Code rood van kracht in deel Brabant

In een deel van Noord-Brabant is code rood van kracht wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Het gaat om het noordoosten van Brabant, staat op Natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

Donderdag ging bij het Brabantse Vught al een stuk heide van ongeveer drie voetbalvelden in vlammen op. De brandweer rukte met groot materieel uit en kon erger voorkomen. Het sein brandmeester werd snel gegeven.

Bos-, heide- en duingebieden in het hele land zijn door het aanhoudende mooie weer kurkdroog. In veel andere delen van het land geldt code oranje wegens groot gevaar voor natuurbranden. De code geldt onder meer in Overijssel, Gelderland, Noord-Limburg en Utrecht.

Brandweerkorpsen zijn extra waakzaam. Bij natuurbranden wordt met extra materieel en mankrachten uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.