standalone-uitvoering wordt vandaag beschikbaar gesteld op Steam en gaat €6,99 kosten.

In-game screenshot van The Last Standalone

Bartoli en Schiavone uitgeschakeld in Stuttgart

Het WTA-toernooi van Stuttgart heeft twee van haar topspeelsters verloren. De als derde geplaatste Francesca Schiavone en Marion Bartoli (8) werden uitgeschakeld in de tweede ronde. Bartoli boog voor Kristina Barrois, die een wildcard kreeg. Schiavone verloor op het indoorgraveltoernooi van Agnieszka Radwanska, de nummer veertien van de wereld.

Schiavone had met 1-6, 3-6 weinig in te brengen tegen de Poolse, die haar eerder deze maand in Miami ook al de baas was. Schiavone won in de eerste set 35 procent van de punten op haar eigen eerste opslag en leverde die vier maal op rij in. In set twee liep de service beter, maar besliste Radwanska het duel met één break. In de kwartfinale treft zij Barrois.

Thuisfavoriet Barrois boekte een verrassende zege op Bartoli. De Française had veel moeite met de opslag van de Duitse, die 81 procent van haar eerste service insloeg in de eerste set en dit in het tweede bedrijf opvoerde naar 93 procent. De Duitse sloeg slechts twee tweede opslagen in de tweede set en won uiteindelijk eenvoudig met 6-4, 6-2.

Vera Zvonareva bereikte de derde ronde met een 3-6, 6-4, 6-2 zege op Anastasia Pavlyuchenkova. De als tweede geplaatste Russische neemt het op tegen de winnaar van de partij tussen Samantha Stosur en Daniela Hantuchova.

Thurman en Law in jury filmfestival Cannes

De Britse acteur Jude Law en de Amerikaanse actrice Uma Thurman zitten in de jury van het filmfestival van Cannes, maakt de organisatie bekend. De jury wordt geleid door Robert de Niro.

Naast Law en Thurman zit de Argentijnse actrice Martina Gusman in de jury. Ook de Noorse filmcriticus Linn Ullman - dochter van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullman - neemt plaats op een jurystoel, evenals de Chinese producente Nansun Shi, de Franse regisseur Olivier Assayas, de Chinese regisseur Johnnie To en regisseur Mahamat Saleh Haroun uit Tsjaad.

Het 64e festival in de Franse stad Cannes duurt van 11 tot 22 mei. Negentien films dingen mee naar de Gouden Palm, de prestigieuze prijs van het filmfestival. Onder meer The Tree of Life van Terrence Malick, Habumus Papam van Nanni Moretti, Melancholia van Lars von Trier en La Piel Que Habito van Pedro Almodóvar maken kans op de prijs.

De nieuwe film van Woody Allen Midnight in Paris opent het festival. De film Code Blue van de Nederlandse regisseuse Urszula Antoniak is ook te zien op het festival, maar dingt niet mee naar een Palm. De korte Nederlandse film Suiker is geselecteerd voor de onlinecompetitie.


Uma Thurman (Foto: Novum)

Getafe mogelijk in Arabische handen

Getafe wordt mogelijk overgenomen door Royal Emirates Group of Companies. De Spaanse club zou door het bedrijf in Dubai voor 90 miljoen euro gekocht worden, schrijft de Franse krant L'Équipe. De beleggingsonderneming meldt dat de Madrileense club voortaan Team Dubai genoemd zal worden.

Getafe-president Angel Torres ontkent de geruchten tegenover de Spaanse krant Marca. Torres is vandaag wel vertrokken naar Dubai, maar dat was volgens de president voor andere doeleinden. "We hebben het idee om sponsors te zoeken die het imago van Getafe kunnen verbeteren. Bovendien willen we ook een nieuwe naam voor het stadion." De president wordt vergezeld door Getafe-aanvoerder Manuel del Moral.

Wilders doet aangifte tegen Hendriks

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag in Amsterdam aangifte gedaan tegen Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks wegens meineed, zo laat hij per sms weten. Hendriks heeft volgens hem gelogen over het etentje bij hem thuis dat centraal is komen te staan in het proces tegen Wilders.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz had Hendriks vrijdag al van meineed beschuldigd. De rechtbank wilde echter geen onderzoek starten naar de beschuldiging. Er is volgens de rechters geen sprake van liegen. Wilders besloot daarop aangifte te doen.

De arabist Hans Jansen, getuige-deskundige in het proces tegen Wilders, was bij het etentje te gast. Bij die gelegenheid zou een andere aanwezige, raadsheer Tom Schalken, hebben geprobeerd Jansen te beïnvloeden. Schalken was medeverantwoordelijk voor het bevel om Wilders te vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

Schalke-doelman Neuer tekent niet bij

Manuel Neuer gaat zijn contract bij Schalke 04 niet verlengen. Dat meldt de doelman op de website van de Bundesligaclub. Neuer, die volgens Duitse media naar Bayern München vertrekt, heeft een contract tot 2012 in Gelsenkirchen.

"Ik heb dit besluit genomen zonder invloed van buitenaf. Alle andere speculaties zijn volledig ongegrond", benadrukt de 25-jarige Neuer. Eerder liet Bayern-voorzitter Uli Hoeness weten dat hij de beslissing kende van de Schalke-doelman. "Het besluit heeft niets te maken met de trainerswissel of met iemand van een andere club."

Hoewel hij niet in wil gaan op de mogelijke overgang naar Bayern, spreekt Neuer wel al enkele afscheidswoorden op de clubsite. "Ik wil Schalke en zijn supporters voor al die jaren bedanken. Maar na twintig jaar trouwe dienst sta ik open voor andere opties."


Neuer verlengt niet bij Schalke (Foto: Novum)

Affleck te druk voor The Great Gatsby

Ben Affleck heeft toch geen tijd om in The Great Gatsby van Baz Luhrman te spelen. Hij heeft het te druk met zijn werk als regisseur, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De acteur zou de rol van Tom Buchanan spelen in de 3D-bewerking van het boek van F. Scott Fitzgerald, maar Luhrman moet nu op zoek naar een andere acteur voor die rol. Affleck is bezig de politieke thriller Argo te regisseren. Het is de derde regieklus van de 38-jarige acteur.

Leonardo DiCaprio speelt Jay Gatsby, de hoofdrol van de film. De Britse actrice Carey Mulligan speelt zijn onbereikbare liefde Daisy Buchanan, het nichtje van zijn beste vriend Nick Carraway, een rol van Tobey Maguire. Affleck zou de overspelige echtgenoot van Buchanan spelen.

De Australische actrice Isla Fisher is in gesprek om in de film van haar landgenoot Luhrman te spelen. De vrouw van komiek Sacha Baron Cohen wil de rol van Myrtle spelen, de vrouw met wie Tom Buchanan vreemdgaat. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Ben Affleck heeft het druk (Foto: Novum)

Explosie in Tsjechische fabriek

In een fabriek in de Tsjechische Republiek heeft zich woensdag een nitroglycerine-explosie voorgedaan. Door de kracht van de explosie werd een gebouw van het fabriekscomplex verwoest. Negen werknemers van het bedrijf raakten gewond; vier worden vermist. Dit heeft de brandweer bekendgemaakt.

In de Explosia fabriek in Pardubice, 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Praag, worden explosieven vervaardigd voor onder andere het Tsjechische leger. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.

Arnhems ROC koopt vervolging voor fraude af

Het ROC Rijn IJssel in Arnhem betaalt 35.000 euro om vervolging voor valsheid in geschrifte te voorkomen. Dat meldt woensdag het Openbaar Ministerie, dat deze afdoening passend vindt, omdat niemand er persoonlijk rijker van is geworden.

Uit onderzoek door opsporingsdienst FIOD is gebleken dat de onderwijsinstelling door de valsheid in geschrifte tussen 2004 en 2007 ten onrechte 1,9 miljoen euro aan Europese subsidies heeft ontvangen via het Ministerie van Onderwijs. De subsidie was verleend voor twaalf projecten die vervroegd schoolverlaten moesten tegengaan.

Het ROC had de administratie rondom de projecten niet tijdig op orde, terwijl dat wel een voorwaarde is om aanspraak te kunnen maken op de subsidies. De instelling bracht de administratie later op orde, maar veranderde de datum. De gedeclareerde werkzaamheden zijn overigens wel verricht.

Het onderzoek begon halverwege 2009. Vorig jaar heeft het Ministerie van Onderwijs de subsidies op nul gesteld. Voor de uitbetaalde bedragen is een terugbetalingsregeling getroffen.

De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider, oud-docent Radboud Verberne. Hij stelt woensdag in de Volkskrant te overwegen tegen de schikking in beroep te gaan. "Ik moet dat nog met mij advocaat overleggen. Wat meespeelt is dat Rijn IJssel nog steeds tegen mij aan het procederen is."

Hij vindt de 35.000 euro 'geen hoog bedrag, maar het gaat mij meer om het principe'. "Ik ben blij dat opnieuw is vastgesteld dat de valsheid in geschrifte waar ik niet aan mee wilde werken, niet door de beugel kon."

Opnieuw voedselschandaal in China

De Chinese autoriteiten hebben opnieuw voedsel ontdekt dat is besmet met verboden middelen. Ditmaal gaat het om verboden hulpstoffen die zijn aangetroffen in taugé. De stoffen zorgen ervoor dat de groenten sneller groeien en er glanzender uitzien. Dat hebben de Chinese staatsmedia woensdag gemeld.

Volgens de Chinese krant Legal Daily heeft de politie in de stad Shenyang, in het noorden van China, veertig ton taugé in beslag genomen. De groenten waren behandeld met de chemische stoffen natriumnitraat en ureum. Ook werden antibiotica aangetroffen en een plantenhormoon genaamd 6-benzyladenine, dat wordt gebruikt om de opbrengst en kwaliteit van de taugé te vergroten. In verband met de vondst zijn twaalf mensen opgepakt. Natriumnitraat voorkomt de groei van bacteriën in voedsel, maar is schadelijk voor mensen. Bovendien is de stof kankerverwekkend.

China is de afgelopen jaren getroffen door een reeks voedselschandalen. Zeevruchten waren besmet met verboden antimicroben en babymelk was verontreinigd met melamine, een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic.

Naar aanleiding van het zuivelschandaal besloot China in 2008 de voedselveiligheid in het land compleet anders aan te pakken. Toch blijven er schandalen de kop op steken.

Duitser versiert boom met 9800 paaseieren

Het kleine appelboompje van Volker Kraft was in 1965 versierd met slechts achttien vrolijk beschilderde paaseieren. Tientallen jaren later is de inmiddels uit de kluiten gewassen boom opgeluisterd met 9800 eieren, kunstig versierd met allerlei materialen, van schelpen tot kraaltjes.

Het versieren van bomen met leeggeblazen en beschilderde eieren rond Pasen is in Duitsland erg populair, maar de boom van de 75-jarige Kraft spant de kroon. Vorig jaar trok zijn boom ruim dertienduizend bezoekers.

Kraft, die al jaren met pensioen is, heeft twee weken en talloze beklimmingen van een ladder nodig om alle eieren in de boom te hangen. Elk jaar wordt zijn monnikenwerk zwaarder en zwaarder. In het begin gebruikte Kraft nog plastic eieren, maar later stapte hij over op echte eieren, die door zijn drie kinderen werden beschilderd. Inmiddels is het versieren van de eieren grotendeels in handen van zijn vrouw Christa. Tijdens de lange winteravonden breit zij mutsjes voor de eieren.

Foto's van de boom zijn hier te bekijken.

Talpa: Overname SBS goed voor NL

De overname van SBS door het Talpa van John de Mol en mediabedrijf Sanoma is gunstig voor de Nederlandse tv-kijker. Dat stelt Talpa-woordvoerder Thomas Notermans woensdag in een interview met Radio 1.

"Het is voor ons hartstikke mooi nieuws, maar wij denken ook voor Nederland. Sanoma en Talpa willen samen bouwen aan een mooi, nieuw en modern mediaplatform. We willen investeren in SBS Nederland", aldus Notermans.

De vorige eigenaar, het Duitse ProSieben, wilde volgens de Talpa-woordvoerder vooral verdienen aan SBS: "De vorige eigenaren keken toch vooral naar wat zij konden verdienen op hun geïnvesteerde euro. SBS en Talpa zijn natuurlijk ook commerciële bedrijven, maar bij ons komt die return on investment pas aan het eind. Eerst investeren en zorgen dat we mooie nieuwe dingen bouwen, waar mensen naar willen kijken."

Talpa, dat ook grootaandeelhouder is van RTL Nederland, wil veel nieuwe programma's uitproberen op SBS: "Binnen Talpa is een ontwikkelafdeling waar veel nieuwe programma’s worden ontwikkeld. Die gaan we aanbieden aan de zenders van SBS, net zoals we dat doen aan de zenders van RTL en aan de publieke omroepen."


Talpa: Overname SBS goed voor Nederland

Angry Birds Magic exclusief naar Nokia C7

Rovio heeft weer een nieuwe Angry Birds-game getoond. Ditmaal is het Angry Birds Magic welke voorlopig exclusief is voor Nokia C7. Nieuw in dit deel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de NFC-chip, een chip die eenzelfde werking heeft als bijvoorbeeld StreetPass op Nintendo 3DS: communicatie zonder dat je het weet.

Rovio heeft op de WIMA conferentie van afgelopen week een nieuwe Angry Birds getoond. De opzet is uiteraard zoals we gewend zijn van de boze vogels, maar er zit een nieuw technisch snufje in verwerkt. Angry Birds Magic, zoals de game heet, maakt gebruik van de NFC-chip (near field communications) in Nokia C7. De game zal gratis zijn bij de komende update van het Symbian OS.

Als je Magic opstart heb je direct toegang tot vijf van de twintig levels. De overige vijftien zijn enkel vrij te spelen door iemand te ontmoeten die ook een C7 met Angry Birds Magic heeft. De telefoons kunnen onderling communiceren met elkaar, zoals ook gebeurt met StreetPass op Nintendo 3DS, waardoor de game weet dat je iemand ontmoet hebt. Elke ontmoeting betekent vijf nieuwe levels en je zult dus drie mensen met een C7 tegen moeten komen.

Op dit moment is Nokia C7 de enige Symbian^3 telefoon met een NFC-chip, maar er staan er nog een aantal gepland voor dit jaar.

Angry Birds

Angry Birds

Angry Birds

De Jager gaat bemiddelen bij woekerpolissen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gaat om de tafel zitten met de verzekeraars en de stichtingen die opkomen voor de gedupeerden van woekerpolissen. Dat zegde de minister woensdag toe in een Kamerdebat over de slepende kwestie. De Jager wil dat er definitief een punt wordt gezet achter de affaire.

De Kamer had De Jager opgeroepen om ervoor te zorgen dat de compensatie van de gedupeerden goed verloopt. Vorig jaar troffen verzekeraars schikkingen met de stichtingen, maar de afhandeling daarvan gaat niet zonder problemen. Zo is er onder meer onenigheid over de wijze en het moment van de betaling.

De Jager zei woensdag dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de onzekerheid van de gedupeerden. In 2006 ontstond ophef over woekerpolissen. Na onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten bleken er veel verborgen kosten rondom de polissen in rekening te worden gebracht. Uiteindelijk kwam het tot een schikking tussen de verzekeraars en de stichtingen die de belangen van de slachtoffers behartigen.

Minister wil weigerambtenaren houden

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), ook verantwoordelijk voor emancipatiezaken, wil geen einde maken aan ambtenaren die geen homostellen willen trouwen. Dat zegt ze in een interview met de Gay Krant. Met die opstelling gaat Van Bijsterveldt in tegen de wens van de Tweede Kamer.

Voor ambtenaren die vanwege hun geloof bezwaren hebben om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden moet volgens de bewindsvrouw ruimte zijn in een samenleving als de Nederlandse. "Dat vind ik eigenlijk gewoon wel passen bij Nederland, die tolerantie en ruimte voor pluriformiteit." Wel stelt Van Bijsterveldt nadrukkelijk dat ieder stel, ook twee mannen en twee vrouwen, in alle gemeenten moeten kunnen trouwen.

Volgens het kabinet kunnen gemeenten ambtenaren aanstellen die om geloofsredenen weigeren bepaalde huwelijken te sluiten. Er moet volgens de verantwoordelijke ministers, naast Van Bijsterveldt minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gezocht worden naar praktische oplossingen. Dat bleek vorige maand uit het antwoord op Kamervragen over het onderwerp. In 2008 waren er 23 gemeenten die aangaven weigerambtenaren in dienst te hebben.

Van Bijsterveldt kondigt in het interview ook aan dat het budget voor homo-emancipatie verhoogd wordt van 3,5 naar 5,5 miljoen euro per jaar. "Dat is een heel bewuste keuze, omdat we er gewoon nog niet zijn."

Op 15 mei reikt Van Bijsterveldt in Den Haag de tweede Jos Brink Prijs voor homo-emancipatie. Ook vaart ze deze zomer mee op de boot van het ministerie tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De Jos Brink Prijs werd in 2009 voor het eerst uitgereikt door haar voorganger op deze portefeuille, het huidige Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA).

Sijsling naar kwartfinale Napels

Igor Sijsling heeft zich naar de kwartfinale van het challengertoernooi in Napels geslagen. De 23-jarige Amsterdamse tennisser won na de eerste set van Alessio di Mauro (7) te hebben verloren: 5-7, 6-3, 6-0. Filippo Volandri (2) of Uladzimir Ignatik is zijn volgende tegenstander.

Sijsling maakte in de eerste set een vroege break ongedaan, maar een zwakke opslagbeurt in de twaalfde game betekende alsnog setverlies. In het tweede bedrijf bracht één break de nummer 178 in de wereld weer op gelijke hoogte, waarna hij in de derde set doordrukte. Daarin gunde hij Di Mauro, dertig plaatsen hoger geklasseerd op de wereldranglijst, geen game meer.

Later vandaag speelt ook Sijslings stadgenoot Thomas Schoorel zijn tweederondepartij. De nummer 126 van de wereld schakelde in de eerste ronde de als eerste geplaatste Jérémy Chardy uit en treft nu Pavol Cervenak.

Film: Rio

In 2002 kwam de animatiefilm Ice Age uit en werd meteen een groot succes. Vier jaar later kwam dan ook het logische vervolg uit en haalde ruim 650 miljoen dollar binnen. Voor volgend jaar staat deel vier (Continental Drift) op de planning. De makers achter de tetralogie komen nu met een andere animatiefilm, genaamd Rio. Zal de film het succes van Ice Age kunnen bijbenen of zelfs kunnen evenaren?

God of War 4 in september 2012?

Op 1 april kwamen we van FOK! met het bericht dat God of War 4 wel eens in 2012 zou kunnen gaan verschijnen. Wellicht dat deze grap nu werkelijkheid gaat worden als we PSM3 mogen geloven.

Volgens het tijdschrift hebben ze uit betrouwbare bronnen die dicht bij de developer van games in de God of War-franchise staan mogen vernemen dat God of War 4 er volgend jaar al aan komt.

"PSM3 has heard from another source that God of War 4 is coming, and will hit in September 2012. Our source works closely with the God of War universe, and let slip he'd be working on a related project at the same time."

God of War 3 verscheen in 2010 voor de PlayStation 3 en kreeg veel lovende reviews. Het derde deel in de serie zou eigenlijk het einde zijn van de trilogy over Kratos, maar Sony Santa Monica had al laten weten dat ze graag nog meer games in de serie maken.

God of War 3

De Kort mist Luik-Bastenaken-Luik

Wielrenner Koen de Kort doet zondag niet mee aan de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De renner van Skil-Shimano ondervindt te veel hinder van een knieblessure en neemt rust. Dat meldt De Kort op Twitter. Roy Curvers vervangt de 28-jarige Brabander in Wallonië.

Skil Shimano verschijnt zondag naast Curvers aan de start met Johannes Fröhlinger, Simon Geschke, Matthieu Sprick, Thomas Damuseau, Alexandre Geniez, Thierry Hupond en Cheng Ji. De koers begint om 10.00 uur in Luik en finisht 255 kilometer later in Ans.

Nasri blijft hand Gallas weigeren

Samir Nasri weigert om de hand van William Gallas te schudden. De Arsenal-middenvelder is al een aantal jaar in conflict met de verdediger van Tottenham Hotspur. "Tegen Tottenham weiger ik om Gallas zijn hand te schudden", tekent de Engelse boulevardkrant The Sun op uit de mond van de 23-jarige Frans international. Arsenal en Tottenham treffen elkaar woensdag in de competitie.

Eerder dit seizoen negeerde Nasri de uitgestoken hand van zijn voormalig teamgenoot ook al. De problemen tussen de Fransen begonnen toen de 33-jarige Gallas in zijn autobiografie schreef dat Nasri voor onrust zorgde in de Franse selectie van het EK 2008. "Ik vergeet niet snel dingen. Dat weten verdedigers die mij neerhalen ook", memoreert Nasri.

Voor de Londense rivalen is het competitieduel van vandaag zeer belangrijk. Arsenal kan profiteren van het puntverlies dat Manchester United gisteravond leed bij Newcastle United. De Gunners hebben met een wedstrijd minder gespeeld een achterstand van zeven punten op United. Tottenham, dat vijfde staat, strijdt nog om een plaats in de Champions League. De Spurs moeten daarvoor bij de eerste vier eindigen.

Minecraft demo beschikbaar

Hoeveel developers kunnen zeggen dat ze al ruim uit de developmentkosten zijn op het moment dat de game nog niet eens uit de bèta is? Niet heel veel maar wel Markus "Notch" Persson en Mojang met Minecraft die tot op heden 20 miljoen heeft opgebracht.

Mensen kunnen op dit moment de game kopen voor 14,95 dollar om mee te kunnen spelen in de bèta en later de gratis versie van de volledige game te mogen ontvangen. Voor mensen die Minecraft, waarbij het gaat om het graven van gangen, verzamelen van bouwmaterialen en daar prachtige dingen mee te fabriceren, wel eens willen proberen is er nu goed nieuws.

Er is namelijk een demo voor verschenen. Deze kun je hier downloaden. In de demo kun je voor 90 minuten lang doen en laten wat je wilt in de wereld van Minecraft waarna de game je vriendelijk vraagt om alsnog te betalen.

minecraft

Spaanse bond wil Barça-fans overstemmen

De Spaanse voetbalbond is er alles aan gelegen om vanavond in de finale van de Copa del Rey het Spaanse volkslied goed te laten klinken. Het Marcha Real zal vanavond in Valencia met 120 decibel uit de speakers gaan klinken om het gefluit van de Barcelona-supporters te overstemmen.

De actie van de voetbalbond is ongetwijfeld een reactie op 2009 toen de fans van Athletic Bilbao en FC Barcelona in de bekerfinale het volkslied door een enorm fluitconcert anders lieten klinken. Door nu het volume gelijk te trekken aan dat van een vliegtuig dat de motoren vol open heeft staan moet dit voorkomen worden. Het duel tussen Barcelona en Real Madrid begint om 21:30 uur.

Nanninga: SBS 6 zinkend schip

Wilma Nanninga denkt dat John de Mols Talpa en Sanoma met SBS 6 een 'zinkend schip' hebben gekocht. De hoofdredactrice van Pagina Privé van De Telegraaf noemt de tv-zender kansloos.

"De kijker weet de weg naar de zender gewoon niet (meer) te vinden en de sterren die er de afgelopen tijd zijn binnengehaald zien het allemaal met lede ogen aan. Je zult er maar werken. Danny de Munk wil zelfs allerlei ideeën voordragen. En dat is misschien niet eens zo'n gek plan", aldus Nanninga.

Nanninga vindt dat Gerard Joling beter ingezet moet worden en Patty Brard een eigen tv-show moet krijgen: "SBS is gezellig met een knipoog. En dat moet de zender mijns inziens terug zien te vinden. Misschien heeft Beau een te intellectuele uitstraling en kan hij toch beter terug naar RTL. Geef Dries Roelvink of Frans Duijts een eigen show, of zo."

Ook heeft de hoofdredactrice een gouden tip voor de kopers van SBS: "Begin nieuwe programma's niet steeds op het moeilijke tijdstip van half acht. Dan kijkt Nederland tegenwoordig naar RTL Nieuws of De Wereld Draait Door. Secret Story en Show Me The Money waren kansloos."

SBS 6-weerman en kijkcijferkanon Piet Paulusma ziet de overname echter wel zitten: "Ik ben blij met de nieuwe baas en we gaan zien wat er allemaal gebeurt. Ik voorspel heel veel mooi weer voor SBS onder John de Mol." De overname van SBS door Sanoma en Talpa moet nog wel door de autoriteiten goedgekeurd worden.


Wilma Nanninga: SBS 6 zinkend schip

Linkse Kerk versus randdebielen: de nieuwste Godwin

Op het moment dat je zeer rechtse ideeën bekritiseert, word je al snel uiterst links genoemd. Als je jezelf een beetje verplaatst in de schoenen van iemand die weleens de lul kan zijn in de komende bezuinigingen – jazeker, de echte ellende moet nog komen – wordt er meteen het beleid van Joop den Uil uit de jaren zeventig bijgesleept. Als je niet iedere buitenlander het land uit wilt schoppen, ben je een Marokkanen-knuffelaar. Als je ook maar een beetje durft te protesteren tegen een nieuwe kolencentrale of het opvoeren van de maximum snelheid, knuffel je niet enkel bomen, maar neuk je complete bossen helemaal suf!
Kortom: voor een aantal mensen is iedere opponent van overwegend rechts gedachtegoed, een linkse klootzak.

Jaren tachtig cultgame Centipede krijgt vervolg

Centipede: Infestation is het vervolg op het in de jaren tachtig uitgegeven actiespel Centipede. Game-uitgever Atari heeft het spel aangekondigd voor de Nintendo 3DS en Nintendo Wii. Het is nog niet bekend wanneer de game moet verschijnen.

Waar in de klassieke versie van Centipede nog blokkerige wormen en spinnen verslagen moesten worden, is Centipede: Infestation speelbaar met 3D-beeld op de Nintendo 3DS. Vanuit een vogelperspectief bestuurt de speler het jongetje Max, die alle insecten moet afknallen om leven terug te brengen in de spelwereld.

Het aangekondigde spel is via een draadloze verbinding op de 3DS en met een tweede Wii-afstandsbediening speelbaar met twee personen. Daarnaast ondersteunt de 3DS-versie de Streetpass-functie, maar het is niet bekend wat voor data uitgewisseld kan worden.

UEFA test Financial Fair Play

De Europese voetbalbond UEFA gaat vanaf komend seizoen een proef houden om het nieuwe systeem van Financial Fair Play te testen. Hierdoor moeten clubs in de toekomst financieel gezonder worden en kunnen excessen mogelijk ingedamd worden.

Voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene zal via de Club Financial Control Panel in de toekomst de clubs controleren. "We gaan van start met een voorbereidende fase van twee seizoenen. We doen een representatieve steekproef onder grote en kleine clubs die Europees voetbal spelen. Zij moeten meerdere keren per jaar door accountants gecontroleerde cijfers naar de UEFA sturen," zei de Belg tegen HP/De Tijd.

Sinds het aantreden van voorzitter Michel Platini is de UEFA al bezig om te proberen de financiën bij clubs in orde te krijgen. Zo mogen ze binnenkort geen schulden meer bij de belastingdienst of bij andere clubs uit hebben staan. Ook mogen de uitgaven aan salarissen en transferkosten niet hoger zijn dan de inkomsten en mag het verlies over een periode van drie jaar niet hoger zijn dan vijf miljoen euro. Ook mogen eigenaren maar maximaal 30 miljoen euro per jaar bijleggen.

"Als clubs de regels overtreden gaat dat gevolgen hebben, maar daarbij hoeven we niet meteen te grijpen naar de atoombom van Europese uitsluiting," zei Dehaene die andere middelen eerst in wil zetten. "Je kunt er ook aan denken dat nieuw gekochte spelers niet mogen spelen als blijkt dat clubs hun eigenlijk niet konden betalen," zei de Belg.

Clubs als Real Madrid, FC Barcelona en Manchester United die nu nog fors in de schulden zitten zullen vanaf het seizoen 2013/2014 getroffen kunnen worden door de nieuwe regeling. "Wie na drie seizoenen nog niet aan alle regels kan voldoen, moet wel de structurele maatregelen hebben genomen om er binnen een redelijke termijn te komen."

Alienware komt met nieuwe gamecomputers

Alienware heeft drie nieuwe laptops onthuld die speciaal gemaakt zijn om te gamen. De Alienware M11x bestaat al en krijgt een nieuw ontwerp, terwijl de M18x binnenkort wordt verwacht. Daarnaast komt het bedrijf, dat onderdeel is van Dell, met de M14x. Dat schrijft het Amerikaanse techweblog Engadget.

Met Alienware richt Dell zich nu al vijf jaar op gamers. Om de nieuwste spellen, zoals Crysis 2 en het eind dit jaar te verschijnen Battlefield 3, optimaal te kunnen spelen, is de nieuwste technologie vereist. Ondanks de verbeterde M11x en de nieuwe M14x ziet Alienware de M18x als het vlaggenschip van het huidige aanbod van de computerfabrikant.

Zo bevat de M18x een Intel Core i7 Extreme Quad Core-processor die overclocked is naar vier gigahertz. Daarnaast kunnen de twee nieuwe laptops draadloos beeld en geluid doorzetten naar grotere schermen, waardoor bijvoorbeeld gegamed kan worden op een 3D-televisie.

De nieuwe M11x en de M14x zijn per direct verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor respectievelijk 999 en 1199 dollar. De M18x wordt volgende maand verwacht. Wanneer de laptops in Nederland beschikbaar zijn, heeft Dell nog niet bekendgemaakt.


(Foto: Novum)

Inspectie luidt noodklok over lage examencijfers

De Inspectie van het Onderwijs slaat alarm over de steeds lagere eindexamencijfers in het voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren gingen vooral in het vmbo de cijfers voor de vakken wiskunde, Nederlands en Engels omlaag. Dat schrijft de inspectie in het woensdag verschenen Onderwijsverslag over het schooljaar 2009-2010.

Ook de uitstroom naar het volwassenenonderwijs baart de inspectie zorgen. Steeds meer havo- en vwo-leerlingen halen via deze manier hun diploma, maar wel met aanzienlijk lagere cijfers dan leerlingen in het gewone voortgezet onderwijs. Dat kan gevolgen hebben voor hun vervolgopleiding.

De inspectie hamert erop dat scholen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en te waarborgen. Er gaan nog te veel dingen mis. Zo staan er steeds vaker onbevoegde leraren voor de klas en spelen leraren onvoldoende in op het niveauverschil van leerlingen.

"Het onderwijs moet ambitieuzer", zegt inspecteur-generaal Annette Roeters. "Besturen moeten dat zien als hun opdracht. Dat geldt overigens niet alleen voor het voortgezet onderwijs, maar voor alle scholen. Alle leerlingen verdienen onderwijs van goede kwaliteit, dat hen voorbereidt op een vervolgopleiding en hun rol in de samenleving."

Dinsdag werd al bekend dat steeds minder leerlingen hun havo- of vwo-examen halen. Volgens de NOS komt de daling voornamelijk doordat leerlingen tegenwoordig eerder kiezen voor het havo of het vwo, terwijl zij in de afgelopen jaren niet slimmer zijn geworden.

De inspectie heeft scholen ook laten weten dat ze strenger gaat controleren of hun medewerkers een verklaring omtrent het gedrag hebben aangevraagd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad woensdag. Vaak kunnen scholen dat niet aantonen. Ze hebben tot het einde van het jaar de tijd om orde op zaken te stellen.

Voordat ze aan de slag kunnen op scholen, moeten leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel, maar ook overblijfmoeders over zo'n verklaring beschikken. Ze kunnen die krijgen als ze geen recente strafbare feiten op hun naam hebben. Voor zedenzaken kijkt justitie echter twintig jaar terug.

De Algemene Onderwijsbond ziet in het rapport bevestigd dat het onderwijs lijdt onder het lerarentekort. Voorzitter Walter Dresscher noemt het 'treurig' dat nog steeds wordt opgeroepen het tekort te bestrijden, terwijl plannen om dit te doen 'worden ondermijnd door bezuinigingen'.

Hij doelt onder meer op het besluit om de salarissen in het onderwijs niet te verhogen. "Zo los je de problemen nooit op. Het onderwijs is niet aantrekkelijk voor studiekiezers als het vooruitzicht een hoge werkdruk en een bescheiden salaris is."

De werkgeversorganisatie voor het middelbaar onderwijs, de VO-raad, stelt in een verklaring echter dat de daling van het gemiddelde eindexamencijfer in het havo en het vwo vooral komt door de grotere toestroom. De suggestie dat dit door een dalende kwaliteit komt zou 'kortzichtig' zijn. Een verklaring voor de lagere cijfers op het vmbo wordt niet gegeven.

Haug onder de indruk van Di Resta

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug is blij hoe Paul di Resta zich dit jaar ontwikkelt bij Force India. De Schot is regerend kampioen in de DTM en had al enkele jaren niet in open auto's geracet. Desondanks pakte hij in zijn eerste twee Formule 1-races meteen punten. In China haalde hij Q3, maar eindigde buiten de punten.

"Het is exceptioneel en opmerkelijk. In je derde race al de achtste startplek opeisen is heel erg goed en indrukwekkend, zeker aangezien Paul in de tweede vrije training in Shanghai geen meter had gereden," zei Haug tegen Autosport. "We wisten dat hij goed en getalenteerd was. Als hij zijn dag heeft, dan kan hij speciale dingen laten zien, dat was in de DTM ook zo. De Formule 1 is goed voor hem, denk ik. Zijn teamgenoot is sterk, de snelheid ligt hoog en hij doet het gewoon goed. Wij zijn blij dat we hem eerder in zijn carrière verder hebben geholpen."

Atlus kondigt 3D Mahjong aan

Developers Atlus en Sunsoft zijn bezig om een nieuwe titel te maken voor de Nintendo 3DS. Deze titel, genaamd Mahjong Cub3D, gaat over Mahjong. In 3D. De 3DS kan rond de 200 puzzels op het scherm toveren waar jij je mee mag vermaken. Er zijn drie gamemodi, waaronder aan 2-player versus modus. 

Door de 3D-functie is het mogelijk om het speelveld te draaien en tegels van andere plekken af te halen. Je krijg nu dus de mogelijkheid om Mahjong in kubusvorm te spelen. Verder heb je ook time trials waarbij je tegen de klok kan spelen. Mahjong Cub3D zal deze zomer uitkomen voor de 3DS.

Manager ontkent vertrek Van der Wiel naar Bayern

De zaakwaarnemer van Gregory van der Wiel ontkent dat de Ajacied naar Bayern München vertrekt. "Niks van waar. Er speelt helemaal niets", laat hij woensdag aan de Amsterdamse stadszender AT5 weten. De Duitse krant TZ schreef vandaag dat Bayern rond is met van der Wiel en Ajax. De Amsterdammers zouden ongeveer tien miljoen euro krijgen.

Van der Wiel werd vorig jaar ook al in verband gebracht met Bayern München, maar toen ketste een transfer nog af op de transferprijs. Ajax vroeg toen naar verluidt achttien miljoen. Ook Chelsea en Barcelona worden regelmatig genoemd als clubs die interesse hebben in de verdediger.

Van der Wiel is bezig aan zijn vijfde seizoen in het eerste elftal van Ajax. In 2009 debuteerde hij bij Oranje. Van der Wiel heeft nog een contract tot 2013 in de Arena.

Koninklijke onderscheiding voor Seedorf

Clarence Seedorf krijgt een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de voetbalsport en zijn maatschappelijke betrokkenheid. Dat meldt zijn club AC Milan op de website. De middenvelder wordt volgende week donderdag in Rome benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De 35-jarige Seedorf is de enige Nederlander die vier keer de Champions League heeft gewonnen. Dit seizoen is de routinier opnieuw belangrijk voor Milan, dat koploper is in de Serie A. Seedorf zet zich met zijn stichting Champions for Children al jaren in voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Hij is daarbij ook maatschappelijk actief in zijn geboorteland Suriname.

Koninklijke onderscheiding voor Seedorf
Koninklijke onderscheiding voor Seedorf (Foto: ANP)

Levelcap Skyrim is anders dan Oblivion

Bethesda is hard op weg om alle details uit de doeken te doen met betrekking tot Oblivion-opvolger Skyrim. Eén van de meestbesproken onderwerpen binnen het Elder Scrolls-universum is wellicht het levelsysteem. Todd Howard legt uit dat het niveaulimiet enigszins verschilt met Oblivion en Fallout 3.

Volgens de ontwikkelaar is het meer een level '1-tot-50'-game, terwijl Oblivion volgens hem meer wegheeft van een '1-tot-25' -opzet. Vanzelfsprekend is daarom dat het levellen in Skyrim sneller zal gaan dan zijn voorganger. "Dit betekent dat het ietwat versneld is, niet dat het meer tijd kost. Er zijn zoveel perks die je krachtiger maken, dus wilden we het wat rapper maken. Je stijgt in het begin sneller in niveau, later in de game gaat het langzamer."

Volgens Howard ligt de specifieke limiet op level 50, maar achter de schermen van de game kan de speler een 'wiskundige level 70' bereiken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het sterker worden van aanvallen of het vergroten van je gezondheid als je meer ervaring opdoet.

Daarnaast zegt Howard dat Skyrim's open wereld ongeveer 'even groot' is als Oblivion, maar omdat sommige gebieden moeilijk begaanbaar zijn lijkt het groter omdat je eromheen moet. Ook de monsters zijn uitdagender als je deze paden probeert te betreden.

Bethesda heeft daarnaast meer mensen op dungeon-ontwerp gezet, zodat er een grotere variatie in ondergrondse gebieden zou zijn. "We hebben acht of negen mensen die daar erg goed in zijn. We hebben op z'n minst 120 dungeons en zo'n 100 additionele 'points of interest'. De game is té groot, eigenlijk."

Kramer traint nog apart

Sven Kramer heeft zich nog altijd niet aangesloten bij de schaatsploeg van TVM. De Fries is nog altijd niet helemaal hersteld van de slepende blessure die hem vorig seizoen kostte en daarom liet hij de eerste gezamenlijke training voor het nieuwe seizoen ook schieten.

"Een herstelproces als dat van Sven verloopt met hoogjes en laagjes. Dan val je weer terug in dat proces en moet je weer opkrabbelen. Wij moeten daarin een balans vinden," zei trainer Gerard Kemkers tegen De Volkskrant. Hij vindt dat de Fries vooruit gaat, maar dat hij nog niet met de groep mee kan trainen. "Het proces bestaat uit drie fases. Je hebt fase één, dat is puur revalideren. Fase twee is revalideren binnen de ploeg. En fase drie is als hij echt bij ons aansluit. Hij bevindt zich nu tussen fase één en twee."

Kramer moest door een zenuwaandoening in zijn bovenbeen het vorige seizoen laten schieten. Eind vorig seizoen stond hij al wel weer op het ijs, maar nog onduidelijk is wanneer hij zich weer volledig bij de TVM-ploeg aan kan sluiten.

'$1 apps are killing us'

Na Nintendo heeft ook Epic kritiek geuit op het '$1,- apps'-gebeuren. Volgens Epic is het lastig aan klanten uit te leggen waarom ze $60,- voor een game moeten betalen als ze gewend zijn om voor één of twee dollar een game te kopen in de vele app-stores die er nu zijn.

"If there's anything that's killing us it's dollar apps. How do you sell someone a $60 game that's really worth it... They're used to 99 cents"

Sowieso is het een heel onzekere tijd in de videogames-industrie. Digitale downloads gaan een steeds grotere rol spelen waardoor fysieke media misschien verdwijnt. Bovendien is er een grote verschuiving naar smartphones waardoor er ontzettend veel platformen zijn waar je games op kunt spelen. De tijd dat je kon verwachten dat een PlayStation 3 succesvol wordt omdat een PlayStation 2 succesvol was is voorbij.

"We have not been this uncertain about what's coming next in the games industry since Epic's been around for 20 years. We're at such an inflection point. Will there be physical distribution in 10 years or even five? Will anyone care about the next console generation? What's going on in PC? Can you make money on PC if it's not a connected game? What's going on in mobile?

It used to be, 'Well, of course PlayStation 3 will be successful because PS2 was amazingly successful.' But can you say for sure that you know everyone's going to jump to the next generation? I sure hope so – I'm going to try to make some great tech that will make everyone want to. But it's scary."

Epic heeft onlangs Bulletstorm uitgebracht en hun volgende game is Gears of War 3 voor Xbox 360.

 

LET OP!

Wil je weten of hun volgende game echt zestig dollar waard is? We geven nu tien betakeys weg voor Gears of War 3. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot Xbox Live Arcade Gold om de code te activeren. Vanaf 25 april kun je dan drie weken toegang krijgen tot de Gears of War 3 multiplayer beta door middel van een aankoop van een Xbox LIVE product via een deelnemende online retailer.

De Xbox LIVE producten die mee doen in deze actie zijn:

  • Xbox LIVE 3 Maanden Gold
  • Xbox LIVE 12 Maanden Gold
  • Xbox LIVE 800 MS Points
  • Xbox LIVE 1200 MS Points
  • Xbox LIVE 2100 MS Points
  • Xbox LIVE 4200 MS Points

Gamers die in het bezit zijn van de game Bulletstorm: Epic Edition krijgen eerdere toegang door de Bulletstorm-disc vanaf 18 april. Voor meer informatie over Gears of War 3 en de publieke multiplayer beta, ga naar gearsofwar.xbox.com.

Wat moet je doen om één van deze keys nu te winnen? Je PM-box openzetten en hieronder reageren met "Ja, ik wil de betakey!". De eerste tien ontvangen dan een bericht met hun unieke sleutel per PM.

Metroid Prime developer werkt aan Wii 2-game

Retro Studios, bekend van onder andere de Metroid Prime-reeks en Donkey Kong Country Returns, is volgens een online rapport bezig met een spel voor de opvolger van de Wii. Bronnen binnen de studio hebben verteld dat ze bezig zijn met een project waar iedereen op wacht.

Verder zei de bron dat een FPS een mogelijkheid is. Retro heeft met Metroid Prime al eerder first person shooters gemaakt, dus het is goed mogelijk dat ze bezig zijn met een nieuwe versie van de game. Nintendo zou bezig zijn met een nieuwe console, die de codename Project Cafe heeft gekregen. Mogelijk wordt er tijdens de E3 meer informatie gegeven. Geruchten gaan dat de nieuwe Wii Hd-graphics zou hebben en onder andere een controller met een touchscreen. Zodra FOK!games meer hoort, laten we het je weten.

'Wel verband Duitser met moord Nicky'

Anders dan het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht blijft de Duitse politie een vrijdag opgepakte 40-jarige pedagoog uit Hamburg verdenken van de moord op Nicky Verstappen in 1998. De man heeft na zijn arrestatie vrijdag drie moorden op kinderen in Duitsland bekend, evenals veertig gevallen van seksueel misbruik van kinderen. Een woordvoerder van de politie in de Duitse stad Verden heeft woensdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.

Volgens het OM in Maastricht is een verband onwaarschijnlijk, omdat er geen DNA van de Duitser bij Nicky is gevonden. Volgens de woordvoerder van de Duitse politie was dat ook niet het geval bij de drie kinderen die hij in Duitsland misbruikt en vermoord zou hebben. De man wordt ervan verdacht negentien jaar lang kinderen misbruikt, ontvoerd en gedood te hebben.

De moord op Nicky heeft hij overigens niet bekend, aldus de politie.

Kujovic verlaat Willem II voor Club Brugge

Vladan Kujovic vertrekt na dit seizoen bij Willem II. De 32-jarige doelman tekent een contract voor twee jaar bij Club Brugge, zegt hij in de Gazet van Antwerpen. De Serviër komt transfervrij over van de Tilburgers, die hem pas in februari aantrokken van Lierse SK. Kujovic was eerder nog in gesprek met Willem II over een langere verbintenis.

"Ik ben gehaald om de jonge doelmannen van Club mee te begeleiden, maar ik ga ook strijden voor de plaats onder de lat", zegt Kujovic die zich niet automatisch neerlegt bij een plaats op de bank. "Ik ben een brave, goede en rustige man, maar eenmaal op het veld geef ik mezelf honderd procent."

In het verleden speelde Kujovic vijf seizoenen voor Roda JC. Bij Club Brugge moet de sluitpost de opvolger worden van Geert de Vlieger, die eerder ook onder contract stond bij Willem II.

Kubica mag ziekenhuis binnenkort verlaten

Robert Kubica heeft te horen gekregen dat hij het ziekenhuis binnenkort mag gaan verlaten. De Pool lag daar al sinds begin februari na zijn rallycrash in Italië. Hij onderging er vier zware operaties en nu het infectiegevaar geweken lijkt te zijn mag hij de datum gaan bepalen wanneer hij weer naar huis zal gaan.

Het nieuws werd door een woordvoerder van het Santa Corona-ziekenhuis tegenover het Poolse persburea PaP bevestigd. Volgens manager Daniele Morelli zal Kubica mogelijk eind april het hospitaal gaan verlaten. Daarna zal hij verder moeten revalideren. Het is dan ook nog onduidelijk of hij volledig zal gaan herstellen en weer in de Formule 1-bolide van Lotus Renault GP zal kunnen stappen. In ieder geval mag de coureur al wel weer op zijn benen staan.

'Resident Evil 6 wordt compleet anders'

Capcom wil met Resident Evil 6 iets compleet nieuws doen. Nadat eerder Resident Evil 4 al een nieuwe kijk op de serie bood krijgen we dus ook voor het zesde deel iets wat we nog niet eerder gezien hebben. Capcom wilde nog niet zeggen of ze meer een shooter willen gaan maken of dat ze een echte survival horror in de planning hebben.

"The series will see a complete renovation with the next entry on every level. But we can't forget about all the previous entries that have led to the creation of many possibilities for the franchise. I can't say if we're going to make it survival horror or a shooter, but I can say that it'll be totally new."

Voor dit jaar staan er een aantal spin-offs gepland in de Resident Evil-reeks. Op 3DS zien we The Mercenaries 3D en later Revelations. Op Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnt Operation Raccoon City.

RE

PVV boos over 'vergiftigend' Multicultureel Dictee

Het is 'een misdaad' dat bij het Multicultureel Dictee in Den Haag nog steeds 'multiculturele onzin' in kinderhersens wordt gepompt. Dat stelt de PVV-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad Machiel de Graaf woensdagochtend in het Radio 1-programma Nu Al Wakker Nederland. Hij heeft het college van Den Haag vragen gesteld.

Met zinnen als "Yasmine komt uit Somalië en heeft heimwee" zou in de kinderhersentjes worden gestampt dat niet-westerse allochtonen zielig zijn. Liever zou de partij zinnen zien als "de politie is de baas op straat en die moeten we altijd gehoorzamen".

Een ander voorstel van de partij is: "Vrouwen met een kort rokje zijn normaal. Daar schelden en spugen we niet naar, net als we dat niet doen bij oudere vrouwen met een hondje".

"Terwijl wereldleiders door hebben dat de multiculturele samenleving is mislukt, worden de Haagse kinderen er nog steeds mee gehersenspoeld", stelt De Graaf. Aan het dertiende multicultureel dictee in Den Haag doen woensdag ruim dertienhonderd leerlingen van groep 8 van 58 basisscholen mee.

Windtunnelproblemen bij Ferrari

Het Formule 1-team van Ferrari denkt een van de oorzaken van het mindere presteren van de 2011 Formule 1-bolide te hebben gevonden. De waardes van die de windtunnel in Maranello opleveren blijken niet te kloppen met de prestaties van de auto op het circuit.

Enkele volgens de windtunnel veelbelovende updates bleken op de baan minder goed te werken omdat ze minder downforce genereerden. "We hebben een structureel probleem met de tunnel. We werken aan een oplossing," zei teambaas Stefano Domenicali tegen Autosprint.

Om de problemen op te lossen moet de windtunnel van Ferrari mogelijk opnieuw gekalibreerd worden. Hiervoor wendt het team zich waarschijnlijk bij Toyota in Keulen waar afgelopen winter ook al in de windtunnel getest werd. Hierdoor konden de Italianen meer geld uitgeven aan de ontwikkeling van de 150° Italia.

'Ajacied De Jong in beeld bij Dortmund'

Borussia Dortmund heeft interesse in Ajacied Siem de Jong. Dat schrijft althans het Algemeen Dagblad. De 22-jarige middenvelder is in onderhandeling met Ajax over het verlengen van zijn contract. De Duitse koploper wacht met grote belangstelling de uitkomst van die gesprekken af. Dortmund heeft zich nog niet officieel gemeld bij Ajax.

Bij Dortmund is Nuri Sahin de vaste 'nummer tien'. De spelmaker wordt echter gelinkt aan diverse Europese grootmachten.

Ajax heeft als voornemen om De Jong langer aan zich te verbinden. De aanvallende middenvelder heeft een contract tot medio 2013. De Jong speelt sinds 2007 in de hoofdmacht van de Amsterdammers, die hem in 2005 bij de jeugdopleiding van De Graafschap weghaalden.

In het shirt van Ajax kwam De Jong tot dusver 83 competitieduels in actie. De enkelvoudig international scoorde daarin 22 doelpunten voor de huidige nummer drie in de Eredivisie.


'Ajacied De Jong in beeld bij Dortmund' (Foto: Novum)

Nieuwe hoofdsponsor voor Sparta

Sparta Rotterdam heeft met ingang van volgend seizoen een nieuwe hoofdsponsor. De club uit de Jupiler League meldde woensdag een contract met het bedrijf MTS Euro Products.

De beide partijen hebben een overeenkomst gesloten van twee jaar. Dit kan eventueel worden verlengd met een derde seizoen. De naam van het bedrijf, een fabrikant en importeur van onder meer hygiënepapier en absorptiematerialen, komt op het shirt van de spelers te staan.

Graydon is op dit moment nog hoofdsponsor van de club uit Rotterdam.

The Last Guardian komt wat later

The Last Guardian komt niet meer in 2011, maar is verschoven naar 2012. Sony heeft dit vandaag via designer Fumito Ueda bekendgemaakt. Ook de ICO-collectie is vertraagd en komt nu waarschijnlijk pas dit najaar uit. Een exacte reden wordt niet gegeven, maar volgens de makers is het om 'meer en betere content' in de games te stoppen.

"I announced at last year's Tokyo Game Show that the release timing of The Last Guardian which is currently being developed would be holiday 2011. However, to provide more challenging and better quality of content to users and to fulfil First Party Studio's obligations, I decided to postpone its release timing.

All the members of my production team are working together at a fast pace to develop and release the game in First Party Studio quality. I sincerely apologize to all the customers who have been waiting for The Last Guardian for so long, but I beg for your patience. I will also announce the new release timing at a later time."

Last Guardian

Sony bevestigt einde PSPgo

Sony heeft het gerucht van gisteren bevestigd: Sony PSPgo wordt niet langer gemaakt. Productie van de normale PSP3000 gaat gewoon door en Sony is ook van plan om die de komende tijd te blijven steunen. Volgens Sony wordt het een interessante periode voor handhelds.

"It is a very exciting time for PlayStation portable devices. Before the end of the year we are launching NGP, our next generation portable device, which we believe will revolutionise portable gaming. In the meantime, the current generation of PSPs continue to be in demand, especially since the introduction of our value for money, Essentials range of games and we will continue to meet that demand"

PSPGo

PSPgo, rust in vrede

Adriano vijf maanden buitenspel

Een fikse tegenvaller voor Corinthians. Aanvaller Adriano is zeker vijf maanden uit de roulatie met een zware achillespeesblessure. Op de training van dinsdag liep Adriano de blessure op. De voormalig spits van Internazionale, Parma en AS Roma verliet strompelend het veld, alvorens hij een MRI-scan onderging.

Onderzoek van clubarts Joaquim Grava wees uit dat Adriano zijn achillespees compleet heeft afgescheurd. Naast de pees heeft Adriano ook schade opgelopen aan zijn enkelbanden. De kwetsuur komt op een zeer ongelegen moment voor de geblokte aanvaller, omdat hij op de drempel stond van zijn debuut bij Corinthians. Adriano tekende in maart een contract bij de Braziliaanse grootmacht als opvolger van de gestopte Ronaldo.

Het revalidatieproces van Adriano neemt naar verwachting zo'n vijf maanden in beslag, waardoor hij pas in september weer in actie komt. Per maand zou Corinthians 130.000 euro bijschrijven op de rekening van de aanvaller. Dat kan zelfs nog worden verdubbeld, gezien de bonussen die in het contract zijn opgenomen en de diverse sponsordeals.

[NBA] Celtics wederom Knicks de baas

In de eerste ronde van de play-offs in de NBA heeft Boston Celtics en voorsprong van 2-0 genomen op New York Knicks. Boston won de tweede wedstrijd met 96-93. Kevin Garnett stelde in de slotminuut de winst veilig. Carmelo Anthony maakte voor de Knicks 42 punten.

Aan de hand van Dwight Howard won Orlando Magic de tweede wedstrijd tegen Atlanta Hawks met 88-82. De stand in hun best-of-seven is nu 1-1.

Dallas Mavericks versloeg overtuigend Portland Trail Blazers met 101-89. Dirk Nowitzki was met 33 punten uitblinker bij de Mavericks.

Crèche Het Hofnarretje wordt Vlinderhof

De naam van de door de Amsterdamse zedenzaak in opspraak geraakte crèche Het Hofnarretje wordt veranderd in Vlinderhof. Dat heeft de woordvoerder van eigenaar Albert Drent woensdag meegedeeld. Drent schreef de nieuwe naam eind vorige week in bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer de nieuwe naam wordt ingevoerd, is nog niet precies bekend. Drent is al 22 jaar eigenaar van de crèche en blijft dat vooralsnog, aldus zijn woordvoerder. Hij is wel teruggetreden als directeur van het kinderdagverblijf. Dinsdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw onderzoek zal doen naar de voormalige directeur.

Duizenden dakloos na brand Filipijnen

MANILLA - Een enorme brand in een dichtbevolkte sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla heeft zeker achtduizend mensen dakloos gemaakt. Negen mensen raakten lichtgewond.

De brand ontstond in een elektriciteitshuisje, meldt de brandweer. Toen een bewoner een telefoonoplader in een stopcontact in het huisje deed, ontstonden er vonken die de brand veroorzaakten, zegt brandweercommandant Ricardo Perdigon. Het vuur verspreidde zich vervolgens razendsnel door de wijk.

'Directeuren in rij voor Ajax'

Bij Ajax hebben zich al veel kandidaten gemeld om Rik van den Boog op te volgen als algemeen directeur. Dat zegt Rob Been junior, de voorzitter van de ledenraad van de Amsterdamse club woensdag in De Telegraaf. Snel zal een nieuwe directie niet worden gepresenteerd. Eerst moeten een nieuw bestuur en een nieuwe raad van commissarissen worden benoemd.

Voor het zover is volgt er een nieuw gesprek tussen de ledenraad en Johan Cruijff woensdag in Barcelona. Been is daarbij en zal 'gewoon naar Johan luisteren' tijdens het gesprek. In het AD maakt hij wel enige urgentie duidelijk. "De tijd dringt, Ajax moet verder."

Been ziet een rol voor Cruijf bij Ajax wel zitten. "Laat ik duidelijk zijn: het is in het belang van Ajax dat Johan naar Ajax komt, maar dan moet hij ook echt komen. Het kan geen vrijblijvende positie worden voor hem." Dinsdag sprak voorzitter Uri Coronel al vergelijkbare woorden in De Wereld Draait Door.

Een erevoorzitterschap voor Cruijff vindt Been 'te vrijblijvend'. "Johan was betrokken bij de huidige kritiek, dus dan is het logisch dat hij zich een tijdje op een of andere wijze direct bemoeit met de club, met een zekere verantwoordelijkheid."

PVV werkt aan voorstel Beatrix uit regering

De PVV werkt aan een wetsvoorstel om koningin Beatrix uit de regering te zetten. De partij van Geert Wilders wil dat de koningin alleen nog een ceremoniële functie bekleedt. Dat zegt Kamerlid André Elissen, die samen met zijn collega Lilian Helder aan het plan werkt, woensdag in het AD.

Hoewel partijleider Geert Wilders zich al geregeld negatief uitliet over het optreden van koningin Beatrix is de PVV volgens Elissen 'pro-Oranje'. "Wij willen dat de koningin staatshoofd blijft, maar een plaats in de regering en politieke invloed horen daar niet bij."

De koningin heeft nu invloed bij de formatie van een nieuwe coalitie door de benoeming van informateuren en formateuren. Wilders noemde dat 'ondemocratisch'. Uit opiniepeilingen bleek eerder dat veel Nederlanders er ook zo over denken.

Voor het voorstel van de PVV moet de grondwet gewijzigd worden. Dat betekent dat het wetsvoorstel tweemaal door het parlement moet worden goedgekeurd. De tweede stemming kan pas plaatsvinden na de volgende Kamerverkiezingen. Het voorstel moet dan in beide kamers door twee derde van de leden van beide kamers worden aangenomen.

Huurder wil naar draagkracht betalen

De overgrote meerderheid van de huurders (80 procent) vindt het rechtvaardig dat mensen met een hoger inkomen ook meer huur betalen. Dat blijkt uit een proef bij dertien woningcorporaties, waarvan de eerste resultaten zijn bekendgemaakt.

Met het project Huur op Maat, opgezet door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), baseren corporaties de huurkorting op de hoogte van het inkomen. In twee jaar tijd werden ongeveer 7500 van dergelijke contracten afgesloten.

"Uit de evaluatie blijkt dat de keuzevrijheid toeneemt, volkshuisvestingsgelden doelmatiger worden besteed en dat de relatie tussen prijs en kwaliteit van de woningen sterker is. Hiermee voldoet Huur op Maat aan de doelstellingen", zo stelt de SEV.

Huurder wil naar draagkracht betalen
Huurder wil naar draagkracht betalen (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rare terminologie.

In Amsterdam arresteerde een motoragent in zijn eentje drie winkeldieven die op heterdaad waren betrapt. Een van die drie verzette zich hevig, en kreeg logischerwijze van de agent een flinke schop om hem in bedwang te houden. De arrestatie werd gefilmd door omstanders, en de beelden verschenen op internet. Persoonlijk heb ik veel respect voor die agent, want in je eentje drie mensen aanhouden is geen eenvoudige opgave. En iemand die dan probeert te gaan vechten met die agent moet niet zeuren als die een paar klappen krijgt, of een schop. De hamvraag is echter deze:

Emmen hoopt op verkoop Dost en Chery

De kans is groot dat FC Emmen verdergaat zonder technisch directeur. Azing Griever, die de functie nu invult, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Het contract van Griever loopt af en Emmen beschikt niet over voldoende financiële middelen om het te verlengen.

"We moeten richting volgend seizoen bezuinigen, ook in de organisatie. Dat betekent directie, commercie, management", somt directeur Gerrit Volkers op tegenover RTV Drenthe.

"Of er mensen verdwijnen? Nou, er komt in ieder geval niemand bij en het kan zo zijn dat er contracten die aflopen niet worden verlengd. Ook Azing is iemand wiens contract afloopt deze zomer en hij is er zich ook wel van bewust dat het financieel gezien een moeilijk verhaal gaat worden."

Het is reëel dat de functie van technisch manager ingevuld gaat worden door trainer René Hake, die dan een dubbelfunctie gaat krijgen. "Ook op het spelersbudget gaat aardig gekort worden", vervolgt Volkers. "Natuurlijk hopen we in dat licht op een goede transfer van Bas Dost. Chery hoeft van ons niet weg, maar als er een goed bod komt en wij kunnen twee spelers ophalen met het geld van de transfer dan zou het natuurlijk een reële optie zijn."

Film: World Invasion: Battle Los Angeles

2011 wordt het jaar vol met films over aliens en monsters. Onder andere Super 8, Paul, Apollo 18, Attack the Block, Mars Needs Moms en The Thing. In de alienfilm World Invasion: Battle Los Angeles komen de buitenaardse wezens naar de aarde om verschillende steden te verwoesten. We volgen een team militairen in de strijd om de aarde te beschermen. Voor de film kregen de makers ook militaire steun om het realistisch over te laten komen.

 

Trailer voor Inversion

Inversion is een ‘third-person co-op shooter’ die zich afspeelt in de nabije toekomst. De speler wordt in dit spel aangevallen door een onbekende vijand. Er is in dit spel is ook de mogelijkheid om de zwaartekracht te manipuleren met verschillende wapens. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voertuigen te verplaatsen en zo de zoektocht nog gemakkelijker te maken.

Inversion zal eerst voor de Xbox 360 en de PS3 worden uitgebracht en zal op 12 februari 2012 uitkomen.

 

Koningin en prins bij herdenking Alphen

In Theater Castellum in Alphen aan den Rijn begint woensdag om twaalf uur de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de schietpartij, van anderhalve week geleden. De plechtigheid duurt ongeveer drie kwartier.

Onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, premier Rutte en een aantal ministers zijn aanwezig. Na afloop praten de koningin en de prins met een aantal direct betrokkenen.

Belangstellenden buiten de zaal kunnen de bijeenkomst volgen op schermen op het Rijnplein voor het theater, bij de Adventkerk en in het stadhuis. De herdenking is rechtstreeks te volgen op Nederland 1 en RTL 7. SBS bericht over de bijeenkomst in de afleveringen van Hart van Nederland.

Op een groot aantal overheidsgebouwen hangt woensdag de Nederlandse vlag halfstok.

Sanoma en Talpa nemen SBS over

De Finse uitgever Sanoma en Talpa nemen SBS Nederland over van de huidige eigenaar ProSiebenSat.1. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Sanoma wordt voor 67 procent eigenaar van SBS Broadcasting en Talpa voor 33 procent. SBS is na RTL de grootste televisiemaatschappij van Nederland met drie tv-zenders: NET 5, SBS 6 en Veronica.

In België neemt Sanoma samen met Corelio en Wouter Vandenhaute & Erik Watté SBS België over. De gecombineerde waarde van de totale transactie in Nederland en België is 1,2 miljard euro. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de transactie nog goedkeuren.

Sanoma en Talpa nemen SBS Nederland over
Sanoma en Talpa nemen SBS over (Foto: ANP)

Doodgeschoten agent herdacht in Groningen

Groningen is woensdag het decor van de herdenking van de in Baflo doodgeschoten motoragent Dick Haveman. Een rouwstoet doorkruist de provincie, waarna hij met korpseer wordt herdacht in de Groningse Martinikerk.

De 47-jarige politieman werd vorige week neergeschoten door een asielzoeker die net te horen had gekregen dat hij het land uitmoest. Daarvoor had de 25-jarige man uit Benin zijn 29-jarige vriendin om het leven gebracht.

De rouwstoet vertrekt aan het eind van de ochtend vanuit Godlinze, de woonplaats van de omgekomen agent. De processie wordt begeleid door motoragenten. Vanuit het hele land worden politiemensen afgevaardigd. Onderweg gaat de stoet langs een politiebureau in Delfzijl en twee politieposten in Groningen. Vanaf de Oosterstraat vormt de politie een erehaag.

De herdenkingsdienst in de Martinikerk begint om 14.00 uur. Daarna wordt Haveman begraven. Een deel van de binnenstad van Groningen wordt afgesloten, in de middag is er ook geen busverkeer van en naar de Grote Markt.

De agent werd vorige week woensdag hoogstwaarschijnlijk met zijn eigen dienstwapen doodgeschoten. Bij de schietpartij raakten naast de schutter ook een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander gewond.

De asielzoeker had op medische gronden beroep aangetekend tegen zijn uitzetting. Woensdagochtend hoorde hij dat het beroep was afgewezen en hij definitief het land uit moest. Alasam S. kampte volgens psychiaters met een 'zwaar psychiatrisch ziektebeeld'. Hij wordt verdacht van dubbele moord en poging tot dubbele moord.

Overigens hangen woensdag vanwege de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn, die woensdagmiddag wordt herdacht, de vlaggen op alle overheidsgebouwen van Nederland halfstok.

Salaris Nuon-topman 70 procent verhoogd

Het salaris van Nuon-topman Huib Morelisse is met 70 procent verhoogd naar 750.000 euro. Dat gebeurde zonder toestemming van de aandeelhouders van het energiebedrijf.

Morelisse krijgt daarnaast 724.000 euro als goedmaker voor misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever, Essent. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De provincie Gelderland bezit 22 procent van de aandelen in Nuon en gaat bezwaar maken tegen de gevolgde procedure. De loonsverhoging had volgens een provinciewoordvoerder aan de aandeelhoudersvergadering moeten worden voorgelegd.

Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren.

De voorganger van Morelisse bij Nuon kon zijn vaste salaris van 440.000 euro met bonusregelingen verhogen tot maximaal 748.000 euro per jaar. De commissarissen hebben het vaste salaris met 70 procent verhoogd, waardoor de oude bonusregeling volgens de krant een gegarandeerde bonus is geworden.

Nuon stelt dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd. Een woordvoerder van Nuon zegt dat het salaris het resultaat is van de 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen'.

Het energiebedrijf wijkt af van het beloningsbeleid dat de provinciale aandeelhouders in 2006 hebben vastgesteld. Het salaris van de topman moet volgens dat beleid vergelijkbaar zijn met bedrijven als Schiphol en Connexxion. Met zijn driekwart miljoen zit Morelisse ver boven de bedragen bij deze ondernemingen. De aandeelhouders bespreken de kwestie op 13 mei.

Congo verbant Mbokani voor het leven

Dieumerci Mbokani hoeft niet meer te rekenen op een invitatie voor de Congolese nationale ploeg. Mbokani, spits van VfL Wolfsburg, misdroeg zich begin april bij het Congolese elftal. Hij kreeg kort voor de interland tegen Mauritius te horen dat hij niet in de basis zou starten, waarna hij op niet mis te verstane wijze liet blijken dat hij het niet eens was met het besluit.

Het was niet de eerste keer dat Mbokani zich liet gaan in dienst van Congo. Bondscoach Robert Nouzaret is alle heisa rond de spits spuugzat en heeft besloten hem niet meer op te nemen voor interlandvoetbal. Mbokani komt niet meer in aanmerking voor de nationale ploeg.

Larrys Mabbiala toonde eveneens een slechte inzet, was de lezing van de Congolese voetbalbond. Ook hij is geschorst. De voetbalbond liet echter weten dat zijn verbanning geen definitieve is. Tegen Cedric Mongongu van AS Monaco wordt geen actie ondernomen.

Hofland langer bij AEK Larnaca

Kevin Hofland zal de komende seizoenen in actie blijven komen voor AEK Larnaca. Volgens Sport Promotion, dat de zaken van Hofland behartigt, kwam de verdediger met de Cypriotische ploeg een contact overeen tot medio 2013.

Dit seizoen komt Hofland, die onder contract staat bij Feyenoord, op huurbasis uit voor AEK Larnaca. De verdediger kwam al met Feyenoord en Larnaca overeen om dit ook volgend seizoen te doen. Samen met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen hebben ze met de ploegen een akkoord bereikt om het in 2012 aflopende contract bij Feyenoord om te zetten in een éénjarig contract bij AEK Larnaca.

Bij Larnaca heeft Hofland met vele landgenoten te maken. Ton Caanen is trainer van de ploeg, terwijl Jordi Cruijff in dienst is als technisch directeur. Tevens dragen Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk het shirt van AEK Larnaca. "Mijn gezin heeft het geweldig naar de zin en sportief zie ik alle mogelijkheden om door te groeien met dit elftal”, liet Hofland weten.

Volg de verrichtingen van Kevin Hofland en andere voetballende landgenoten buiten Nederland in de rubriek 'Nederlandse voetballers in het buitenland'.

Contador niet in topvorm naar Waalse Pijl

Alberto Contador verwacht niet dat hij woensdag een gooi kan doen naar de overwinning in de Waalse Pijl. "Ik heb last van een verkoudheid en dat maakt het erg moeilijk om mee te doen voor de eerste plaats", zegt de Spanjaard, die vorig jaar als derde boven kwam op de Muur van Huy, op de website van zijn team Saxo Bank.

Contador liep de verkoudheid vorige week op in de Ronde van Castilië en Leon. "Ik had verwacht dat ik wat sneller zou herstellen. Ik verwacht niet mijn hoogste niveau te kunnen halen, maar probeer wel om mijn ploeggenoten te helpen."

Zondag in Luik-Bastenaken-Luik is Contador niet van de partij. "Het is een van de grootste wedstrijden in de historie, maar past helaas niet in mijn voorbereiding op de Giro d'Italia." De Italiaanse ronde is voor Contador, die nog altijd in afwachting is van een definitieve uitspraak in de tegen hem aangespannen dopingzaak, zijn eerste grote doel van het seizoen.


(Foto: Novum)

Staking openbaar vervoer Den Haag

Het openbaar vervoer in Den Haag ligt woensdag een groot deel van de dag stil. Het personeel van HTM staakt vanaf 09.00 uur. Naast bussen en trams rijdt ook de Randstadrail rijdt niet. De dienstregeling komt vanaf 14.00 uur langzaam weer op gang, zodat de situatie tijdens de avondspits weer normaal is.

De Haagse staking is de derde op rij. Op 7 april werden de eerste acties gevoerd bij het GVB in Amsterdam. Daarna volgde op 12 april een werkonderbreking bij de RET in Rotterdam. De vervoerbedrijven voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer verkleind.

Met de acties willen de medewerkers en de bonden het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Daardoor krijgen ook andere bedrijven de mogelijkheid het stadvervoer te verzorgen. Daarnaast valt het niet in goede aarde dat het kabinet 120 miljoen euro wil bezuinigen op het stadsvervoer.

FNV Bondgenoten denkt dat de plannen van het kabinet alleen al bij HTM de komende twee jaar drie- tot vijfhonderd arbeidsplaatsen gaat kosten.

Tussen 11.00 en 12.00 uur wordt een protestmanifestatie op het Spuiplein in Den Haag gehouden. Onder anderen fractievoorzitters Job Cohen (PvdA) en Emiel Roemer (SP) spreken de actievoerders daar toe.

[Coppa Italia] Inter dichtbij finale

Internazionale heeft een belangrijke stap gezet richting de finale van de Coppa Italia. De bekerhouder won in het Stadio Olimpico de eerste wedstrijd in de halve finale met 1-0 van AS Roma. Op 11 mei mag Inter in het eigen Giuseppe Meazza proberen de klus te klaren.

Dejan Stankovic nam kort voor rust op aangeven van Esteban Cambiasso het enige doelpunt voor zijn rekening. Wesley Sneijder speelde bij Inter de hele wedstrijd mee. AC Milan en Palermo beginnen woensdag in Milaan aan het eerste deel van hun dubbele ontmoeting.

Inter en AS Roma troffen elkaar vorig jaar in de finale van het Italiaanse bekertoernooi. Diego Milito zorgde toen voor de 1-0 eindstand in het voordeel van Inter, dat zich dat seizoen ook tot landskampioen en winnaar van de Champions League kroonde.


(Foto: Novum)

Cloud gaming mogelijk in Singapore

Een wereldwijd fenomeen van de laatste paar jaar is 'de cloud': het op aanvraag beschikbaar stellen van data op het internet. Denk aan films zoals bij YouTube, je webmail, Google Docs, enzovoorts. En daar komt nu ook gaming bij.

SingTel heeft namelijk een abonnementsdienst gelanceerd, genaamd ESC (uitgesproken: Escape). Dit is in samenwerking met de in Londen gevestigde technologiepartner Playcast Media.

ESC is een heel ander concept dan multiplayer-games, of zelfs MMORPG's. Met ESC kun je, tegen maandelijkse betaling, high-end games spelen via het internet. Dit kan met de meeste low-end desktop computers en notebooks. Het is zelfs mogelijk om games naar je TV te streamen als je over extra hardware beschikt. Voor deze dienst is volgens SingTel een bandbreedte 10 Mbps vereist.

Er zijn momenteel 24 games verkrijgbaar bij de telecomprovider van diverse genres, zoals Street Fighter 4, Back to the Future en Toy Story 3. Het doel van SingTel is om elke maand twee of drie titels hier bij te voegen.

Diensten voor cloud gaming worden mogelijk erg aantrekkelijk voor consumenten, volgens Gerard Tan, regionaal accountmanager bij onderzoeksfirma GfK Asia. "Ik verwacht geen hoge leercurves voor consumenten die willen beginnen met cloud gaming."

Demonstratie van een game die gestreamd wordt via ESC

Bompakket naar trainer Celtic gestuurd

Onbekenden hebben een bompakket gestuurd naar de trainer van de Schotse voetbalclub Celtic, Neil Lennon. Ook clubadvocaat Paul McBride en de politica Trish Godman, een bekende fan van de voetbalvereniging, kregen explosieven toegezonden. Dat heeft de Schotse politie dinsdagavond laat bevestigd.

Volgens de BBC werd het eerste verdachte pakket eind maart onderschept bij een postkantoor. Het zou zijn gericht aan Lennon, met als opgegeven adres het trainingscomplex van Celtic. Twee dagen later werd een pakket afgeleverd op het kantoor van Godman. Haar medewerkers kregen wantrouwen en schakelden de politie in. Het derde pakket zou bestemd zijn voor het advocatenkantoor van McBride. De explosieven waren bedoeld om mensen te verwonden, meldde de Schotse politie.

Over de achtergronden van de daders is nog niets bekend. Celtic heeft een overwegend katholieke achterban. De club heeft een heftige rivaliteit met stadgenoot Glasgow Rangers, dat veel protestantse supporters heeft.

Jongen (17) in cel voor bedreiging op school

Een 17-jarige jongen is vrijdag aangehouden omdat hij medewerkers en leerlingen van zijn school in Apeldoorn had bedreigd. Hij had gedreigd met een misdrijf, waarbij hij verwees naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De verdachte is maandag voorgeleid aan de kinderrechter, die bepaalde dat hij nog zeker twee weken mag worden vastgehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zutphen dinsdag.

De politie en Openbaar Ministerie laten weten dergelijke ernstige bedreigingen serieus te nemen. Ze verwijzen naar een zeer schokkende gebeurtenis en zouden tot een gevoel van onveiligheid bij burgers leiden.

Overigens hebben al meer mensen soortgelijke bedreigingen geuit. In juni en juli worden twee aparte themazittingen georganiseerd, waar de verdachten zich moeten verantwoorden.

WikiLeaks-verdachte Manning wordt overgeplaatst

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die verdacht wordt van het toespelen van vertrouwelijke stukken aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, wordt overgeplaatst naar een gevangenis op een legerbasis in Kansas. Dat melden regeringsmedewerkers in Washington.

De overplaatsing volgt op internationale kritiek op de omstandigheden waaronder Manning werd vastgehouden op een basis van de mariniers in de buurt van Washington. Volgens Amnesty International is de manier waarop hij wordt behandeld een inbreuk op zijn mensenrechten. Ook een commissie van de Duitse Bondsdag heeft bij het Witte Huis tegen de behandeling geprotesteerd.

Manning zit onder maximale bewaking in een eenpersoonscel op de basis. Hij moet iedere nacht speciale kleding aan, naar gezegd wordt om zelfmoord te voorkomen.


WikiLeaks-verdachte Manning wordt overgeplaatst Foto: Novum)

'Speelgoedwinkel in de fout in hoofddoekzaak'

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft een speelgoedzaak uit Almelo op de vingers getikt. Die zou een Marokkaanse werkneemster niet meer hebben ingeroosterd omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen.

Daarmee heeft de winkel verboden onderscheid op grond van godsdienst gemaakt, stelt de commissie in een oordeel dat zij dinsdag heeft gepubliceerd.

Haar baas vroeg het tienermeisje in april vorig jaar of ze haar hoofddoek af wilde doen op het werk. Op dat moment werkte ze al ongeveer een jaar met bedekt hoofd in de winkel. De reden voor het verzoek was dat een klant had aangegeven niet te willen worden geholpen door iemand met een hoofddoek. Het meisje weigerde en daarom zou ze uit het rooster zijn gehaald.

Een moslima zonder en een met hoofddoekDe CGB stelt dat de winkel niet had mogen ingaan op klachten van klanten die zijn ingegeven door problemen die zij hebben met de godsdienst van een werknemer. Volgens de commissie komt zo'n klacht namelijk neer op discriminatie.

De speelgoedzaak verweerde zich door te stellen dat het meisje niet was opgedragen haar hoofddoek af te doen, maar dat dit slechts was gevraagd. De werkneemster zou hier kwaad op hebben gereageerd en vervolgens met haar vader naar de zaak zijn gegaan. Daar zouden beiden luid stampij hebben gemaakt waarbij ze discriminerende opmerkingen maakten en het aanwezige personeel bedreigden, aldus het verweer. Enkel om de sfeer op het werk te beschermen zou het meisje niet meer zijn ingeroosterd.

Niettemin concludeert de CGB dat er wel degelijk sprake was van een opdracht om zonder hoofddoek te werken, en niet van een verzoek. Dit zou onder meer blijken uit verklaringen van andere werknemers, dat het meisje op non-actief was gezet totdat het hoofdkantoor had besloten wat er moest gebeuren met een werkneemster die weigert zonder hoofddoek te werken. Volgens de speelgoedwinkel zijn die verklaringen echter afgegeven door personeelsleden die zich door het meisje en de vader in het nauw gedreven voelden.

De commissie geeft aan begrip te hebben voor het niet opnieuw inroosteren vanwege de escalatie van de situatie, maar stelt dat de beslissing om het meisje niet te laten werken al daarvoor was genomen. Daarmee heeft de winkel niet aangetoond dat die beslissing niet is genomen op grond van de godsdienst van de werkneemster en haar uiting daarvan. Het oordeel van de CGB is overigens juridisch niet bindend.

Kernenergieplannen Italië van de baan

De Italiaanse regering heeft dinsdag besloten haar plannen voor het ontwikkelen van kernenergie voor onbepaalde tijd uit te stellen. In plaats daarvan wil de regering een nieuwe energiestrategie uitwerken.

Minister van Economische Ontwikkeling Paolo Romani zei dat de crisis bij de Japanse kerncentrale in Fukushima de plannen heeft doorkruist. Italië volgt hierin Duitsland en andere landen, zei hij. "Dergelijke belangrijke beslissingen voor onze toekomst kunnen niet gebaseerd worden op gemoedsgolven of politiek gemanoeuvreer."

Critici en tegenstanders van kernenergie zeggen dat de regering een voor later dit jaar gepland referendum over de nucleaire plannen wil voorkomen. In een volksraadpleging in 1987 na de kernramp in Tsjernobyl wilden de Italiaanse kiezers niets meer van kernenergie weten.

De regering had in november de eerste stappen gezet om kernenergie weer bespreekbaar te maken. Premier Silvio Berlusconi wilde Italië voor zijn energievoorziening minder afhankelijk maken van buitenlandse leveranciers.

Momenteel moet Italië 86 procent van zijn energie importeren, ruim boven het EU-gemiddelde van 53 procent, zegt het Internationaal Energieagentschap in Parijs.

Launchtrailer van Final Fantasy IV: The Complete Collection

Final Fantasy IV: The Complete Collection is er bijna! Deze PSP-remake van Final Fantasy IV en Final Fantasy IV: The After Years is namelijk in Europa verkrijgbaar vanaf 22 april voor de PSP. Nieuw is echter Interlude. Dit scenario speelt zich af tussen het originele spel en The After Years.

Gezien de nabije release heeft ontwikkelaar Square Enix dan ook de launchtrailer uitgebracht. De games zelf zijn, voor wie de originele game kent uit 1991, natuurlijk pure nostalgie uit de 16-bits tijden. 

[Premier League] Krul houdt nul tegen ManU

Manchester United is er niet in geslaagd de voorsprong op Arsenal uit te bouwen tot negen punten. Uit bij Newcastle United moest de koploper van de Premier League genoegen nemen met een 0-0 gelijkspel. Bij beide ploegen stond een Nederlandse keeper onder de lat. Zowel Edwin van der Sar als Tim Krul hield zijn doel schoon.

Krul, die de geblesseerde Steve Harper verving, kon zich in de openingsfase direct onderscheiden met reddingen op pogingen van Javier Hernandez en Wayne Rooney. Verder gaf het fel spelende Newcastle weinig kansen weg. Diep in de tweede helft was invaller Stephen Ireland zelfs dicht bij een verrassende voorsprong voor de thuisclub.

Ryan Giggs kreeg de grootste kans van de tweede helft, maar de veteraan van Manchester United schoot na een prima actie van Patrice Evra van dichtbij naast. In blessuretijd dacht Manchester toch nog met de overwinning aan de haal te gaan. Hernandez kreeg echter geen penalty, maar werd bestraft met geel voor een schwalbe.

Manchester komt door het gelijkspel na 33 speelronden op zeventig punten. Arsenal, dat woensdag op bezoek moet bij aartsrivaal Tottenham Hotspur, heeft zeven punten minder. Newcastle United klimt ten koste van Aston Villa van de tiende naar de negende plaats in de Premier League.


(Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.