N. de Jong: "Ik ben veranderd"

Peterselieman

Nigel de Jong zegt dat de nasleep van de karatetrap die hij tijdens de verloren WK-finale uitdeelde hem veranderd heeft. De 26-jarige middenvelder van Manchester City raakte Xabi Alonso in het duel tegen Spanje en bezorgde later nog Hatem Ben Arfa (Newcastle United) een beenbreuk. Het leverde hem een tijdelijke verbanning bij Oranje op.

"Ik ben veel geslotener geworden," zei De Jong tegen de Volkskrant. "Ik ben heel zwart-wit gaan denken. Waarom zou ik mijn mening nog geven als iedereen zijn mening al heeft gevormd? Voor mijn gevoel was er een hetze gaande. Nigel de Jong was public enemy number one. Alsof ik een of andere crimineel was die een oorlogsmisdaad had gepleegd."

De Jong heeft de overtreding op Xabi Alonso vaak teruggekeken. "Natuurlijk had scheidsrechter Webb hier wel rood voor kunnen geven, want het zag er niet best uit. Oef, dacht ik, die zit er lelijk op. Maar het was een ongelukkige overtreding, want ik wilde vol voor de bal gaan. Ik zag hem helemaal niet aankomen."

Ook sprak hij over de beenbreuk van Ben Arfa. "Dat was een ongelukkige tackle. Natuurlijk was het vervelend dat die jongen zijn been brak, maar die intentie had ik totaal niet. Maar goed, leg dat maar eens uit," zei de middenvelder die er aanvankelijk moeite mee had dat hij even niet welkom was bij het Nederlands elftal van coach Bert van Marwijk. "Daarna ging ik er nog eens over nadenken en realiseerde ik me dat we met elkaar verder moeten. Dus slikte ik zijn beslissing, hoe moeilijk dat ook was. Onze relatie is zakelijker nu. Het heeft natuurlijk ook een grote impact gehad dat hij mij heeft gepasseerd."