Kabinet verlaagt uitkering in goedkoper land

Uitkeringen van autochtone en allochtone Nederlanders die buiten Europa wonen, worden aangepast aan het niveau van het woonland. Het plan van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) geldt voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering, de nabestaandenuitkering en de kinderbijslag, schrijft de Volkskrant.

De ministerraad besluit donderdag over het voorstel. Het vorige kabinet had al soortgelijke plannen.

Door de maatregel worden duizenden uitkeringen aangepast. In 2008 ging voor 5028 kinderen bijslag naar Marokko, voor 2370 naar Turkije, voor 1332 naar de VS, voor 413 naar Suriname en voor 404 naar Thailand, rekent de krant voor.

Per euro kan in sommige landen tot zes keer zoveel worden gekocht als in Nederland. Het kan dan 'winstgevend' zijn om naar een land buiten de Europese Unie te verhuizen. Daarom vindt het kabinet het logisch dat iemand die in een goedkoper land woont, ook minder uitkering krijgt. Door het aanpassen van de uitkeringen zou per jaar 30 miljoen euro kunnen worden bezuinigd.

De maatregel was al aangekondigd in het gedoog- en regeerakkoord. Op termijn wil het kabinet de betaling van kinderbijslag naar landen buiten de EU helemaal staken. Daarvoor moeten eerst veertig verdragen met andere landen worden aangepast.

Het kabinet is overigens niet van plan de uitkering te verhogen voor mensen die wonen in duurdere landen zoals Luxemburg en Zwitserland. De wijziging moet op 1 januari ingaan.