Fruit en vezels ver te zoeken in Fruitkick

Wie een Fruitkick eXtra Framboos van Liga opeet, moet niet verwachten een gezond tussendoortje naar binnen te werken. Dat het koekje 'vol fruit' zit en 'gezonde vezels' bevat is volgens consumentenorganisatie Foodwatch onzin. De koeken zijn eerder ongezond.

"Liga's gezonde beloftes worden niet waargemaakt en een deel van de ingrediënten kan op den duur zelfs nadelig uitpakken", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. Vooral de glucosefructosestroop is volgens de organisatie discutabel.

De goedkope stroop bespaart Liga een berg geld, maar het ingrediënt zorgt voor het aanmaken van extra buikvet, een risico bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook stimuleert het het verzadigingsgevoel pas laat, waardoor er meer van wordt gegeten.

De koek doet zijn naam daarnaast geen eer aan. Liga beweert dat het product 'vol fruit' zit, maar volgens Foodwatch is dat een 'harde leugen'. Van de 46 procent fruitvulling bestaat maar 6,7 procent uit fruitachtige producten. De rest is opgevuld met suiker en de glucosefructosestroop. "Dat noem ik liegen", aldus Van Opzeeland.

Foodwatch, een onafhankelijke non-profitconsumentenorganisatie, wijst consumenten naar eigen zeggen op serieuze risico's achter de vrolijke wikkel. De organisatie pleegt onderzoeken, werkt aan betere regelgeving en roept fabrikanten op tot eerlijke, heldere informatie over voedsel.