DVD: Fair Game

Fair Game. Een film die je het waargebeurde verhaal laat zien rondom Valerie Plame (Naomi Watts) en Joe Wilson (Sean Penn). Twee namen die acht jaar geleden de kop van alle kranten behaalde.

Plame was deel van de CIA en was vaak undercover in de strijd tegen het terrorisme. Ze had een verhouding met Wilson, die ambassadeur van Amerika was geweest. In Niger zou Saddam Hussein uranium hebben gekocht en Wilson kreeg de taak dit te onderzoeken, enig bewijs kon hij hier echter niet voor vinden. George W. Bush, destijds president van Amerika, gebruikte het toch als aanleiding om Irak binnen te vallen. Wilson was woest. Hij stapte vervolgens naar verschillende media om zijn onvrede kenbaar te maken.

Wat hierop volgde was dat de identiteit van zijn vrouw opeens kenbaar werd gemaakt. Dit leidde tot het ontslag van Plame en zorgde bijna ook voor het einde van het huwelijk tussen de twee. Wilson beloofde daarna wraak te nemen op degene die dit op zijn geweten had. 

Het verhaal begint langdradig. Je krijgt het normale leven van de twee te zien. Plame werkt hard, heeft weinig vrije tijd en zoekt tijdens haar drukke bestaan ook nog een balans tussen werk en privé. In de film wordt er continu van locatie gewisseld, wat het in eerste instantie vrij lastig is om allemaal bij te houden.

Naarmate het einde nadert wordt de film wel interessanter, eigenlijk vanaf dat de identiteit van Plame op straat ligt. Dan wordt pas duidelijk hoe belangrijk het is dat dergelijke mensen anoniem door het leven gaan. Na het omslagpunt wordt er vooral aandacht besteed aan het onrecht dat het paar is aangedaan.

Al met al is het een prima film, het heeft een vrij lange aanloop, het duurt lang voor het echt interessant wordt. Wat daarop volgt is een verhaal met voorspelbare wendingen zonder dat het echt heel boeiend wordt.